
Saskia Huizer | Hoogbegaafd & Opvoeden Podcast
By Saskia Huizer

Saskia Huizer | Hoogbegaafd & Opvoeden PodcastNov 24, 2023

#116 Ontdek de kracht van familieopstellingen en systemisch werken voor hoogbegaafde kinderen
In deze aflevering staat het onderwerp familieopstellingen en systemisch werken centraal.
Ik deel mijn kennis en ervaring als opsteller en leg uit wat een familieopstelling precies inhoudt. In deze podcast wordt besproken hoe dit hulpmiddel ouders en kinderen kan helpen in het begrijpen van complexe dynamieken binnen het gezin en het creëren van een fijne omgeving.
Benieuwd hoe familieopstellingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen? Luister dan nu naar deze boeiende aflevering

#115 Slapen en rusten: praktische adviezen voor ouders van hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafde kinderen kunnen soms minder slaap nodig hebben en moeite hebben met het afbouwen van activiteiten om te gaan slapen.
In deze podcast bespreek ik de redenen waarom dit zo is. Ik vertel over de uitdagingen die kinderen kunnen ervaren bij het in slaap vallen en hoe ouders hiermee om kunnen gaan. Verder deel ik tips en suggesties
In de online training "Ouderkracht" die binnenkort live komt, wordt het onderwerp slapen uitgebreid besproken. Mocht je jezelf geheel vrijblijvend op de wachtlijst willen zetten dan kan dit via deze link.

#114 De leerkuil: wat is het en hoe ondersteun je je kind hierbij?
In deze aflevering staat de leerkuil centraal. In deze podcast let ik uit wat de leerkuil is volgens James Nottingham en hoe het van toepassing kan zijn op het leerproces van (hoogbegaafde) kinderen.
Ik bespreek de drie fasen van de leerkuil - de comfortzone, de leerkuil zelf, en de groeizone
Ik geef tips aan ouders en onderwijsprofessionals over hoe je je kind of leerling kunt ondersteunen wanneer ze in de leerkuil terechtkomen.
Mocht je ook in het bezit willen komen van een mooie visuele ondersteuning van de leerkuil (gemaakt door mijn vriendin Charley van Notimeforchaos),
klik dan op deze link (geen affiliate link!) om naar de Etsy pagina te gaan voor een mooie A4 poster. Met de code "podcast" krijg je 50% korting. Je ontvangt dan een PDF bestand die je zo vaak als je wil kunt printen.
Veel luisterplezier!

#113 De impact op een hoogbegaafd kind bij het verplicht volgen van de basisstof.
In deze podcast bespreek ik een vaak door ouders gestelde vraag: Mijn kind wil niet meer naar school omdat het eerst de basisstof moet maken voordat het verrijking kan maken.
In deze aflevering duik ik dieper in op dit vraagstuk, bespreek ik de gevolgen van verveling en het verplicht volgen van de basisstof, en hoe dit zowel het kind als de klas kan beïnvloeden.
Dit is een belangrijk onderwerp voor zowel ouders, leerkrachten als onderwijsprofessionals, dus deel deze podcast met anderen die hier ook mee te maken hebben. Blijf luisteren om erachter te komen wat de mogelijke oplossingen zijn voor dit dilemma.

#112 Hoogbegaafdheid en opvoeding: omgaan met goedbedoelde adviezen
In deze aflevering, " Omgaan met goedbedoelde adviezen", bespreek ik de uitdagingen van het opvoeden van hoogbegaafde kinderen en hoe om te gaan met de meningen en adviezen van anderen.
Ik begrijp als ouder van twee zoons en hoogbegaafdheidsspecialist, als geen ander de complexiteit van het opvoeden van deze kinderen.
Soms hoor je van familie, vrienden of kennissen goedbedoelde adviezen, zoals "wees wat harder tegen je kind" of "wees duidelijker", maar ik leg uit waarom dit niet altijd werkt en wat je kunt doen als je hiermee geconfronteerd wordt.
Luister naar deze podcast en ontdek welke uitdagingen ouders van hoogbegaafde kinderen kunnen tegenkomen en hoe je kunt omgaan met adviezen van anderen.
Leuk als je een reactie stuurt op deze podcast via instagram of via een e-mail.

#111 De impact van beschermend ouderschap op de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen
In deze aflevering bespreek ik een onderwerp dat veel ouders bekend zal voorkomen: het verlangen om alle obstakels voor je zoon of dochter uit de weg te ruimen. Maar is dit wel de juiste benadering? Als ouder willen we het beste voor ons kind en proberen we vaak alle beren op de weg weg te halen. Maar wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe kunnen we op een liefdevolle manier onze kinderen helpen om zelfstandig te worden en obstakels te overwinnen? In deze aflevering deel ik tips over dit onderwerp.
Mocht je je willen op de wachtlijst willen zetten voor de online training die dit jaar nog live gaat, schrijf je dan hier geheel vrijblijvend op de wachtlijst. Jij krijgt dan het beste aanbod en een verrassing als jij met de training mee gaat doen.

