Skip to main content
Spotify for Podcasters
Pronkjewail

Pronkjewail

By GroenLinks Groningen

Groningen is in beweging en altijd gebeurt er wel iets wat dit een bijzondere plek maakt om te wonen. Wij richten daar een spotlight op. Elke aflevering bekijken we door een groene en linkse bril naar wat er leeft en speelt in Groningen zodat jij op de hoogte kan blijven van wat er om je heen gebeurt. Van het aanpakken van de grote uitdagingen van onze tijd tot de kleine initiatieven die bijdragen aan het unieke karakter van deze gemeente. Zo maak je kennis met interessante inwoners én de mensen die ze in de gemeenteraad vertegenwoordigen.
Available on
Spotify Logo
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Hoofdstuk 2 - Herwinnen van de Openbare Ruimte

PronkjewailFeb 14, 2022

00:00
13:31
Groningen Drugsstad?

Groningen Drugsstad?

Uit een rioolwateronderzoek blijkt dat Groningers massaal aan de drugs zijn. Maar is dat wel zo? En als dat zo is - is het dan meteen een probleem? Sam ging erover in gesprek met raadsleden Femke en Jeffry. Hoe kijkt GroenLinks naar drugs, gezondheid en veiligheid?
Jan 18, 202326:38
Hoofdstuk 6 - Een Gemeente die Klaar is voor de Toekomst

Hoofdstuk 6 - Een Gemeente die Klaar is voor de Toekomst

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Hoofdstuk 6 - Een Gemeente die Klaar is voor de Toekomst.
Feb 14, 202216:25
Hoofdstuk 5 - Groningen voor ons Allemaal

Hoofdstuk 5 - Groningen voor ons Allemaal

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Hoofdstuk 5 - Groningen voor ons Allemaal.
Feb 14, 202220:48
Hoofdstuk 4 - Verkleinen van Gezondheidsverschillen

Hoofdstuk 4 - Verkleinen van Gezondheidsverschillen

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Hoofdstuk 4 - Verkleinen van Gezondheidsverschillen
Feb 14, 202212:30
Hoofdstuk 3 - Rechtvaardige Samenleving

Hoofdstuk 3 - Rechtvaardige Samenleving

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Hoofdstuk 3 - Rechtvaardige Samenleving.
Feb 14, 202214:40
Hoofdstuk 2 - Herwinnen van de Openbare Ruimte

Hoofdstuk 2 - Herwinnen van de Openbare Ruimte

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Hoofdstuk 2 - Herwinnen van de Openbare Ruimte.
Feb 14, 202213:31
Hoofdstuk 1 - Aanpak van de Klimaat- en Biodiversiteitscrisis

Hoofdstuk 1 - Aanpak van de Klimaat- en Biodiversiteitscrisis

Dit is de voorgelezen versie van ons verkiezingsprogramma "Een Groningen voor Iedereen: door met veranderen." Voorgelezen door Mirjam Wijnja, Jan Visser, Robert Lagestee en Enna van Duinen. Deze aflevering: Voorwoord en Hoofdstuk 1 - Aanpak van de Klimaat- en Biodiversiteitscrisis.
Feb 14, 202219:40
Uit De Kast

Uit De Kast

Vandaag is het Coming Out Day, de dag waarop we stilstaan bij een belangrijk moment in de levens van veel mensen die deel uitmaken van de queer community. Deze mensen voelen zich steeds veiliger in het zichtbaar uiten van hun identiteit, maar er zijn nog veel verschillende hindernissen en obstakels. Reden genoeg dus om er een aflevering aan te besteden. In deze aflevering gaat Robert in gesprek met raadsleden Jeffry van Hoorn (GroenLinks) en Wesley Pechler (Partij voor de Dieren) over hun coming out-verhalen, hoe het is om queer te zijn in Groningen en over de vele uitdagingen waar deze gemeenschap nog voor staat.
Oct 11, 202138:57
Straatintimidatie (met @catcallsofgrunn)

Straatintimidatie (met @catcallsofgrunn)

Lastiggevallen worden op straat is voor veel mensen, voornamelijk vrouwen, een fact-of-life. Niet alleen voor de pandemie tijdens het uitgaan, maar ook in het dagelijks leven krijgen vrouwen te maken met ongevraagde en ongewenste seksueel-getinte opmerkingen. In Groningen moeten we dat, net als in andere steden, keihard aanpakken. De Ukrant publiceerde vorige week een enquête waaruit blijkt dat een ruime meerderheid van vrouwen hun gedrag in het openbaar aanpassen om zo de kans op intimidatie te verkleinen. Ook werd duidelijk dat ruime meerderheden bepaalde locaties in de stad en oogcontact met mannen vermijden. In deze aflevering gaat Elte in gesprek met Roos de Boer (de activiste achter van het Instagramaccount @catcallsofgrunn) en Mirjam Wijnja (fractievoorzitter van GroenLinks Groningen) over wat straatintimidatie is, wat de oorzaak is en wat de maatschappelijke en politieke oplossingen hiervoor zijn. Het herwinnen van de openbare ruimte betekent immers ook dat we ons er veilig kunnen voelen. Laat jouw mening of idee achter op https://groningen.groenlinks.nl/catcalls
Jun 17, 202131:20
Een Levendige Diepenring

Een Levendige Diepenring

Op de Groningse diepenring is de auto de baas. Het verkeer maakt zoveel lawaai en neemt zoveel ruimte in, dat je de diepenring liever vlug oversteekt dan dat je er rustig blijft hangen. Doodzonde, aldus raadslid Jasper Been. Hij introduceert, samen met zes andere partijen in de Raad, zijn plan om de diepenring te transformeren tot een groene verblijfsruimte. In de studio vertelt hij Elte en Robert er alles over. Ze praten over wat de diepenring nu is en wat deze kan worden. Wil jij meer weten over het plan of jouw idee insturen over wat we kunnen doen om de diepenring levendiger te maken? Ga dan naar groningen.groenlinks.nl/diepenring
Jun 03, 202120:43
De Toekomst van het Stadspark

De Toekomst van het Stadspark

Het Stadspark is met haar 140 hectare één van de grootste parken van Nederland en hierdoor is er ruimte voor van alles en nog wat. Van levendige festivals tot aan waardevolle ecologie. De gemeente vindt dat het park een upgrade nodig heeft en wil zo alle functies van het park - van reuring tot rust - versterken. Jasper Been wandelt in deze aflevering met raadslid Hans Sietsma door het park om te bespreken hoe we het Stadspark een beter park voor de hele stad kunnen maken. Vergeet je niet te abonneren op Pronkjewail om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen! Lees meer over de plannen voor het Stadspark op onze website!
May 17, 202126:53
May 12, 2021

May 12, 2021

May 12, 202100:45