Skip to main content
Spotify for Podcasters
Radio Roels

Radio Roels

By Lode Roels

Radio Roels is de persoonlijke podcast van radiomaker en journalist Lode Roels.
Currently playing episode

#77 - Nicky Aerts: immigrant in Iran

Radio RoelsMar 19, 2019

00:00
32:15
#77 - Nicky Aerts: immigrant in Iran

#77 - Nicky Aerts: immigrant in Iran

Kennen jullie Nicky Aerts nog? Trouwe luisteraars van Radio 1 en/of Klara zullen haar natuurlijk kennen als presentatrice (vroeger en nu). Vaste klanten van Radio Roels hebben Nicky in 2015 ook gehoord in een interview over haar leven in Duitsland en Jeruzalem. Na enkele jaren in België, is ze ondertussen begonnen aan een nieuw immigratie avontuur. Nicky woont momenteel halftijds in Teheran, Iran. Reden genoeg dus om eens bij te praten!
Mar 19, 201932:15
#76 - Podcast met video

#76 - Podcast met video

We maken allemaal goede voornemens bij de start van een nieuw jaar, ik ben daarop geen uitzondering. Het plan is om dit jaar met volle overgave weer meer te gaan podcasten. Klinkt bekend in de oren, niet? Ik heb diezelfde dure eed ook de voorbije vijf jaar gezworen. Nieuw dit jaar is dat ik in 2019 wil leren vloggen. Ik wil - met andere woorden - van Radio Roels ook een YouTube kanaal maken. Geen paniek, de podcast blijft bestaan, maar krijgt er voortaan een video broertje bij. In deze aflevering leg ik uit waarom ik besloten heb om naast audio ook voluit voor video te gaan in 2019. Bij deze aflevering hoort ook een filmpje van de podcast (audio) opname. Dat kan je bekijken op mijn YouTube Kanaal. Klik op de link of op onderstaand logo. Vergeet ook vooral niet om je te abonneren, als je op de hoogte wil blijven van mijn nieuwe vlogs.
Jan 10, 201913:06
#75 - Road trip naar Zweden

#75 - Road trip naar Zweden

Geen enkele maand telt zoveel feestdagen als de maand mei. Dit jaar vallen die bijzonder gunstig in de week, en bovendien hielp de school van de kinderen ook nog eens door een strategisch geplande pedagogische studiedag te voorzien. Dat maakte dat ik aan 1 extra vakantiedag voldoende had om een XL weekend te scoren. We gebruikten de vrije dagen voor een road trip naar Zweden, een land dat al langer op ons lijstje stond. Sinds Canada malen we niet meer om 1000 km meer of minder op de teller. We sloegen onze spreekwoordelijke tenten op in Almhult, een stadje dat de thuisbasis van het legendarische IKEA bleek te zijn. Een kort verslag in deze mini-aflevering.
Jun 25, 201814:33
#74 - The British Store en Podcaster Nigel Williams

#74 - The British Store en Podcaster Nigel Williams

Wist je dat in Kortenberg (Everberg) een stukje Engeland ligt? Stonemanor is een winkel die Britse producten verkoopt. Een tijdje geleden gingen we er (eindelijk) eens langs. In de rekken lagen ook opvallend veel dingen die we nog kenden uit onze tijd in Canada. Het was alsof we weer even terug in onze vertrouwde winkels in Toronto stonden. Oók Brits (maar al sinds mensenheugenis in ons land) is stand-up comedian en podcaster Nigel Williams. Al meer dan een jaar brengt Nigel (zo goed als) elke dag een aflevering uit. Hij geeft wat meer uitleg over die fantastische prestatie. Nigel's podcast vind je HIER. Stonemanor kan je vinden op www.stonemanor.uk.com The American Food Store zit op www.theamericanfoodstore.com
Jun 07, 201829:37
#73 - Podcaster Begijn Lebleu van de Fwiet Fwiet Podcast

#73 - Podcaster Begijn Lebleu van de Fwiet Fwiet Podcast

Wie me vorig jaar gezegd dat ik een verstokte fan zou worden van een vogel-podcast, had ik wellicht als zotte mus weggezet. Maar kijk, het kan verkeren. Samen met vele andere mensen kijk ik elke maand weer uit naar een nieuwe aflevering van Fwiet! Fwiet!, de eerste (en enige) vogelpodcast van de Lage Landen. Vogelspotters, natuurliefhebbers en leken die meer willen weten over alles wat vliegt en pluimen heeft kunnen er hun hartje ophalen, maar het gaat over veel meer dan dat. Stand-up comedian en acteur Begijn Lebleu is de man achter deze originele podcast. Hij is onze gast deze week.
May 17, 201848:04
#72 - Katja De Bock: Vlaamse immigrant in Canada

#72 - Katja De Bock: Vlaamse immigrant in Canada

Naar goede gewoonte zoeken we in de laatste aflevering van de maand andere oorden op. Na Nieuw-Zeeland enkele weken geleden, neem ik jullie in deze aflevering meer naar bekend terrein. Voor mij tenminste. Wat volgt is een verhaal dat zeer internationaal getint is. Ik spreek met Katja De Bock, een Vlaamse vrouw die al jaren in Vancouver woont, aan de Westkust van Canada. Katja is publicist bij The National Film Board (NFB). Naast dat Belgische kantje, zit er ook een Pools luik aan dit verhaal. En een Duits. En natuurlijk een groot Canadees onderdeel. Luister mee naar het boeiende immigratie verhaal van Katja in Vancouver.
Apr 26, 201847:04
#71 - Wizze wizze wis bom bom

#71 - Wizze wizze wis bom bom

Een oude bekende van de Radio Roels podcast keert terug deze week: David Demaerschalk, creatieve duizendpoot en gevierd auteur van Het Nutteloze Boek. Ondertussen ken ik David (Daf voor de vrienden) al meer dan twintig jaar. In die tijd hebben we samen tientallen TV-programma's, radioshow, bestsellers en gewaagde concepten bedacht die (helaas voor ons, goed voor jullie) nooit het daglicht hebben gezien. Al die nooit gerealiseerde, doch briljante formats zijn verzameld in een digitale ideeënmap. Twee decennia na onze allereerste brainstormsessie aan de VUB, zitten we deze week opnieuw samen en gaat de map nog eens open.
Apr 12, 201834:19
#70 - Podcaster Johan Dhaeseleer en weetjes over Canada

#70 - Podcaster Johan Dhaeseleer en weetjes over Canada

Enkele weken geleden bezocht het Belgische koningspaar Canada. Naar aanleiding van dat bezoek verscheen op de site van VRTNWS een stuk getiteld "Wist je dit al over Canada?" We bespreken de interessante weetjes in dat artikel. Verder een gesprek met collega-podcaster Johan Dhaeseleer, van Memento 21, een podcast over persoonlijke effectiviteit en productiviteit.
Apr 05, 201830:42
#69 - Carla Rosseels: Vlaamse immigrant in Nieuw-Zeeland