#110 Hoe je je hoogbegaafde kind/leerling kunt helpen bij nare gedachten
In deze aflevering neem ik je mee in een verhaal over een cliënt. Ik deel hoe hoogbegaafde kinderen soms moeite hebben om hun problemen te uiten en hulp te vragen. Hierdoor kunnen kleine strubbelingen uitgroeien tot grote frustraties en zelfs negatieve gedachten.
Ik bespreek een specifiek voorbeeld van een leerling die worstelde met het leren van een toets, wat leidde tot een opstapeling van emoties en uiteindelijk zelfs bij nare gedachtes. Ik deel inzichten hoe je hier met je kind over kunt praten.
Luister nu naar deze waardevolle aflevering
#hoogbegaafd #hoogbegaafdheid #hoogbegaafdkind

#109 Deel II Luisteren, begrijpen en samenwerken: Verschil van inzicht tussen ouders en school
In deze aflevering, ga ik verder met het onderwerp dat ik in aflevering 108 ben gestart: het verschil van inzicht tussen ouders en school.
Hoe ga je hiermee om als ouder van een hoogbegaafd kind? Hoe kun je het gesprek aangaan en wat kun je voorstellen om je kind verder te helpen.
Ik benadruk in deze podcast om begrip te hebben voor elkaar, ook al zit je misschien niet op dezelfde lijn. Ik benadruk dat het geven van extra werk niet altijd de oplossing is en dat het belangrijk is om naar passende oplossingen te zoeken. Daarnaast bespreek ik de mogelijkheden van buitenschoolse activiteiten en raad ik ouders aan om ook daar te kijken naar het ontwikkelen van de talenten en interesses van hun kind.
Blijf luisteren voor waardevolle inzichten en praktische adviezen over hoogbegaafdheid en opvoeden!

#108 Deel I: Luisteren, begrijpen en samenwerken: Verschil van inzicht tussen ouders en school
In het eerste deel: Luisteren, begrijpen en samenwerken: Verschil van inzicht tussen ouders en school, ga ik het hebben over wat te doen als je een verschil van inzicht hebt met school.
Het is soms lastig om op één lijn te zitten over de behoeften van een hoogbegaafd kind. In deze podcast bespreek ik dit onderwerp vanuit de kant van een leerkracht als van de ouder en geef ik praktische tips om een constructief gesprek aan te gaan.
Luister snel en ontdek hoe je samen kunt werken voor het welzijn en de ontwikkeling van het kind.
Deel II volgt volgende week vrijdag.

#107 Ontkrachten van vooroordelen over hoogbegaafde kinderen: het is niet allemaal gemakkelijk en succesvol
Deze podcast gaat over het hebben van vooroordelen die bestaan rondom hoogbegaafde kinderen. Vaak wordt gedacht dat een hoogbegaafd kind geen problemen heeft en dat alles hen gemakkelijk afgaat. Maar is dat wel echt zo? In deze aflevering bespreek ik de misvatting en onbegrip waar hoogbegaafde kinderen en hun ouders mee te maken kunnen krijgen. Ook deel ik tips en inzichten over hoe je hiermee om kunt gaan.
Deel deze podcast gerust met andere ouders of mensen die het moeilijk vinden om te zien dat een kind niet gemakkelijk leert en automatisch succesvol is.
Mocht jij meer willen weten wat hoogbegaafdheid precies is, download dan mijn gratis e-book

#106 Hoogbegaafdheid en de zoektocht naar rust - De impact van geluid
Smakkende mensen, zoemende elektrische apparaten, krijtjes op een schoolbord.....
Vandaag duik ik dieper in op het onderwerp hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, geluid en de impact die dit kan hebben op ons dagelijks leven of die van je zoon of dochter.
Ik deel in deze podcast mijn eigen ervaringen en ook deel ik tips hoe je om kunt gaan met deze overprikkeling.
Luister mee naar deze boeiende aflevering waarin ik geluid, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid in de spotlight zet. Veel luisterplezier!
Verwijzingen in de podcast:
Earasers oordopjes Bedrijf is in Nederland gevestigd

#105 Hoogbegaafd en vriendschap: Help je kind omgaan met sociale interactie
In deze aflevering beantwoord ik een vraag van een luisteraar: hoe kan een hoogbegaafd kind omgaan met sociale interactie en vriendschappen?
Ik kijk naar verschillende perspectieven, zowel vanuit het hoogbegaafde kind zelf als vanuit het perspectief van het andere kind. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich vaak anders voelen en dat kan het aangaan van vriendschappen bemoeilijken. Ik bespreek de ervaringen van een jongen met een bijzondere interesse in slangen en hoe dit zijn interactie met andere kinderen beïnvloedde. Daarnaast deel ik tips voor ouders, zoals het praten met je kind over hun gevoelens en ervaringen, het stimuleren van een open communicatie en begrip tonen zonder oordelen.
Dus blijf luisteren terwijl ik in deze aflevering dieper inga op het vinden van balans in vriendschappen voor hoogbegaafde kinderen.

