
Over Kanker Gesproken
By Huis aan het Water

Over Kanker GesprokenApr 24, 2021

Ate Vegter
Ate heeft uitgezaaide prostaatkanker. Hij weet dat hij niet meer beter wordt. Hoe ga je om met zo’n perspectief? Wat betekent dat voor je dagelijks leven? Wat betekent het voor zijn vrouw en dochter? In deze podcast vertelt Ate er openhartig over.
Ate heeft een talent voor woorden. Hij publiceert dagelijks blogs en gedichten.
Je vindt deze op via de volgende pagina’s:
https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/personen/elkedageenstukje

Yessica Groot
Ruim twee jaar geleden kreeg Yessica te horen dat ze ongeneeslijke longkanker heeft. Ze stond toen vol in het leven, met een drukke baan en veel sociale contacten. Toen veranderde alles. In deze podcast vertelt Yessica openhartig hoe het is om te leven met een palliatieve diagnose, wat het met haar doet en hoe het haar blik op het leven heeft veranderd.

Mariëtte Jilderda
Mariëtte kreeg in 2015 de diagnose borstkanker. Een heftige tijd van behandeling volgde. Ervaringsdeskundig en met de wens om iets te betekenen voor lotgenoten, vormt ze met Anita Schimmel, Yolanda Oosterwijk en Anneke Geitenbeek het team van Stichting Bratelle.
Bratelle richt zich op het ontwikkelen van een beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. In deze podcast vertelt ze over haar eigen ziekte en het werk dat ze doet vanuit Bratelle. Ook geeft ze een belangrijk advies voor iedereen die de diagnose kanker krijgt.
Meer informatie over Bratelle vind je op https://bratelle.nl

Lon Claassen
Lon zet zich al bijna 10 jaar vanuit de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker in voor een ‘Langer Beter Leven voor mensen met kanker’. Met gemiddeld 35.000 websitebezoekers per maand en een groot netwerk in de zorg, is de stichting een belangrijke speler in de wereld van kanker. Alleen al in 2020 werd ruim 700.000 euro besteed aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en projecten. In deze podcast vertelt Lon over het belang van voeding, beweging en welzijn voor alle mensen met kanker, het werk van de stichting en de ambities voor de toekomst.
--
Over Het Nationaal Fonds tegen Kanker
Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Dit staat voor het vergroten van de overlevingskansen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met kanker.
Het NFtK wil bijdragen aan een grotere kans om te overleven en te streven naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen (voeding, beweging en welzijn) vast onderdeel te laten worden van het oncologische behandelplan. Het NFtK denkt een bijdrage aan deze doelstelling te kunnen leveren door het geven van objectieve voorlichting en het mogelijk maken van gericht wetenschappelijk onderzoek en patiënt gerelateerde projecten. De focus ligt daarbij op voeding (o.a. het voorkomen van ondervoeding), beweging (o.a. kwaliteit van leven) en welzijn (o.a. psychosociale begeleiding).
Meer informatie over het Nationaal Fonds tegen Kanker is te vinden op www.tegenkanker.nl/

Remco van der Molen Kuipers
Remco schreef het aangrijpende boek ‘Kanker in de kantlijn’ waarin hij het ziekteproces van zijn vrouw Ingemar beschrijft vanuit zijn perspectief als naaste. Het boek laat onomwonden zien waar zij als partners samen, maar ook alleen door heen gingen, vanaf het begin tot na het overlijden van Ingemar. Openhartig en kwetsbaar.
In deze podcast vertelt Remco over de grote impact die kanker had op zijn leven en deelt hij inzichten voor naasten en nabestaanden die met kanker te maken hebben.
--
Over het boek van Remco:
Titel: Kanker in de kantlijn, eerste hulpboek voor ‘de partner van’
Auteur: Remco van der Molen Kuipers
Uitgeverij: GrowingStories

