Skip to main content
Spotify for Podcasters
Penserpodden

Penserpodden

By Penserpodden

En podd om aktier, börs och marknad där våra förvaltare, mäklare och analytiker pratar om allt ifrån stora till små bolag och marknader. Med Alexander Gustafsson som din värd, tar vi dig med på en djupdykning in i börsvärlden varje torsdag.

I vår podd pratar vi om allt från de största bolagen till de mest lovande uppstickarna. Vi diskuterar aktuella case utifrån en fundamental syn om och med bolagsledningar, aktieprofiler och börsproffs samt delar våra åsikter inom våra expertisområden. För dig som vill lära dig mer om fundamental aktieanalys, är Penserpodden den perfekta platsen att vara på.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Avsnitt 5 - Bolagsdagen i fokus

PenserpoddenSep 13, 2019

00:00
27:11
Avsnitt 261: Besök av Checkin.com och summering med kapitalförvaltningen

Avsnitt 261: Besök av Checkin.com och summering med kapitalförvaltningen

Podden gästas av Checkin.com Groups vd och grundare, Kristoffer Cassel. Han förklarar hur kundnyttan har varit en väsentlig drivkraft bakom den imponerande tillväxten senaste tiden. Kristoffer berättar också mer om hur man växer med både befintliga kunder och nya flaggskeppskunder. Vi talar därtill om de nya finansiella målen och hur dessa skiljer sig från tidigare, varför NRR är ett viktigt nyckeltal att följa samt vad som gjort att man ökat marginalen så mycket under det senaste kvartalet.

Vi summerar även ihop arbetet som kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank gjort genom åren. Vi gästas av Henning Wahldén och Jonas Bergroth för att diskutera datadriven förvaltning, makrotrenderna som definierar börsen framåt samt varför det just nu råder ett positivt tolkningsföreträde.

Lyssna in för att höra mer!

Nov 30, 202345:37
Avsnitt 260: Fastighetsfokus med ALM Equity, Arlandastad Group och Aros Bostad

Avsnitt 260: Fastighetsfokus med ALM Equity, Arlandastad Group och Aros Bostad

Det är fullt fokus på fastigheter och bostadsutveckling i veckans podd. Vi inleder med ALM Equity där CFO John Sjölund berättar mer om förflyttningen från bostadsutvecklare till ett investmentbolagsliknade företag med delägande i noterade och onoterade innehav.

Detta följs av Arlandastad Groups vd Dieter Sand som berättar om varför de är den största projektutvecklaren i Sverige och deras affär som består av tomträtter kring flygplatser, färdiga bestånd som förvaltas samt det unika med att de själva driver operativ verksamhet i många av sina fastigheter.

Avslutningsvis lyssnar vi på Aros Bostads vd Magnus Andersson och hur de som bostadsutvecklare kan vara opportunistiska i detta ränteläge. Affären med ALM Equity, som nu är största ägare, samt hur mixen mellan hyresrätt och bostadsrätt förändrats de senaste åren.

Lyssna in på detta fullmatade avsnitt så får du en bättre bild av fastighetsbolagen på börsen.


Nov 23, 202301:25:02
Avsnitt 259: Möt finansmannen Erik Penser

Avsnitt 259: Möt finansmannen Erik Penser

Erik Penser delar med sig av sina insikter och erfarenheter av den svenska finansvärlden.

Nov 16, 202301:06:23
Avsnitt 258: Intervju med Carnegies vd Tony Elofsson och analyser av Calliditas och Svedbergs

Avsnitt 258: Intervju med Carnegies vd Tony Elofsson och analyser av Calliditas och Svedbergs

Vi träffar Carnegies vd, Tony Elofsson, för att höra mer om tankarna kring förvärvet av Pensers värdepappersrörelse och det framtida analysutbudet. Tillsammans kommer närmare 500 börsbolag att täckas, vilket innebär att ännu mer analys kan utlovas i Penserpodden framöver. Det händer mycket hos Carnegie nu och vi fick även möjlighet att fråga Tony om Montrose-projektet, Carnegies nya investeringsplattform.

Ludvig Svensson går därefter igenom investeringscaset Calliditas Therapeutics, inte minst med avseende på försäljningsverksamheten i USA, triggers i närtid, slutligt godkännande i december samt hur man blir kassaflödespositiv under inledningen av 2024.

Avslutningsvis presenteras en initierande analys av Svedbergs där analytiker Magnus Behm går igenom detta hundraåriga badrumsbolag. Svedbergs har inte bara vuxit betydligt genom förvärv, detta har även gett ett marginallyft. Vi går därtill igenom tankar kring byggkonjunktur, värdering samt tänkbara förvärv framåt. Podden leds av Alexander Gustafsson.


Nov 09, 202355:09
Avsnitt 257: Så kommer AI påverka samhället och börsen

Avsnitt 257: Så kommer AI påverka samhället och börsen

Veckans podd gästas av Alexander Fred-Ojala, föreläsare i ämnet artificiell intelligens på UC Berkeley, bland annat. Vårt samtal fokuserar på vilka förändringar som AI redan har skapat hos många företag och hur man bäst anpassar sig i detta teknikskifte.

Under året har AI populariserats genom ChatGPT och storföretag som Microsoft och Google tävlar om vem som snabbast kan implementera detta i populära vardagsprodukter som Word, mejl eller direkt i sökmotorn. Alexander delar med sig av sina tankar och insikter kring hur mycket AI kommer att påverka produktiviteten och vilka typer av arbetsuppgifter som försvinner eller förändras på grund av AI.

Du som vill förstå artificiell intelligens liter mer och som funderar på hur denna kommer att påverka börsen och dina investeringar gör rätt i att lyssna in på detta samtal.