#104 Terug naar school: Wat te doen als je hoogbegaafde kind niet blij is
In deze aflevering bespreek ik het veelvoorkomende probleem dat ouders tegenkomen wanneer hun hoogbegaafde kind na de zomervakantie niet naar school wil of wanneer ze na een paar dagen niet meer naar school wil.
Ik benoem wat jij als ouder kan doen om je kind te helpen en ik geef tips en advies over hoe hiermee om te gaan. Of je nu ouder, onderwijsprofessional of zorgprofessional bent, deze podcast biedt waardevolle inzichten voor iedereen.
De winactie is afgelopen

#103 Van autonomie naar groei: Hoe zelfsturing bijdraagt aan het leerproces van hoogbegaafde kinderen
In aflevering #103 ga ik het hebben over hoe je zelfsturing kunt bevorderen bij hoogbegaafde kinderen in de klas en thuis. Het nieuwe schooljaar is net begonnen of gaat voor jouw kind binnenkort beginnen, is het belangrijk om je zoon of dochter te helpen bij het leerproces. Hoe kun je je kind helpen bij het leren leren.
In deze podcast bespreek ik waarom zelfsturing zo belangrijk is en welke voordelen het biedt voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Deze aflevering is bedoeld voor ouders van kinderen in alle leeftijden en onderwijsprofessionals.
Boekentip:
Het boek Mindset van Carol Dweck (druk op deze link) = affiliate link
De winactie is afgelopen

#102 Hoe zelfzorg kan helpen bij het opvoeden van hoogbegaafde kinderen: energie vinden en behouden
In deze aflevering met de titel "#102 Hoe zelfzorg kan helpen bij het opvoeden van hoogbegaafde kinderen: energie vinden en behouden" ga ik in op een belangrijk onderwerp: het belang van zelfzorg en het hebben van genoeg energie om je hoogbegaafde kind te ondersteunen.
Ik bespreek hoe je met je kind kunt praten over prikkels, hoe je zelfzorg een prioriteit kunt maken en activiteiten kunt vinden die je energie geven. Ook bespreek ik de invloed van energieniveaus op de dynamiek in het gezin en hoe je kunt reageren op irritaties en een gezellige sfeer kunt behouden.
De Winactie is afgelopen

#101 Hoogbegaafd en opvoeden: tips voor het behouden van een harmonieuze sfeer in het gezin
In deze aflevering ga ik in op een veelvoorkomende frustratie onder ouders: het schermgedrag van hun kinderen.
Ik bespreek hoe je dit op een effectieve en positieve manier kunt communiceren, zonder in dreigend gedrag te vervallen. Ik herken het belang van openheid, het tonen van kwetsbaarheid en het erkennen van fouten. Daarnaast neem ik de impact van het gedrag van volwassenen op kinderen onder de loep en deel ik handige tips om beter met irritaties om te gaan. Of je nu te maken hebt met hoogbegaafde kinderen of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, deze aflevering biedt bruikbare inzichten voor iedere ouder (en partner ;-)).
De Winactie is afgelopen!

#100 Succeservaringen bij het opvoeden van hoogbegaafde kinderen
In podcast 100 deel ik graag succes ervaringen. Welke "gedragingen" zie je als het goed gaat met je kind! Wat gebeurt er met jou als ouder? Hoera! Ik heb al 100 podcasts gemaakt en ik wil jou hier heel hartelijk voor bedanken.
De winactie is afgelopen!

#99 Communicatietips voor ouders van hoogbegaafde kinderen: voorkom escalatie in lastige situaties
Herken je dit?
Je hoogbegaafde kind is vaak heel goed om zich verbaal te uiten. Je zoon of dochter is
fantastisch in het houden van lange discussies en/of vindt het heerlijk om mee te mogen denken, want hoogbegaafde kinderen willen graag zelf
verantwoordelijkheden hebben.
Wat kun je op zo'n moment doen?
Als jullie boos zijn dan heeft het eigenlijk geen zin om met elkaar in gesprek te gaan. Zorg eerst dat jullie allebei rustig
worden. Dan lukt het echt veel beter om met elkaar over het conflict te praten. Of ga samen wandelen. Naast elkaar lopen is ook beter dan letterlijk en
figuurlijk tegenover elkaar staan. Geef elkaar praat- en luisterruimte waardoor ieder kunt vertellen wat het met je doet dat je elkaar niet begrijpt. Probeer
niet te oordelen over de mening of verklaring van een ander. En blijf met elkaar in verbinding.
Wat doe jij als het conflict hoog oploopt en het stoom uit je oren begint te komen?
In deze podcast geef ik tips hoe je kunt reageren met een conflict/ruzie met je hoogbegaafde kind

#98 Tips voor verveling bij hoogbegaafde kinderen (tijdens de vakantie)
In deze aflevering krijg je tips om uitdagende activiteiten te bedenken voor je hoogbegaafde kind. Ook bespreek ik in deze podcast hoe je het beste kunt reageren als je kind zich verveelt.
De verwijzingen die ik geef in mijn podcast zijn naar:
Het boek Programmeren" target="_blank" rel="noopener noreferer">Programmeren voor kinderen *
Een vreemde taal leren gaat via Duolingo
Het Breinbrekers" target="_blank" rel="noopener noreferer">grote Breinbrekers & denkspelletjes boek *
Veel plezier deze zomer!
*= affiliatelink. Ik ontvang een kleine vergoeding als je het boek via deze link koopt

#97 Tegen welke uitdagingen loopt een ouder van een hoogbegaafd kind aan en hoe kun je helpen?
Het opvoeden van een kind met een vermoeden van een ontwikkelingsvoorsprong of vastgestelde hoogbegaafdheid is niet gemakkelijk. Veel ouders in mijn praktijk hebben hier moeite mee. Ze voelen zich vaak alleen staan omdat vrienden, familieleden of anderen niet altijd goed weten wat het opvoeden van een hoogbegaafd kind voor uitdagingen geeft voor ouders.
In deze podcast bespreek ik de uitdagingen waarmee ouders van hoogbegaafde kinderen te maken kunnen krijgen en hoe een ouder hierbij geholpen kan worden door iemand in de naaste omgeving.
Ik ben heel benieuwd wat deze podcast jou voor informatie gaat geven. Deel dit gerust via een email of via Instagram.
Alvast bedankt.

