Skip to main content
Spotify for Podcasters
PodcastEchtAmerikaans

PodcastEchtAmerikaans

By Podcast Echt Amerikaans

Een podcast over wat Amerika nou zo Amerikaans maakt
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Chasing tornado's, op zoek naar de perfecte storm

PodcastEchtAmerikaansJul 05, 2023

00:00
58:55
'All aboard!' Amerika en... treinen?

'All aboard!' Amerika en... treinen?

Treinen, die horen misschien meer bij Nederland dan bij de Verenigde Staten zou je denken. Ja en nee. De gemiddelde Amerikaan kiest inderdaad eerder voor de auto of het vliegtuig dan voor de trein. Maar het aantal treinreizigers en de railverbindingen in de VS groeien. En er zijn sowieso al een aantal - heeeel lange - indrukwekkende treinverbindingen die ook voor de toerist een perfecte manier zijn om Amerika te zien en te ontdekken. Telegraaf-journalist Emile Kossen stapte in die treinen, reisde maandenlang en schreef er het boek Station Amerika over (onder meer hier bij bol te bestellen).
Kossen vertelt over zijn ervaringen en licht toe wat treinen voor Amerikanen betekenen. Je kunt een gesigneerd exemplaar van zijn boek winnen als je het antwoord weet op de vraag:
In hoeveel Amerikaanse staten zijn er Amtrac stations?
De eerste goede inzending wint het boek van Kossen en de tweede wint een T-shirt van de Podcast Echt Amerikaans.
Voor het Amerikaanse perspectief schoof Madison Butler aan, van de Rail Passenger Association om te vertellen hoe het tij aan het keren is. Hoe de trein Amerikaanse bevolkingsgroepen verbindt en dat er grote investeringen in het spoor aankomen, met nadruk op duurzaamheid.
Aflevering 25 is weer een bewaarexemplaar! ;-)

Dec 03, 202301:04:02
Amerika, het land van de .... serial killers?

Amerika, het land van de .... serial killers?

Serial killers, in goed Nederlands seriemoordenaars, zijn geen úniek Amerikaans verschijnsel. Toch komen ze veel vaker voor in de VS dan elders in de (Westerse) wereld. Hoe kan dat, en wat drijft hen? Die en meer vragen bespreek ik met Nicole, de vrouw achter www.seriemoordenaars.net (ze is gesteld op haar privacy, dus geen foto). We pakken 5 seriemoordenaars bij de kop en kijken wat hun daden zeggen over Amerika. En wat vindt Nicole van alle aandacht die seriemoordenaars krijgen in de popcultuur? Waarom houdt zij zich eigenlijk met deze groep moordenaars bezig?


Een paar van die vragen leg ik ook voor aan professor Caroline Rivera die óók helemaal geobsedeerd is door seriemoordenaars. Zij bespreekt ze in haar podcast: SkB - Dissecting the Serial Killer's Brain. Te vinden in je favoriete podcast app.


Wil je de podcast (financieel) steunen? Ga naar Fooienpod en zoek op Podcast Echt Amerikaans.


Heb je tips, op- of aanmerkingen voor mij? Mail me: podcastechtamerikaans@gmail.com

Oct 30, 202301:15:06
Wat heeft Amerika de toerist te bieden?

Wat heeft Amerika de toerist te bieden?

Deze podcast gaat eigenlijk niet over toerisme. Daarvoor moet je bij de podcast Hop Hop Naar Amerika zijn, van mijn podcast-collega Corné. Hij is dit keer te gast om te vertellen over wat toeristisch Amerika te bieden heeft. Waar je rekening mee moet houden als je daar een reis maakt, wat de highlights zijn en hoe gastvrij de Amerikanen eigenlijk zijn. Voor het Amerikaanse perspectief zorgt Debbie Rogers die een reisadviseur is. Zij heeft een top5 van plekken die je moet zien en als je naar haar luistert, behoedt je dat misschien voor een faux pas in de VS. Ze heeft een paar heel goede tips! Luisteren dus.


