Skip to main content
Spotify for Podcasters
Science Talks

Science Talks

By Marisa Labiri, Head of Communication & Public Relations

Ακούτε τα podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δημιουργήσαμε αυτήν τη σειρά podcast με τον τίτλο Science Talks όπου συζητάμε με ακαδημαϊκούς, ερευνήτριες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την επιστήμη. Στόχος μας είναι να σας συστήσουμε το ερευνητικό προσωπικό του ιδρύματος και να συνδέσουμε την επιστήμη και την κοινωνία, με την παρουσίαση εκλαϊκευμένων επιστημονικών θεμάτων. Δημιουργός της σειράς: Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α, Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πληροφορίες: labiri.marisa@ucy.ac.cy Ηχογράφηση: Παύλος Χαραλάμπους
Currently playing episode

66ο επεισόδιο: Δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας

Science TalksApr 03, 2023

00:00
56:43
76ο επεισόδιο: Η κλιματική αλλαγή στο θαλάσσιο περιβάλλον

76ο επεισόδιο: Η κλιματική αλλαγή στο θαλάσσιο περιβάλλον

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τη Δρα Νίκη Χαρτόσια, η οποία κατέχει θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Δρ Χαρτόσια σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσής της στην Υδροβιολογία & τις Υδατοκαλλιέργειες και το Διδακτορικό της στη Θαλάσσια Βιολογία και Οικολογία, αποκτήθηκαν από το ίδιο πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στα πεδία της αλιείας, στη μελέτη των τροφικών σχέσεων μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών δίνοντας έμφαση στα ξενικά είδη, καθώς και στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των θαλάσσιων καυσώνων στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Η ερευνητική της δουλειά έχει δημοσιευτεί σε γνωστά, έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Σύντομα, θα ξεκινήσει τη συνεργασία της με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, για την ανάπτυξη της Βάσης Δεδομένων για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα της Κύπρου, η οποία θα περιλάβει όλα τα στοιχεία βιοποικιλότητας της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, με σκοπό να καταστεί η βάση αυτή ένα έγκυρο εργαλείο για χρήση τόσο από επιστήμονες όσο και από πολίτες.   

Nov 24, 202338:17
75ο επεισόδιο: Η αρχαία Ελλάδα

75ο επεισόδιο: Η αρχαία Ελλάδα

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γεώργιος Ξενής.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Ξενή αφορούν κυρίως την κριτική κειμένου, πώς δηλαδή αποκαθιστούμε ένα αρχαίο κείμενο γεμάτο από φθορές και αντιγραφικά σφάλματα στην αυθεντική του μορφή. Επίσης, ασχολείται με την ανάπτυξη των φιλολογικών σπουδών στην ελληνική αρχαιότητα με εστίαση στο πώς οι ρχαίοι φιλόλογοι μελέτησαν την αρχαία τραγωδία αλλά και τα άλλα είδη λογοτεχνίας και στο πώς ανέλυσαν την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και όσα θαυμαστά και λιγότερο σπουδαία, κατάφεραν οι πρόγονοί μας.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

Nov 06, 202347:30
74ο επεισόδιο: Ασφάλεια συστημάτων και ιδιωτικότητα

74ο επεισόδιο: Ασφάλεια συστημάτων και ιδιωτικότητα

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικήςτου Πανεπιστημίου Κύπρου Ηλίας Αθανασόπουλος.

Ο κ. Αθανασόπουλος ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έλαβε Πτυχίο Φυσικής. Συνέχισε με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στον κλάδο της Επιστήμης Υπολογιστών.

Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Vrije Universiteit Amsterdam ενώ το Διδακτορικό του χρηματοδοτήθηκε από τη Microsoft Research, στην οποία επίσης έχει εργαστεί. Είναι υπότροφος Marie Curie του Columbia University και το ΙΤΕ.

Τα ενδιαφέροντά του είναι η ασφάλεια συστημάτων και η ιδιωτικότητα και έχει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε όλα τα σημαντικά συνέδρια για ασφάλεια συστημάτων.

Oct 30, 202340:28
73ο επεισόδιο: Στον πραγματικό πλανήτη των πιθήκων

73ο επεισόδιο: Στον πραγματικό πλανήτη των πιθήκων

Στο νέο επεισόδιο φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σπύρος Σφενδουράκης, ο οποίος απάντησε σε βασικά ερωτήματα, αποσαφήνισε κοινές παρανοήσεις και εξήγησε πόσο καλά τεκμηριωμένο είναι το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των ζωντανών οργανισμών εξελίσσονται στον χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο στην επιστήμη της βιολογίας ότι το ανθρώπινο είδος κατάγεται από πιθήκους, όχι αυτούς που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά από πιθήκους που ήταν κοινοί πρόγονοί μας με τους σημερινούς. Στην ουσία, δηλαδή, ο άνθρωπος είναι πίθηκος. Μάλιστα, το είδος μας είναι μέλος της ομάδας των μεγάλων πιθήκων χωρίς ουρά, η οποία ονομάζεται Hominoidea, και την ευρύτερη που ονομάζεται Primates (Πρωτεύοντα), όπου ανήκουν όλοι οι πίθηκοι, μεγάλοι και μικροί.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Καθηγητή Σπύρου Σφενδουράκη με τίτλο «Στον καθρέφτη του Δαρβίνου» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

Jun 26, 202341:35
72ο επεισόδιο: Κυπριακό & συνομιλίες. Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά

72ο επεισόδιο: Κυπριακό & συνομιλίες. Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Τατάρ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει κυριαρχική ισότητα. Τι σημαίνει αυτό και ποια είναι η διαφορά με την πολιτική ισότητα;

Είναι η πρόταση για ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο με δυο κυρίαρχα κράτη σύμφωνη με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης;

Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά;

Ακούστε στο 72ο επεισόδιο του podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη.

Ο Δρ Κωνσταντινίδης ήταν από το 2014 μέχρι το 2021 μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό και συμμετείχε στις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία το 2017 και το 2021.

https://www.ucy.ac.cy/directory/el/profile/ariscons

Jun 20, 202355:38
71ο επεισόδιο: Ωκεανογραφία

71ο επεισόδιο: Ωκεανογραφία

Τι είναι η Ωκεανογραφία και με τι ασχολείται το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Ακούστε τη συζήτηση με τον Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής και Διευθυντή του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργο Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου έχει εργαστεί ερευνητικά περισσότερο από 30 χρόνια στις περιοχές της υπολογιστικής ρεολογίας και ρευστοδυναμικής, της αριθμητικής ανάλυσης, και της ωκεανογραφίας. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στη Χημική Μηχανική (Πανεπιστήμιο του Michigan, 1989) εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Université Catholique de Louvain, Βέλγιο.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχει εργαστεί ως συντονιστής ή ως συνεργαζόμενος εταίρος σε πέραν των 45 ευρωπαϊκά ή εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με εξωτερική κρίση, είναι συν-συγγραφέας δυο βιβλίων Ρευστοδυναμικής, και έχει επιμεληθεί τέσσερεις τόμους πρακτικών συνεδρίων. Ήταν προσκεκλημένος εκδότης τριών διεθνών ρεολογικών περιοδικών και υπήρξε εξωτερικός κριτής σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει διδάξει, επίσης, στα Πανεπιστήμια Michigan, Πάτρας, Κρήτης και Αιγαίου, καθώς επίσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Chouaib Doukkali στο Μαρόκο και στο Universidade Tecnologica Federal do Parana (Βραζιλίας).

