Skip to main content
Spotify for Podcasters
Rensen Relatie Radio

Rensen Relatie Radio

By Karin Rensen

Welkom bij mijn podcast. Hier vertel ik meer over mijzelf en over mijn visie op relaties, gezondheid, opvoeding en psychologie. De therapie die ik bied, is erop gericht om je dichter bij jezelf te brengen. Om te onthaasten en om je (weer) te doen beseffen dat het leven niet draait om status en geld verdienen. Het leven draait om verbinden met de mensen om je heen die er voor jou toe doen. Het leven draait niet om perfect zijn, maar juist om het maken van fouten en om het kunnen groeien dankzij die 'fouten'. Elke dag heb je de kans om de beste versie van jezelf te zijn! Pak jij die kans!
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
PodBean Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Blijven of Scheiden, meditatie en visualisatie

Rensen Relatie RadioJul 03, 2023

00:00
23:30
Blijven of Scheiden, meditatie en visualisatie

Blijven of Scheiden, meditatie en visualisatie

Wat als jij aan de rand van een klif staat om te gaan bungeejumpen. Spring je dan zo snel mogelijk om van de angst af te zijn of durf je ook te blijven staan met jouw gevoel van ongemak?

Of: Ben je juist iemand die eeuwig twijfelt en bang is om te springen? Lukt het je dan om eens het tegenovergestelde te doen van wat jouw eerste reactie zou zijn. Kan je dan de keuze maken om toch te springen, gewoon omdat je weet dat je dan uit je oude patronen komt en omdat jij jezelf wel vertrouwd met wat er dan ook op je pad komt.

Beluister deze meditatie en visualisatie zodat je weer even wat dichter bij jezelf en bij jouw kernwaarden kunt komen. Kom even los van al je gedachten en verbind je weer met jezelf.

Jul 03, 202323:30
Emigratie naar Bonaire deel III

Emigratie naar Bonaire deel III

Het emigreren geeft ruimte om tot rust te komen, tegelijkertijd geeft het blijkbaar ook ongemakkelijke ruimte. Namelijk de ruimte om je hele leven opnieuw uit te vinden. En ik heb dat denk ik iets te letterlijk genomen :-).

In deze podcast zijn we inmiddels 9 maanden geëmigreerd. Ik ben mijn werk weer aan het oppakken en dat gaat niet zonder slag of stoot.
Ik zit in een soort identiteitscrisis en ondanks de stress die dat geeft, probeer ik mild voor mijzelf te zijn en te beseffen dat ik niet 1, maar 2 bedrijven aan het runnen ben. Zowel de online praktijk voor NL en de offline/ Face to face praktijk op Bonaire.
May 11, 202335:28
Emigratie deel II

Emigratie deel II

Hoe is het mentaal om te emigreren?

In deel I vertelde ik al over hoe het pittig kan zijn om fulltime met de kids te zijn en om nog veel te moeten regelen.

In deze aflevering zijn we net verhuisd van het resort naar ons nieuwe huis. Ondanks dat we in de heetste periode van het jaar gingen verhuizen, hadden we goeie moed, we hadden immers 2 airco's in huis. Of toch niet...?

Ik vertel wat (nu na 4 maanden) de impact van de emigratie op de kids is. En ook hoe wij daar mee omgaan. Hoe gaan bijv. wij om met het missen van vrienden en familie? En hoe vinden wij een weg in het soms te dicht op elkaars lip leven en anderzijds de kids toch op een geduldige en behapbare manier de buitenwereld laten ontdekken?

Ben jij iemand die zelf overweegt om te emigreren? In deze podcast geef ik de belangrijkste tip over hoe je de keuze maakt om wel of niet nu die stap te zetten.

May 07, 202335:17
Relatietherapie aan de hand van metaforen
Feb 20, 202355:13
Beter uit een crisis

Beter uit een crisis

Vandaag een podcast met gastspreker Romina Pattiasina, vrouweninspirator, storytellen en (op instagram) ook beter bekend als @Malukuparadise.


Crisis komt van het oud Griekse 'krinein', dat "onderscheiden" of "beslissen" betekent. In de middeleeuwen werd de term gebruikt om het sleutelmoment in het verloop van een ziekte aan te duiden: een patiënt in kritieke toestand werd beter óf stierf.

Een crisis kan je zien als het einde van iets, maar ook het begin van iets nieuws. Want je leeft immers nog...

Je hebt zelf de keuze om in een crisis, en in je stressmodus, te blijven hangen óf om je schouders eronder te zetten en weer te gaan leven.

Wat kies jij?

Beluister deze audio opname die is gemaakt van de Webinar 'Beter uit een crisis',  onderdeel van de online Relatietraining 'ACT and Connect'.Oct 03, 202201:04:35
Emigratie naar Bonaire deel 1

Emigratie naar Bonaire deel 1

Volg mijn mooie maar ook emotionele reis tijdens onze emigratie met het gezin naar Bonaire. Wat zijn de praktische maar vooral ook emotionele dingen waar ik hier tegenaan loop? Hoe probeer ik zo mindful mogelijk te emigreren? Hoe tank ik bij van sommige stressvolle momenten? Info over wat het met je relatie doet om te emigreren volgt in de volgende podcast. Binnenkort ga ik daarover praten in radioprogramma MegaHitFM en als t meezit dan kan ik die aflevering ook hier op mijn podcastkanaal posten. Wordt vervolgd...
Jun 03, 202236:17
Uitstelgedrag is zo gek nog niet!

Uitstelgedrag is zo gek nog niet!