#69 - Carla Rosseels: Vlaamse immigrant in Nieuw-Zeeland

Er zijn weinig landen waar zoveel clichés over bestaan als Nieuw Zeeland. Toegegeven, de kiwi's hebben zowat alles: parelwitte stranden, ongetemde regenwouden, verwilderde vulkaanlandschappen, ruwe bergketens en ga zo maar door. Over hoe het is om te leven en te werken in Nieuw-Zeeland praten we met Carla Rosseels, een Vlaamse vrouw die het land sinds een jaar of vijf thuis mag noemen. Carla werkt er als zelfstandig celebrant, iemand die huwelijken officieel bezegelt. Je vindt haar op deze website: http://www.carlarosseels.com/.
Mar 29, 201830:05
#68 - Het geheim van mineur versus majeur in muziek

#68 - Het geheim van mineur versus majeur in muziek

Het is een algemeen aanvaarde regel in de muziek: liedjes in een mineur akkoord klinken door de band genomen droevig, die in majeur vrijwel altijd neutraal tot vrolijk. Maar wat gebeurt er als muzikale klassiekers, songs die we allemaal kennen, plots 'van kant' wisselen? Wat als kaskrakers in mineur naar majeur worden omgezet, of omgekeerd? Het resultaat kan je horen op talloze websites, waaronder deze van The Week. Over deze techniek en de soms hilarische gevolgen praat ik deze week met podcastbroeder Floris Daelemans. 
Mar 22, 201833:19
#67 - Dik Voormekaar Show wordt 45 jaar

#67 - Dik Voormekaar Show wordt 45 jaar

Op 18 maart 2018 is het 45 jaar geleden dat op de Nederlandse radio de eerste aflevering te horen was van de Dik Voormekaar Show. Elke week brachten André van Duin en zijn sidekick Ferry de Groot sketches, typetjes, imitaties en absurde conversaties. De Dik Voormekaar Show kreeg al snel een cultstatus en zou lopen van 1973 tot midden jaren 80. Na 15 jaar radiostilte, keerde de show in 2000 voor enkele jaren terug bij de TROS op Radio 3. Toen André van Duin in 2008 een stukje radioprogramma bracht in zijn theaterrevue (2e video onderaan), waren de reacties zo positief dat de Dik Voormekaar Show het jaar nadien even als televisiereeks te zien was. Wie geen fan is van André van Duin en het type humor dat hij brengt, vindt dit radioprogramma wellicht maar niets. Hoe dan ook blijft de Dik Voormekaar Show een mijlpaal in de Nederlandse radiogeschiedenis. Als eerbetoon laten we een aflevering horen uit de TROS-reeks (die liep van 2000 tot 2003). 
Mar 15, 201833:25
#66 - Van Cadzand over Canada naar India

#66 - Van Cadzand over Canada naar India

De Canadese premier Justin Trudeau ging op staatsbezoek naar India. De hele reis lang droeg hij - net als zijn gezin - traditionele Indische kleding. Het leverde hem zowel lof als spot op. De reis verliep op vele fronten niet zoals verwacht, dat hoor je in deze nieuwe editie van Radio Roels. We zitten ook heel even in Cadzand, aan de Nederlandse kust.
Mar 08, 201817:36
#65 - Canada Road Trip 2017 - Deel 5

#65 - Canada Road Trip 2017 - Deel 5

We zijn er! Na bijna vier weken hebben we onze eindbestemming bereikt, Vancouver Island, het meest westelijke punt van onze reis dwars door Canada. Tijdens deze vijfde, en laatste aflevering, rijden we dwars door British-Columbia (BC), nemen we de autoferry en vallen we bijna zonder benzine in het midden van de bossen. Dit is aflevering 5 van het audioverslag van een onvergetelijke reis door het mooiste en vriendelijkste land ter wereld.
Mar 01, 201825:50
#64 - Canada Road Trip 2017 - Deel 4

#64 - Canada Road Trip 2017 - Deel 4

We naderen de finale van onze Road Trip door Canada. Deze vierde aflevering speelt zich helemaal af in de provincie Alberta, ook wel eens het Texas van Canada genoemd. We kamperen enkele nachten in de nationale parken van Jasper en Banff en rijden door de mooiste landschappen van Canada. Dit is aflevering 4 van het audioverslag van een onvergetelijke reis door het mooiste en vriendelijkste land ter wereld.
Feb 22, 201828:46
#63 - Canada Road Trip 2017 - Deel 3

#63 - Canada Road Trip 2017 - Deel 3

Onze Road Trip door Canada gaat verder. In deze aflevering doorkruisen we twee provincies: Manitoba en Saskatchewan, goed voor 1500 km asfalt. In Winnipeg belanden we in een hotel waar het spookt en Saskatchewan trakteert ons op talloze prachtige lokale zwembaden waarin de kinderen zich rot amuseren. Dit is aflevering 3 van het het audioverslag van een onvergetelijke reis door het mooiste en vriendelijkste land ter wereld.
Feb 08, 201826:47
#62 - Canada Road Trip 2017 - Deel 2

#62 - Canada Road Trip 2017 - Deel 2

Deel 2 van ons reisverslag brengt ons van Toronto, waar we een kleine week verbleven, naar de grens tussen de provincies Ontario en Manitoba. Onderweg krijgen we bijna een tornado over ons heen en houden we o.m. halt bij het Terry Fox Memorial, de Kakabeka Falls en Sioux Lookout. Dit is aflevering 2 van het het audioverslag van een onvergetelijke reis door het mooiste en vriendelijkste land ter wereld.
Feb 01, 201825:10
#61 - Canada Road Trip 2017 - Deel 1

#61 - Canada Road Trip 2017 - Deel 1

Anderhalf jaar na ons vertrek uit Canada, keerden we afgelopen zomer terug naar ons tweede thuisland. Niet om er opnieuw te gaan wonen, wel om eindelijk de road trip te maken die we altijd al wilden doen. Een reis van Toronto naar Vancouver, van Oost naar West, dwars door Noord-Amerika, goed voor meer dan 5000 km. Mijn opnametoestel draaide zo goed en zo kwaad als het kon mee. De komende weken hoor je hier in de podcast het audioverslag van die onvergetelijke reis door het mooiste en vriendelijkste land ter wereld.
Jan 25, 201833:57
#60 - Terug naar Canada, op vakantie

#60 - Terug naar Canada, op vakantie

We gaan terug naar Canada! Het is te zeggen, we keren voor een maand terug naar ons tweede thuisland, op vakantie. We gaan er (eindelijk) de road trip doen die al langer op ons verlanglijstje stond, van Toronto naar Vancouver, een reis van iets meer dan 4.000 km door drie tijdszones. Enkele dagen voor ons vertrek, nam ik een korte podcast aflevering op in de wagen, op weg naar kantoor. Deze Radio Roels bevat enkele persoonlijke overpeinzingen over onze (tijdelijke) terugkeer naar Canada.
Jul 28, 201716:15
#59 - Het Nutteloze Boek van David Demaerschalk