Tony van Wieringen
Tony is huisarts en eigenaar van de NHG geaccrediteerde Huisartsenpraktijk de Gors. Met een team van huisartsen, praktijkassistentes, praktijkondersteuners somatiek en praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg bedient hij een grote patiëntengroep in Purmerend. In deze podcast belicht hij het ziekteproces van kanker vanuit het perspectief van een huisarts. Hij gaat daarbij in op dilemma’s in de diagnosefase, het contact met specialisten in het ziekenhuis, huisartsenzorg in de palliatieve fase en het belang van nazorg.
---
Informatie over de huisartsenpraktijk van Tony van Wieringen:
Huisartsenpraktijk De Gors
Lisdoddestraat 30D
1441 NN Purmerend

Judith Weeda
Judith heeft een drukke baan als projectmanager in het Amsterdam UMC. Ze leidt programma’s met onderwerpen als kwaliteitsverbetering en patiënt participatie. Dan wordt ze zelf ziek. Kanker. Haar wereld staat op z’n kop. Van zorgprofessional naar patiënt. Een moeilijke tijd breekt aan. Indrukwekkend, maar ook leerzaam. Ze ontdekt vanuit eigen ervaring waar het ziekenhuis nog kan verbeteren. Ze schrijft het allemaal op en geeft in eigen beheer het boekje ‘De witte muur’ uit. Ze doet dat samen met haar broer Herman die de treffende illustraties verzorgt. In deze podcast vertelt ze er alles over.
Kijk op www.hetboekdewittemuur.nl voor info en bestellen.
Op Instagram kun je alles volgen via @hetboekdewittemuur

Alicia Jägers en Samantha Hardeman
Alicia en Samantha waren 15 en 13 toen ze allebei met leukemie in het Prinses Maxima Centrum lagen. Ze hadden contact met elkaar via briefjes die werden doorgegeven door de verpleegkundigen. De band die tussen hen ontstond hielp hen de zware tijd van chemo en behandelingen door te komen. Dit was de oorprong van stichting Nomi die ze later hebben opgericht. Met hulp van velen organiseren ze activiteiten, maken uitzendingen op You Tube en werken aan een app waarmee jongeren in het ziekenhuis contact kunnen hebben met elkaar. In deze podcast vertellen ze over hun tijd in het ziekenhuis en het mooie werk van de stichting.
Meer informatie? Kijk op www.stichtingnomi.nl

Gert Kreijne †
Gert heeft veel liefde om zich heen, een gezin waar hij van geniet, vrienden, familie. Ook heeft hij uitgezaaide dikke darmkanker. Onlangs kreeg hij te horen dat de artsen niet veel meer voor hem kunnen doen. Hij bereidt zich voor op afscheid.
Wat gaat er dan in je om? Wat is dan waardevol voor je? Wat is de betekenis van Huis aan het Water voor hem?
In deze podcast vertelt hij er openhartig over.
Gert Kreijne is overleden op 16 juli 2021, een maand na de opname van deze podcast.

Michel Rudolphie
Michel werkte internationaal in de pharma toen hij in zijn privéleven met kanker werd geconfronteerd. Het bepaalde in hoge mate de koers van zijn verdere loopbaan. Zo zette hij de stichting hersentumor.nl op, was hij 7 jaar directeur van KWF, zit hij in de raad van toezicht van de Ingeborg Douwes Stichting, is hij betrokken bij de oncologische startup Sensius en is hij bestuursvoorzitter van inloophuis Viore in Hilversum. In deze podcast vertelt hij over zijn persoonlijke betrokkenheid met kanker, deelt hij zijn rijke ervaring met de wereld van oncologie en breekt hij een lans voor informele zorg.
Meer informatie?
Kijk op de volgende links:
http://bit.ly/MichelRudolphie
https://www.sensius.biz
https://www.viore.org
https://www.ingeborgdouwesstichting.nl
==

Michiel Greidanus
Michiel promoveerde op 12 februari van dit jaar op het proefschrift “Enhancing the return to work of cancer survivors.” Zijn focus lag voornamelijk bij de rol van werkgevers bij reïntegratie van mensen die te maken krijgen met kanker. En bij het ondersteunen van werkgevers om succesvolle reïntegratie mogelijk te maken. In deze podcast vertelt de kersverse doctor over het onderzoek, de achtergrond ervan en de resultaten.