Heb jij last van uitstelgedrag? Ben jij voor je gevoel echt een 'typische uitsteller'? Baal je van jouw uitstelgedrag? Luister dan vooral deze podcast over waarom taken uitstellen zo gek nog niet is.
Uitstellen is neutraler te verwoorden als het op pauze zetten van een taak en het her-prioriteren van andere taken. Soms kom je er in het leven niet omheen dat er dingen gebeuren waardoor je afgeleid raakt van de dingen die je graag wil doen. Soms zijn er dingen die je niet heel graag doet, maar die toch wel belangrijk voor je zijn, al is het alleen maar omdat je dmv die taak een dak boven je hoofd houdt.
En hoe realistisch is het eigenlijk, om met alles wat er om je heen gebeurt, als een soort robot al je taken dagelijks maar te kunnen blijven doen? En hoe gezond of ongezond is dat misschien wel? Het is superknap om een gouden medaille te winnen op de olympische spelen, maar sta je er ook wel eens bij stil hoeveel die topsporters moeten opofferen van hun gewone leven om tot dat doel te komen? En als je 'brutally honest' bent naar jezelf. Heb je dan wel al die opoffering over voor die ene taak die je wilde volbrengen.
Het antwoord op uitstelgedrag is niet om boos te worden op jezelf en om koste wat kost toch maar verder te gaan met je taak.
Wanneer je mindful, met aandacht voor zingeving, wil leven, is het veel belangrijker dat je het uitstelgedrag als een radar gaat zien. Het is een radar dat er OF andere taken bij zijn gekomen OF het is radar dat je toch eigenlijk niet vanuit je tenen gemotiveerd was om die taak te volbrengen. Soms zit het leven mee, zit je in een flow en denk je er niet eens bij na dat je weer die vaatwasser aan het inruimen bent of dat je 3 wasjes op een dag draait. Op andere dagen of periodes in je leven, denk bijv. aan corona, wordt je uit het veld geslagen, voel je je moe en kost het al je energie om gewoon al op tijd op je werk aan te komen. Wat sowieso niet helpt is om jezelf naar beneden te halen als iets niet lukt. Dat veroorzaakt dubbel leed. Je hebt dan EN de taak niet volbracht EN je krijgt een hekel aan jezelf. In de podcast leg ik uit hoe je meer vanaf een afstandje naar je eigen leven kunt kijken zodat je minder snel vervalt in het negatief oordelen over jezelf.
De take home message van deze podcast is dan ook:
Uitstellen is zo gek nog niet.
Haal de les uit wat het uitstelgedrag je te leren heeft en wees lief voor jezelf!
- Stel dat je via Spotify deze podcast beluistert, vergeet dan niet de poll in te vullen :-)
Veel plezier met luisteren.
Jun 03, 202232:46
Wat mensen nog van honden kunnen leren - met gastspreker Liz Kappert

Wat mensen nog van honden kunnen leren - met gastspreker Liz Kappert

In deze aflevering is Liz Kappert te gast, gedragscoach voor hond en baas. In haar werk, kijkt Liz niet alleen naar wat het gedrag is van de hond, maar bekijkt ze juist systemisch (vanuit meerdere perspectieven) naar welke invloeden meespelen in hoe de hond zich voelt. Aangezien de hond erop gericht is om zijn roedelleider te volgen, is het dus logisch dat er 9 van de 10 keer ook gedrag of gevoelens van het baasje zijn die de hond beïnvloeden. 

In deze podcast bespreken we hoe wij, vanuit de gedragspsychologie, naar de mens als diersoort kijken. We bespreken hoe wij zien dat we eigenlijk veel van honden kunnen leren. 

In onze individualistische prestatiemaatschappij zijn we erg gericht op onszelf geraakt en op het optimaliseren van ons cognitieve brein. We vergeten daarbij dat we ook een primair brein, een oerbrein hebben die ook nog mee wil doen en die belangrijke stresssignalen geeft wanneer die verwaarloosd wordt. 

In ons dagelijks leven zijn we druk met het bedenken van de beste chip voor een of andere supersonische auto, maar het lukt ons vervolgens niet om een ruzie met onze partner bij te leggen. 

We focussen op het maken van jaarverslagen en begrotingen, maar het lukt ons niet om te bedenken hoe lang de rijst moet koken en om genoeg vitamines in onze dagelijkse maaltijden te krijgen. 

We vergeten dat ons brein (en ons lijf) liefde en veiligheid nodig heeft. 

We voelen wel dat we liefde en veiligheid missen, maar we weten niet wat we met dat gemis aan moeten. We voelen ons dan rusteloos en kopen gewoon een stuk chocola of bestellen online wel even een paar schoenen van 200,-. 

We voelen wel dat we een knuffel willen en dat we uit onze comfort zone willen, maar we zitten in zo'n afgetrainde automatische piloot modus, dat we steeds minder vaak stil staan bij wat we eigenlijk allemaal voelen. 

En toch zijn er voor de hand liggende en simpele tips om uit die automatische piloot modus te stappen en om weer contact te maken met jezelf, met jouw oerbrein.

Doe jezelf een plezier en maak na het lezen van deze zin meteen een wandeling... Wel met je podcast aan dan :-)

Laat in een reactie of via email (rensentherapie@gmail.com) weten wat je van deze aflevering vindt. 

Veel plezier met jouw oerbrein en tot een volgende aflevering.

Mar 23, 202232:28
Verslaving te lijf met het ultieme medicijn: Verbinding!

Verslaving te lijf met het ultieme medicijn: Verbinding!