Nov 02, 202352:16
Avsnitt 256: Analytikertorsdag - insikter från Fingerprints VD och tankar om Lagercrantz, SSAB och Nordnet

Avsnitt 256: Analytikertorsdag - insikter från Fingerprints VD och tankar om Lagercrantz, SSAB och Nordnet

Denna spännande vecka inleder vi podden med nyheten att Carnegie köper Erik Penser Banks värdepappersrörelse. Vad innebär det egentligen? Mer om detta i avsnittet, som i övrigt präglas av initierade analyskommentarer kring utvalda rapporterande bolag.

Först ut är Fingerprints nya vd Adam Philpott som ger sina intryck från dessa två månader på vd-posten. Hur den strategiska planen ser ut och hur detta hänger ihop med den kostnadsbesparingsplan man lagt ut resonerar vi en del om. Adam lyfter kundfokuset som en viktig del och berättar även mer om samarbetet med Infineon Technologies.

Vår analytiker Markus Almerud går på djupet i Lagercrantz och vi pratar en hel del om mekanismerna i bolagets förvärvsmodell. Diskussionen handlar också om vilka nyckelfaktorer som gör att de lyckas stärka marginalerna i dotterbolagen och varför Lagercrantz är rustade för att öka förvärvstakten.

Analytiker Örjan Rödén går därefter igenom SSAB och ger oss en överblick av investeringsplanerna för att gå över till grön stålproduktion. Dessutom delar Örjan sina tankar på vart efterfrågan på stål kommer ta vägen under kommande 6–12 månader.

Avslutningsvis följer vi upp på Nordnet/Avanza-diskussionerna som vi hade i avsnitt 253. Nordnet kom in med en stark rapport där räntenettot överraskade positivt. Analytiker Hugo Lisjö delar med sig av sina tankar kring optionalitet i provisionsnettot framöver och konkurrensfördelen med den nordiska plattformen. Podden leds av Alexander Gustafsson.


{00:00}{Intro samt Carnegie/Penser}

{04:00}{Fingerprint (engelska)}

{24:50}{Lagercrantz}

{47:30}{SSAB}

{01:00:00}{Nordnet & Avanza}


Oct 26, 202301:11:27
Avsnitt 255: Bankens makrovy och aktierna som kapitalförvaltningen köper

Avsnitt 255: Bankens makrovy och aktierna som kapitalförvaltningen köper

Kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank bjuder på sin makrovy och därtill vilka aktier man köpt och sålt under året. Efter en inledande överblick av de globala finansiella marknaderna med Jonas Thulin och Henning Wahldén, diskuterar vi den pågående högkonjunkturen - och varför du inte har hört talas om den i Europa eller Sverige ännu. Därtill diskuterar vi hur den eskalerande konflikten mellan Israel och Palestina påverkar oljepriset och hur det kopplas till inflationen, samt varför vi förtjänar den SEK-kurs som vi nu har.

Vidare delar Sirwan Kakai från förvaltningen med sig av sina tankar inför Q3-rapporterna och vad det är han vill se i rapporterna, vilka aktieinvesteringar och avyttringar som gjorts under året samt varför han tycker att aktier överlag nu är för lågt värderade.

Avslutningsvis slår vi ett slag för Penser Sustainable Impact, vår Artikel 9-fond som till fullo sållar fram de mest hållbara bolagen i världen. Jonas Bergroth berättar mer om hur fondens urvalsmetodik fungerar i praktiken.


Oct 19, 202301:02:56
Avsnitt 254: Säkerhetsbolag i en tid av osäkerhet

Avsnitt 254: Säkerhetsbolag i en tid av osäkerhet

Podden gästas av av Irisity som jobbar med AI-teknologi för kameraövervakning. Vd Keven Marier lyfter vad han har fokuserat på sedan han kom in i bolaget och vad de senaste nyemissionernas kapitaltillskott kommer att användas till framöver. Vad Irisitys värdeerbjudande är får du höra mer om i vårt samtal.

Vi får även besök av Jörgen Lundgren, vd på Nordic LEVEL Group, som är en helhetsleverantör inom säkerhetstjänster. Bolaget har haft stark tillväxt de senaste kvartalen, delvis drivet av ökad oro i samhället, men mycket på grund av fokuserade insatser för att stärka helhetserbjudandet. Lyssna in för att höra vad som ska driva den fortsatt lönsamma tillväxten.

Avslutningsvis gör vi även en djupdykning i Ependion (tidigare Beijer Electronics Group) och investeringscaset i aktien; strukturell medvind när samhälle och industri elektrifieras i kombination med bevisad förmåga att lyfta marginalen i nuvarande affär. Vad som driver detta för du höra mer om i avsnittet.


Oct 12, 202301:11:14
Avsnitt 253: Djupdykning i Mentice, Checkin.com, MilDef, Nordnet, Skistar och Systemair

Avsnitt 253: Djupdykning i Mentice, Checkin.com, MilDef, Nordnet, Skistar och Systemair

Vi djupdyker i ett gäng bolag med ambitionen att lyfta blicken och identifiera tillväxtfaktorer på längre sikt för respektive bolag. Vi ger dig som lyssnare en övergripande bild av respektive bolags affärsmodell och vad det faktiskt säljer. Detta följs av att vi stämmer av nulägets utmaningar och styrkor, för att sedan resonera kring vad som skulle kunna driva tillväxt framåt och hur sannolikt det är att bolagen klarar detta. Diskussionen kokar ner till prognoser för respektive bolag, våra analytikers antaganden samt vilken värderingsmodell och vilken diskonteringsränta som de anser vara motiverad. Alexander Gustafsson leder diskussionen.


Bolagen diskuteras i följande ordning: Mentice, Checkin.com, MilDef, Nordnet, Skistar samt Systemair.