#59 - Het Nutteloze Boek van David Demaerschalk

Regelmatige luisteraars van onze podcast kennen ondertussen de rubriek 'De Nutteloze Podcast Van 1 Minuut'. Dat item was gebaseerd op de Nutteloze Website van David Demaerschalk. Die website is ondertussen volgroeid tot een heus boek, het meest nutteloze boek dat je absoluut moet hebben. Wist je bijvoorbeeld dat koeien jaarlijks meer mensen doden dan haaien? En weet jij wat een novenonagintanongentiljard is? Auteur David Demaerschalk is onze gast deze week en bracht als bonus enkele interessante weetjes over radio en podcasting mee, dingen die niet in het boek staan. 'Het Nutteloze Boek' is uitgegeven bij Lannoo. Het gesprek met David kan je hier beluisteren.
Jul 14, 201727:11
#58 - Podcaster Niels De Keukelaere (Creative Minds Podcast)

#58 - Podcaster Niels De Keukelaere (Creative Minds Podcast)

In de aflevering van deze week opnieuw een Vlaamse podcaster. Niels De Keukelaere bedacht in de zomer van vorig jaar de Creative Minds Podcast, een audiopodcast over, door en met mensen die creatief bezig zijn, zo staat het op de website. In de praktijk betekent dat gesprekken met één of meerdere gasten die met creatieve dingen bezig zijn, in de ruime zin van het woord. We sluiten af met een extra lange Nutteloze Podcast Van 1 Minuut, met een optreden van De Trommevlies Terroristen.
Apr 06, 201739:18
#57 - Karla Vermeulen: Vlaamse immigrant in Singapore

#57 - Karla Vermeulen: Vlaamse immigrant in Singapore

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Met zijn 716 km² is deze stadstaat zowat de helft van een gemiddelde provincie in ons land. Het land bestaat uit een groep van in totaal 63 eilanden. Het is sinds 1965 onafhankelijk van Maleisië. Wat vandaag vooral opvalt is de indrukwekkende skyline van wolkenkrabbers, de smetteloze straten en de mix van verschillende nationaliteiten, talen en invloeden. Karla Vermeulen is een Vlaamse vrouw die er woont samen met haar man en kinderen. Ze is ook actief bij VIW (Vlamingen in de Wereld). Het verhaal van Karla is bijzonder interessant, want het expat-leven en een internationale bestemming werd haar letterlijk met de paplepel meegegeven. Luister naar haar intrigerende verhaal, deze week in Radio Roels.
Mar 09, 201740:34
#56 - Cheers en de Yankee vluchtelingen

#56 - Cheers en de Yankee vluchtelingen

Begin dit jaar beloofde ik jullie om elke week een nieuwe aflevering van Radio Roels te maken, Het scheelde weinig of dat was deze week niet gelukt. De Krokusvakantie en een heel aantal andere verplichtingen maakten het deze week bijna onmogelijk om iets in te blikken. Gelukkig gaf een website over Netflix me de nodige inspiratie, want op geen tijd werd ik terug geflitst naar de jaren '80. Meerbepaald naar de geweldige TV-reeks Cheers. We draaien het iconische begindeuntje (de korte en de lange versie) maar ook de hilarische parodie op de reeks in The Simpsons.  Voor de liefhebbers tot slot is er de audiotest van mijn nieuwe, spotgoedkope Chinese microfoon, de BM-700.
Mar 02, 201723:36
#55 - Coach Jan Podcast

#55 - Coach Jan Podcast

Jan Jacobs is coach en psychotherapeut die zowel online werkt als in zijn praktijk in Mechelen. Jan helpt mensen die streven naar een sprankelend en betekenisvol leven, in de ruime zin van het woord. Maar Jan is ook een podcaster en dus ging ik op zoek naar zijn link met de microfoon. Zijn podcast vind je HIER. 
Feb 28, 201734:01
#54 - Dutch Speakwords & Daniel Balavoine

#54 - Dutch Speakwords & Daniel Balavoine

De aflevering van deze week is alweer eentje 'buiten categorie'. Je hoort de opname van een Skype babbel tussen David Demaerschalk en mezelf. Meestal verzanden die Skype sessies tussen ons in oeverloos gezwets of een onbedaarlijke lachbui (of een combinatie van beiden). Maar voor deze sessie hadden we afgesproken om elk met 1 onderwerp op de proppen te komen, om tenminste de indruk te wekken dat ons gesprek een doel had. Lode ging voor wat uitleg over 'Dutch Speakwords', een website die Nederlandstalige spreekwoorden letterlijk vertaald naar het Engels, vaak met een hilarisch resultaat. David wilde Daniel Balavoine voorstellen, een Franse zanger die niet alleen bekend werd voor zijn muziek maar ook voor zijn politieke standpunten. Het resultaat hoor je deze week in de ietwat ongewone aflevering van Radio Roels.
Feb 20, 201727:53
#53 - Herman Maes werd e-resident van Estland

#53 - Herman Maes werd e-resident van Estland

Estland, een van de voormalige Sovjet-republieken, introduceerde in 2014 het E-residency programma, waarbij buitenlanders (waar ook ter wereld) een elektronische identiteitskaart van het land konden krijgen om zo gebruik te maken van de elektronische diensten die Estland biedt. In deze aflevering legt landgenoot Herman Maes uit hoe en waarom hij zo'n virtuele burger van Estland is geworden. Herman is een online search marketeer en de man achter de (tech)blog Dailybits. Verder opnieuw een aflevering van de Nutteloze Podcast Van 1 Minuut en een stukje uit het BRT radionieuws van 1984!
Feb 09, 201730:40
#52 - Fanny Bodart: Vlaamse immigrant in Canada

#52 - Fanny Bodart: Vlaamse immigrant in Canada

Fanny Bodart woont en werkt sinds 2007 in de Canadese provincie New Brunswick, aan de oostkust. Het verhaal is bijzonder om een aantal redenen. Om te beginnen trok ze destijds als alleenstaande moeder met vier kinderen helemaal op haar eentje naar Canada. Bovendien was Fanny voor ons ook een voorbeeld en inspiratie om zelf de stap te wagen. Ze leerde ons dat het wel degelijk kan, als je maar doorzet. Haar verhaal deze week in Radio Roels. 
Feb 02, 201746:21
#51 - Fietscast: een podcast op de fiets