#96 Het belang van ondersteuning van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong op de peuterspeelzaal
Podcast aflevering #96 gaat over het aanbieden van uitdaging aan peuters met een vermoeden van ontwikkelingsvoorsprong op de peuterspeelzaal.
In deze aflevering worden verschillende suggesties en ideeën besproken hoe dit gedaan kan worden. Ook wordt er besproken waarom het belangrijk is dat de overdracht tussen peuterspeelzaal en basisschool goed verloopt. Daarnaast wordt het belang van samenwerking en contact met de ouders benadrukt.
Mocht je willen reageren op deze podcast dan kun je een mail sturen of reageren via een persoonlijk bericht op instagram.

#95 Hoe kun je er nu al voor zorgen dat jouw hoogbegaafde kind succesvol het nieuwe schooljaar begint
Ook al begint de zomervakantie bijna en wil je misschien nog niet over het nieuwe schooljaar nadenken, wil ik toch al tips delen hoe over een aantal weken het schooljaar succesvol kan starten voor jouw hoogbegaafde kind.
Want waarom is het zo belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen voor een hoogbegaafd kind? Wat is de reden dat je daar niet een week of langer mee moet wachten (eigenlijk moet je er zelfs geen dag mee wachten)
Luister naar deze aflevering voor meer inzichten en tips!
#hoogbegaafd #hoogbegaafdheid #hoogbegaafdkind

#94 Een NEI sessie met de biotensor kan jou en je hoogbegaafde kind helpen bij klachten waar je maar geen oplossing voor vindt
In deze podcast aflevering leg ik uit hoe ik naast familie opstellingen en systemisch werken ook de bio tensor inzet om diverse klachten bij hoogbegaafde kinderen en/of bij de ouder te verminderen of zelfs kan oplossen. Ik vertel hoe onbewuste emoties, juist fysieke en mentale klachten kunnen veroorzaken.
De klachten die met de biotensor behandeld kunnen worden zijn heel divers. Je kunt denken aan slaapproblemen, angsten, buikpijn, burnout, overgevoeligheid, hormonale problemen, spanning etc.
Mocht je meer willen weten over de pilot over de biotensor, reageer dan via een berichtje (DM) op instagram en schrijf #pilotbiotensor (vergeet niet de hashtag ;-)). Deze is geldig tot 22 juli 2023.
En als je andere vragen hebt, dan mag je die natuurlijk ook via instagram stellen.

#93 Hoe kun jij je hoogbegaafde kind helpen bij het leren van toetsen en het maken van huiswerk?
In deze podcast geef ik suggesties hoe een hoogbegaafd kind zijn/haar huiswerk het beste kan maken en hoe het zich kan voorbereiden op toetsen. Op veel scholen wordt aan het eind van het jaar een toetsweek gehouden. Hoe bereidt jouw kind zich hierop voor.
Onder andere worden de volgende onderwerpen in de podcast besproken:
- Het belang van een schone en geordende werkplek zonder afleidingen
- Het gebruik van white noise muziek tijdens het studeren
- Effectieve studiemethoden en strategieën, zoals de 5W1H-methode (vanuit Lean Six Sigma)
- De pomodoro techniek
- Het maken van een mindmap als hulpmiddel bij het opnemen van informatie en het stellen van vragen aan jezelf om het geheugen visueel op te slaan
Mocht jij ook nog tips hebben, dan zou ik het heel fijn vinden als je deze wilt delen.
Veel succes met leren!

#92 Mijn kind heeft geen plezier meer op school, hoe kan ik mijn kind helpen?
In deze podcastaflevering worden er tips gegeven aan ouders die merken dat hun kind (kleuter) waarbij een vermoeden is van een ontwikkelingsvoorsprong niet meer naar school wil. Wat doe je dan precies? Hoe breng je de leerkracht op de hoogte dat je kind niet gelukkig is? En wat kun je doen om dit te veranderen?
Mocht je meer willen weten over de training die genoemd wordt in de podcast, dan kun je hier de link vinden

#91 Hoogbegaafde kinderen in de klas: uitdagingen en tips
In deze podcastaflevering gaat het over hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik deel een aantal goed toepasbare tips en strategieën voor onderwijsprofessionals met als doel om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong/hoogbegaafde kinderen beter te ondersteunen in de klas. Er wordt besproken hoe uitdagingen op het gebied van motivatie, perfectionisme en interactie aangepakt kunnen worden en hoe je als leerkracht een kind individueel kunt ondersteunen. Er wordt ook benadrukt dat emotionele steun belangrijk is voor hoogbegaafde kinderen.
Deze podcast richt zich net iets meer op leerkrachten, maar ouders kunnen natuurlijk meeluisteren. Deel deze podcast gerust met collega's of de leerkracht van jouw kind!