Michel Daenen
Begin april 2020 begonnen we vanuit Huis aan het Water dit podcastkanaal. Inmiddels heb ik bijna 40 mensen geïnterviewd, waarin ik hen uitnodigde openhartig te vertellen over henzelf. Eén van die mensen is Evelien van der Werff.
Onlangs is zij het podcastkanaal “Over Koetjes en Kanker” begonnen, waarin ze mensen spreekt over leven na kanker. Ze vroeg of ik ook voor haar microfoon wilde komen. In deze aflevering kun je luisteren naar dat gesprek. Ik vertel over mijn eigen ziekteproces, waar ik mee worstelde en over de waarde van goede nazorg bij kanker.
Michel Daenen
michel.daenen@stichtinghuisaanhetwater.nl

Machteld de Bont – de Jongh
Machteld richtte in 2005 samen met Sietske van der Veldt Care for Cancer op, een stichting gericht op oncologische begeleiding in de thuissituatie. Ook startte zij Care in Company, een adviesbureau voor vragen over verzuimmanagement bij kanker. Samen met Re-turn en Stap Nu richtte Machteld het Kenniscentrum Werk & Kanker op dat waardevolle achtergrondinformatie en kennis verstrekt. In deze podcast vertelt ze over haar persoonlijke ervaring met kanker en haar drijfveren achter haar werk. Ook geeft ze tips voor het ontwikkelen van goed werkgeverschap bij kanker.
Meer informatie over het werk van Machteld vind je op de volgende websites:

Brian de Hond
Brian startte eind 2020 samen met zijn broer Michel de Stichting Komma. Geïnspireerd op hun bekende broer Marc de Hond die een half jaar daarvoor overleed legt de stichting verhalen vast op video van ouders die ongeneeslijk ziek zijn. Hierdoor kunnen de kinderen hun vroeg overleden vader of moeder later beter leren kennen.
Inmiddels zijn er meer dan 100 gesprekken opgenomen. In deze podcast praat Brian over Marc, het ontstaan van de stichting en hoe ze de interviews opnemen. Ook deelt hij een scoop over de stichting.
Meer informatie vind je op Stichting Komma

Pauline Klaassen
Pauline is coördinator van de vrijwilligers die mensen ondersteunen op het oncologie centrum van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. In deze podcast vertelt ze wat haar werk inhoudt en wat de vrijwilligers betekenen voor de patiënten en hun naasten.
Spaarne Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Aart van Bochove
Aart werkte ruim 30 jaar als internist-oncoloog in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Hij is erelid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Met Esperanz was hij een pionier in het opzetten van regionale netwerksamenwerking. Later werkte hij op verschillende plaatsen als adviseur oncologische netwerkvorming. In deze podcast deelt hij zijn rijke ervaring en inzichten vanuit het perspectief van medisch specialist op het gebied van kanker.

Debbie Zonneveld
Debbie en Peter vormden samen met hun twee jonge kinderen een gelukkig gezin in Purmerend. Toen werd Peter ziek. Kanker. Vorig jaar overleed Peter in Hospice “In Vrijheid” in Purmerend.
In deze podcast vertelt Debbie openhartig het hele verhaal, van A tot Z. Een lange aflevering, maar zeker de moeite van het luisteren waard als je wilt weten wat het betekent om als gezin te leven met een palliatieve diagnose.