Ο Δρ Γεωργίου ήταν πρωτεργάτης στη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου το 2003, το οποίο ξεκίνησε ως μια μικρή ερευνητική ομάδα και μετεξελίχθηκε το 2010 στην πρώτη ερευνητική μονάδα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Από την αρχή της λειτουργίας του εκτελούσε χρέη Προσωρινού Διευθυντή (2003-2014) και στη συνέχεια εξελέγη ως ο πρώτος Διευθυντής του Ωκεανογραφικού Κέντρου.

Jun 14, 202320:24
70ο επεισόδιο: Εξισορρόπηση της προσωπικής με την εργασιακή ζωή

70ο επεισόδιο: Εξισορρόπηση της προσωπικής με την εργασιακή ζωή

Σε αυτό το επεισόδιο είναι προσκεκλημένη η Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού κα Ελένη Σταύρου.

Η κα Σταύρου είναι κάτοχος Διδακτορικού στον τομέα της Διοίκησης και Οργάνωσης. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και εκτέλεσε καθήκοντα Διευθύντριας Προγραμμάτων και Λειτουργιών στο Κέντρο Οικογενειακών Επιχειρήσεων στο George Washington University στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε, επίσης, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά την περίοδο 2013-2017. Έχει δημιουργήσει και διευθύνει από το 2017 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (MSc HRM) που προσφέρει το Τμήμα. Είναι επίσης πολύ ενεργό μέλος της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, συμμετέχοντας σε πολλαπλές επιτροπές και συμβούλια τόσο εντός του πανεπιστημίου όσο και εκτός.

Υπήρξε σύμβουλος για θέματα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού στην Κυβέρνηση όταν η Κύπρος είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επαγγελματική της εμπειρία επεκτείνεται και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όπως και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διάφορα θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και προσωπικής ανάπτυξης.

Ερευνητικά, ασχολείται με θέματα εξισορρόπησης προσωπικής με εργασιακή ζωή, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στρατηγικής και συγκριτικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι από τις λίγες επιστήμονες στην Κύπρο, την Νότιο Ευρώπη και την Μ. Ανατολή που ασχολούνται με την έρευνα των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σε δημοσιεύσεις ακαδημαϊκών άρθρων σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια βιβλίων. Παράλληλα, ασχολείται και με τη διδασκαλία συναφών θεμάτων.


May 15, 202332:06
69ο επεισόδιο: Συμπεριφορικά Οικονομικά

69ο επεισόδιο: Συμπεριφορικά Οικονομικά

Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας δυο μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου και τον Επίκουρο Καθηγητή Φίλιππο Λούη.  

Συζητάμε για τα συμπεριφορικά οικονομικά από τη σκοπιά της οικονομικής επιστήμης και της ψυχολογίας και απαντάμε σε ερωτήματα γενικά, όπως το τι μελετά ο κλάδος των συμπεριφορικών οικονομικών αλλά και το πώς μπορεί η ψυχολογία να συνδράμει στην κατανόηση των συμπεριφορών των καταναλωτών. Πόσο προβλέψιμοι είμαστε οι άνθρωποι και γιατί ακυρώνουμε τα συντηρητικά οικονομικά μοντέλα.


Apr 24, 202352:28
68ο επεισόδιο: Διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και ο ρόλος του μάρκετινγκ

68ο επεισόδιο: Διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και ο ρόλος του μάρκετινγκ

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριο Θεοδοσίου.

Ο Μάριος Θεοδοσίου είναι κάτοχος Πτυχίου στη Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Ερευνητικές Μεθόδους στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, και Διδακτορικού στο Διεθνές Μάρκετινγκ και τη Στρατηγική, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: η τυποποίηση έναντι προσαρμογής της στρατηγικής μάρκετινγκ στις διεθνείς αγορές, η σχέση μεταξύ στρατηγικής μάρκετινγκ και επιχειρηματικής απόδοσης στο πλαίσιο των διεθνών επιχειρηματικών μονάδων, διοίκηση πωλήσεων/διοίκηση εξαγωγικών πωλήσεων, στρατηγική μάρκετινγκ/στρατηγική εξαγωγικού μάρκετινγκ, και διεθνής διοίκηση μάρκετινγκ.

Σήμερα, θα συζητήσουμε για τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και τον ρόλο του μάρκετινγκ.

Apr 24, 202337:02
67ο επεισόδιο: Παιδικές ιώσεις

67ο επεισόδιο: Παιδικές ιώσεις

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε την Λέκτορα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου.

Η Δρ. Αναγνωστοπούλου είναι Παιδίατρος-Παιδοπνευμονολόγος. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βέρνης στην Ελβετία, με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Πνευμονολογία.

Είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού διπλώματος στην Παιδιατρική Πνευμονολογία ERS HERMES. Το ειδικό κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά στη μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας σε βρέφη και παιδιά, καθώς και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση και η πρωτοπαθής δυσκινησία των κροσσών.

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τις παιδικές ιώσεις.

Apr 24, 202326:56
66ο επεισόδιο: Δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας

66ο επεισόδιο: Δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας

Τι ορίζεται ως διανοητική ιδιοκτησία;

Ακούστε σε αυτό το επεισόδιο την την Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής και Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου Τατιάνα Συνοδινού, η οποία μας εξηγεί, μεταξύ άλλων, τι εγγυώνται στους δικαιούχους τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ποια είναι η σχέση της πνευματικής ιδιοκτησίας με την ελευθερία της έκφρασης και τι ισχύει στην Κύπρο σήμερα.

Η κα Συνοδινού έχει Πτυχίο Νομικής από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille III. Διδακτορικές σπουδές και μεταδιδακτορική διατριβή στον τομέα Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Επιτροπής Ερευνών του Αριστ. Παν. Θεσσαλονίκης.

Διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιανουάριο του 2010 ως Επίκουρη Καθηγήτρια Ιδιωτικού Δικαίου. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του εκδοτικού οίκου “Kluwer Law (κλούβερ) International στη βάση δεδομένων «Kluwer EU IP Cases» και του νομικού ιστολογίου Kluwer Copyright Blog και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής έκδοσης του πρώτου γαλλόφωνου διεθνούς νομικού περιοδικού διανοητικής ιδιοκτησίας ανοιχτής πρόσβασης [Revue francophone de la prorpiété intelllectuelle/] Γαλλική αναθεώρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου για το Κοινοδίκαιο στην Ευρώπη του University College Dublin (Centre for the Common law in Europe) και μέλος του ερευνητικού κέντρου Cerdi που αφορά στην προστασία των άυλων αγαθών του Πανεπιστημίου Paris-Saclay.

Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνη για τη διοργάνωση του δεκαπενθήμερου αγγλόφωνου θερινού σχολείου στο ευρωπαϊκό εμπορικό δίκαιο, το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές από τη Νομική Σχολή Heim Striks στο Ισραήλ.

Είναι  ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων Πνευματικής ιδιοκτησίας Κύπρου, η οποία λειτουργεί ως το κυπριακό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας ALAI (Association Littéraire et Artistique Internationale). Είναι μέλος της European Copyright Society.

Από το 2014 είναι ακαδημαϊκή σύμβουλος του Νομικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου και ακαδημαϊκή επόπτρια του νομικού φοιτητικού περιοδικού Νομομάχεια.

