Skip to main content
Spotify for Podcasters
Pourquoi pas!

Pourquoi pas!

By Pourquoi pas!

Denk je er over om naar Frankrijk te gaan? En dan niet voor een paar weken, maar voor maanden per jaar, of misschien zelfs voorgoed? Deze podcast is bedoeld voor iedereen die wil leven en wonen in Frankrijk. Marit Grotenhuis en Gregor Hakkenberg maakten de overstap al heel lang geleden. Zij delen hun ervaringen met elkaar. En met jou! Wij hopen dat iedereen die naar Frankrijk wil verhuizen na onze podcast net als wij denkt: "Pourquoi pas!"
Available on
Apple Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

COLUMN : Les écologistes du plomb - De jacht in Frankrijk

Pourquoi pas!Mar 24, 2022

00:00
06:35
Sylvain Lelarge, prof de langue française
May 13, 202238:35
Paroles 5 (NL) - Jacques Brel - Ne me quitte pas
May 11, 202218:60
Paroles 4 (NL) - Bénabar - Le Dîner

Paroles 4 (NL) - Bénabar - Le Dîner

Luister eerst naar het lied Le Dîner in de video op Hollandais en France, lees de Franse tekst en de vertaling eronder een paar keer door en beluister daarna deze podcast, terwijl je de teksten er bij houdt. Gebruik eventueel de PDF met de tekst die je in hetzelfde artikel kunt downloaden. Dan heb je meteen mijn aantekeningen erbij. 

May 01, 202219:46
Aflevering 8 : Een huis kopen in Frankrijk, hoe werkt dat?

Aflevering 8 : Een huis kopen in Frankrijk, hoe werkt dat?

Tja, heb je je droomhuis in Frankrijk eenmaal gevonden, dan volgt natuurlijk de volgende stap: de aankoop. Dat begint met het onderhandelen met de verkoper, eventueel via diens makelaar. Is er overeenstemming over de prijs, dan moet alles op papier gezet worden in een voorlopig koopcontract. Hoe werkte met onderhandelen, wat moet er in het compromis de vente staan, en waar moet je allemaal op letten voordat je dit document tekent en de aankoop bekrachtigt? En wat gebeurt er daarna? Marit en Gregor bespreken het in deze extra lange aflevering van Frankrijk, Pourquoi Pas!

Apr 26, 202242:46
Paroles 3 (EN) - Le dîner - Bénabar
Apr 17, 202222:27
Paroles 3 (NL) - Dick Annegarn met Comme Saint Thomas
Apr 15, 202216:40
Paroles 2 (NL) - Dalida met 'Paroles'
Apr 13, 202216:40
Paroles 1 (NL) - Georges Brassens met Chanson pour l’Auvergnat

Paroles 1 (NL) - Georges Brassens met Chanson pour l’Auvergnat

In de Youtube-video bij deze podcast, die je vindt op Hollandais en France,  hoor je misschien wel het bekendste lied van de schrijver zanger Georges Brassens: “Chanson pour l’Auvergnat”. Een lied waarin hij de tolerantie en de naastenliefde prijst, en zich afzet tegen ‘les croquantes et les croquants’… de kortzichtige boerenkinkels die altijd klaar staan om anderen buiten te sluiten en te veroordelen. Onder de video vind je de tekst in het Frans en het Nederlands. Pak hem erbij terwijl je luistert naar de podcast, dan kijken we samen naar de taal van Georges Brassens in dit lied. 

Apr 11, 202215:47
Paroles 2 (EN) - Charles Aznavour with 'Sur ma vie'
Apr 08, 202215:39
Huisdieren in Frankrijk (en toch ook weer die jacht)

Huisdieren in Frankrijk (en toch ook weer die jacht)

Marit en Gregor pakken het onderwerp ‘Huisdieren in Frankrijk’ bij de kuif en realiseren zich dat daar niet zo veel verrassingen te melden zijn. Wel blijkt dit weer een aanleiding voor Gregor om zich kwaad te maken over zijn stokpaardje: de jacht, waarbij Marit bekent het best een spannend tijdverdrijf te vinden. Al met al een aflevering met veel loos gesnater, maar toch ook wel weer een paar tips. Heerlijk voor als je een half uurtje echt helemaal niks belangrijks te doen hebt ;-).

Apr 07, 202231:21
Paroles 1 (EN) - Dalida with Paroles

Paroles 1 (EN) - Dalida with Paroles

Before you listen to this podcast, please watch the video clip with the song at least once while reading the lyrics on this page: PAROLES.

