Skip to main content
Spotify for Podcasters
Over Jacht Podcast

Over Jacht Podcast

By Over Jacht Podcast

De Over Jacht Podcast neemt u mee doorheen heel wat leuke ervaringen, specifieke onderwerpen en lekkere maaltijden met betrekking tot het wild en de jacht. Telkens staat er een gast centraal die meer vertelt over hoe hij of zij de jacht ervaart.

Volg ons op sociale media, luister mee en beleef onze passie!
Currently playing episode

Aflevering 5 - De boogjacht in Vlaanderen en de rest van Europa

Over Jacht PodcastAug 06, 2022

00:00
30:53
Aflevering 18 - lokmiddelen

Aflevering 18 - lokmiddelen

Dit is onze eerste live aflevering, op het jagersliga on tour evenement. Sam Neyt neemt ons mee in zijn verhaal. Al meer dan 20 jaar ontwikkelaar en maker van lokfluiten, een van de weinigen in Europa. Zijn specialisaties liggen bij fluiten voor kraaien, vossen en ree. Zijn passie voor de lokjacht heeft gezorgd voor de inspiratie om te starten met zijn bijberoep. De kracht van zijn producten liggen in het feit dat hij alles steeds perfectioneert in het veld zelf. Denk niet dat het enkel gaat om een beetje blazen op een fluit maar er is nood aan kennis en goede inschatting. Ontdek deze aflevering de grote voordelen van Sam zijn lokfluiten nog veel meer. 

Sep 06, 202331:30
Aflevering 17 - Jagende Imkers
Aug 06, 202329:40
Aflevering 16 - Petten en hoeden voor in het veld

Aflevering 16 - Petten en hoeden voor in het veld

Hoeden en petten zijn belangrijke noodzakelijkheden in de jacht en het buitenleven. In deze aflevering praten we met Tom, zaakvoerder van City Sport Caps. Een van de laatste huizen waar ze zelf nog petten maken in eigen land.

 

Tom vertelt de geschiedenis van zijn bedrijf maar dat al 125 jaar bestaat en al die tijd in de familie is gebleven. Ook de verschillende materialen die gebruikt worden en waar moet je nu rekening mee houden bij het kiezen van het juiste hoofddeksel. 

 

De sponsor van deze maand is Pinewood. De marktleider in outdoor kledij in de marksegmenten Jacht, buitenleven, visserij en hondensport

Jul 06, 202332:40
Aflevering 15 - Wild- en faunavriendelijk maaien

Aflevering 15 - Wild- en faunavriendelijk maaien

Leer Brecht kennen in deze aflevering, een eer actuele aflevering van de podcast. We proberen als buitenmensen meer en meer aandacht te hebben voor het wild dat leeft in de velden. Ook het redden van wildsoorten die zich in de gewassen begeven voor het maaien is heel belangrijk. 

Brecht is opgegroeid in een landbouwersfamilie en werkt voor Boerennatuur en doet onderzoek naar faunavriendelijk maaien bij landbouwers. Ook samenwerkingen met jagers en andere natuurliefhebbers komen aan bod. Hoe gaat dat nu in zijn gang en hoe reageren landbouwers op wildslachtoffers. Heeft u ook al gehoord van botullisme?


We willen allen het aantal wildslachtoffers vermijden bij het maaien. Denk aan het werken met drones of andere elektronische toestellen zoals wildredders, het maaien van binnen naar buiten zijn maar enkele voorbeelden. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Ontdek hoe in deze aflevering.


Voor meer informatie of opmerkingen kunnen jullie hier terecht

Jun 06, 202333:13
Aflevering 14 - Messen in de jacht
May 06, 202329:60
Aflevering 13 - Wildakkers en Biodiversiteit

Aflevering 13 - Wildakkers en Biodiversiteit

In deze superinteressante aflevering laten we Nico aan het woord. Als zaakvoerder van Biocrea is hij elke dag bezig met biotoopbeheer en jacht. Wat is biodiversiteit en wat kunnen wij hier betekenen wordt duidelijk gemaakt in het begin van ons gesprek. Nico geeft ons tijdens deze aflevering inzichten in verschillende soorten wildmengsels en hoe de grond voor te bereiden. Wat is het belang van insecten en ken jij de verschillen tussen eenjarige en meerjarige gewassen? Hou je van het buitenleven? Beluister deze aflevering en draag zelf bij aan een goede balans tussen fauna en flora.


