Skip to main content
Spotify for Podcasters
Sončni blog

Sončni blog

By Primož Kajdič

Vse o vesoljskem vremenu.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Izobilje vode na Luni

Sončni blogMay 16, 2023

00:00
07:41
Izobilje vode na Luni

Izobilje vode na Luni

Ugibanja o obstoju vode na Luni so stara več kot 400 let. Šele leta 2020 je misija SOFIA dokončno potrdila, da je ta spojina dejansko prisotna na našem satelitu. Zdaj so kitajski znanstveniki poskrbeli še za eno senzacijo, saj jo odkrili, da se voda na Luni skriva v prav posebnem rezervoarju, v notranjosti mikroskopskih steklenih delcev. Članek na soncniblog.com: https://soncniblog.com/izobilje-vode-na-luni/ Video na Youtube (@BlogSolar): https://youtu.be/I9GZHJzpBCQ Spotify: https://open.spotify.com/episode/7oyWSYYKSn4VFdgtiOmTP2?si=288871e07b8b4e59 Anchor.fm: https://podcasters.spotify.com/pod/show/primoz-kajdic/episodes/Izobilje-vode-na-Luni-e244hngMay 16, 202307:41
Stare fotografije so razkrile delujoči ognjenik na Veneri

Stare fotografije so razkrile delujoči ognjenik na Veneri

Do sedaj smo poznali le dve nebesni telesi v Osončju, za kateri smo vedeli, da na njiju obstajajo delujoči ognjeniki. Zdaj se je temu ekskluzivnemu klubu pridružila še Venera. Zakaj je trajalo tako dolgo, da smo pridobili dokončne dokaze za delujoči ognjenik na tem planetu?


Youtube (@soncniblog): Članek: https://soncniblog.com/stare-fotografije-razkrivajo-delujoci-ognjenik-na-veneri/ Anchor.fm: https://podcasters.spotify.com/pod/show/primoz-kajdic/episodes/Stare-fotografije-so-razkrile-delujoi-ognjenik-na-Veneri-e218h15 Spotify: https://open.spotify.com/episode/1zCG00j1f3zd4fK6rQsxfg?si=78580874cc6148fb


Mar 27, 202310:15
Starodavne katastrofe na rdečem planetu

Starodavne katastrofe na rdečem planetu

Ko je sonda Viking 1 pristala na Marsu nam je poslala posnetke  pokrajine, za katero smo vedeli, da jo je izoblikovala tekoča voda. Toda  posnetki se niso skladali s pričakovanji znanstvenikov. Ti so mnogo  pozneje ugotovili, da so pokrajino, v kateri je pristal Viking 1,  izoblikovale naravne katastrofe, ki se danes na tem planetu več ne  morejo zgoditi. Šlo je za čisto prave (mega)cunamije.

Feb 05, 202309:32
Sneg na Saturnovi luni

Sneg na Saturnovi luni

1. julija leta 2004 se je v orbito okoli Saturna vtirila misija Cassini. Od tam nam je naslednjih trinajst let pošiljala prelepe posnetke tega drugega največjega planeta v Osončju, pa tudi nekaterih njegovih lun, kot so Titan, Rea, Japet, Fojba ter mnoge druge. Za znanstvenike, ki proučujejo planete našega Osončja, pa ti posnetki nimajo le estetske vrednosti. Njihova vsebina raziskovalcem obelodanja pojave, ki se dogajajo tako na površju teh nebesnih teles, kot tudi globoko v njihovi notranjosti. Pa ne le to. Fotografije nam pripovedujejo tudi zgodbe o tem, kaj se je s Saturnom ter njegovimi lunami dogajalo v daljni preteklosti.

Leta 2005 nam je sonda Cassini poslala prve podrobne fotografje prav posebne lune z imenom Enkelad. Gre za šesto največjo Saturnovo luno ter devetnajsto največjo v Osončju. Njen premer znaša 500 kilometrov, njeno površje pa povečini prekriva čisti ter dokaj sveži vodni led. Na slikah Enkelada, ki jih je naredila Cassini, so znanstveniki v bližini njenega južnega pola zaznali množico krioognjenikov, ki nenehno bruhajo ogromne količine snovi, ki med drugim vsebuje veliko vodne pare. Preko sto krioognjenkov vsako sekundo v višave požene okoli 200 kilogramov tega materiala, katerega hitrost doseže 2000 kilometrov na uro. Zaradi izredno nizke temperature na Enkeladu, ki je v povprečju enaka -200º C, vodna para hitro zamrzne. Del te vode uide v vesolje in ostane ujet v Saturnovem obroču E, preostanek pa pade nazaj na Enkeladovo površje v obliki - snega.

