Skip to main content
Spotify for Podcasters
Over Kanker Gesproken

Over Kanker Gesproken

By Huis aan het Water

Een podcast van Huis aan het Water over kwaliteit van leven met en na kanker. Michel Daenen spreekt met zorgverleners, experts uit het vak en mensen die zelf getroffen zijn door kanker. In elke aflevering wordt het begrip ‘kwaliteit van leven’ concreet gemaakt met bruikbare tips, herkenbare ervaringen en waardevolle informatie. Met deze podcast onderstreept Huis aan Water het belang van goede samenwerking in het zorglandschap rondom kanker. Wilt u meewerken aan de podcast, neem dan contact op met michel.daenen@stichtinghuisaanhetwater.nl
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Brian de Hond

Over Kanker GesprokenApr 24, 2021

00:00
33:37
Ate Vegter
Dec 16, 202146:31
Yessica Groot

Yessica Groot

Ruim twee jaar geleden kreeg Yessica te horen dat ze ongeneeslijke longkanker heeft. Ze stond toen vol in het leven, met een drukke baan en veel sociale contacten. Toen veranderde alles. In deze podcast vertelt Yessica openhartig hoe het is om te leven met een palliatieve diagnose, wat het met haar doet en hoe het haar blik op het leven heeft veranderd.

Oct 13, 202129:57
Mariëtte Jilderda
Aug 29, 202125:45
Lon Claassen

Lon Claassen

Lon zet zich al bijna 10 jaar vanuit de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker in voor een ‘Langer Beter Leven voor mensen met kanker’. Met gemiddeld 35.000 websitebezoekers per maand en een groot netwerk in de zorg, is de stichting een belangrijke speler in de wereld van kanker. Alleen al in 2020 werd ruim 700.000 euro besteed aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en projecten. In deze podcast vertelt Lon over het belang van voeding, beweging en welzijn voor alle mensen met kanker, het werk van de stichting en de ambities voor de toekomst.

--

Over Het Nationaal Fonds tegen Kanker

Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Dit staat voor het vergroten van de overlevingskansen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met kanker.

Het NFtK wil bijdragen aan een grotere kans om te overleven en te streven naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen (voeding, beweging en welzijn) vast onderdeel te laten worden van het oncologische behandelplan. Het NFtK denkt een bijdrage aan deze doelstelling te kunnen leveren door het geven van objectieve voorlichting en het mogelijk maken van gericht wetenschappelijk onderzoek en patiënt gerelateerde projecten. De focus ligt daarbij op voeding (o.a. het voorkomen van ondervoeding), beweging (o.a. kwaliteit van leven) en welzijn (o.a. psychosociale begeleiding).

Meer informatie over het Nationaal Fonds tegen Kanker is te vinden op www.tegenkanker.nl/

Aug 10, 202139:27
Remco van der Molen Kuipers

Remco van der Molen Kuipers

Remco schreef het aangrijpende boek ‘Kanker in de kantlijn’ waarin hij het ziekteproces van zijn vrouw Ingemar beschrijft vanuit zijn perspectief als naaste. Het boek laat onomwonden zien waar zij als partners samen, maar ook alleen door heen gingen, vanaf het begin tot na het overlijden van Ingemar. Openhartig en kwetsbaar.

In deze podcast vertelt Remco over de grote impact die kanker had op zijn leven en deelt hij inzichten voor naasten en nabestaanden die met kanker te maken hebben.

--

Over het boek van Remco:

Titel: Kanker in de kantlijn, eerste hulpboek voor ‘de partner van’

Auteur: Remco van der Molen Kuipers

Uitgeverij: GrowingStories

Jul 31, 202125:03
Tony van Wieringen
Jul 25, 202139:06
Judith Weeda
Jul 07, 202135:18
Alicia Jägers en Samantha Hardeman
Jun 18, 202130:43
Gert Kreijne †

Gert Kreijne †

Gert heeft veel liefde om zich heen, een gezin waar hij van geniet, vrienden, familie. Ook heeft hij uitgezaaide dikke darmkanker. Onlangs kreeg hij te horen dat de artsen niet veel meer voor hem kunnen doen. Hij bereidt zich voor op afscheid. 

Wat gaat er dan in je om? Wat is dan waardevol voor je? Wat is de betekenis van Huis aan het Water voor hem? 

In deze podcast vertelt hij er openhartig over.

