Skip to main content
Spotify for Podcasters
ŐrkutyákCivilben

ŐrkutyákCivilben

By Őrkutyák Civilben

A civil társadalom egyik legfontosabb funkciójára, a hatalom ellenőrzésére, az állampolgárok és közösségeik érdekvédelmére fókuszál a műsorunk. Ezt nevezik angolul watchdog szerepnek. Hetente, szerdán 11-től hallgatható az egy órás műsor. A legmarkánsabb országos szervezetek aktuális tevékenységeikkel visszatérő vendégeink, de rajtuk kívül sok más szervezet is a vendégünk, mert erősen fókuszálunk a mindennapi jogi- és érdekvédelmi ügyekre. Fontosnak tartjuk a felelős állampolgári magatartás megerősödését, ezért igyekszünk napi, praktikus cselekvési lehetőségeket, ismereteket bemutatni.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

A jövő kórháza a zsebünkben van

ŐrkutyákCivilbenMay 09, 2023

00:00
28:15
A jövő kórháza a zsebünkben van

A jövő kórháza a zsebünkben van

A telefonos egészségügyi diagnózissal már találkozhattunk, de egy magyar kezdeményezése szintet lépett e területen. Mi mindent gyógyíttathatunk a jövőben online? Mennyire megbízható a rendszer? Sok egyéb mellett ezekről beszélgettem az AIP igazgatójával Kovács Mátéval.


Riporter: Lőrincz Marcell

(epizódkép AIP Labs)

May 09, 202328:15
Egy nem annyira közszolgálati anyag

Egy nem annyira közszolgálati anyag

Bár a hirado.hu oldalon olvasható anyagok elviekben a közszolgálati médiához tartoznak, de egy kiritikátlanul átvett vádaskodó anyag sajnos más benyomást keltett bennünk. A Get the trolls out és a Community Media Forum együttműködésével készített podcastunk erre reagál. A műsor második felében egy idevágó szakértői beszélgetésben járjuk körbe a morális pánikkeltés jelenlétét a médiában. 

Mar 14, 202301:57:35
SafeNet - avagy lehet-e biztonságos az internet?
Feb 16, 202341:08
Izgalmas drámák készültek a Civil Rádióban

Izgalmas drámák készültek a Civil Rádióban

A Transmission projekt keretében audiódrámákat készítettek a Szubjektív Értékekek Alapítvány és a Civil Rádió közreműködésében, melyek a kulturális sokszínűség mellett fiataloknak adott lehetőséget, hogy elmesélhessék történeteiket és gondolkozásra késztessék a hallgatókat. A szereplőkkel (Amadea, Gerendás Lil, Korpics Dániel és Kovács Péter) beszélgetett Lőrincz Marcell.

Jan 18, 202331:21
Interjúk az Ukrán határ közelében 2022 tavaszán

Interjúk az Ukrán határ közelében 2022 tavaszán

Interjúk az Ukrán határ közelében: Szamosszegen a polgármester úrral és az iskola tornatermében elszállásolt menekültekkel, Nábrádon szintén sz iskola tornatremében beszélgettünk a menekültekkel és az iskola igazgatónőjével. Panyolán kijevi menekültekkel találkoztunk egy anyuka a kisgyerekével az orvos édesanyjával és a nagymamával lakott egy önkormányzati épületben. A fiatal hölggyel angolul készült interjú, amit Nagy Helga fordított magyarra és két szinész tanuló Mahalik Regina és Huszerl Bence mondott el. Végül a nyíregyházi admánygyűjtő szervezet a Labor Café logisztikai találmányáról készítettünk interjút Fekete Évával a szervezet vezetőjével Szabó Judit Nikolettával április 2-án.

A szerkesztő Huszerl József, elhangzott a Civil Rádióban 2022.04.27-én

Jan 09, 202346:57
Fotóhang és ÉlőAdás

Fotóhang és ÉlőAdás

Mai első témánk egy különleges fotókiállítás amely Csoszó Gabriella fotóművész, tanár, aktivista ötlete nyomán jött létre. A kiállítás már bezárt de nemsokára több vidéki helyszinen is bemutatják, sőt szívesen kölcsön is adják kiállítóterek működtetőinek.
Ezután Interjúkat hallhatnak a Közösségfejlesztők Egyesülete adománygyűjtő estje három adománykérőjének szószólójával.

Mindkét anyag december 9-én a reggeli magazinban hangzott el először.
A szerkesztő-műsorvezetők Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József.

Jan 03, 202346:54
De ki fog holnap tanítani?

De ki fog holnap tanítani?

Hetek, sőt hónapok óta küzdenek a pedagógusok az oktatás helyzetének jobbításáért, de a kormányzat részéről eddig csak elbocsátásokat kaptak. Igaz a szülők és a diákok aktív része viszont kiáll mellettük. Dukán András Ferenc maga is tanít és szolidaritási akcióként felfüggesztette óráit - vele beszélgettem a tiltakozások okairól és várható hatásukról.

Dec 22, 202232:02
Morális pánik(keltés) a médiában
Oct 27, 202201:38:57
Roma aktivizmust a falvakba

Roma aktivizmust a falvakba

Oláh József tapasztalt aktivista, sok éve elkötelezettje a roma érdekérvényesítésnek. Pár hete mintegy kiáltványként fogalmazta meg a Facebook oldalán milyen lépésekre lenne szükség. Ezekről a tervekről, a romák helyzetéről és a Setét Jenő által hagyott örökségről beszélgettünk az Őrkutyák aktuális adásában.


Műsorvezető: Lőroincz Marcell

Jul 07, 202233:39
Helyi önrendelkezés és Szegénységről Méltósággal sajtódíj

Helyi önrendelkezés és Szegénységről Méltósággal sajtódíj

Az első részben a helyi önrendelkezéssel kapcsolatos összeállítást hallhatnak, amelynek bevezetőjéből idézek
A Helyi Önrendelkezési Minimum gondolata mentén olyan települési, helyi ügyek közösségeit kerestük meg, akik az aktuális, helyben megfogalmazódó problémára közösségben keresik a megoldást.
A 2022 januárjában induló országos közösségi kezdeményezésünkbe 15 települési közösség kapcsolódott a közösségeket érintő problémákkal. Első lépésben helyi fórumokon keresték a változáshoz szükséges feltételeket, lehetőségeket, s gondolták át a megvalósíthatósági minimumokat.
A 15 résztvevő szervezetből most öt elgondolásba adunk betekintést.
A másik téma a Szegénségről méltósággal sajtódíj, Csordás-Takács Vikivel az Esély Labor Egyesület elnökével beszélgettünk. elöljáróban a a sajtóanyagukból egy rövid részlet
Az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével – hatodszorra is kiosztotta szegénységet megtapasztalt zsűritagok által odaítélt sajtódíját 2022. június 9-én. Az idei díjazottak a szegénység több arcát mutatják be érzékenyen, a modern rabszolgáktól az egyedülálló szülők küzdelmein át az előítéletek jelentette, nehezen átléphető akadályokig.

Jun 21, 202251:37
Transzmisszió országokon át

Transzmisszió országokon át

E rendhagyó adásunkban Görög Mária kérdezi a Transmisssion projekt részleteiről Kovács Pétert és Lőrincz Marcellt. Az audiódrámára, hangjátékokra építő program célja a hátrányos helyzetű fiatalok bevonása az alkotási folyamatokba és az érdekérvényesítési képességiek fejlesztése a történetmesélesen keresztül. 

Apr 20, 202227:59
Öt éves a Flow Alapítvány

Öt éves a Flow Alapítvány

Öt éves a Flow alapítvány, ezért Sütöri Ági az alapítvány ügyvezetője egy beszélgetést szervezett, arról, hogyan tudnak a nonprofit szervezetek reziliensebbek lenni. A beszélgetés vendégei voltak Kiss Gyöngyvér a Civil Impact és Lévai Gábor a Scale Impact ügyvezetője.
Elhangzott a Civil Rádióban 2022.03.30-án, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Mar 29, 202249:51
Európai menekültpolitika 2022-ben - konferencia a Rasszizmus Elleni Világnapon

Európai menekültpolitika 2022-ben - konferencia a Rasszizmus Elleni Világnapon

Idén a Szubjektív Értékek Alapítvány a 20. évfordulója alkalmából konferenciát szervez a Rasszizmus Elleni világnapon. Vendégünk jósa Bálint mesél a programokról és a világnapról.