#51 - Fietscast: een podcast op de fiets

Voor deze aflevering heb ik heel even de vertrouwde setting van de thuisstudio verlaten en me gewaagd aan een experiment. Aflevering 51 is namelijk integraal opgenomen op de fiets, tijdens mijn dagelijkse pendeltocht naar kantoor. De klank is niet de beste ooit, mijn excuses. Maar ik wilde je al langer even meenemen op mijn ochtendlijk fietstochtje, en dat is in deze podcast - of beter fietscast - gelukt. Wie de podcast bekijkt op Youtube krijgt de foto's erbij die tijdens deze fietstocht genomen werden.
Jan 26, 201718:29
#50 - Bart Lenaerts over President Donald Trump

#50 - Bart Lenaerts over President Donald Trump

Deze podcast komt online exact 1 dag voor Donald J. Trump de eed aflegt als 45e president van de Verenigde Staten. Zijn aantreden betekent een totaal nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse politiek, wellicht ook in de internationale politiek. Iemand die alles gevolgd heeft in de VS zelf is Bart Lenaerts. Hij woont en werkt al 18 jaar lang in de staat Massachusetts. Enkele weken geleden was Bart heel even in België en keuvelden we over de campagne in zijn dorp, de sfeer voor en na de verkiezingen en de toekomst van zijn nieuwe thuisland. De archiefklank deze week is de begintune van CHiPs.
Jan 19, 201733:20
#49 - Podcaster Gene Vangampelaere

#49 - Podcaster Gene Vangampelaere

Ook in 2017 wil ik regelmatig andere podcasters aan het woord laten. Deze week spreek ik met Gene Vangampelaere, de man achter de eerste stadspodcast van Vlaanderen: Roeselize.Me. Een podcast over en vanuit Roeselare. De archiefklank katapulteert ons terug naar de zomer van 1999 toen ik enkele weken het iconische zomerprogramma Camping Casablanca mocht presenteren op Radio 1. En David Demaerschalk brengt de 2e aflevering van zijn 'Nutteloze Podcast van 1 minuut'.
Jan 12, 201733:08
#48 - Nieuwjaarkezoete

#48 - Nieuwjaarkezoete

Welkom in 2017! Ik heb dit jaar (voor mezelf) uitgeroepen tot 'Jaar van de podcast'. Toegegeven, ik start elk jaar opnieuw met de beste intenties om meer te podcasten dan het jaar voordien, maar nu zou het moeten lukken, dankzij een nieuwe werkwijze. In deze eerste aflevering van het nieuwe jaar praat ik over ons nieuwe logo en over enkele wijzigingen en nieuwe items in Radio Roels. Verder in de podcast een geweldig promospotje over Canada van de CBC (zie lager) en cijfers over het aantal Amerikanen dat uiteindelijk toch naar Canada wil nu Donald Trump president wordt. Ook de nutteloze website komt in beeld. Tot slot ook wat klank van Nieuwjaarke Zoete zingen, een jarenlange traditie, onder meer ook in Meerhout-Gestel.
Jan 03, 201727:17
#47 - Kerst 2016. Hoe overleef je de feestdagen?

#47 - Kerst 2016. Hoe overleef je de feestdagen?

In aflevering 47 van Radio Roels ging ik samen met Floris Daelemans op zoek naar enkele goede manieren om de feestdagen te overleven. Toegegeven, de inspiratie kwam vooral van de website Survive The Holiday. We halen de tips over foute cadeaus, een overdosis aan kerstmuziek en flutwijn eruit. Tussendoor is er plaats voor drie kerstmirakels en leveren we het bewijs dat er ook goede kerstmuziek bestaat. Dit was de laatste aflevering voor 2016. We zijn er terug op donderdag 5 januari 2017. Mag ik jullie allemaal bedanken voor het luisteren het afgelopen jaar en een zalige Kerst en een gelukkig Nieuwjaar wensen!
Dec 24, 201635:23
#46 - Podcaster Kobe van Reppelen

#46 - Podcaster Kobe van Reppelen

Een jaar geleden dook een nieuwe naam op in Podcastland: Kobe van Reppelen. Deze jonge Limburger maakt er zijn missie van om menselijke verhalen, creativiteit en intuïtie samen te brengen. Niet alleen op zijn website maar ook in een podcast, waarin hij samen zit met bekende en minder bekende mensen voor een goed en grondig gesprek. Kobe is te gast in deze aflevering van Radio Roels. 
Dec 12, 201635:16
#45 - Podcaster Filip D'Hulster

#45 - Podcaster Filip D'Hulster

Deze aflevering van Radio Roels is helemaal gewijd aan podcasts en podcasting. Maar geen nood, we houden het boeiend en interessant genoeg voor mensen die geen voeling hebben met podcasts. Zo praten we met Filip D'Hulster, een West-Vlaamse IT-er die tussendoor ook twee podcasts maakt. Je hoort hoe ik een vermelding kreeg in The Humble And Fred Show, een van de best beluisterde podcasts van Canada, en we laten de winnende inzending horen van de Beste Podcast Wedstrijd van Radio 1. De producer van deze aflevering is Stijn Vercamer, te vinden op twitter als @stijnv. Enkele links die ter sprake komen: Time 2 Go Podcast en Wat is Podcast
Nov 28, 201645:50
#44 - Yasmina El Messaoudi: immigrant in Nederland

#44 - Yasmina El Messaoudi: immigrant in Nederland

Yasmina El Messaoudi draait al jarenlang mee in de Brusselse media. Ze presenteerde op Q-music en Radio 1, was te zien op TV Brussel en schreef tussendoor ook voor Libelle. Enkele maanden geleden liet ze carrière, man, huis en auto achter om een jaar naar Den Haag te trekken. "Ik had even nood aan iets anders," zegt ze in deze aflevering van Radio Roels.
Nov 14, 201637:21
#43 - Floris Daelemans in Nieuw-Zeeland

#43 - Floris Daelemans in Nieuw-Zeeland

Wie we daar hebben!? We treffen Floris Daelemans voor een korte Skype babbel in Nieuw-Zeeland.
Oct 17, 201612:51
#42 - Elisabeth Lannoo: Immigrant in Noorwegen

#42 - Elisabeth Lannoo: Immigrant in Noorwegen

De opname van het interview dat je deze week hoort, stond oorspronkelijk gepland op dinsdagavond 22 maart. Helaas besloten enkele terroristen om die bewuste dag een totaal andere wending te geven. Die avond stond ik in de studio verslag uit te brengen over een gitzwarte dag in de geschiedenis van dit land, en ging onze Skype babbel uiteraard niet door. Afgelopen week lukte het wel, en had ik een leuk gesprek met Elisabeth Lannoo, vroeger een collega op VRT radio, dezer dagen een immigrante in Noorwegen. We praten over hoe ze daar terecht kwam, wat ze er doet en over de verschillen tussen Noorwegen en België. De blog van Elisabeth heet A Belgian Up North. Op Twitter vind je haar als @lannooe.
Jul 29, 201631:01
#41 - Radio Roels live op het podcastfestival in Gent

