Skip to main content
Spotify for Podcasters
Γονείς

Γονείς

By paidemata.gr

Στο podcast «Γονείς» συζητάμε για θέματα που απασχολούν εμάς τους γονείς. Παίρνουμε αφορμή από την επικαιρότητα, την ειδησεογραφία αλλά και από γενικότερα ζητήματα και προβλήματα ευρύτερης εμβέλειας ενδιαφέροντος. Πάντα, βέβαια, σχετικά με τα παιδιά, την ανατροφή τους, την καθημερινότητά μας και τις προκλήσεις της εντός και εκτός σπιτιού.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Σεξουαλική αγωγή | Ρόλος πατέρα στην οικογένεια | Πρόταση βιβλίου και διαγωνισμός - Γονείς #9

ΓονείςFeb 25, 2021

00:00
57:24
Καταπιεστικοί γονείς | αποτέλεσμα με κάθε κοστος ή αξιοπρεπής προσπάθεια; - Γονείς #10

Καταπιεστικοί γονείς | αποτέλεσμα με κάθε κοστος ή αξιοπρεπής προσπάθεια; - Γονείς #10

Mar 05, 202135:38
Σεξουαλική αγωγή | Ρόλος πατέρα στην οικογένεια | Πρόταση βιβλίου και διαγωνισμός - Γονείς #9

Σεξουαλική αγωγή | Ρόλος πατέρα στην οικογένεια | Πρόταση βιβλίου και διαγωνισμός - Γονείς #9

👨‍👨‍👦Ένατο επεισόδιο του podcast Γονείς. Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο. Απο ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινά και τι λέμε σε κάθε ηλικία; Ποιος πρέπει να "διδάσκει" και πώς πρέπει να διεξάγεται αυτό το "μάθημα"; Δεύτερο θέμα συζήτησης ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια. Πρέπει να μιλάμε για βοήθεια ή για συμμετοχή στη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού; Υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές; Τι καθορίζει τον καταμερισμό εργασιών μεταξύ των γονιών σε μία οικογένεια; Τέλος προτείνουμε ένα παιδικό βιβλίο που διαβάσαμε και μας άρεσε τόσο για την πλοκή του όσο και για τα πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα που περνάει και για το οποίο επίκειται κλήρωση στην ομάδα μας στο facebook και σε δεύτερο χρόνο και στο instagram. Καλή ακρόαση!

💻 Website : https://paidemata.gr 

─────────────────────────────

★★Δείτε τα Social Media μας ★★


💙Facebook : https://www.facebook.com/Παιδέματα


📷Instagram : https://www.instagram.com/paidemata


📧Business Email : paidematagr@gmail.com

Feb 25, 202157:24
Ξένες γλώσσες | Σχολείο ιδιωτικό ή δημόσιο; | social media - Γονείς #8

Ξένες γλώσσες | Σχολείο ιδιωτικό ή δημόσιο; | social media - Γονείς #8

👨‍👨‍👦Όγδοο επεισόδιο του podcast Γονείς. Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για το πια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά ξένες γλώσσες. Τι πιστεύουν και τι κάνουν οι γονείς; Τι προτείνουν οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών ως παιδαγωγικά ορθότερο; Δεύτερο θέμα συζήτησης το ερώτημα τι σχολείο θα επιλέξουμε για τα παιδιά. Δημόσιο ή ιδιωτικό; Ποια είναι τα κριτήρια των γονιών για την επιλογή τους; Είναι το κόστος βασικό ή έχουν υπεισέλθει περισσότεροι παράγοντες στο τραπέζι; Είναι το ιδιωτικό σχολείο προνόμιο μονάχα των οικονομικά ευπορότερων οικογενειών ή μήπως η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα; Τρίτο και τελευταίο ερώτημα που μας απασχολεί σε αυτό το επεισόδιο, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί πρόσβαση και λογαριασμούς στα social media; Μέχρι ποιο σημείο μπορούν οι γονείς να ελέγχουν τι παρακολουθούν και ποιους ακολουθούν τα παιδιά τους; Ποια η θέση και η στάση του γονέα; Τέλος προτείνουμε ένα αγαπημένο μας παιδικό βιβλίο που πιστεύουμε πως αξίζει να διαβάσετε με τα παιδιά σας. Καλή ακρόαση!!  👨‍👨‍👦

