
Sapien Podcast
By Sapien
Tarih, bilim teknoloji, siyaset gibi çeşitli alanlarda dinlemeye değer içerikler.

Sapien PodcastDec 19, 2022

Eşitsizliğin Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B10
Mansplaining nedir? Neden yapılır ve nasıl karşılanmalıdır? Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni'nde bu hafta konumuz: Eşitsizliğin Kökeni. Ataerkil toplumlar ne zaman ortaya çıktı? Kadının "Tarih'ten" silinmesi nasıl başladı? Hangi medeniyetler buna yol açtı, hangi bilginler önlemeye çalıştı? Tüm bu sorular ve çok daha fazlasını konuşacağız. İyi dinlemeler.

Yiğit Can İç'in Maceraları - Gezgin Hikayeleri | Videocast
Gezgin Hikayeleri'nin ilk konuğu: Yiğit Can İç. Bir Youtuber ve gezgin olan Yiğit'in Peru, Kolombiya, Nepal, Tayland ve diğer ülkelere yaptığı gezilerinde neler yaşadığını konuşuyoruz.
Macera tutkunları, kampçılar, bisikletçiler, otostopçular, lüks seyahati tercih edenler. Dünya'yı gezen gezginlerle anıları ve yaşadıklarını konuştuğumuz eğlenceli bir sohbet Gezgin Hikayeleri serimizde sizleri bekliyor.

Eğitimin Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B9
Pelin Batu ile bu bölümde eğitim kavramının kökenine iniyoruz. Eğitim nasıl ortaya çıktı? Antik çağlardan bu yana eğitimde neler değişti? Sokrates, Platon (Eflatun), Aristoteles, Farabi ve İbni Sina gibi isimler eğitim anlayışını nasıl yeniden yarattı? Tüm bu sorulara ve çok daha fazlasına yanıt aradığımız Eğitimin Kökeni sizlerle. İyi dinlemeler.

Pelin Batu & Ahmet Güneştekin | İki Yabancı B6
İki Yabancı'nın 6. bölümünde konuğumuz usta bir sanatçı; sevgili Ahmet Güneştekin. Pelin Batu ile Ahmet Güneştekin'in eğlenceli sohbetinde anıları ve sanatından bahsedecek ve kendisini çok daha yakından tanıyacağız. İyi dinlemeler.

Türkiye'nin Olaylarla Dolu Seçim Hikayeleri | Mini Belgesel
Mini belgeselimizde 1840’daki ilk mahalli seçimlerinden 1912’deki sopalı seçimlere, çok partili sisteme geçişten ilk anayasa referandumuna ve hatta darbelerden, siyasi yasaklardan 2000’li yıllara kadar Türkiye tarihinde köklü değişimlere sebebiyet veren seçimleri ve bu seçimlerin sonuçlarını ele alıyoruz. İyi dinlemeler.

Pelin Batu & Fatih Altaylı | İki Yabancı B5
İki Yabancı'nın bu bölümünde konuğumuz: Fatih Altaylı. Pelin Batu ile aralarında geçen bu keyifli sohbette sevgili Fatih Altaylı'yı daha yakından tanıyoruz. Hem özel hayatından hem de kariyerinden anektodlarıyla keyifli bir sohbet sizleri bekliyor. İyi dinlemeler.

Erdil Yaşaroğlu: Hem Karikatürist, Hem Heykeltraş, Hem Aktör | Sanattan Masallar B6
Sanattan Masallar serimizin bu bölüm konuğu: Erdil Yaşaroğlu. Kendisi bir karikatür duayeni, bir heykeltraş, Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmış bir sanatçı ve aynı zamanda Cannes Festivali'ne katılmış bir aktör. Peki Erdil Yaşaroğlu karikatüre ve heykele nasıl başladı? Cem Yılmaz ile olan arkadaşlığı nasıl gelişti? Fatih Sinan Şimşek'in sunumuyla bu soruların cevabı ve çok daha fazlasını içeren eğlenceli bir sohbet sizleri bekliyor. İyi dinlemeler.

Atatürk'ün Liderliğinin Kökeni II: Neden Mustafa Kemal? | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni
Atatürk'ü bir lider olarak farklı kılan özellikleri nelerdi? Milli mücadele nasıl başladı? Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni serimizin 10 Kasım özel bölümünün 2. kısmında neden Mustafa Kemal Atatürk sorusuna cevap arıyoruz. İyi dinlemeler.

