
Puhutaan teologiaa
By Suomen teologinen instituutti

Puhutaan teologiaaJan 27, 2022

Puhutaan hengellisestä väkivallasta
Vieraana tohtorikoulutettava Joona Korteniemi. Mitä on hengellinen väkivalta? Minkälaisia tutkimuksia hengellisestä väkivallasta on tehty? Miksi hengellinen väkivalta pitää ottaa vakavasti? Miksi monet hengellisen väkivallan määritelmät ovat ongelmallisia? Minkälaisia ongelmia ja taustaoletuksia hengellisen väkivallan tutkimuksessa on? Miksi puheessa hengellisestä väkivallasta voi olla totalitaristisia sävyjä?

Puhutaan Augustinuksesta
Vieraana teologian tohtori Timo Nisula. Miksi Augustinus oli niin merkittävä kirkkoisä? Miten hänen tuotantoonsa kannattaisi tutustua? Miksi Augustinuksesta on tullut keskeinen opettaja armo-oppiin liittyvissä kysymyksissä? Minkälainen Augustinus oli saarnaajana?

Puhutaan woke-ideologiasta
Vieraana väitöskirjatutkija ja Luther-kirkon teologi Soili Haverinen. Mitä on woke-ideologia? Kuinka yhteensopivaa se on kristinuskon kanssa? Minkälainen ihmiskäsitys woke-ajattelussa on? Miten intersektionaalinen feminismi liittyy siihen? Miten woke näkyy kirkossa? Miten kristittyjen tulisi vastata tällaisiin ajattelutapoihin?

Puhutaan roomalaiskatolisen kirkon nykytilasta
Vieraana triplatohtori Oskari Juurikkala. Millaista on tämän hetken roomalaiskatolinen teologia? Mitä tapahtui Vatikaanin toisessa kirkolliskokouksessa? Missä menevät katolisen kirkon sisäiset jakolinjat? Onko vaarana katolisen kirkon hajoaminen? Keskustellaanko katolisessa kirkossa samaa sukupuolta olevien avioliitoista? Mitä linjaa paavi Franciscus edustaa?

Puhutaan Israelin roolista pelastushistoriassa
Vieraana teologian tohtori Timo Laato. Mikä on Israelin rooli pelastushistoriassa? Miksi Israel ei ottanut Kristusta vastaan? Onko kristillinen kirkko korvannut Israelin Jumalan kansana? Onko juutalaisilla ja kristityillä omat pelastustiet? Mitä tarkoittaa Paavalin sana siitä, että lopulta kaikki Israel on pelastuva? Miten suhtautua lähetystyöhön juutalaisten parissa?

Puhutaan Taru sormusten herrasta -kirjasta
Vieraana teologian maisteri Esa Yli-Vainio. Millä tavoin Taru sormusten herrasta on kristillinen teos? Miten Tolkien määrittelee hyvän ja pahan? Miten Kristus näkyy kirjassa? Mikä rooli Jumalalla on? Mitä sormuksen herra symboloi?

Puhutaan uskon puolustamisen tavoista
Vieraana teologian tohtori Vesa Ollilainen. Kristillisen uskon puolustus eli apologia ymmärretään helposti pelkästään järkiperäiseksi toiminnaksi. Apologian kenttä on kuitenkin laajentunut kattamaan esimerkiksi mielikuvituksen, elämäntapa-apologetiikan ja kokemuksellisen apologetiikan, joilla pystytään vastaamaan erityisesti postmodernin ihmisen kysymyksiin. Keskustelemme apologian eri muodoista ja siitä, mihin apologiaa tarvitaan.

Puhutaan herätysliikkeiden kirkkosuhteista
Vieraana FM Ossi Tammisto. Tarkastelemme herätysliikkeiden ja kirkon suhdetta kirkkohistoriallisesta näkökulmasta. 1600-luvulta tähän päivään on herätysliikkeiden ja etenkin radikaalipietismin piirissä esiintynyt erilaisia irtiottoja kirkosta. Keskustelemme kuuluisimmista suomalaisista kirkollisista separatisteista.

Puhutaan kuolemansynneistä
Vieraana teologian kandidaatti Daniel Ebeling. Jos kaiken saa anteeksi, voiko kristitty tehdä mitä tahansa? Mitä ovat kuolemansynnit? Kuuluvatko ne luterilaiseen oppiin? Mitä tapahtuu, jos ihminen tekee kuolemansynnin?

Puhutaan kristinuskon sanoittamisesta nuorille
Vieraana nuorisotyön aluekoordinaattori Antti Koskenniemi. Minkälaisessa maailmassa tämän päivän nuoret elävät? Kuinka hyvin he tuntevat kristinuskoa? Miksi moni nuori hylkää uskon? Minkälaiset seurakunnat houkuttelevat nuoria? Miten sanoittaa kristinuskon sisältöä nuorille?

Puhutaan lähetystyöstä ja kolonialismista
Vieraana teologian ja filosofian tohtori Martti Arkkila. Keskustelemme Kenian luterilaisen kirkon kehityksestä siirtomaavallan alta itsenäiseksi afrikkalaiseksi kirkoksi. Minkälaista lähetystyötä Keniassa on tehty? Miten kenialaiset näkevät kolonialismin perinnön? Liittyvätkö lähetystyö ja kolonialismi toisiinsa? Mihin lähetystyössä pitäisi keskittyä ja mitä tehdä toisin?