In this first lesson, we will use a song with the fitting name: paroles… words and promises. The singer is the Egyptian born Italian and nationalized French ‘Dalida’. She was enormously popular in the seventies but had a tragic life, ending in suicide in the mid-eighties. In this song we also hear the voice of Alain Delon, a very famous French actor born in 1935 and today living in Switzerland. Alain is trying to seduce her with his warm French voice, but she’s not having it. She knows that although he tries to woe her with romantic talk, it is just words and empty promises: paroles. This lesson is most effective if you have heard the song and preferably if you have the lyrics in front of you. So please listen while watching this page: PAROLES.

Apr 03, 202214:12
Paroles Intro - French Through Chansons

Paroles Intro - French Through Chansons

This is 'French through chansons', a podcast that uses famous songs to explain the French language. The main purpose of this podcast is to familiarize you with listening to the French language, to absorb its pronunciation and to learn and remember new words in a fun way. And while you're at it, you'll also get to hear some really great French chansons from a variety of artists, from Charles Aznavour to Jacques Brel and from Dalida to Dave. I hope you’ll enjoy this podcast. Please leave your comments and questions (and any suggestions for chansons with links to their Youtube video) in the comment boxes below each article.

But first, some instructions... On this website you will find the lessons. Each lesson starts with a YouTube video of a song, with the complete French text underneath, annotated with translations of the words and sentences I want to discuss. It is best to first listen to the whole song once or several times, while reading the French text. That way you can get a feel for the language.

Next, you start the podcast which you will find under the text. I will comment on the French lyrics and try to give you tools to make the highlighted words easier to remember. And don't worry, for the time being I won't go into too much detail on grammar.

Have a good time, or… amusez-vous bien!

Apr 02, 202202:17
Column 4: Integreren op het Franse platteland

Column 4: Integreren op het Franse platteland

Op televisie en in allerlei emigratieboeken wordt wonen in Frankrijk afgeschilderd als 'gedoe'. Tja, anders valt er natuurlijk ook geen heel programma of boek mee te vullen. In de praktijk blijkt er echter niks aan! Tenminste, ík heb het nooit echt ingewikkeld gevonden. Voor ons was het bovendien geen Grote Altijd Gekoesterde Droom, maar gewoon een kwestie van 'dat zou leuk zijn, gut waarom niet?'. Voor we het wisten zaten we hier. Eerder naïviteit dan lef dus. Hier een kort verhaal over onze ervaringen én die van onze kinderen in de begintijd van onze e-migratie.

Apr 01, 202207:19
Aflevering 6. Hoe zoek en vind je een huis in Frankrijk?

Aflevering 6. Hoe zoek en vind je een huis in Frankrijk?

De websites, de makelaars, de notarissen en eigen onderzoek. Marit en Gregor vertellen over hun ervaringen en geven een inkijkje in de werking van de huizenmarkt in Frankrijk. Met heldere tips over hoe je méér kans maakt om een geschikt huis in Frankrijk te vinden en daarbij onnodige kosten te vermijden.

Mar 29, 202239:35
COLUMN: Een opknapper kopen in Frankrijk?

COLUMN: Een opknapper kopen in Frankrijk?

Ik ken een paar verwoede klussers die het gedaan hebben, en die er ook na jaren nog bijzonder veel lol in hebben. Aan de andere kant zijn er ook die na een paar werkvakanties de hamer in de wilgen hangen en hun project – in iets minder ruwe staat maar nog steeds niet comfortabel – weer verkopen. Op verzoek van een bezoeker van Hollandais en France in deze column wat gedachten over de voor- en nadelen van een het kopen en opknappen van een ruïne in Frankrijk, inclusief enkele praktische tips.

Mar 27, 202209:16
COLUMN : Les écologistes du plomb - De jacht in Frankrijk

COLUMN : Les écologistes du plomb - De jacht in Frankrijk

Als ik iets vervelends zeg over de lelijke oude mannen die hier in gecamoufleerde roedels op zondag de bossen onveilig maken met hun gepief-paf-poef, krijg ik vaak het verwijt dat ik niet integreer. "Het is nu eenmaal een belangrijke traditie in Frankrijk." Mijn verweer is dan dat er kennelijk miljoenen geboren Fransen zijn die ook niet integreren, want die verfoeien net als ik deze middeleeuwse 'sport': de jacht. Ik vind daar iets van. Wat precies, dat hoor je in deze podcast.
Overigens is de illustratie bij deze podcast de gravure 'Requiem VI' van de kunstenaar François Dupuis.