Meer informatie over deze aflevering is hier terug te vinden.


De sponsor van deze maand is Pulsar, de producten van Pulsar zijn ook terug te vinden bij Jagter op deze pagina.
Pulsar nachtzichtkijkers zijn de wereldwijde nummer één en trendzetter in kwalitatieve thermische en digitale nachtzicht. Europese makelij en kwaliteit is hun prioriteit met sterke naservice in Benelux. Verkrijgbaar voor elk gewenst budget voor de jager en natuurliefhebber die overdag en 's nachts véél meer wil zien dan wat de klassieke optiek toelaat.

Apr 06, 202347:14
Aflevering 12 - Jachthonden en fokkers
Mar 06, 202332:03
Aflevering 11 - Franse jachthoorn- en Alpenhoornblazers 'The Greenfields'

Aflevering 11 - Franse jachthoorn- en Alpenhoornblazers 'The Greenfields'

In deze aflevering maken we kennis met Silke, als manager van The Greenfields spreekt ze over haar passie, het jachthoornblazen. In hun groep spelen ze de Franse jachthoorn alsook Alpenhoorns.
Hun specialisatie ligt voornamelijk in het academische muziekwerk. Voor de eerste keer zit er geen jager aan de microfoon maar Silke vertelt over hoe ze toch betrokken worden bij de jacht en doet een oproep aan de jagers om hun zeker hier te contacteren als er nood is aan jachthoornblazers bij een evenement of een jacht. Ze geeft wat meer uitleg over de traditie en geschiedenis over het nut van de jachthoornblazers alsook in het kort wat het verschil is tussen een Franse en Duitse jachthoorn.

Tijdens deze aflevering horen jullie ook een fragment uit een het lied 'Herfstkleuren'.

Geef gerust hier feedback.

De sponsor van deze maand is Pulsar, de producten van Pulsar zijn ook terug te vinden bij Jagter op deze pagina.

Pulsar nachtzichtkijkers zijn de wereldwijde nummer één en trendzetter in kwalitatieve thermische en digitale nachtzicht. Europese makelij en kwaliteit is hun prioriteit met sterke naservice in Benelux. Verkrijgbaar voor elk gewenst budget voor de jager en natuurliefhebber die overdag en 's nachts véél meer wil zien dan wat de klassieke optiek toelaat.

Feb 06, 202333:08
Aflevering 10 - Valkerij in de praktijk

Aflevering 10 - Valkerij in de praktijk

Een nieuw jaar en we gaan verder op de laatste aflevering van 2022, hier hebben we de valkerij leren kennen. In aflevering 10 hebben we het met Luk Moyson over de valkerij in de praktijk. Hij vervult de functie van secretaris bij de 'studiegroep behoud valkerij' en coördinator bij het 'Instituut van de Jachtopleiding' (IJO) in Kontich. Jagen met de natuur in de natuur, voornamelijk op konijn in Vlaanderen. Door de achteruitgang van het konijn is de jacht hierop jammergenoeg beperkt. Hoe komt dat, en de hazen dan en wat is dat met het mentorschap? dat hoor je in deze aflevering.
Het verschil tussen het jagen met de verschillende roofvogels wordt duidelijk gemaakt alsook de enkele belangrijke regels die he beter toepast. Een voor wat mij betreft een heel interessante aflevering. Luister, geniet en geef hier gerust opmerkingen.

Jan 06, 202330:49
Aflevering 9 - Wat is valkerij?
Dec 06, 202233:09
Aflevering 8 - Biotoopprojecten met Koedoe & Co
Nov 06, 202232:52
Aflevering 7 - De jachtopleiding en meer

Aflevering 7 - De jachtopleiding en meer

De jonge ondernemer Nickolay Smet neemt vertelt ons hoe hij is gestart met Hunting.be, Cranium design, Hunting Europe, maar vooral over jachtexamen.be.

Hoe ziet zo een jachtopleiding er uit en waaraan kun je je verwachten. In dit digitale tijdperk maakt hij het mee mogelijk om de jachtopleiding online te volgen, verschillend met het IJO waar actief lessen worden gegeven. 

Daarnaast hebben we het ook over verschillende jachtbegrippen en een leuke jachtherinnering. Beluister deze aflevering en stap mee in het jachtleven.

Meer informatie kun je hier terugvinden

Oct 06, 202231:18
Aflevering 6 - Taxidermie en beenhouwerij

Aflevering 6 - Taxidermie en beenhouwerij

In deze aflevering hebben we het met Carlos Heymans over zijn twee grote passies: Taxidermie en beenhouwerij.