Műsorvezető: Lőrincz Marcell


Mar 17, 202214:03
Önkéntes segítők a menekültekért

Önkéntes segítők a menekültekért

A háború Ukrajnában rengeteg embert kényszerített otthonuk elhagyására. Hozzánk is érkeznek a menekültek folyamatosan, sokan éppen csak pár napi ruhát tudnak hozni magukkal. A helyzetre senki nem tudott előre felkészülni így az első napokban nagyon nagy szerepe volt a magukat szervező segítőknek. Vendégeink Gyeszat Zoltán és Haász Gábor arról mesélnek mi motiválta őket, mit tapasztaltak és hogyan is zajlik az önkéntes segítők munkája.

Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Mar 17, 202243:29
Mai témáink a februári LMBT történeti hónap és a zaklatás idegen szóval bullying.

Mai témáink a februári LMBT történeti hónap és a zaklatás idegen szóval bullying.

Elhangzott a Civil Rádióban 2022.02.02-án a szerkesztő-műsorvezetők Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József

Mar 07, 202253:01
Setét Jenőre emlékezünk Bársony Jánossal

Setét Jenőre emlékezünk Bársony Jánossal

"Sokat mondta, hogy férfi rokonai nem élték meg az ötven évet. Aztán az ötvenedik születésnapja után két nappal a józsefvárosi roma városnegyedben őt is elérte a korai halál, mint a roma férfiakat többnyire mindenfelé Kelet-Európában." - Le Monde diplomatique Magyar kiadás 2022. március
Elhangzott a Civil Rádióban 2022.03.2-án, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József.

Mar 07, 202245:23
Őrkutyák podcast: Eminem és a közösségi költségvetés avagy a 20k22

Őrkutyák podcast: Eminem és a közösségi költségvetés avagy a 20k22

Jósa Bálint és Lőrincz Marcell ez alkalommal három témát beszéltek meg:


- Lezárult a közösségi költségvetés ötletbenyújtó szakasza, több mint 600 ötlet érkezett - miről ötletelnek a budapestiek?


- Miért kell szavazatokat számlálni menni és mi az a 20k22 projekt?


- A Super Bowl szünetében fellépő Eminem letérdelő gesztusa kinek mit jelent?Feb 19, 202242:29
A börtönrádió

A börtönrádió

A börtönök a mindenkori társadalmak egyik legőszintébb lenyomatai. Sokat  elárul egy országról milyen állapotok vannak bennük, hogyan  foglalkoznak az elítéltekkel és miként gondolkodnak a falakon túl  illetve benn a másik oldalról. Műsorunkban a Börtönrádiót látjuk  vendégül. Vendégek: Kerényi György és Braun Zsolt. Műsorvezető Lőrincz  Marcell és Black Isabella

Feb 16, 202249:29
Kóborka és Az én ügyem
Jan 17, 202255:01
Mennyire empatikus Magyarország, és miben tud segíteni az EU

Mennyire empatikus Magyarország, és miben tud segíteni az EU

2021.11.22-én Mennyire empatikus Magyarország, és miben tud segíteni az EU, címmel rendeztek minikonferenciát Budapesten Katrin Langesiepen EP-képviselő, az Unió szociális bizottságának alelnöke részvételével.A konferencia három résztvevője Hruskó Erika és Relle Ágnes az Önállóan Lakni, Közösségben Élni Csoport és Galgóczi Péter a Teher Lények Holokaust Emlékezete Csoport tagjai mondják el mi történt a rendezvényen.

Elhangzott a Civil Rádióban 2021.12.08-án, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Dec 10, 202149:56
Így gyűlöltek engem, így gyűlöltek téged, ÍGY GYŰLÖLTEK ŐK!
Nov 25, 202150:57
AZ EJHA III. konferenciájáról

AZ EJHA III. konferenciájáról

2021 szeptember 26-án tartotta az Emberi Jogi Nevelők Hálózata harmadik konferenciáját.
A rendezvényről számolnak be Kövesi Györgyi és Surányi Anna. Mindketten tanárok és az EJHA aktivistái.
A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József, elhangzott a Civil Rádióban 2021. 10.10-én.

Nov 15, 202148:29
#FootballPeople sorozat: a vendég Antal Adrián a Trollfocitól

#FootballPeople sorozat: a vendég Antal Adrián a Trollfocitól

2021-ben  a FIFA és az UEFA is elmarasztalta a magyar fociválogatottat a  meccseken történő szurkolói rendbontások miatt. Az erről szóló  határozatokat heves kritika érte itthon – elsőre minden hang a  testületeket támadta. Az első indulatok elcsitulása után megérett az  idő, hogy higgadtan is gondolkodjunk és beszéljünk a témáról, hiszen a  kialakult helyzetnek csak vesztesei vannak – játékosok, szurkolók,  tévénézők egyaránt. A Focival a rasszizmus ellen (FARE) #Footballpeople  kampányához csatlakozva öt beszélgetést osztunk meg a témában.

A Trollfoci egyik oszlopos tagjával, Antal Adriánnal folytattuk a beszélgetést, hiszen ők azok akik rengeteg emberhez jutnak el, járják az országot és beszélnek a helyi emberekkel, így kíváncsiak voltunk, hogy ők miben látják az előrelépés lehetőségét.

Műsorvezető: Dabóczi Márton

(Fotó: Facebook)

Nov 08, 202114:01
#FootballPeople sorozat: a vendég Chira Csongor szurkoló

#FootballPeople sorozat: a vendég Chira Csongor szurkoló

2021-ben a FIFA és az UEFA is elmarasztalta a magyar fociválogatottat a meccseken történő szurkolói rendbontások miatt. Az erről szóló határozatokat heves kritika érte itthon – elsőre minden hang a testületeket támadta. Az első indulatok elcsitulása után megérett az idő, hogy higgadtan is gondolkodjunk és beszéljünk a témáról, hiszen a kialakult helyzetnek csak vesztesei vannak – játékosok, szurkolók, tévénézők egyaránt. A Focival a rasszizmus ellen (FARE) #Footballpeople kampányához csatlakozva öt beszélgetést osztunk meg a témában.

Szerettünk volna megszólítani egy laikust is, így Chira Csongorral, történelem és médiaszakos tanárral, édesapával, szurkolóval beszélgettünk arról, hogy személy szerint hogyan látja a saját útján keresztül is az ideális szurkolói magatartás kérdéskörét.

Műsorvezető: Dabóczi Márton

(Fotó: csakfoci.hu)


Nov 06, 202116:12
#FootballPeople sorozat: A vendég Haraszti Ádám a SportTV riportere, újságíró

#FootballPeople sorozat: A vendég Haraszti Ádám a SportTV riportere, újságíró

2021-ben a FIFA és az UEFA is elmarasztalta a magyar fociválogatottat a meccseken történő szurkolói rendbontások miatt. Az erről szóló határozatokat heves kritika érte itthon – elsőre minden hang a testületeket támadta. Az első indulatok elcsitulása után megérett az idő, hogy higgadtan is gondolkodjunk és beszéljünk a témáról, hiszen a kialakult helyzetnek csak vesztesei vannak – játékosok, szurkolók, tévénézők egyaránt. A Focival a rasszizmus ellen (FARE) #Footballpeople kampányához csatlakozva öt beszélgetést osztunk meg a témában.

Harmadik vendégünk Haraszti Ádám sportkommentátor, műsorvezető volt, akinek munkájából adódóan a nemzetközi futballra is komoly rálátása van.

Műsorvezető: Dabóczi Márton

(Fotó: sport1tv.hu)

Nov 06, 202112:17
#FootballPeople sorozat: a vendég Polonkai Attila válogatott labdarúgó, edző

#FootballPeople sorozat: a vendég Polonkai Attila válogatott labdarúgó, edző

2021-ben a FIFA és az UEFA is elmarasztalta a magyar fociválogatottat a meccseken történő szurkolói rendbontások miatt. Az erről szóló határozatokat heves kritika érte itthon – elsőre minden hang a testületeket támadta. Az indulatok elcsitulása után megérett az idő, hogy higgadtan is gondolkodjunk és beszéljünk a témáról, hiszen a kialakult helyzetnek csak vesztesei vannak – játékosok, szurkolók, tévénézők egyaránt. A Focival a rasszizmus ellen (FARE) #Footballpeople kampányához csatlakozva öt beszélgetést osztunk meg a témában.

