Skip to main content
Spotify for Podcasters
Къща за птици

Къща за птици

By Plamen Sivov

Дискусионни поредици на ателие-книжарница "Къща за птици" и фондация "Покров Богородичен" за Библията, християнската вяра и съвремието.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Църква, политика, гражданска позиция

Къща за птициSep 11, 2023

00:00
02:00:04
Църква, политика, гражданска позиция

Църква, политика, гражданска позиция

Дискусия с участието на о. Стефан Стефанов, о. Стоян Бербатов, доц. д-р Свилен Тутеков.

Модератор: Пламен Сивов

Видео: https://youtu.be/27VnkkhIsSQ

Sep 11, 202302:00:04
Генното инженерство - възможности и заплахи

Генното инженерство - възможности и заплахи

Пилотен брой на дискусионен клуб "Къща за птици" Участници: д-р Найден Найденов, д-р Свилен Спасов, доц. д-р Свилен Тутеков. Модератор: Пламен Сивов

Jun 14, 202301:21:50
Квантовата теория и християнската вяра

Квантовата теория и християнската вяра

Разговор на Пламен Сивов с доц. Тодор Велчев за новата книга на Джон Брек “Отвъд тези хоризонти” на ИК “Омофор”

Поръчка на книгата: https://bit.ly/3jpm9L4

Feb 03, 202331:45
Христовото Възкресение според Библията

Христовото Възкресение според Библията

Беседа с проф. Димитър Попмаринов. 

Водещ: Пламен Сивов

May 01, 202201:04:10
Конспиративните теории за пандемията и техните медицински последици

Конспиративните теории за пандемията и техните медицински последици

Как изглежда днес кризата в българското църковно обществото, която причини пандемията от коронавирус. Къде е България в световните статистики и можеше ли да е различно. Защо конспиративните теории пуснаха корени в Българската православна църква толкова лесно. Каква вреда нанесоха фалшивите новини върху здравето и живота на хората, и защо медицинските власти не взеха отношение по този въпрос. Трябваше ли и трябва ли с днешна дата Църквата в лицето на своето ръководство да бъде по-активна в насоките към вярващите в техния избор на поведение в кризата. Възможен ли е път обратно - от мястото на разделението и изгубеното доверие към осмислени общи действия за преодоляване на кризата.  На тези и други въпроси търсим отговор в първата за 2022 год. дискусия от поредицата Православие и съвремие, организирана от фондация Покров Богородичен и портала Православие България, заедно с нашите гости д-р Камен Данов, Пламен Иванов и модератора Пламен Сивов.

Mar 08, 202202:05:19
Царствено свещенство: клерикализмът като еклисиологичен проблем

Царствено свещенство: клерикализмът като еклисиологичен проблем

Беседа и представяне на книгата на о. Добромир Димитров "Царствено свещенство".

Какви са различните служения в Църквата? Могат ли да се степенуват по значение или според техните носители? Какъв е произходът и съдържанието на йерархичната власт в Църквата и как се осъществява тя? Може ли да се говори за надмощие на клира в съвременните общности и съществува ли противопоставяне между духовенството (като като носител на духа – в названието) и миряните (като хора от света – също по название)? Как се проявява клерикализмът в църквата днес?
На тези и на всички Ваши въпроси по темата за клерикализма като еклисиологичен проблем ще потърсим отговор с участниците в дискусията от поредицата „Православие и съвремие“, която организираме по повод издадената наскоро книга на прот. Добромир Димитров, посветена на йерархичните служения в църквата.

С участието на прот. д-р Добромир Димитров, проф. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Мариян Стоядинов.

Модератор: Пламен Сивов

Dec 17, 202101:33:12
Д-р Николай Михайлов за идеологическите лагери в Църквата

Д-р Николай Михайлов за идеологическите лагери в Църквата

Беседа, състояла се на 18 март 2021 в ателие-книжарница "Къща за птици" - София

Mar 19, 202101:07:02
Църквата, пандемията, нашите права

Църквата, пандемията, нашите права

Онлайн дискусия с участието на Тивериополски епископ Тихон и доц. д-р Стоян Ставру. Срещата се проведе на 15 февруари 2021 г.

Feb 16, 202101:35:57
"Цариградски носталгии" - представяне на книгата на Емил Димитров

"Цариградски носталгии" - представяне на книгата на Емил Димитров

Запис от премиерата на книгата "Цариградски носталгии" в "Къща за птици", състояла се на 4 ноември 2020 г.

