Skip to main content
Spotify for Podcasters
Pluimvee Podcast

Pluimvee Podcast

By PluimveePodcast

De Pluimvee Podcast informeert pluimveehouders over de laatste ontwikkelingen en geeft achtergrond bij het nieuws. Martin de Vries en Ruben Lijzenga praten u, met experts, bij over verschillende onderwerpen als hittestress, voederconversie, stalinrichting en meer!
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Met de PluimveePodcast naar Canada

Pluimvee PodcastJun 26, 2023

00:00
42:28
Met de PluimveePodcast naar Canada

Met de PluimveePodcast naar Canada

Een dag rijden en de provincie nog niet uit zijn. Dat kan als je in Canada woont en werkt. In Zuid West Ontario, in de buurt van Vancouver woont Paul de Rond met zijn gezin. Afkomstig uit Nederland is hij daar nu actief in de Canadese pluimvee- en varkenssector. Met plezier. In de Pluimveepodcast vertelt hij enthousiast over zijn werkzaamheden voor Grand Valley Fortifiers en zijn eigen onderneming waarbij het met behulp van een MS AviCleaner vleeskuikenhouders helpt met het reinigen van stallen. Want dat kan volgens Paul vooral beter. 

In 2012 verruilde Paul met zijn gezin het Limburgse land voor wat hij noemt ‘de Flevopolder XXL’. “Ik was altijd al gepassioneerd door de grote velden en grote machines. Wij zijn blij dat we hier zijn en willen niet meer terug”’, vertelt hij. Hoe zit de pluimveehouderij in Canada in elkaar? Wat is de rol van Paul daarin? Is Canada een interessant land voor Nederlandse pluimveehouders? Beluister de PluimveePodcast en u bent helemaal op de hoogte.  

 

Jun 26, 202342:28
Een pluimveebedrijf in Ghana, hoe doe je dat?
Jan 23, 202327:05
Plaagdierbeheersing voor de agrariër

Plaagdierbeheersing voor de agrariër

Plaagdierbeheersing is een hot item. Met de doorlopende vogelgriepdreiging is het extra belangrijk ongedierte zo ver mogelijk buiten de stal te houden. Daarbij veranderen op 1 januari 2023 ook nog eens de regels. Chemische middelen tegen ratten en muizen mogen alleen nog toegepast worden door gecertificeerde bedrijven en aanvullend geschoolde personen. De PluimveePodcast toog naar Hapert, om de visie van Joan Rooijakkers van AgroPestControl vast te leggen.

Dec 02, 202234:44
Op bezoek bij de sectiearts

Op bezoek bij de sectiearts

Pathologisch onderzoek is een belangrijk onderdeel van de diergezondheidsmonitoring die de GD verzorgt in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Dit zorgt ervoor dat uitbraken van bekende ziekteverwekkers worden opgespoord, dat nieuwe en onbekende aandoeningen of ziekteverwekkers worden gesignaleerd en hiermee houden we zicht op trends en ontwikkelingen.

Robert Jan Molenaar is veterinair patholoog, oftewel sectiedierenarts. Hij ontvangt de PluimveePodcast om te vertellen wat zijn werk in de sectiezaal inhoudt, hoe hij te werk gaat, wat hij zoal tegenkomt en waar pluimveehouders op moeten letten bij het insturen van sectiemateriaal.

Sep 21, 202231:38
HubOranje: "Buitenlandse bezoekers shoppen in onze innovatiteit"

HubOranje: "Buitenlandse bezoekers shoppen in onze innovatiteit"

Circulair worden kun je als pluimveehouder niet alleen. Daarvoor zijn alle partijen in de keten nodig. HubOranje! vervult hierin een regisseursfunctie. In de nieuwste Pluimveepodcast praten we op de stand van HubOranje! op VIV Europe met Noud Janssen en Albert Hoekerswever, de ‘oliemannetjes’ binnen innovatieve circulaire concepten.

Podium voor circulaire concepten
Op VIV Europe van 31 mei tot en met 2 juni was de gehele welkomsthal ingericht met innovatieve circulaire concepten. Stichting HubOranje! gaf hier een podium aan tientallen innovatieve duurzame concepten. ‘Glocal farming’ was de insteek. “Dit staat voor lokaal innoveren en globaal inspireren,”, vertellen Hoekerswever en Janssen. En die insteek werkt, merken de twee initiators. “Het is schitterend om agrariërs een podium te geven en te laten vertellen over hun duurzame initiatieven. Je ziet dan de passie naar boven komen. We zijn er trots op de afgelopen dagen bezoekers van over de hele wereld te hebben ontvangen en rondgeleid. Zij komen shoppen in onze innovativiteit.”

Huiswerk voor landbouwminister Staghouwer
Een bezoeker uit Nederland was minister Henk Staghouwer van LNV. Ook hij was heel enthousiast over wat hij zag en hoorde. Maar Hoekerswever en Janssen hebben hem wel wat huiswerk meegegeven. Wat was dit huiswerk? En gaat de minister ermee aan de slag? Dat hoort u in de nieuwste Pluimveepodcast.