Gert Kreijne is overleden op 16 juli 2021, een maand na de opname van deze podcast. Jun 17, 202137:05
Michel Rudolphie

Michel Rudolphie

Michel werkte internationaal in de pharma toen hij in zijn privéleven met kanker werd geconfronteerd. Het bepaalde in hoge mate de koers van zijn verdere loopbaan. Zo zette hij de stichting hersentumor.nl op, was hij 7 jaar directeur van KWF, zit hij in de raad van toezicht van de Ingeborg Douwes Stichting, is hij betrokken bij de oncologische startup Sensius en is hij bestuursvoorzitter van inloophuis Viore in Hilversum. In deze podcast vertelt hij over zijn persoonlijke betrokkenheid met kanker, deelt hij zijn rijke ervaring met de wereld van oncologie en breekt hij een lans voor informele zorg.

Meer informatie?

Kijk op de volgende links: 

http://bit.ly/MichelRudolphie

https://www.sensius.biz

https://www.viore.org

https://www.ingeborgdouwesstichting.nl

==


Jun 14, 202146:55
Michiel Greidanus

Michiel Greidanus

Michiel promoveerde op 12 februari van dit jaar op het proefschrift “Enhancing the return to work of cancer survivors.” Zijn focus lag voornamelijk bij de rol van werkgevers bij reïntegratie van mensen die te maken krijgen met kanker. En bij het ondersteunen van werkgevers om succesvolle reïntegratie mogelijk te maken. In deze podcast vertelt de kersverse doctor over het onderzoek, de achtergrond ervan en de resultaten.

Jun 02, 202138:14
Michel Daenen

Michel Daenen

Begin april 2020 begonnen we vanuit Huis aan het Water dit podcastkanaal. Inmiddels heb ik bijna 40 mensen geïnterviewd, waarin ik hen uitnodigde openhartig te vertellen over henzelf. Eén van die mensen is Evelien van der Werff.

Onlangs is zij het podcastkanaal “Over Koetjes en Kanker” begonnen, waarin ze mensen spreekt over leven na kanker. Ze vroeg of ik ook voor haar microfoon wilde komen. In deze aflevering kun je luisteren naar dat gesprek. Ik vertel over mijn eigen ziekteproces, waar ik mee worstelde en over de waarde van goede nazorg bij kanker.

Michel Daenen

michel.daenen@stichtinghuisaanhetwater.nl 

www.stichtinghuisaanhetwater.nl 

May 17, 202140:48
Machteld de Bont – de Jongh
May 17, 202144:41
Brian de Hond
Apr 24, 202133:37
Pauline Klaassen
Apr 24, 202124:34
Aart van Bochove

Aart van Bochove

Aart werkte ruim 30 jaar als internist-oncoloog in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Hij is erelid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Met Esperanz was hij een pionier in het opzetten van regionale netwerksamenwerking. Later werkte hij op verschillende plaatsen als adviseur oncologische netwerkvorming. In deze podcast deelt hij zijn rijke ervaring en inzichten vanuit het perspectief van medisch specialist op het gebied van kanker.

Apr 16, 202140:17
Debbie Zonneveld

Debbie Zonneveld

Debbie en Peter vormden samen met hun twee jonge kinderen een gelukkig gezin in Purmerend. Toen werd Peter ziek. Kanker. Vorig jaar overleed Peter in Hospice “In Vrijheid” in Purmerend.

In deze podcast vertelt Debbie openhartig het hele verhaal, van A tot Z. Een lange aflevering, maar zeker de moeite van het luisteren waard als je wilt weten wat het betekent om als gezin te leven met een palliatieve diagnose.

Apr 08, 202101:46:60
Evelien van der Werff
Mar 26, 202141:14
Anne-Marie Blink
Mar 02, 202133:40
Irma Verdonck
Feb 11, 202128:22
Rob Dillmann

Rob Dillmann

Rob was 9 jaar bestuursvoorzitter van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Sinds 2014 is hij voorzitter van de raad van bestuur van het topklinische ziekenhuis Isala, met vestigingen in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde. Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en voorzitter van de Raad van Toezicht van Lidz (Lean in de Zorg). In deze podcast deelt hij zijn visie op nazorg bij kanker, zowel organisatorisch als financieel.


Jan 29, 202131:05
Mariska Boshoven
Jan 17, 202128:21
Femke Riel
Dec 07, 202032:11
Marcia de Groot

Marcia de Groot

Marcia is coördinator binnen Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep. In haar werk maakt ze veel gebruik van het Spinneweb van Positieve Gezondheid. In deze podcast legt ze uit hoe ze dat aanpakt en wat de voordelen ervan zijn.

https://www.adamas-inloophuis.nl 

Nov 17, 202032:19
Lily Nieuwenhuizen

Lily Nieuwenhuizen

Lily is één van de drijvende krachten achter de Nederlandse editie van de jaarlijkse wereldkankerdag. Ze vertelt hoe ze daar vanuit haar persoonlijke ervaring met kanker bij betrokken raakte. Ook blikt ze vooruit op de aankomende versie van 4 februari 2021 die in het teken zal staan van Kanker en Corona.

