Skip to main content
Spotify for Podcasters
Полифем Подкаст

Полифем Подкаст

By Katerina Vasileva

Полифем е разказвателен подкаст за историите на жените, които променят политиката. Във всеки епизод влизаме в обувките на жена от политическия и обществения живот - в миналото и днес, в България и по света, като разказваме за опита и преживяванията й и извличаме уроците от тях. С подкрепата на Български фонд за жените.
Последвайте Полифем във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Аун Сан Су Чжи

Полифем ПодкастMay 10, 2021

00:00
56:29
Аун Сан Су Чжи

Аун Сан Су Чжи

От символ на движението за демокрация и свобода и най-известната политическа затворничка на нашето време до лидер, чието име се свързва с геноцид - в последния епизод на Полифем Подкаст проследяваме този дълъг и противоречив път на Аун Сан Су Чжи в политиката.

Дъщеря на генерала, водил преговорите за бирманската независимост от Британската империя, Су Чжи определено притежава управленски нюх. Политическата й кариера започва през 1988 г. с връщането й в Мианмар след дългогодишен живот в чужбина. Обратно у дома, Су Чжи повежда опозиционното движение за демокрация и промяна на установения военен режим. Но армията бързо разбира заплахата, пред която е изправена, и поставя Су Чжи под домашен арест. Цели 15 от следващите 21 години тя прекарва в изолация и самота, далеч от семейство и съмишленици и неспособна да развива политическата си дейност.

През 2010 г. Су Чжи е освободена и най-накрая успява да влезе във властта. Тук обаче започват противоречията. С лидерството си Су Чжи си спечелва образа на съучастник в етническо прочистване и до голяма степен губи репутацията си на защитник на човешките права.

Но въпреки това Аун Сан Су Чжи остава истинският лидер за хората в Мианмар. Днес тя отново е поставена под домашен арест, а бирманци за пореден път излизат на улицата, за да протестират. Те настояват за връщане на демокрацията в Мианмар и освобождаване на Су Чжи, защото единствено в нея припознават перспективата за нормален живот в страната си, свободни от страха и репресиите.

Дали ще бъдат чути гласовете им? Предстои да разберем. А дотогава разказваме интригуващата и противоречива история на фактическия лидер на Мианмар - Дау Аун Сан Су Чжи.

Автори на музиката в епизода са Kevin MacLeod, Chris Zabriskie и Audionautix. Включена е оригинална песен на Generation Z MM, написана специално за протестите в Мианмар след преврата от 1 февруари 2021. Използвани за звукови ефекти от Zapsplat и автентични откъси от речи и интервюта на Аун Сан Су Чжи, както и записи от протестни демонстрации. Цитатите чете Симона Колева.

Последвайте Полифем във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция и отзиви

06:05 Кратка история на Мианмар (Бирма)

07:50 Детството на Аун Сан Су Чжи

09:55 Живот в чужбина и образование

14:25 Връщане в Бирма и начало на политическата кариера

20:00 Поставяне под домашен арест

29:30 Освобождаване през 2010

31:10 Су Чи най-после влиза във властта

37:15 Кризата "Рохинга"

45:50 Последните избори, превратът от 1 февруари 2021 и протестите в Мианмар

51:00 Какво ще се случи с Аун Сан Су Чи?

53:00 Заключение

May 10, 202156:29
Нашият Ред в политиката (разговор с Елина Боева)

Нашият Ред в политиката (разговор с Елина Боева)

Какво означава да си вземеш свой собствен стол, когато ти казват, че за теб няма място на масата? Заедно с Елина Боева от платформата Наш Ред отговаряме на този и още много въпроси в разговора ни за жените и политиката.

В днешния епизод на Полифем Подкаст не разказваме историята на конкретна жена от политическия или обществения живот. Вместо това представяме различни предизвикателства, с които жените се сблъскват по пътя към политическото си представителство, както и възможните решения на тези проблеми. Сред темите, които обсъждаме, са стъкленият таван, сексизмът в политиката и необходимостта от ролеви модели, които да вдъхновяват момичетата и младите жени.

