Skip to main content
Spotify for Podcasters
Правата и човекът

Правата и човекът

By Bulgarian Helsinki Committee

Подкаст на Българския хелзинкски комитет за правата на човека и правозащитността. Ще извадим правозащитния разказ от формалния език на съдебните решения и мониторинговите доклади, за да го превърнем във всекидневен разговор за нещата от живота. Защото правата на човека са навсякъде.
Currently playing episode

Когато заработи шамарената фабрика

Правата и човекътMay 23, 2023

00:00
33:16
Когато заработи шамарената фабрика

Когато заработи шамарената фабрика

📢 Осмият епизод на подкаста „Правата и човекът“ е посветен на свободата на словото в България и по-конкретно на т.нар. SLAPP дела: стpaтeгичecĸи дeлa пpoтив пyбличнoтo yчacтиe или „дела-шамари“, които зачестиха като тактика за справяне с малкото останали „непокорни медии и журналисти“ у нас. 📢 Разговаряме по темата с главния редактор на онлайн изданието Медиапул Стояна Георгиева и с доцент Жана Попова от факултета по журналистика към Софийския университет и автор на книгата „Въпросът за справедливостта. Съдените журналисти в България“. Най-пресният случай на дело-шамар е именно това на застрахователите Лев Инс срещу Медиапул с иск на впечатляваща стойност от 1 млн.лв.! Поводът е материал, в който се цитира стенограма от заседание на Министерски съвет и става дума за тема от обществен интерес каквато са зелените карти. 🎗️ Асоциацията на европейските журналисти инициира дарителска кампания в подкрепа на Медиапул и само за три дни успя да събере и да надскочи сумата за съдебната им защита. Тази кампания е всъщност кампания в защита на независимата журналистика и правото на обществото да е информирано. 📣 Търсим отговори на важни въпроси като: Каква е целта на този тип дела? Как трябва и може да реагира журналистическата гилдия и обществото на саморазправата, тормоза и цензурата? Какво показва опитът: успяват ли да постигнат целта си делата-шамари? Как завършват тези дела: какво показва съдебната практика и има ли значение? Къде е границата между съдебна защита от истинското оклеветяване и делата за сплашване? Водещ на епизода: Босилена Мелтева Опознавателни сигнали: Петър Мелтев Звукозапис: Илиян Ружин Всички епизоди на подкаста „Правата и човекът“ можете да чуете в каналите ни в: Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/pravata-i-chovekat YouTube: /thebghelsinki Facebook: https://www.facebook.com/bghelsinki Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и като лични съобщения във Facebook https://www.facebook.com/bghelsinki

May 23, 202333:16
Луковмарш ли?

Луковмарш ли?

Седмият епизод на подкаста на БХК "Правата и човекът" е посветен на Луковмарш.

Шествието посветено на ген. Луков се провежда ежегодно от 2003 г., с факли по модела на нацистките шествия и маршове в Германия от 30-те години.

  • Кой е ген. Христо Луков?
  • Защо има шествие в негова чест?
  • Кой организира шествието?

Отговорите на тези и други въпроси дават проф. д-р Искра Баева, специалист по съвременна история, преподавател в Исторически факултет на Софийския университет  и специалистът-историк Николай Поппетров, посветил се на изследването на проф фашистките движения в България от първата половина на 20-и век.

Водещ на епизода: Радослав Стоянов

Опознавателни сигнали: Петър Мелтев

Звукозапис: Илиян Ружин

Mar 17, 202349:26
Какви са правата на украинските бежанци в България?

Какви са правата на украинските бежанци в България?

📢 Шестият епизод на подкаста на БХК "Правата и човекът" е посветен на правата на украинските бежанци в България.

Надежде Цекулова разговаря с адвокат Пламен Желев от програмата за правна защита на бежанци и мигранти на Български хелзинкски комитет. Програмата има водеща роля в застъпническите дейности и пряката подкрепа към украинските граждани търсещи временна закрила у нас от самото начало на войната. 

📢 На горещата линия на БХК от старта и в началото на март до 11 декември са дадени повече от 6 хиляди консултации, а посещенията в уеб каналите на БХК, които разпространяват информация по темата са стотици хиляди. 

Темите в подкаста са базирани на въпроси на украински бежанци пребиваващи в България и са събрани и обобщени от Олга Будникова. Епизодът ще бъде субтитриран на украински език, за да стигне информацията до повече хора от украинската общност. 


