Skip to main content
Spotify for Podcasters
(R)Evolucija vodenja

(R)Evolucija vodenja

By Branko Žunec

Za voditelje prihodnosti, ki želijo ustvariti izjemne dosežke z motiviranimi, zavzetimi in pogumnimi zaposlenimi.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Kako do 2x več energije v 2022

(R)Evolucija vodenjaNov 16, 2021

00:00
13:53
Menedžer ali Leader - kateri je boljši za vodenje v novih časih

Menedžer ali Leader - kateri je boljši za vodenje v novih časih

Večna dilema se prenaša tudi v nove čase: "Kaj je bolje, da smo menedžer ali leader" in kako seveda ujeti pravo kombinacijo obeh stilov vodenja. V podcastu boste dobili enostavno in konkretno informacijo, kako se lotite vodenja v novih časih in kako "dozirate" pravo mero menedžerja in pravo mero leaderja. Seveda je ključno, da smo najprej menedžerji in šele nato leaderji in ne obratno.

Feb 15, 202306:59
Kako zmotivirati nezainteresiranega sodelavca

Kako zmotivirati nezainteresiranega sodelavca

Dejstvo je, da ne zaposlujemo slabih in nezainteresiranih delavcev. Če so sodelavci postali nezainteresirani, imajo razlog za to. V tokratknem podcastu boste izvedeli za 5 najpogostejših razlogov, zakaj sodelavci niso več tako zainteresirani za delo in cilje in kako to odpraviti. Še več informacij pa najdete tudi v knjigi (R)Evolucija vodenja (5. poglavje).  

Feb 07, 202314:28
Model 3 x S za uvajanje novih in mladih sodelavcev

Model 3 x S za uvajanje novih in mladih sodelavcev

Kaj je bistveno pri uvajanju novih sodelavcev? Kaj potrebujejo novi, še posebej mladi sodelavci, da se učinkovito uvedejo in postanejo samozavestni, strokovni in samostojni pri svojem delu? Kaj počnejo in imajo odlična podjetja, da obdržijo sodelavce in iz jih razvijejo v izjemno zavzete in pripadne člane njihovega kolektiva? 

Vse to v modelu 3 x S, podprto z logiko učinkovitega uvajanja v novem svežem podcastu. 

Jan 25, 202310:50
4 sestavine vsake ODLIČNE komunikacije

4 sestavine vsake ODLIČNE komunikacije

Pri vodenju se vse vrti okoli komunikacije. Zato je še toliko bolj pomembno, da vodja v novih časih prilagodi svojo komunikacijo na način, da doseže želelni učinek pri sodelavcih. Kako dvigniti kvaliteto razgovorov, sestankov, prezentacij in druge oblike komunikacije? S štirimi sestavinami, ki so nujne in potrebne, da vsaka komunikacija postane ena odlična izkušnja za sodelavce in druge ljudi, s katerimi vodja v poslu komunicira. 

V tej epizodi boste dobili konkretno "checklisto", s katero boste v prihodnje bistveno izboljšali vašo komunikacijo in obenem okrepili svojo vodstveno avtoriteto. Odlično v komunikaciji se začne s prvo sestavino, to je namen, ki ji sledijo še tri. Več pa v podcastu.

Dec 06, 202211:33
Kaj ima I.K.E.A. opravka z odličnim vodenjem

Kaj ima I.K.E.A. opravka z odličnim vodenjem

V ozadju imena znane blagovne znamke se skrivajo 4 dragocene zadeve, ki odločajo o uspešnosti vsakega vodje in njegove ekipe. V tej epizodi boste spoznali, kako Interes, Komunikacija, Empatija in Ambicija odločajo o tem, kako boste v letu 2022 in naprej uspešni pri doseganju zastavljenih ciljev in ohranjanju zavzetosti sodelavcev. 

Priporočam vam, da za vsakega od štirih kriterijev ocenite na lestvici od 1 do 10, da odkrijete tisto področje, ki ponuja največ priložnosti za napredek. To lahko storite sami ali skupaj z ekipo. V vsakem primeru vam privoščim, da na vsakem od štirih področij napredujete in postanete izjemni vodja. 