Toda, od kod voda na Enkeladu? Kako je mogoče, da obstaja v tekočem stanju? In kaj njena prisotnost pomeni za morebiten obstoj življenja ne tej luni?

Jan 22, 202309:44
Nenavaden tovor na krovu misije Artemis 1

Nenavaden tovor na krovu misije Artemis 1

Pred nekaj dnevi je v Tihem Oceanu, blizu mehiške zvezne države Baja California, varno pristal modul Orion, osrednji del misije Artemis 1. Ta misija je proti Luni poletela šestnajstega novembra letos in sicer kot prva v okviru programa Artemis. Namen misije Artemis 1 je bil testirati različne sisteme, ki bodo v bodoče omogočali transport ter bivanje astronavtov. NASA namreč načrtuje skorajšnji pristanek astronavtov na našem naravnem satelitu.

Na krovu Artemis 1 se je nahajalo precej dragocenega tovora v obliki znanstvenih eksperimentov ter majhnih CubeSat satelitov, ki so namenjeni proučevanju različnih pojavov v vesolju, predvsem v Osončju. Na njenem krovu pa se je nahajal tudi nekoliko nenavaden tovor, katerega namen na prvi pogled ni prav očiten. Tukaj opisujemo sedem stvari, za katere niste vedeli, da jih je v vesolje ponesla misija Artemis 1.

Dec 14, 202214:02
Razgovori in odgovori ravnozemljanom

Razgovori in odgovori ravnozemljanom

Pred nekaj meseci sem zaradi svojih objav postal tarča ravnozemljanov. Tukaj so moji odgovori na nekatere njihove komentarje.

Nov 28, 202217:05
Na obisku v Evropski vesoljski agenciji

Na obisku v Evropski vesoljski agenciji

Tokrat sem imel priložnost obiskati ESOC, center Evropske vesoljske  agencije za vesoljske operacije. Čemu služi ESOC in kaj vse zanimivega  najdemo v njem, pa v temle podcastu.

Nov 14, 202206:38
Kako smo dobili Luno

Kako smo dobili Luno

Vsi poznamo Luno. To je, tako za Soncem, najsvetlejše telo na nebu. Razsvetljuje nam temne noči, povzroča plimovanje ter usodno vpliva na življenske cikle nekaterih živih bitij. Ljudje so se že od nekdaj spraševali, kaj pravzaprav Luna je. Danes se zavedamo, da je Luna . . . Pa saj vemo, kajne?

Oct 28, 202207:58
Katastrofa, ki je ustvarila Saturnove obroče

Katastrofa, ki je ustvarila Saturnove obroče

Saturn je svoj neuradni naziv najlepšega planeta v Osončju dobil zaradi prečudovitih obročev, ki ga obdajajo. Ta planet sicer ni edini z obroči, vendar so v primeru Saturna te tvorbe mnogo večje in svetlejše kot tistih okoli ostali plinastih orjakov. O Saturnovih obročih obstaja mnogo nerešenih vprašanj: koliko so stari? Kakšna bo njihova usoda v daljni prihodnosti? In ali bo Saturn kdaj izgubil svoj laskavi naslov?

Oct 13, 202209:50
Program Artemis: velika vrnitev človeštva na Luno

Program Artemis: velika vrnitev človeštva na Luno

Letos decembra bo minilo 50 let odkar so se astronavti nazadnje sprehajali po površju našega edinega naravnega satelita. 14. decembra leta 1972 se je posadka Apolla 17 pod vodstvom poveljnika Gena Cernana poslovila od Lune in to je bil konec najbolj velikopoteznega in najdražjega vesoljskega programa v zgodovini človeštva. Obisk Meseca je mnogim vliv upanje na skorajšnjo kolonizacijo, ne le Lune, temveč kar Osončja. Toda izkazalo se je, da je bil program Apollo izjemno drag projekt, ki nam je prinesel premalo praktičnih koristi. Tako si podobnega podviga vse do danes ni privoščila nobena druga država. Leta 2017 pa je ameriška NASA naznanila začetek programa Artemis. Končno naj bi se človeštvo vrnilo na Mesec, pri čemer pa naj bi tokrat to nebesno telo osvojili trajno. Pri vsem tem, pa naj bi bil projekt Artemis le odskočna deska za veliko bolj ambicijozen projekt.

Kakšni pa so pravzaprav cilji programa Artemis? Kako bo potekala njegova izvedba? Kdo vse sodeluje v tem projektu? In ali Artemis res pomeni začetek kolonizacije vesolja?