💻 Website : https://paidemata.gr 

─────────────────────────────

★★Δείτε τα Social Media μας ★★


💙Facebook : https://www.facebook.com/Παιδέματα


📷Instagram : https://www.instagram.com/paidemata


📧Business Email : paidematagr@gmail.com

Nov 08, 202001:04:03
Μάσκες στα σχολεία | Βάσεις πανελλήνιες | Συνεπιμέλεια - Γονεις #7
Sep 10, 202001:14:16
ΚΟΡΟΝΑ(γρίνιαζεςΟτιΔενΒλεπειςΤαΠαιδιαΣουΠολυ)IΟΣ - Γονείς #6

ΚΟΡΟΝΑ(γρίνιαζεςΟτιΔενΒλεπειςΤαΠαιδιαΣουΠολυ)IΟΣ - Γονείς #6

Το έκτο επεισόδιο είναι έκτακτο και μίνι. Εν όψει των πολλών και σημαντικών εξελίξεων που έχουμε γύρω από το θέμα του Κοροναϊού αποφασίσαμε να γυρίσουμε ένα εμβόλιμο επεισόδιο και να ασχοληθούμε με την τροπή που έχει πάρει το όλο θέμα. Συζητάμε για το κλείσιμο των σχολείων, την ειδική άδεια που θα χορηγηθεί στους γονείς που θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και το κατά πόσο αυτή αποτελεί λύση του προβλήματος. Είναι αποτολεσματικό το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων; Ποιες επαγγελματικές κατηγορίες γονέων δεν οφελούνται από τα έκτακτα μέτρα; Τι γίνεται με τις δραστηριότητες των παιδιών, ποιοι άλλοι χώροι κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο; Τι γίνεται με τους εξωτερικούς χώρους; Πώς θα προστατευτούμε από τον ιό;

Mar 12, 202037:44
Χτίζοντας τη σχέση με το παιδί μας - Γονείς #5

Χτίζοντας τη σχέση με το παιδί μας - Γονείς #5

Πέμπτο επεισόδιο του Podcast «Γονείς» και συζητάμε για τρία νέα θέματα. 

Το πρώτο είναι η τιμωρία και η ανταμοιβή. Είναι σωστό η λάθος να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών; Ποιο είναι το ζητούμενο, να μας υπακούσουν και να κάνουν αυτό που θέλουμε τη δεδομένη στιγμή ή να αποκομίσουν κάποιο ουσιαστικότερο και μακροπρόθεσμο δίδαγμα; Πόσο διαφορετικές είναι μεταξύ τους ως προς τα αποτελέσματά τους; Πού μπαίνει ο διάλογος και η επικοινωνία; 

Στο δεύτερο θέμα μιλάμε για το «όχι» και τη σημασία του. Πόσο σημαντικό είναι να λέμε όχι και να μαθαίνουμε στο παιδί να μη φοβάται να το λέει; Τι αντίκτυπο έχει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και το χτίσιμο ενός δυνατού χαρακτήρα; Πόσο καθοριστικό είναι στην αυτοπροστασία από ενδεχόμενη παρενόχληση ή κακοποίηση; Πότε το "όχι" είναι αθώο και πότε κρύβει κάτι παραπάνω; 

Τρίτο και τελευταίο θέμα η συγκοίμηση. Λέμε ναι ή όχι; Ποιο είναι το ασφαλές ηλικιακό όριο για να τη σταματήσουμε και ποιοι λόγοι το υπαγορεύουν; Πώς συνδέεται με την αυτονομία του παιδιού; Τι λέει η επιστήμη; Σε τι δίνει βάρος η ψυχολογία και σε τι η παιδιατρική; Τι προτιμούν οι γονείς; 

Κλείνοντας προτείνουμε ένα βιβλίο για γονείς που αξίζει να διαβάσετε και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο επεισόδιο. Καλή ακρόαση!

Mar 07, 202001:03:45
Γονείς καλή σχολική χρονιά - Γονείς #4

Γονείς καλή σχολική χρονιά - Γονείς #4

Τέταρτο επεισόδιο του πολυαγαπημένου μας podcast Γονείς. Συζητάμε για  την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την προσαρμογή παιδιών και γονιών.  Μιλάμε για τα οφέλη των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και την ανάγκη  ύπαρξης μέτρου ώστε τα παιδιά να έχουν επαρκή χρόνο για ξεκούραση και  ελεύθερο παιχνίδι. Τέλος αναπτύσσουμε το ζήτημα της ανάγκης των γονιών  για προσωπικό χρόνο και χόμπι προκειμένου να αποφορτίζονται και να  ανακτούν δυνάμεις για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών.  Κλείνουμε με μία βιβλιοπαρουσίαση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το  επόμενο επεισόδιο.