Puhutaan messuyhteisöjen rakentamisesta
Vieraana kohtaamispaikka-yhteisön toiminnanjohtaja Mika Falk. Evankelis-luterilaisen kirkon sisälle on noussut viime vuosina useita messuyhteisöjä. Mihin niitä tarvitaan? Mikä on niiden tulevaisuus? Onko herätysliikkeiden messuyhteisöille sijaa kirkossamme? Miten ihmisiä saadaan niihin mukaan?

Puhutaan islamin ja kristinuskon jumalakäsityksistä
Vieraana teologian tohtori Martti Vaahtoranta. Islamissa Jumalaa kutsutaan nimellä Allah. Mitä tuo nimi tarkoittaa? Mitä eroa ja mitä samaa on kristinuskon ja islamin käsityksissä Jumalasta? Onko Jumala armollinen? Miten Jumala ilmoittaa itsensä? Millä tavoin Jumala on yksi?

Puhutaan idän kristityistä islamin alla
Vieraana teologian tohtori Emil Anton. Islam valloitti Lähi-idän 600-luvulla ja paikalliset kristityt ovat siitä lähtien eläneet islamin vallan alla. Keitä nämä kristityt ovat? Minkälaista kristittyjen elämä on ollut käytännössä? Mitä saavutuksia ja vaikutusta heillä on? Ovatko he kokeneet vainoja? Minkälainen on Lähi-idän kristittyjen tilanne tänään?

Puhutaan jumalanpalveluksen olemuksesta
Vieraana professori Seppo Suokunnas. Miksi luterilainen jumalanpalvelus on sellainen kuin se on? Mikä on liturgian viesti tai sanoma? Mikä on rukouksen rooli jumalanpalveluksessa? Entä Jumalan sanan ja saarnan? Miten Jumala toimii jumalanpalveluksessa?

Puhutaan varhaisesta jumalanpalveluksesta
Vieraana teologian tohtori Pauliina Pylvänäinen. Puhumme 300-luvulla kirjoitetusta kirkkojärjestyksestä nimeltään apostoliset konstituutiot. Miltä varhainen jumalanpalvelus näytti tuon tekstin valossa? Milloin jumalanpalvelusta vietettiin? Ketkä jumalanpalveluksen toimittavat? Miten jumalanpalvelus eteni?

Puhutaan lestadiolaisuudesta
Vieraana kirkkohistorian professori emeritus Jouko Talonen. Minkälainen liike lestadiolaisuus on tänä päivänä? Mitä haasteita sillä on ollut 2000-luvulla? Mikä on lestadiolaisuuden suhde evankelis-luterilaiseen kirkkoon? Mistä asioista lestadiolaisen liikkeen sisällä keskustellaan? Mikä on lestadiolaisuuden tulevaisuus?

Puhutaan Paavalin teologiasta ja etiikasta
Vieraana pastori, PhD Samuli Siikavirta. Millä tavoin Paavalin teologia ja etiikka liittyvät toisiinsa? Mitä tarkoittaa Paavalin käyttämä käsitepari henki ja liha? Miksi kristitty ei saa tehdä vapaasti syntiä, jos saa kaiken anteeksi? Miten kaste yhdistää Paavalin teologian ja etiikan?

Puhutaan piispa Olavi Rimpiläisestä
Vieraana kirkkohistorian dosentti Timo Junkkaala. Puhutaan piispa Olavi Rimpiläisestä. Kuka oli piispa Olavi Rimpiläinen? Minkälainen vaikutus hänellä oli Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon? Minkälaista oli hänen teologiansa? Millainen rooli hänellä oli niin sanotussa tunnustusrintamassa?

Puhutaan kaupungistumisesta ja kristinuskosta
Vieraana tohtorikoulutettava Miikka Niiranen. Puhutaan kaupungistumisesta ja kristinuskosta. Miten kaupungistuminen muuttaa kristinuskoa? Miten kristinusko säilytetään kaupungistuvassa maailmassa? Mitä kristittyjen pitäisi tehdä isoissa kaupungeissa? Miten kristityt Suomessa ovat vastanneet kaupungistumisen haasteisiin?

Puhutaan luterilaisuudesta ja hyvistä töistä
Vieraana pastori Esko Murto. Puhutaan luterilaisuudesta ja hyvistä töistä. Kun luterilaisuudessa keskitytään voimakkaasti Jumalan armoon, unohdetaanko silloin helposti hyvät teot tai hyvän tekeminen? Mitä luterilainen ajattelee pyhityksestä? Mikä rooli teoilla on ihmisen pelastumisessa? Miksi nykyään kuulee niin vähän lain julistusta?

Puhutaan Raamatun erehtymättömyydestä
Vieraana Kansanlähetyksen toiminnanjohtaja Daniel Nummela. Puhutaan Raamatun erehtymättömyydestä. Mitä tarkoittaa, että Raamattu on erehtymätön? Mitä eroa on virheettömyydellä ja erehtymättömyydellä? Miksi Raamattua pitäisi pitää erehtymättömänä? Onko Raamattua mahdollista tulkita erehtymättömästi?