Apr 03, 202356:43
65ο επεισόδιο: Νευροαναπτυξιακές διαταραχές

65ο επεισόδιο: Νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές είναι μία ομάδα καταστάσεων με έναρξη την περίοδο ανάπτυξης του ατόμου οι οποίες τυπικά εμφανίζονται νωρίς. Πού οφείλονται και με ποιον τρόπο εκδηλώνονται;

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον Τιμόθεο Παπαδόπουλο, Καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης.

Ο Δρ Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, όπου εργάστηκε και ως Ερευνητικός Συνεργάτης στο Κέντρο Αναπτυξιακών Αναπηριών JP Das.

Η ερευνητική και διδακτική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη νευροαναπτυξιακών διαταραχών και της αντιμετώπισής τους και συγκεκριμένα: (α) στους διάφορους παράγοντες, προστατευτικούς και επικινδυνότητας, των ειδικών αναγνωστικών δυσκολιών μελετώντας θέματα ανάπτυξης, γνωστικών προφίλ και παθολογίας, (β) σε αντίστοιχους παράγοντες της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (προσοχή, επιτελικές λειτουργίες, μηχανισμούς αναστολής, ταχύτητα επεξεργασίας) και (γ) στην ανάπτυξη γνωσιακών προγραμμάτων παρέμβασης μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου. Είναι κύριος ερευνητής ή συνεργάτης σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, συνολικού ύψους 10.5€ εκατ. που έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από διεθνείς όσο και εθνικούς οργανισμούς, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Interreg, FP6 for Applied Research Projects, FP7 Infrastructure Funds, COST ELN και COST MultiplEYE στα οποία είναι ο Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου ή Horizon 2020 και Horizon Europe), του Καναδά (Social Sciences and Humanities Research Council) ή της Κύπρου (Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας).

Είναι επίσης ο Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του υψηλού κύρους Ευρωπαϊκού Προγράμματος Neo-PRISM-C με συνολικό προϋπολογισμό 4M€. Έχει εκδώσει σε συνεργασία 3 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων. Εργασίες του έχουν βραβευθεί από επιστημονικούς συνδέσμους, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και επιστημονικούς εκδοτικούς οίκους.

Το 2019, ο κ. Παπαδόπουλος βραβεύτηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας και Καινοτομίας» στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή.

Mar 30, 202301:10:16
64ο επεισόδιο: Η οπτική της παιδαγωγικής επιστήμης στην προσχολική περίοδο

64ο επεισόδιο: Η οπτική της παιδαγωγικής επιστήμης στην προσχολική περίοδο

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε την Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ελένη Λοΐζου.

Η κα Λοϊζου, έχει διδάξει στο  Hunter College, NY και στο Teachers College, Columbia University New York. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε ένα εύρος θεματικών που απασχολούν το πεδίο της νηπιοσχολικής αγωγής όπως είναι το χιούμορ των μικρών παιδιών, το παιχνίδι, τα αναλυτικά προγράμματα και η παιδαγωγική της βρεφικής περιόδου, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και η σχολική εμπειρία των εν δυνάμει νηπιαγωγών.

Ακούστε τη συζήτησή μας για την προσχολική και νηπιοσχολική αγωγή.

Mar 22, 202332:33
63ο επεισόδιο: Συνταγματικά δικαιώματα και παραβιάσεις

63ο επεισόδιο: Συνταγματικά δικαιώματα και παραβιάσεις

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου της ΕΕ και Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο κ. Κόμπος εξελέγη στο Τμήμα Νομικής το 2006 και είναι ιδρυτικό μέλος του. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και δεκάδων άρθρων & κεφαλαίων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έργα του δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ιαπωνικά.

Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 5 ερευνητικά έργα.

Διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως Μέλος του Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών και είναι το μόνο μέλος του Συμβουλίου που δεν έχει δικαστική ιδιότητα. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιων του Δικαστηρίου της ΕΕ και γνωμάτευσε για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέματα δικαίου της ΕΕ και Κυπριακού Συντάγματος, καθώς και για τη σύγκρουση συμφερόντων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας για την επίδραση των εφέσεων στον φόρτο του Δικαστηρίου. Επίσης, ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας για τους θεσμούς πολιτικής δικονομίας & για τη δικαστική μεταρρύθμιση και υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό από το 2014.

Μαζί του συζητάμε για το κίνημα του συνταγματισμού, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος δικαίου αλλά και για τη συνταγματική διάσταση της πανδημίας.

Feb 23, 202301:08:51
62ο επεισόδιο: Διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα: εφαρμογές και αδυναμίες

62ο επεισόδιο: Διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα: εφαρμογές και αδυναμίες

Πότε μια ομάδα ανθρώπων θεωρείται μειονότητα και γιατί; Πρέπει να αποδίδεται καθολική αξίας στη θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσική ένταξη ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο νομοθέτης αναφορικά με τις μειονότητες; Τι ισχύει στην Κύπρο; Γιατί το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να κατοχυρώνει τα μέλη μιας μειονοτικής κοινότητας με δικαιώματα που εξασφαλίζουν ένα μέτρο αυτονομίας από το κράτος στο οποίο βρίσκονται;

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Science Talks ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης εξηγεί τις εφαρμογές αλλά και τις αδυναμίες του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου διετέλεσε και Πρόεδρος του Τμήματος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Διεθνές Δίκαιο το 2003. Είναι, επίσης, τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut des Relations Internationales) στο Παρίσι, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Κάουνας στη Λιθουανία, και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Amsterdam και στο McGill στο Μοντρεάλ.

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Νόμου περί Φυλακών, της Επιτροπής για Πρόσφυγες και Μετανάστες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ενώ είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Από το 2014 μέχρι το 2021 ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό και συμμετείχε στις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία το 2017 και το 2021.

Είναι ο συντάκτης του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ έχει προσκληθεί πολλές φορές σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ως εμπειρογνώμων για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η ευθανασία, η σύγκρουση συμφερόντων, τα δικαιώματα των φυλακισμένων και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις του στην Κύπρο και το εξωτερικό στρέφονται γύρω από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στις εθνικές έννομες τάξεις, το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας, την αναγνώριση κρατών, και το Κυπριακό πρόβλημα.

Το 2017 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Feb 20, 202301:09:17
61ο επεισόδιο: Τι είναι η πολιτισμική κριτική;

61ο επεισόδιο: Τι είναι η πολιτισμική κριτική;

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των πολιτισμικών σπουδών σήμερα -ενός σχετικά νέου διεπιστημονικού πεδίου, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα- είναι η χρήση νέων εννοιών, νεολογισμών αλλά και παλαιότερων εκφράσεων στην προσπάθεια των επιστημόνων να περιγράψουν την πολυπλοκότητα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Έννοιες όπως, ηγεμονία, μετα-μοντερνισμός, ιδεολογία είναι δύσκολο να επεξηγηθούν. Τελικά πώς γίνεται η κριτική ενός πολιτισμού και τι περιλαμβάνει αυτή η προσπάθεια;

Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτη Χριστιά.

