Skip to main content
Spotify for Podcasters
Podcasturile Radio România Oltenia Craiova

Podcasturile Radio România Oltenia Craiova

By Radio România Oltenia Craiova

În 1954 s-a transmis în eter prima emisiune radiofonică
din Craiova, fiind una dintre primele din ţară. Emisiunea
a durat o jumătate de oră şi a cuprins ştiri şi un
miniconcert de muzică populară, interpretată în direct la
fluier, frunză, viori şi clarinet.
Radio România Oltenia-Craiova este un post generalist (full-service station) care oferă publicului
materiale radiofonice realizate în toate modalităţile jurnalistice şi muzică de toate genurile,
dorind să satisfacă la cel mai înalt nivel exigenţele ascultătorilor, dar şi nevoia acestora de
informare, educare, culturalizare şi divertisment.
Currently playing episode

23 martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

Podcasturile Radio România Oltenia Craiova Mar 23, 2023

00:00
21:13
25 mai 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtînă

25 mai 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtînă

1. Luni, 22 mai, a fost prima zi de grevă generală în învățământ, după ce duminică, negocierile dintre liderii de sindicat din educație și reprezentanții Guvernului au eșuat.

2. 43 de unități de învățământ liceal de stat s-au reunit, luni, în holul central al Universității din Craiova, în cadrul Târgului Ofertelor educaționale 2023. 

3. Direcția Județeană de Sport Dolj, ANKAR Craiova și Bebevesel. Ro organizează în Craiova  - Crosul copilăriei , sâmbătă, , începând cu ora nouă și treizeci de minute și pe finalul emisiunii de astăzi,

4.  Rubrica 5 minute din activitățile Casei Corpului Didactic 

May 27, 202324:29
18 mai 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrțînă

18 mai 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrțînă


1. Colegiul Național Elena Cuza din Craiova este în aceste zile la ceas aniversar 190 de ani de istorie.

2. Pe 20 mai, Colegiul Național Carol I din Craiova va sărbători 197 de ani de existență.

3. Angajații din educație vor intra în grevă generală de luni.

4. Un nou proiect se desfășoară în școlile din județul Dolj, intitulat ”Scriitor la catedră”

May 18, 202324:32
11 Mai 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

11 Mai 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă


1. Peste 100 de sindicaliști doljeni afiliați Federației Sindicale Libere din Învățământ s-au alăturat, ieri, în București, celor peste 12.000 de membri de sindicat de la cele trei federații din educație, veniți din toată țara, la unul dintre cele mai mari marșuri de protest ale educației din ultimii ani.

2. Evaluarea Națională pentru clasele a 2-a a 4-a și a 6-a se desfășoară în luna mai.

3. Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vâlcea, anunță organizarea târgului ofertelor educaționale ale liceelor.

4. Elevii de gimnaziu care au rezultate deosebite la olimpiadele școlare, naționale și internaționale vor fi admiși la liceu fără să mai susțină Evaluarea Națională la finalul clasei a 8-a

May 11, 202317:13
4 mai 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

4 mai 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă


Sambata Casa Baniei din Craiova a fost luata cu asalt de catre mai multe grupuri de elevi.

May 04, 202320:16
27 Aprilie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

27 Aprilie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

            1.    Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, prin serviciul de resurse umane, desfășoară în această perioadă recrutări pentru admiterea în unitățile de învățământ postliceal aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, sesiunea aprilie-iunie 2023.

            2. Telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor de curs din școlile din România comisia de învățământ a continuat dezbaterile la ligile educației propuse de Lidia Deca.

            3. Din luna mai va începe procesul de admitere la liceu. Elevii de clasa a 8-a care vor să susțină proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasa a 9-a într-o clasă cu regim billingv, se pot înscrie în zilele de 15 și 16 mai.

            4. Sindicaliștii din educație nu mai au răbdare după ce toate revendicările lor s-au soldat cu eșecuri. Vorbim aici de salarizarea atât a cadrelor didactice, cât și a personalului nedidactic sau auxiliar.

            5. În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de  activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice.
       

Apr 27, 202320:57
20 Aprilie 2023 - De Vorbă Făra Catalog cu Alin Cîrtînă

20 Aprilie 2023 - De Vorbă Făra Catalog cu Alin Cîrtînă


             1.  

În perioada întâi 5 aprilie și întâi 6 aprilie au avut loc la Târgu Mureș, respectiv la București, fazele finale ale Olimpiadei Naționale de Informatică pentru gimnaziu, respectiv pentru liceu. Doljul se mândrește cu mai multe premii.

               2. În perioada 25-29 aprilie, județul Dolj va trimite la Bistrița șase produse finale, în urma desfășurării fazei județene a Concursului național Mate Four Europe.