📢 В края на 2022 в страната са останали около половината от украинците, които са се регистрирали за временна закрила в България в пика на бежанската криза предизвикана от войната в Украйна. 

Проблемите, с които сблъскват, са сварзани с опитите им да водят относително нормален живот в България и да се интегрират - възрастните да ходят на работа, а децата на училище.

Надяваме се информацията да бъде полезна на останалите в България украинци и на доброволците, които им помагат.

📌 Сред най-често задаваните въпроси са:

- Какво мога да направя, ако детето ми не е прието в нито една детска градина или училище?

- Откъде мога да извадя здравните документи за детето ми, необходими за записването в училище?

- Какво трябва да знам, когато ме наемат на трудов или граждански договор? На какво да обърна внимание при подписване на договора?

- Какво трябва да знам, когато наемам жилище? На какво да обърна внимание при подписване на договора?

- Когато съм нает като украински гражданин с временна закрила какви предимства ползва работодателят ми по програма Солидарност?

- Искам да стартирам бизнес в България. Как да започна? Какви документи са необходими? Как да плащам данъците в България?


Опознавателни сигнали: Петър Мелтев

Звукозапис: Илиян Ружин

🎧 Всички епизоди на подкаста "Правата и човекът" можете да чуете в каналите ни в

Anchor: https://anchor.fm/pravata-i-chovekat/episodes/

Spotify: https://open.spotify.com/show/2rGky7D4y7Phiq6FTAFI2H

YouTube: https://www.youtube.com

Facebook: https://www.facebook.com/bghelsinki 

📌 Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и лични съобщения на https://www.facebook.com/bghelsinki


Dec 30, 202229:17
Търси се: Човек на годината

Търси се: Човек на годината

В петия епизод на подкаста на БХК "Правата и човекът" говорим за годишните награди "Човек на годината".

Защото:

Това е периодът от годината, през който се обръщаме назад, за да си припомним какво сме направили и научили за 12 месеца.  И е периодът, през който екипът на БХК активно търси  смелите,  сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличи и поощри.  Търсим постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено  развитие, новаторски и градивни. Търсим ги, защото знаем, че често  остават нечути и недооценени.

В студиото са: Надежда Цекулова, Босилена Мелтева, Радослав Стоянов, Мила Цалова.

Опознавателни сигнали: Петър Мелтев

Звукозапис: Илиян Ружин

Всички епизоди на подкаста "Правата и човекът" можете да чуете в каналите ни в

Anchor: https://anchor.fm/pravata-i-chovekat/...

Spotify: https://open.spotify.com/show/2rGky7D...

YouTube: https://www.youtube.com/playlist

Facebook: https://www.facebook.com/bghelsinki

Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и лични съобщения на https://www.facebook.com/bghelsinki

Nov 28, 202227:14
Има ли край кръгът на домашното насилие

Има ли край кръгът на домашното насилие

В четвъртия епизод на подкаста на БХК "Правата и човекът" говорим по една болезнена тема, проблем, от който всеки извръща инстинктивно поглед, предпочита да не се меси. А статистиката става все по-ужасяваща - всяка четвърта жена в България става жертва на домашно насилие. Това на практика значи, че в кръга на всеки от нас има приятелка, роднина, колежка, съседка, позната, която е засегната. Домашното насилие всъщност е проблем за всички нас и не можем да сме безучастни. Ако не го погледнем право очи в очи и не се борим заедно срещу него, той в един момент ни застига и нас. 

От години БХК се опитва по различни начини да говори по темата и да призове директно обществото към нетолерантност към домашното насилие, съпричастност и помощ за засегнатите, за ефективна защита и превенция от страна на отговорните институции. Един от най-важните ни проекти тази година беше посветен на каузата борба срещу домашното и полово базираното насилие. Направихме изложбата “Вещи безценност” заедно с Анна Стоева - в нея показваме личните вещи на загинали от домашно насилие жени, както и видеото “Приятелство”, в което става дума именно за това, че всеки има сред приятелките си поне една засегната от този ужас. Това лято показахме в няколко града във виртуално видео ситуация на домашно насилие, а гледащият има право на избор - дали да се намеси или не! Всички това може да видите на сайта ни bghelsinki.org и на страницата ни във фейсбук и ютюб. 