Carlos is een docent beenhouwerij in het CVO Volwassenenonderwijs in Anderlecht. Meer info via deze link. Hij vertelt op een zeer aangename en interessante manier over hoe hij hiermee aan de slag is gegaan en hoopt ook jullie te inspireren om hier iets mee te doen.

Ook de anekdotes zijn deze maand weer geweldig en zelfs hilarisch! Ontdek in deze aflevering waarom de brandweer ooit het dorp Okegem heeft moeten afsluiten en wat Carlos hiermee te maken had.

Kennismaken met Carlos? 
Taxidermie Heymans 'Second Life Art'
Pamelse klei 37, 1760 Roosdaal
+32 473 58 64 62

Hier de link naar zijn website

Meer informatie is hier terug te vinden!

Sep 06, 202247:39
Aflevering 5 - De boogjacht in Vlaanderen en de rest van Europa

Aflevering 5 - De boogjacht in Vlaanderen en de rest van Europa

Deze maand praten we met Frank Siedentopf, voorzitter van de Vlaamse Boogjacht federatie

Het begon voor Frank allemaal na het overlijden van zijn vader en tijdens zijn doortocht door het oerwoud waar hij mee ging met de inheemse Indianen. Hij was enorm onder de indruk over hoe de inheemse bevolking zichzelf daar voedt door jacht met de boog.

Daarnaast vertelt de boogjager ook over de opleidingen die hiervoor nodig zijn en hoe het ervoor staat met de boogjacht in Vlaanderen en de rest van Europa. Ook over jacht in de steden, hoe gaat dat dan? "Het is niet de bedoeling dat we tussen 2 huizen een bloedbad gaan aanrichten".

Beluister de aflevering zeker om nog veel meer te weten te komen over de boogjacht!

Meer informatie over de aflevering vindt u hier

Aug 06, 202230:53
Aflevering 4 - Haat tegenover de jacht met Hubertusvereniging Vlaanderen
Jul 12, 202229:39
Aflevering 3 - Vervrouwelijking in de jacht

Aflevering 3 - Vervrouwelijking in de jacht

Deze maand praten we met Natasja, haar 4e jaar in de jacht en direct heel actief met jagen in het buitenland. 

Als creditchecker vindt ze toch tijd om haar passie volop te kunnen beleven en zelfs meer. Jagen is meer dan een passie maar een manier van leven. Ook haar dochter van 13 heeft de microbe te pakken!

"Vrouwen kunnen evenveel als mannen", "Vrouwen worden goed opgevangen door mannen en we voelen ons welkom in de jacht". Natasja heeft haar visie over de jacht en de vervrouwelijking specifiek. Beluister de podcast en leer haar kennen.

Jun 06, 202229:02
Aflevering 2 - Met Belgianhunter over de reebok in mei, everzwijnen in Limburg en de sociale media
May 06, 202234:02
Aflevering 1 - Jachtsite en Jagersliga

Aflevering 1 - Jachtsite en Jagersliga

In deze aflevering leren we Kristof Vandewoestijne kennen. Hij is bezieler van www.jagersliga.be en www.jachtsite.eu.

Het nut van beide organisaties worden besproken maar ook onderwerpen zoals stille drukjacht, bergjacht, gewone drukjacht en meer worden besproken.

Hoe kun je omgaan met tegenstanders van de jacht en tips om jacht uit te leggen en niet steeds te moeten verdedigen legt Kristof haarfijn uit.

Ook het besproken wildbraadrecept vindt u hieronder terug.

https://njam.tv/recepten/hazenpeper-met-witloof

Opmerkingen, ideeën en vragen kunnen gerust besproken worden Op www.jagter.eu onder het tabblad 'Over Jacht Podcast aflevering 1' !

Veel luisterplezier!

Apr 06, 202238:10
Aflevering 0 - Prelude

Aflevering 0 - Prelude

Ik ben Diederik Aelbrecht,  jullie gastheer voor de nieuwe podcast, Over Jacht.
Vandaag stel ik deze nieuwe podcast aan jullie voor en ik wil jullie meenemen met verschillende gasten doorheen de jacht.

Elke maand zal er een nieuwe aflevering online komen, startende in april!

Om meer bereikbaarheid te creëren wil ik jullie vragen om te abonneren op onze podcast en 5 sterren.

Mar 23, 202202:54