Al het werk van Corné (podcasts, video's en foto's) is hier te vinden:

https://www.hophopnaaramerika.nl/


Geïnteresseerd in wat Debbie doet om toeristen te helpen? Kijk dan op haar website Busy Bee Travel Escapes:

https://www.bbtravelesc.com/

Sep 06, 202301:02:60
Chasing tornado's, op zoek naar de perfecte storm

Chasing tornado's, op zoek naar de perfecte storm

Voor Maartje Peeters is er niks mooier dan een tornado of windhoos te zien. Zij is een stormchaser. En voor stormchasers is de VS het summum. Daar moet je zijn om die prachtige 'cell' te vinden en er met je fototoestel op te 'jagen'. Vlak voor de opnames kwam Maartje terug van een trip naar Amerika. Heeft ze een tornado meegemaakt? En ook te gast is Shane Hughes, hij leeft in 'Tornado Alley', het gebied in Noord-Amerika dat extra vatbaar is voor allesverwoestende windhozen. Hoe is het om daar te leven en constant voorbereid te moeten zijn op gevaarlijke weersomstandigheden?


Luister, like en laat anderen weten!Jul 05, 202358:55
 'We the People of the United States,...' Zo belangrijk is de Amerikaanse grondwet

'We the People of the United States,...' Zo belangrijk is de Amerikaanse grondwet

The American Constitution, de grondwet dus, is enorm belangrijk voor de Amerikanen. Elke dag weer, en meer dan in Nederland duikt de grondwet op in het politieke en maatschappelijke debat. Het splijt groepen en leidt tot hoogoplopende ruzies. Amerika-kenner Kenneth Manusama is gespecialiseerd in de Amerikaanse grondwet. Hij legt uit hoe deze het leven van Amerikanen vormgeeft, wat de symboliek is van dit document, hoe lastig de tekst te moderniseren is en wat wij er wel of niet van kunnen leren. Manusama én de gepensioneerde Amerikaanse advocaat Thomas Kirby, die heeft gepleit bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, vergelijken de constitution met religie. Luister hoe dat precies zit.


Amerikadeskundige Manusama heeft z'n eigen podcast, 'Amerikaanse Toestanden', te vinden in je favoriet podcast-app. Volg Manusama op twitter via @KennethManusama


#grondwet #constitution #verenigdestaten #podcast

May 21, 202301:24:02
Brandende schepen en tulpen - De emigratie van Nederlanders naar Amerika

Brandende schepen en tulpen - De emigratie van Nederlanders naar Amerika

Nederlanders zijn over de hele wereld te vinden. Zeker in de Verenigde Staten. En dat is al vanaf de 17e eeuw zo. Er zijn grofweg 3 immigratiegolven; ten eerste de pioniers vanaf ca 1600 - waar ik het boek 'Van Jan Kees tot Yankees' over schreef - dan ten tweede in de 19e eeuw en ten derde na de Tweede Wereldoorlog. Over die tweede golf heeft Joske Meerdink de prijswinnende podcast 'De ramp met de Phoenix' gemaakt. Bij mij vertelt ze over die podcast, waarom de Nederlanders destijds naar de Verenigde Staten gingen én wat daar nu nog van terug te vinden is, zowel tastbaar als cultureel. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het een gave podcast is, want Meerdink heeft er zelfs de journalistieke prijs de Tegel mee gewonnen! Dat was bij het maken van deze aflevering nog niet bekend.

Als Amerikaanse gaste schuift Mary Risseeuw aan. De achternaam verraadt het al: zij heeft Nederlandse roots en ze speelt ook een rol in Meerdinks podcast. Ze vertelt hoe zij geïnteresseerd raakte in haar familieverhaal en hoe ze nu nog steeds optreedt als ambassadeur voor alles wat Nederlands is in de VS.


Meer weten over de podcast van Joske Meerdink? Kijk hier: https://www.gld.nl/phoenix.


Apr 28, 202301:08:12
De Amerikaanse brandweer; 'Thank you for your service'

De Amerikaanse brandweer; 'Thank you for your service'

Brandweerman Sander Vogel (links) ging naar Detroit om daar te zien én te ervaren hoe zijn Amerikaanse collega's werken. Dat lukte en méér dan dat, Sander kon tijdens een van zijn ritten zelfs Amerikanen uit een brandend huis redden (!) Hoe dat zit en wat hij allemaal nog meer heeft meegemaakt en geleerd van zijn bezoek aan de VS, hoor je in deze aflevering. Ik spreek ook met Willy Melendez, brandweerman in the city of San Diego. Hij vertelt waarom hij voor dit vak heeft gekozen en waarom Amerikanen hem altijd bedanken.