Szerettünk volna minél több dimenzióból, oldalról tekinteni napjaink szurkolói magatartás témakörével kapcsolatos jelenségekre, s nagy örömünkre a meghívott vendégeink is különböző szerepkörök szemüvegén keresztül voltak jelen.

Elsőként Polonkai Attilával beszélgettünk, aki többszáz elsőosztályú mérkőzéssel a lábában, magyarbajnok és válogatott játékosként, NB1-es másodedzőként betekintést engedett a meglátásaiba, hogy miként élte meg profi futballistaként a stadionokban uralkodó atmoszférát és ennek tükrében hogyan tekint napjaink kihívására.

Műsorvezető: Dabóczi Márton

(Fotó: magyarfutball.hu)

Nov 06, 202118:30
Még egyszer az ABATHON-ról - ami a közösségi tervezés egy új módszere

Még egyszer az ABATHON-ról - ami a közösségi tervezés egy új módszere

Egy hónapja már foglalkoztunk ezzel a rendezvénnyel. 

Augusztus 13 és 15 között Telkibányán zajlott egy szociális hackathon, amelyet a szervezők az innovációs ötletek földrajzi elhelyezkedése - Abaúj térség - miatt Abathobbak neveztek el.

Akkor megszólaltak a rendezvény szervezői és résztvevői.

A mai adásban először az ötletgazdát, Csabai Luciát hallhatják, majd Kovács Editet, aki mint mentor és mint a Közösségfejlesztők Egyesülete elnöke vett részt a rendezvényen. Az egyesület volt a főpályázó a rendezvényt lehetővé tevő Erasmus+ pályázatban.

Elhangzott a Civil Rádióban 2021.10.13-án, a szerkesztő-műsorvezető: Huszerl József

Oct 26, 202155:25
Influencerek kampányolnak a radikalizálódás ellen

Influencerek kampányolnak a radikalizálódás ellen

Az Európai Bizottság támogatásával  megvalósuló Extremely EUnited projekt alatt futó Extremely Critical  kampány részeként, amelynek célja, hogy megakadályozza a radikalizálódás  terjedését a fiatalok körében az Európai Uniós országokban, a  Szubjektív Értékek Alapítvány képviseletében Kovács Péter Zsolt  (projektmenedzser) és Alpek Sára (projektasszisztens) egy komoly  hangvételű videót forgatott, mely a jelenlegi magyarországi eseményekkel  kapcsolatban kérdez többek között az érintett kisebbségbe tartozó  közismert személyeket, social media influencereket.

Az  Extremely Critical kampány céljai között szerepelt egy olyan rövidfilm  létrehozása, amely segíti a fiatalok kritikus gondolkodásának  kialakulását és világismeretük fejlődését. Ezen célkitűzéseknek  megfelelően 2021 júniusában készült el a “Teljes jogú ember vagyok!”  című videó. A kisfilmben Amadea, Lackner Laura, Pusztai Olivér, Gülec  Ayse Csenge és Do Csicsi magyar közösségi média szereplők véleménye,  tapasztalata hallható az elfogadásról, a sokszínűségről, és a jelenlegi  helyzetről Magyarországon.

A kampány fő üzenete: “Ne hagyd, hogy gyűlöletre váltsák a szeretetedet!”.

Miért  nem hagyjuk, hogy az emberek kritika nélkül éljenek, függetlenül a  hátterüktől, származásuktól, szexuális vagy nemi identitásuktól? Miért  gyűlöljük a másságot? Miért nem próbáljuk meg magunkat a másik ember  helyébe képzelni? Miért a gyűlölet forrása manapság a közösségi média,  és miért nem ellenkezőleg, miért nem a kölcsönös segítségnyújtásé és a  nyitottságé?

Ezen  kérdésekkel foglalkoznak a videó szereplői, miközben arra hívják fel a  figyelmet, hogy elgondolkodjunk, és megkérdőjelezzük a már meglévő,  esetekben kirekesztő vagy radikális véleményünket számos témában,  különösen a másságot illetően.

A  perspektívaváltás és a más szemszögből való szemlélet megváltoztathat  számos dolgot az életünkben, ezért fontos, hogy figyelemmel legyünk  egymásra, hiszen a támogatás elengedhetetlen.

A videó megtalálható az Extremely Eunited Youtube-csatornáján: (https://www.youtube.com/watch?v=nmRxzsrmLSo&t=4s)


A projekt két koordinátorával Alpek Sárával és Kovács Péterrel Lőrincz Marcell beszélgetett. 

Sep 30, 202123:39
Abathon

Abathon

Augusztus 13 és 15 között Telkibányán zajlott egy szociális hackathon, amelyet a szervezők az innovációs ötletek földrajzi elhelyezkedése - Abaúj - miatt Abathonnak neveztek el.

Az interjúk a rendezvény előtti napon, a rendezvényen és utána néhány nappal készültek.

A riporterek Tímár Andrea és Huszerl József.

Sep 15, 202151:14
EJHA - Emberi Jogi Nevelők Hálózata

EJHA - Emberi Jogi Nevelők Hálózata

Szeptember 26-án kerül megrendezésre az EJHA, immár szokásosnak mondható országos konferenciája. Vendégeink Juhász Vera és Surányi Anna a programok részletei mellett arról is mesélnek miért fontos az emberi jogi nevelés és milyen nehézségeket okoz mindezt politikai ellenszélben végezni. Akit a téma érdekel az adás meghallgatása után minden információval rendelkezni fog, miként vehet részt ebben a munkában és hogyan fejlődhet az ezirányú tudása. 

Sep 02, 202130:20
Ma két nemrég megjelent kötetet mutatunk be: Gyermekjogi Jelentés és Amire nincs bocsánat

Ma két nemrég megjelent kötetet mutatunk be: Gyermekjogi Jelentés és Amire nincs bocsánat

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idén ötödik alkalommal készített összefoglalót az előző év legfontosabb gyermekjogi eseményeiről. akötetet Németh Barbara a gyermekjogi program vezetője mutatja be.

Perintfalvi Ritától az Amire nincs bocsánat - Szexuális ragadozók az egyházban című nemrég megjelent könyve kapcsán kértünk iterjút.

Elhangzott a Civil Rádióban 2021.07.21-én, a szerkesztő-műsorvezetők Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József

Jul 20, 202145:31
Radikalizálódás és polarizáció Magyarországon

Radikalizálódás és polarizáció Magyarországon

Fókuszban a hazai gyűlölet-kommunikációra épülő propaganda és annak hatásai. Homofób törvénykezés, xenofób kampányok - mit tehetünk a békésebb társadalomért?


Vendégek:

Csereklye Erzsébet - adjunktus, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet

Tatár György - Budapest Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért szervezet elnöke

Jósa Bálint - UNITED for Intercultural Actions programkoordinátora


Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Jul 09, 202101:33:18
CEAR - Community Engagement Against Radicalisation

CEAR - Community Engagement Against Radicalisation

Rendhagyó angol nyelvű adásunk egy antiradikalizációs projektet mutat be.


What is radicalization? Who are the radicals? We discuss how a program can change radicalized people. Our guests also share their experience and knowledge about the current situation not just in Hungary.

Guests:

Sarah Bowman - Subjective Values Foundation 

Bálint Jósa - UNITED for Intercultural Action 

May 25, 202136:55
Félelmek bolygója – Az Art-Ravaló filmpremierje
May 13, 202123:06
Leszbosz, Európa szégyene

Leszbosz, Európa szégyene

Minden személynek joga van az üldözés elől más országban  menedéket keresni és a más ország nyújtotta menedéket élvezni. (Emberi  jogok egyetemes nyilatkozata)

Az Égei-tenger szigeteinek túlzsúfolt táboraiban több tízezer  menekült vesztegel. Kétharmaduk nő és gyermek. A táborok sértik a  legalapvetőbb emberi jogokat: az egészséghez, a családhoz, a megfelelő  lakhatáshoz való jogot.

A legnagyobb tábor a nem egész egy négyzetkilométer területű, 18 ezer lakójú Moria Leszboszon.