Съдържание на книгата

Емил Димитров

„Цариградски носталгии. Културописи”

Пътуване към книгата

I.
По дирите на Възраждането
Цариградски носталгии: Един ден в рая (2005)
Цариградски носталгии: По дирите на сенките (2006)
Букурещ: срещи и спомени по никое време (2008)

II.
Македония: светлини и светини
Предисловие. Към българите (2009)
Ден 1: Пътят (2009)
Ден 2: Имената (2009)
Ден 3: Майсторите (2009)
Ден 4: Градът (2009–2019)
Ден 5: Планината (2009–2019)
Ден 6: Празникът (2009–2019)
Послеслов. Към македонците (2009–2019)

III.
До Русия и напред
Превратът през август: свидетелства отвътре (1991)
Москва – далечната и ближната страна (1998)
Камъка на Блок (2007)

IV.
Свещените камъни на Европа
Città della poesia (2011)
Философите на Кордоба (2017)

Nov 06, 202001:01:16
Ангелите в Библията и Църковното Предание

Ангелите в Библията и Църковното Предание

Значението на думата ангел е Божи вестител, пратеник. В християнството ангелите са свръхестествени разумни същества, със свободна воля, но и несъмнена почтеност и покорност пред Бога. В този ред на мисли и в навечерието на Архангеловден и Архангелова задушница Ателие-книжарница "Къща за птици" и порталът "Православие България" ви канят на беседа от поредицата Книгата на книгите, на тема:  Ангелите в Библията и Църковното Предание.

Нека заедно да потърсим отговорите на въпросите за безплътните небесни сили. Откъде получаваме  информация за ангелите и архангелите? Изчерпателна ли е Библията и откъде още Църквата има знание за тях? Кое Предание е автентично и кое не? Какво знаем и какво не знаем за ангелите? Отговори на тези и още въпроси ще търсим заедно в първата за тази година библейска беседа в ателие-книжарница Къща за птици.

Гост лектор в дискусията „Ангелите в Библията и Църковното Предание“ е свещеник Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера.


Водещ: Росица Дреникова

Oct 30, 202001:29:44
Църквата и проблемите на донорството и трансплантацията

Църквата и проблемите на донорството и трансплантацията

Какво казва Църквата за етичната страна на донорството и трансплантирането на органи? При какви условия Българската православна църква благославя извършването на трансплантации? Как се отнасят към донорството различните християнски деноминации и традиционните религии? Какъв е правният режим на донорството и трансплантирането на органи в България? Какви са рисковете от медицински грешки и злоупотреби? Какви са начините за защита на донорите, пациентите и техните роднини? На тези и на други въпроси по темата търсим отговор заедно с нашите гости в януарската среща в Къща за птици. 


Участници:

Доц. д-р Стоян Ставру - магистър по психология, доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Основните му изследователски интереси са в областта на биоетиката и биоправото, етиката на тялото, невроправото и когнитивните науки. Преподава медицинско и биоправо.

Д-р Камен Данов - началник отделение в УМБАЛ "Пирогов", специалист гастроентерология и дългогодишен редовен асистент по вътрешни болести в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска”

Модератор: Пламен Сивов

Feb 02, 202001:18:50
"Писма до Русия" на архим. Софроний Сахаров

"Писма до Русия" на архим. Софроний Сахаров

Венета Дякова (преводач) представя книгата в предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Водещ - Кармен Манукян. Предаването е излъчено на 22 декември 2019 г.

Jan 17, 202053:07
Социалните услуги - между нуждата и риска

Социалните услуги - между нуждата и риска

Запис от дискусията за новия Закон за социалните услуги и позицията на Светия Синод, провела се на 17 декември 2019 г. в „Къща за птици“ в София в рамките на поредицата „Православие и съвремие“.

Участници: Стефка Спиридонова (адвокат), Елина Георгиева (юрист, държавен служител), о. Николай Георгиев (началник на отдел „Връзки с обществеността“ на Светия Синод). Модератор: Пламен Сивов

Dec 19, 201901:53:10
Новите български светци: между паметта и канонизацията

Новите български светци: между паметта и канонизацията

Дискусия в "Къща за птици", 26 ноември 2019 г.