                   3. În perioada nouă 14/04/2023 s-a desfășurat la Pitești Olimpiada Națională de Geografie, la care au participat aproape 350 de elevi din toate județele țării, care au parcurs mai multe probe proba teoretică scrisă 75% proba practică scrisă 25% proba de baraj pentru calificare la etapă internațională și europeană. De la Colegiul Național Carol Întâi Craiova s-au calificat la etapa națională doi elevi David Mihai Dumitrescu clasa a 9-a îndrumat de profesor Maria Ciobanu și Ema Daria Ghiță clasa a 12-a îndrumată de profesor Gabriela Gică.                    4. În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice.

Apr 20, 202321:12
6 aprilie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrțînă

6 aprilie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrțînă


1. Au început înscrierile pentru participarea la Festivalul Național de Teatru Școlar ”Niște țărani” de la Vlădeni, județul Olt

2. Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova își caută revenirea în rândurile unităților de învățământ preuniversitar cu prestanță mai ales în învățământul tehnologic și profesional, cu precădere în domeniul feroviar.

3. Pe 8 mai, liceele din Dolj vor prezenta oferta de admitere în clasa a 9-a în aceeași zi, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va publica broșura de admitere, care va avea o rubrică separată pentru admiterea în învățământul profesional și dual.

4. În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice.

Apr 06, 202327:14
30 Martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

30 Martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

1.    În perioada 20-21 martie s-a desfășurat simularea națională a evaluării naționale pentru elevii de clasa a 8-a conform datelor finale prezentate de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, se observă o creștere substanțială față de rezultatele obținute în luna februarie la simularea județeană. – interviu inspector general adjuct al ISJ Dolj prof Aida Ionescu

 

2.    Școala Populară de Arte și Meserii Cornetic Craiova este o instituție publică de cultură cu profil de învățământ artistic de amatori, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Dolj. – Reportaj – prof Cristina Giuvelescu  si eleva Beatrice Răchiţeanu

 

3.    Prin intervenția Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, prin numirea unui alt director la Școala Gimnazială Grozești, s-a încercat soluționarea stării conflictuale apărute între fostul director și colectivul de profesori. Reportaj -prof Felix Godeanu – ISJ Mehedinti

 

4.     Ieri, după pichetarea sediului Guvernului României, o delegație formată din reprezentanți ai Federațiilor Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Spiru Haret șii Federației Naționale Sindicale Alma Mater au avut discuții la sediul Guvernului României.  _ Presedinte FSLI Dolj Bogdan Manea

 

5.    În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice.  –Director CCD Dolj Oana Zaharie

Mar 30, 202336:09
23 martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

23 martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

Sumarul editiei:

1.       Luni s-a desfășurat, în școlile din toată țara, simularea evaluării naționale a elevilor de clasa a 8-a la proba de limba română. În urma susținerii probei la matematica simulării evaluării naționale desfășurate marți, unii elevi au susținut că subiectele de la matematică nu au fost grele.

2.        În aceste zile, la Colegiul Național Elena Cuza din Craiova are loc pregătirea evenimentelor ce vor marca, în luna mai, sărbătorirea celor 190 de ani de existență. Anul acesta aduce și o premieră înființarea unei trupe de teatru compusă din elevi de gimnaziu, mai precis copii din clasa a 5-a

3.       În urmă cu două zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Academician dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-au desfășurat la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Arisia Aman” din Craiova un atelier de studiu și cercetare manuscrise, precum și o expoziție culturală, tematică grafică și imnografie.

4.       În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de  activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice.
       

Mar 23, 202321:13
16 Martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

16 Martie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cîrtină

1. De luni încep simulările naționale pentru Evaluarea Națională 2023 – interviu inspector general adj. ISJ Dolj – profesor Aida Ionescu

2. Doi adolescenți în vârstă de 15 ani pot deveni voci de aur pentru muzica românească, ambii sunt pregătiți de același profesor la Palatul Copiilor din Craiova - reportaj

3. Un elev din clasa a 10-a de la Colegiul Național Carol Întâi din Craiova îmbină științele exacte cu literatura. Este elev la o clasă de matematică-informatică, dar pasiunea pentru literatură e aproape să-i devină a 2-a natură – reportaj

4. În săptămâna următoare, Casa Corpului Didactic va organiza o serie de activități metodico-științifice pentru creșterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice – rubrica saptamanala – director CCD Dolj – profesor dr. Oana Zaharie

Mar 16, 202327:07
9 Martie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrtină

9 Martie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrtină

Sumar:

1. Caravana Gaudeamus Radio România a debutat în acest cu cea de a douăzeci și una ediție craioveană a acestui proiect, care s-a desfasurat în perioada 1 – 5 martie în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”. - Reportaj

2. Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Craiova, în perioada 6-10 martie 2023, prima editie a proiectului Săptămâna Verde. - Reportaj