#brandweer #podcast #amerika #verenigdestaten


Opmerkingen, vragen, of andere reacties naar aanleiding van deze aflevering? Heb je zelf tips voor onderwerpen? Mail naar: podcastechtamerikaans@gmail.com

Mar 27, 202301:01:10
'Die Amerikaanse auto's, die léven echt'

'Die Amerikaanse auto's, die léven echt'

Amerikanen en hun auto's! Van die grote bakken, of anders die oude modellen met al dat chroom. Er zijn genoeg Amerikaanse films waarin auto's de hoofdrol spelen, of een autoreis de basis van is. Uiteraard zijn er ook genoeg Nederlandse fans van Amerikaanse auto's. In alle vormen en maten. De fans en de auto's. Zo is bijvoorbeeld Maxime Abbing helemaal gek van 'American cars'. Ze vertelt in deze aflevering hoeveel Amerikaanse auto's ze heeft, of ze liever sleutelt dan racet  en wat haar favoriet is uit al die modellen die er zijn. 

En aan de andere kant van de plas sleutelt de 79-jarige George Sprowl nog elke dag aan zijn favoriete auto's. Van Model-T tot de Tesla; alles komt aan bod. Waarom zijn die auto's daar eigenlijk zo groot en wat kost het als je auto's als hobby hebt?

Zie meer van Maxime haar auto's op instagram: @wildwheels_wvw


vragen/opmerkingen/tips? : podcastechtamerikaans@gmail.com


#americancars #musclecars #cars #podcast #amerika #verenigdestaten

Feb 12, 202347:46
SHORTS: De midterms en Trump onder de loep

SHORTS: De midterms en Trump onder de loep

Marco van den Doel, van FocusOnAmerica.net is terug voor deze bijzondere, kortere en meer 'newsy' aflevering. Hij heeft in aflevering 13 de midterms besproken en we kijken nu wat die tussentijdse verkiezingen de VS hebben opgeleverd. En... Trump weer als president? Hij wil zelf in ieder geval wel, zo heeft hij laten weten. Wat zijn zijn kansen? Amerika-kenner Marco van den Doel laat zijn licht over de politieke ontwikkelingen schijnen.

Heb je overigens zijn boek al? Een aanrader: zoek op 'alternatieve feiten' op bol.com bijvoorbeeld. 


#amerika #verenigdestaten #midterms #trump #focusonamerica #podcast 

Dec 13, 202221:36
De quilt; het verhaal van Amerika in bijzondere patronen van stukjes stof

De quilt; het verhaal van Amerika in bijzondere patronen van stukjes stof

Trivia: Handwerken met een q? Het antwoord is natuurlijk quilting! Misschien niet superpopulair of -bekend in Nederland, maar de VS kan het walhalla zijn voor de fervente quilt-fan. En een fan is Yvonne van Rijn. Ze houdt van quilten en van Amerika, en combineert die twee door quilt-reizen naar de VS te organiseren. Wat maakt deze handwerktechniek zo bijzonder? En waarom zijn er in Amerika overal quilt-musea te vinden? Dat en meer bespreken we in deze aflevering. En de Amerikaanse kijk op de quilt komt van Rachel Hauer. Zij is textiel-designer en haar (prachtige) werk is ook in Nederland te krijgen. Rachel vertelt hoe zij met quilten begon en wat er allemaal mee mogelijk is.


Meer informatie over Yvonne van Rijn en haar quilt-ervaringen? Kijk op haar blog:  https://stitchinbitch-yvonne.blogspot.com/

Meer weten over Rachel Hauer en haar werk? Kijk op haar instagram @rachelhauer en check haar bij freespiritfabrics (https://freespiritfabrics.com/rachel-hauer-1/)Heb je opmerkingen/vragen/opbouwende kritiek nav deze aflevering, of heb je zelf een goed idee voor een podcast-aflevering voor Podcast Echt Amerikaans, mail me op podcastechtamerikaans@gmail.com


En doneren kan ook! https://fooienpod.com/podcastechtamerikaans


Nov 30, 202257:34
'Elvis has entered the pod'

'Elvis has entered the pod'

Noem de top3 beroemdste Amerikaanse artiesten ooit, nu! Grote kans dat je Elvis hebt genoemd. Zelfs decennia na zijn dood wordt er nog veel naar muziek van hem geluisterd, wordt er over The King of Rock 'n Roll geschreven en gesproken en ook in 2022 gaan we naar de bioscoop om een film over Elvis te zien. Kortom, hij leeft nog steeds! (nou ja, in de figuurlijke zin). Hoe belangrijk Elvis is en was, dat bespreek ik met Eric van Rooij, de voorzitter van de Nederlandse Elvis fanclub 'It's Elvis' time'. En de Amerikaanse rockfan Ella Leitner vertelt hoe belangrijk Elvis the Pelvis voor haar was, als immigrant, en waarom de VS nog steeds zo geobsedeerd is door de man (en andere celebrities).