Jun 03, 202237:53
“Samen de schouders onder vaccinatie tegen vogelgriep”

“Samen de schouders onder vaccinatie tegen vogelgriep”

De roep om vaccinatie tegen vogelgriep klinkt steeds luider. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere belangrijke pluimveelanden. “Vogelgriep is wereldproblematiek geworden, waar we samen met andere landen de schouders onder willen zetten. Vaccinatie is het ontbrekende stukje in de gereedschapskist hiervoor”, vertelt AVINED-secretaris Ben Dellaert in de nieuwste PluimveePodcast.

Continu bedreiging

“Het vogelgriepvirus kwam aanvankelijk vooral voor onder wilde trekvogels uit Azië en Siberië. Nu zien we het ook steeds meer in zogenoemde standvogels. Zowel laagpathogeen als hoogpathogeen. Het is nu een continu bedreiging voor ons pluimvee en je komt er niet gemakkelijk vanaf”, vertelt Dellaert.

Vaccinatie ontbrekende stukje

Lang heerste er een taboe op vaccinatie tegen vogelgriep. De laatste maanden slaat de stemming echter om. Zowel in Nederland als in andere landen. “Het virus zit bijna overal op de wereld, behalve in Zuid-Amerika. We zitten allemaal met hetzelfde probleem. Een toenemend aantal landen spreekt zich nu positief uit over vaccineren.”

Beluister de podcast

Is vaccinatie tegen vogelgriep realistisch? Wanneer zouden we dan kunnen beginnen? Zijn er überhaupt vaccins beschikbaar? In hoeverre spelen handelsbelemmeringen een rol? Wat kunnen we doen zolang er nog geen vaccin is? U hoort het in de nieuwste PluimveePodcast.

May 16, 202230:59
Goedgevulde VIV veel meer dan nummertje om af te vinken

Goedgevulde VIV veel meer dan nummertje om af te vinken

Vakbeurs Innovatie Veehouderij (VIV) opent van 31 mei tot en met 2 juni voor drie dagen de beursvloer van de Jaarbeurshallen in Utrecht. De beurs is de plek voor inspiratie voor moderne pluimveehouders. Meer dan 450 standhouders staan te popelen om in contact te treden met de sector. De organisatie is er klaar voor, vertelt showmanager Renate Wiendels van VIV Europe in een speciale episode van de PluimveePodcast.

In de ogen van Renate Wiendels heeft een beurs met de omvang van de VIV een bepaalde rol in een sector. “Ontmoeting is erg belangrijk. Het is een evenement waar de wereld samenkomt. We noemen VIV Europe niet voor niets de Olympische Spelen van de pluimvee-industrie”, vindt zij. “Ik hoop altijd dat men ons niet enkel als een menunummertje in een restaurant ziet. Daarmee bedoel ik dat men vanaf hun bureau een lijstje afvinkt wel/niet. De kracht van een evenement als VIV zit ’m namelijk ook in de spontane ontmoetingen en het onverwacht vinden van nieuwe ideeën als men over de beurs wandelt.”

“Een bezoek aan de beurs is een must als je wilt weten wat er in de wereld speelt. Maar ook als je in thema’s zoals circulariteit, duurzaamheid, kortere of andere ketens, boerenproductconcepten en lokale voedsel productie met een internationale link”, vertelt Wiendels. “Op de VIV heerst een een ongedwongen en prettige sfeer, maar je kunt ook zeker getriggerd raken door nieuwe innovaties en oplossingen, die jouw bedrijf verder helpen.”

Voor het laatste nieuws uit de pluimveehouderij: https://www.pluimveebedrijf.nl/

Apr 26, 202236:06
Wordt de pluimveesector in Tanzania net zo vooruitstrevend als in NL?

Wordt de pluimveesector in Tanzania net zo vooruitstrevend als in NL?

De productie van kip en eieren is in veel Afrikaanse landen belangrijk voor de economie en voedselvoorziening. Echter is de pluimveesector in niet alle landen vrij ver ontwikkeld. De voerkosten zijn vaak relatief hoog en de output laag. Een consortium van Nederlandse bedrijven en het onderwijs ging naar Tanzania om demonstratiebedrijven op te zetten en het niveau op te krikken.

Samen met docent aan agrarisch hogeschool Aeres te Dronten Jolanda Stolk blikken we terug op de trip naar Tanzania. Want hoe gaat dat eigenlijk, pluimvee houden in Tanzania? Wat kunnen de boeren daar van ons leren en wat kunnen wij misschien wel van hen leren?