Če še niste uspeli, si priskrbite svoj izvod knjige Revolucija vodenja, da boste v vlogi vodje veliko bolj uživali in se lažje prilagodili novim razmeram. Novi časi narekujejo nove vodstvene pristope. Za lepšo prihodnost so ključni prav vodje. Zato vam privoščim, da naredite korak naprej v vodenju, mi pa se slišimo v naslednji epizodi.  

Jan 20, 202210:14
"Ni ljudi" - kaj pa sedaj?

"Ni ljudi" - kaj pa sedaj?

Se tudi vi soočate s situacijo, da ne dobite dovolj kvalitetnih zaposlenih ali da sploh "ni ljudi" na trgu dela? Res je, da se soočamo s pomanjkanjem delovne sile, a to še ne pomeni, da ne moremo narediti ničesar. Preverite, koliko potnciala obstoječih sodelavcev izkoriščate? Kako razvijate njihove talente in se jim posvečate, da dobite najboljše od njih?

V tokratni epizodi vam razkrijem 3 metode, ki jih lahko uporabite, da čim bolje izkoristite ljudi, ki jih imate - in prepričan sem, da jih ne boste potrebovali toliko, kot mogoče ocenjujete sedaj. Kot boste izvedeli v epizodi, večina podjetij izkorišča 40-50 odstotkov potenciala svojih zaposlenih in tudi, kako ta odstotek izboljšati. Prepričan sem, da bo ta epizoda ena najbolj "donosnih" za vas.

Privoščim vam, da v prihajajočem letu pridobite prave ljudi v vašo ekipo. Predvsem pa želim, da naredite napredek v vodenju in da boste izjemno ponosni nase v vlogi vodje. 

Dec 30, 202111:10
Vodstvena past #6 = Ni časa za ukvarjanje z ljudmi

Vodstvena past #6 = Ni časa za ukvarjanje z ljudmi

Ta past je ena od največjih izzivov vsakega vodje v sodobnem okolju. Večini namreč redno zmanjkuje časa, da bi se ukvarjali s sodelavci (čeprav se zavedajo pomena le-tega). V tej epizodi vam ponujam konkretne primere in prijeme, da boste NAŠLI čas za vodenje, si REZERVIRALI čas za sodelavce in DVIGNILI motivacijo in zavzetost sodelavcev ter okrepili tudi svojo ENERGIJO.
Vodenje je dejansko proces obojestranske motivacije in če vam zmanjka energije za vodenje sodelavcev, je tudi sami nimate dovolj za vse izzive, ki jih imate pred seboj. Sprejmite vodenje kot vaše poslanstvo, vašo vsakodnevno prioriteto in poskrbite za vaše sodelavce. Ko vi poskrbite za sodelavce, oni poskrbijo za delo. Odločite se in naredite korak naprej v vodenju. Saj veste, napredek je pomembnejši od perfekcije.
Dec 22, 202108:04
Vodstvena past #5 = Gledam skozi prste zaradi preteklih zaslug

Vodstvena past #5 = Gledam skozi prste zaradi preteklih zaslug

V novi epizodi boste spoznali še eno od vodstevnih pasti - gre za skušnjavo vodij, ki imajo v svoji ekipi sodelavce, ki so naredili veliko koristnega za podjetje v preteklih letih in jim vodja dovoli, da naredijo delo malce slabše od pričakovanega oziroma jim prevečkrat pogleda skozi prste. Takšno početje se zdi na prvi pogled upravičeno in načeloma "nič slabega za podjetje, delavca in vodjo". A posledice te "socialne pasti" so lahko precej neugodne in se lahko v najslabšem primeru končajo tudi z odpovedjo sodelavcu ali celo vodji. Zato se ji posvetite in ukrepajte pravočasno.   

Kako prepoznati past, se ji v prihodnje izogniti in postati še boljši vodja - vse to imate nazorno in jasno predstavljeno. Sedaj je samo na vas, da se odločite in z novo pridobljenimi vodstvenimi znanji naredite korak naprej v svojem vodenju. Delite to epizodo z vašimi kolegi vodji, za katere veste, da jim bo vsebina olajšala vodenje in si naberite nekaj točk bonusa zase.