Valóban meghaladja a 450 milliós EU erejét, hogy emberhez méltó  körülményeket biztosítson a hotspotokon, az érkezési befogadó  állomásokon?

Jean Ziegler, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértője szerint  távolról sem. Elemzésében előre megfontolt, intézményes erőszakkal  vádolja az EU-t.

„Ma a hotspotok egy pontos stratégia szolgálatában állnak: az  elrettentés és a terror szolgálatában. A cél: olyan rémületet  gerjeszteni, hogy az üldözöttek letegyenek országuk elhagyásáról. Mivel  az üldözöttek az »európai életforma ellenségei«, vagy ahogy a lengyel  miniszterelnök mondta, »fenyegetést jelentenek a kontinens etnikai  tisztaságára«, jobb, ha rettegnek a Leszboszon és más hotspotokon  uralkodó életkörülményektől.”


A könyv fordítójával Piróth Attilával beszélgettem.

May 13, 202125:08
Oltástörténet, MEOSZ felmérés, Vállalkozó nők képzése

Oltástörténet, MEOSZ felmérés, Vállalkozó nők képzése

Mai adásunkban három témával foglalkozunk.

Az oltások történetével

Egy kutatással, mely szerint a mozgáskorlátozott fiatalok elégedetlenek a jelenlegi helyzetükkel

Valamint

Egy most induló programmal, melynek segítségével 30 üzleti ötlettel, illetve induló vállalkozással rendelkező vidéki nő indíthatja be saját cégét.

A szerkesztő műsorvezető: Huszerl József

Apr 27, 202156:56
Hol emberség van, ott emberség van

Hol emberség van, ott emberség van

Pécsre  látogattunk, ahol Mester Zoltánnal beszélgettünk az Emberség  Erejével Alapítvány munkájáról. Milyen támogatásokra lehet náluk  pályázni, hogyan vészelték át a kritikus időszakot amikor a helyi  önkormányzat szerette volna őket kitiltani a városból - ismerj meg te is egy fontos szervezetet hallgasd meg a műsort!

Apr 17, 202126:16
A család az család, de vajon a focista micsoda?

A család az család, de vajon a focista micsoda?

Pál  Márton a Szivárványcsaládokért Alapítvány részéről számol be "A család  az család" kampányuk előzményeiről és eredményeiről. Arra voltam főleg  kíváncsi, hogy a Hrutka-Gulácsi-Petry ügyek vajon nem-e vitték el a  fókuszt az eredeti céljaikról.

Apr 17, 202130:09
Az érintettek szemszögéből...

Az érintettek szemszögéből...

Mai adásunkban szó lesz az Alkotmánybíróság nem- és névváltoztatással kapcsolatos döntéséről, a Hittani Kongregáció nemrég közzétett nyilatkozatáról, mely szerint nem adható áldás az azonos neműek közötti párkapcsolatra és a Független Színház Roma hősök online workshopjáról.
Elhangzott 2021.03.31-én, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Apr 01, 202155:10
Antirasszista Világnap

Antirasszista Világnap

Mai adásunk az Antirasszista Világnap hazai szereplőit szólaltatja meg:

Jósa Bálint - UNITED a nemzetközi antirasszista kampányt mutatja be, mely egész Európát összeköti és akár százezreket mozgat meg. 

Hanti Vilmos - MEASZ a Radnóti-díjról mesél, miként született a díj, kik kapják és mit szól hozzá a fideszes házelnök. 

Mar 17, 202151:39
Mai témáink: az Országos Diáktanács levele, a Szegénységről Méltósággal sajtódíj és a Radetzky közkemencéje kezdeményezés.

Mai témáink: az Országos Diáktanács levele, a Szegénységről Méltósággal sajtódíj és a Radetzky közkemencéje kezdeményezés.

Az Országos Diáktanács leveléből idézek:

Szeretnénk, hogy a diákság véleménye idén is mérvadó legyen, ezért fordulunk az EMMI és a nyilvánosság felé is. Mivel az Országos Diáktanácsnak nincs önálló hírközlési platformja, ezért szeretnénk a sajtón keresztül széles körben eljuttatni állásfoglalásunkat a diákokhoz is.
Levelüket Lajer Bettina Országos Diáktanács Heves megyei tagja jegyezte, vele és Szilas Kincsővel beszélgetett Péterfi Ferenc a 117 perc múlheti adásában.

Az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével – ötödszörre is kiosztja a szegénységet megtapasztalt zsűritagok által odaítélt sajtódíját 2021 májusában.
A kezdeményezés keretében 2020. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül az alkotóikat – díjazzuk egy érintettekből álló zsűri segítségével. Célunk, hogy minden évben a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutatott újságírói munkákat értékelhessük.
A pályaműveket március 14-ig várják a szervezők.
Kovács Annamária az egyik szervező a pályázathoz tartozó háttérmunkába enged betekintést.

Radetzky Közkemencéje
Juhász Veronika Anna 2020 decemberében tett javaslatot a budapesti közösségi kültségvetés oldalán a kemence megépítésére. Az ötlet leírásának egy részlete:
A II. kerületi Bem tér 3. sz alatt található, 13507/3 hrsz-hoz tartozó, világörökségi jelentőségű műemléki épületet egy beruházás keretében lebontják.
Ha már a valódi műemlékvédelem nem jött össze ennél az épületnél (sem), akkor azt javaslom, hogy a lebontott téglák felhasználásával építsünk egy közösségi kemencét, egy erre alkalmas helyszínen a kerületben.
Megtudjuk tőle, hogy hol tart az ötlet megvalósítása

Elhangzott a Civil Rádióban 2021.03.03-án. A szerkesztő-műsorvezetők: Péterfi Ferenc és Huszerl József

Mar 04, 202154:43
Nem Adom Fel; LMBT történeti hónap; Nincs, aki megvédje az LMBTQI diákokat az iskolában

Nem Adom Fel; LMBT történeti hónap; Nincs, aki megvédje az LMBTQI diákokat az iskolában

Öt éve nyitott meg Budapest első, fogyatékossággal élők

által megálmodott, és üzemeltetett étterme és kávézója.

Vendégeink: Tunyogi Szilvia üzletvezető és Józsa Ágnes menedzser

Idén februárban is lesz LMBT történeti hónap, melyre Hanzli Péter az egyik szervező invitál minket.

Nincs, aki megvédje az LMBTQI diákokat az iskolában, állítja az Abcug egyik cikke, amelyről Kövesi Györgyivel beszélgettünk.

A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Feb 03, 202156:03
Számítanak a Fekete Életek
Jan 26, 202156:52
Oltási igazolvány; Karanténban Finnországban; Szőnyegtombola; Pénzöszvérek; Kapcsoltam konferencia

Oltási igazolvány; Karanténban Finnországban; Szőnyegtombola; Pénzöszvérek; Kapcsoltam konferencia

Ma öt témával foglalkozunk:
Az első, az oltási igazolvány az alkotmányjogász szemszögéből.
Ezután egy néhány napja Finnországba érkezett Erasmus ösztöndíjas tudósít az ottani járványhelyzetről.
Majd megtudjuk, hogy szőnyeg tombolával próbál enyhíteni a járvány okozta bevétel kiesésen a Retextil műhely.
https://www.facebook.com/retextilpecs
Megkérdezzük, hogy kik azok a pénzöszvérek és hogyan kerülhetjük el, hogy óvatlanul azzá váljunk.
Végül a Kapcsoltam Konferenciára invitáljuk Önt, amelynek témája az interkulturálisan érzékeny tanulási környezet. 

Elhangzott a Civil Rádióban 2021.01.13-án, a szerkesztő-műsorvezetők: szabó Judit Nikoletta és Huszerl József
Jan 12, 202154:37
Karácsonyi webshop; Elsőként lakhatást!; Vigyázzunk a pénzünkre; Kis magyar snassz és neociki

Karácsonyi webshop; Elsőként lakhatást!; Vigyázzunk a pénzünkre; Kis magyar snassz és neociki

Mai adásunkban négy témával foglalkozunk.

Karácsonyi webshopot készített a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért. A webbolt történetét és s kínálatukat Dr. Soósné Szigetvári Ágnes az alapítvány szakmai vezetője és Kiss Bernadett mutatja be.