Deze podcast aflevering gaat over 'Verslaving'. 

In deze aflevering bespreek ik met je wat dopamine in je brein doet, wat het nut is van impulsremming en wat je kan doen om terugvallen te voorkomen. 

Naast dat het voor de verslaafde heftig is om verslaafd te zijn, is het voor de partner, vriend of familielid van de verslaafde minstens zo heftig. Zoals een bekend boek uit de systeemtherapie ook zegt 'Een psychische stoornis heb je niet alleen' (J. Baars en E. van Meekeren). Als partner kan je jezelf verliezen in het willen redden van de ander. Ook kan je in een identiteitscrisis raken doordat je beseft dat je jouw eigen voorgevoel niet goed genoeg hebt vertrouwd, dat je je voor hebt laten liegen en dat je met je hebt laten sollen, terwijl je dat absoluut niet wilt. Je wil een sterk en onafhankelijk persoon zijn. Je wil duidelijke grenzen kunnen stellen aan je partner en je wil vooral dus ook dat je partner zichzelf 100% verantwoordelijk voelt voor diens gedrag. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met alle pijn, verdriet en boosheid? Hoe verdraag je de pijn die soms zo onverdraaglijk voelt? En, ook niet minder belangrijk, hoe zorg je dat je ook weer aan jezelf toekomt. Hoe zorg je dat de verslaving niet je hele leven gaat beheersen? Neem je nog wel eens tijd voor jezelf? Heb je zelf wel eens therapie of coaching overwogen, voel je zelf grip op de dagelijkse dingen die je doet? 

Luister mee met de podcast en kom erachter waarom Acceptance and Commitment Therapy zo passend is voor zowel de 'verslaafde' als voor de partner/omgeving van de verslaafde. Verbinding is immers HET tegengif van een verslaving. Verbinding is het tegenovergestelde van een automatische piloot modus. Verbinding is het tegenovergestelde van vermijding. Vermijden is helaas wat mensen doen in hun verslaving. Het dempen en vermijden van pijnlijke emoties. Het logische tegengif hiervan is dus dat je emoties en pijn leert te verdragen. Dat je weer in gaat zien dat pijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven is. In ieder geval onvermijdelijk wanneer je kiest voor een leven met liefde en verbinding.

Luister mee en deel naderhand jouw reactie via jouw muziekapp of stuur een email naar rensentherapie@gmail.com.

Het filmpje waar ik in de podcast naar verwijs mbt Dopamine Detox is de volgende: https://www.youtube.com/watch?v=9QiE-M1LrZk

Het boek waar ik naar verwijs in de podcast is 'Als hij maar gelukkig is', van Robin Norwood. Te bestellen via bijv. bol.com, maar uiteraard ook goed om in deze coronatijden de fysieke boekwinkels te kunnen steunen.

Vanaf ong. April 2022 zal ik mijn e-learning voor Relatietherapie online klaar hebben staan, zodat je desgewenst nog verder kunt verdiepen in het leren omgaan met de verslaving. Houd mijn website en instagram account @rensentherapie_relatietherapie  in de gaten voor updates over de e-learning.  

Veel luisterplezier en sterkte met alles wat je op dit moment doormaakt!

Liefs Karin

Nov 17, 202101:08:04
Tips van DE relatieexperts. Hoe zorg je ervoor dat je na 50 jaar huwelijk nog steeds verliefd bent?
Jul 01, 202101:13:26
Relatie met geld - deel II

Relatie met geld - deel II

Deze podcast is de tweede podcast met financieel coach Anita Geijtenbeek. In deze aflevering bespreken we o.a. waar je op kan letten wanneer je jouw belastingaangifte doet. We bespreken ook, net als in de vorige aflevering, het belang van goede financiële coaching. Want juist als het om zoiets privés gaat als geld, is het wel fijn dat je jouw coach wel kan vertrouwen, toch?

We hebben het in deze aflevering ook over Money Maturity en de dramadriehoek. Het boek waar we naar verwijzen is 'Money Maturity' van George Kinder! We bespreken de psychologie die schuil gaat achter de relatie die mensen met geld hebben. Die kennis helpt je om meer mindful met geld om te kunnen gaan. 

Vanuit mijn kernwaarde 'zelfzorg' ben in de loop der jaren gaan beseffen dat ook mijn 'financiën' een groot onderdeel is van goede zelfzorg. Wanneer ik een gezonde financiële huishouding heb en wanneer ik een ontspannen relatie/houding kan hebben richting zaken die met geld te maken hebben, dan zorg ik goed voor mijzelf. 

Dan voorkom ik dat ik te veel geld uit geef...

Dan voorkom ik dat ik geen overzicht meer heb en...

Dan voorkom ik dus ook dat ik geleefd wordt door geld...

Ik heb daarom, na de sessie meteen de boekentip van Anita besteld. Het boek helpt me om op een actieve manier mijn relatie tot geld gezond te houden. Heb jij het boek al besteld?!

Side note hierbij: Ik heb geen belangen in het verkopen van dit specifieke boek. 

Het is oprecht mijn wens en die van Anita, dat steeds meer mensen een gezonde relatie rondom geld kunnen ontwikkelen en we willen daarom zoveel mogelijk nuttige kennis met jullie delen. Bij deze dus... 

Heb je nog vragen rondom het thema geld. Schroom dan niet om die te stellen. Mail me op rensentherapie@gmail.com of mail Anita via info@anitageijtenbeek.nl.