Oct 05, 202301:11:16
Avsnitt 252: Waystream och aktiebonanza

Avsnitt 252: Waystream och aktiebonanza

Veckans podd bjuder på en hel del uppdateringar och kommentarer på aktier som vi tycker är extra intressanta att hålla ett öga på nu. Många bolag kommunicerar genomförda riktade emissioner, vilket kan vara tecken på att riskviljan är på väg tillbaka. Då flera Accessbolag har meddelat nya kommersiella avtal, tar vi tillfället att diskutera några av dessa och blickar framåt.

Vi får även besök av Fredrik Lundberg, vd på Waystream, och passar då på att diskutera fiberutrullning och uppgraderingsbehovet i stadsnäten, vilket ger fortsatt goda möjligheter för Waystream. Samtidigt är det många kunder som är lite avvaktande just nu, men det bygger en teknikskuld som kommer att bearbetas framåt. Fredrik ger även sina tankar kring den fallande marginalen under första halvåret. Avslutningsvis lyfter vi blicken och diskuterar de pågående tekniktester som många kunder genomför samt hur bolaget arbetar mot de långsiktiga målen.

Övriga bolag som vi diskuterar i podden är Holmen, Stora Enso, Stockwik, H&M, OptiCept, Midsummer, Nibe, SSAB, OssDsign, Irisity och eEducation Albert.


Timestamps:

1:00 Holmen

7:15 Stockwik

11:26 H&M

19:35 Opticept

26:25 Waystream

54:20 Midsummer

59:00 NIBE

1:01:36 SSAB

1:02:55 OssDsign

1:07:30 Irisity

1:11:15 Albert

Sep 28, 202301:17:32
Avsnitt 251: På djupet i MilDef och Stockwik, uppdatering i OssDsign, Guard och Medicover

Avsnitt 251: På djupet i MilDef och Stockwik, uppdatering i OssDsign, Guard och Medicover

Detta fullmatade avsnitt med mycket aktiesnack inleds med en lägesuppdatering kring OssDsign. Detta följs av en av en diskussion kring analysinitieringen av förvärvsbolaget Stockwik, där vi diskuterar bolagets kortsiktiga utmaningar och långsiktiga potential. Guard Therapeutics rusade under veckan efter att man meddelat resultat från sin fas 2-studie och vi ger en uppdatering kring vad detta innebär och vad man kan förvänta sig framåt. Sedan har vi besök av och intervju med MilDefs vd, Daniel Ljunggren. Vi pratar ökade försvarsbudgetar och hur MilDefs tillväxtresa tog fart redan före kriget och vilka deras ambitioner är framåt. Avslutningsvis får vi en uppdatering av det lite dolda large cap-bolaget Medicover. Fullt fokus på aktier – håll till godo! Podden leds av Alexander Gustafsson.

Timestamps:

0:32 OssDsign

9:25 Stockwik

23:40 Guard Therapeutics

31:16 MilDef

53:00 Medicover


Sep 21, 202301:07:30
Avsnitt 250: Deflationsspöket och ytterligare SEK-försvagning med Jonas Thulin

Avsnitt 250: Deflationsspöket och ytterligare SEK-försvagning med Jonas Thulin

Veckans podd inleds med en diskussion om hur Riksbanken tenderar att höja räntan för länge och hur detta kan leda till en ännu svagare krona. Om man ska leta vinnare i det nuvarande klimatet så pekar Thulin på fastighetssektorn. Vilka två positioner han har tagit hör du i vårt samtal. Vi resonerar även kring att USA är inne i sista mandatåret före val och varför detta ofta leder till en positiv börsutveckling. Dessutom tror marknaden fortsatt på Trump som segrare, i kombination med en demokratisk kongress, vilket också är bränsle för en fortsatt stark börs. Avslutningsvis delar vi några tankar kring varför västerländskt kapital flödar ut ur Kina och in till Indien och Vietnam. Thulin ser indisk börs som en av de starkaste trenderna för tillfället. Podcasten spelades in tisdagen den 12 september under ledning av Alexander Gustafsson.

Sep 14, 202301:04:55
Avsnitt 249: Lagercrantz och EQL Pharma i studion

Avsnitt 249: Lagercrantz och EQL Pharma i studion

Det är poddpremiär för Lagercrantz mångårige vd, Jörgen Wigh. Vi pratar givetvis serieförvärvande och hur Jörgen har byggt upp Lagercrantz till att idag generera ett resultat över en miljard kronor. Han lyfter även fram likheter och skillnader mot andra Bergman & Beving-bolag, varför enkelhet alltid går först och inte minst hur man motiverar ett P/E-tal på 25 för Lagercrantz när de köper bolag för P/E-tal på 4–8. Därefter får vi rapportkommentarer om GiG, Evolution och Checkin.com Group. Avslutningsvis gästas vi av Axel Schörling, vd för EQL Pharma. Vi pratar nischade generikaläkemedel och hur EQL identifierar och investerar i nya produkter för att fortsätta sin lönsamma tillväxt. Det handlar om hur man behåller lönsamheten i generika, hur man når skalbarhet i den operationella kostymen och inte minst vilka målsättningar man har för 2025. Lyssna in för att höra mer.

Timestamps: 0:50 Lagercrantz Group, 36:11 GiG, 45:10 Evolution, 47:35 Checkin.com Group, 53:15 EQL Pharma.


Sep 07, 202301:11:05
Avsnitt 248: Life Science-tema med spännande bolagspitchar

Avsnitt 248: Life Science-tema med spännande bolagspitchar

Veckans podd bjuder på sju spännande bolag inom Life Science. Här får du en snabb introduktion och pitch av respektive bolags vd. Vi fokuserar samtalen på var man står idag, vad man jobbar med den närmaste tiden och framför allt på vad investeringscaset i respektive bolag är, närmare bestämt i Orexo (ORX), Corline Biomedical (CLBIO), Medivir (MVIR), Senzime (SEZI), Cyxone (CYXO), Ascelia Pharma (ACE) samt Karolinska Development (KDEV). Podden leds av Alexander Gustafsson.