Mar 24, 202206:35
Interview : Marc Strategier stroopt de Franse markten af.

Interview : Marc Strategier stroopt de Franse markten af.

Op steeds meer markten in Frankrijk komt je een vertrouwde geur tegemoet. Wacht eens... zijn dat? Huh? Vers gebakken stroopwafels! Je ruikt een marktkraam van Gaufres d'Or, een stroopwafel-franchise-concept van Maarten Hendriks, in Frankrijk geleid door Marc Strategier. Marc raakte in Nederland ineens zijn baan kwijt en moest helemaal opnieuw beginnen. En tja... waarom dan niet in Frankrijk? In dit interview verhaalt Marc over zijn avonturen als gastheer, gemeentewerker en stroopwafelverkoper. Met overigens een interessante boodschap voor ondernemende immigranten die óók een baan in Frankrijk zoeken. Want Gaufres d'Or heeft nog altijd ruimte voor enthousiaste franchisenemers.

Mar 22, 202243:54
COLUMN: Onroerend Goed Toeristen

COLUMN: Onroerend Goed Toeristen

Maak kennis met Ria en Herman, échte francofielen die al jaren dromen van 'een huis in Frankrijk'. Op een dag besluiten ze er serieus werk van te maken, en stappen ze een Franse makelaardij binnen.

Mar 18, 202205:60
Paul Subelack - Op avontuur in Frankrijk, met zes huizen in vijftien jaar.

Paul Subelack - Op avontuur in Frankrijk, met zes huizen in vijftien jaar.

Paul Subelack en zijn vrouw Louise zijn echte avonturiers. Geïnspireerd door het televisieprogramma ‘A place in the Sun’ trokken zij in 2004 vanuit Ierland naar Frankrijk om daar een nieuw leven te beginnen. Op de bonnefooi en dus slecht voorbereid, geheel conform het standaard ‘Ik vertrek’-rampenscenario.

In Frankrijk kochten en verkochten Paul en Louise gedurende vijftien jaren maar liefst zes woningen, die ze tussendoor renoveerden en opknapten. Deels omdat het moest, maar vooral omdat ze het een uitdaging vonden om telkens iets nieuws te creëren.

Hun Frankrijk-avontuur ging met vallen en opstaan. Iets waarover Paul – inmiddels samen met Louise terug in zijn geliefde Ierland - smakelijk kan vertellen. Je hoort het allemaal in deze podcast.

Mar 17, 202237:18
Aflevering 5: Bouwen en verbouwen in Frankrijk

Aflevering 5: Bouwen en verbouwen in Frankrijk

Je hebt mensen die echt álles zelf kunnen bouwen. Wat hun ogen zien, kan hun handen maken. Persoonlijk moet ik helaas terugvallen op de diensten van vakmensen. Is het inhuren van een timmerman of loodgieter in Frankrijk nu heel anders dan in Nederland? Ja en nee. Met een klein tiental verbouwingen achter de rug bespreek ik als man van de onhandige praktijk samen met Marit alle haken en ogen rond het (ver)bouwen van een huis in Frankrijk in deze podcast.

Mar 15, 202236:57
Caféhouder wordt campingbaas in Normandië. Interview met Coen Gosselink

Caféhouder wordt campingbaas in Normandië. Interview met Coen Gosselink

Coen Gosselink wilde samen met een oude schoolvriend een toeristisch bedrijfje starten in Frankrijk. Samen kochten ze een oude watermolen met bijgebouwen in het Westen van Frankrijk, vlak bij de stranden waar de geallieerden landen in 1944. En samen zouden ze alles gaan verbouwen. Samen? Dat liep anders. In deze 'Ik Vertrek'-achtige aflevering van Frankrijk Pourquoi Pas ! vertelt Coen hoe het begon, hoe het mis ging en hoe alles uiteindelijk toch op zijn pootjes terecht kwam. En hoe de caféhouder ook op zijn eigen camping gewoon weer achter zijn eigen bar kwam te staan. Een boeiend en vooral ook leerzaam verhaal voor iedereen die droomt van een camping in Frankrijk.

Mar 10, 202240:58
Aflevering 4: Werken in Frankrijk

Aflevering 4: Werken in Frankrijk

Gregor heeft wat gezondheidsklachten en Marit staat aan de vooravond van een korte vakantie in de Pyreneeën. Toch maken we graag tijd voor een gesprek over het thema Werken in Frankrijk. Wat is het verschil in mentaliteit met de Nederlandse werkomgeving? Wat voor baantjes kun je als Nederlander vervullen en wat maakt het lastig? Beluister onze persoonlijke ervaringen - en dan vooral die van Marit - in deze vierde aflevering van Frankrijk Pourquoi Pas !