Jun 29, 202101:03:08
Mindful scheiden

Mindful scheiden

Hoe kan je met rust, zonder overmand te worden door emoties, grote keuzes maken zoals of je gaat scheiden of niet? 

Wat zijn praktische tips die je wil weten voordat je de keuze maakt om te gaan scheiden? 

Wat is 'onzichtbare loyaliteit' en hoe heb je hier rekening mee te houden in het proces van de scheiding?

Hoe kan je de beste versie van jezelf zijn? En hoe ben je niet alleen op goede momenten de beste versie van jezelf, maar hoe doe je dat juist ook op de minder goede momenten, oftewel 'Hoe vergroot je jouw psychologische flexibiliteit?'. 

Zorg dat je over 10 jaar trots kunt zijn op de keuzes die je in het hier en nu maakt. Zorg dat je kinderen ook trots op je kunnen zijn op hoe jij vanuit je moederrol ook gehandeld hebt in het hier en nu. Zorg dat je binnen jouw cirkel van invloed blijft handelen. Hou de eer aan jezelf. Verlaag je niet tot het niveau van de ander en zet je in om toch respectvol om te blijven gaan met je (aanstaande) ex. Je hoeft niet te bedenken of je jouw ex dat 'gunt', het gaat erom dat je jezelf de beste versie van jezelf gunt. Je gunt jezelf dat je niet leegloopt door alle negativiteit, door alle boosheid en verdriet. Kom in actie en bekijk wat jij direct na het luisteren van deze podcast al kunt doen om toch echt meer mindful met jouw scheidingsproces om te kunnen gaan. En laat mij vooral weten wat je van deze podcast vindt en wat het allemaal bij je oproept. Laat een reactie achter op mijn instagram account @rensentherapie_relatietherapie of stuur mij een email: rensentherapie@gmail.com.

Sterkte en succes met jouw mindfulle scheidingsproces!


Info. die in de podcast is besproken:

Zie hier het filmpje van Richard Groenendijk over scheiden: https://www.youtube.com/watch?v=02YkAo_l1P4

Checklist Scheiden of Uit elkaar gaan: https://www.wijzeringeldzaken.nl/uit-elkaar-gaan/checklist-scheiden-of-uit-elkaar-gaan/

Hoe verdeel je de kosten bij co-ouderschap: https://www.nibud.nl/consumenten/co-ouderschap/

Open brief aan ouders (geschreven door kinderen van gescheiden ouders): https://www.villapinedo.nl/open-brieven/  


Apr 30, 202101:02:43
Relatie met geld - deel I

Relatie met geld - deel I

In deze podcast is Anita Geijtenbeek, mijn leefstijlcoach en mijn financieel coach te gast. Samen praten we over de thema's waar stellen vaak tegenaan lopen met betrekking tot hun geldzaken. We bespreken o.a. 'Wat is jouw Money Mindset?', dus Wat betekent geld voor jou en je partner?, Welke normen en waarden heb je op het gebied van geld van je ouders mee gekregen? En: Hoe beïnvloedt jouw visie op geld jullie relatie? Zitten jullie bijv. wel op een lijn met betrekking tot uitgaves? En hoe tevreden ben je eigenlijk over het aantal uren dat je werkt? Hoe fijn vind je het dat je partner zo veel of juist zo weinig werkt?
Met behulp van deze podcast willen we jou en je partner bewust maken van de geldkeuzes die je maakt en je bewust maken van de geldstress en de geldruzies die je op dit moment waarschijnlijk onnodig vaak hebt.
Waar wij voor staan is dat we het taboe op relatiestress en het taboe op geldstress willen doorbreken!
Je hoeft je nooit te schamen voor hoe jouw geldzaken er voor staan. Je hoeft je er ook echt niet voor te schamen dat jij en je partner niet op 1 lijn zitten als het gaat om geld. Anita en ik maken dagelijks mee hoe stellen de grip op hun geld(gedrag) zijn kwijt geraakt en deze stellen ook de grip op zichzelf en op elkaar zijn geraakt. En zo graag hadden we het juist die stellen gegund dat ze al eerder bij ons langs waren gekomen. Dat ze niet eindeloos het ene gat met het andere zouden hoeven te dichten en dat ze niet iedere avond met stress naar bed zouden gaan en met stress weer op zouden staan. Het accepteren van financiële hulp en/of het accepteren van relatie-hulp kan je niet alleen onnodige stress besparen, maar ook veel geld besparen.
En ook al voelt het nu misschien niet zo... Geld hoeft geen bron van stress te zijn. Geld kan zelfs leuk zijn. En iedereen, dus ook jij, kunt groeien naar een positieve Money Mindset! Hoe meer jij een positieve associatie met geld krijgt, hoe meer je positief geldgedrag aanleert.
Mindfulness is niet alleen het genieten van vogeltjes die fluiten tijdens een mooie wandeling. Mindfulness is ook dat je de volle aandacht kunt geven aan pijnpunten die er zijn, dus ook geldstress. Mindfulness is ook dat wanneer je online leuke schoenen ziet, je met jouw volle bewustzijn een keuze maakt of je die schoenen wel echt nodig hebt. En mindfulness in je relatie is dat je echt in contact bent met de ander en dat je de tijd en de ruimte neemt om elkaar te begrijpen en elkaar te ondersteunen in jullie wens naar financiële fitheid.
Graag helpen wij jullie om zowel in je relatie als in je geldzaken, de beste versie van jezelf te zijn!
Voor vragen of voor het aanvragen van het werkformulier mail:
rensentherapie@gmail.com of info@anitageijtenbeek.nl. Voor meer info. over de financiële en/of leefstijldiensten van Anita Geijtenbeek, kijk op www.anitageijtenbeek.nl.
Wacht niet langer en begin vandaag nog met het upgraden jullie Money Mindset!
Jan 25, 202141:26
Van een stomende vaatwasser naar een stomend seksleven!