1:00 Orexo, 11:50 Coreline, 24:04 Medivir, 35:50 Senzime, 46:50 Cyxone, 56:07 Ascelia (engelska), 1:04:24 Karolinska Development.


Aug 31, 202301:20:25
Avsnitt 247: Advanced SolTech & börsspaningar med Karl-Mikael Syding

Avsnitt 247: Advanced SolTech & börsspaningar med Karl-Mikael Syding

Veckans podd inleds med besök av VD Max Metelius från Advanced SolTech. Vi pratar om solcellsanläggningar som investering i Kina och bolagets fortsatta resa mot en lönsam framtid efter en genomförd refinansiering. Vi får höra mer om varför solceller gör mer nytta i Kina än exempelvis i Sverige. Sedan ger vi en uppdatering på Björn Borg efter Q2-rapporten, och ger vår syn på utvecklingen kring våra prognoser framåt. Avslutningsvis har vi ett upplysande samtal med förvaltaren och profilen Karl-Mikael Syding. Han bjuder på sina spaningar inom både aktier och realekonomiska tillgångar, som han har ett extra fokus på just nu. Lyssna in för att höra mer!

 

Tidsstämplar:
1:30 Advanced Soltech
26:42 Björn Borg
35:27 Karl-Mikael Syding
47:04 Nvidia
54:14 Amazon
57:58 Lundin Gold
1:01:45 RICE
1:03:00 Leading edge materials
1:06:50 Kärnfull Next & Studsvik

Aug 24, 202301:14:09
Avsnitt 246: Analytikernas tankar inför börshösten

Avsnitt 246: Analytikernas tankar inför börshösten

Rapporterna för andra kvartalet fortsätter att trilla in och veckans podd inleds med en bred diskussion med våra analytiker om deras tankar kring börsutvecklingen framöver. Vi resonerar kring minskade volymer och orderingång, inflationsfallets effekt på intäkterna och konjunktursignaler framåt. Detta följs av en uppdatering kring SSAB, Midsummer, Transtema, Fingerprints, Maha Energy, VO2, H&M, Björn Borg, MilDef, CAG Group, SaveLend, Ascelia Pharma och Calliditas Therapeutics. Podden leds av Alexander Gustafsson.

Aug 17, 202301:29:30
Avsnitt 245: Makroutblick för hösten med Thulin

Avsnitt 245: Makroutblick för hösten med Thulin

Börssommaren har varit god och nu när vi står inför hösten ger veckans podd en utblick över vad vi kan förvänta oss. Överlag har vi ett läge där det finns många faktorer som talar för fortsatt uppgång. Att inflation och räntor ska fortsätta att falla är bekant, men vi diskuterar även flera andra aspekter som talar för fortsatt börsstyrka. Lyssna in för att höra förvaltningschefen Jonas Thulins tankar. Podden leds av Alexander Gustafsson.

Aug 10, 202301:12:20
Avsnitt 243: Möt entreprenören Viktor Garmiani, Candles Scandinavia

Avsnitt 243: Möt entreprenören Viktor Garmiani, Candles Scandinavia

I veckans podd får vi lyssna på entreprenören och börsvd:n Viktor Garmiani, som startade Candles Scandinavia och tog det till börsen för något år sedan. Entreprenörsskap fanns med redan som ung och viljan att göra bra affärer var en drivande faktor. Han kom till Sverige när han var 12 år och hur resan har sett ut sedan dess får vi höra mer om i vårt samtal. Missionen för Candles är att ställa om till naturliga och paraffinfria ljus. Med en imponerande tillväxt har man blivit ledande på att producera hållbara ljus i stor skala. Vilka hinder han mött på vägen och hur han har tacklat dessa som företagare är ett återkommande tema i avsnittet. Diskussionen leds av Alexander Gustafsson.

Aug 03, 202351:26
Avsnitt 244: Möt IT-profilen Johan Staël von Holstein

Avsnitt 244: Möt IT-profilen Johan Staël von Holstein

Johan Staël von Holstein blev världskänd i samband med IT-haussen under slutet av 1990-talet med sitt Icon Medialab. Bubblan sprack, men ur den föddes en ny tid av fantastiskt entreprenörskap i Sverige och många globala miljardbolag är sprungna ur Sverige sedan dess. I vårt samtal får vi lyssna på Johans resa in i 1990-talet med Jan Stenbeck, drivkrafterna som ledde honom till att starta Icon och inte minst vad han har gjort sedan dess. Att driva bolag är inte utan motgångar och vi pratar även en del om lärdomarna han har tagit med sig från de senaste årens turbulens kring Crowd1. Johan gillar att prata politik och drar sig inte från att säga vad han tycker att politikerna skulle behöva lägga sitt fokus på för att främja mer entreprenörskap.

Aug 03, 202301:05:08
Avsnitt 239: Möt fastighetsinvesteraren Samir Taha

Avsnitt 239: Möt fastighetsinvesteraren Samir Taha

I veckans podd möter vi entreprenören Samir Taha och vi får höra om hans resa, som inkluderar grundandet av Aros Bostadsutveckling. Samir har själv varit vd på Aros under många år och är numera arbetande styrelseledamot och en av storägarna. Lyssna in för att höra Samirs tankar kring fastighetsmarknaden under kommande år. Vi pratar även bostadsbyggandet, risker i dagens miljö och varför de är opportuna och letar affärer just nu. Utöver Aros så är Samir även stor ägare och investerare i börslistade bolagen Awardit samt Nordic LEVEL Group. Diskussionen leds av Alexander Gustafsson.