Dit keer zijn er ook prijzen te winnen; met dank aan de Elvis fanclub kan ik een paar Elvis-pakketjes weggeven. Stuur een mailtje naar podcastechtamerikaans@gmail.com met daarin het woord Elvis en maak kans op zo'n prijs!


Reacties op deze aflevering of tips voor nieuwe onderwerpen kunnen ook naar dat emailadres. 📨📨
 

Oct 22, 202201:00:30
Hoe is het om de oudste sport van de VS te spelen?

Hoe is het om de oudste sport van de VS te spelen?

Een sport die al door Native-Americans werd gespeeld en de oudste georganiseerde sport is in de VS. Dat is lacrosse. Voor de buitenstaander een raar heen en weer lopen met netten aan een stokje. 'Een soort vlinders vangen', zo noemt Jasper van der Horst het. Hij is vicevoorzitter van de Nederlandse Lacrosse Bond en leerde de sport, uiteraard, ook in Amerika kennen. Nu hoopt hij dat hier in Nederland de liefde voor deze relatief onbekende sport gaat groeien. In de tijd tussen het interview en de publicatie hebben de Under-21 het WK in Limerick afgewerkt en hebben daar 6x gewonnen en slechts 1x verloren. Van der Horst is er trots op. 

Hoe het is om te winnen en te verliezen met lacrosse, weet ook de Amerikaan Daniel Booth heel goed. Hij heeft de sport jaren gespeeld, als keeper, en is nu actief als lacrosse-coach. Hij vindt de sport vooral zo gaaf omdat het snel is en er veel kan worden gescoord. Dat klinkt als iets Echt Amerikaans...

Zelf wel eens lacrosse gespeeld, of heb je er een uitgesproken mening over? Mail naar podcastechtamerikaans@gmail.com. Je mag je reactie ook inspreken en opsturen!Sep 14, 202257:37
De midterms, wat betekenen ze voor Amerika?

De midterms, wat betekenen ze voor Amerika?

De midterms, de tussentijdse verkiezingen, komen er weer aan in de VS. Ik spreek er over met Amerika-deskundige Marco van den Doel en de Amerikaanse politicoloog, universitair docent J. RIcky Price. Hoe kan het dat er minder mensen stemmen bij de midterms dan bij de presidentiële verkiezingen, terwijl er net zo veel - of misschien wel meer? - op het spel staat? Hoe werken de midterms? Waarom zijn ze er eigenlijk en hoe gaan ze deze keer het politieke landschap van Amerika veranderen? Allemaal in deze aflevering te horen.

Kijk voor meer over Amerika op de website van Van der Doel: focusonamerica.net 

Jun 24, 202201:08:47
School shootings, waarom blijven ze gebeuren in Amerika?
May 10, 202201:07:11
Snoep, snacks en soda
Mar 21, 202201:07:10
Alles over Disney! Is het de 'happiest place on earth'?
Feb 01, 202201:04:52
Bizons, bear spray en grizzly's die motten eten

Bizons, bear spray en grizzly's die motten eten

Magali Severins is een echte Amerika-fan. Haar liefde voor het land en voor schrijven en fotograferen combineert zij op haar site thestates.nl, die vol staat met Amerika-tips en reisinspiratie. En in deze aflevering vertelt ze over één van haar favoriete bezigheden in de VS: wildlife spotten. Dus gaat het gesprek over de 'grote jongens' in de Amerikaanse natuur, de beren en de bizons. Over ijsberen, bruine beren en zwarte beren weet Frank van Manen trouwens álles. Deze Nederlander werkt al 35 jaar met beren in de VS en is zelfs leider van het grizzly-team in Yellowstone. Hij kan bijvoorbeeld vertellen dat bruine beren daar 40.000 motten (!) per dag eten. Echt waar. Lees online meer over Van Manen en zijn werkMeer weten over beer 399? Kijk op haar instagram-pagina!

Reageren op deze of eerdere afleveringen: podcastechtamerikaans@gmail.com 

Dec 28, 202101:04:34
Detroit - Een 'onontdekt juweeltje' in Amerika. En een dosis politieke praat.
Nov 24, 202101:06:11
Muziek - Amerika leren kennen door soul, gospel, country en meer
Sep 14, 202157:38
Basketbal - Hoe Nederlands is de NBA?

Basketbal - Hoe Nederlands is de NBA?