Sep 28, 202208:34
Kako je Rimska cesta vplivala na razvoj Zemljine skorje

Kako je Rimska cesta vplivala na razvoj Zemljine skorje

Zemlja je edinstven planet v Osončju, saj na njej najdemo celine, ki jih obdajajo globoki oceani. Obstoj obojih je med drugim posledica dejstva, da jezunanja plast našega planeta, torej skorja, trdna. V splošnem sprejete znanstvene razlage govorijo o nastanku ter nenehnem obnavljanju Zemljine skorje, ki jeposledica procesovv notranjosti našega planeta. Toda nedavno odkritje znanstvenikov avstralske univerze Curtin pod vodstvom profesorja Chrisa Kirklanda, je te teorije vsaj delno postavilo pod vprašaj. Ta skupina znanstvenikov je nedavnopredstavila tezo, da je zgodaj v Zemljinem obstoju njeno skorjo pomagala izoblikovati kar naša Galaksija oziromaRimska cesta.

Kako so Kirkland in sodelavcem prišli na tako radikalno idejo? Kakšne dokaze imajo zanjo? In kako naj bi se ravno naša Galaksija vmešala v nastanek Zemljine skorje?

Sep 14, 202210:20
Zakaj sta Uran in Neptun različne barve?

Zakaj sta Uran in Neptun različne barve?

Uran in Neptun sta najbolj zunanja planeta v Osončju. V mnogih pogledih  sta si zelo podobna, zaradi česar ju pogosto imenujemo dvojčka. Oba sta  tudi modre barve, vendar različnih odtenkov. Znanstveniki so sedaj  ugotovili vzrok te razlike, ki tiči v sestavi zunanjih plasti njunih atmosfer.

Aug 29, 202208:02
Ledena orjaka, v katerih dežujejo diamanti

Ledena orjaka, v katerih dežujejo diamanti

Dva planeta, ledena orjaka v svojih notranjostih skrivata pokrajino iz  čistega diamanta. Če bi se tam lahko sprehajali, bi nam diamanti  dobesedno deževali z neba. V tej epizodi razkrijemo o katerih planetih  teče beseda, zakaj v njuni notranjosti pride do tvorbe diamantov in kako  smo do tega odkritja sploh prišli.

Aug 16, 202211:06
Kozmična grožnja vašemu računalniku

Kozmična grožnja vašemu računalniku

Kako majhni delci iz vesolja povzročajo napake na naših računalnikih.

Jul 11, 202211:20
Težave s kisikom za astronavte

Težave s kisikom za astronavte

Kaj dihajo astronavti? Od kod jim kisik? Kako bodo ta plin pridobovali bodoči prebivalci na Luni in Marsu?

Jun 30, 202208:52
Kaj so nam o vikingih razkrili skrivnostni delci iz vesolja?

Kaj so nam o vikingih razkrili skrivnostni delci iz vesolja?

Kako so nam majčkeni delci iz vesolja omogočili določiti obdobje, ko so se Vikingi naselili v Severni Ameriki.

Jun 27, 202204:44
Dan, ko je izginil Sončev veter

Dan, ko je izginil Sončev veter

Kako je Sončev veter nekega dne skrivnostno izginil.

Jun 13, 202204:43
Podnebne spremembe 6 - kozmični delci

Podnebne spremembe 6 - kozmični delci

Zadnji v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

May 30, 202213:12
Kdo je raztresel vesoljsko steklo v puščavi Atacama?

Kdo je raztresel vesoljsko steklo v puščavi Atacama?

Kako je skrivnostni vesoljski popotnik raztresel steklo po puščavi Atacama.

May 16, 202204:53
Podnebne spremembe 5 - kratka zgodovina podnebnih sprememb na Zemlji

Podnebne spremembe 5 - kratka zgodovina podnebnih sprememb na Zemlji

Peti v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

May 02, 202206:25
Kaj je najstarejša snov na našem planetu?

Kaj je najstarejša snov na našem planetu?

Kako sta nam dva meteorita prinesla trdnine, ki so nastale ob rojstvu Osončja in še veliko prej.

Apr 18, 202206:11
Podnebne spremembe 4 - indikatorji preteklega podnebja

Podnebne spremembe 4 - indikatorji preteklega podnebja

Četrti v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

Apr 04, 202207:01
Bi lahko pili vodo z Marsa?

Bi lahko pili vodo z Marsa?

Neverjetna zgodba o odkritju tekoče vode na površju našega soseda.

Mar 22, 202208:43
Podnebne spremembe 3 - ogljikov dioksid

Podnebne spremembe 3 - ogljikov dioksid

Tretji v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

Mar 08, 202211:02
So organske molekule na Marsu dokaz za obstoj življenja na rdečem planetu?