Jul 20, 202301:24:21
Avsnitt 242: Möt serieentreprenören Douglas Roos

Avsnitt 242: Möt serieentreprenören Douglas Roos

Douglas Roos är en superentreprenör som startat och sålt ett flertal bolag, däribland Ladbrokes och Nyheter24. Nu driver han det börsnoterade medietech-bolaget VO2 Cap Holding där han verkar som arbetande styrelseordförande. Han är även känd från SVT-programmet Draknästet och har genom sin erfarenhet mött många entreprenörer och har själv drivit många bolag. Vad gör egentligen en bra entreprenör och vad betyder entreprenörskap? Det får du höra mer om i vårt samtal samt även varför Douglas inte ser sig själv som en investerare. Han förklarar också hur hans drivkraft att tjäna pengar idag genomsyrar verksamheten på VO2. Samtalet leds av Alexander Gustafsson.

Jul 20, 202352:26
Avsnitt 241: Från kriminologi till rekrytering med Liv Gorosch

Avsnitt 241: Från kriminologi till rekrytering med Liv Gorosch

I veckans podd möter vi kriminologen och den framgångsrika entreprenören Liv Gorosch som idag arbetar som delad Sverigechef på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. Liv bygger näringslivets ledningar och styrelserum med mångfald i fokus. Lyssna på hennes tips om varför diversifiering i styrelserum och ledning är intressant för ägare och hur AI kan vara diskriminerande. Liv avslöjar även fallgroparna i rekryteringsprocesser som missgynnar att näringslivet inte blir mer diversifierat. Hon berättar också om shortlistans betydelse för slutresultatet och därmed searchkonsulternas dolda makt. Missa inte detta spännande avsnitt där Liv delar med sig av sin kunskap och erfarenheter inom området mångfald och rekrytering!

Jul 13, 202355:13
Avsnitt 240: Investera i hälsovård med Anders Hallberg, Health Invest

Avsnitt 240: Investera i hälsovård med Anders Hallberg, Health Invest

Anders Hallberg, grundare av och vd för Health Invest, har över 25 års erfarenhet av att investera i hälsovård och i detta avsnitt får du höra mer om strategin för Health Invests Alpha Fund. Tidigt i karriären gjorde Anders intryck på investeraren Carl Bennet, en av de personer som backat Anders i samband med grundandet av Health Invest 2006. Varför hälsovårdsindustrin är intressant och hur man sorterar bort dåliga bolag från bra är ett genomgående tema för vårt samtal. I grunden är kvalitet på bolagens kassaflöden viktigt, men avgörande är en rimlig prislapp på aktien för att Anders ska lockas investera. Lyssna in för att höra mer om vilka aktier Anders har i sin Alpha Fund just nu. Podden leds av Alexander Gustafsson.

Jul 06, 202355:25
Avsnitt 238: Thulin ser fortsatt styrka i aktier

Avsnitt 238: Thulin ser fortsatt styrka i aktier

I veckans podd delar förvaltningschefen Jonas Thulin med sig av sin syn på börsen och makro. Han ser fortsatt styrka i aktier och väljer övervikt. Lyssna in för att höra alla resonemang som talar både för och emot fortsatt styrka på börsen. Dessutom sticker han ut hakan och ser styrka i fastigheter och bostadsbyggande, primärt i USA, men vi diskuterar även kring svensk fastighets- och bostadsmarknad. På valutasidan ser Jonas en försvagning i USD under hösten och att ett möjligt paradigmskifte kan ge en starkare krona. Avslutningsvis bjuder Jonas på ett resonemang kring hur extrema naturkatastrofer kan påverka börsen framåt. Trevlig midsommar önskar vi på Penserpodden, som leds av Alexander Gustafsson.

Jun 22, 202346:39
Avsnitt 237: Aktierna vi tror extra mycket på

Avsnitt 237: Aktierna vi tror extra mycket på

Kvartalsvis publiceras Penser Access Confidence-listan med de tio av våra Accessbolag som vi tror extra mycket på. I veckans podd redogör vi för listan. Dessutom delar vi lite fördjupande tankar om tre av aktierna på listan med kommentarer från de senaste rapporterna samt vilka faktorer som kommer att driva tillväxten framöver. Utöver detta så delar vi några tankar kring de svenska underhållningsbolagen Betsson och Kindred Group. Avslutningsvis kommenterar vi skogsindustrin och diskuterar det besparingsprogram som Stora Enso initierade i dagarna och varför det ser ganska mörkt ut i skogen just nu. Podden leds av Alexander Gustafsson.

Jun 15, 202301:10:08
Avsnitt 236: Intressanta investeringscase just nu

Avsnitt 236: Intressanta investeringscase just nu

Veckans podd inleds med Ulf Hannelius, vd på diabetesläkemedelsbolaget Diamyd Medical. Bolaget, som nu är i en fas 3-studie, kommer att lägga fokus på att bygga produktionskapacitet under det närmaste året och vi diskuterar marknadspotentialen i typ 1 diabetes. Vi fortsätter på temat hälsovård och resonerar kring large cap-bolaget Medicover, som fortfarande är ganska okänt bland svenska investerare. Vi diskuterar även den digitala marknadsplatsen för bostäder, Hemnet, och hur man genom stark marknadsposition och hög pricing power fortsatt kan driva lönsam tillväxt. Därtill bjuder vi på rapportuppdateringar i både H&M och Systemair, samt avslutningsvis på en initieringsanalys av den nordiska sparplattformen Nordnet. Podden leds av Alexander Gustafsson.