#41 - Radio Roels live op het podcastfestival in Gent

Op vrijdag 3 juni was Kerk in Gent het toneel voor het allereerste Podcastfestival. Goede gesprekken, getuigenissen, verhalen en interviews over onderwerpen als technologie, seks en de Amerikaanse verkiezingen, er was voor elk wat wils. Ook Radio Roels deed mee, met een speciale live aflevering opgenomen voor publiek, een primeur voor deze podcast. Het kwam er zowaar tot een eenmalige comeback van Canada Draai, de voorloper van Radio Roels.
Jun 06, 201631:52
#40 - Peter Verhoeven: Vlaamse radiomaker in Los Angeles

#40 - Peter Verhoeven: Vlaamse radiomaker in Los Angeles

Elke week maakt onze landgenoot Peter Verhoeven vier uur live radio voor Q Music vanuit Los Angeles, waar hij woont en werkt. "Dat was een uniek experiment dat niemand ons ooit had voorgedaan maar dat nu perfect loopt", zegt Peter trots. Deze week een lange babbel met deze Vlaamse radiomaker in de Verenigde Staten. Over zijn liefde voor radio. Over radiomaken voor Vlaanderen vanuit de VS. Over hoe hij verknocht is aan Los Angeles en de mensen daar.
Mar 16, 201650:22
#39 - De Nutteloze Rubriek en Better Call Saul

#39 - De Nutteloze Rubriek en Better Call Saul

Er is wel degelijk leven na Breaking Bad, de bejubelde serie op Netflix. De 'Prequal' van Breaking Bad heet Better Call Saul en is mijn favoriet tijdverdrijf de laatste tijd. Ik praat erover in deze nieuwe aflevering van Radio Roels. David Demaerschalk komt nog eens langs, om te praten over het einde van zijn internetloos experiment, maar ook om een nieuw item te lanceren: de nutteloze rubriek! Regelmatig zal David u en mij komen verblijden met volstrekt nutteloze informatie. Dit keer onder meer over kippen die als dinosauriërs lopen met een stok in hun derrière. De producers deze week zijn: * Gene Vangampelaere (@Vangampelaere), ook bekend van de podcast www.roeselize.me. * Raf Thoonen (@ringlord)
Mar 09, 201629:39
#38 - Podcast Pionier Maarten Hendrikx (Tech45)

#38 - Podcast Pionier Maarten Hendrikx (Tech45)

Na Xander De Rycke en Nigel Williams eerder, praat ik in deze aflevering met Maarten Hendrikx, de derde Vlaamse Podcast Pionier. Maarten is al jaren de drijvende kracht achter Tech 45, de wekelijkse technologiepodcast, een van de langslopende shows van het land. Verder ook een spotje van de site AmericaButBetter.com, een satirische en Canadese kijk op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Helemaal op het einde ook een opmerkelijk reclamefilmpje van JetAir met William Shatner die Bohemian Rhapsody covert.
Feb 24, 201630:32
#37 - Veerman Floris Daelemans

#37 - Veerman Floris Daelemans

Een aantal mensen komt regelmatig terug in de podcast. Een van de gewaardeerde gasten is Floris Daelemans, radiovriend en podcastkameraad. Een lange babbel met hem is ondertussen zelfs een jaarlijkse traditie in Radio Roels. In aflevering 37 is het dus weer zover. Een groot deel van het gesprek met Floris gaat over zijn twee maanden als kapitein van een veerboot op de Schelde. Inderdaad, dat leest u correct. We bellen ook kort met David Demaerschalk om te eens te horen hoe het gaat met zijn internetloos experiment, zoals gelanceerd in een eerdere aflevering.
Feb 17, 201646:07
#36 - Digitale Detox met David Demaerschalk

#36 - Digitale Detox met David Demaerschalk

Voor mij is David Demaerschalk de creatieve duizendpoot die ik leerde kennen toen ik aan de VUB studeerde. De buitenwereld kent David als TifKad de kunstschilder, maar ook als de Pretpoëet of cartoonist Kjent. En dan vergeet ik nog een handvol van zijn andere alter ego's. Sinds 1 febuari is David bezig aan een opmerkelijk experiment: de digitale detox. Een maand lang zweert hij het internet, radio, televisie en smartphone af. Net voor zijn virtuele vastenperiode begon, ging ik langs voor een gesprek. In deze aflevering wil ik jullie ook warm maken voor de Relaas Podcast, een serie waargebeurde verhalen verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Het is een professioneel gemaakte podcast met mooie en persoonlijke verhalen. Ik praat erover met de stem en coördinator van de podcast, Pieter Blomme.
Feb 10, 201640:22
#35 - Onze terugkeer naar België

#35 - Onze terugkeer naar België

Wie ons volgt op sociale media, of af en toe eens naar Radio 1 luistert, had wellicht al vermoed dat we sinds een tijdje opnieuw in België wonen. Na vijf fantastische jaren in Canada, keerden we eind december 2015 terug naar Europa. Ik heb bewust gewacht om dit in een podcast te gieten tot het stof was gaan liggen en we min of meer normaal geïnstalleerd waren. Dat is nu het geval, en dus is dit voor het eerst het verhaal van onze terugkeer.
Jan 27, 201629:18
#34 - Arie Bakker: Een Nederlandse immigrant in Noorwegen

#34 - Arie Bakker: Een Nederlandse immigrant in Noorwegen

Afgaande op de luistercijfers van de podcast blijken de gesprekken met andere immigranten altijd zeer populair (Nicky Aerts bijvoorbeeld, maar ook Jan Ottenbourg een tijdje geleden). Daarom, op verzoek van velen, deze week opnieuw een gesprek met een collega-immigrant. Eentje die het wonen en werken in een ander land combineert met podcasten bovendien. Arie en Janneke, een Nederlands koppel uit Rotterdam, verhuisden enkele jaren geleden naar Noorwegen. Hun unieke verhaal hoor je deze week in aflevering 34 van de Radio Roels Podcast. Hun website en blog vind je op http://moving2norway.com/ De podcast is te beluisteren op Soundcloud.
Aug 26, 201542:41
#33 - Vakantie in Wasaga Beach

#33 - Vakantie in Wasaga Beach

Radio Roels #33 - Vakantie in Wasaga
Jul 28, 201528:32
#32 - Nicky Aerts: Immigrant in Berlijn en Jeruzalem

#32 - Nicky Aerts: Immigrant in Berlijn en Jeruzalem

Nicky Aerts was jaren geleden een fijne collega en co-presentator op Radio 1 toen ze op een blauwe maandag plots aankondigde dat ze met haar gezin naar Berlijn verhuisde. Dat was zes jaar geleden. Ondertussen ligt Duitsland al een tijdje achter haar en woont Nicky in Jeruzalem. In deze podcast praat Nicky over haar dubbele immigratie, het leven als 'Berliner' en haar recente ervaringen in Jeruzalem. Ik herken hetzelfde gevoel dat in mijn hoofd speelde, toen wij 4.5 jaar geleden naar Canada verhuisden: "Ik wil later niet terugkijken op mijn leven en denken: had ik het toen maar gedaan." Een lange en interessante babbel over leven in een ander land. Twee andere landen zelfs.
Jul 15, 201557:14
#31 - O Canada (Canada Day 2015)