Ο Παναγιώτης Χριστιάς αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Δίπλωμα). Συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, τις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, το Paris 5 René Descartes και την EHESS στο Παρίσι, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και στη Φιλοσοφία. Ειδικεύεται στην πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία και την πολιτισμική κριτική. Έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά έργα σε επτά γλώσσες. Μετά το έργο του για τις συγγένειες του Παύλου με την πλατωνική σκέψη (Platon et Paul au bord de l'abîme. Pour une politique katéchontique, Paris, Vrin, 2014), ετοιμάζει ένα βιβλίο για τις αριστοτελικές επιρροές του Edmund Burke (Edmund Burke or the Mirror of Reason (προσωρινός τίτλος), Boston-Leiden, Brill). Η παρούσα έρευνά του εστιάζει στο ευρωπαϊκό πνεύμα και τις πολιτικές μορφές (έθνος κράτος, αυτοκρατορία, εκκλησία). Έχει συνεργαστεί σε πολλές περιπτώσεις με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε θέματα κοινωνικής δημοκρατίας, δημόσιων ελευθεριών, στρατηγικής ανάλυσης μάρκετινγκ, ενώ είναι και τακτικός συνεργάτης αρθρογράφος της Καθημερινής της Κυριακής Κύπρου.

Feb 17, 202358:21
60ο επεισόδιο: Ενιαία Εκπαίδευση

60ο επεισόδιο: Ενιαία Εκπαίδευση

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σιμώνη Συμεωνίδου.

Η ενιαία εκπαίδευση αποτελεί μια σύνθετη έννοια με προεκτάσεις στους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ιστορίας. Τι ισχύει σήμερα και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και της μαθήτριες σε ενιαίο δημόσιο σχολείο;

Η κα Συμεωνίδου σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Manchester και Cambridge. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην ιστορία, την πολιτική και πρακτική της ενιαίας εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, θέματα ενιαίας εκπαίδευσης και αναλυτικού προγράμματος, σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Feb 13, 202335:11
59ο επεισόδιο: Τεχνητή Νοημοσύνη

59ο επεισόδιο: Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Αντώνης Κάκας.

Ο κ. Κάκας ολοκλήρωσε της προπτυχιακές του σπουδές στα Μαθηματικά και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Υπολογιστική Επιστήμη και τη Θεωρητική Φυσική στο Imperial College, University of London.

Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Kings College του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης του «Computational Logic», του ενημερωτικού δελτίου του ευρωπαϊκού δικτύου αριστείας στην Υπολογιστική Λογική.

Συνεκδότης (με τον Peter Flach) ενός πρόσφατου βιβλίου για την απαγωγή και την επαγωγή. Επίσης, είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για τη φιλική προς τον χρήστη κοινωνία της πληροφορίας (IST), στο 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και επίδειξη.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στην Υπολογιστική Λογική, την  Απαγωγή, τον μη μονοτονικό συλλογισμό, τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμογές προγραμματισμού, διάγνωσης και ενοποίησης πληροφοριών.

Με τον κ. Κάκα συζητάμε για την υπολογιστική λογική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Jan 20, 202301:04:48
58ο επεισόδιο: Όρθολογικότητα και σχηματισμός πεποιθήσεων

58ο επεισόδιο: Όρθολογικότητα και σχηματισμός πεποιθήσεων

Πόσο δυνατή είναι άραγε η ανθρώπινη τάση -συνειδητή και ασυνείδητη- να περιβαλλόμαστε από ομοϊδεάτες και αντίστοιχα να αναζητάμε πληροφορίες και ειδήσεις σε μέσα που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας;

Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Επίκουρο Καθηγητή, στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Χρίστο Κυριάκου.

Ο Δρ Κυριάκου έλαβε τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό του τίτλο από το University of Edinburgh ενώ το πρώτο του πτυχίο το έλαβε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη γνωσιολογία, τη μεταηθική και τις τομές μεταξύ αυτών των δύο περιοχών. Ειδικότερα, τον ενδιαφέρει η σημασιολογία των αποδόσεων γνώσης, ο επιστημικός ορθολογισμός, ο ηθικός ορθολογισμός, τα εξελικτικά επιχειρήματα απομυθοποίησης, ο ορθολογικός διαισθητισμός, η εννοιολογική ικανότητα, η ηθική της αρετής, η επιστημολογία της αρετής και άλλα σχετικά θέματα.

Συζητάμε, μεταξύ άλλων, για την ορθολογικότητα εν καιρώ πανδημίας.

Dec 15, 202245:07
57ο επεισόδιο: Αλλεργικές παθήσεις και ανοσολογία

57ο επεισόδιο: Αλλεργικές παθήσεις και ανοσολογία

Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε μαζί μας τον Κωνσταντίνο Πίτσιο, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Κωνσταντίνος Πίτσιος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης ‘La Sapienza’. Έχει ασκηθεί στην Πνευμονολογία, στην Παιδιατρική και στην Αλλεργιολογία-Κλινική Ανοσολογία. Ασκεί την ειδικότητα της Αλλεργιολογίας από το 2004.

Το 2008 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με διατριβή σχετική με την ανοσία της HIV-λοίμωξης. Μεγάλο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας αφορά στην τροφική αλλεργία και στην ανοσοθεραπεία της αλλεργίας. Έχει ενεργό δράση στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, όπου από φέτος είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ηωσινοφιλικής Οισοφαγίτιδας. Είναι εκδότης του περιοδικού Ελληνική Αλλεργιολογία και Κλινική Ανοσολογία, αλλά και ειδικών τευχών σε αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Cells.

Από το 2009 έως το 2016 δίδαξε Παθοφυσιολογία στην Αθήνα, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ενώ από το 2016 ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό διδάσκει Φυσιολογία, Παθοφυσιολογία, Πρώτες βοήθειες και Ανοσολογία στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανοσοθεραπεία αλλεργικών παθήσεων, σε τροφικά αλλεργιογόνα, και στην επιδημιολογία.

Συζητάμε μαζί του για τις αλλεργίες, για την πρόληψη και τη διάγωνση αλλά και για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. 

Dec 12, 202248:01
56ο επεισόδιο: Τι σκέφτεται και τι θέλει ο Ερντογάν

56ο επεισόδιο: Τι σκέφτεται και τι θέλει ο Ερντογάν

Πώς διαμορφώθηκε η τουρκική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή μετά τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης»;

Ποιες αξιώσεις εγείρει στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή η Τουρκία;

Τι είναι αυτό που καθιστά την Τουρκία τόσο ισχυρή και ποια μέσα χρησιμοποιεί για να επιτύχει τον στόχο της;

Τελικά ο πρόεδρος της χώρας είναι ένας παρανοϊκός μεγαλομανής ηγετής;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά στο 56ο επεισόδιο του #ScienceTalks ο Δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Ο κ. Τζιάρρας κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική υπό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Είναι κάτοχος πτυχιακού τίτλου στις Μεσογειακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Ελλάδα και μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων ειδίκευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου, στη Διεθνή Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Δελχί στην Ινδία, κύκλο ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ηγεσία και Επίλυση Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατέχει πιστοποιητικό Διαχείρισης Συγκρούσεων & Διαμεσολάβησης.

Εργάστηκε επί σειρά ετών σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητικό αντικείμενο την τουρκική εξωτερική πολιτική. Είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας Geopolitical Cyprus και μέλος της συντακτικής επιτροπής της επιθεώρησης New Middle Eastern Studies.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τουρκική εξωτερική πολιτική, τη διεθνή πολιτική και ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, και το πολιτικό Ισλάμ.