Jun 08, 202301:09:10
Avsnitt 235: Bolagsbesök av Björn Borg, Tourn och OptiCept

Avsnitt 235: Bolagsbesök av Björn Borg, Tourn och OptiCept

Veckans podd gästas av tre spännande Accessbolag. Henrik Bunge på Björn Borg berättar mer om varför företaget är ett varumärkesbolag och inte ett ”retail-bolag”. Han förklarar även vikten av rätt företagskultur samt hur företaget expanderat inom sportsegmentet. På tal om varumärken så träffar vi influencer marketing-företaget Tourn Internationals vd, Robin Stenman. Tourn hjälper influencers att optimera sina intäkter samt även med skatterättsliga frågor och mycket mer. Vi får höra om varför Tourn har valt att fokusera på influerarna i stället för annonsörerna när de har byggt sin plattform. Avslutningsvis träffar vi Thomas Lundqvist, vd på OptiCept Technologies. Företaget har nu tekniska lösningar för att hjälpa livsmedelsindustrin och jordbruket att få ut ännu mer av sina råvaror. Det minskar svinn och ökar marginalerna i produktion. Thomas förklarar hur företaget ska expandera sin verksamhet. Samtalet leds av Alexander Gustafsson.

Jun 01, 202301:01:35
Avsnitt 234: Penser Market – livepodd

Avsnitt 234: Penser Market – livepodd

Under Penser Market, bankens hittills största bolagsevenemang då 50-talet bolag träffade investerare, sände vi även Penserpodden live. Nu är intervjuerna, som gjordes den 25 maj, tillgängliga även som poddavsnitt. Start och stopptid för varje intervju är; Bergman & Beving: 00.00 – 07.09, Medhelp Care: 07.10 – 18.36, Lannebo Fonder, Maria Nordqvist: 18.37 – 30.08, Nordic Level Group: 30.09 – 41.51, Exsitec: 41.52 – 53.38, SwedenBio: 53.39 – 1.04.07, Freja eID: 1.04.08 – 1.13.37, OptiCept Technologies: 1.13.38 – 1.23.41, XMReality: 1.23.42, Maria Wetterstrand: 1.33.16 – 1.41.07, Elicera: 1.41.08 – 1.51.36, Fingerprints: 1.51.36 – 2.01.00, Iconovo: 2.01.01 – 2.10.53, Ependion: 2.10.54 – 2.21.07, Medivir: 2.21.08 – 2.31.39, Bactiguard: 2.31.39 – 2.42.29, SaveLend Group: 2.42.30 – 2.52.28, Mattecentrum: 2.52.29 – 03.03.31, KebNi: 03.03.32 – 03.13.31, Spago Nanomedical: 03.13.32 - 03.23.03, AlzeCure Pharma: 03.23.04 – 03.32.27, Sileon: 03.32.28 – 03.42.30 samt Botnia Exploration: 03.42.31 – 03.52.58. Podden leds av Alexander Gustafsson.

May 26, 202303:52:56
Avsnitt 233: Besök av Clemondo och Transtema följt av börsläget med Thulin

Avsnitt 233: Besök av Clemondo och Transtema följt av börsläget med Thulin

Vi lär känna bolagen Clemondo och Transtema i veckans podd. Clemondo arbetar med hållbara rengöringsprodukter och VD Jesper Svensson berättar mer om detta. Vi diskuterar marginalförstärkning, bilkonjunkturens påverkan och mycket mer. Henning Sveder, VD på Transtema, ger oss därefter en inblick i 5G, digitalisering, elektrifiering samt hur Transtema, som både bygger och servar nät, påverkas av detta. Vi resonerar även om förvärvsdriven tillväxt, Q1-rapportens styrkor och svagheter samt målsättningar framåt. Avslutningsvis ger bankens förvaltningschef, Jonas Thulin, sin syn på varför man ska strunta i ”sell in May” och fortsatta att äga aktier. Han förklarar också vilka aktier han gillar bäst. Podden leds av Alexander Gustafsson.

May 18, 202301:20:50
Avsnitt 232: Fullmatat med bolagskommentarer

Avsnitt 232: Fullmatat med bolagskommentarer

Det blir aktienörderi på hög nivå i detta avsnitt, där vi samlar åtskilliga kommentarer från rapporterande bolag. Vi inleder med att diskutera veckans snackis, SBB, och gör en grundlig genomgång av vad som hänt och vilka möjliga utfall vi ser framåt. Bolag som kommenteras i kronologisk ordning är; SBB, Raketech, CheckIn, MilDef, CAG Group, Bergs, Corline Biomedical, Diamyd Medical, Björn Borg, VO2, Transtema, Instalco, Eolus Vind samt Arise. Programmet modereras av Alexander Gustafsson.

May 11, 202302:00:35
Avsnitt 231: Rottneros och Beijer Group i studion

Avsnitt 231: Rottneros och Beijer Group i studion

I veckans Penserpodd får vi besök av Rottneros och Beijer Group. Vi presenterar därtill en initieringsanalys av medicinteknikbolaget SenzaGen och avslutar med en kommentar till SBB:s kvartalsrapport. Rottneros VD, Lennart Eberleh och CFO Monica Pasanen, lyfter i samtalet fram bolagets investeringar i hållbar massaproduktion och hur deras produkt kan ersätta plastbaserade förpackningar. Vi passar även på att diskutera konjunkturläget och hur det påverkar massapriserna framåt. Beijer Groups VD, Jenny Sjödahl, förklarar hur digitaliseringen driver på fortsatt tillväxt och hur knutarna kring komponentförsörjningen har utvecklats. Vi får även höra mer om varför bolaget byter namn. Lyssna in! Podden leds av Alexander Gustafsson.