Van een stomende vaatwasser naar een stomend seksleven!

Wat is de link tussen een vaatwasser en jouw seksleven... En hoe kan jouw vaatwasser er voor zorgen dat jouw seksleven aanzienlijk verbeterd?! Beluister de Podcast en wees voorbereid: Na deze inzichten kun je niet meer terug naar je dagelijkse routine en je dagelijkse frustraties. Deze podcast is de (her)start naar verbinding met je partner en is een quickstart naar meer mindfulness in je relatie.
Aug 11, 202048:28
Het vrouwenbrein versus het mannenbrein

Het vrouwenbrein versus het mannenbrein

Wat zijn op neurobiologisch niveau de verschillen tussen mannen en vrouwen? Wat zijn valkuilen waar we allemaal in het dagelijks leven instappen en hoe komen we daaruit? Ik geef je de kennis om je partner beter te kunnen gaan begrijpen en ik geef je tips waarmee je jouw relatie weer een boost kunt geven. Luister de podcast samen met je partner en bespreek naderhand wat jullie beiden eruit halen voor jullie relatie!

Bespreek met je partner of en hoe je de '90 days challenge' aan wilt gaan! 

De oplettende luisteraar kan gehoord hebben dat ik nog van plan was een toelichting te geven over wat Arnold Vanderlyde nu precies te maken had met het vrouwenbrein... Bekijk daarvoor mijn filmpje in linktree over de mannengroep 'Boost je relatie'. Heb je vragen over therapie... Zou je graag in groepsverband een training van mij - evt samen met Arnold Vanderlyde - willen krijgen, mail me dan (rensentherapie@gmail.com) of stuur een DM op instagram @rensentherapie.

Jan 12, 202036:04
ACT: Niet denken maar doen! Vanaf nu een zinvol en waardegestuurd leven.

ACT: Niet denken maar doen! Vanaf nu een zinvol en waardegestuurd leven.

In deze podcast vertel ik je wat ACT, oftewel 'Acceptance and Commitment Therapy' is. Ik geef je in deze podcast werkopdrachten mee en ik zet wellicht jouw wereldbeeld en/of jouw ZELFBEELD op zijn kop. Want als je niet bent wie je denkt dat je bent... WIE BEN JE DAN wel? En hoe moeilijk is die gedachte? Hoe moeilijk is het om gedachten te hebben en ze niet meteen weg te kunnen maken, om ze niet meteen in een hokje te kunnen plaatsen. Hoe moeilijk is het voor ons mensen om soms ergens GEEN oplossing of GEEN antwoord op te hebben? Ondanks dat het heel knap is aan de mens dat ze, anders dan dieren, WEL het besef hebben dat ze leven, lijkt het soms ook een vloek te zijn. Want wanneer er het besef is dat er niet alleen een 'vandaag' is, maar ook een 'morgen' en ook misschien nog wel een 'over 20 jaar', waar moeten en kunnen we dan wel niet allemaal over nadenken? Lukt het ons dan nog wel om in het hier en nu te zijn? Of zijn we stiekem heel hard bezig om de komende 20 jaar zoveel mogelijk dicht te timmeren met allemaal voorspelbaarheden, zodat we niet te veel hoeven te schrikken van onverwachtse dingen? En wat biedt het ons om zoveel met de toekomst bezig te zijn? Hoe WERKBAAR is dat? Genieten we dan nog wel van alles wat het 'HIER EN NU' te bieden heeft?

En hoe komt het eigenlijk dat we zoveel nadenken over de toekomst? Komt dat door ons verleden, komt dat doordat je zelf ergens niet goed in bent? Allemaal gedachten die je terugvoeren naar het verleden en die je opnieuw uit het 'hier en nu' halen. En zoals Leo Tolstoy al zei: 'Er is maar een moment belangrijk: NU! Dit is het belangrijkste moment, want dit is het enige moment waarop je enige macht hebt'.

Door middel van enkele metaforen en ook een praktische huiswerkopdracht die ik je aan het einde meegeef, wil ik je een opstart meegeven in het meer MINDFUL LEVEN en daarbovenop geef ik je gedachten en tools mee om te komen tot een meer WAARDEGESTUURD LEVEN, waarbij waarde-gestuurd als het tegenovergestelde wordt gezien als een leven in de 'AUTOMATISCHE-PILOOT-STAND'.

Ter info.:

Het boek waar ik naar verwijs in de podcast is 'THE UNTETHERED SOUL, van Michael Singer, 2007'. Ook verwijs ik naar Youtube filmpjes, waaronder de Tedtalk, van Brene Brown over kwetsbaarheid. De website waarop je GRATIS WERKFORMULIEREN en nuttige info. kunt vinden over ACT is: www.actmindfully.com.au. Via mijn instagram, link in bio., kun je het filmpje vinden over 'I had a black dog, his name was depression'.