#90 Hoogbegaafd versus hoogintelligent: wat is het verschil (in opvoeden)?
In deze podcast aflevering bespreek ik het verschil tussen hoogintelligent en hoogbegaafd. Wat wordt er precies met deze twee begrippen bedoeld en is er ook een verschil hoe je een kind het beste kunt opvoeden?
In de podcast wordt verwezen naar het model van Möncks/Renzulli. Klik hier voor meer informatie
en ook naar het model van Kieboom over het zijnsluik. Klik hier voor meer informatie
wordt er gesproken over hoogbegaafdheid en hoe ouders van hoogbegaafde kinderen en onderwijsprofessionals hiermee om kunnen gaan. De spreker benadrukt dat er niet veel verschil is tussen de opvoeding van hoogbegaafde kinderen en andere kinderen. Door verschillende opleidingen en trainingen over opvoeden, kan de spreker tips en adviezen geven. Er wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen hoogbegaafdheid en hoge intelligentie. Verder worden er tips gegeven over hoe ouders bijvoorbeeld de reflecterende vaardigheden van hun kinderen kunnen stimuleren en hoe ze een fijn avondritueel kunnen creëren. De spreker is laagdrempelig te bereiken en reageert niet raar op vragen van ouders met problemen.

#89 Opvoeden en de invloed van het verleden: Tegen welke uitdagingen loop je als ouder soms aan
Deze podcast gaat over hoe de opvoeding die je als ouder zelf hebt gehad, invloed heeft op de opvoeding van je eigen kinderen. Uit ervaring merk ik dat tijdens de begeleiding van ouders van hoogbegaafde kinderen, ouders willen dat hun kind op een andere manier opgroeit dan dat je als ouders hebt meegekregen.
Het is moeilijk om de opvoedingsstijl van je ouders uit te schakelen bij het opvoeden van je eigen kinderen, maar soms moet je bepaalde patronen doorbreken. Ik bespreek in deze podcast hoe systemisch werken en familieopstellingen een rol kunnen spelen bij het loslaten van deze patronen. Boekentips over familie opstellingen en systemisch werk
De kracht van familieopstellingen" target="_blank" rel="noopener noreferer">De kracht van Familieopstellingen van Vincent van den Burg
De verborgen dynamiek van Bert Hellinger" target="_blank" rel="noopener noreferer">De verborgen dynamiek van familiebanden van Bert Hellinger
Els steijn" target="_blank" rel="noopener noreferer">De fontein, vind je pek van Els Steijn
Kind en familielot" target="_blank" rel="noopener noreferer">Kind en familielot, het gedrag van kinderen begrijpen vanuit systemisch perspectief van Ingrid Dykstra
(via affiliate Bol.com)

#88 Ontwikkelingsvoorsprong bij peuters: hoe kun je de basisschool hiervan op de hoogte brengen?
In deze podcast aflevering beantwoord ik de vraag van een ouder over hoe zij de school kan informeren over de mogelijke ontwikkelingsvoorsprong van hun peuter. In dit gesprek wordt benadrukt hoe belangrijk communicatie tussen ouders en school is, vooral wanneer ouders vermoeden dat hun kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Het is belangrijk dat jij als ouders je eigen observaties en bevindingen op papier zet en deelt met school.
Mocht jij meer informatie willen hebben over de online training "Hoogbegaafde of niet", waarin ik jou meeneem om de juiste school voor je kind te kiezen en hoe je op de beste manier een gesprek kunt voeren met de leerkracht van jouw kind, klik dan hier

#87 Tips en strategieën om hoogbegaafde kinderen te helpen concentreren en bij het hebben van een vol hoofd
In deze podcast bespreek ik waarom hoogbegaafde kinderen vaak moeite hebben met concentreren en een vol hoofd hebben.
Ik deel verschillende tips en strategieën om hoogbegaafde kinderen te helpen bij het concentreren en het leegmaken van het hoofd. Belangrijke voorbeelden zijn het aanbieden van uitdagende taken die passen bij de belevingswereld van het kind en het creëren van een structuur. Veel beweging en ontspanning zijn essentieel voor het opruimen van het hoofd en het verbeteren van de concentratie. Verschillende creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld tekenen, een muziek instrument bespelen en met Lego spelen kunnen helpen om het hoofd tot rust te brengen. rust te komen.
Mocht je zelf tips en suggesties hebben om een vol hoofd te legen of om je hoogbegaafde kind beter te laten concentreren, laat het mij dan weten via direct mail op instagram of stuur mij een email. Dan deel ik je tip en of suggestie.
Keywords
hoogbegaafde kinderen, concentratie, uitdagende taken, motivatie, interesses, observatie, plus materiaal, vrije tijd, druk, vol hoofd, prikkels, activiteiten, zelf kiezen, meditatie, yoga, hoogsensitief, hooggevoelig, afleiding, gestructureerde aanpak, perfectionisme, zelfvertrouwen, ordenen van gedachten, structuur, beweging, rust, balans, bewegend leren, kneedmiddel, concentratieproblemen, praten, gezinssituatie, creatieve activiteiten.