Dec 14, 202110:34
Vodstvena past #4 - Preveč se ukvarjam s slabšimi delavci

Vodstvena past #4 - Preveč se ukvarjam s slabšimi delavci

Vse preveč vodij vse preveč časa in energije posveča tistim sodelavcem, ki prispevajo najmanj k skupnim rezultatom. S tistimi, ki so najboljši, pa se niti ni potrebno ukvarjati, saj so itak "super". Je kaj narobe s temi vodji? Niti ne, ker je to običajna praksa. Večinoma so to počeli (in nekateri to še počnejo, vendar bistveno manj) učitelji v osnovnih šolah - največ časa so se ukvarjali z učenci s težavami, tiste, ki so bili odlični, pa so pustili bolj ali manj pri miru. kaj se zaradi tega v podjetjih dogaja? Kvaliteta dela se ne izboljšuje, vodja je vedno bolj izčrpan in najslabši scenarij je, da se najboljši sodelavci v ekipi tega naveličajo in gredo drugam. Kaj narediti?
V epizodi boste izvedeli, kako se iz te pasti izvleči in tudi, kako se ji v prihodnje izogniti.
Odločite se in naredite korak naprej v vodenju.
Dec 08, 202106:45
Vodstvena past #3 - Samo zato, ker sem vodja, pomeni, da vem vse

Vodstvena past #3 - Samo zato, ker sem vodja, pomeni, da vem vse

Nadaljujemo s pastmi vodenja...in kako se jim izogniti.
Dejstvo, da je nekdo postal šef, delavci pogosto zamenjujejo s tem, da ima odgovore na vsa vprašanja in težave. Zato za prav vsako stvar sprašujejo vodjo in mu jemljejo dragoceni čas in energijo. Se tudi vam to dogaja?
V podcastu boste spoznali, kako se v to past ujamete in kako se tudi izvlečete ter v prihodnosti izognete.
Naučite sodelavce, da se zanesejo nase in da pri delu razmišljajo. Če so preveč odvisni od vas - kaj se zgodi, ko ne morejo do vas?
Potrudite se in naredite korak naprej v vodenju.
Še več konkretnih navodil in prijemov, kako se izvleči iz te in ostalih vodstvenih pasti, pa v moj novi knjigi (R)Evolucija vodenja.
Nov 30, 202107:02
Vodstvene pasti, ki se jim je težko izogniti / Past št. 1 in št. 2

Vodstvene pasti, ki se jim je težko izogniti / Past št. 1 in št. 2

V tokratni epizodi boste spoznali prvi dve od šestih najpogostejših pasti, katerim se vodje težko izognejo. Spoznali boste pristope in situacije, ki pripeljejo do te vodstvene pasti ter komunikacijo sodelavcev, ki k temu pripomore. Večina vodij se teh pasti sploh ne zaveda, dokler so rezultati dobri. Potem pa se naenkrat zgodi, da gre »vse narobe«.

Past številka 1 = Oblečem dres

Gre za zelo jasno in učinkovito primerjavo s svetom timskega športa, kjer je popolnoma jasno, kdo je trener in kdo igralec. V poslovnem svetu se to pogosto zamenja in največkrat zaradi tega, ker to vodja dovoli (delavci pa izkoristijo). Vodja novi svoj dres, delavec pa svojega. Poskrbite za to. 

Past številka 2 = Trudim se, da me imajo sodelavci radi

Nihče noče biti osovražen kot vodja, a to še ne pomeni, da je ključno, da imajo sodelavci vodjo radi. Kako voditi s pravim odnosom in spoštovanjem, to je ključ do uspeha.

Poleg tega boste izvedeli tudi, kako se vsaki od pasti v prihodnje izogniti, da boste v vlogi vodje še bolj suvereni in prenehali izgubljati dragoceni čas, denar in živce. Prav gotovo vas bo zamikalo, da boste to delili še s kom od vaših vodstvenih kolegov, ki vam bodo za to iskreno hvaležni.

Privoščim vam, da naredite v vodenju korak naprej.