==

Wereldkankerdag 4 februari

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen.

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht.
https://www.wereldkankerdag.nl/

Thema 2021

Het thema van dit jaar is -  kanker in coronatijd. De pandemie en de daaropvolgende maatregelen hebben grote gevolgen gehad voor de kankerzorg. Bevolkingsonderzoeken kwamen stil te liggen, behandelingen en nacontroles werden uitgesteld en wetenschappelijk onderzoek naar kanker liep vertraging op. In de 'anderhalvemetersamenleving' bleek een troostende arm om iemand heen slaan niet meer vanzelfsprekend. Wat doet dat met een patiënt? Wat doet dat met mensen die om hem of haar heen staan, zoals naasten en zorgverleners? Hoe overbrug je de fysieke afstand en ben je toch nabij? Die verhalen willen we deze Wereldkankerdag graag delen. Daarnaast willen we mensen die met kanker te maken hebben wijzen op wat er in coronatijd allemaal wél mogelijk is, zoals digitaal contact met zorgverleners en lotgenoten, zelfhulp en e-healthvoorzieningen.

Nov 16, 202022:59
Nicolien van Rooij
Nov 13, 202030:54
Winald Gerritsen

Winald Gerritsen

Professor Winald Gerritsen is behandelend arts in het Radboud UMC, gespecialiseerd in immunotherapie. In deze podcast bespreekt hij de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied en benadrukt hij het belang van aandacht voor de psychosociale kant van kanker.

Oct 18, 202024:29
Peter Kapitein
Oct 14, 202040:36
Linda Burger †

Linda Burger †

Linda is palliatief kanker patiënt die leeft in reservetijd*. Ze is ook een sprankelende vrouw van 50 jaar, moeder van 2 zonen en een ervaren ziekenhuismanager. Een jaar geleden zond Kenmerk de indrukwekkende documentaire 'Aan de andere kant' uit over haar en borstkankerchirurg Hester Oldenburg. De omslag van zorgprofessional naar patiënt stond daarin centraal. Een jaar later vraag ik hoe het nu met haar is. 

* Linda is in december 2020 overleden, ongeveer 2,5 maand nadat deze podcast werd opgenomen. 

NB2: de geluidskwaliteit van deze aflevering is helaas wat minder dan normaal, maar het verhaal van Linda is zeker de moeite waard. 

Oct 14, 202032:21
Bert van Rixtel

Bert van Rixtel

Bert is verpleegkundig specialist urologie/oncologie in het UMC Utrecht. In het ziekenhuis maakt hij veel gebruik van het spinnenweb van Positieve Gezondheid in zijn contact met mensen die getroffen zijn door kanker. In deze podcast legt hij uit hoe hij dat doet en wat daar de voordelen van zijn. 

Oct 14, 202030:15
Emmy Nuberg
Oct 08, 202026:07
Guus van Lingen
Sep 25, 202021:07
Manuela Hoogstraaten

Manuela Hoogstraaten

Manuela had een onaangename ervaring bij haar werkgever toen ze ziek werd. Het inspireerde haar zich te scholen tot register casemanager en vervolgens re-integratie bij kanker in goede banen te leiden. In deze podcast geeft ze veel tips en praktische informatie, zowel voor werknemers als werkgevers.

Sep 12, 202033:29
Ingrid Boelhouwer

Ingrid Boelhouwer

Ingrid doet promotieonderzoek naar zogeheten late effecten van kanker op het werk, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of concentratieproblemen. Het onderzoek bestaat naast literatuurstudie uit enquêtes onder werkenden en interviews met leidinggevenden en professionals. Met de resultaten uit die vragenlijsten en vraaggesprekken maakt ze een inventarisatie van  interventies en omstandigheden die zorgen dat mensen die kanker hebben gehad, kunnen blijven werken en werkvermogen behouden.

In dit gesprek bespreekt ze een paar tussentijdse bevindingen.

Over het onderzoek:

In haar promotieonderzoek 'Werk na kanker' (2017-2021) onderzoekt Ingrid de invloed van de late gevolgen van kanker en de behandeling van kanker op het werkvermogen. Ook de invloed van allerlei andere factoren wordt onderzocht, zoals de regelmogelijkheden in het werk, de werkdruk en het gedrag van de leidinggevende of collega’s. Voor dit onderzoek overhandigde de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) Ingrid in december 2018 een aanmoedigingsprijs. 

Het promotieonderzoek bestaat uit twee deelonderzoeken.

1. Een vragenlijsten onderzoek onder werkenden die 2-10 jaar geleden kanker kregen.

Het gaat daarbij om het invullen over drie vragenlijsten (oftewel enquêtes) door de tijd heen over een periode van 1,5 jaar.