#86 Mijn hoogbegaafde kind blijft maar discussiëren
Herken je dat je hoogbegaafde kind overal een antwoord op wil geven, nooit tevreden is met een nee en het liefst de hele dag met jou discussieert over van alles en nog wat?
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak nieuwsgierig en kritisch van aard en hebben een sterke behoefte aan intellectuele uitdaging en autonomie.
Het kan daarom voorkomen dat ze altijd met hun ouders in discussie gaan. Dit kan soms uitdagend zijn voor ouders, omdat het kan voelen alsof uw kind
probeert uw autoriteit te ondermijnen.
In deze podcast bespreek ik verschillende manieren om met deze situatie om te gaan. En ook deel ik een leuke "debat" tip die bij een ouder er al voor heeft gezorgd, dat het discussiëren bijna niet meer voorkomt.

#85 De 10 meest voorkomende vooroordelen over hoogbegaafde kinderen
Als ik trainingen geef aan onderwijsprofessionals, Jeugd en Gezin of ouders dan neem ik altijd even tijd om stil te staan bij de vooroordelen die er zijn rondom hoogbegaafdheid. De 10 meest genoemde vooroordelen bespreek ik in deze podcast.
De 10 meest voorkomende vooroordelen over hoogbegaafde kinderen zijn:
1. Hoogbegaafde kinderen zijn altijd goede leerlingen en hebben geen hulp nodig.
2. Hoogbegaafde kinderen zijn sociaal onhandig en hebben geen vrienden.
3. Hoogbegaafde kinderen zijn allemaal hetzelfde en hebben dezelfde behoeften en interesses.
4. Hoogbegaafde kinderen zijn arrogant en voelen zich beter dan anderen.
5. Hoogbegaafde kinderen zijn perfectionisten en worden overweldigd door stress en druk.
6. Hoogbegaafde kinderen hebben geen problemen op school en hebben daarom ook geen ondersteuning nodig.
7. Hoogbegaafde kinderen zijn overgevoelig en worden snel overweldigd door emoties.
8. Hoogbegaafde kinderen zijn beter af op zichzelf en hebben geen behoefte aan interactie met leeftijdsgenoten.
9. Hoogbegaafde kinderen zijn altijd getalenteerd op alle gebieden en hebben geen zwakke punten.
10. Hoogbegaafde kinderen hebben geen speciale onderwijsbehoeften en kunnen zich aanpassen aan het reguliere Nederlandse onderwijssysteem.
Mocht je zelf nog vooroordelen hebben die niet in dit lijstje staan, dan mag je ze altijd delen.

#84 Ik heb weinig energie, maar ik wil wel heel graag mijn kind helpen. Hoe kan ik dit doen?
Herken je dat je als ouder weinig tot geen energie hebt omdat je je zorgen maakt over je hoogbegaafde kind?
Wil je je kind zo graag helpen, maar weet je soms niet hoe je dit kunt doen? Help je je zoon of dochter, maar heb je het gevoel dat het toch niets uitmaakt? Of heb je zelf het gevoel dat het alleen maar minder goed gaat met je kind, ondanks alles wat je regelt en doet?
Luister dan naar deze podcast en krijg tips hoe jij voor jezelf kunt zorgen én hoe jij je kind beter kunt helpen!

#83 Ik voel mij niet altijd een expert van mijn hoogbegaafde kind
In deze podcast bespreek ik dat je je als ouder niet altijd een expert van je hoogbegaafde kind hoeft te voelen. Soms ben je onzeker en vraag je je af of je het wel goed doet voor je zoon of dochter. En als je kind niet zo spraakzaam is of er niet van houdt om zich te uiten dan is het nog ingewikkelder om op je zoon of dochter te reageren.
In deze podcast deel ik een aantal tips hoe jij je kind het beste kunt helpen.

#82 Hoe vertel jij aan je kind (of aan familie of vrienden) dat hij/zij hoogbegaafd is?
Als er een IQ test bij je kind is afgenomen en daar is vastgesteld dat er sprake is van hoogbegaafdheid, krijgt de onderzoeker altijd de vraag: "hoe vertel ik dit aan mijn kind?".
In deze podcast bespreek ik hoe jij dit aan je eigen kind kunt vertellen. Waar let je op? Wat zeg je wel en wat zeg je juist niet?
En vertel je het ook aan familie/vrienden of klasgenootjes? Of ben je bang dat er gedacht wordt dat alles dan bij je kind gemakkelijk en goed afgaat?
Hopelijk helpt deze podcast jou verder! Mocht je je eigen ideeën en suggesties willen delen, dan hoor ik dit heel graag. Stuur een DM via Instagram of stuur een mail naar info@saskiahuizer.nl

#81 Hoe ga ik om met de intensiteit van mijn hoogbegaafde kind?
Hoogbegaafde kinderen zijn intens. Dit geeft ze aan de ene kan heel veel mooie en unieke kanten, maar aan de andere kant ook uitdagingen.
De meeste ouders ervaren veel uitdaging in de opvoeding. Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen door de intensiteit soms aandacht willen vragen op een manier die je als ouder niet als prettig ervaart.
Vaak triggert dit iets bij jou zelf. En dit is vaak niet helpend om de sfeer thuis te verbeteren.
In deze podcast vertel ik wat je kunt doen om de rust weer meer thuis te krijgen, om jezelf geen politie agent te voelen en je kind ook nog iets te leren.
Mocht je meer willen weten of de overgevoeligheden / overexcitabilities bij hoogbegaafd dan verwijs ik je naar podcast 60, 61, 62 en 63.
Laat je mij weten hoe je deze podcast vond? Dat vind ik leuk.