Nov 22, 202112:33
Kako do 2x več energije v 2022

Kako do 2x več energije v 2022

V tokratni epizodi boste spoznali 5 virov energije, od katerih večina ljudi izkorišča le 2, največ 3.

Odkrijte, kako boste čim bolje izkoristili 5 virov, ki so vsem na voljo:

1.) Avtonomna energija

2) Samopodoba

3) Učinkovito izkoriščanje časa

4) Dokončanje nalog

5) Evolucija oz. napredek

Priporočam, da čim bolje izkoristite vseh 5 virov. Prav tako vam prepuščam, da delite s čim več vašimi kolegi, da bomo imeli vsi skupaj čim več energije v 2022 za vse priložnosti, ki se bodo pojavile. Nekdo jih bo prav gotovo izkoristili. To ne bodo tisti, ki so najbolj sposobni, ampak tisti, ki imajo največ energije, da vztrajajo do konca. Bodite med njimi. 

Nov 16, 202113:53
5 principov sodobnega vodenja - DEL 2

5 principov sodobnega vodenja - DEL 2

V 1. delu smo spoznali prva dva principa sodobnega vodenja:

Princip 1 = Razumem razliko med vzrokom in posledico

Princip 2 = Vodim ljudi, ne strojev in procesov.


V 2. delu nadaljujemo s principi.

Princip 3 = Povratna informacija je zajtrk prvakov

V praksi velja pravilo "80/20". 30 odstotkov uspeha predstavljajo jasna navodila in možnosti za delo (delavec ve, kaj naj naredi). 50 odstotkov predstavlja delo, ki ga delavec opravi. Zadnjih 20 odstotkov pa je v bistvu potrditev, kako uspešno je delavec opravil svoje delo in ali je potrebno še kaj izboljšati, da bo naslednjič delo opravljeno še bolje.

Princip 4 = Ves čas skrbim za Č.D.Ž.

Kaj pomeni Č.D.Ž.

Č = časovno učinkoviti (čim manj časovnih izgub)

D = denarno uspešni (povečevanje prihodkov ali obvladovanje stroškov)

Včasih najbolj dragoceno, a pogosto spregledano v vodstvenih odločitvah in potezah pa so Ž = živci(ranje) sodelavcev.

Č.D.Ž. je odlična podlaga za presojo vodstvenih potez, odločitev in vpliva na sodelavce. 

Princip 5 = Držim fokus

Čeprav zgleda, da bi moral biti na prvem mestu, ni tako. A je ključ do uspeha vseh ostalih štirih principov. Toliko stvari se tekom dneva zgodi, da fokus hitro pade in se začnemo ukvarjati s stvarmi, ki so zgolj nujne, ne pa tudi prioritetne. Postavite si prioritete in se jih držite.

To, da je PREVEČ VSEGA in da ste PREOBREMENJENI, je le stanje duha in ne realnost. Nikoli ne morete narediti VSEGA in PRENEHAJTE BITI VSEM na voljo.

Vaš fokus je vaša moč.

Fokus vaših sodelavcev je njihova moč.

Zato poskrbite, da vsak teden s sodelavci uskladite ključne prioritete in dnevno usklajujete zadeve, da obdržite fokus nanje. Če vas zanima, kako to početi še bolje, poslušajte katerega od prejšnjih podcastov – najbolj zanimiv je bil prav tisti o vodstvenem izzivu – kako iz dobre zgraditi odlično ekipo – še več odličnih prijemov za dvig učinkovitosti sodelavcev.

Še več primerov in konkretne uporabe vsakega od principov najdete v moji novi knjigi Revolucija vodenja, ki jo dobite v bolje založenih knjigarnah ali pa enostavno poiščete na spletni strani revolucijavodenja.si

Privoščim vam, da postanejo ti principi del vaših vodstvenih navad, da boste dosegali odlične rezultate v zdravem vzdušju.

Čisto vam prepuščam odločitev, da te principe delite še s kom od vaših vodstvenih kolegov, za katere veste, da bi jim prišli prav – da jim bo pri vodenju malce lažje ali da bodo v vodenju malo bolj uživali.