Гостува ни Елина Боева, която стои зад Наш Ред - интерактивна платформа, създадена с цел овластяване на българската жена в социален, културен и политически аспект. Платформата модернизира възприятието за политиката в България и е пример за модерен активизъм у нас. Последвайте Наш Ред в Instagram на @nashred2020 за ежедневна доза вдъхновение и информация за актуалните събития в България и по света!

В епизода споменаваме:

Интервю с Юлия от Беларус: https://bit.ly/3mUNge2

Разговор между Джасинда Ардерн и Хелън Кларк: https://bit.ly/3doWbBw

Ted Talk, споменат в края на епизода: https://bit.ly/3e9y9cJ

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция и представяне на Наш Ред

07:00 Защо е важно да има жени политици

15:05 Правото на глас

19:55 Стъкленият таван

30:00 Сексизъм и стереотипи в политиката

39:47 Необходимостта от ролеви модели в политиката

53:25 Послания

Apr 19, 202156:60
Джасинда Ардерн

Джасинда Ардерн

В непрекъснато променящия се свят, в който живеем, рано или късно си задаваме въпроса: Как изглежда модерният политически лидер, който искаме да ни управлява? Какви качества трябва да притежава той, по какъв начин общува с гражданите, как посреща предизвикателствата?

На този въпрос можем да отговорим с едно-единствено име - Джасинда Ардерн. През последните години новозеландската министър-председателка доказва, че съвременният политик може да бъде едновременно силен и състрадателен. Решителен, но и изпълнен с емпатия. Непоколебим в управлението си, но на първо място добър.

Джасинда връща новозеландската Лейбъристка партия към живота, когато поема лидерството й. Тя става втората жена премиер в света, която ражда по време на мандата си. След ужасяващия атентат в Крайстчърч през 2019 г. Джасинда успява да обедини новозеландците в стремежа към подкрепа, солидарност и емпатия на мястото на омразата и страха. А през 2020 г. тя е лидерът, който най-ефективно се справя с пандемията от коронавирус.

Но най-важен е примерът, който Джасинда ни дава със своите постъпки. Тя изгражда образа на модерния управник, който ни е нужен, за да преодоляваме кризите и да излизаме от тях обединени и изпълнени с вяра в човешкото. Променя ли Джасинда Ардерн представата за начина, по който би трябвало да изглежда лидерството на нашето съвремие? Определено да. Защото показва, че няма значение как са се правели нещата досега. Жените в политиката могат и вече са започнали да пренаписват правилата.

Като източници при изготвянето на епизода са използвани биографичната книга "Джасинда Ардерн: Новият лидер" на Маделин Чапман и статията "Пандемия по новозеландски" на Константина Славейкова. Включени са цитати и откъси от речи на Джасинда Ардерн. Част от аудио материалите са дело на BBC и The Guardian. Цитатите чете Симона Колева. В епизода са използвани звукови ефекти от Zapsplat. 

Последвайте Полифем във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция

06:45 Отзиви

08:00 Уводни думи от Константина Славейкова

09:35 Детство и ранен живот

12:20 Университет и напускане на църквата

14:35 Първи стъпки в политиката

17:55 Лидер на Лейбъристката партия

21:15 Една модерна предизборна кампания

25:10 Джасинда става премиер

28:50 Майка и министър-председателка - мисията възможна

33:45 Генерална асамблея на ООН (2018)

35:55 Атентатът в Крайстчърч

46:15 Сега е наш ред да спрем и да се заслушаме

49:10 Недостатъци на управлението

51:10 Справянето с пандемията

55:25 Изборите през 2020

58:05 Джасинда Ардерн - лидерът на съвремието

Apr 05, 202101:01:56
8 март: Роза, Малала, Грета

8 март: Роза, Малала, Грета

8 март е повод да отпразнуваме безбройните постижения на жените и момичетата по целия свят. Това е ден за борба, активизъм и промяна, в който да отдадем дължимото на онези жени, благодарение на които днес можем да гласуваме, да се образоваме и да работим срещу заплащане.