A World Habitat Award idei egyik díjazottja az Utcáról Lakásba Egyesület.2014 óta működtet szociális bérlakásrendszert. Kovács Vera az egyesület elnöke lesz a vendégünk.

Brükner Gergely abban segít nekünk, hogy jobban vigyázzunk a pénzünkre, amikor az interneten vásárolunk.

A kis magyar snassz és neociki című kötetet a szerző Szalai András mutatja be.

A szerkesztő-műsorvezetők Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József.

Dec 16, 202056:57
Vörösiszap katasztrófa - társadalmi hatások

Vörösiszap katasztrófa - társadalmi hatások

A Vörösiszap-kutatás kutatócsoport 2013-ban és 2020-ban vizsgálta azokat a rövid- és hosszútávú társadalmi változásokat, amelyeket a tíz éve 2010-ben bekövetkezett katasztrófa okozott.
Vendégeink Dr. Bartal Anna Mária és Ferencz Zoltán szociológusok, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

https://vorosiszap-kutatas2020.hu/

Dec 01, 202056:57
Gyűlöletbűncselekmények áldozataira készíti fel a Shelter projekt az egészségügyben dolgozókat

Gyűlöletbűncselekmények áldozataira készíti fel a Shelter projekt az egészségügyben dolgozókat

- Milyen hatása van egy áldozatra az ellene elkövetett bűncselekmény?

- Mit tehetnek az ápolók, mentősök vagy orvosok ha egy áldozatot kell ellátniuk?

- Miért fontos a gyűlöletbűncselekményeket megkülönböztetve vizsgálni és büntetni a többi kriminális aktustól?


Ezekről és másokról beszélgettünk a Shelter projekt csapatával. Vendég volt:

Dombos Tamás, Kozáry Andrea, Takács Borbála

Műsorvezető: 

Lőrincz Marcell


Nov 26, 202036:03
Dupla családi pótlékot! Energiaszegénység; Vállalkozó nők világnapja
Nov 19, 202042:45
ŐrkutyákCivilben - Roma öntudat és aktivizmus a romagyilkosságok margóján

ŐrkutyákCivilben - Roma öntudat és aktivizmus a romagyilkosságok margóján

Nov 11, 202057:24
SZFE és egy jelentés a lakhatási szegénységről

SZFE és egy jelentés a lakhatási szegénységről

Ma először visszatérünk a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet elemzéséhez, mert az egyetem polgárai az Alkotmánybírósághoz fordultak. Ismét Sepsi Tibor alkotmányjogász lesz a segítségünkre.

Majd a Habitat for Humanity Magyarország október 5-én bemutatott Éves jelentés a lakhatási szegénységről 2020 című kötetét mutatja be a szerkesztő Gosztonyi Ákos.

Elhangzott a Civil Rádióban 2020.11.04-én
A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József.

Nov 07, 202045:59
A romák is számítanak (?) a sportban

A romák is számítanak (?) a sportban

Vajon hány roma származású sikeres sportolót tudnánk felsorolni? A demográfiai adatok alapján százával kéne neveket mondanunk, de jó ha kettő-három valakinek eszébe jut. Mi áll e jelenség mögött? A tehetség vagy a származás dönti el ki lesz sikeres? Ha a brazilok a nyomornegyedekből is tudnak világsztárokat nevelni nálunk ez miért nem megy? Vagy lehet ez még a braziloknak sem sikerül? 

Ezekről beszélgettünk, gondolkodtunk vendégeinkkel:

Szőke Zsuzsa - Új Start Alapítvány

Jósa Bálint - FARE vezetőségi tag

Garamvölgyi Bence - BUDAPESTI EGYESÜLET A NEMZETKÖZI SPORTÉRT

Dr. Dóczi Tamás - sportszociológus, Testnevelési Egyetem

#BLM #BlackLivesMatter #RomaLivesMatter

 

Oct 29, 202057:30
Hitről, szociális munkáról és politikáról Iványi Gáborral

Hitről, szociális munkáról és politikáról Iványi Gáborral

Tudja-e folytatni a munkát az Oltalom Egyesület?

Lesznek-e még perek az állammal szemben?

Miként viszonyul a MET a melegekhez?

MIről beszélne Orbán Viktorral ha találkoznának?

ezekről és persze minden másról beszélgettünk

Oct 14, 202057:29
Maradjanak a FÁK a Rómain -Civil DÍJ 2020 és a Történelemtanárok Egylete 30. konferenciája

Maradjanak a FÁK a Rómain -Civil DÍJ 2020 és a Történelemtanárok Egylete 30. konferenciája

Mai adásunk első részében Lőrinc László a Történelemtanárok Egylete bizottmányának tagja invitálja hallgatóinkat a szervezet harmincadik konferenciájára, melynek címe Nekünk másik Mohács kell?

A második részben a Civil Díj 2020 Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt kategóriát megnyerő Maradjanak a FÁK a Rómain csoport vendégei voltunk a Külker Evezők Klub kertjében a Rómain.

A szerkesztő-műsorvezető: Huszerl József

Oct 05, 202051:41
Magyarországon is számít a feketék élete - beszélgetés G Ras-szal

Magyarországon is számít a feketék élete - beszélgetés G Ras-szal

Ezres létszámmal zajlott a nyáron Pesten egy megemlékezés George Floydról, mely a Black Lives Matter mozgalom  hazai első eseménye volt.

Ennek körülményeiről, az intézményesült rasszizmusról, a katasztrófába rohanó világról és az aktivista létről szóló mostani podcastunkat a Riddim colony és G Ras reagge számaival dobtuk fel.

#BLM #BlackLivesMatter

Sep 23, 202001:01:37
A vallást nem lehet politikai programmá tenni - vendégünk Fabiny Tamás evangelikus püspök

A vallást nem lehet politikai programmá tenni - vendégünk Fabiny Tamás evangelikus püspök

Az evangelikus püspök Dr. Fabiny Tamás a 2015-16-os években aktívan nyilatkozott és szólalt fel a menedékkérők és menekültek védelmében - hivatkozva a keresztényi értékrendre. Ma már óvatosabban fogalmazna, hiszen a politika és a vallás nem szerencsés, ha túl szorosan kötődik egymáshoz. 

Beszélgetésünkben szóba kerülnek a muszlimok, a vallásközi párbeszéd, az egyház valódi feladatai, de kitérünk a művészet és a vallás viszonyára is.

Sep 16, 202039:09
Alkotmányjogászt kérdeztünk a SZFE elfoglalásáról

Alkotmányjogászt kérdeztünk a SZFE elfoglalásáról

Mai adásunkban újra a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel foglalkozunk.
Először felidézünk egy rövid részletet az augusztus 31-én rendezett tiltakozáson elhangzott egyik beszédből, majd Sepsi Tibor alkotmányjogász segít megérteni a kialakult helyzetet éps annak lehetséges kimeneteleit. A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Sep 12, 202041:25
Pride és KIáltó Hang

Pride és KIáltó Hang

Két rendezvényen jártunk augusztus 22-én. A Pride záró sajtótájékoztatóján és a Kiáltó Hang elnevezésű felekezetközi keresztény rendezvényen. Úgy gondoltuk igazságosnak ha a műsoridőt megfelezve lehetőleg azonos hosszúságúra vágjuk a felvételeket és úgy tesszük közzé. A felvételeket Huszerl Bence és Huszerl József készítette aki egyben az adás szerkesztője is.

Aug 25, 202056:44
FREE SZFE, Greenpeace kihívás, Pet Kupa

FREE SZFE, Greenpeace kihívás, Pet Kupa

Mai összeállításunk két részből áll. Az első részben elsőként a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozáson készített hangmontázst, majd utána egy interjút hallhatnak Podlovics Laurával a tiltakozást szervező Hallgatói Önkormányzat alelnökével.
A második részben a műanyagmentes július jegyében a Greenpeace kihívásáról Hevesi Flórával az egyik szervezővel majd a PET-Kupáról beszélgetünk Bitter Zsuzsannával a szervező csapat egyik tagjával. A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József.