По повод последните предложения на Вселенската патриаршия за канонизация на новопросияли светци, заедно с нашите събеседници  търсим отговори на въпросите: Съществува ли "поместна" святост? Познаваме ли българските светци от 20-ти век? Ще бъдат ли канонизирани скоро мъчениците, пострадали от комунистическия режим? Как Църквата канонизира светците си?

В рамките на дискусията представяме и новата книга "Мавзолеят на екзарх Антим I" на Белоградчишкия епископ Поликарп.

Участници: о. Стоян Бербатов, Венета Дякова. Модератор: Костадин Нушев

Nov 27, 201901:52:14
Техническа проверка

Техническа проверка

Представяне на книгата "Техническа проверка" от Ангел Иванов в рамките на Седмицата на православната култура в София (7-13 октомври 2019 г.)  Книгата е отличена с голямата награда за проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2019, авторът е носител и на тазго­дишната награда в Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ с „Добрият християнин“, включен в сборника.   Книгата представят писателят Александър Шпатов и отец Георги Георгиев от столичния храм „Св. Йоан Богослов“, кв. Владая. Модератор: Сандра Керелезова

Oct 18, 201955:02
Селенията на църковната музика

Селенията на църковната музика

Представяне на книгата "Селенията на църковната музика" от Ивайло Борисов в "Къща за птици" в рамките на Седмицата на православната култура в София (7-13 октомври 2019 г.)

В този сборник читателят ще открие широк кръг от въпроси, посветени на църковната музика, отвеждащи от нашата съвременност до раннохрис­тиянското време и обратно – от мъдростта на миналото към актуалните проблеми на днешния ден.

Ивайло Борисов е псалт в столичния храм „Св. Дух“. Възпитаник е на Софийската духов­на семинария „Св. Йоан Рилски“ и на Бого­словския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дипломира се в магис­търската програма „Литургия и музика“ под ръководството на дякон доц. д-р Иван Иванов.

Книгата представят: Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, гл. ас. д-р Стоян Малинов, преподавател в Богословския факултет на СУ„Св. Климент Охридски“. Модератор: Сандра Керелезова

Oct 15, 201951:39
Представяне на книгата "Празникът Успение Богородично"

Представяне на книгата "Празникът Успение Богородично"

Книгата изследва богословското съдържание на празника на базата на химнографията и словата на отците. Авторът Стоян Чиликов е свещеник в храм „Св. Георги“ в столичния квартал „Дървеница“, доцент в Катедра по теология на Философско-историческия факултет на ПУ „Св. Паисий Хилендарски“. Специализирал е в Московската духовна академия, Латеранския университет в Рим и в Солунския университет „Аристотел“. Други книги от същия автор са: "Учението на Божията майка в богословието на св. Григорий Палама" (2003); "Спасението на човека според св. Йоан Златоуст" (2006); "Въведение в богословието на отците" (2007); "Красотата на света"(2007); "Православната вяра и живот" (2012).

Книгата представят:

ставр. ик. Ангел Ангелов
предстоятел на храм “Св. София”, духовен надзорник на Софийска епархия

прот. д-р Сава Кокудев
ефимерий на академичния параклис
и преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

9 октомври 2019 г., ателие-книжарница "Къща за птици" - София

Oct 10, 201901:07:00
Огънят на Петдесетница и нецърковните християни - дискусия

Огънят на Петдесетница и нецърковните християни - дискусия

„…и покори всичко под нозете Му и Го постави над всичко Глава на църквата, която е Негово тяло, пълнота на Тогова, Който изпълня всичко във всичко.“ (Еф. 1:22-23)

Всяка година християните честваме Петдесетница като рождения ден на Църквата. „Когато дойде Светият Дух, в този свят ще възникне нещо съвсем ново. Ще се роди Църквата, която ще живее чрез Светия Дух и чийто Глава ще е Самият Христос. Тази Църква никога няма да бъде победена. Тя ще пребъде до самия край и ще утешава всеки, който иска да бъде с Христос, като му помага в неговия житейски път, като преобразява душата и тялото му чрез своите Тайнства. Църквата е най-скъпоценният дар, даден на човека от Бога“, това са размисли на един православен автор по повод празника. Те звучат красиво и са ярък израз за това какво всъщност е Църквата в ума и сърцето на всеки християнин. За мнозина българи днес обаче, които се определят като християни и по-конкретно – като православни, подобно разбиране за Църквата е доста далечно.