Dec 01, 202243:23
55ο επεισόδιο: Η Γεωπληροφορική στην Αρχαιολογία

55ο επεισόδιο: Η Γεωπληροφορική στην Αρχαιολογία

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Απόστολος Σαρρής. Ο κ. Σαρρής είναι κάτοχος της Έδρας «Σύλβια Ιωάννου» στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η οποία στηρίζει το Εργαστήριο Ψηφιακής Ανθρωπιστικής Γεωπληροφορικής.

Μας εξηγεί τι είναι η γεωπληροφορική και ποιες είναι οι εφαρμογές της. Συζητάμε, επίσης, για τη σημασία τη αρχαιολογίας τοπίου, της περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, της ψηφιακής ιστορίας και της μοντελοποίησης της επικινδυνότητας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο Δρ Σαρρής είναι κάτοχος πτυχίου στην Αστρονομία & Φυσική και μεταπτυχιακού στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στη Φυσική/Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Ανθρωπολογίας, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field που βρίσκεται στο Σικάγο, των ΗΠΑ. Συνεργάστηκε στο παρελθόν με τα πανεπιστήμια Freiburg και Leiden και είναι υπεύθυνος για την ίδρυση του Εργαστηρίου Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, όπου διετέλεσε Διευθυντής Έρευνας και Επικεφαλής του Εργαστηρίου από το 1996-2021.

Nov 28, 202229:02
54ο επεισόδιο: Το ρεμπέτικο ως φορέας μνήμης και πολιτισμού

54ο επεισόδιο: Το ρεμπέτικο ως φορέας μνήμης και πολιτισμού

Σε αυτό το επεισόδιο έχω τη χαρά να φιλοξενώ την κυρία Gaia Zaccagni, Ειδική Επιστήμονα στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Gaia Zaccagni ασχολείται µε τη βυζαντινή, τη νεοελληνική και την ιταλική φιλολογία. Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιμελήθηκε την κριτική έκδοση αγιογραφικών κειμένων της Κάτω Ιταλίας (Ρώµη 1997) και μέρους του ομιλητικού έργου του Φιλαγάθου Κεραµέως (1999, 2010). Έχει εκδοθεί µια συλλογή δοκιµίων της με τίτλο, Luoghi, parole e ritmi dalla Grecia moderna και έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά. Ασχολείται, επίσης, µε τη λογοτεχνική και τη θεατρική μετάφραση καθώς και µε τη θεωρητική και πρακτική μελέτη της παραδοσιακής μουσικής, µε κύριο ενδιαφέρον τον κόσμο του Ρεμπέτικου. Γράφει ποιήματα στα ιταλικά και στα ελληνικά και ασχολείται με τη μουσική, ειδικά με το ρεμπέτικο. Επίσης, παίζει πολίτικη λύρα και τραγουδάει.  

Στο 54ο επεισόδιο της σειράς μας, θα συζητήσουμε για το ρεμπέτικο ως φορέα μνήμης και πολιτισμού.

Nov 18, 202241:04
53ο επεισόδιο: Συμπαγείς καρκινικοί όγκοι

53ο επεισόδιο: Συμπαγείς καρκινικοί όγκοι

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, όπου συζητάμε για το ερευνητικό του έργο αναφορικά με τους συμπαγείς όγκους.

Ο κ. Στυλιανόπουλος έλαβε το Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2003 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο διδακτορικό πρόγραμμα Χημικής Μηχανικής, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Εκεί συνεργάστηκε με τον Καθηγητή Victor Barocas, για τη μαθηματική μοντελοποίηση της μηχανικής συμπεριφοράς βιολογικών και τεχνητών ιστών. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών εξελέγη δύο φορές κορυφαίος διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος.

Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, τον Μάιο του 2008, εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Dr. Rakesh Κ. Jain, στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Στο εργαστήριο του Dr. Jain πραγματοποίησε έρευνα τόσο υπολογιστική όσο και πειραματική, για τη βελτιστοποίηση της παροχής θεραπευτικών νανοσωματιδίων σε συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έχει ενταχθεί στο δυναμικό του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσε το 2014 το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου, που στοχεύει στη μελέτη και στοχοποίηση συγκεκριμένων δομικών στοιχείων και μηχανισμών του περιβάλλοντος καρκινικών όγκων, για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα θεραπειών νανοϊατρικής και ανοσοθεραπείας.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, ενώ έχει λάβει και δύο άκρως ανταγωνιστικές ερευνητικές υποτροφίες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant, ReEngineeringCancer, 2014-2018, €1,44 εκατ. και ERC Consolidator Grant, Immuno-Predictor, 2020-2025, €2 εκατ.).

Ένεκα της σημαντικής του συνεισφοράς στη μελέτη της μηχανικής καρκινικών όγκων και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών, του απονεμήθηκε το 2016 το βραβείο Y. C. Fung Early Carrer Award από την επιτροπή Εμβιομηχανικής της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι, επίσης, αποδέκτης των βραβείων Most Cited Paper Award (2014) και Best Student Paper Award (2018) από την Εταιρεία Βιοϊατρικής Μηχανικής των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα σε εθνικό επίπεδο, έχει λάβει τόσο το Βραβείο Νέου Ερευνητή (2014) όσο και το βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή (2021), από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ως Κύριος Ερευνητής > €6,5 εκατομμύρια για χρηματοδότηση έρευνας, συμπεριλαμβανομένων 10 επιχορηγήσεων από το FP7 και το Horizon2020 πλαίσιο αλλά και 2 επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Nov 14, 202240:59
52o επεισόδιο: Σχέση πολιτικής και επιστήμης

52o επεισόδιο: Σχέση πολιτικής και επιστήμης

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται ο Καθηγητής Ζαχαρίας Μανιαδής, ο οποίος είναι κάτοχος της Έδρας ERA στην Πολιτική και τις Σπουδές Επιστήμης και Καινοτομίας.

Το κύριο ενδιαφέρον του κ. Μανιαδή έγκειται στη χρήση οικονομικών εργαλείων για την αξιολόγηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων των επιστημονικών πρακτικών και στη χρήση από μετα-ερευνητικές γνώσεις στα οικονομικά και άλλα πεδία των κοινωνικών επιστημών. Εστιάζει στη λειτουργία του ακαδημαϊκού χώρου, χρησιμοποιώντας την εφαρμοσμένη οικονομική θεωρία και τα πειράματα ως τα κύρια ερευνητικά του εργαλεία. Ενδιαφέρεται, επίσης, για τους καθοριστικούς παράγοντες της αντίληψης του κοινού για τους επιστήμονες.

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τη σχέση της πολιτικής με την επιστήμη, για την εμπιστοσύνη του κοινού στους επιστήμονες και για τη σημασία της διεπιστημονικότητας.

Nov 07, 202251:38
51ο επεισόδιο: Νεοελληνική λογοτεχνία και η σχέση της με την ιστορία

51ο επεισόδιο: Νεοελληνική λογοτεχνία και η σχέση της με την ιστορία

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε με την Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου κα Αφροδίτη Αθανασοπούλου για τη νεοελληνική λογοτεχνία, το πόσο την έχει επηρεάσει η τεχνολογία, την παρουσίαση της ιστορίας μέσα στα λογοτεχνικά κείμενα, τη διδασκαλία της στο σχολείο και πολλά άλλα.