3. Trei elevi de la Colegiul Economic ”G. Chițu” sunt câştigători ai fazelor judeţene ale Olimpiadelor tehnologice şi ale Concursurilor pe meserii și vor reprezenta, in luna aprilie, județul Doljl la fazele naţionale. - Reportaj

4. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă proteste ale membrilor săi, mergând până la declanşarea unei greve generale . Interviu presedintele USIII DOLJ – prof Manea Bogdan

5. 5 minute din activitățile CCD Dolj rubrică realizată de Director CCD prof dr. Oana Zaharie

Mar 09, 202330:28
23 Februarie 2023 - De Vorbă Făra Catalog cu Alin Cîrtină

23 Februarie 2023 - De Vorbă Făra Catalog cu Alin Cîrtină

Subiecte 23 februarie 2023

1. Simularile judetene

Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut publice rezultatele de la simulările examenelor naţionale, organizate la nivel judeţean. În urma acestor simulări, procentul de promovare la Evaluarea Naţională este de peste 50%, iar la Bacalaureat sub 40%. Inspectorul şcolar general, Daniel Ion, a precizat că rezultatele sunt apropiate de cele de la simularea judeţeană de anul trecut şi că se vor lua măsuri pentru a îmbunătăţi pregătirea elevilor pentru examene.


2. De Ziua cercetasilor, grupul din Drobeta Turnu Severin are un dublu motiv de sarbatoare

Miercuri, 22 februarie, de Ziua Cercetasilor, grupul din Drobeta Turnu Severin a avut un dublu motiv de sarbatoare: Centrul Local Aetos a împlinit 10 ani de existenta.


3. Târgul Ofertelor Educaţionale pentru admiterea în liceu va avea loc, în Dolj, în mai

Pe 8 mai, liceele din Dolj vor prezenta oferta de admitere în clasa a IX-a . În aceeaşi zi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va publica broşura de admitere, care va avea o rubrică separată pentru admiterea în învăţământul profesional şi dual.


4. Restructurări şi anul acesta în şcolile din Dolj

Unităţile şcolare din Dolj au transmis situaţia cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate pentru că nu mai sunt suficiente clase pentru a-şi păstra catedrele actuale. Astfel de situaţii apar în special la şcolile din mediul rural.


5. Marius Nicoli – profesorul olimpicilor

În urma celei de-a 34 a ediții a Olimpiadei Internaționale de Informatică, desfășurată în Indonezia, vara trecută, lotul României, coordonat de profesorul Marius Nicoli, de la Colegiul Național “Frații Buzești” din Craiova, a obținut patru medalii, ocupând locul al doilea în Europa și locul 8 în lume, din 90 de țări.


6.   5 minute din activitatile CCD DOLJ cu Oana Zaharie - presedinte CCD DOLJ

Feb 23, 202339:43
16 februarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrtină

16 februarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrtină

Sumarul editie  de azi 

1. Doi elevi craioveni vor reprezenta Doljul la faza naţională a Concursului “Istorie şi societate în dimensiunea virtuală”

Inspectoratul Școlar Județean Dolj, prin intermediul inspectorilor școlari de istorie (prof. Irina MILOTINESCU) și de socio-umane (prof. dr. Marinela Claudia DUMITRESCU), al echipei de organizare și desfășurare a concursului, a organizat

S-a desfășurat, la Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Craiova, etapa județeană a Concursului Național ,,Istorie și societate în dimensiune virtuală”.+

2. Program amplu de perfecţionare a cadrelor didactice, la Casa Corpului Didactic Dolj

În această săptămână, Casa Corpului Didactic Dolj are în derulare 13 activităţi metodico – ştiinţifice pentru creşterea gradului de profesionalizare a cadrelor didactice. Una dintre ele este cu participare naţională, iar alta cu prezenţă internaţională. De asemenea, s-a dat startul Programului European, în care CCD Dolj este partener, “Profesionalizarea carierei didactice – PROF – ID 146587”, grupul ţintă estimat la nivel naţional fiind de 28.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar, CCD-urile din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea , Mehedinţi participând cu aproximativ 3.800 de cadre didactice. - prof. dr. Oana Zaharie, director al CCD Dolj.

3.”Brâncuși văzut prin ochii copiilor”

In municipiul Craiova de luni, au inceput evenimentele dedicate celebrarii a 147 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Prima actiune a fost de elevii Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” Craiova

La Centrul ”Constatin Brâncuși” din Craiova, în prezența elevilor, părinților, profesorilor și invitaților din partea Consiliului Județean Dolj și a instituțiilor de cultură, a fost deschis, luni, vernisajul expoziției „BRÂNCUȘI VĂZUT PRIN OCHII COPIILOR”, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” Craiova.