Fotók a az SZFE tüntetésről: https://flic.kr/s/aHsmPf8cpM

Jul 14, 202054:06
Békésszentandrásról a menekülttáborba - egy református lelkész két évtizede a menekültmisszióban

Békésszentandrásról a menekülttáborba - egy református lelkész két évtizede a menekültmisszióban

Dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkész 2003 óta,  tizenhét éve látogatja a menekülttáborokat prédikálva és idegen nyelvű  Bibliákat osztva. Olyankor is bejut a legzártabb intézményekbe amikor másoknak ezt nem engedi meg a hatóság így ő az országban a menekülteket illetve a helyzetüket egyik legjobban ismerő ember. Mi motiválja, hogyan dolgozik és hisz-e a vallásközi párbeszédben - ezekről is beszélgettem vele a mostani műsorban.

Jul 08, 202035:25
Netkorrep, dajer.hu, Szegénységről méltósággal, Greenpeace

Netkorrep, dajer.hu, Szegénységről méltósággal, Greenpeace

Mai három interjúnkat időegyeztetési problémák miatt a szombat reggeli műsorban vettük fel.
Elsőként a Menetszél egyesület elnöke számol be a Netkorrep programjukról. A dajer.hu új internet oldalról Barna Era az egyik alapító beszél. A Szegénységről Méltósággal sajtódíjat és az idei díjazottakat Kovács Annamária mutatja be. Végül Huszerl Bence tudósítását hallhatja a Greenpeace június 27-ei eseményéről. A szerkesztő-műsorvezetők Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József.

Jun 30, 202055:26
Nyílt levél a miniszternek; felmérések; a válságot enyhítő lépések mérlege, a kimaradók és a jövő...

Nyílt levél a miniszternek; felmérések; a válságot enyhítő lépések mérlege, a kimaradók és a jövő...

Mai műsorunk első részében a NIOK két felméréséről és a Civilizáció Koalíció Dr. Palkovics László miniszternek írt nyílt leveléről lesz szó. A második részben a válság enyhítését célzó mentőcsomagokról és az ujjáéledésről beszélgetünk Kis Miklós gazdasági újságíróval. A szerkesztő-műsorvezető Huszerl József

Jun 17, 202047:58
Egy népszerű vallás és ami mögötte van avagy buddhizmus Borsodban

Egy népszerű vallás és ami mögötte van avagy buddhizmus Borsodban

A legújabb epizódunkban Cser Zoltán a Tan Kapuja Buddhista egyház igazgatója osztja meg gondolatatait a hazai buddhista közösségekről. Megtudhatjuk miért nem látványos az amúgy népszerű vallás követőinek a jelenléte és beszélgetünk a buddhista egyház küzdelmeiről a hazai politika sodrában.

A műsor másik vendége Orsós János a Dzsáj Bhím Buddhista Közösség elnöke a Dr. Ambédkár mozgalomról illetve az ebben a szellemben alapított iskolájukról mesél. Kitérünk arra az esetre is, amikor a népszámláson magukat a buddhistákhoz tartozónak nyilatkozták a sajókazai közösség tagjai és így eltűntek a katolikusok a statisztikából. 


#Civil Rádió, #Dr. Ámbédkár, #Tan Kapuja

Jun 11, 202053:12
Banyaerdő, Távszem a két SizialMarie díjazott és egy különleges petíció az életigenlő társadalomért és gazdaságért

Banyaerdő, Távszem a két SizialMarie díjazott és egy különleges petíció az életigenlő társadalomért és gazdaságért

Az első részben folytatjuk a SozialMarie magyar díjazottainak bemutatását, a Banyaerdő https://www.banyaerdo.hu/ társadalmi vállalkozást https://www.banyaerdo.hu/ és a Távszem szolgáltatást ismerhetik meg. A második részben két interjút hallhatnak a Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő társadalmat és gazdaságot petíciójáról. https://mtvsz.hu/peticiok/eletigenlo-tarsadalmat-es-gazdasagot

Az adás szerkesztői és műsorvezetői Szabó Judit Nikoletta, Péterfi Ferenc és Huszerl József

Jun 03, 202049:55
Mérő Mátyás avagy Madhupati dász mesél nekünk Krisnáról és a hazai közösségükről

Mérő Mátyás avagy Madhupati dász mesél nekünk Krisnáról és a hazai közösségükről

Ugye mindenkinek megvan a sáfrány szín és a Hare Krisna mantra? Esetleg ettél valami finomat is a krisnásoknál már? De mennyit tudtok a sokezer éves hagyományokról? Ebben az epizódunkban külön kitérünk arra, hogy a politika és a keresztényközpontú kormányzat vajon hat-e a hazai krisnásokra. Krisna tudat a mai Magyarországon - vendégünk Mérő Mátyás azt is megisztja velünk, hogy ő miért Krisnát választotta.

May 28, 202059:34
Magyar nyertesek -SozialMarie Díj 2020

Magyar nyertesek -SozialMarie Díj 2020

A SozialMarie pályázat magyar díjazottairól szól mai műsorunk.
A szerkesztésben segítségemre volt Brüll Edit, az interjúkat Kazinczi Bálint és Huszerl József készítette

Elsőként Teller Katalin a zsűri magyar tagja mondja el a legfontosabb tudnivalókat a díjról és a zsűri munkájáról. https://sozialmarie.org/hu 

A népes és nagyon színvonalas mezőnyben harmadik díjat nyert a Nyomtass Te is mozgalom és hetilap. László János felelős szerkesztő a hetilapról, mint a mozgalom eszközéről beszélt, a cél pedig hozzájárulni a médiaegyensúly létrehozásához. http://www.nyomtassteis.hu/

Díjat kapott a Tényleg? Hogy volt, hogy nem volt történelmi legendaoszlató weblap. Az oldalt, annak szerkesztője Lőrinc László mutatja be. Vele sajnos egy elég zajos helyen találkoztunk, a hanghibákért elnézést kérünk. https://tenyleg.com/ 

Díjat kapott még a Kiút Program is, amelynek szlogenje: Hálót adunk, nem halat - de ikrát igen! A programról Polgár András a Kiút Program Közhasznú Nonprofit Kft igazgatóságának elnöke beszél.  http://kiutprogram.hu/

May 19, 202054:09
Öt kezdeményezés a járvány hatásainak enyhítésére

Öt kezdeményezés a járvány hatásainak enyhítésére

Öt olyan kezdeményezést mutatunk be ma felvételről, amelyek különféle módon segítenek ép ésszel és lélekkel átvészelni a járvány következményeit. A műsort szerkesztették és vezetik: Szabó Judit Nikoletta és Huszerl József.

Vendégeink

Kovács Eszter a Pagony kiadó főszerkesztője, akik megjelentettek egy elektronikus könyvet a koronavírusról gyerekeknek, amely ingyen letölthető a kiadó oldaláról.
https://www.pagony.hu/resources/public/koronavirus_0415_2_pr.pdf

Lengyel Tamás a Szabad a produkció / Art Peep Show - produkció társalapítója, aki azt mondja, hogy kezdeményezésük előadóművészet és válságkezelés.
https://szabadaprodukcio.hu/partfogo-tartalom

Csató Zsuzsa az egyszemélyes hírügynökség mindenese

Horgas Judit a Délután telefonos és online lelkisegély szolgálat munkatársa
https://delutan.hu/

Tüske Tamás a HozdL.hu ügyvezetője akik minden nap 100 nyugdíjasnak szállítanak élelmiszert úgy, hogy a szállításért nem kell fizetni
https://hozdl.hu/

Elhangzott a Civil Rádióban 2020.05.06-án

May 06, 202054:31
Kereszténység az identitáspolitika útjában II.

Kereszténység az identitáspolitika útjában II.

Az idei húsvétot mindenki karanténban töltötte, az ünnep vallási vetülete így nagyobb hangsúlyt kaphatott.    Hogy hat az egyházak életére, hogy a politika fokozott érdeklődést tanúsít a vallási kérdések iránt? Mit éreznek ebből a keresztény közösségek? Ér-e bárkit hátrány ma Európában mert keresztény hívő? A mostani adásunkban Laborczi Dóra fejti ki gondolatait a hazai helyzetről. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Apr 29, 202047:08
Még mindig a járvány következményeiről…

Még mindig a járvány következményeiről…

Még mindig felvételről és még mindig a járvány következményeiről…

Feldmár András pszichoterapeutával aki Kanadában él és sokat tartózkodik itthon is a járvány következtében kialakult fenyegetettségeinkről, félelmeinkről és szorongásainkról beszélgettünk abban a reményben, hogy segít nekünk eligazodni ebben a helyzetben, hogy megőrizhessük mentális egyensúlyunkat. Kis Miklóssal a gazdaság helyezéről a kormány támogatásairól, azok lehetséges forrásairól és a várható eredményről folytattuk a két héttel ezelőtti adásban megkezdett diskurzust.