Затова на Международния ден на жените Полифем разказва цели три истории на вдъхновяващи жени и момичета, които променят света със своята смелост и желание за действие. Те не са политици като дамите, за които сме говорили досега. Но с активизма си трите показват, че можем да оказваме влияние върху политиката и света по най-различни начини. Важното е да не се предаваме и да защитаваме непоколебимо истински значимите каузи.

Роза Паркс, Малала Юсуфзай, Грета Тунберг. Три големи имена от политическия активизъм в историята и съвремието ни, които ни изпълват с вдъхновение и вяра в бъдещето. Три каузи, които са винаги важни за обществото ни - от борбата с дискриминацията, през правото на достъп до образование до опазването на околната среда и климата.

Днес празнуваме жените като Роза, Малала и Грета. Проследяваме предизвикателствата, пред които те се изправят по пътя си, и представяме посланията, които отправят към света. Три безценни истории, които ще ви накарат да повярвате в собствения си глас и визия за бъдещето, за да се отдадете на онези каузи, които са най-важни за вас.

Това е истинският смисъл на 8 март и политическия активизъм. Участието ни в политиката и обществото е един непрекъснат, безкраен път. И докато вървим по него, можем да изберем дали да оставим правата ни да бъдат потъпквани, или всеки следващ ден да се борим за тях.

Като източници при изготвянето на епизода са използвани подкастът Stuff You Missed in History Class (епизоди за Роза Паркс), документалният филм He Named Me Malala и книгата I Am Malala. Включени са откъси от речи на Малала Юсуфзай и Грета Тунберг. Звуковите ефекти са от Zapsplat. Цитатите чете Симона Колева.

Последвайте Полифем във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция и отзиви

04:45 Роза Паркс

22:20 Малала Юсуфзай

40:10 Грета Тунберг

52:35 Послания

Mar 08, 202156:18
Маргарет Тачър

Маргарет Тачър

Когато става дума за жени политици, няма как да не споменем Маргарет Тачър - Желязната лейди на западния свят. През 1979 г. тя става не само първата жена премиер на Обединеното кралство, но и първата жена, оглавила голяма западна държава изобщо. Последвалите 11 години управление на Маргарет са изпълнени с противоречиви събития и политически позиции - от икономическия хаос на първия й мандат до евроскептицизма, станал причина за оставката й, а десетилетиля по-късно - и за самия Брекзит.

В днешния епизод проследяваме пътя на една от най-овластените жени в историята на световната политика и разглеждаме качествата, които правят Желязната лейди това, което е. Дори в най-дълбоките кризи тя се отличава със своята твърдост, решителност и неотстъпчивост пред трудностите. И днес светът е разделен по отношение на оценката за нейното управление и наследство. Но едно нещо не можем да отречем - Маргарет Тачър оказва огромно влияние върху начина, по който изглежда политиката - от края на 70-те години, чак до наши дни.

Лидер на убеждението, но и на противоречието - Желязната лейди е една от най-значимите жени, оставили отпечатъка си в обществото и политиката. А историите на нейните успехи и провали предлагат много ценни уроци за всеки един от нас.

Като източници при изготвянето на епизода са използвани разговорът на Светослав Малинов с Маргарет Тачър, публикуван в списание L'Europeo (бр. "Жени и власт"), подкаст епизодът за Желязната лейди на предаването Historical Figures (Parcast Original) и документалният филм The Lady's Not For Turning. В епизода са включени откъси от публични речи и изказвания на Маргарет Тачър, както и архивни записи от миньорската стачка във Великобритания и протестите против данъчната система от 1990 г. Звуковите ефекти са от Zapsplat. Цитатите чете Симона Колева.