Evelien van der Werff
Op 25 mei 2021 stapt Evelien op de fiets en gaat langs bij alle 75 inloophuizen voor kanker. Ze gaat vloggen over deze fietstocht waarmee ze geld inzamelt voor de inloophuizen en aandacht vraagt voor het mooie werk dat daar gebeurt voor mensen met kanker en hun naasten. In deze podcast vertelt ze openhartig haar indrukwekkende persoonlijke verhaal.
Meer informatie over de fietsactie vind je op: https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff
Evelyn schreef twee boeken:
“Dit boek brengt geluk” en “Routeplanner door de jungle van kanker”
Meer informatie over Evelien vind je op www.evelienvanderwerff.info

Anne-Marie Blink
Anne-Marie werd al jong geconfronteerd met een ernstige ziekte. Later kreeg ze tot drie keer toe de diagnose kanker. Als kind zong Anne-Marie wanneer ze maar kon. Ook in haar volwassen leven bleef zingen een belangrijke rol spelen. Vanuit Stichting ‘Kanker in Beeld’ leidde ze diverse koren waarin ze vele mensen de bijzondere werking van de stem en van samen zingen liet ervaren. In deze podcast vertelt ze haar indrukwekkende verhaal vol met waardevolle inzichten.
Meer informatie: https://www.kankerinbeeld.nl

Irma Verdonck
Irma is hoogleraar "Psychosociale oncologie" aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze podcast vertelt ze hoe ze ertoe gekomen is zich te richten op onderzoek naar de psychosociale gevolgen van kanker, vertelt ze over de onderzoeken die ze doet en gaat ze in op het e-health instrument ‘OncoKompas’ dat ze ontwikkelde.
Meer informatie is te vinden op Samen Leven met Kanker

Rob Dillmann
Rob was 9 jaar bestuursvoorzitter van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Sinds 2014 is hij voorzitter van de raad van bestuur van het topklinische ziekenhuis Isala, met vestigingen in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde. Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en voorzitter van de Raad van Toezicht van Lidz (Lean in de Zorg). In deze podcast deelt hij zijn visie op nazorg bij kanker, zowel organisatorisch als financieel.

Mariska Boshoven
Mariska was 34 weken zwanger toen ze te horen kreeg dat ze lymfeklierkanker had. Ze belandde samen met haar vriend in een emotionele achtbaan, waarin veel anders liep dan verwacht. Ze hield in de jaren die volgden een dagboek bij dat ze na lang wikken en wegen besloot te publiceren. Het boek heeft de veelzeggende titel: “Bij jou weet je het maar nooit”. In deze podcast vertelt ze over haar ervaringen en deelt ze belangrijke inzichten voor iedereen die met kanker te maken krijgt.
Meer informatie over het boek ‘Bij jou weet je het maar nooit’ kun je vinden op www.mariskaboshoven.nl

Femke Riel
Femke kreeg eind 2016 de diagnose borstkanker. In een wachtkamer van het St Antoinius Ziekenhuis in Utrecht ontmoet ze Hester. Ze worden buddy’s van elkaar.
Dat is het begin van Stichting Buddyhuis waar inmiddels honderden mensen aan verbonden zijn. Femke is druk bezig dit initiatief uit te bouwen. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een Buddy App.
In deze podcast vertelt ze over haar eigen ervaringen en over wat het Buddyhuis kan doen voor mensen die getroffen zijn door kanker.
Meer informatie over het Buddyhuis? Kijk op https://www.buddyhuis.nl

Marcia de Groot
Marcia is coördinator binnen Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep. In haar werk maakt ze veel gebruik van het Spinneweb van Positieve Gezondheid. In deze podcast legt ze uit hoe ze dat aanpakt en wat de voordelen ervan zijn.
https://www.adamas-inloophuis.nl