May 04, 202301:09:23
Avsnitt 230: Våra bästa rapportreflektioner

Avsnitt 230: Våra bästa rapportreflektioner

I detta omfattande poddavsnitt djupdyker vi i ett gäng bolag som nu rapporterar och får ta del av analytikernas reflektioner. Därutöver diskuterar vi utvecklingen av massapriserna och vad som nu händer inom verkstad och på stålmarknaden. Bland de diskuterade bolagen finns Epiroc, SKF, Fingerprint, Beijer Group, Rottneros, Midway, SSAB, Kindred, Evolution, Upsales, Mentice, KebNi och Beijer Alma. Avsnittet leds av Alexander Gustafsson.

Apr 27, 202301:45:12
Avsnitt 229: Vassa analytikerspaningar inför Q1 och bolagsbesök av Midsummer

Avsnitt 229: Vassa analytikerspaningar inför Q1 och bolagsbesök av Midsummer

Podden gästas av Sven Lindström från Midsummer för en diskussion om solpaneler, utökad produktionskapacitet och den aktuella nyemissionen, samt vad pengarna ska användas till. Dessutom är det äntligen rapportsäsong och veckans avsnitt bjuder på spaningar i verkstadsbolagen. Utöver detta har vi fem analytiker som delar med sig av sina bästa uppdateringar i Volvo, Elanders, Mentice, Beijer Alma och SaveLend. Detta fullspäckade avsnitt leds av Alexander Gustafsson.

Apr 20, 202301:04:51
Avsnitt 228: Punkterna som talar för börsuppgång med Thulin

Avsnitt 228: Punkterna som talar för börsuppgång med Thulin

I studion bjuder Jonas Thulin på en smällkaramell av datapunkter som talar för fortsatt stark börs. Vi har en rapportperiod som inleds med stor diskrepans mellan vad bolagen säger och analytikernas låga förväntan. Inflationen som börjar dala och bäddar för räntesänkningar under andra halvan av året. Dessutom bjuder Jonas på vilka sektorer han ser har bättre förutsättning att kapitalisera på denna utblick. Poddsamtalet leds denna gång och framåt av Alexander Gustafsson.

Apr 13, 202301:07:34
Avsnitt 227: Life science med Devyser och Karolinska Development

Avsnitt 227: Life science med Devyser och Karolinska Development

I studion har vi Fredrik Alpsten och Viktor Drvota, VD för diagnostikföretaget Devyser respektive investmentbolaget Karolinska Development. Med Fredrik från Devyser diskuterar vi marknadsförutsättningarna och hur bolagets tillväxtmål ska uppnås. I diskussionen med Viktor från Karolinska Development dryftas marknaden för både noterade och onoterade life science-bolag samt hur bolaget kan dra nytta av sin starka balansräkning.

Apr 06, 202301:05:45
Avsnitt 226: Branscher i fokus - fastigheter och life science

Avsnitt 226: Branscher i fokus - fastigheter och life science

I studion har vi analytikerna Rikard Engberg och Rodd Meshe, specialister på fastighetssektorn, för en djuplodande diskussion om branschens aktuella förutsättningar och om bolagshändelser. Bland de synade fastighetsföretagen finns SBB och Catena. Life Science-sektorn analyseras och kommenteras av branschanalytikerna Klas Palin, Ludvig Svensson och Maria Karlsson med djupdykningar i Calliditas Therapeutics, Senzime, Elicera Therapeutics och Abliva. Därtill får vi en kort uppdatering av Candles Scandinavia. Podden leds av Robert Tovi.


Mar 30, 202301:09:10
Avsnitt 225: I studion har vi Acroud och GIG. Därtill får vi uppdateringar om Skistar och VO2 Cap Holding

Avsnitt 225: I studion har vi Acroud och GIG. Därtill får vi uppdateringar om Skistar och VO2 Cap Holding

Vi träffar Acrouds VD Robert Andersson samt GIG:s IR, tillika styrelseledamot, Hessi Mocca. Vi pratar komplexiteter i affärsmodellen och affiliation i allmänhet. Hjalmar går igenom VO2 Cap Holding som vi nyligen initierat analys på. Slutligen får vi Henriks kommentarer på Skistars kvartalsrapport.

Mar 23, 202301:04:24
Avsnitt 224: Frossa eller lugn i stormen?

Avsnitt 224: Frossa eller lugn i stormen?

Vi samlar förvaltningen och mäkleriet för att kortfattat reda ut vad som sker och hur man kan tänka och positionera sig. Vad innebär nuvarande aktievolatilitet ur både ett kortare och ett längre perspektiv? Vi börjar resan i Östeuropa, landar snabbt i Mocambique och fokuserar därefter på Credit Suisse och SVB. Vi drar sedan slutsatser kring global aktiemarknad och Stockholmbörsen, risker och hur man kan resonera som privatperson. Vi tar dessutom upp vad man kan studera för att skapa sin egen slutsats kring vad som sker i marknaden. Vi knyter ihop säcken med ett snabbt stopp på världshaven och därefter på Röda havet.


Mar 16, 202345:15
Avsnitt 223: Förändringens tidevarv

Avsnitt 223: Förändringens tidevarv

Penserpodden utvecklas. Daniel Ljungström slutar som värd för podden och poddens nya programledare presenteras. Lyssna gärna in för att höra vem det är som tar över programledarskapet. Förutom att aktieanalytiker Hjalmar Jernström informerar oss om utvecklingen i Beijer Alma, träffar vi även VD:arna för Bergs och Elanders som uppdaterar kring sina bolag. Podden leds av Daniel Ljungström.

Mar 09, 202301:21:28
Avsnitt 222: Så blir du miljonär

Avsnitt 222: Så blir du miljonär

Investmentbolaget AB Spiltans grundare Per H Börjesson är miljonären som vill göra andra till miljonärer. Han är djupt inspirerad av Warren Buffet och har anpassat dennes sanningar om sparande och investeringar till enkla regler alla kan följa. In och lyssna för att höra hur du enklast blir miljonär. Podden leds som vanligt av den eminente Daniel Ljungström.