Feb 28, 202243:41
Zelf insecten kweken in plaats van soja aanvoeren

Zelf insecten kweken in plaats van soja aanvoeren

Dankzij een unieke vergunning worden in 2022 voor het eerst op boerderijniveau larven van de black soldier fly gekweekt voor diervoeding. Tom van Ravensberg en Koen Volkers van Ravenfeed zijn in hun nopjes met de toekenning, want zo kan er een belangrijke stap worden gezet als het gaat om de eiwittransitie in de pluimveehouderij. De twee schoven in de Creative Campus in Almere bij presentatoren Ruben Lijzenga en Martin de Vries aan om in de PluimveePodcast te vertellen over de laatste ontwikkelingen. Volgens de heren zijn insecten namelijk de missing link in de eiwittransitie.

Dec 14, 202132:46
Bedrijfsopvolging: Is er voldoende toekomstperspectief?

Bedrijfsopvolging: Is er voldoende toekomstperspectief?

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer met bedrijfsopvolging te maken. Welke keuzes zijn dan de juiste ne hoe is het rendementsperspectief? Volgens de Rabobank zijn er in alle deelsectoren van de pluimveehouderij opvolgers én is er in iedere deelsector perspectief. Maar iedere onderneming is anders. Ieder individueel bedrijf heeft zijn eigen verhaal en uitgangspositie.

In deze podcast, live opgenomen op Dutch Poultry Expo, spreken Martin de Vries en Ruben Lijzenga met Jeroen van der Hurk. Hij is sectormanager Food&Agri bij de Rabobank en schetst speciaal voor deze podcast een beeld over hoe de pluimveesector ervoor staat. Bij iedere bedrijfsopvolging geldt immers; zonder perspectief geen toekomst. 

Ook schuift derdejaarsstudent op de Aeres University of Applied Science Willem van den Bout aan. Zijn wens is om ondernemer te worden in pluimveesector, maar heeft geen ouderlijk bedrijf dat hij kan overnemen. Hoe ziet hij de toekomst voor zich?


Sep 15, 202130:56
Wie is eigenaar van de data in de stal?

Wie is eigenaar van de data in de stal?

We zijn te gast in Raalte, bij pluimveehouder Robert Nijkamp. Hij kreeg met een Nuffield Scholarship de kans om in meerdere landen zijn kennis over datagebruik te vergroten. Hij is daardoor gesterkt in de overtuiging, dat de gegevens uit stalcomputers meer voor de boer moet gaan werken.

Tijdens het opnemen van de podcast is een jaar gepasseerd. Wat is er in deze tijd veranderd? En is de boer inmiddels eigenaar van de data die in zijn stal verzameld is?

Veel luisterplezier!

Mar 02, 202134:38
Dierziekten de baas met veterinair praktijkonderzoek

Dierziekten de baas met veterinair praktijkonderzoek

Wat is de meerwaarde van veterinair onderzoeksprogramma in de pluimveesector? De resultaten van het praktische onderzoek naar de E.coli-bacterie onderstreept het belang. Nieuwe methoden geven meer inzicht, vertellen dierenarts Jeanine Wiegel van Royal GD en legpluimveehouder Eric Hubers, voorzitter van Stichting AVINED in de vierde episode van de PluimveePodcast.

Oct 15, 202033:57
Eet ons pluimvee straks zeewier uit de Noordzee?

Eet ons pluimvee straks zeewier uit de Noordzee?

Gaan we in de toekomst onze leghennen en vleeskuikens zeewier voeren? Stichting Noordzeeboerderij ziet potentie om de toevoeging groots uit te rollen in feed. De pluimveesector is daar bij uitstek interessant voor, vertellen Marlies Draisma van de Noordzeeboerderij en Tim Lemeer, vice president animal nutrition bij Barentz, in de derde episode van de PluimveePodcast.

Aug 18, 202028:14
PluimveePodcast aflevering 2: ‘Fijnstofreductie is haalbaar en betaalbaar’

PluimveePodcast aflevering 2: ‘Fijnstofreductie is haalbaar en betaalbaar’

Het reduceren van fijnstofuitstoot is haalbaar en betaalbaar. Dat blijkt uit de onderzoeken van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV). Woensdag 24 juni 2020 worden in een speciale webinar de resultaten van twee jaar testen met allerlei hoopvolle technieken gepresenteerd. Projectmanager Jan Workamp van PEV was te gast om in de PluimveePodcast over het project te spreken.

Jun 18, 202028:23
Episode 1: PluimveeKrant & Hittestress

Episode 1: PluimveeKrant & Hittestress

In deze episode van de Pluimvee Podcast gaan hoofdredacteur Martin de Vries en Ruben Lijzenga in gesprek met pluimveedierenarts Gerwin Bouwhuis en Bert Janssen van Trouw Nutrition om antwoord te krijgen op de vraag 'Wat is hittestress en wat doet dit met pluimvee?' Daarnaast wordt teruggeblikt op de afgelopen editie van de PluimveeKrant waarin gesproken wordt over 'Gouden Krachten' en 'Stof als sluipmoordenaar'! 

May 14, 202034:45