Lily Nieuwenhuizen
Lily is één van de drijvende krachten achter de Nederlandse editie van de jaarlijkse wereldkankerdag. Ze vertelt hoe ze daar vanuit haar persoonlijke ervaring met kanker bij betrokken raakte. Ook blikt ze vooruit op de aankomende versie van 4 februari 2021 die in het teken zal staan van Kanker en Corona.
==
Wereldkankerdag 4 februari
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen.
In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht. https://www.wereldkankerdag.nl/
Thema 2021
Het thema van dit jaar is - kanker in coronatijd. De pandemie en de daaropvolgende maatregelen hebben grote gevolgen gehad voor de kankerzorg. Bevolkingsonderzoeken kwamen stil te liggen, behandelingen en nacontroles werden uitgesteld en wetenschappelijk onderzoek naar kanker liep vertraging op. In de 'anderhalvemetersamenleving' bleek een troostende arm om iemand heen slaan niet meer vanzelfsprekend. Wat doet dat met een patiënt? Wat doet dat met mensen die om hem of haar heen staan, zoals naasten en zorgverleners? Hoe overbrug je de fysieke afstand en ben je toch nabij? Die verhalen willen we deze Wereldkankerdag graag delen. Daarnaast willen we mensen die met kanker te maken hebben wijzen op wat er in coronatijd allemaal wél mogelijk is, zoals digitaal contact met zorgverleners en lotgenoten, zelfhulp en e-healthvoorzieningen.

Nicolien van Rooij
Nicolien heeft een jarenlange ervaring als oncologisch verpleegkundige. Momenteel is ze communicatietrainer bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daarnaast is ze consulent en regio coördinator bij Care for Cancer. Hierdoor kent ze zowel de kant in het ziekenhuis als de situatie bij de mensen thuis. In deze podcast vertelt ze haar inzichten vanuit beide gezichtspunten.
=
Over Care for Cancer
“De consulenten van Care for Cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken u thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van uw diagnose en behandeling en geven praktische tips over uw thuis- en werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden en verwijzen zij door naar bijvoorbeeld inloophuizen of patiëntverenigingen. Onze diensten sluiten aan op de zorg van het ziekenhuis en worden aangepast op uw persoonlijke wensen en situatie. Hoe ingrijpend uw diagnose ook voor u is, u staat er niet alleen voor.”
https://www.allerzorg.nl/specialismen/care-for-cancer
In de podcast citeert Nicolien psychiater Leo Gualthérie van Weezel: ‘Kanker wordt in het ziekenhuis behandeld en thuis beleefd’.
===

Winald Gerritsen
Professor Winald Gerritsen is behandelend arts in het Radboud UMC, gespecialiseerd in immunotherapie. In deze podcast bespreekt hij de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied en benadrukt hij het belang van aandacht voor de psychosociale kant van kanker.

Peter Kapitein
Peter werkt bij De Nederlandse Bank en zet zich sinds 2008 actief in voor betere zorg en behandeling voor mensen die getroffen worden door kanker. Samen met anderen zamelde hij met Alpe d’Huzes vele miljoenen in voor onderzoek en richtte hij Inspire2live op dat patiënten internationaal een stem geeft. Hij schreef een boek over zijn eigen ervaringen als kankerpatiënt en schreef een boek waarin hij kritisch kijkt naar gezondheidszorg rondom kanker. In deze podcast komen al deze onderwerpen aan bod.
Meer informatie?
Over Inspire 2 Live: www.inspire2live.org
Over Alpe d’huZes: www.opgevenisgeenoptie.nl
Boeken:
“Ik heb kanker…en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven!” (Peter Kapitein)
“Hoe heeft het zover kunnen komen? Een frisse blik op de gezondheidszorg (Peter Kapitein)

Linda Burger †
Linda is palliatief kanker patiënt die leeft in reservetijd*. Ze is ook een sprankelende vrouw van 50 jaar, moeder van 2 zonen en een ervaren ziekenhuismanager. Een jaar geleden zond Kenmerk de indrukwekkende documentaire 'Aan de andere kant' uit over haar en borstkankerchirurg Hester Oldenburg. De omslag van zorgprofessional naar patiënt stond daarin centraal. Een jaar later vraag ik hoe het nu met haar is.
* Linda is in december 2020 overleden, ongeveer 2,5 maand nadat deze podcast werd opgenomen.
NB2: de geluidskwaliteit van deze aflevering is helaas wat minder dan normaal, maar het verhaal van Linda is zeker de moeite waard.

Bert van Rixtel
Bert is verpleegkundig specialist urologie/oncologie in het UMC Utrecht. In het ziekenhuis maakt hij veel gebruik van het spinnenweb van Positieve Gezondheid in zijn contact met mensen die getroffen zijn door kanker. In deze podcast legt hij uit hoe hij dat doet en wat daar de voordelen van zijn.