Част от тях отхвърлят авторитета на Църквата, тъй като в него виждат единствено човешки слабости и „не се нуждаят от посредничество“, както заявяват самите те, за връзката им с Христос. За други пък църковният живот се изчерпва с прекрачване на храмовия праг около празниците на Христовото Рождество и Възкресение, или с досега до Тайнството, за да се венчаят или да кръстят детето си, „както повелява традицията“. Има и вярващи, които биха искали да намерят пътя към храма, но се нуждаят от добър ориентир и автентично свидетелство…

Заповядайте заедно с нашите събеседници на юнската дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ да потърсим отговор на въпроса – какви са причините за разрастващото се явление на „нецърковното християнство“ и как – духовници и миряни, да изпълняваме мисията на благовестието именно сред невъцърковените вярващи!

Участници
Прот. д-р Добромир Димитров
свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания,
преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ

Прот. д-р Сава Кокудев
ефимерий на академичния параклис
и преподавател в Богословския факултет на СУ

Ангел Иванов
журналист

Модератор: Сандра Керелезова

Jun 27, 201902:10:20
Глобалната сексуална революция

Глобалната сексуална революция

Представяне на книгата на Габриеле Куби "Глобалната сексуална революция" на Пролетния панаир на книгата в НДК на 1 юни 2019 г.

Участници: д-р Николай Михайлов, доц. д-р Свилен Тутеков. Модератор: Пламен Сивов

Сегмент 2: Разговор с Пламен Сивов в предаването "Гласове" на БСТВ с водещ Явор Дачков. Предаването е излъчено на 2 юни 2019 г.

Jun 02, 201901:00:53
За децата и възпитанието в Библията

За децата и възпитанието в Библията

Беседа в "Къща за птици"

Лектор: доц. д-р Екатерина Дамянова. Модератор: Пламен Иванов.

Jun 01, 201901:25:58
Непознатата самарянка и срещата с другия

Непознатата самарянка и срещата с другия

„В това време дойдоха учениците Му и се почудиха, задето Той се разговаря с жена; ала ни един не рече: какво искаш, или какво приказваш с нея?“ (Йоан. 4:27)

Майското издание от поредицата библейски беседи „Книгата на книгите“ в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ е вдъхновено от историята за срещата между Христос и Самарянката.

За новозаветния образ на тази непозната жена архим. Варнава Янку казва в една своя проповед: „…тя била и грешница, и еретичка за разбиранията от онова време. И виждаме как Господ се опитва да й отвори пътя за светлината, защото като сърцеведец Той знае, че зад греха й се крие сърце, което търси истината, търси светлината и е готово да пожертва всичко за тази истина…“.

В историята за тази среща има много смислови пластове. Какво е отношението към жените във времето на новозаветните събития? Какво разкрива разговорът на Христос със самарянката за отношението ни към греха на другия, както и към различния по етнос и чуждия по вяра и традиция? Какви символни послания носи мястото, където самарянката среща Христос? И какво е да си тръгнеш преобразен от Живата вода на Божието слово?

Лектор: Прот. Илиян Алексиев, председател на столичния храм „Рождество Богородично“

May 30, 201901:27:51
След папската визита - дискусия

След папската визита - дискусия

Заедно със събеседниците ни проследяваме отгласа от посещението на папа Франциск в България.

Преди дни папата отпътува от България, но визитата му остави след себе си въпроси, които провокираха дебати и спорове както в медийното пространство, така станаха обект за вътрешно-църковен анализ за православната общност у нас.

Какво каза патриарх Неофит на папа Франциск? Каква беше целта на папското посещение у нас? Какви бяха акцентите в посланията на папата към българския народ? Какъв е погледът на католическата общност в България спрямо приема на папа Франциск от страна на Българската православна църква? Позволяват или не каноните на Православната църква обща молитва между католически и православни архиереи? Участва ли Българската православна църква в междуцърковния диалог? Това са част от въпросите, на които заедно търсим отговор.

Участници

Проф. дфн Владимир Градев
преподавател по теория на религията в СУ „Св. Климент Охридски” и философия на религията в НБУ, посланик на България във Ватикана от 2001 до 2006 г.

Доц. д-р Мариян Стоядинов
преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на ВТУ

Модератор

Доц. д-р Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Дискусията се проведе на 15 май 2019 г.