Evliliğin Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B7
Bu konuyu açmanın zamanı geldi. Evlilik meselesi nereden geliyor? Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni'nde bu bölümde ilk evlilikleri, gelinlik duvak, balayı gibi konseptlerin ortaya çıkışını, neden damadın ayağına bastığımızı ve farklı kültürlerde evlilik geleneklerini konuşacağız. İyi dinlemeler.

İsrail Devletinin Kuruluşu | Filistin - İsrail Çatışmasının Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B6
İsrail devletinin 1870'ten 1948'e uzanan kuruluş hikayesi ve Filistin İsrail çatışmasının kökenini konuşuyoruz. Dünya Siyonist Teşkilatı nasıl kuruldu? İsrail Devletine giden süreçte Yahudiler nasıl örgütlendi? BM ve Amerika İsrail Devletinin kuruluşunda nasıl rol oynadı? Tüm bunlar ve çok daha fazlası bu bölümde. İyi dinlemeler.

Pelin Batu & Tamer Levent | İki Yabancı B4
Çok sevdiğiniz Pelin Batu ile ünlü isimlerin hiç bilinmeyen yönlerini iki yabancı gibi yeniden keşfettiğimiz ''İki Yabancı'' programına hoş geldiniz. Bu bölümde konuğumuz sevgili Tamer Levent.

Pelin Batu & Tuna Kiremitçi | İki Yabancı B3
Pelin Batu ile ünlü isimlerin hiç bilinmeyen yönlerini iki yabancı gibi yeniden keşfettiğimiz ''İki Yabancı'' programına hoş geldiniz. Bu bölümde konuğumuz yazar, müzisyen ve sinemacı sevgili Tuna Kiremitçi. İyi dinlemeler.

Warhol: Pop Art'ın Babası | Sanattan Masallar B5
Sanattan Masallar'ın bu bölümünde Pop Art'ın babası kabul edilen ve Marilyn Monroe serisi, Coca-Cola şişeleri ve Campbell's Soup Cans gibi ünlü eserlerin yaratıcısı Andy Warhol'un olaylı hayatını konu alıyoruz. İyi dinlemeler.

Yatırım mı? Anı Yaşamak mı? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B7
"An hayattır, yaşamın ta kendisidir." An dediğimiz şey nedir? Mindfulness nedir? Hatıralarımızı yaratan anılarımız aslında gerçekten anı yaşadığımızı hissettiğimiz zamanlardan mı meydana geliyor? Anı yaşamak yanlış mı? Tasarruf etmek, yatırım yapmak mı daha doğru? Yoksa karşılaştırmadan ziyade aralarında bir bağlantı olabilir mi? Prof. Dr. Sinan Canan ile Büyük Sorular'ın bu bölümünde hocamıza anı yaşamak mı yoksa tasarruf yapmak mı daha iyi diye sorduk.

Frida: Sanatın Meksika Açmazı | Sanattan Masallar B4
Bir kraliçe, feminist bir devrimci, Time dergisine göre hayatı kan ve gözyaşıyla yazılmış bir otobiyografi; Sanattan Masallar'ın bu bölümünde Frida Kahlo'nun ilginç hayat hikayesini konuşuyoruz. İyi dinlemeler.

Pelin Batu & Ayşe Kulin | İki Yabancı B2
Her bölüm farklı bir konukla farklı bir hayatı konuşuyoruz. İki Yabancı'nın bu bölümünde Ayşe Kulin'i bugün diğer röportajlarından farklı olarak hiç bilmediğimiz yönleriyle, hobileri, hatıraları, yaşam tarzıyla dinleyeceğiz.

Picasso: Ustaların Ustası | Sanattan Masallar B3
96 yıllık bir hayat ve 50 bin eser; bu bölümde Pablo Picasso'nun hayatını, eserlerini ve ilginç hikayelerini konu alacağız. İyi dinlemeler.

Pelin Batu & Ahmet Ümit | İki Yabancı B1
"Çocukluğum politikleşinceye kadar çok güzeldi."
İki yabancı olarak başlayıp birbirimizi daha yakından tanıyarak bitirmeyi ümit ediyoruz. Pelin Batu ile İki Yabancı serisinin ilk bölümündeki konuğumuz ünlü yazar Ahmet Ümit. Birçok yönüyle bildiğimiz Ahmet Ümit'i bugün diğer röportajlarından farklı olarak hiç bilmediğimiz yönleriyle, hobileri, hatıraları, yaşam tarzıyla dinleyeceğiz.

İngilizcenin Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B5
Bu bölümde İngilizcenin kökenine iniyoruz. İngilizce dili nasıl ortaya çıktı? Tarihsel olarak ne gibi gelişmelerden etkilendi? Günümüzde nerelerde ve nasıl konuşuluyor?