Последвайте Полифем във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция и отзиви

05:10 Детство на Маргарет Тачър

07:40 Образование

09:35 Накратко за политическото устройство на Великобритания

10:45 Първи стъпки в политиката

12:40 Първо влизане в Парламента

17:35 Лидер на Консервативната партия

18:55 Прякорът "Желязната лейди"

22:05 Първи мандат като премиер (1979-83)

25:15 Дамата, която не завива

27:00 Войната за Фолкландските острови

29:10 Втори мандат като премиер (1983-87)

31:35 Миньорските стачки (1984-5)

34:50 Конфликтът в Северна Ирландия

36:15 Атентатът срещу Маргарет Тачър

38:40 Външна политика - отношения с Рейгън и Горбачов

40:45 Трети мандат (1987-90)

42:35 Евроскептицизмът на Желязната лейди

45:15 Напускането на Даунинг стрийт 10

47:00 Наследството на Маргарет Тачър


Feb 22, 202150:15
Александрия Окасио-Кортес

Александрия Окасио-Кортес

"Промяната не просто е възможна. Тя е необходима. И няма нужда да си идеален, за да я постигнеш, но трябва да си отдаден на 100%."

Това са думи на Александрия Окасио-Кортес - най-младата жена депутат в историята на американския Конгрес.  Разочарована от корупцията и своеволието, уморена от бездействието на страната по отношение на най-важните за обществото теми, Александрия се кандидатира за изборите през 2018 г. С победата й започва промяната.

В днешния епизод проследяваме начина, по който една млада и неопитна в политиката жена, доскоро работила като сервитьорка, успява да предизвика статуквото. Но освен това разглеждаме въпроса: За какво се бори жената политик на нашето време? Какви каузи отстоява, кои са темите, които влизат в дневния й ред? Александрия Окасио-Кортес дава гласност на много важни въпроси - от здравеопазването и образованието до правата на жените, имиграцията и климата. Нейният глас е гласът на младото поколение, което иска справедлив и достоен живот за себе си и своите деца. И Александрия е решена да направи този живот реалност.

Като източник при изготвянето на епизода е използван документалният филм Knock Down The House. Включени са цитати и откъси от речи на Александрия Окасио-Кортес. Част от аудио материалите са дело на The Guardian, CNN и NBC. Цитатите чете Симона Колева.

В епизода са използвани музика на Kevin MacLeod и звукови ефекти от Zapsplat.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция и отзиви

06:55 Детство и семейство на Александрия

09:45 Образование и връщане в Бронкс

13:00 Какво кара Александрия да се обърне към политиката?

16:35 Кампания 2018 и победа на изборите

25:10 Първите стъпки в политиката

27:45 АОС за корупцията

30:00 АОС за здравеопазването

33:15 АОС за образованието

34:35 АОС за климатичните промени

37:20 АОС за икономическото неравенство

40:35 АОС за сексизма и правата на жените

41:55 Ще се появи ли АОС в България?

46:30 Финал и поглед в бъдещето

Jan 25, 202149:45
Беназир Бхуто

Беназир Бхуто

Задавали ли сте си въпроса - как жените са достигнали за първи път до политическата сцена? В съвременния свят жените лидери стават все повече, а силното им присъствие се превръща в новата политическа нормалност. Но кои са историите на онези дами, които за пръв път са направили голямата крачка към лидерството? Кои са жените пионери в политиката и какво им е коствало, за да запишат името си в историята?

С този въпрос се обръщаме към живота на Беназир Бхуто - първата жена лидер на страна от мюсюлманския свят. През 1988 г. тя за пръв път е избрана за премиер на Пакистан. Но до тази повратна точка води дълъг низ от драматични събития, поради което историята на Беназир често е уподобявана на древногръцка трагедия. Бъдещият лидер на Пакистан преживява екзекуцията на баща си, прекарва дълги години под домашен арест и в изгнание, а през цялото това време неотлъчно води битката на живота си срещу военната диктатура.