Mar 02, 202344:06
Avsnitt 221: Intervacc, Aros och Sileon

Avsnitt 221: Intervacc, Aros och Sileon

I detta avsnitt träffar vi Magnus Andersson, VD för Aros Bostadsutveckling och David Larsson, VD för fintechbolaget Sileon. Båda medverkar i podden för första gången och de har många insikter att förmedla. Vi får även en uppdatering kring bioteknikföretaget Intervacc, ett bolag som gästat podden flera gånger tidigare. I avsnittet deltar även några av bankens analytiker för att kommentera den senaste tidens utveckling. Podden leds av Daniel Ljungström.

Feb 23, 202301:09:26
Avsnitt 220: Dušan pekar ut megatrender inom AI och krypto

Avsnitt 220: Dušan pekar ut megatrender inom AI och krypto

Dušan Stojanović, grundare av True Global Ventures, är tillbaka i podden. Denna gång pekar Dušan ut fem globala megatrender inom AI och krypto. Megatrenderna är delvis styrande för var investeringarna inom True Global Ventures äger rum. Därutöver besöker några av analytikerna studion och kommenterar aktuella bolag och delårsrapporter. Vi diskuterar bland andra Instalco, Beijer Alma och H&M. Podden leds av Daniel Ljungström.

Feb 16, 202301:29:18
Avsnitt 219: Ulf förklarar Svolders fantastiska avkastning

Avsnitt 219: Ulf förklarar Svolders fantastiska avkastning

Ulf Hedlund har varit VD för investmentbolaget Svolder i snart 30 år. Nu lämnar Ulf sin post och vi får möjlighet att prata med honom om hans erfarenheter som investerare under lång tid. Svolder har gett en avkastning på cirka 15 procent per år sedan start, vilket är nästan dubbelt så mycket som den genomsnittliga börsavkastningen. Vi frågar Ulf hur Svolder gjort för att skapa sina resultat. Podden leds av Daniel Ljungström.

Feb 09, 202301:06:21
Avsnitt 218: Mastodontavsnittet

Avsnitt 218: Mastodontavsnittet

I avsnittet diskuteras börsens utveckling ur olika perspektiv. I studion har vi fem 5 bolagsanalytiker för att kommentera den pågående rapportsäsongen. Därefter ger bankens strateg sin syn på aktiemarknaden och konjunkturutvecklingen ur ett makroekonomiskt perspektiv. Lyssnaren får lite blandade signaler. Bolagsanalytikerna är lite oroade för senare delen av 2023 men det inte är något som oroar strategen. Strategidiskussionen inleds 59:30 minuter in i sändningen. Podden leds av Daniel Ljungström.

Feb 03, 202301:41:39
Avsnitt 217: Nu börjar det!

Avsnitt 217: Nu börjar det!

Rapportsäsongen har börjat och i podden tittar vi närmare på några av de bolag som rapporterat och även på ett urval av de bolag som kommer att rapportera inom kort. Vi pratar om Bergs, Beijer Group, Fingerprints, Egetis Therapeutics, Bio-Works Technologies, Orexo, AstraZeneca, Elanders och många andra bolag. Podden leds av Daniel Ljungström.

Jan 26, 202301:07:28
Avsnitt 216: Long/short

Avsnitt 216: Long/short

I detta specialavsnitt, som spelades in som en livepodd, tar bankens mäklarchef, Oskar Ekman, och kapitalförvaltningschef, Jonas Thulin, temperaturen på börsen och konjunkturutvecklingen. Gabriel Mellqvist, journalist på Dagens Industri, leder denna diskussion som omfattar allt från inflation och räntor till börspsykologi och investeringsfilosofier. Perspektivet och diskussionen växlar mellan lång och kort horisont, mikro och makro, utsikter och insikter.

Jan 21, 202301:00:02
Avsnitt 215: Kindred, Systemair, Iconovo, SaveLend, Corline Biomedical och Acroud

Avsnitt 215: Kindred, Systemair, Iconovo, SaveLend, Corline Biomedical och Acroud

I avsnittet får vi en intervju med Iconovos VD, Johan Wäborg. Utöver det får vi uppdateringar kring Kindred, Systemair, Corline Biomedical, SaveLend samt initieringen av Acroud. Avsnittet är fullmatat med information för den som vill få en uppdatering kring börs och bolag. Podden leds av Daniel Ljungström.

Jan 19, 202358:21
Avsnitt 214: Podden med energi

Avsnitt 214: Podden med energi

I avsnittet träffar vi VD:n för Eolus Vind, Arise och KebNi. Med det får vi ett avsnitt där vi fördjupar oss i bolag med fokus på samtida händelser som energikrisen och en oroligare omvärldssituation. Vi får höra hur företagen möter dessa frågor och hur de utvecklas i den nya miljön. Det svänger fort. Podden leds av Daniel Ljungström.

Jan 12, 202301:08:09
Avsnitt 213: Lennart Ågren - en entreprenör berättar

Avsnitt 213: Lennart Ågren - en entreprenör berättar

Lennart Ågren har en lång och framgångsrik resa som entreprenör bakom sig. Under cirka en timme får vi höra Lennart berätta om hur han hanterade både med- och motgångar när livsverket Svea Ekonomi växte fram. Vi får också höra hur han har hanterat livspusslet med körningar och träningar och hur det stora travintresset utvecklats.

Jan 05, 202347:55
Avsnitt 212: Jonas Outlook 2023

Avsnitt 212: Jonas Outlook 2023

I årets sista avsnitt av podden tittar Jonas in i 2023 och diskuterar i första hand konjunkturens utveckling och vilken effekt den kan få på aktiemarknaden. I Podden bjuds också på den del reflektioner från året som gick. Podden leds av Daniel Ljungström

Dec 29, 202249:20