Emmy Nuberg
Als adviseur bij de Ledenvereniging komt Emmy regelmatig thuis bij mensen die getroffen zijn door kanker. In deze podcast vertelt ze over de soort vragen die mensen aan haar stellen en wat zij daarmee kan doen om te helpen. In het bijzonder vertelt ze over eenzaamheid waar veel mensen met kanker mee te maken krijgen.
De ledenvereniging werkt nauw samen met Espria en haar zorgonderdelen Icare, Evean en Zorggroep Meander.
Meer informatie is te vinden op https://ledenvereniging.nl

Guus van Lingen
In deze aflevering een gesprek met Guus van Lingen. Zijn vrouw Gerda onderging een borstamputatie als gevolg van kanker. Een kennis zei tegen haar: “Dan zal je je nu wel minder vrouw voelen”. In reactie daarop schilderde Guus “still 100% woman”, dat vervolgens werd geselecteerd door Stichting De Nederlandse Portretprijs. In deze podcast vertelt Guus over dit schilderij met een boodschap.
Het portret van Gerda is te zien via deze link: http://www.guus-van-lingen.nl/portraits#&gid=1&pid=13
Het complete werk van Guus is te zien op: http://www.guus-van-lingen.nl

Manuela Hoogstraaten
Manuela had een onaangename ervaring bij haar werkgever toen ze ziek werd. Het inspireerde haar zich te scholen tot register casemanager en vervolgens re-integratie bij kanker in goede banen te leiden. In deze podcast geeft ze veel tips en praktische informatie, zowel voor werknemers als werkgevers.

Ingrid Boelhouwer
Ingrid doet promotieonderzoek naar zogeheten late effecten van kanker op het werk, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of concentratieproblemen. Het onderzoek bestaat naast literatuurstudie uit enquêtes onder werkenden en interviews met leidinggevenden en professionals. Met de resultaten uit die vragenlijsten en vraaggesprekken maakt ze een inventarisatie van interventies en omstandigheden die zorgen dat mensen die kanker hebben gehad, kunnen blijven werken en werkvermogen behouden.
In dit gesprek bespreekt ze een paar tussentijdse bevindingen.
Over het onderzoek:
In haar promotieonderzoek 'Werk na kanker' (2017-2021) onderzoekt Ingrid de invloed van de late gevolgen van kanker en de behandeling van kanker op het werkvermogen. Ook de invloed van allerlei andere factoren wordt onderzocht, zoals de regelmogelijkheden in het werk, de werkdruk en het gedrag van de leidinggevende of collega’s. Voor dit onderzoek overhandigde de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) Ingrid in december 2018 een aanmoedigingsprijs.
Het promotieonderzoek bestaat uit twee deelonderzoeken.
1. Een vragenlijsten onderzoek onder werkenden die 2-10 jaar geleden kanker kregen.
Het gaat daarbij om het invullen over drie vragenlijsten (oftewel enquêtes) door de tijd heen over een periode van 1,5 jaar.
De eerste vragenlijst werd door 750 werkenden ingevuld. Een kleine 500 van hen vulden ook een tweede vragenlijst in. Tot en met oktober loopt de derde vragenlijst.
2. Interviews met leidinggevenden en professionals.
Voor dit deelonderzoek zijn 58 interviews gehouden met leidinggevenden en professionals die te maken hebben met werkenden die langer dan twee jaar geleden kanker kregen. Denk bijvoorbeeld aan human resourcemanagers, casemanagers, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, ergotherapeuten, of coaches.
Voor meer informatie zie: www.hva.nl/werknakanker

Harriët Blaauwgeers
Harriët heeft een grote ervaring als onderzoeker en adviseur op het gebied van kanker, onder andere bij het IKNL. Ze werkt momenteel als senior beleidsadviseur van de oncologische zorg bij het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en Hoorn. Ze vertelt over de veranderingsprocessen en de ambities van het ziekenhuis op het gebied van oncologie.