През октомври представихме с премиерно представление и нова кампания “Краят на кръга” съвместно със Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ. Опитахме да намерим и разкажем за примери на хора, които са били или все още са в омагьосания кръг на домашното насилие, но са намерили ключ, сламка или подкрепа, чрез която да намерят изход. Същевременно искахме да разгледаме темата още по-оптимално, като разгърнем профилите на всички в тези взаимоотношения - през извършителя, жертвата и психотерапевта (трите видеа може да гледате в ютюб канала на БХК). След серия от срещи с хора от трите страни на проблема, създадохме 3 видео-миниатюри от 3 подбрани интервюта. Великолепните Мила Банчева, Василия Дребова и АлбенаЧобанова пресъздадоха тези силни истории автентично и честно. 

За да разкажем повече за кампанията и за вълнуващата работа по нея гости в подкаста са ни режисьорката Неда Соколовска и актрисата Мила Банчева, част от екипа с който работихме. С адвокат Адела Качаунова - директор на програма Правна защита в БХК говорим за празнотите в българското законодателство, които пречат на реалната превенция от домашно насилие, както и за нужните промени за защита на жертвите. 

В сайта на БХК spasena.org даваме практични съвети и помощ за жертви, извършители и свидетели какво могат да направят за да излязат от този опасен кръг. 

Водещ – Босилена Мелтева 

Опознавателни сигнали: Петър Мелтев 

Всички епизоди на подкаста "Правата и човекът" можете да чуете в каналите ни в 

Anchor: https://anchor.fm/pravata-i-chovekat/... 

Spotify: https://open.spotify.com/show/2rGky7D... 

YouTube: https://www.youtube.com/c/TheBghelsinki 

Facebook: https://www.facebook.com/bghelsinki 

Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и лични съобщения на https://www.facebook.com/bghelsinki

Oct 28, 202225:53
30 години БХК

30 години БХК

Избрахме третият епизод от нашия подкаст да бъде посветен на 30-ата годишнина от основаването на Българския хелзинкски комитет. За 30 години комитетът се превърна в най-голямата и най-стара правозащитна организация в България с реален принос към подобряването на състоянието на правата на човека.

По този повод поглеждаме към миналото с интервюта с двама от учредителите на организацията – Красимир Кънев и Антоанета Ненкова, – но и към бъдещето, заедно с учителя Сава Ташев, който от две години преподава новия предмет "Гражданско образование" в гимназиален курс.

Със Сава си говорим не само какво въобще е това животно "гражданско образование", но и за това как днешните тийнейджъри, бъдещи възрастни, посрещат темите за правата на човека в клас.

Водещ: Радослав Стоянов

Опознавателни сигнали: Петър Мелтев

Звукозапис: Илиян Ружин

Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и на https://www.facebook.com/bghelsinki

Sep 18, 202237:41
Бременна, пък и с права!?

Бременна, пък и с права!?

Избрахме „Бременна, пък и с права“ за заглавие на втория епизод на правозащитния ни подкаст, заради често споделяното от майките усещане, че в някакъв период – понякога кратък, друг път много продължителен – от своята бременност, раждане и следродилен период, са се чувствали безгласни и обезправени.

Правата на раждащата жена са човешки права, и спадат към групата репродуктивните права. По тази тема започва да се работи на международно ниво през 1994 г., когато на Международна конференция за населението и развитието делегати на 179 държави взимат някои решение, които са ключови за правата на жените.

Рутинната практика в българските родилни отделения и клиники обаче е такава, че често тези права не намират място в нея.

На тези проблеми е посветен епизод 2 на нашия подкаст „Правата и човекът“. Гости са семейството на Вики и Филип, които разказват за разликите в преживяването на раждането, когато правата им са зачетени и когато не са; адв. Мария Шаркова, която споделя примери от практиката си; и адв. Адела Качаунова, директор и адв., Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК.

Водеща: Надежда Цекулова

Опознавателните сигнали: Петър Мелтев

Карикатура: Неда Малчева

Пишете ни и ни изпращайте гласови съобщения на bhc@bghelsinki.org, както и на https://www.facebook.com/bghelsinki

Aug 17, 202227:51
WTF??!

WTF??!

В пилотното издание се търсят отговорите на някои основни въпроси – какво е „правозащитен подкаст“, защо е необходим той, какво означава да бъдеш правозащитник. Ще можете да чуете и резултата от социалния ни експеримент, в рамките на който попитахме случайни минувачи какво знаят за правата на човека.

Водещи на първия брой са Надежда Цекулова, Босилена Мелтева и Радослав Стоянов. Опознавателните сигнали са с гласа на Петър Мелтев. Звукозапис и обработка: Илиян Ружин.

Jul 14, 202221:45