4. “Popas literar” , la Universitatea din Craiova, încununat de succes.

De Ziua Naţională a Lecturii, Universitatea din Craiova a fost gazda unui “Popas literar”, în cadrul manifestărilor încadrate în Proiectul judeţean “Cursa lecturii”, desfăşurat, în parteneriat, de Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” cu Şcoala Gimnazială “Sf. Gheorghe”, Şcoala Gimnazială “Anton Pan, Şcoala Gimnazială “Eliza Opran” din Işalniţa şi Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea.

Elevii au venit pentru a onora acest eveniment , punctul de întâlnire fiind scările Universităţii din Craiova. Erau plin de entuzism , apoi au intrat în Bibliotecă,

instituţiei, dorind să arate că lectura este parte importantă a educaţiei. Fiecare dintre ei a venit cu câte o carte, poate de suflet, pe care au donat-o în speranţa că nu va muri cititul.

5.  ”Jocul de-a lectura” la Radio România Oltenia Craiova.

Ziua Națională a Lecturii a fost celebrata de Radio România Oltenia Craiova și  Școala Primară ANGHELOS din Craiova prin organizarea unei acțiune interactivă intitulată ”Jocul de-a lectura”.  Cofondatorul sc anghelos prof adrian stanulica

Colegii nostri au citit impreuna cu elevii povesti in holul institutiei. Au participa 20 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani.Feb 16, 202332:20
9 Februarie - De Vorbă Fără Catalog - Cu Alin Cîrtină.

9 Februarie - De Vorbă Fără Catalog - Cu Alin Cîrtină.

1. În această săptămână elevii claselor a opta, a douăsprezecea și a treisprezecea seral din județul Dolj au participat la simularea examenelor evaluarea națională și bacalaureat. – (Interviu inspector general al ISJ Dolj – prof. dr. Daniel Ion)

2. În acest weekend la Școala Gimnazială Alexandru Macedonski din Craiova s-a finalizat etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. 

(Inscpector școlar educație fizică și sport ISJ Dolj – prof . Ionuț Prohasca)

3. Ministerul Sportului a anunțat că pe timpul vacanței școlare din această lună va desfășura proiectul hercules, prin care elevii cu vârste între 6:15 ani vor primi cursuri gratuite de inițiere în diferite discipline.

(Consilier Directia Judeteană pentru Sport și Tineret – Robert Doicaru)

4. Săptămâna aceasta s-a desfășurat o anchetă la o școală din Târgu Jiu, după ce un profesor a simulat că-i taie degetul unui elev de clasa a doua. Băiețelul a suferit o traumă emoțională. 

(Purtator de cuvțnt al ISJ Gorj – prof. Mirrcea Ionut Catrina)

Feb 09, 202325:22
2 Februarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

2 Februarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

1.  Calendarul simulărilor județene Dolj -  Inspector general ISJ Dolj  Daniel Ion  

2. Reguli ce trebuie respectate de elevi care susțin simularea ( Ev.Naț/Bacalaureat) - Purtător de cuvant al ISJ Dolj Nicoleta Lițoiu

3. Rezultatele olimpiadei județene de sah - Inspector  Școlar Ionuț Prohasca.

4. Reportaj ” Amenzi pentru parintii elevilor care nu frecventează școala ( Craiova ) ”

5. Reportaj - ”Desfintarea colegiilor pedagogice”

6. Recreatia Mare cu Dana Simovici.

Feb 02, 202334:08
26 ianuarie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cirtîna

26 ianuarie 2023 - De Vorbă Fără Catalog cu Alin Cirtîna

1. Director Oana Zaharia - Director Casa Corpului Didactic Dolj

2.Daniel Ion -  Inspector Școlar General I.Ș.J Dolj

3.Voinea Mihai-Alexandru - Cel mai tanar pilot de curse la categoria 300 cc  Super Sport din zona Olteniei.In septembrie a participat oficial in cursele de viteza de la NAVACK din Serbia, unde am obtinut podium in ambele etape(locul 3 si locul 2).

Jan 26, 202325:38
19 Ianuarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

19 Ianuarie 2023 - De Vorbă Fară Catalog cu Alin Cîrțînă

1.Academia Română lansează apelul de înscriere la burse pentru elevii performanţi. Bursele se acordă în cadrul programului „Academia Română în dialog cu tinerii”.
2.Inspectoratul Școlar Județean Dolj organizează, în perioada 06 – 08 februarie 2023, simularea județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și a examenului național de Bacalaureat pentru elevii din clasele terminale (elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă).
3. Cum mai arată noua lege a Educației după săptămâni întregi de dezbateri.Cu detalii Bogdan Manea - Președintele U.S.I.I. Dolj.
4.Recreatia mare cu Dana Simovici
Jan 19, 202336:25