Jan 11, 202054:37
Gedragsverandering en goede voornemens

Gedragsverandering en goede voornemens

Iedereen heeft wel eens goede voornemens. Of dat nou met Oud & Nieuw is of op een moment dat je een dieptepunt bereikt en denkt 'Nu moet het roer om'. Maar hoe lastig is het eigenlijk om realistische doelen te stellen? Als je al 3 jaar niet gesport hebt, is 1x per week sporten best hoog gegrepen. Als je al vanaf je 14e rookt, is het best lastig om cold turkey ineens te stoppen. Als je af wilt vallen, maar je maakt nooit tijd om rustig te gaan zitten en om überhaupt dus stil te staan bij wat je eigenlijk eet en hoeveel je eet... dan pak je jouw probleem maar half en maar tijdelijk aan. Helaas is het heel verleidelijk om aan dieetprogramma's mee te doen waarbij wordt beloofd dat je in 2 weken tijd meerdere kilo's kwijtraakt. Maar hoe onlogisch is het dat die kilo's eraf zouden blijven als je na een paar weken/maanden weer je oude eetpatroon gaat aanhouden. JUIST ZO'N  KORTE TERMIJN DIEET ZORGT VOOR FAAL-ERVARINGEN. Je valt niet alleen af, maar komt ook vanzelf je oude kilo's weer aan. En het vreemde aan mensen is dat ze dan het dieet niet de schuld geven, maar dat ze zichzelf de schuld geven dat ze weer zijn aangekomen. Ze verwijten zichzelf een gebrek aan doorzettingsvermogen. Maar hoe (on)logisch is het om vanuit 0% routine en dus vanuit 100% wilskracht en discipline nieuw gedrag eigen te maken? MENSEN OVERSCHATTEN HUN EIGEN BREIN en dan vooral de grip op hun eigen IMPULSREMMING. Wat mensen onderscheidt van dieren, is dat we onze impulsen kunnen remmen. Als je dieren onbeperkt eten geeft, dan eten ze zich dood. Als je mensen onbeperkt eten geeft, dan kunnen ze (overigens ook niet iedereen helaas) hun impulsen beheersen/remmen. Dit omdat ze een besef hebben van wat het huidige gedrag kan betekenen voor hun toekomstige IK. En het 'KUNNEN DENKEN OVER JEZELF IN DE TOEKOMST' is dus een handige menselijke eigenschap, waardoor we onszelf dus soms kunnen onthouden van lekkernijen en waardoor we soms onszelf kunnen pushen om iets te doen, terwijl we er op dat moment geen zin in hebben. Maar wat veel mensen vergeten is dat DE IMPULSREMMING DIRECT DAALT WANNEER ER STRESS IS. En laten wij in onze westerse prestatiemaatschappij nou net heel veel stress hebben!

Als je realistisch naar jezelf kijkt, dan weet je allang dat je na een dag lang hard werken liever een pizza pakt, dan dat je nog even gezonde broccoli gaat kopen en koken. En als je deadlines hebt op je werk, dan weet je van te voren al dat je die dag veel meer koffie gaat drinken dan je jezelf eigenlijk had voorgenomen. En als je moe bent, dan doe je per ongeluk toch een keer lelijk tegen je partner of tegen je kinderen, terwijl je jezelf tijdens een meditatie-retraite nog zo had voorgenomen dat je jezelf vanaf dat moment te allen tijde in de hand zou gaan houden. 

Maar wat nu zo interessant is aan die stress-momenten, is dat DAT dus JUIST DE MOMENTEN ZIJN DIE ESSENTIEEL ZIJN VOOR GEDRAGSVERANDERING. Het gaat niet zozeer om het zoeken van het gezondste receptenboekje of het zoeken van de beste personal trainer. Het gaat erom dat je eerlijk ten opzichte van jezelf bekijkt WAT JOU ALLEMAAL STRESS GEEFT. Wordt je getriggerd in oud gedrag door relatieproblemen? Doe dan wat aan die relatie. Of: Wordt je getriggerd door werk wat eigenlijk al 5 jaar niet meer bij je past? Ga dan eens in gesprek met een loopbaancoach. Maar KIJK dus vooral NAAR HET GEHELE PLAATJE! ZOOM UIT BOVEN JE EIGEN LEVEN en LAAT EEN COACH OF THERAPEUT met je meekijken en MEEDENKEN. Een frisse blik helpt altijd. Soms denk je dat je vast zit, maar zijn er toch kleine veranderingen mogelijk waardoor je dagelijks minder stress ervaart. GUN JEZELF DE MOMENTEN DAT JE EVEN BIJ JE EIGEN leven en je eigen LEVENSKEUZES STIL STAAT. En als je dus al goede voornemens hebt... KIJK dan NIET ZOZEER NAAR HET GEWENSTE GEDRAG, maar WEES REALISTISCH en ANALYSEER vooral ook JE HUIDIGE GEDRAG. Zodra je daar zicht op hebt, heb je de oplossing in handen! Succes met alle goede voornemens!

Dec 22, 201935:26
Herstel na een relatiecrisis: Houd hoop!

Herstel na een relatiecrisis: Houd hoop!