Ineke Oppenoorth
Ineke vertelt over een moeilijke tijd uit haar leven waarin ze kanker kreeg. Na haar vervroegde pensioen ging ze werken als vrijwilliger bij Huis aan het Water. Ze vertelt over de oriënterende gesprekken die ze doet, en over de wandelgroepen en het Kinder Splash Café die ze begeleidt. Haar brede ervaring met hulpverlening komt haar daarbij goed van pas.
Als je gericht wilt luisteren, dit zijn de onderwerpen met de betreffende begintijden:
- Persoonlijke verhaal van Ineke: 0:38 min
- Oriënterende gesprekken: 16.28 min
- Wandelgroepen: 26:15
- Kinder Splash Café: 29:58

Agatha Schilder
Agatha werkt als huisarts in Volendam. Alle patiënten uit haar praktijk die getroffen zijn door kanker bezoekt zij regelmatig bij hen thuis. Mijn eerste vraag is dan ook: “Zou je jezelf een sterk betrokken huisarts noemen?”

Tony den Hollander
Tony werkte 38 jaar als huisarts in Monnickendam. Twee jaar geleden nam hij afscheid. Sindsdien zet hij zich in voor de verbetering van regionale samenwerking, met name voor mensen met kanker en voor palliatieve zorg. In deze podcast vertelt hij over zijn motieven om tijdens zijn pensioen zich met zoveel passie daarvoor in te zetten.

Carola Wouters
Carola werd in haar nabije omgeving al op jonge leeftijd geconfronteerd met de gevolgen van kanker. In haar werk als Praktijkondersteuner Huisarts (POH) heeft ze nog altijd bijna dagelijks met kanker te maken. In deze podcast vertelt ze over haar werk als POH en wat ze vanuit die rol kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten.

Edward Meester
Edward is sinds 3 jaar Specifiek verpleegkundige Oncologie en Palliatieve zorg bij Thuiszorgorganisatie Evean. Daarvoor was hij tientallen jaren oncologieverpleegkundige in het ziekenhuis. In deze podcast vertelt hij over zijn ervaringen met het werken voor mensen met kanker. Daarbij gaat hij gaat hij in op het belang van aandacht, samenwerking en echte betrokkenheid.
Meer informatie over thuiszorg oncologie door Evean vind je hier: https://www.evean.nl/zorgaanbod/oncologieverpleegkundige

Fred van Eenennaam
Fred is als professor verbonden aan verschillende Nederlandse en internationale universiteiten. Hij houdt zich al 25 jaar bezig met implementatie van Value Based Health Care (VBHC), in het Nederlands waardegedreven zorg genoemd. Hij is de oprichter van het VBHC Center Europe, het Europese platform voor VBHC implementatie. In 2012 is hij door Michael Porter toegevoegd aan zijn Hall of Fame van de Harvard Business School. In deze podcast gaat Fred in op ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg, met name in de oncologie en legt hij uit wat Value Based Healthcare precies is.
Meer informatie over Fred van Eenennaam kun je vinden op https://www.thedecisiongroup.nl

Jacqueline Huis
Jacqueline is zorgcoördinator bij Anna’s huis, centrum voor leven met kanker in de zaanstreek. Ze heeft jaren gewerkt als verpleegkundige en ook in haar prive leven heeft ze indringend met kanker te maken gehad. In deze podcast vertelt ze haar persoonlijke verhaal en houdt ze een warm pleidooi voor wat inloophuizen kunnen beteken voor mensen die getroffen zijn door kanker.
Website van Anna's huis: https://www.levenmetkankerzaanstreek.nl

Miranda Sleegers
Lisa, de dochter van Miranda en haar partner René kreeg de diagnose hersentumor toen ze 9 jaar was. Inmiddels is Lisa 15. In deze podcast vertelt Miranda openhartig over wat hun gezin de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Een aangrijpend verhaal over doorzettingsvermogen en het omgaan met tegenslagen en met name ook over de levenskracht van Lisa.