Nov 08, 202113:40
5 principov sodobnega vodenja - DEL 1

5 principov sodobnega vodenja - DEL 1

V novi epizodi boste spoznali 5 principov, ki vodijo v odlične rezultate in obenem zdravo delovno vzdušje. Povsem suvereno vam lahko zatrdim, da sem v teh principih zajel temelje odličnosti vodenja, ki delujejo na različnih koncih sveta, v različnih kulturah in predvsem v času po COVID-19.

V prvem delu boste spoznali prva dva principa, ki sta ključna za razumevanje vloge vodje.

Princip št. 1: Razumem razliko med vzrokom in posledico

Gre za razumevanje logike vodenja in zavedanje, zakaj se dogajajo stvari, ki se dogajajo. Ključno je, da si vodja vzame čas, da razmisli in razume. Bolj, ko razume vzrok, lažje odpravlja posledice in preprečuje ponavljanje napak oziroma izboljšuje zadeve v prihodnosti,

Princip št. 2: Vodim ljudi, ne strojev in procesov

Spoznali boste minimalni standard odličnosti = P.N.P. (pogled, nasmeh, pozdrav). Strojem in procesom je vseeno, če ste do njih prijazni, pozorni in jih spodbujate. Sodelavcem pa ni!

Pogosto se dogaja, da ljudje imajo priložnost, da opravijo svoje delo, a realno gledano nimajo možnosti, da to naredijo. Vodje, preverite, da imajo ljudje pogoje, da lahko dokažejo, kaj dejansko zmorejo. Spodbuda včasih ni dovolj.

Čisto vam prepuščam odločitev, da te principe delite še s kom od vaših vodstvenih kolegov, za katere veste, da bi jim prišli prav – da jim bo pri vodenju malce lažje ali da bodo v vodenju malo bolj uživali.

V naslednji epizodi pa še trije principi, da boste v vlogi vodje še bolj suvereni in uspešni. 

Nov 02, 202107:48
Kako se vedno odločite prav

Kako se vedno odločite prav

V tokratnem podcastu se posvečamo temi, ki je del vsakdana sodobnega vodje. Vodje se vsak dan odločajo...ali se res? V tej epizodi boste izvedeli, kakšna je razlika med izbiro in odločitvijo in ugotovili, da je odločitev bistveno manj, kot izgleda na prvi pogled.

Kako veste, da ste se odločili prav?

Gre za kombinacijo treh dejavnikov, ki jih uporabite kot podlago za utemeljitev vsake svoje odločitve. Ti trije dejavniki so Č.D.Ž.:

čas,  denar in  živci (tako vaši kot od sodelavcev).

Dejstvo je, da včasih na kratek rok odločitev ne pokaže pravega napredka in ne izgleda kot najboljša. A odlični v poslu se zavedajo, da se prave odločitve sprejemajo na daljši rok. Zato vam priporočam, da vztrajate pri vaši odločitvi tudi takrat, ko vas bodo (večinoma tisti, ki niso kaj izjemnega dosegli) poskušali prepričati, da vam ne bo uspelo in da odločitev ni prava. Najboljše odločitve zahtevajo veliko vztrajnosti, a ponujajo tudi največ zadovoljstva na cilju.

V epizodi boste na primerih spoznali, kako lahko v prihodnje bistveno izboljšate kvaliteto svojih odločitev in poskrbeli, da se boste  v prihodnje RES vedno odločili prav.

Oct 26, 202110:30
Model odličnosti vodenja »3xA«

Model odličnosti vodenja »3xA«

V tej epizodi bomo razkrili skrivnost slovenskih gazel, na katere smo lahko upravičeno ponosni. Kaj so tisti ključni elementi oziroma fokusi, na katerih se dokazujejo naše gazele in številna druga odlična slovenska podjetja?


1. Ambicioznost, ki se kaže v viziji, strategiji in ciljih ter kulturi zavezništva, ki jo kažejo in krepijo prav vodje s svojim zgledom.

2. Agilnost, ki se kaže v odpravljanju »neumnosti« v delovnih procesih in učinkovitosti pretoka informacij med vodji in sodelavci.