De eerste vragenlijst werd door 750 werkenden ingevuld. Een kleine 500 van hen vulden ook een tweede vragenlijst in. Tot en met oktober loopt de derde vragenlijst.

2. Interviews met leidinggevenden en professionals.

Voor dit deelonderzoek zijn 58 interviews gehouden met leidinggevenden en professionals die te maken hebben met werkenden die langer dan twee jaar geleden kanker kregen. Denk bijvoorbeeld aan human resourcemanagers, casemanagers, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, ergotherapeuten, of coaches.

Voor meer informatie zie: www.hva.nl/werknakanker

Aug 25, 202033:57
Harriët Blaauwgeers
Aug 11, 202029:06
Ineke Oppenoorth

Ineke Oppenoorth

Ineke vertelt over een moeilijke tijd uit haar leven waarin ze kanker kreeg. Na haar vervroegde pensioen ging ze werken als vrijwilliger bij Huis aan het Water. Ze vertelt over de oriënterende gesprekken die ze doet, en over de wandelgroepen en het Kinder Splash Café die ze begeleidt. Haar brede ervaring met hulpverlening komt haar daarbij goed van pas.

Als je gericht wilt luisteren, dit zijn de onderwerpen met de betreffende begintijden:

-  Persoonlijke verhaal van Ineke: 0:38 min

-  Oriënterende gesprekken: 16.28 min

-  Wandelgroepen: 26:15

-  Kinder Splash Café: 29:58

Aug 11, 202044:47
Agatha Schilder
Jul 30, 202030:54
Tony den Hollander

Tony den Hollander

Tony werkte 38 jaar als huisarts in Monnickendam. Twee jaar geleden nam hij afscheid. Sindsdien zet hij zich in voor de verbetering van regionale samenwerking, met name voor mensen met kanker en voor palliatieve zorg. In deze podcast vertelt hij over zijn motieven om tijdens zijn pensioen zich met zoveel passie daarvoor in te zetten.

Jun 28, 202041:00
Carola Wouters

Carola Wouters

Carola werd in haar nabije omgeving al op jonge leeftijd geconfronteerd met de gevolgen van kanker. In haar werk als Praktijkondersteuner Huisarts (POH) heeft ze nog altijd bijna dagelijks met kanker te maken. In deze podcast vertelt ze over haar werk als POH en wat ze vanuit die rol kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten.

Jun 28, 202037:03
Edward Meester
Jun 11, 202036:58
Fred van Eenennaam
Jun 03, 202034:26
Jacqueline Huis
May 25, 202032:08
Miranda Sleegers

Miranda Sleegers

Lisa, de dochter van Miranda en haar partner René kreeg de diagnose hersentumor toen ze 9 jaar was. Inmiddels is Lisa 15. In deze podcast vertelt Miranda openhartig over wat hun gezin de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Een aangrijpend verhaal over doorzettingsvermogen en het omgaan met tegenslagen en met name ook over de levenskracht van Lisa.

May 25, 202029:05
Wendy Vogelenzang
May 16, 202026:43
Hilde Buiting

Hilde Buiting

In de afgelopen jaren heeft Hilde voor verschillende ziekenhuizen en universiteiten gewerkt. Zij heeft vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan op het gebied van kanker, met name bij de niet meer te genezen patiënt, waaronder besluitvorming, laatste levensfase en communicatie. In deze podcast vertelt ze over haar bevindingen waar zowel zorgverleners, als mensen met kanker en hun naasten profijt van kunnen hebben.

May 12, 202031:22
Ryan Kreijne

Ryan Kreijne

Ryan is bewegingswetenschapper en heeft zich gespecialiseerd in programma’s voor mensen die veel last hebben van stress, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte. Sinds vijf jaar begeleidt hij bij Huis aan het Water mensen die getroffen zijn door kanker. Hij vertelt in deze podcast over zijn werk, deelt zijn kennis en geeft tips om ook in tijden van Corona goed voor jezelf te blijven zorgen.

Apr 26, 202036:12
Wendy Sas
Apr 21, 202026:50
Myra Vojtechovsky
Apr 15, 202034:12
Rebecca ter Mors
Apr 14, 202031:16
Matty Hakvoort

Matty Hakvoort

Matty is psychiater en voorzitter van Stichting huis aan het Water. In deze podcast spreekt hij over zijn ervaringen als coassistent in het ziekenhuis aan het begin van zijn loopbaan, de zorgboulevard in Zaandam, de caféramp in Volendam, de samenwerking met zijn vrouw Karin Hoogeveen, Corona en het belang van goede nazorg voor mensen met kanker en hun naasten.

Apr 10, 202043:32