A műsort szerkesztette és rögzítette Huszerl József.

Apr 22, 202052:31
A kereszténység és az identitáspolitika

A kereszténység és az identitáspolitika

Az idei húsvétot mindenki karanténban töltötte, az ünnep vallási vetülete így nagyobb hangsúlyt kaphatott. 


Hogy hat az egyházak életére, hogy a politika fokozott érdeklődést tanúsít a vallási kérdések iránt? Mit éreznek ebből a keresztény közösségek? Ér-e bárkit hátrány ma Európában mert keresztény hívő? A mostani adásunkban Dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök és Hegyi Gyula újságíró, volt EP képviselő fejtik ki gondolataikat a hazai és európai helyzetről. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Apr 16, 202039:10
A 8. LMBT TÖRTÉNETI HÓNAP

A 8. LMBT TÖRTÉNETI HÓNAP

KORAI FEMINISTÁK, MAGYAR MELEGJOGI ÚTTÖRŐK ÉS VIKTORIÁNUS NŐIMITÁTOROK: INDUL A 8. LMBT TÖRTÉNETI HÓNAP

Szombaton - február 8-án - startol a 8. LMBT Történeti Hónap. Az idei február csaknem minden napján tanulhatunk valami újat a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek életéről, örömeiről és bánatairól az ókortól napjainkig. Idén Budapest mellett Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is lesznek programok.

Vendégeink: Borgos Anna és Hanzli Péter, a szerkestő műsorvezető Huszerl József

Apr 08, 202056:47
A járvány következményei

A járvány következményei

Mai műsorunkat, amely a koronavírus járvány következményeit vizsgálja felvételről hallják, a szerkesztő-műsorvezető Huszerl József. Az elsőként hallható interjút április 6-án, hétfőn vettük fel. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a helyzet napról-napra változik és sorra jelennek meg a kormány, a járvány gazdasági hatásait enyhítő intézkedései. A műsorban megszólal Kis Miklós gazdasági újságíró, V. Komlósi Annamária katasztrófa-pszichológus és Kovács Edit közösségfejlesztő. 2020.04.08. Civil Rádió

Apr 08, 202051:42
Közösségi szolgáltatások

Közösségi szolgáltatások

Mai adásunkat Borsod megyében készítettük egy olyan fejlesztő munkáról, amelynek célja a közösségi szolgáltatások lehetőségének vizsgálata kistelepüléseken a Gönci járásban az egészségügy, a szociális munka és a közművelődés területén. Az adást szerkesztette és a műsorvezető Huszerl József. 2020.03.11. Civil Rádió

Apr 08, 202055:04
Antiszemitizmus ma

Antiszemitizmus ma

A Tett és Védelem Alapítvány titkárával, Szalai Kálmánnal beszélgetünk a hazai antiszemitizmusról, miben különbözik a magyar helyzet a többi európai országétól, elégedettek lehetünk-e a mostani állapotokkal, mit tartalmaz a TEV jelentése, kell-e javítani a történelemkönyveket és más kérdésekre is válaszokat kaptunk. Műsorvezető: Lőrincz Marcell.

2020.03.18. Civil Rádió

Apr 02, 202036:08
Gyöngyöspata...ahogy kezdődött

Gyöngyöspata...ahogy kezdődött

Gyöngyöspata neve idén került a figyelem középpontjába. Komoly politikai üggyé nőtte ki magát a helyi általános iskola szegregációs gyakorlata, mely ellen egy civil szervezet inndított pert majd tíz éve és nyert meg azóta sorozatban minden szinten. De vajon pontosan mi is áll az egész hátterében, miért különíti el a diákokat egy település roma és nem roma osztályokra? Mindezekről Újlaky Andrással az ügyet indító és képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány elnökével beszélgettünk. Műsorvezető: Lőrinz Marcell.

Civil Rádió.net 2020.02.19. 

Feb 25, 202039:57
Bemutatkozik a DemoLab

Bemutatkozik a DemoLab

A DemoLabban résztvevő diákokkal, tanárokkal és művészekkel beszélgettünk a műsorban. A DemoLab egy kétéves projekt, melynek a középpontjában középiskolás fiatalok, a művészet, a 21. századi készségek fejlesztése és a közösségi tanulás áll. A program megvalósítója a DIA (www.i-dia.org) A program kizárólagos támogatója az ENSZ Demokrácia Alap. A projekt hivatalosan véget ért, de a résztvevők beszéltek a további terveikről, többek között a Jelen! diákkiadóról. További informcáiók és pedagógiai anyagok a projekt honlapján: https://demolab.hu/

"A DemoLab a művészeti nevelés és a demokratikus önszerveződés eszközeivel fejleszti a diákok társadalmi érzékenységét és ösztönzi szerepvállalásukat. A projekt elsődleges célja, hogy kereteket és módszereket biztosítson ahhoz, hogy fiatalok minél nagyobb számban megtapasztalhassák az önálló kutatás és ismeretszerzés, a kritikus gondolkodás, a felelős döntés, és az együttműködő alkotás élményét. A DemoLab hosszú távú célja és törekvése, hogy működési modelljét minél több magyar iskola és ifjúsági kezdeményezés adaptálja."

Civil Rádió. net 2020.01.29. Műsorvezető Dukán András Ferenc

Feb 07, 202049:21
NGO-k a világban.

NGO-k a világban.

Tágabb kitekintésű beszélgetés az NGO-k (Non-Governmental Organisation) felemelkedéséről és mai jelentőségükről. Szerettünk volna az NGO-król egy olyan szakmai beszélgetést szervezni, amelyben nem csak a maguk érveit hangoztató önmagukat hergelő emberek vesznek részt. Vita és konszenzusteremtés volt a célunk. A téma sokkal érdekesebbé vált mára annál, semhogy ne próbáljuk körültekintően átgondolni a ’90-es évek óta végbement változásokat. Az NGO-k alapítói karizmatikus személyek, de fejlődésük feltétele a demokratizálódás. Egyik vendégünk Marschall Miklós személyes tapasztalatokkal is bír és szakmailag is elemzi az NGO-kat. Másik vendégünk Bartal Anna Mária pedig szociológusként szintén elemzője a témának. Civil Rádió 2020.02.05. Műsorvezető: Zsolt Péter

Feb 06, 202056:56
Az iszlamofóbia az új antiszemitizmus?

Az iszlamofóbia az új antiszemitizmus?

Sokat támadják a muszlimokat intoleranciával, terrorizmussal vádolva őket. A MIJE azért jött létre, hogy a Magyarországon élő muszlimok jogait védje és az ilyen témákra érdemi reakciót adjon. A beszélgetésben azt is meg tudjuk, hogy milyen a helyzete a magyar muszlimoknak és a jelen politikai környezet milyen hatással van az életükre. 2020. január 22. Civil Rádió. Vendég: Bakó Balázs, a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület (MIJE) elnöke. Műsorvezető: Lőrincz Marcell.

Jan 28, 202056:22
Hősök a Hős utcából

Hősök a Hős utcából

Vendégünk a Kontúr Egyesület. Tagjaik több éve segítik a Hős utca lakóit. Egyikük Urbanovszky Zsuzsanna kapta meg az "Év Szociális Szakembere díjat" 2019-ben. Témáink: röviden a Hős utca lakói és az Egyesület együttműködésének történetéről, hogyan tovább, mi lehet a megoldás a Hős utcában. Szóba kerül még Zsuzsanna beszéde a díjátadón, ami részben tömör látlelete volt a jelen szociális rendszernek és buzdítás az abban dolgozóknak.