3. Alignment (skladnost), ki se kaže v tem, kako so vodje in oddelki med seboj usklajeni v svojem delovanju ter kako vodje skrbijo za svoje sodelavce (da nihče ne ostane zadaj).


Privoščim vam, da iz teh treh A-jev ustvarite svoje modele odličnosti in jih živite, da postanete v vlogi vodje še malo boljši.

Oct 18, 202111:24
Čudovita kombinacija menedžerja in leaderja

Čudovita kombinacija menedžerja in leaderja

Kateri je boljši - menedžer ali leader?

V bistvu ne gre za to, kateri je boljši. Ključna je prava kombinacija kategorije "menedžer" in "leader". 

Fokus menedžerja so: cilji, rezultati in kazalniki; torej učinkovitost. 

Fokus leaderja so: ljudje, vzdušje, motivacija, odnosi; torej kultura. 

Kaj lahko vsak vodja naredi, da ujame pravo kombinacijo in s tem doseže pravo mero zavzetosti in produktivnosti sodelavcev?

To izveste v podcastu. 

Oct 10, 202107:55
Učinkoviti sestanki

Učinkoviti sestanki

Se tudi vam dogaja, da so sestanki predolgi, jih je preveč ali pa so na sestankih prisotni ljudje, ki niso povabljeni ali nimajo tam kaj iskati? Ali se vam dogaja, da pridejo udeleženci nepripravljeni in sestanek ne izpolni svojega namena? Če se vam to dogaja, je ta podcast kot nalašč za vas. 

Spoznali boste 4 sestavine, ki so ključne za dvig učinkovitosti sestankov:

1. Namen sestanka

2. Trajanje. /dolžina sestanka

3. Aktivno sodelovanje udeležencev

4. Zapisnik sestanka

Naj vam bodo sestanki v prihodnje v zadovoljstvo vseh - vas in vaših sodelavcev in naj bodo čim bolj koristni.   

Oct 06, 202114:07
Kako voditi v sodobnih časih (po) COVID 19?

Kako voditi v sodobnih časih (po) COVID 19?

Negativnosti je dovolj povsod okoli nas. Naloga vodje je, da poskrbi za “obrambni mehanizem” proti tej negativnosti in delovnem okolju zagotovi bolj spodbudno razmišljanje in delovanje sodelavcev Zato v tej epizodi z vami delim 3 koristne vsebine, da boste “razbili negativnost” zaradi COVID učinkov in obdržali dobro energijo, motivacijo in zavzetost vaših sodelavcev, obenem pa okrepili vašo vodstveno avtoriteto.


1. Bodite generator dobre energije. Minimalni standard je “PNP” - pogled, nasmeh, pozdrav, ki ljudem veliko pomeni. Še posebej v proizvodnih podjetjih se dogaja, da so vodje strokovnjaki za tehniko, za odnose pa nimajo pravega posluha. S tehniko PNP lahko naredijo korak v pravo smer. Ko sodelavci čutijo, da imate dobro energijo, vam zaupajo, da v vlogi vodje veste, kaj delate. To pa je ključno za to, da bodo dobro opravili svoje delo.


2. Poskrbite za redno in osebno komunikacijo. Manj e-mailov, več osebnega komuniciranja, če ne gre drugače, tudi preko videoklicev (boljše, kot zgolj po telefonu). “Razbijte" negativnost in se pogovarjajte o spodbudnih temah; dosežki naših športnikov so vedno dobra tema. Včasih naj kako poročilo počaka, saj imajo sodelavci prednost. Ni vsak delavec, ki je produktiven, tudi cenjen. Je pa vsak delavec, ki je cenjen, tudi produktiven.


3. Držite fokus. Sodelavci tudi v zasebnem življenju doživljajo različne krize: osebna, družinska, zdravstvena, finančna ipd. Bodite pravi vodja in jih podprite pri tem, da se bodo bolje soočili z njimi in jih premagali. Poskrbite, da se sodelavci osredotočajo na tisto, na kar lahko vplivajo. Na naloge, stranke, cilje in da naredijo nekaj koristnega ter ob tem pozabijo na svoje težave. Z občutkom, da so nekaj naredili dobro, se bodo v zasebnem življenju lažje soočili z izzivi in jih rešili. Naj vam dnevi minevajo čim hitreje. To je najboljši dokaz, da s sodelavci držite fokus na prioritete in da ste vsi skupaj koristni.