In deze podcast gaan we de diepte in over alles wat verandert na een relatiecrisis.
Zo is het belangrijk om te beseffen dat er waarschijnlijk veel verlieservaringen zijn en dat er verlieservaringen bij kunnen/zullen komen. Leer elkaars blauwe plekken kennen zodat je rekening met elkaars rouwproces kunt houden!
Daarnaast is het goed om te beseffen dat je géén slachtoffer van je relatie bent! Je hebt zelfs een grote (en soms gevoelsmatig onhaalbare) verantwoordelijkheid om je partner niet zwart te maken bij je omgeving. Niet alleen voor je omgeving is dat fijner, maar het helpt je relatie sneller te herstellen na een crisis. Want hoe zelfstandig we ook hopen te zijn... We zijn supergevoelig voor wat onze omgeving van ons vindt, zeker in een kwetsbare periode. En 'Last but not least'... Het thema Hoop bespreken we. Stellen komen bij mij voor therapie omdat ze 'de Hoop' zijn verloren. Hoe fijn is het als - dmv een andere mindset en een betere interpretatie van het woord 'Hoop' - je toch weer gaat beseffen waar je voor vecht!
Sterkte voor iedereen die op dit moment in zwaar weer zit!!!
May 26, 201933:13
ADHD of beter gezegd 'Een dopamine fluctuerend typje'

ADHD of beter gezegd 'Een dopamine fluctuerend typje'

Deze podcast geeft een nieuw licht op ADHD en op dopaminetekort. Want wanneer is er een tekort? Vergeleken met wie en vergeleken met welke opgelegde taken/normen en waarden? Vergeleken met welke werkcultuur? Horen we 8u per dag concentratie te hebben of zijn we productiever wanneer we tussen onze werkzaamheden door kunnen sporten en bijtanken, etc.

Misschien heeft iemand met minder dopamine minder concentratie op een dag, maar misschien is diegene wel creatiever, beleeft hij/zij meer en durft hij/zij meer... En misschien verhoogt dat zogenaamde 'dopaminetekort' dus zelfs je kwaliteit van leven. Dus in hoeverre hebben we het dan nog over een 'stoornis'... Misschien kunnen we onze woordkeuze veranderen van 'Aandachtstekort' naar: 'Niet iedere dag een 8u-lang-durende-concentratie/ geen kantoorbaantypje', de term 'Hyperactief' wordt 'Heeft veel lichaamsbeweging nodig/Het brein geeft de juiste signalen om niet te lang stil te zitten' en het woord 'stoornis' wordt 'persoonlijkheidskenmerk/type'.

Al met al kunnen we het woord ADHD dus schrappen en kunnen we ervan maken 'Een dopamine-fluctuerend typje' hahaha. Laat me via de email (rensentherapie@gmail.com), een appje (0618516801) of via instagram (@rensentherapie) jouw ideeën weten over een betere naam voor ADHD.

May 21, 201913:03
Het ont-Faken van je Social Media

Het ont-Faken van je Social Media

Hoe zorg je dat social media ook daadwerkelijk 'social' blijft? Hoe zorg je dat je energie haalt uit de tijd die je besteed op Social Media? En hoe zorg je dat je niet helemaal wordt leeggezogen door alle Fakeness op social media? In deze podcast geef ik je een voorbeeld uit mijn eigen leven over hoe instagram toch een ander beeld kan schetsen dan de realiteit. In de realiteit ben ik dus bijv. een rompertje met poep aan het schoon maken terwijl ik net een leuke foto heb gepost van een wijntje die ik een uur daarvoor op had. Ook geef ik in deze podcast wat leuke ideeën voor accounts die je op instagram kunt volgen. 

Opmerking: Mijn podcasts zijn 'one-takers'. Ik neem ze bewust in een keer op en ga daarna niet meer schaven zodat dingen niet te perfect worden en zodat ik mijzelf niet de lol ontneem van het maken van de podcasts. Maar doordat ik dus one-takers maak, komt het wel voor dat ik soms iets zeg wat ik niet zo bedoel. In het begin van de podcast zeg ik bijv.  'Kwetsbaarheid levert moed op'... Ik bedoelde 'Kwetsbaarheid levert kracht op' :-)

Veel luisterplezier!

May 02, 201919:19
Kwetsbaarheid is het tegenovergestelde van zwakte en is zelfs dé tool om een burn-out te voorkomen

Kwetsbaarheid is het tegenovergestelde van zwakte en is zelfs dé tool om een burn-out te voorkomen

In deze podcast geef ik een uitgebreid voorbeeld over een situatie waarin ik mij kwetsbaar opstelde. Zoals ik in de podcast ook toelicht, gaat het er niet zozeer om dat een situatie goed afloopt - al vergroot je die kans wel door oprecht te zijn - maar het gaat erom dat je jezelf overwint! Het leven is niet voorspelbaar en dat willen we toch ook niet?! Want als we altijd al zouden weten wat er komt dan is het niet boeiend of belangrijk om het mee te maken toch... Zoals Brene Brown zegt in haar Netflix-special: 'Je zult falen'. En dat is juist niet negatief bedoeld, maar als iets wat voor iedereen realiteit is, maar helaas is het iets waar we te krampachtig mee omgaan. Op het moment dat we minder bang zijn om te falen en we ons dus kwetsbaar opstellen, dan rekken we onze veerkracht op. Door ons kwetsbaar op te stellen beleven we meer, ervaren we meer verbondenheid met anderen en kunnen we niet alleen in de privé sfeer maar ook op werkniveau meer saamhorigheid een dus een betere teamsfeer creëeren. Aan het einde van de podcast daag ik jullie uit om mee te doen aan een nieuwe experiment in een groeps-whatsapp met mij en andere luisteraars. Durf jij het aan?! Of kies je voor comfort...
Apr 24, 201932:45
Seks en vreemdgaan

Seks en vreemdgaan

Hoe kun je de seks met je partner verbeteren? Hoe kun je vreemdgaan voorkomen? Hoe kun je herstellen na vreemdgaan?