2020. január 15. Civil Rádió. Vendégeink: Urbanovszky Zsuzsanna, szociálpolitikus, a Kontúr Egyesület alapítója, volt elnöke, Tukács Gitta, a Református Cigánymisszió munkatársa, és Mihály Bulcsú a Kontúr Egyesület alelnöke. Műsorvezető: Huszerl József

Jan 27, 202056:56
Anyahajó

Anyahajó

Mai műsorunkat a ferencvárosi Anyahajó anyaközpontban készítettük. "Anyaközpont és családi kikötő a József Attila lakótelepen. Ahol megpihenhetsz, kikapcsolódhatsz, feltöltődhetsz és egy közösség része lehetsz. Önkénteseink által működtetett civil szervezetünk célja, hogy rendszeres találkozási lehetőséget biztosítson a környékbeli anyáknak, valamint szabadidős programokat, képzési lehetőségeket kínáljon az egész családnak. Közösséget építünk, ahol bátran kérdezhetsz, kérhetsz, kezdeményezhetsz – segítőkre, támogatókra, társakra fogsz találni anyatársaid között." Vendéglátóink voltak Kustár Blanka a központ vezetője, Biriszló-Karai Eszter, Máté-Tóth Zsuzsanna, Ruff Borbála kismamák és Velenczei Ágnes, aki az ötlet megszületésekor is jelen volt és azóta is segíti őket. 2019.december 18. Civil Rádió. Műsorvezető: Huszerl József

Jan 07, 202048:53
Budapest új civil programjai

Budapest új civil programjai

Hogy fog kinézni a Főváros és a civilek közötti munka? Ki milyen terveket nyjtott be? 2019. november 20-án 90 szervezet vett részt a fővárosi önkormányzat civil szervezetekkel való kapcsolatfelvételt megcélzó rendezvényén. Műsorunk vendégei a rendezvény résztvevői: Szeles András, a főpolgármesteri kabinet civil szervezeti referense, Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője, a Jogi program munkatársa és Havasi Zoltán Budapest Bike Maffiától. 2019.november 27. Civil Rádió. Műsorvezető: Lőrincz Marcell.

Jan 07, 202055:21
Civil Kurázsi

Civil Kurázsi

Civil Kurázsi - Tabuk Nélkül - . A kilenc szervezet, csoport együttműködésében megvalósuló program célja elsősorban a fiatalok szociális érzékenyítése, interkulturális és emberi jogi ismereteik mélyítése, és a segítő cselekvési lehetőségek tudatosítása. A szervezetek együtt is vállalnak iskolai érzékenyítő foglalkozásokat. Akár egy teljes tolerancia nap programját is tudják biztosítani. Vendégek a Civil Kurázsi együttműködésben részt vevő szervezetektől:  Dés Julcsi a Haver Alapítványtól, Kövesi Györgyi a Melegség és Megismerés Program munkatársa a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület részéről és Takács Attila Első Kézből a Hajléktalanságról Program munkatársa a Menhely Alapítványtól. 2019. november 20. Civil Rádió. Műsorvezető: Huszerl József

Jan 07, 202037:02
Focival a rasszizmus ellen

Focival a rasszizmus ellen

A Football Against Racism (Focival a rasszizmus ellen) szervezet minden évben eseményeket szervez szerte Európában, így Magyarországon is. Ebben a műsorban három szervezet programjairól hallhatunk.

Hogy küzdenek a klubok a stadionokon belüli rasszizmus ellen, miként működik az UEFA idevonatkozó döntéshozatala - erről mesél Jósa Bálint a SzubjektÍv Értékek AlapÍtványtól.

A hátrányos helyzetű gyerekek együtt táboroztak és sportoltak a szerencsésebb hátterű társaikkal - ennek tanulságairól Takács Bori a Kacsakő Interkulturális Közösségépítők informális csoporttól számol be.

Gibril Deen a Mahatma Gandhi Egyesület elnöke a fekete játékosokról és a menekültekből álló csapatokról osztja meg tudását.

Civil Rádió, 2019.10.30. Műsorvezető: Lőrincz Marcell

Nov 19, 201901:00:20
Nemzeti ünnepeink Európában

Nemzeti ünnepeink Európában

Az ünnep alkalmából nem a megszokott emberjogi műsorral készültünk, hanem az ünnpekkel fogunk foglalkozni. A műsor első részében Kopcsik István a Történelemtanárok Egylete alelnöke tart rövidített történelemórát a nemzeti ünnepek kialakulásáról és arról, hogy mit jelenthetnek a ma emberének. A második részben öt barátom szólal meg, akik huzamosabb ideig éltek más európai országban és elmesélik, hogy milyenek a nemzeti ünnepek Dániában, Finnországban, Németországban, Franciaországban és Angliában. Vendégeink: Dánia - Varga Vera, Finnország - Rostás Mátyás, Németország - Halpern Péter, Franciaország - Eric Blin, Anglia - Gerő Péter. Műsorvezető Huszerl József. Civil Rádió 2019.10.23.

Nov 05, 201956:58
Pert nyert a Menedék Egyesület

Pert nyert a Menedék Egyesület

Megsértette a Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) – mondta ki csütörtöki, elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A TASZ a közleményében azt írja, a Menedéket a kormánypártok politikai okokból ellenségnek nevezték ki és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor úgy számolt be álláspontjukról, hogy a Menedéknek esélyt sem adott arra, hogy a jóhírnevét sértő állításokra reagáljon, ezzel pedig a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy a valós tájékoztatást szolgálta volna. Az említett sajtótájékoztatón az is többször elhangzott, hogy a Menedék Egyesület “a Soros által pénzelt szervezetek egyike, és azon dolgoznak, hogy Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”. A Menedék Egyesület tevékenysége ezzel szemben valójában arra terjed ki, hogy a Magyarországon jogszerűen élő külföldieknek társadalmi beilleszkedését segítse. Vendégeink: Bodrogi Bea, ügyvéd, TASZ, Kováts András, Menedék egysület, Szabó Attila, szociálpolitikus, jogász a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének munkatársa, a Választási Jogi Program koordinátora. Műsorvezető: őrincz Marcell.

2019.10.09. Civil Rádió

Oct 25, 201957:43
Fridays for future

Fridays for future

Hartmann Johannával és Pribéli Leventével, a Fridays for future magyarországi megalapítóival beszélgettem zöld aktivizmusról, a föld jövőjéről és természetesen a mozgalomról és a pénteki klímatüntetésekről. Műsorvezető: Dukán András Ferenc.

Civil Rádió, 2019.10.02.

Oct 07, 201947:20
Emberi Jogi Nevelők Hálózata - az előző év és az újabb tervek

Emberi Jogi Nevelők Hálózata - az előző év és az újabb tervek

Egy éve volt vendégünk az Emberi Jogi Nevelők Hálózata alapítója és egyik munkatársa. A műsorban beszámolnak az elmúlt és eseményeiről, eredményeiről, az Őszi konferenciájukról és az új projektjükről, amit egy megnyert pályázatból finanszíroznak majd. Beszélünk majd a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nemrég elkészült - közel 5300 gyermek véleményét összegző - felméréséről és az eredményekből látható feladatokról is. A műsor vendégei: Kövesi Györgyi, tanár, a Melegség és Megismerés, valamint a Civil Kurázsi programok koordinátora és Juhász Vera, koordinátor, örökmozgó aktivista, az EJHA megálmodója, szabadúszó tréner és fordító. Műsorvezető: Huszerl József. Civil Rádió 2019.09.25.

Sep 30, 201956:56
Károly bácsi visszakapja a lakását Budafokon?

Károly bácsi visszakapja a lakását Budafokon?

Az interjú pillanatában annyi már bizonyos, hogy egy nagyon kínos történet tanúi lehetünk, s Budafok polgármestere testületi támogatással, hogy fölöslegesen ne aktivizáljon mozgalmakat (sic) több intézményre kiterjedő vizsgálatot kezdeményezett. Mindezt persze az után, vagy azzal párhuzamosan kellene megtenni, hogy Károly bácsit, kit tévedésből lakoltattak ki, visszamehet a 22 nm-es lakásába. Még örülhetünk, ha nagyobb tragédia nem történik. A rádióban az összes érintettet igyekeztünk megszólaltatni. …És akiket sikerült: Bodrog Zoltán XXII. kerületi képviselő és Misetics Bálint, A Város Mindenkié Csoport képviseletében. Műsorvezető-szerkesztő: Zsolt Péter.

Civil Rádió 2019.09.18

Sep 24, 201937:00