Sep 26, 202110:31
Vodstveni izziv: Od dobre do izjemne ekipe v poslu

Vodstveni izziv: Od dobre do izjemne ekipe v poslu

Kaj potrebuje vodja, da iz dobre ekipe razvije odlično oziroma izjemno ekipo?

V tej epizodi z vami delim 4 sestavine, ki jih uporabljajo odlični vodje, da razvijejo odlično ekipo. Preverite, koliko so te sestavine prisotne v vaši ekipi, da boste lažje naredili korak naprej v razvoju ekipe in doseganju odličnih rezultatov.  

Katere so te sestavine:

1."Vsak opravi svoje delo" je definicija timskega dela. Ko se je vsi zavedajo, sta prisotna zaupanje in zavzetost. Če nekdo ne opravi svojega dela in ostali člani to vedo, se ne trudijo na polno,  saj nima smisla, ker delo v celoti ne bo narejeno, kot bi lahko bilo. Vodja naj bo tukaj nepopustljiv in zagotovi, da vsak opravi svoje delo. Kdor tega ne zmore oziroma noče, naj gre drugam (lahko tudi v katero drugo ekipo znotraj podjetja). 

2."Redna vsakodnevna komunikacija" je način, kako se člani ekipe bolje spoznajo in tudi uskladijo. Povsem normalno je, da se pojavljajo tudi napetosti in nestrinjanja, ki v formalnem in neformalnem okolju vodijo v večjo povezanost ekipe. Vodja z redno  povratno informacijo daje članom potrditev, kako uspešno vsak opravi svoje delo.

3."Vsak opravi svoje delo tako dobro, da zaradi nje(ga) vsi ostali opravijo svoje delo še malo boljše"; to je v bistvu prvi korak k odličnosti ekipe. Tukaj se začnejo izjemni dosežki. Poleg tega, da vsak član opravi svoje delo, je še bolj pomembno, koliko je koristen za ostale v ekipi. Odličen primer je slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončič, ki je prav zaradi svoje koristi za ekipo tudi eden najbolje plačanih športnikov.

4."Analizirajte zmage bolj, kot poraze" je moto številnih odličnih trenerjev v športu in naj postane tudi vaš moto v poslu. Ena od skrivnosti odličnih ekip je, da se razlike med člani tima hitro pozabijo, ko ekipa zmaga. Zato je koristno, da analiziramo zmage, saj s tem utrjujemo povezanost članov in krepimo ambicijo (da si želijo še višje in še bolje). Porazi so namenjeni temu, da jih preživimo, osvojimo lekcijo, ki jo prinaša in gremo novim zmagam naproti.    

Sep 19, 202109:11
Odlični rezultati še ne pomenijo tudi odličnega vodenja

Odlični rezultati še ne pomenijo tudi odličnega vodenja

Odlični rezultati so lahko posledica odličnega produkta, ugodnih tržnih razmer in povečanega povpraševanje ter ne nujno tudi rezultat odličnega vodenja.
Če želite, da bodo vaši rezultati na dolgi rok odlični vam priporočam da (po)skrbite za dve zadevi:
1. Spodbujajte ideje in predloge za izboljšave; preverite koliko jih je bilo v zadnjih dveh mesecih. Tako boste dobili pogled v to ali sodelavci neglede na rezultate gledajo v prihodnost (kako biti še boljši) in ne v preteklost (zadovoljni z doseženim).
2. Redno (vsak dan) se ukvarjajte s sodelavci. To pomeni osebni stik, pogovor ob kavici, neformalni pogovor... Še posebej si rezervirajte čas za vaše najboljše sodelavce. To so si namreč zaslužili. Če jim ne boste dali občutka vrednosti, ne boste morali računati na njih, ko vam bodo rezultati zanihali navzdol. Takrat rabite predvsem najboljše, kajne?
Sep 13, 202103:56