Η κα Αθανασοπούλου σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στα Πανεπιστήμια του Amsterdam και της Padova, όπου εργάστηκε και ως Λέκτορας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για 5 χρόνια. Πριν εκλεγεί Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2011, είχε διδάξει νεοελληνικά στα Πανεπιστήμια της Padova, της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επίσης επιστημονική συνεργάτις στο «Εργαστήριο Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο τις σχέσεις της λογοτεχνίας με την ιστορία.

Το 2009 διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Λογοτεχνία, μαζί με τους καθηγητές Παντελή Βουτουρή και Μίμη Σουλιώτη, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Το 2020 διορίστηκε μέλος της ομάδας εκπονητών του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο, υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Τζίνας Καλογήρου, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ειδικότερα αφορούν στη λογοτεχνική παραγωγή και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, τη νεοελληνική Μετρική, τις σχέσεις Ιστορίας - Λογοτεχνίας και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Ενδιαφέρεται επίσης για την Αφηγηματολογία και την Τοπολογία, τις Γλωσσικές και Πολιτισμικές Σπουδές και την Ιστορία των ιδεών και των νοοτροπιών.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η επιμέλεια του ήχου έγινε από τον Παύλο Χαραλάμπους στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου". 

Jun 24, 202257:07
50ο επεισόδιο: Καρκίνος του μαστού

50ο επεισόδιο: Καρκίνος του μαστού

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται η Δρ Αννέζα Γιάλλουρου. 

Η κα Γιάλλουρου πήρε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής, στη Β’ Χειρουργική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε το 2014 Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Διερεύνηση της σχέσης κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων, δεικτών αποπτωτικής ομοιοστασίας και γενετικής ετερογένειας των παραγόντων που την επηρεάζουν στον καρκίνο του μαστού- Κλινική σημασία».

Από το 2021 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Και, φυσικά, συζητήσαμε για τον καρκίνο του μαστού.

Για να ακούσετε τα επεισόδια της σειράς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google podcasts. Μπορείτε να ακούσετε, επίσης, τις εκπομπές κάθε Τρίτη και Πέμπτη στον UCY Voice 95 2.

Είμαι η Μαρίζα Λαμπίρη. Ευχαριστώ που μας ακούσατε.

May 11, 202257:34
49o επεισόδιο: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

49o επεισόδιο: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται η Αλεξία Αλεξανδράκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΪΩΝ, του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Αλεξία ολοκλήρωσε το πτυχίο της στην Ιατρική Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Leeds, και το μεταπτυχιακό της στη Μοριακή Ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St James's, του University of Leeds. Έκανε το διδακτορικό της στην Επιγενετική Καρκίνου στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Λιντς, στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Βιολογίας Καρκινοϊών της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κατερίνας Στρατή και εστιάζει στη διερεύνηση της σημασίας του στελέχους στη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

May 01, 202221:26
48ο επεισόδιο: Φαινομενολογία

48ο επεισόδιο: Φαινομενολογία

Σε αυτό το επεισόδιο, φιλοξενείται στο στούντιο ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Χρίστος Χατζηιωάννου.

Ο κ. Χατζηιωάννου, είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πρόγραμμα «ΟΝΗΣΙΛΟΣ». Σπούδασε στην Αμερική, την Αγγλία και τη Γερμανία. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ το 2015 και στη διδακτορική του διατριβή εξέτασε τον ρόλο των διαθέσεων (και των συναισθημάτων ευρύτερα) στο έργο του Γερμανού φιλοσόφου του 20ου αιώνα, Μάρτιν Χάιντεγκερ. Πριν έρθει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διετέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, και πιο πριν Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου (University College Dublin).

Η έρευνά του είναι στον τομέα της Φαινομενολογίας και εστιάζει στα συναισθηματικά φαινόμενα και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την αντίληψη, τη θεωρία και την οντολογική σκέψη. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω στη φαινομενολογία του Μάρτιν Χάιντεγκερ και του Έντμουντ Χούσερλ, και έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί τρεις ακαδημαϊκούς τόμους.

Συζητάμε, λοιπόν, για τη φαινομενολογία.

Apr 16, 202241:37
47ο επεισόδιο: Διασφάλιση της διαθεσιμότητας & της βιώσιμης διαχείρισης νερού για όλον τον κόσμο ("Water Futures")

47ο επεισόδιο: Διασφάλιση της διαθεσιμότητας & της βιώσιμης διαχείρισης νερού για όλον τον κόσμο ("Water Futures")

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε το εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα ERC Synergy Grant για την ερευνητική πρόταση με τίτλο “Water-Futures”, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο Συντονιστής Επιστήμονας είναι ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου. 

Ο κ. Πολυκάρπου αναλύει σε αυτό το επεισόδιο τους στόχους του προγράμματος και πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του νερού στις πόλεις σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα στοχεύει σε λύσεις που να είναι κοινωνικά δίκαιες, οικονομικά αποδοτικές και περιβαλλοντικά ανθεκτικές.

O Δρ Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επισκέπτης Καθηγητής στο Imperial College London και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου με περισσότερους από 150 ερευνητές και ερευνήτριες. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://waterfutures.eu/ 

Apr 06, 202234:07
46o επεισόδιο: Ποινική Δικονομία (βασικές αρχές), Αιτιολόγηση δικαστικών αποφάσεων, Νομική & Φιλοσοφία

46o επεισόδιο: Ποινική Δικονομία (βασικές αρχές), Αιτιολόγηση δικαστικών αποφάσεων, Νομική & Φιλοσοφία

Τι είναι η ποινική δικονομία και ποιες είναι οι βασικές αρχές της; 

Τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις όπου παρατηρείται τάση επίδειξης τιμωρητικού ζήλου από τους δικαστές; 

Γιατί υπάρχει τόση αντίσταση στην ανανέωση ή εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα;

Πώς συνδυάζεται η φιλοσοφία, και μάλιστα η φιλοσοφία της επιστήμης ή και η «τυπική λογική» με το δίκαιο; Γιατί είναι καλό οι νομικοί να έχουν και φιλοσοφική παιδεία;

Σε αυτό το podcast φιλοξενείται ο Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Τσίνας.

Ο Κωνσταντίνος Τσίνας αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο, την ποινική δικονομία, την ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας, φοιτώντας κατά σειρά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2009 αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την εργασία του "Απαγορευμένη αναλογία & επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου - Μια συμβολή στη μεθοδολογία του ποινικού δικαίου", μεγάλο τμήμα της οποίας, συνέγραψε στο εξωτερικό (Γερμανία). Δίδαξε ποινικό δίκαιο, ποινική δικονομία, ιστορία και φιλοσοφία του δικαίου, βασικές αρχές Δικαίου και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οικονομικό ποινικό δίκαιο. Εργάστηκε για χρόνια ως Δικηγόρος Αθηνών σε ποινικές υποθέσεις και είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Εταιρείας Ελληνικού Ποινικού Δικαίου.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

Feb 28, 202201:02:03
45ο επεισόδιο: Καρκίνος και πρόληψη

45ο επεισόδιο: Καρκίνος και πρόληψη

Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής στην κατανόηση της παθογένεσης και στη θεραπεία των νόσων οφείλεται και στη διεθνή ιατρική κοινότητα των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του Παθολογοανατόμου στην ιατρική φροντίδα των ασθενών; Πώς προσδιορίζουν τους δείκτες και τα χαρακτηριστικά επιθετικότητας του καρκίνου που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή; Τι γίνεται με την πρόληψη του καρκίνου;

Σε αυτό το podcast φιλοξενούμε τον Δρ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, ο οποίος είναι Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιατρός Παθολογοανατόμος.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

Feb 24, 202230:49
44ο επεισόδιο: Κυπριακή διάλεκτος. Μύθοι και πραγματικότητες

44ο επεισόδιο: Κυπριακή διάλεκτος. Μύθοι και πραγματικότητες

Λένε πως η κυπριακή διάλεκτος είναι πολύ κοντά στην αρχαία ελληνική, ότι είναι η γλώσσα του Ομήρου, κ.ά. πολλά. Ποια είναι όμως η αλήθεια; 

Ποια είναι η στάση των Ελλήνων της μητροπολιτικής Ελλάδας απέναντι στη γλώσσα και τις διαλέκτους της και ποια η στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στην κοινή ελληνική γλώσσα;

Ποια είναι η κοινωνική σημασία της γλώσσας;

Μπορούμε τελικά να πούμε ότι μια γλώσσα είναι πλουσιότερη ή ωραιότερη από μια άλλη;

Αυτά και άλλα πολλά απαντά σε αυτό το επεισόδιο ο Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σπύρος Αρμοστής.