#31 - O Canada (Canada Day 2015)

Op 1 juli viert Canada feest. De nationale feestdag heet 'Canada Day' en is een groot volksfeest met vuurwerk, straatfeesten, barbecues en veel rood en wit in het straatbeeld. Canada Day betekent ook de echte start van de zomervakantie. Deze aflevering van de podcast staat dan ook in het teken van Canada en van de vakantie. Verder een gesprek met Wouter Verschelden van Newsmonkey over het kibbelkabinet (een nieuwe Vlaamse podcast) en een nieuwe editie van 'Rare Jongens die Canadezen'. De vraag van deze week is: "Waarom bieden Noord-Amerikaanse openbare toiletten zo weinig privacy?"
Jul 01, 201535:30
#30 - Dat Was Het Nieuws 5 (Jos Bouveroux)

#30 - Dat Was Het Nieuws 5 (Jos Bouveroux)

Deze week de vijfde en laatste aflevering van 'Dat Was Het Nieuws' de zomerse radioreeks die ik samen met Stijn Vercruysse maakte op Radio 1 in 2001. Ons doel was het radionieuws te doorgronden door te spreken met vijf bevoorrechte getuigen op de radioredactie. Na de sportjournalist, de nachtelijke verslaggever, de nieuwslezer en de Wetstraatjournalist, konden we de reeks natuurlijk niet beter afsluiten dan met de hoofdredacteur. In 2001 was dat Jos Bouveroux!
Jun 17, 201547:31
#29 - Rare jongens die Canadezen

#29 - Rare jongens die Canadezen

Op vraag van een aantal luisteraars werd deze 29e aflevering van de podcast nog eens een ouderwetse editie zonder gasten, oude radiofragmenten of reportages. Een podcast met enkel een man en een microfoon, pratend over drukke dagen op kantoor, de reis rond de wereld van Radio 1 en een antwoord op de vraag waarom Noord-Amerika op 120 Volt draait en Europa op 220-240 Volt. Dat laatste past in een nieuwe rubriek in de podcast, getiteld: 'rare jongens die Canadezen'.
May 27, 201518:38
#28 - Dat Was Het Nieuws 4 (Marc Van de Looverbosch)

#28 - Dat Was Het Nieuws 4 (Marc Van de Looverbosch)

Deze week aflevering 4 van 'Dat Was Het Nieuws' de radioreeks die Stijn Vercruysse en ikzelf op Radio 1 maakten in 2001. Ons doel was het radionieuws te doorgronden door te spreken met vijf bevoorrechte getuigen op de radioredactie. Na de sportjournalist, de nachtelijke verslaggever en de nieuwslezer, hoorden we in deel 4 van Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch!
Apr 15, 201547:51
#27 - Podcast Pionier Xander De Rycke

#27 - Podcast Pionier Xander De Rycke

Het wereldje der podcasters in Vlaanderen is erg klein. Enkele weken geleden blikte ik een gesprek in met Nigel Williams, een van de weinige mensen die een Vlaamse podcast runnen. Maar de populairste en meest gedownloade podcast van Vlaanderen wordt gemaakt door Stand Up Comedian Xander De Rycke. Zijn 'Mosselen om Half Twee' bereikt per aflevering duizenden luisteraars en dat is in Vlaamse podcast-termen gigantisch. In deze nieuwe editie van Radio Roels een gesprek met Xander over het hoe en waarom van zijn podcast.
Mar 11, 201535:44
#26 - Dat Was Het Nieuws 3 (Gert Van Boxel)

#26 - Dat Was Het Nieuws 3 (Gert Van Boxel)

In deze podcast hoor je aflevering 3 van 'Dat Was Het Nieuws' de luchtige radioreeks die Stijn Vercruysse en ikzelf op Radio 1 maakten in 2001. Ons doel was het radionieuws te doorgronden door te spreken met vijf bevoorrechte getuigen op de radioredactie. Na de sportjournalist en de nachtelijke verslaggever, nodigden we in deel 3 de nieuwslezer uit. Gert Van Boxel heeft ondertussen meer dan 20 jaar ervaring als (eind)redacteur, verslaggever en nieuwslezer. Hij is een van de meest bekende nieuwsstemmen van Vlaanderen. Deze editie was een van mijn persoonlijke favorieten omdat het enkele leuke bloopers en versprekingen bevat die ooit echt werden uitgezonden.
Feb 18, 201539:25
#25 - Televisie kijken in Canada

#25 - Televisie kijken in Canada

Wij hebben onlangs een drastische beslissing genomen en besloten om ons kabelabonnement op te zeggen. Sindsdien kijken we alleen nog TV via het internet (op een deftig scherm wel te verstaan). In deze aflevering van de podcast leg ik uit hoe we Netflix, Youtube, On-Demand en Stievie combineren (dat laatste gebruiken we om alle Vlaamse zenders te kunnen bekijken). Van Gemma en Fran kom je te weten dat ze sinds een tijdje gek zijn van FC De Kampioenen. En wist je trouwens dat het nationale volkslied van Libië verdacht veel lijkt op de begintune van De Kampioenen? Luister en huiver mee met aflevering 25 van de Radio Roels Podcast.
Feb 11, 201528:14
#24 - Dat Was Het Nieuws 2 (Jan Huys)

#24 - Dat Was Het Nieuws 2 (Jan Huys)

Deze week aflevering 2 van 'Dat Was Het Nieuws', de reeks die ik samen met Stijn Vercruysse in de zomer van 2001 maakte op Radio 1. Vijf weken lang gingen we op zoek naar de achterkant van het radionieuws. Een erg interessante kijk kwam van Jan Huys, nachtjournalist en stem van de krantencommentaren . Zo wist hij ons te zeggen dat er ooit uitgebreid gekookt werd op de VRT in de nachtelijke uren. De reeks krijgt een tweede leven in de Radio Roels Podcast, met nu dus de tweede editie.
Jan 28, 201539:10
#23 - Podcast Pionier Nigel Williams

#23 - Podcast Pionier Nigel Williams

In tegenstelling tot Noord-Amerika zijn er maar een handvol podcasts in Vlaanderen. Je kan er de makers van dit unieke medium letterlijk op een hand tellen. De volgende weken plan ik een aantal gesprekken met enkele podcasters van het eerste uur. De eerste in dat rijtje is stand-up comedian Nigel Williams. Zijn podcast is een van de langst lopende en meest succesvolle van Vlaanderen. Het eerste van een reeks gesprekken met Vlaamse Podcast Pioniers, in deze nieuwe editie van Radio Roels!
Jan 21, 201542:15
#22 - Dat Was Het Nieuws 1 (Carl Berteele)