Basquiat: Bir Sanat İkonu | Sanattan Masallar B2
Basquiat kimdir sorusunun yanıtını arayacağımız bu bölümde Basquiat'a neden bir sanat ikonu dendiğini öğreneceğiz. İyi dinlemeler.

Filistin Kime Ait? | İsrail - Filistin Çatışmasının Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B4
Filistin toprakları kime ait? Filistin halkına mı yoksa Yahudilere mi? Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni'nde Antik çağdan bugüne Filistin üzerindeki hak iddialarını konuştuk.

Savaşsız Barış Mümkün Müdür? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B6
İnsanlık tarihinin başından beri savaşlar devam ediyor. Sapien’de Prof. Dr. Sinan Canan ile Büyük Sorular serimizin bu bölümünde Savaşmadan Barış Mümkün Mü diye sorduk. İyi dinlemeler.

Banksy: Sanatın Kimliksiz Süper Kahramanı | Sanattan Masallar B1
Eylemleri, gündemi esir alması, zengin ettikleri ve kaptırdıklarıyla Banksy. Fatih Sinan Şimşek ile Sanattan Masallar adlı yeni serimizde sokak sanatının önde gelen isimlerinden Banksy ve eserlerini konuştuk.

İnsanlığın Üremesi Kontrol Edilmeli Midir? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B5
Herkesin üreme hakkı olmalı mı yoksa sınırlandırılmalı mı, az kaynak yüzünden nüfus kontrol edilmeli mi veya doğa kendini yenileyebilir mi? Benzeri birçok cesur sorunun cevabını aradığımız Sinan Canan ile Büyük Sorular'ın yeni bölümü sizlerle. İyi dinlemeler.

İfade Özgürlüğünün Sınırları Olmalı Mı? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B4
İfade özgürlüğü nedir, ifade özgürlüğü sınırlandırılmalı mıdır, Türkiye'de ifade özgürlüğü var mı, bu özgürlüğü kimler kısıtlayabilir ve kısıtlanırsa neler olur gibi cesur sorulara yanıt aradığımız Sinan Canan ile Büyük Sorular sizlerle. İyi dinlemeler.

Atatürk'ün Liderliğinin Kökeni: Liderliğe Giden Yol (1. Kısım) | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni
Atatürk'ü liderlik yoluna götüren içsel motivasyonlar ve dış şartlar nelerdi? Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni serimizin 10 Kasım özel bölümünün 1. kısmında Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğe giden yolunu inceleyeceğiz.

Filistin - İsrail Savaşının Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B3
İsrail Filistin çatışmaları ne zaman, nerede, neden başladı? Yahudiler neden bu topraklarda hak iddia ediyor? Kudüs neden paylaşılamıyor? Tüm bunları ve daha fazlasını konuşacağımız Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni'nin üçüncü bölümündeyiz. İyi dinlemeler.

Türkiye'de Eğitim Anlamsız Mıdır? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B3
Büyük Sorular'ın bu bölümünde Prof. Dr. Sinan Canan ile Türkiye'de eğitim almak anlamsız mıdır, Türkiye'deki eğitim kalitesi nasıl, burada okuyan biri neler yapabilir gibi cesur sorulara cevap arıyoruz. iyi dinlemeler.

Dedikodunun Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B2
Dedikodunun ortaya çıkışında hayatta kalma iç güdülerinin bir rolü olabilir mi? Dedikodu insanlığın evrimsel sürecinde ne gibi amaçlara hizmet etmiş olabilir? Neden dedikodu yapıyoruz? Bu bölümde tüm bunlara ve çok daha fazla soruya açıklık getiriyoruz. İyi dinlemeler.

Tek Eşlilik Doğru Mudur? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B2
Prof. Dr. Sinan Canan ile tek eşlilik neden yaygın, insan yalnız mıdır, birden fazla partner olunca aşk olur mu, modern açık ilişki türü ne anlama gelir ve bunun gibi daha birçok soruya cevap arıyoruz. İyi dinlemeler.

Tanrı Var Mıdır? | Sinan Canan ile Büyük Sorular B1
Prof. Dr. Sinan Canan ile yeni serimize hoş geldiniz. Büyük Sorular'ın ilk bölümünde Tanrı kavramını ve olasılıklar üzerine konuşacağız. İyi dinlemeler.

Paranın Kökeni | Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni B1
Hayatta karşılaştığımız pek çok obje ve kavramın kökenini konuşacağımız Pelin Batu ile Her Şeyin Kökeni serimizin ilk bölümünde paranın kökenini konuşuyoruz. İyi dinlemeler.

