Skip to main content
Spotify for Podcasters
Értékek útján

Értékek útján

By Értékek Felvidéki

A Felvidéki Értéktár Bizottság beszélgetéseiben értékekről, iskolai értékfeltárásról és oktató nevelő munkáról, közösségről és jövőképről hallhatunk.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Értékek útján – 10. állomás: Csicsó

Értékek útjánMar 16, 2021

00:00
22:33
Értékek útján – 10. állomás: Csicsó

Értékek útján – 10. állomás: Csicsó

Az Összetartozás éve projekten belül megvalósított Öt határon át elnevezésű Kárpát-medencei vetélkedő felvidéki versenyzőinek érték-beszélgetéseit hallhatják. Csécs Enikőtől részletek tudhatunk meg a csicsói református templomról, Komjáthy Dorka pedig a csicsói Zichy-Kálnoky kastélyt mutatja be. Mindkét építmény megtalálható a Felvidéki Értéktár adatbázisában.

Mar 16, 202122:33
Értékek útján – 9. állomás: Kéty

Értékek útján – 9. állomás: Kéty

Az 5 határon át Kárpát-medencei vetélkedő célja a külhoni értékek megismertetése és megőrzése, valamint az értéktárak bővítése.

Külhoni és anyaországi magyar általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói többek között rövid podcastok segítségével mutathatták be értékeiket. Ezeket a beszélgetések rendeztük csokorba települések szerint.

Most a kétyi tanulók által készített hangfelvételekbe hallgathatnak bele: Elsőként Bohák Botond a kétyi születésű Bohák Lajos cimbalomkészítőről beszélget testvérével Emesével.

Majd Farkas Laura a szüretről, borkészítésről beszélget nagypapájával Farkas Nándorral.

Hallhatjuk Pákozdi Dorinát is,  akinek a 87 éves Kaskó Bözsi néni mesél a kétyi fekete menyasszonyi ruháról.

Tóth Eszter a szövőszékről beszélget Bohák Valériával.

Varga Vivien a régi játékokra volt kíváncsi, ezért megkérdezte nagymamáját, hogyan játszottak régen a gyerekek.

Jan 29, 202129:22
Értékek útján – 8. állomás: Kincskeresők

Értékek útján – 8. állomás: Kincskeresők

Rancsó Andrea, a FÉB szakmai alelnökének beszélgetőpartnere Szanyi Mária, a Kincskeresők megálmodója. Témánk maga a konferencia, annak kezdetei, magyarságunk, értékeink. Megtudhatjuk, hogyan fejlődhet egy helyismereti, helytörténeti konferencia, hogyan épülhet be az oktató nevelő munkába, valamint hogyan lehet szerves része az összmagyar kultúrának.

Dec 30, 202024:01
Értékek útján – 7. állomás: Karva

Értékek útján – 7. állomás: Karva

Karvai földbirtokos és nemesi családokról beszélgetünk Zsírosné Hegedűs Magdolnával, Sinkáné Finta Ilonával és Simcsikné Pollák Emíliával. Személyes élmények segítségével közelebbről megismerhetjük a Szarvassy, Hroššó, Botka, Láng és Kuzmik családokat és talán kiderül, hogy van-e alagút a Duna alatt. A beszélgetést a Villa Heten PT Kincskeresői készítették, Nyitra megye támogatásával. 

Oct 10, 202025:56
Értékek útján – 6. állomás: Csicsó

Értékek útján – 6. állomás: Csicsó

Bödők Károly, a FÉB titkára beszélget Androvics Adriannával, a Csicsó PT elnökével értékekről, értékmentésről, iskolai és falusi táborokról. Tudjuk-e nevelni gyermekeinket az értékmentésre, értékmegismerésre, egymásra való figyelésre? Megmenthetjük –e magunkat egy az oktatásban használható helyismereti, helytörténeti munkafüzet megalkotásával?

Aug 30, 202015:07
Értékek útján – 5. állomás: Kürt

Értékek útján – 5. állomás: Kürt

Kovács Tamás, a Kürti Települési Értéktár egyik alapítója beszélget Kasnyik Tamással a Kürti Borfesztiválról, Sütő Zsolttal a Kürti Kötésfesztiválról, anyával és lányával: Szendi Tündével az értéktáras közösségről, Szendi Erikával a csapatmunkáról és lehetőségekről az értéktári munkában.

Jul 24, 202017:54
Értékek útján – 4. állomás: Bátka

Értékek útján – 4. állomás: Bátka

Gyorsan változó világunkban sokszor feledésbe merülnek nagyjaink alkotásai, szokásaink, építészeti értékeink, népi hagyományaink, környezetünk szépségei. Ezen értékek összegyűjtése, rendszerezése és nyilvántartása céljából jött létre a Felvidéki Értékgyűjtő Mozgalom. A Bátkai Települési Értéktár Bizottság elnökét, a helyi alapiskola igazgatóhelyettesét Gyurán Ágnest kérdezte a részletekről Nyitrai Nóra.

Jul 12, 202014:16
Értékek útján – 3. állomás: SzMMI

Értékek útján – 3. állomás: SzMMI

Beszélgetés Huszár Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójával, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnökével. 

Jul 03, 202012:18
Értékek útján – 2. állomás: Madar

Értékek útján – 2. állomás: Madar

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet beszélgetésében Szász Veronika, az Édes Gergely Alapiskola igazgatója, Fišer Angéla pedagógus, Zajos Kincső és Rontó Zsolt diákok beszélnek a madari Érték-programról, melynek keretén belül helyismereti, helytörténeti munkafüzetet és olvasókönyvet készítettek.  Aki kérdez: Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság szakmai alelnöke.

Jun 14, 202017:48
Értékek útján – 1. állomás: Hetény

Értékek útján – 1. állomás: Hetény

A Felvidéki Értéktár Bizottság beszélgetésében Czibor Angelika, Hovany Renáta, Rancsó Andrea  és Lucza Ákos beszélget értékekről, iskolai értékfeltárásról és oktató nevelő munkáról, közösségről és jövőképről. Aki kérdez: Kotiers Róza, egyetemista, a Diákhálózat aktív tagja.

May 26, 202019:47