#22 - Dat Was Het Nieuws 1 (Carl Berteele)

In de zomer van 2001 kreeg ik - samen met Stijn Vercruysse - de kans om een luchtig programma te maken op Radio 1. Vijf afleveringen lang wilden we achter de schermen kijken van het radionieuws en met enkele kroongetuigen spreken over hoe het eraan toe gaat op de redactie, ook als de microfoon dicht staat. Ik kijk met veel plezier terug op die tijd, omdat het een leuke afwisseling was van het serieuze journalistieke werk waarmee ik toen bezig was bij 'Voor De Dag', de voorloper van 'De Ochtend'. Helaas werd 'Dat Was Het Nieuws' uitgezonden op zaterdagmiddag in augustus, een onmogelijk tijdstip. Via de podcast krijgt het programma nu een tweede leven. Elke twee weken zet ik een aflevering online (vijf in totaal). Te gast in de eerste aflevering: sportverslaggever Carl Berteele!
Jan 14, 201542:24
#21 - De jaarlijkse babbel met Floris Daelemans

#21 - De jaarlijkse babbel met Floris Daelemans

Het begint een gewoonte te worden; in de eerste podcast van een nieuw jaar komt Floris Daelemans langs voor een babbel. Ondanks dure beloftes blijft het helaas vaak bij die ene gezamelijke podcast. Maar we blijven proberen. Floris en ik praten over zijn huwelijk, de toekomst van radio, de heropleving van podcasting, reizen en toekomstplannen, persoonlijk en professioneel. De podcasts die in deze aflevering vermeld worden zijn Serial, Startup, Nieuwehoeren, Geeks and Beats, Monday Morning Podcast,  Bitterest Pill, This Week in Radio Tech, en nog enkele anderen...
Jan 06, 201544:37
#20 - Compilatie 2014

#20 - Compilatie 2014

En toen was het plots december 2014 en kwam er een einde aan alweer een jaar. Het afgelopen jaar heb ik minder afleveringen ingeblikt dan ik hoopte maar uiteindelijk toch meer dan in 2013, dus de grafiek toont - Ivan Van De Cloot gewijs - een stijgende trend! Deze laatste editie van 2014 is een compilatie aflevering (The Best Of, heet dat) met enkele leuke fragmenten uit het afgelopen jaar. Zoals die keer toen ik dat Nederlandstalige radioprogramma bezocht in Toronto, of het Salamander Festival in Bellefountain. Voor uw vermaak en vertier, ziehier aflevering 20 van de Radio Roels Podcast.
Dec 31, 201446:02
#19 - De Kerst Special 2014

#19 - De Kerst Special 2014

Kerstmis! En dus de tijd van het jaar voor vreetpartijen, te veel geschenken om goed te zijn, pauselijke zegens, uit de hand gelopen fondue feestjes, overdosis aan chocolade, Home Alone op televisie en belegen kersthits op de radio. Tijd ook voor de Kerst Special van de Radio Roels Podcast! Daarin krijg je een woordje over hoe kerst in Canada al start net na Halloween, een verhaal over Kerstavond aan het Westelijk front in 1914 en een eervolle vermelding voor de podcast producer deze week.
Dec 24, 201418:13
#18 - Wereldburger en professioneel piloot Jan Ottenbourg

#18 - Wereldburger en professioneel piloot Jan Ottenbourg

De podcast van deze week is een razend interessant interview met Jan Ottenbourg, een Vlaming die al meer dan 10 jaar woont en werkt in het buitenland. Eerst in Tahiti en nu in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Jan is niet alleen expat/immigrant maar ook piloot. Geef toe, dat konden we toch niet laten liggen?
Dec 10, 201439:36
#17 - Een weekend in Massachusetts

#17 - Een weekend in Massachusetts

Het was alweer een tijdje geleden dat we in Massachusetts waren, op bezoek bij Leen en Bart. Het lange weekend rond 11 november bracht daar verandering in. Voor mij werd het vooral een weekend gevuld met (zweef)vliegen. Verder staan we stil bij de dood van Tom Magliozzi, de legendarische co-presentator van Car Talk.
Dec 03, 201433:48
#16 - Hoe zou het nog zijn met Lode Roels?

#16 - Hoe zou het nog zijn met Lode Roels?

In deze podcast worden de rollen omgedraaid. Ik gaf antwoorden op vragen die mij gesteld werden door Stijn Janssen van Suiker, de Cultuurkrant van de Kempen. Stijn wilde eigenlijk vooral weten: Hoe zou het nog zijn met Lode Roels? Wel, het antwoord in deze Q&A podcast!
Nov 26, 201442:17
#15 - Halloween Special 2013

#15 - Halloween Special 2013

Halloween in Canada en de Verenigde Staten lijkt elk jaar grotere vormen aan te nemen. Groteskere vormen ook, sommige mensen gaan helemaal over de rooie. In deze podcast vertel ik over de oorsprong van Halloween en blikken we terug op ons Thanksgiving weekend. Ook mijn week in Seattle, USA komt even aan bod.
Oct 30, 201420:43
#14 - Mooie herfstdagen in Ontario

#14 - Mooie herfstdagen in Ontario

Na de korte comeback aflevering van Radio Roels vorige week, komt deze editie vanop de 37e verdieping van een hotel in Seattle, USA. Waarover zullen we't eens hebben, hoor ik je vragen? Wel, over ronde punten in Canada, de mooie herfstdagen in Ontario, ons huis in Brampton, en een stel krasse knarren die country zingen.
Oct 08, 201419:32
#13 - Is hier nog iemand?

#13 - Is hier nog iemand?