Yaratıcı Düşüncenin Anatomisi | Vlocker
Vlocker'ın yeni bölümünde yaratıcılık kavramı üzerine konuştuk.

Soğuk Savaş Dönemi Part II | Pelin Batu ile Sapien Tarihi
Soğuk Savaş Dönemi Part II: Berlin Duvarı, 1 Mayıs 1968 Devrimi... | Pelin Batu ile Sapien Tarihi

Arjantin Enflasyon ile Nasıl Mücadele Ediyor?
Arjantin'de Ekonomik Kriz: Enflasyonla Başa Çıkmanın Yolları | Mini Belgesel

Soğuk Savaş Dönemi: Nükleer Silahlar, Berlin Duvarı, Truman Doktrini... | Pelin Batu ile Sapien Tarihi
Soğuk Savaş : Yalta Konferansı, Nükleer Silahlar, Berlin Duvarı, Truman Doktrini... | Pelin Batu ile Sapien Tarihi

II.Dünya Savaşı: Toplama Kampları, Gulaglar, Mengele Deneyleri...
II.Dünya Savaşı: Toplama Kampları, Gulaglar, Mengele Deneyleri... | Pelin Batu ile Sapien Tarihi

Hayatın Anlamı Ölüm Müdür? | "Cenazeler ölenler için değildir" - Sinan Canan ile Hayatın Anlamı
Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı serimizin yeni bölümünde ölüm kavramı üzerine konuştuk.

Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı: Merak mıdır?
Fazla merak zararlı mıdır? Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı: Merak mıdır?

I.Dünya Savaşı: Çamurlu Cepheler, Kadın Hareketleri, İspanyol Gribi...| Pelin Batu ile Sapien Tarihi
Pelin Batu ile Sapien Tarihi serimizin bu bölümünde I. Dünya Savaşı’nın çamurlu cephelerine, edebi eserlere, kadın hareketlerine ve diktatörlüğün doğuşuna değindik

Anketler neden yanılır? Medya Antropoloğu Doç. Dr. Suncem Koçer - Muasır Medeniyet
Muasır Medeniyet serimizin yeni bölümde Koç Üniversitesi’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Suncem Koçer ile anketler ve sonuçlarını konuştuk.

Dünya adım adım nasıl büyük savaşa ilerledi? (1870-1914) | Pelin Batu ile Sapien Tarihi
Pelin ve Çağlar bu bölümde Osmanlı ve Yunanistan arasındaki donanma yarışını, Balkan ve Rus-Japon Savaşlarını, Çin’de tarihe karışan 2 bin yıllık imparatorluğu ve onun yerine kurulan yeni Çin Cumhuriyetini konuşuyor.

Hayatın Anlamı: Üremek Midir?
Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı serimizin yeni bölümünde öğrenmek kavramı üzerine konuştuk.

Faşizm Tarihi: Faşizm bitti mi? | Pelin Batu ile Sapien Tarihi
1945 yılında Sovyet askerleri Reichstag çatısına kızıl bayrağı diktiğinde Faşizm bitti mi?

Hayatın Anlamı: Öğrenmek midir?
Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı serimizin yeni bölümünde öğrenmek kavramı üzerine konuştuk.

Faşizm Tarihi: 1945 Öncesi
Faşizm Tarihi - Diktatörler (1945 Öncesi): Propagandaları, ortak özellikleri, etkileri.

Hayatın Anlamı Mücadele Midir?
Prof. Dr. Sinan Canan ile Hayatın Anlamı serimizin yeni bölümünde mücadele kavramı üzerine konuştuk.

Faşizmin Tarihi: Temelleri, Kuramları, Önemli isimleri
Pelin Batu ile Sapien Tarihi'nin yeni bölümünde konumuz Faşizm. #48

Seküler Milliyetçilik: Türkiye'de Milliyetçiliğin Yeni Yüzü | Yaşar Altundağ - Muasır Medeniyet
Türkiye'de yeni bir milliyetçilik akımı doğuyor: Seküler Milliyetçilik. Peki bu ne demek? Konunun uzmanına sorduk. Konuğumuz Boğaziçi mezunu, Sciences Po Paris’te konuyla ilgili tez yazarı Mehmet Yaşar Altundağ.

En Uzun Yüzyıl | Pelin Batu ile Sapien Tarihi #47
Pelin Batu ile Sapien Tarihi'nin yeni bölümünde konumuz 19. Yüzyıl.