Mar 08, 202228:39
Aflevering 3: Eten en uit eten

Aflevering 3: Eten en uit eten

Wat zijn de regels en afspraken rond het apéritief en de maaltijden in Frankrijk? Wanneer beginnen ze, hoe lang duurt het en wat kun je het beste meenemen qua cadeautje? De eetgewoonten van de Fransen wijken flink af van wat wij in Nederland gewend zijn. Ook wat betreft het lunchen en dineren in eenvoudige of chique restaurants. Marit en Gregor vertellen over hun persoonlijke ervaringen en geven tips over de beste manier om zonder kleerscheuren een maaltijd met vrienden of in een horecagelegenheid door te komen. 

Mar 01, 202226:42
SPECIAL HYPOTHEEK BUITENLAND - Albertjan Massier

SPECIAL HYPOTHEEK BUITENLAND - Albertjan Massier

Albertjan Massier is een financieel adviseur die zich toelegt op het aanvragen en verkrijgen van onroerend goed-leningen voor niet-residenten in Frankrijk, maar ook in Spanje, Portugal, Italië en België. Hij werkt voornamelijk voor Nederlanders die in het buitenland een tweede huis willen kopen. Ik spreek Albertjan over de mogelijkheden en voetangels en klemmen bij het aanvragen van een hypotheek en hij geeft enkele zeer nuttige tips. Dit interview werd eerder gepubliceerd als Youtube-video op Hollandais en France, maar ik voeg het nu graag toe als 'Hors série' aflevering aan Pourquoi Pas!, zodat je het ook als podcast kunt beluisteren. (Speelduur ca. 45 minuten)

Feb 24, 202245:39
SPECIAL AANKOOPMAKELAAR - Mikel de Rooij

SPECIAL AANKOOPMAKELAAR - Mikel de Rooij

Mikel de Rooij is aankoopmakelaar in Frankrijk. Hij helpt vanuit zijn woonplaats Nîmes buitenlandse huizenzoekers – en dan voornamelijk Nederlanders – bij het navigeren van de Franse huizenmarkt. Daarbij komt het goed van pas dat Mikel ook gediplomeerd en gecertificeerd Bouwkundig Expert en Taxateur is. Het onderhandelt toch een stuk makkelijker als je een specialist aan je zijde hebt die relatief nauwkeurig kan bepalen wat het huis waard is. Ik heb het gesprek met Mikel eerder gepubliceerd als video, maar voeg dit boeiende interview graag als 'Hors série' toe aan de Frankrijk Pourquoi Pas ! collectie. Zo kun je het óók beluisteren als podcast. Veel plezier!

Feb 24, 202201:13:34
Aflevering 2: Waar wil je wonen?

Aflevering 2: Waar wil je wonen?

Frankrijk is een groot land, dus als je overweegt om hier een maison secondaire te kopen of zelfs om te emigreren, heb je meer dan voldoende keuze. Je zou zelfs kunnen spreken van een 'embarras du choix'. We spreken over de verschillende regio's, wonen vér van de bewoonde wereld of bij een stad(je), en waar je allemaal op moet letten als je een huis hebt gevonden dat je bevalt. Hoe voorkom je dat wonen in je droomhuis uitpakt als nachtmerrie? Je hoort het in deze, tweede aflevering van Frankrijk, Pourquoi Pas !

Feb 22, 202227:41
Aflevering 1: Alle begin is moeilijk

Aflevering 1: Alle begin is moeilijk

De eerste episode van 'Frankrijk, Pourquoi Pas!' Met een introductie van beide deelnemers en hun bedrijven. We komen wat stroef op gang, maar hoe kan het ook anders met twee mensen zonder enige podcast-ervaring. De druk staat er op. Hoe snel moet je praten, of juist hoe langzaam? Prop je elke zin vól nuttige informatie of mag het ook wat relaxter? Wij zijn erg benieuwd naar de reacties. Een tipje van de sluier... de klokken die onze reclameboodschappen inluiden zijn van de Saint Philibert, de ruim 1000 jaar oude abdij van Tournus. Vragen? Opmerkingen? Abonneren? Kijk op de website Hollandais en France!

Feb 15, 202239:15
Introductie podcast

Introductie podcast

De allereerste geluiden van Frankrijk Pourquoi pas!

Feb 09, 202200:55