 EN een vraag voor coaches en therapeuten is: 'Hoe bespreekbaar maak jij het thema seksualiteit en intimiteit in de sessies die je met cliënten hebt? En, in het geval dat je het thema weinig bespreekt... Welke drempels zijn er bewust of onbewust waardoor dit thema niet ter sprake komt? Hoe belangrijk vind je het thema seksualiteit? Hoe belangrijk is (het gebrek aan) seksualiteit en intimiteit in jouw leven? Is het niet zo dat iedereen geliefd en bemind wil worden? Is het niet zo dat iedereen groeit van het idee dat hij/zij de ander op emotioneel, maar zeker ook op seksueel gebied kan bevredigen? En: Is seksualiteit echt een moeilijk en medisch onderwerp of kan het ook een laagdrempelig onderwerp zijn waarin het gewoon gaat over 'Hoe vind je elkaar weer?'. Hoe bespreken partners wensen en grenzen met elkaar?, etc. Allemaal zaken die bij uitstek met coaches en therapeuten besproken kunnen worden, toch? 

Tips:

Lees boeken of kijk de Youtube filmpjes van Esther Perel over vreemdgaan en over intimiteit. 

Voor de partner die niet aan zijn/haar trekken komt en die dus een gebrek aan verbinding ervaart met zijn partner: Ga niet vreemd uit luiheid om iets aan je problemen te doen. Pak je verantwoordelijkheid, maak het thema bespreekbaar met je partner en ga zo nodig in relatietherapie!

Voor de partner die geen seks kan of wil hebben (en die weet van zichzelf dat hij/zij het komende jaar ook geen seks zal/kan hebben): Maak eveneens het thema bespreekbaar, probeer ruimdenkend te zijn in de oplossingsopties en ga zo nodig in relatietherapie!

Voor alle vrouwen: Luister zeker ook de laatste minuten over mijn praktische tip:  https://zorgverleners.careforwomen.nl/hulpverleners/ruth-mary-thode/  (=geen sponsoring,  Ruth is een kennis en collega van mij en een verdomd goede therapeute waar ik dagelijks nog veel van leer).

Stuur me een mail als je nog aanvullende vragen hebt over het thema seks, intimiteit en/of vreemdgaan. Bij voldoende vragen, maak ik nog een podcast over dit thema.

Apr 12, 201918:17
Geen goede voornemens - Wel meer begrip voor jezelf

Geen goede voornemens - Wel meer begrip voor jezelf

Goede voornemens hebben impliceert dat je alweer een jaar lang iets niet goed aan het doen was? Maar is dat wel zo? En hoe helpend is de gedachte dat je niet goed bezig was? Door alle berichten over positieve mindset lijkt het alsof iedereen een beter leven kan hebben door gewoon positieve doelen te stellen en door een knopje in het hoofd om te zetten. Dat is uiteraard niet zo. Er is meer nodig om positiever te worden. De piramide van Maslow legt dit perfect uit. Wat zo fijn is aan deze piramide, is dat het concrete handvatten geeft voor hoe je iemand kunt helpen. Een positieve mindset kun je iemand niet geven. Wel kun je iemand bijv. een dak boven zijn hoofd geven of een dienst verlenen door bijv. op te passen op diens kinderen etc. Zodra je weet ik welke laag van de piramide iemand zit, kun je diegene helpen met de thema's die bij die fase horen. Uiteraard zijn er echt wel coaches die heel goed bezig zijn en die veel mensen hebben verder geholpen naar meer zelfontplooiing dus alle respect daar voor. Toch denk ik dat het goed is om te beseffen dat een ander niet iets in je naar boven kan halen wat niet al in je zat. Als jij niet al bezig was met zelfontplooiing dan was je namelijk niet bij je coach terecht gekomen. Je had dus al een interne motivatie om iets te veranderen in je leven. En die motivatie kreeg je nadat je alle fases in je piramide van Maslow had doorlopen. En die motivatie kan inkakken zodra je weer daalt in de piramide. Daar is niets ergs mee, want je kan ook weer omhoog komen. Maar accepteer wel dat mindset een onderdeel is van veel meer facetten. En wees dus liever voor jezelf wanneer iets niet lukt. Dat komt niet altijd doordat je mindset niet goed was. Dat kan ook komen doordat er teveel andere zaken waren waar aan gewerkt moest worden en waar je ook respect voor verdient! Meer zelfliefde dus :-)

Jan 02, 201923:36
De makkelijkste, maar toch minst gebruikte tips tegen stress!
Dec 13, 201815:28
Gekwetst voelen

Gekwetst voelen

Hoe komt het dat je je gekwetst voelt en hoe zorg je dat iets je niet (teveel) raakt. In deze podcast krijg je tips die voortkomen uit de cognitieve gedragstherapie en uit eigen ervaring. Boektip: hou me vast van Sue Johnson.
Nov 29, 201811:21
Don't eat the frog

Don't eat the frog

Over: Dopamine, Time Management en lief zijn voor jezelf door realistisch te zijn. 'Eet niet teveel kikkers en geef ook een paar kikkers weg!' :-)
Aug 13, 201813:31
Relatiesignaleringsplan

Relatiesignaleringsplan

Hoe zorg je dat je tijdig signalen ziet dat de relatie weer inkakt? En hoe zorg je dat je op een effectieve manier je relatie weer in de lift krijgt?
Aug 09, 201808:50
Leefstijl en moeheid

Leefstijl en moeheid

Hoe gezond is je leefstijl? Hoe wil je dat je leven en daarmee ook je leefstijl/eetpatroon eruit ziet? Emotie eten is gewenning
Jun 26, 201813:53
Kennismaking Rensentherapie

Kennismaking Rensentherapie

Over relatietherapie; mannen zijn vaak bang voor vrouwen. Straalangst. Zichtbaarheid.
Jun 23, 201815:35