Oct 30, 201901:00:13
Εύκολο στα λόγια δύσκολο στην πράξη - Γονείς #3

Εύκολο στα λόγια δύσκολο στην πράξη - Γονείς #3

Στο τρίτο επεισόδιο συζητάμε τελείως χαλαρά και απροετοίμαστα για δύο  νέα θέματα, που αποφασίσαμε εντελώς αυθόρμητα μετά την έναρξη του  επεισοδίου. Μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει αρχικά σκεφτήκαμε να  συζητήσουμε για τις οικογενειακές διακοπές.  Στη συνέχεια είπαμε να  μιλήσουμε για τις σχολικές εξετάσεις και τη βοήθεια των γονιών κατά τη  μελέτη των μαθημάτων από τα παιδιά.

May 24, 201951:32
Αμαρτίες γονέων - Γονείς #2

Αμαρτίες γονέων - Γονείς #2

Στο δεύτερο επεισόδιο μιλάμε για τρία νέα θέματα, που πρόσφατα έχουν  απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Αυτά είναι η  παιδική κακοποίηση, η παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών και η  επανεμφάνιση νεκρών ασθενειών λόγω της έξαρσης του αντιεμβολιαστικού  κινήματος.

Apr 11, 201901:06:26
Ιώσεις-έξαρση γρίπης | εθισμός στο διαδίκτυο | bullying στα σχολεία- Γονείς#1

Ιώσεις-έξαρση γρίπης | εθισμός στο διαδίκτυο | bullying στα σχολεία- Γονείς#1

ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο θα γνωριστούμε μεταξύ μας. Θα μάθετε ποιοι είμαστε, ποιο είναι το αντικείμενο του συγκεκριμένου podcast και ο λόγος για τον οποίο δύο νέοι γονείς αποφάσισαν να το επιχειρήσουν.

Α. ΜΕΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος θα κάνουμε μία γενική συζήτηση για το επίκαιρο ζήτημα των ιώσεων ιδίως με αφορμή την έξαρση της γρίπης. Θα συνδέσουμε το ζήτημα των ιώσεων με το σχολείο και την ευρύτερη έκταση που έχει πάρει η έξαρση της γρίπης σε εθνικό επίπεδο. Αποκορύφωμα η έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή μέτρων προστασίας και την τήρηση κανόνων υγιεινής στα σχολεία.

Β. ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος θα πάρουμε αφορμή από κάποια ειδησεογραφικά άρθρα και θα συζητήσουμε για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μία είδηση σχετικά με τη νοσηλεία παιδιών για απεξάρτηση γεννά το ζήτημα της έκθεσης των παιδιών σε οθόνες, διαδίκτυο και τις προεκτάσεις τους. Τονίζουμε το ρόλο μας ως γονείς και το πώς θα πρέπει να ενεργούμε προκειμένου να ελέγχουμε την πρόσβαση των παιδιών σε συσκευές και υλικό στο διαδίκτυο. Τέλος, επισημαίνουμε κάποια βασικά σημάδια στη στάση των παιδιών τα οποία καθιστούν τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου ανησυχητική.

Γ. ΜΕΡΟΣ

Στο τρίτο μέρος συζητάμε για ένα γενικότερο ζήτημα. Στο πρώτο μας επεισόδιο μιλήσαμε για το bullying στα σχολεία εστιάζοντας στις υποχρεώσεις και την ευθύνη των εκπαιδευτικών. Αυτές πηγάζουν από τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας αλλά και από ποινικές διατάξεις. Στο ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν ειδικά σε σχέση με την ανίχνευση περιστατικών και κρουσμάτων bullying και πώς πρέπει να ενεργήσουν απέναντι στο παιδί-θύτη και στο παιδί-θύμα. Τι οφείλουν να κάνουν όταν οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ένα τέτοιο περιστατικό και τι όταν οι ίδιοι οι γονείς τους αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει υποστεί bullying.

Δ. ΜΕΡΟΣ

Στο τελευταίο αυτό μέρος θα κλείνουμε το επεισόδιό μας προτείνοντας βιβλία. Σε κάθε επεισόδιο θα έχουμε μία πρόταση παιδικού βιβλίου και μία πρόταση βιβλίου για γονείς που θα άπτεται θεμάτων συμβουλευτικής γονέων, διαπαιδαγώγησης και παιδοψυχολογίας. Για να δείτε τις σημερινές μας προτάσεις δεν έχετε παρά να μας ακούσετε!

Feb 09, 201942:53