#80 Hoe signaleer je een kind waarbij je een vermoeden hebt van een ontwikkelingsvoorsprong?
In deze podcast bespreek ik enkele signaleringsinstrumenten om een kind waarbij een vermoeden is van een ontwikkelingsvoorsprong te signaleren.
Ook deel ik tips wat je met school (of ouders) kunt afspreken als je een interventie naar aanleiding van een signaleringsinstrument maakt. Hoe volg je dit en hoe kun je op een prettige manier afstemmen of deze interventie ook helpt bij je kind.
#signaleringsinstrument #peuter #kleuter #basisschool #voortgezetonderwijs

#79 De 5 veel voorkomende oorzaken van motivatieproblemen of onderpresteren
Hoogbegaafde kinderen leren meestal graag en kunnen opgaan in hun interesses en activiteiten. Alleen hoe komt het dan dat sommige kinderen toch gaan onderpresteren of dat hun motivatie verdwijnt?
In mijn praktijk zie ik een aantal oorzaken regelmatig terugkomen en deze bespreek ik in podcast #79

#78 Wanneer mag een kind een klas overslaan?
In deze tijd van het jaar krijg ik vaak de vraag "Saskia zou mijn kind misschien een klas kunnen overslaan?", of "Wanneer mag een kind een klas overslaan?"
In podcast #78 neem ik je mee met welke factoren je rekening moet houden en ook op welke manier je met school een zo goed mogelijk beslissing kunt nemen voor jouw zoon of dochter.
Ik verwijs in de podcast naar de inzet van het Mismatchmodel van Ragnild Zonneveld. Mocht je hier meer informatie over willen hebben kijk dan hier
Veel succes met het nemen van een beslissing.

#77 Ik heb denk dat ons kind hoogbegaafd kan zijn, maar mijn partner denkt daar heel anders over
Misschien heb jij al langere tijd het vermoeden dat je zoon of dochter misschien wel een ontwikkelingsvoorsprong kan hebben. Je partner wil daar echter niets van weten of is het niet met je eens. Wat doen je dan precies?
En wat doe je als school of een ander persoon zich helemaal niet kan vinden in jouw visie dat er misschien weleens spraken kan zijn van een ontwikkelingsvoorsprong?
Luister dan deze podcast. Ik geef je hierin tips en deel voorbeelden
Mocht je willen weten hoe je op een goede en effectieve manier met school het gesprek aan kan gaan? Kijk dan eens of de training "Hoogbegaafd of niet?" iets voor jou kan zijn.

#76 Wel of niet een IQ test bij mijn kind afnemen?
Bijna iedere week krijg ik wel een paar keer de vraag wanneer het nu verstandig is om bij een kind een IQ onderzoek te laten afnemen? Ik begrijp deze vraag goed, want als ouder wil je alles doen om je kind te kunnen helpen. En als een IQ test daarbij kan helpen, dan is dit een overweging waard. Maar wel vind ik het belangrijk om na te denken welke vraag je beantwoordt zou willen zien nadat de test is afgenomen.
In de training Hoogbegaafd of niet wordt besproken wat de meerwaarde van een test kan zijn, maar ook waar je op moet letten. Andere modules in deze training zijn onder andere: communicatie met school, mindset en een passende school kiezen.
Wil je meer informatie of de training meteen bestellen. Klik dan op deze link of https://saskiahuizer.plugandpay.nl/checkout/hoogbegaafd-of-niet-de-eerste-stappen-naar-een-gelukkig-kind

#75 Pesten en hoogbegaafdheid
Hoogbegaafde kinderen voelen zich soms anders dan andere kinderen.
Dit komt doordat ze zich soms onbegrepen voelen.
Ze hebben andere fantastische ideeën of grapjes die niet iedereen begrijpt. Hierdoor worden ze ook sneller gepest dan andere kinderen.
In deze podcast deel ik tips over wat je kunt doen om je kind te ondersteunen of te helpen als hij/zij gepest wordt.
Mocht je willen reageren dan kan dit via instagram of via mijn website

#74 Waarom sommige hoogbegaafde kinderen nagelbijten of kauwen op hun kleding
In deze aflevering bespreek ik een vraag van een luisteraar en oud klant. De ouder ervaart dat haar dochter nagelbijt en dan met name op school.
Zij wil graag weten wat de oorzaak hiervan kan zijn en ook wat je hieraan kunt doen om dit eventueel tegen te gaan.
Mocht je vragen hebben of opmerkingen over dit onderwerp dan kun je mij altijd een berichtje sturen via instagram.