May 16, 201901:58:46
От Старозаветната към Новозаветната Пасха
Apr 25, 201901:02:54
Има ли християнски модел на възпитание?

Има ли християнски модел на възпитание?

Във фокуса на априлската среща (16.04.2019 г.) от поредицата дискусии „Православие и съвремие“ поставяме въпроса за това какви родители са християните.  

В книгите, посветени на свети Паисий Светогорец, откриваме любопитен пример, свързан с два различни родителски подхода. 

„Когато бях малък, получавах по-голяма полза от майка ми, отколкото от баща ми. И двамата ме обичаха и ми мислеха доброто. Всеки от тях обаче ме възпитаваше по свой начин. Баща ми беше строг. Когато като деца направехме някоя беля, ни раздаваше плесници. Мен ме болеше малко от боя, но когато болката отминеше, забравях и болката, и съветите му… Майка ми също виждаше белите и се притесняваше, но имаше душевно благородство. Когато правех някоя беля, обръщаше главата си на другата страна и се правеше, че не ме вижда, за да не ме смути. Обаче на мен това нейно държание ми разкъсваше сърцето. Как да я огорча отново? Повече няма да го правя, казвах си. По този начин ползата от държанието на майка ми беше по-голяма, отколкото ако ми удряше плесница“, разказва старецът Паисий.  

Темата за добрите възпитателни практики попадна в центъра на обществените дискусии и провокира критики към Българската православна църква по повод оповестената на синодалния сайт позиция за Националната стратегия за детето, която впоследствие се оказа неофициална. Някои от тези критики застъпиха твърдението, че Църквата одобрява телесното наказание като „възпитателна мярка“. Преди няколко дни излезе и вече официалното, подписано от синодалните членове становище относно проекта за Националната стратегия за детето.  

Заедно с нашите събеседници говорим за това как от християнска перспектива разбираме понятия като „позитивно възпитание“ или „отговорно родителство“, и дали християнският етос и философия за живота предполагат и определени модели на родителски подход.   Участници: Д-р Николай Михайлов (психиатър, богослов), доц. д-р Мариян Стоядинов (зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на Великотърновския университет). Модератор: Пламен Сивов (изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“, редактор в Православие.БГ)

Apr 18, 201901:28:05
Старозаветните пророци - избраници и харизматици

Старозаветните пророци - избраници и харизматици

„Рядко на света са се появявали хора като тях, до такава степен устремени към бъдещето, на провиденциалния им взор е било дадено да преодолее преградата на времето и образът на Божия Помазаник е бил за тях жив, почти осезаем... Те са ни скъпи като учители на вярата и живота. Псалмите, химните и пророчествата, в които тези велики боговидци са въплътили вътрешния си опит, вече над двайсет и пет века намират жив отклик във всяко религиозно сърце", казва прот. Александър Мен за библейските пророци. На техните вечни послания  е посветена лекцията на доц. Ивайло Найденов, провела се на 22.01.2014 г.

Apr 05, 201901:15:54
Боговдъхновеност на Свещеното Писание

Боговдъхновеност на Свещеното Писание

Доц. Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет - Великотърновски университет. Беседата е изнесена в Къща за птици - София на 20.06.2013 г.

Apr 03, 201933:18
Преди да пристъпим към Библията

Преди да пристъпим към Библията

Лекциите, посветени на вечните библейски послания, ще ви срещнат с утвърдени български преподаватели по библеистика. Срещите са отворени за широка аудитория... За всеки, който има интерес и изпитва жажда за общение с Божието Слово.

Лектор на тази среща е доц. Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факултет към ВТУ и преподавател по Стар Завет и еврейски език.  Научните му интереси са в областта на библеистиката, исагогиката и библейското богословие.  Автор е на книги и публикации в специализирания печат, както и на публицистични текстове по актуални проблеми на църковния живот.

Mar 30, 201901:33:49
Старият Завет, който четем днес

Старият Завет, който четем днес

Кога е оформен канонът на Стария Завет, който четем днес? Кои са авторите на старозаветните книги? Това са част от въпросите, на които отговор ще даде доц. д-р Ивайло Найденов на въведителната лекция от поредицата „Книгата на книгите“, посветена на Стария Завет.

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека” и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” и „Из историята на старозаветния библейски канон.   

Mar 30, 201901:11:27