Макар и да не е най-успешната жена политик, Беназир Бхуто има важно място в историята на силните и вдъхновяващи дами, които променят статуквото. Тя е образована, интелигентна, харизматична, невероятно искрена и отдадена на каузите, за които се бори. За съжаление животът не й достига, за да изпълни крайната си цел - да построи един нов и по-добър Пакистан. Но въпреки това Беназир остава едно от най-емблематичните вдъхновения за хиляди жени - в политиката и не само.

Впуснете се заедно с Полифем в историята на Беназир Бхуто, заредена с огромна доза драматизъм и вдъхновение!

Като източници при изготвянето на епизода са използвани документалният филм Bhutto (2010) и автобиографията на Беназир - "Дъщеря на Изтока", публикувана през 1988 г. Цитатите са взети от книгата и от интервюто на Беназир Бхуто пред Американската академия на постиженията от 2000 г. Откъсите чете Симона Колева.

В епизода са използвани музика на Kevin MacLeod и звукови ефекти от Zapsplat. Записите на Беназир Бхуто са автентични, като част от тях принадлежат към архива на Associated Press.

Съдържание на епизода:

00:00 Интродукция

06:50 Кратка история на Пакистан

08:00 Детството на Беназир и влиянието на баща й върху нея

11:45 Образование в чужбина

14:15 Междувременно в Пакистан...

17:30 Режимът на Зия ул-Хак

19:15 Екзекуцията на Зулфикар

22:20 Години на домашен арест и затвор

25:50 Години на изгнание

29:45 Сватбата на Беназир

30:55 Смъртта на Зия

32:50 Първият мандат

35:40 Вторият мандат

37:15 Оценка на управлението на Беназир

41:50 Убийството на Беназир

45:45 Финал

Jan 11, 202148:52
Жените лидери на 2020 година

Жените лидери на 2020 година

Всички ще запомним 2020 г. като една от най-трудните и изпълнени с предизвикателства години в живота ни. Към края й обаче ви предлагаме да си спомним добрите примери за женско лидерство, които видяхме през изминалите 12 месеца.

Новият епизод-равносметка ви повежда на виртуално пътешествие в Германия, Тайван, Исландия, Финландия, Дания, Норвегия и дори Нова Зеландия! Спираме се във всяка от тези страни, за да проследим как се справят жените лидери с кризата COVID-19. Влизаме и в обувките на най-забележителния пример за преодоляване на пандемията - новозеландската министър-председателка Джасинда Ардерн.

Спираме се закратко в Беларус, за да си спомним за невероятните жени лидери на опозицията и женските протести, които продължават до днес. Те показват, че дамите повеждат решително и успешно дори в ситуация на политическа криза.

След това продължаваме към Съединените щати, за да изминем пътя на Камала Харис до Белия дом. През януари следващата година тя ще влезе там като първата жена вицепрезидент на страната. “Може да съм първата жена на този пост, но няма да бъда последната”, казва Харис в победната си реч, отправяйки изключително силно послание към дамите по целия свят.

А в края на нашето пътешествие се прибираме обратно в България, за да си поговорим с две прекрасни жени за участието на дамите в българската политика. 2020 година бе изпълнена със събития и конфликти в политическия живот на нашата страна - но каква беше ролята на жените политици през тези 12 месеца?

Последвайте Полифем Подкаст във Facebook и Instagram на @polifemmepodcast за още интересни истории от света на женската политика.

В епизода са включени речи, брифинги и публични изявления на Ангела Меркел, Санна Марин, Мете Фредериксен, Джасинда Ардерн и Камала Харис. Част от използваните материали са дело на The Guardian, BBC News и DW.

Юлия К. от Беларус е дублирана от Симона Колева. Интервютата са с проф. Анна Кръстева, Вяра Николова и Надежда Цекулова.

В епизода слушате сонати на Бетовен в изпълнение на Daniel Veesey.