Wie basketbal zegt, denkt aan Amerika. De NBA is groots, met fans over de hele wereld. En ook met Nederlandse invloeden, zowel op het basketbalveld als in de organisatie. Dat valt allemaal te lezen in het boek dat Jelte Posthumus (foto rechts) aan het schrijven is en waarover hij in deze aflevering uitgebreid spreekt. Van Francisco Elson en Rik Smits tot Ulijn. Ook te gast is Seth Bogin (foto links), een Amerikaan die helemaal gek is van basketbal én een keer Michael Jordan tegen het lijf is gelopen (!). 

Disclaimer: opgenomen vóór het begin van de NBA finals. 

http://nederlanders-nba.nl/

podcastechtamerikaans@gmail.com

#nba #riksmits #franciscoelson

Jul 07, 202101:02:59
Alaska door de ogen van touroperator Eppo Steenhuisen en Iditarod-racer Aaron Burmeister

Alaska door de ogen van touroperator Eppo Steenhuisen en Iditarod-racer Aaron Burmeister

Wie weet, misschien krijgt elke staat wel ooit z'n eigen aflevering van P.E.A. Dan is het helemaal niet zo gek om met Alaska te beginnen! Want dat is een van de populairste bestemmingen van touroperator Eppo Steenhuisen. Hij vertelt je waar je moet zijn en waar je voor op moet passen. Voor een 'insiders perspective' kun je misschien geen betere gast hebben dan Aaron Burmeister. Hij is geboren en getogen in Alaska en volbracht al 20x de beroemde sledenhondentocht, de Iditarod. Heb je tips, suggesties, op- of aanmerkingen naar aanleiding van deze aflevering? Mail naar podcastechtamerikaans@gmail.com 

Jun 13, 202157:28
Journalisten Floor Bremer en Connor Sheets over Amerikaanse media

Journalisten Floor Bremer en Connor Sheets over Amerikaanse media

Een aflevering over Amerikaanse media! Daar kun je wel een hele serie over maken, maar we richten ons met name op Tim Russert, fact checkers, fake news, pledge drives en meningenjournalistiek. Floor Bremer vertelt over haar ervaringen in de VS en geeft haar visie op de Amerikaanse media, Connor Sheets deelt z'n Amerikaanse perspectief op de grootste bedreiging op dit moment voor de media in de VS. 

Reacties naar podcastechtamerikaans@gmail.com of vind podcastechtamerikaans op twitter en facebook!!

May 07, 202101:00:02
Accentenkenner en comedian Rogier Bak en de Amerikaanse Wendy Southworth

Accentenkenner en comedian Rogier Bak en de Amerikaanse Wendy Southworth

Een gesprek met Rogier Bak over Amerikaanse accenten, over small talk en vocal fry en meer. En de Amerikaanse Wendy Southworth vertelt over haar persoonlijke ervaringen met 'southern accents'. 

Meer over Rogier Bak: www.rogierbak.com


Volg de podcast op twitter: podcastechtamerikaans

Of mail: podcastechtamerikaans@gmail.com

Mar 18, 202156:40
Amerika-deskundige Jan-Kees Emmer en de Amerikaanse diner-fan Kate Davenport

Amerika-deskundige Jan-Kees Emmer en de Amerikaanse diner-fan Kate Davenport

Aflevering 2! Een gesprek met Amerika-deskundige Jan-Kees Emmer over diners, rally's van Trump en Biden, het sociale vangnet in de VS en dat Amerikanen toch echt aardige mensen zijn. Met dit keer ook 'het Amerikaans perspectief': Wat wij Echt Amerikaans vinden, hoe denken Echte Amerikanen daarover? Kate Davenport over hoe Amerikanen de diner beleven. 

Feb 24, 202147:55
Lian van Rens - expert Amerika-reizen

Lian van Rens - expert Amerika-reizen

Al van jongs af aan geobsedeerd door de Verenigde Staten. En die obsessie bracht haar naar een studie Amerikanistiek en vele reizen door de VS. Lian van Rens deed zo veel ervaring op, dat ze als reis-expert verder ging. Corona heeft even de boel stil gelegd, maar de passie voor het land is er nog steeds. Een gesprek over onder andere tankstations, maankraters en verkeersregels. 

Jan 28, 202148:45
Trailer: over Podcast Echt Amerikaans

Trailer: over Podcast Echt Amerikaans

Binnenkort een nieuwe podcast voor iedereen die meer wil weten over Amerika. 

Jan 18, 202101:37