Wendy Vogelenzang
Drie jaar geleden kreeg Wendy de diagnose borstkanker. Operatie, chemo en bestraling volgden. In deze podcast vertelt ze openhartig en kwetsbaar haar persoonlijke verhaal.
Meer informatie over de voetmassages die Wendy geeft vind je op http://www.voeljevoetpraktijk.nl

Hilde Buiting
In de afgelopen jaren heeft Hilde voor verschillende ziekenhuizen en universiteiten gewerkt. Zij heeft vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan op het gebied van kanker, met name bij de niet meer te genezen patiënt, waaronder besluitvorming, laatste levensfase en communicatie. In deze podcast vertelt ze over haar bevindingen waar zowel zorgverleners, als mensen met kanker en hun naasten profijt van kunnen hebben.

Ryan Kreijne
Ryan is bewegingswetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in programma’s voor mensen die veel last hebben van stress, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte. Sinds vijf jaar begeleidt hij bij Huis aan het Water mensen die getroffen zijn door kanker. Hij vertelt in deze podcast over zijn werk, deelt zijn kennis en geeft tips om ook in tijden van Corona goed voor jezelf te blijven zorgen.

Wendy Sas
Wendy werkt bij Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek Waterland. Vanuit die stichting is zij coördinator van vrijwilligers die terminale zorg verlenen om mantelzorgers te ondersteunen. Hierdoor heeft ze veel te maken met mensen met kanker en hun naasten. In deze podcast vertelt ze over haar werk, de dood en de ondersteuning die het VPTZ biedt aan mensen in de laatste fase van hun leven.
Via deze weg wil Wendy alle vrijwilligers van VPTZ bedanken voor hun liefdevolle inzet voor het mooie werk waar Wendy in deze podcast over spreekt.
Meer info: w.sas@smdzw.nl | T 075 206 00 11 | www.desmd.nl

Myra Vojtechovsky
Myra is dramatherapeut en orthopedagoog en werkt bij Huis aan het Water vanuit Praktijk Zonnepad. In deze podcast vertelt ze over haar werk en geeft ze concrete tips voor gezinnen die getroffen zijn door kanker. Aan het eind van het interview leest ze een mooi gedicht voor van Edward van de Vendel
De handpop Roetsj op de foto helpt haar bij haar begeleiding van sommige jonge gezinnen (Roetsj is een drama therapeutisch behandelprogramma voor gezinnen waarvan een ouder ziek is, gericht op het versterken van veerkracht en onderlinge communicatie).
Wil je meer lezen over dit onderwerp, dan geeft Myra je hieronder leestips
Informatie over ouderschap bij kanker:
http://www.kankerspoken.nl/volwassenen/
https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/kanker-in-het-gezin/leeswijzer/
https://www.allesoverkanker.be/als-u-als-ouder-ziek-wordt-met-kinderen-praten-over-kanker
https://www.bol.com/nl/f/een-pleister-tegen-tranen/9200000130393102/
Voor kinderen

Rebecca ter Mors
Rebecca was nog een kind toen bij haar een tumor in haar hoofd werd ontdekt. Operatie, bestraling en revalidatie volgden. Het trok een wissel op haar jeugd, maar ze groeide uit tot een zelfstandige zelfbewuste vrouw die zich vol passie inzet voor anderen.
(foto van Rebecca: Yvonne Janssen Fotografie)
====
Rebecca ter Mors
Portefeuillehouder Informatievoorziening
Stichting Jongeren en Kanker
+31(0)6-34569162
rebecca@jongerenenkanker.nl of info@rebeccatermors.com
en

Matty Hakvoort
Matty is psychiater en voorzitter van Stichting huis aan het Water. In deze podcast spreekt hij over zijn ervaringen als coassistent in het ziekenhuis aan het begin van zijn loopbaan, de zorgboulevard in Zaandam, de caféramp in Volendam, de samenwerking met zijn vrouw Karin Hoogeveen, Corona en het belang van goede nazorg voor mensen met kanker en hun naasten.