#73 Lief hoogbegaafd kind, deze podcast is speciaal voor jou
Lief hoogbegaafd kind speciaal voor jou heb ik deze podcast opgenomen. Ik weet niet hoe oud je bent of waar je woont, maar ik weet wel dat jij deze podcast luistert omdat je meer wilt weten over hoogbegaafdheid.
Een paar weken geleden kreeg ik een idee om naast de podcasts die ik voor ouders en onderwijsprofessionals maak ook een podcast voor kinderen te maken. Ik hoop dat jij er herkenning door krijgt.
Ik zou het super fijn vinden als je een berichtje achterlaat via mijn instagram account of als je mij een mail stuurt (info@saskiahuizer.nl). Je mag ook je suggesties of je vragen doorgeven. Je krijgt altijd antwoord van mij.
W

#72 Ik moet, jij moet, IK WIL NIET MEER MOETEN!
Hoogbegaafde kinderen vinden het heel vervelend als zij het gevoel krijgen om iets te moeten. Natuurlijk "moeten" er natuurlijk ook weleens dingen gebeuren. Alleen hoe kun je dit op een goede manier overbrengen zodat je kind het gevoel heeft het stukje autonomie te krijgen. Autonomie is heel belangrijk voor een hoogbegaafd kind.
In deze podcast deel ik voorbeelden en tips hoe je hier mee om kunt gaan.

#71 Welke emoties geef je door aan je hoogbegaafde kind?
In podcast #71 bespreek ik een vraag van een luisteraar en deze gaat over welke emoties je bewust of onbewust doorgeeft aan je kind.
De afgelopen maanden heb ik diverse opleidingen gevolgd rondom systemisch werken. Een van deze opleidingen was familieopstellingen. Door middel van deze methodiek komt duidelijk naar voren welke systemen en patronen je meeneemt als kind van je ouders. En hoe je deze patronen soms, ook al wil je dit niet, toch doorgeeft aan je eigen kind.
In deze podcast vertel ik hoe je moet omgaan als je de manier van boos worden op je kind overneemt uit je eigen jeugd, maar ook hoe je je negatieve ervaringen uit je eigen schooltijd kan doorgeven.
Mocht je zelf vragen hebben die je graag in één van mijn podcast besproken zou willen worden, laat het dan op instagram weten.

#70 Op school is mijn hoogbegaafde kind een voorbeeldig kind, maar thuis reageert mijn kind af
Heel vaak vertelt een ouder dat zijn/haar hoogbegaafde zoon of dochter op school ander gedrag vertoont dan thuis. Dat wil zeggen dat sommige ouders van hoogbegaafde kinderen of snelle denkers ervaren dat hun kind thuis heel opstandig, verdrietig of boos is. Op school daarentegen hoor je van de leerkracht dat je kind het meest voorbeeldige kind is. Dit kan trouwens ook precies het omgekeerde zijn, dus een kind dat thuis heel goed in zijn of haar vel lijkt te zitten en juist op school helemaal niet. Deze kinderen zijn op school opstandig, boos, brutaal en vertonen soms explosief gedrag.
In deze podcast bespreek ik waarom dit gebeurt en ook wat je er aan kunt doen. Sowieso is het belangrijk om met de leerkracht/docent in gesprek te gaan.
Speciaal voor ouders die tips willen hebben om met de leerkracht/school/docent een constructief gesprek te voeren dat er voor zorgt dat er iets gedaan wordt waardoor een kind weer in balans komt, heb ik een training gemaakt waarin de module is opgenomen "communiceren met school". Via deze link kun je deze training kopen. of via https://saskiahuizer.plugandpay.nl/checkout/hoogbegaafd-of-niet-de-eerste-stappen-naar-een-gelukkig-kind

#69 Mijn hoogbegaafde kind voelt zich dom
Hoogbegaafde kinderen voelen zich niet altijd slim en blij.
Sommige hoogbegaafde kinderen hebben een negatief zelfbeeld en ervaren doordat ze bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden niet hebben geleerd dat zij dom zijn. Dit is enorm moeilijk voor een kind en ook voor jou als ouder.
In deze podcast vertel ik wat je kunt doen om je kind te ondersteunen en ook wat je kind zelf kan doen om dit gevoel om te zetten naar een positieve gedachte.
Dit is de laatste podcast van 2022. Ik wil jou als luisteraar enorm bedanken. Bedankt voor je feedback, de vragen die jij hebt ingestuurd en die ik kon bespreken in een podcast.
Mocht je andere ouders willen helpen, dan kan dit door een review te schrijven over mijn podcast. Op die manier wordt mijn podcast in zoekresultaten meer getoond.
Alvast bedankt!

#68 Wat kan ik doen als mijn (hoogbegaafde) kinderen ruzie met elkaar maken?
Herken je dat je kinderen vaak ruzie met elkaar maken? Je ene (hoogbegaafde)kind is verbaal nog sterker dan de ander en naast de vele discussies met je begaafde kind zijn er ook nog woordenwisselingen.
Je zit eindelijk rustig op de bank en je hoort op de achtergrond dat je kinderen ruzie maken. Je merkt dat je geïrriteerd wordt, want wat is er nu weer aan de hand.
Ik denk dat zo'n soort situatie voor veel ouders herkenbaar is. In deze podcast geef ik je tips hoe je hier mee om kunt gaan.

#67 Mijn hoogbegaafde kind raakt regelmatig spullen kwijt
Raakt jouw kind ook regelmatig zijn of haar spullen kwijt, zoals een drinkbeker, broodtrommel of een gymtas. En zit jij hier als ouder enorm achteraan?
Zodat jouw kind weer de spullen kan terugvinden?
Dan wil ik je uitnodigen om hiermee te stoppen. Je helpt je kind en uiteindelijk jezelf hier helemaal niet mee.
Luister deze podcast wat je wel kunt doen en wat op langere termijn ervoor zorgt dat je kind beter voor zijn of haar spullen gaat zorgen.