So organske molekule na Marsu dokaz za obstoj življenja na rdečem planetu?

Kako smo na rdečem planetu odkrili osnovne, za obstoj življenja nujno potrebne, molekule.

Feb 22, 202205:03
Podnebne spremembe 2 - Milankovićevi cikli

Podnebne spremembe 2 - Milankovićevi cikli

Drugi v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

Feb 08, 202208:36
NASINA misija bo raziskovala zemeljski plin na Titanu

NASINA misija bo raziskovala zemeljski plin na Titanu

Zgodba o tem, kaj bo NASINA misija Dragonfly iskala na površju največje Saturnove lune.

Jan 25, 202204:39
Nam preti padec asteroida?

Nam preti padec asteroida?

O tem, kaj vse nam iz vesolja pade na glavo. Od kozmičnega prahu pa do asteroidov.

Jan 11, 202208:54
Kaj sploh je vesoljsko vreme?

Kaj sploh je vesoljsko vreme?

Poleg navadnega, torej meteorološkega vremena, obstaja tudi vesoljsko vreme. O tem, kaj to pravzaprav je in kako lahko vpliva na naš vsakdan, pa v temle prispevku.

Jan 10, 202208:41
Taborni ognji na Soncu

Taborni ognji na Soncu

Evropska vesoljska agencija je v orbito okoli Sonca poslala misijo Solar Orbiter, ki nam je poslala najbolj podrobne posnetke Sonca v zgodovini. Tam pa jo je čakalo prijetno presenečenje - pojav, ki so ga znanstveniki poimenovali taborni ognji.

Jan 09, 202204:55
Velika težava vesoljskih potovanj

Velika težava vesoljskih potovanj

O tem, kako nam majčkeni delci visokih energij lahko preprečijo potovanja na druge planete.

Jan 08, 202211:44
Kratka zgodovina Sončevih ciklov

Kratka zgodovina Sončevih ciklov

O aktivnosti Sonca skozi stoletja.

Jan 07, 202206:52
Izgubljena v vesolju - naša najstarejša vesoljska misija

Izgubljena v vesolju - naša najstarejša vesoljska misija

O tem, kako nam Voyager 1 in 2 že več kot štirideset let pošiljata neprecenljive podatke o Osončju.

Jan 06, 202206:16
Velika podnebna ohladitev, ki je ne bo.

Velika podnebna ohladitev, ki je ne bo.

Kako so domači in tuji mediji objavili lažno novico o tem, da se približuje ledena doba.

Jan 05, 202208:15
Tako smo odkrili Sončev veter.

Tako smo odkrili Sončev veter.

Zanimiva zgodba o tem, kako smo odkrili veter s Sonca.

Dec 26, 202109:59
Luna in prometne nesreče. Pa vprašajmo znanost.

Luna in prometne nesreče. Pa vprašajmo znanost.

Zgodba o tem, kako je znanost ovrgla v Sloveniji razširjen mit.

Dec 26, 202121:45
Podnebne spremembe 1 - uvod

Podnebne spremembe 1 - uvod

Prvi v seriji šestih prispevkov o astronomskih in drugih naravnih vzrokih za podnebne spremembe.

Dec 26, 202105:24
Devet geomagnetnih neviht, ki so se zapisale v zgodovino

Devet geomagnetnih neviht, ki so se zapisale v zgodovino

Kako nam je v preteklosti zagodlo vesoljsko vreme.

Dec 26, 202117:36
Geomagnetna nevihta, ki je spremenila znanost

Geomagnetna nevihta, ki je spremenila znanost

Geomagnetna nevihta, ki se je zgodila leta 1859 in je spremenila znanost.

Dec 26, 202101:24
Vesoljski teleskop James Webb - najbolj nora misija do zdaj

Vesoljski teleskop James Webb - najbolj nora misija do zdaj

Vesoljski teleskop James Webb je ena najbolj tehnološko zahtevnih misij do sedaj. O tem, kaj natančno se bo moralo zgoditi, preden bomo dobili prve slike, ki jih bo ta teleskop posnel, pa v tem prispevku.

Dec 26, 202105:31
Geomagnetna nevihta, ki je sprožila podmorske mine.

Geomagnetna nevihta, ki je sprožila podmorske mine.

Prispevek o tem, kako jo je vesoljko vreme zagodlo ameriški mornarici.

Dec 26, 202103:21
Kako smo odkrili vodo na Marsu

Kako smo odkrili vodo na Marsu

a

Sep 05, 202108:43