00:00 Интро

04:45 Как се справят жените лидери по света с коронавирусната криза?

13:15 Управлението на Джасинда Ардерн през 2020 г.

21:54 Жените и политическата криза - Беларус

27:40 Камала Харис - първата жена вицепрезидент на САЩ

36:40 Жените в българската политика през 2020 г.

46:20 Заключение

Dec 21, 202048:29
Димитрана Иванова

Димитрана Иванова

Знаете ли кога жените в България за пръв път получават правото да гласуват? Отговорът - едва през 1937 г. Тяхното избирателно право, макар и частично, е резултат от дългогодишната борба на българското женско движение за политическото изравняване на мъжа и жената и за издигането на българката до положението на пълноправен гражданин на страната си.

Образец на движението за правата на жените в България е животът на неговата ръководителка - Димитрана Иванова. Тя е юристка, журналистка и общественичка, посветила себе си на борбата за полово равноправие. Със своята отдаденост на женската кауза и с непоколебимостта пред трудностите Иванова стои начело на женското движение близо две десетилетия. Под нейно ръководство жените в България отстояват правото си на образование, на професионално развитие като адвокати и съдии и, разбира се, правото да избират.

Чуйте вдъхновяващата история за премеждията и постиженията на Димитрана Иванова и извървете с нас трудния път, който изминават българските жени към своите граждански и политически права.

Като източници при изготвянето на епизода са използвани разработки на проф. Красимира Даскалова и проф. Жоржета Назърска. Цитатите в материала са извадени от книгите "От сянката на историята: Жените в българското общество и култура" и "Килия 31. Зад свободата".

Автори на музиката в епизода са артистите от Antique Phonograph Music Program, сред които Victor Dance Orchestra и Eddie Elkins’ Orchestra. Включена е музика от Pixabay и Lobo Loco. Звуковите ефекти са от Zapsplat.

Dec 07, 202043:09
Светлана Тихановская

Светлана Тихановская

Първият епизод на Полифем Подкаст е посветен на лидера на беларуската опозиция - Светлана Тихановская. През лятото на 2020 г. тя се превръща в символ на свободата, който вдъхновява хиляди хора да излязат на улицата и да изразят желанието си за промяна в Беларус. 

Тихановская влиза в политиката, водена от любовта към арестувания си съпруг. Тя не се възприема като силен лидер, който може да поведе цялото общество след себе си, но намира смелостта да се бори за промяната, от която страната се нуждае. В една патриархална държава, чиято конституция според досегашния държавен глава не е направена за жена лидер, Тихановская се изправя срещу страховете си, за да превърне в реалност надеждите за по-добър живот на беларусите. 

Устремена към политическата сцена, тя минава през редица предизвикателства - безопасността на семейството й е застрашена, а екипът й е подложен на репресии и арести. Но въпреки тези трудности Тихановская намира пътя към сърцата на хората, предизвиквайки безпрецедентна политическа активност в беларуското общество.

За музиката в епизода са използвани източници от Pixabay, а за звуковите ефекти - от Zapsplat. 

Nov 23, 202046:16
Полифем Подкаст: Трейлър

Полифем Подкаст: Трейлър

Полифем, освен съчетание от думите "политика" и "жена", е също името на най-известния циклоп в древногръцката митология. Като истински исполин Полифем е бил внушителен, могъщ, първосигнален и, разбира се - мъжествен.

20 години след началото на новото хилядолетие така изглежда и представата ни за политиката. С по-малко от 25% жени депутати в парламентите по света политиката все още изглежда като предимно "мъжка" работа, неподходяща за една жена. В Полифем Подкаст се опитваме да превъзмогнем тази представа, като разказваме историите на жените, които променят политиката. С присъствието си те показват, че на политическата сцена има място за всеки, който има какво да й предложи.

Очаквайте първия епизод на 23 ноември.

С подкрепата на Български фонд за жените.

Nov 16, 202000:60