Aflevering 13, en jullie hadden natuurlijk kunnen weten dat je hier erg lang op zou moeten wachten. Meer dan zes maanden om precies te zijn. Maar het podcast virus is moeilijk tegen te houden en dus kropen we (letterlijk) na een lange tijd radiostilte nog eens achter de microfoon.
Sep 03, 201408:19
#12 - Nederlandstalige radio in Toronto

#12 - Nederlandstalige radio in Toronto

Tussen de sneeuwbuien en extreme koude door toch nog eens tijd gevonden om te podcasten. In aflevering 12 ga ik langs bij Martin van Denzen van Dutch Touch, een Nederlandstalig radioprogramma op de lokale zender CJMR.
Feb 10, 201437:27
#11 - Geouwehoer en Sfeervol Bullshitten

#11 - Geouwehoer en Sfeervol Bullshitten

Kerstkaarten sturen of nieuwjaarswensen overmaken via SMS of zelfs Twitter is vreselijk achterhaald. Echte mannen wisselen beste wensen voor het nieuwe jaar uit via podcast. Dat is exact wat er gebeurde op 2 januari 2014. Ik schudde Floris Daelemans de virtuele hand via een intercontinentale verbinding op Skype. Een uurtje lang werd er duchtig geouwehoerd en sfeervol gebullshit over Google Plus, huwelijksvoorbereidingen, een eigen plaat maken, de gevaren van de eindejaarsperiode en ijsstormen. Voor alle duidelijkheid, de auto op de foto is NIET de onze, al was het verschil met ons karretje minimaal. Aflevering 11 van Radio Roels, de eerste van het nieuwe jaar. Enjoy!
Jan 06, 201456:46
#10 - Bier Op Den Toog (Kerst Special 2013)

#10 - Bier Op Den Toog (Kerst Special 2013)

Jingle Bells, Jingle Bells, Jingle all the way!  We konden niet buiten een Radio Roels Kerst Special. Aangepaste muziek, onbekende weetjes over Kerstmis, op de schoot van Santa Claus, fout begrepen liedjes en sfeervolle hapjes. Dat laatste is gelogen, al de rest klopt wel. Ook inbegrepen: Lode op Radio 2, Canadese militairen met een kerstmuts en Bier Op Den Toog!
Dec 25, 201324:21
#9 - Sinterklaasspecial 2013

#9 - Sinterklaasspecial 2013

De aandachtige lezer zal gemerkt hebben dat we de afgelopen week opvallend veel in Nederlands gezelschap vertoefden. Daar was een goede reden voor. Zoals je kon lezen op deze blog zijn we naar The Dutch Store geweest  en een dag later naar het Sinterklaas feestje in Toronto, georganiseerd door de Nederlandse vereniging in deze stad, Dutch Treat. Van beide bezoekjes hoor je een audioverslag, in de Sinterklaas Special van Radio Roels.
Dec 06, 201319:31
#8 - Floris in Florida

#8 - Floris in Florida

Er zijn maar een paar dingen waarvoor ik na een lange werkdag uit de zetel wil komen. Een vers getapt Belgisch pintje, een vliegticket naar de zon of de combinatie Francesca Vanthielen/Clara Cleymans voor de deur, om de dingen bij naam te noemen. En voor een Skype babbel met Floris Daelemans natuurlijk, zeker als deze radiobroeder zich op dat moment in het zonnige Florida bevindt, in dezelfde tijdzone als Toronto. Dat maakt podcasten met hem net een stukje makkelijker dan gewoonlijk. Aflevering 8 van Radio Roels werd uiteindelijk een losse babbel over de toekomst van radio, de kracht van podcasting, de ellende van tijdzones en onze verwoede pogingen om de podcast Canada Draai nieuw leven in te blazen.
Nov 20, 201321:51
#7 - Frank Deboosere over Canadese winters

#7 - Frank Deboosere over Canadese winters

Toronto ligt op dezelfde breedtegraad als Firenze en toch zijn de winters er veel harder. Verhuizen naar het zuiden maar toch noordelijke winters te verduren krijgen, hoe kan dat? We hebben Frank Deboosere aan de Skype gehaald om eindelijk een antwoord te geven op die vraag. Verder vertel ik over mijn nieuwe job en wil ik jullie heel graag laten kennismaken met The Radiolab, een geweldige podcast. Aflevering 7 alweer van Radio Roels, in stereo bovendien. Dat zijn alvast twee goede redenen om te luisteren!
Nov 18, 201330:56
#6 - Pascal Paepen in Londen

#6 - Pascal Paepen in Londen

Eerst een dienstmededeling: Radio Roels is de nieuwe naam van Canadagboek Podcast. In deze aflevering hoor je een lang en boeiend gesprek met Pascal Paepen, de man van het economisch praatje om 18u30 op Radio 1. Wat weinig mensen weten is dat die rubriek jarenlang vanuit Londen kwam, de stad waar Pascal woonde en werkte. Ik praat met deze collega Kempenaar over zijn leven als immigrant. Verder grasduinen we door enkele artikels en tips die we de afgelopen weken binnen kregen, praten we je bij over ons leven in Canada en geven we je een luistertip in 'Wat zit er in de podkast?'.
Sep 04, 201301:04:17
#5 - Bart Lenaerts in Massachusetts, USA

#5 - Bart Lenaerts in Massachusetts, USA

Hij stond al lang op mijn ‘te interviewen’ lijstje en toen hij samen met vrouw en kinderen Toronto aandeed, kon hij er niet meer aan ontsnappen. Bart, van het bekende vriendenduo “Leen en Bart’ vertelt over hun immigratie naar de Verenigde Staten, ondertussen 14 jaar geleden.
Aug 06, 201340:31
#4 - Canada Day 2013

#4 - Canada Day 2013

1 juli is Canada Day, de nationale feestdag. Deze aflevering begint dan ook met een groet en hulde aan de vlag door Gemma en Fran. Je hoort een verslag van het volksfeest in Brampton, midden juni, en een interessante babbel over ... mollen!
Jul 01, 201323:31
#3 - Busje komt zo

#3 - Busje komt zo

Luisteren naar deze derde podcast is volledig vrijwillig, uiteraard. Maar wie de 20 minuten uitzit krijgt exclusieve klank te horen over de dagelijkse pendeltocht van Lode naar het werk en uitleg over de peperdure autoverzekeringen in Ontario. We laten ons Canadees licht schijnen over de speedypass in Walibi, het afluisterschandaal in de VS en de terugkeer van astronaut Chris Hadfield in Canada. Doe net als de vriendelijke mensen van de CIA, FBI en NSA en luister mee naar aflevering drie van de podcast.
Apr 03, 201322:30
#2 - Verhuisd naar Toronto

#2 - Verhuisd naar Toronto

De tweede podcast is een feit. Een tikkeltje later dan verwacht. Of beter, schaamteloos veel later dan verwacht en verhoopt.  In deze nieuwe aflevering praten we jullie bij over onze nieuwe woonplaats en wat er allemaal anders moet als je van provincie wisselt. Het nieuws in Toronto zelf werd vooral beheerst door de burgemeester Rob Ford en zijn mogelijk druggebruik. Je hoort ook wat we onthouden hebben uit het Vlaamse nieuws de afgelopen weken.
Mar 13, 201319:32
#1 - De eerste echte podcast

#1 - De eerste echte podcast

De blog over onze avonturen in Canada is er vanaf nu ook met klank. Het is te zeggen, na enkele experimenten met korte ingesproken dagboekfragmenten eerder dit jaar, wil ik er een echte podcast van maken met reguliere afleveringen. Afwachten hoe lang ik het volhou. In deze aflevering van de podcast bekijken we de volgende razend interessante maatschappelijke thema’s: Is dit echt de eerste aflevering? Hoe is het leven in Canada? Zijn er nog vragen?
Jan 08, 201318:00