Ο κ. Αρμοστής είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία (ειδίκευση: Φωνητική) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία) και προπτυχιακού στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη φωνητική των διπλών συμφώνων στην κυπριακή ελληνική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Φωνητικής, της Φωνολογίας, Κοινωνιογλωσσολογίας, Κλινικής Γλωσσολογίας, και Γραφογλωσσολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής καθώς και της κυπριακής αραβικής.

Είναι πρόεδρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing), μέλος του συμβουλίου του Συλλόγου Ρομά Κύπρου (CypRom), καθώς και διορισμένο μέλος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων.


Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους. 

Feb 23, 202247:56
43ο επεισόδιο: Κτίριο και Ενεργειακά Συστήματα

43ο επεισόδιο: Κτίριο και Ενεργειακά Συστήματα

Η ενέργεια που καταναλώνεται από τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού στα κτίρια αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και τι μέτρα έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων;

Τι συμβαίνει στην Κύπρο όπου πολλά από τα ιδιωτικά και κυβερνητικά κτίρια είναι ενεργοβόρα; Υπάρχει τρόπος βελτίωσής τους;

Ακούστε τον Δρ Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, ο οποίος είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε με υποτροφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου το 2012 του απονεμήθηκε το Δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού με άριστη επίδοση και βραβεύθηκε ως αριστούχος απόφοιτος. Το 2018 ολοκλήρωσε με υποτροφία τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία καταπιάνεται με την κτιριακή ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών συστημάτων.

Είναι ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Επισκέπτης Ερευνητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης «Federico II» και Επισκέπτης Λέκτορας στο Division of Architecture and Water του Luleå University of Technology (LTU). Ο Κωνσταντίνος ασχολείται εκτεταμένα με την τεχνολογία, την αειφορία, τη θερμική άνεση και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων από την πλευρά της αρχιτεκτονικής, τόσο επαγγελματικά όσο και ερευνητικά.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους

Feb 09, 202235:44
42ο επεισόδιο: Η μετάφραση στο παρελθόν και σήμερα

42ο επεισόδιο: Η μετάφραση στο παρελθόν και σήμερα

Η μετάφραση πλαισιώνεται από πολιτιστικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες αξίες που βρίσκονται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση. 

Όταν διαβάζουμε ένα μεταφρασμένο κείμενο, διαβάζουμε την άποψη του μεταφραστή;

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη μετάφραση;

Ο τρόπος απόδοσης ενός σημαντικού κειμένου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Επηρεάζει το πώς οι αναγνώστες και αναγνώστριες θα αφομοιώσουν την πληροφορία και θα την ερμηνεύσουν. Έχουν εντοπιστεί από σύγχρονους μεταφραστές σημαντικές μεταφραστικές αστοχίες τέτοιων κειμένων;

Πόσο επηρέασαν οι μεταφραστικές πρακτικές ανά τους αιώνες την καταγραφή της ιστορίας;

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενείται η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσω Γιαννακοπούλου.

Η κα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, μια εμπειρία που, όπως δηλώνει η ίδια, της προσέφερε μια πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και μια πολυπολιτισμική οπτική στη ζωή της. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα σπούδασε στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από σειρά ετών ως μεταφράστρια και καθηγήτρια αγγλικής στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφραση-Μεταφρασεολογία του ΕΚΠΑ. Και συνέχισε με εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, που αφορούσε τέσσερις μεταφράσεις του Άμλετ στην ελληνική κατά τον 20ό αιώνα.

Το 2012, ήρθε στην Κύπρο και σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Λογοτεχνική Μετάφραση, το Μεταφραστικό Ύφος, τη Θεατρική Μετάφραση, την Μεταποικιακή Μετάφραση, την Πρόσληψη Σαίξπηρ, την Ιστορία Μετάφρασης, και την Κοινωνιολογία Μετάφρασης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους

Feb 08, 202201:01:58
41ο επεισόδιο: Κλιματικοί κίνδυνοι στα δημόσια οικονομικά

41ο επεισόδιο: Κλιματικοί κίνδυνοι στα δημόσια οικονομικά

Η έκθεση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους κλιματικούς κινδύνους μπορεί να είναι οξεία -από ακραίες καιρικές συνθήκες, επιπτώσεις στην παραγωγικότητα από τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα- με αποτέλεσμα την ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων. Μπορούν οι καινοτομίες που σχετίζονται με το κλίμα να τονώσουν την ανάπτυξη ή μόνο απαισιόδοξα μπορούμε να δούμε την κατάσταση από εδώ και πέρα;

Πώς επηρεάζει το δημόσιο χρέος το ρίσκο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή;

Πόσο διαφανή είναι τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών σήμερα όσον αφορά στην έκθεσή τους στο κλίμα;

Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική;

Σε αυτό το podcast φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος. Ο κ. Ζένιος είναι Καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Non-resident Fellow στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ. Είναι Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. 

Δημιουργός της σειράς είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφορησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" με ηχολήπτη τον Παύλο Χαραλάμπους. 

Jan 24, 202246:02
40ο επεισόδιο: Τι κάνει η Γλωσσολογία και γιατί μας νοιάζει;

40ο επεισόδιο: Τι κάνει η Γλωσσολογία και γιατί μας νοιάζει;

Με τον Καθηγητή στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Φοίβο Παναγιωτίδη συζητήσαμε, φυσικά, για τη γλώσσα. 

Γιατί μας νοιάζει τόσο πολύ το πώς μιλάμε; Μήπως τελικά το κάνουμε πολύ μεγάλο θέμα;

Τι σημαίνει μιλάω σωστά ελληνικά και είναι εν τέλει τα κυπριακά γλώσσα ή διάλεκτος;

Γιατί μαθαίνουμε επιτέλους τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο; 

Αυτά και πολλά άλλα, απαντά ο Φοίβος Παναγιωτίδης στο 40ο podcast της σειράς #ScienceTalks. 

Ο κ. Παναγιωτίδης είναι συγγραφέας των μονογραφιών Categorial Features και Pronouns, Clitics and Empty Nouns, έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει παρουσιάσει πάνω από 180 ανακοινώσεις και ομιλίες σε μια ευρεία γκάμμα θεμάτων που εκτείνεται από ζητήματα δομής της νοητικής γραμματικής, γραμματικών χαρακτηριστικών και ανάλυσης της ονοματικής φράσης μέχρι τη γλωσσική κατάκτηση, τη διαλεκτολογία και τη γλωσσική πολιτική.

Το εκλαϊκευτικό βιβλίο του «Μίλα μου για γλώσσα» εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης τον Νοέμβριο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2018 προσέφερε το ανοιχτό μάθημα Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Mathesis. Και το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μέσα από τις λέξεις» από τις Εκδόσεις του 21ου.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α, Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους. 

Jan 20, 202201:02:33
39ο επεισόδιο: Προφορική ιστορία

39ο επεισόδιο: Προφορική ιστορία

Τι είναι η προφορική ιστορία; Πόσο σημαντική είναι η ιστορία για τους σύγχρονους ανθρώπους, που βιώνουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο; Μας βοηθά η κατανόηση του παρελθόντος μας στο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον;

Σε αυτό το podcast συνομιλήσαμε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργο Καζαμία.

Ο κ. Καζαμίας φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε Πτυχίο Νομικής. Έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Bradford (Βρετανία). Διετέλεσε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, 2010-2013 ενώ τα διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, 1789-1989.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α, Επικεφαλή του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" και στην κονσόλα του ήχου ήταν ο Παύλος Χαραλάμπους. 

Jan 20, 202233:13
38o επεισόδιο: Κίνδυνος ή ρίσκο; Χρηματοοικονομική παιδεία και ορθή οικονομική διαχείριση

38o επεισόδιο: Κίνδυνος ή ρίσκο; Χρηματοοικονομική παιδεία και ορθή οικονομική διαχείριση

Ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι ταυτόσημες έννοιες; 

Τι γίνεται με τις κυβερνοεπιθέσεις; 

Στην Κύπρο, που υπάρχει έντονος κρατικός παρεμβατισμός, πώς λειτουργεί η αγορά και ποιο είναι το επίπεδο του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι οργανισμοί και τα άτομα;

Έχει αυξηθεί το επίπεδο κινδύνου στην οικονομία λόγω της πανδημίας;

Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός τι είναι; Ποιο είναι το επίπεδο αναλφαβητισμού των Κυπρίων σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Σε αυτό το podcast φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης.

Για να ακούτε τα επεισόδια της σειράς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Μπορείτε να ακούσετε, επίσης, τις εκπομπές κάθε Πέμπτη στον UCY Voice 95 2.

Δημιουργός της σειράς είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Jan 14, 202201:05:46
37ο επεισόδιο: Εθελοντικές οργανώσεις και σωματεία στην Κύπρο κατά την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας (1878-1931)

37ο επεισόδιο: Εθελοντικές οργανώσεις και σωματεία στην Κύπρο κατά την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας (1878-1931)

Ο 19ος αιώνας χαρακτηρίζεται από μια Συλλογομανία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ποιο νομίζετε πως είναι το παλαιότερο σωματείο, το οποίο είναι ακόμα ενεργό στις μέρες μας; Τι συνέβη όταν στο σωματείο "Ένωσις Νέων Τραστ", του οποίου οι ιδρυτές τάσσονταν σθεναρά υπέρ των εθνικών διεκδικήσεων των Ελλήνων της Κύπρου, έγιναν δεκτά μέλη από τις κοινότητες των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων; 

Πόσο επηρέασαν οι εθελοντικές οργανώσεις την κοινωνική και πολιτική ζωή των πόλεων της Κύπρου; Ποιος ήταν ο ρόλος των γυναικών; 

Η Μαριάννα Χριστοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μας ταξιδεύει στην περίοδο 1878-1831 και μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν οι σύλλογοι και τα σωματεία στην Κύπρο, τι μορφή είχαν, ποια ήταν τα είδη τους και ποιες ήταν οι επιδιώξεις των κατοίκων της Κύπρου που εμπλέκονταν σε αυτά. 

Σκοπός της κας Χριστοπούλου είναι να μελετήσει το ζήτημα της επέκτασης του δημόσιου χώρου των Ελλήνων της Κύπρου μέσα από την ανάδυση και δράση κάθε τύπου εθελοντικής συσσωμάτωσης κατά την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας (1878-1831). Το 2020 εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας Ονήσιλος, η ερευνητική της πρόταση με τίτλο “Επεκτείνοντας τη δημόσια σφαίρα, ενισχύοντας τη λαϊκή δράση: Ελληνικές εθελοντικές συσσωματώσεις στην Κύπρο (1878-1931)», η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Αν. Καθηγητή Ιστορίας, Πέτρου Παπαπολυβίου.

Dec 07, 202146:57
36ο επεισόδιο: Μορφές επιθετικότητας (bullying) & οι επιπτώσεις των μορφών γονικότητας στην ανάπτυξη των εφήβων

36ο επεισόδιο: Μορφές επιθετικότητας (bullying) & οι επιπτώσεις των μορφών γονικότητας στην ανάπτυξη των εφήβων

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης εξήγησε σε αυτό το podcast τι είναι η αναπτυξιακή ψυχολογία και τι εννοούμε με τον όρο "επιθετικότητα". Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις bullying, τόσο για τα θύματα όσο και τους θύτες. 

Μίλησε, επίσης, για το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί είτε βρίσκεται στην τάξη ή το σπίτι και πώς να το προσεγγίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για τα θύματα; 

Οι συμπεριφορές των γονιών πώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή προσαρμογή των εφήβων;

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κάτοχος διδακτορικού στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με βασικές σπουδές στην Ψυχολογία από το St Francis College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεθοδολογία Ψυχολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει τα ευρήματα των ερευνών του σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και Η.Π.Α. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πέραν από τη διδασκαλία, μαζί με συνεργάτες του, ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας https://ucy.ac.cy/sdp/el/developmental-psychology-lab. 

Nov 23, 202156:37
35ο επεισόδιο: Κυπριακή Λαογραφία και το αποτύπωμα του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

35ο επεισόδιο: Κυπριακή Λαογραφία και το αποτύπωμα του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Ποιος ήταν ο ρόλος του Τμήματος Αρχαιοτήτων και πόσες αντιξοότητες έπρεπε να αντιμετωπίσει μετά την τουρική εισβολή στην Κύπρο;

Πώς ντύνονταν οι Κύπριοι αστοί τον 18ο αιώνα και πώς επηρέαζε η Πύλη όλο τον Δυτικό κόσμο; 

Υπήρχε η έννοια της αστικής ελίτ κατά την τουρκοκρατία; 

Τελικά τι άνθρωπος ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος και πώς κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για πάνω από 30 χρόνια;


Σε αυτό το podcast, φιλοξενήθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η οποία δίδαξε Λαϊκή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου για 18 χρόνια.

Η κα Ηγουμενίδου σπούδασε Iστoρία και Αρχαιoλoγία στη Φιλoσoφική Σχoλή του Παvεπιστημίoυ Αθηvώv και Πρoϊστoρική και Κλασική Αρχαιoλoγία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατόπιν, πήρε τον μεταπτυχιακό της τίτλο Master of Arts in Archaeology, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας τoυ Παvεπιστημίoυ τoυ Λovδίvoυ, και παρακολούθησε μια σειρά εξειδικευμένων μαθημάτων συντήρησης μουσειακών έργων στη Ρώμη. Το 1994 έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το Τμήμα Iστoρίας και Αρχαιoλoγίας, της Φιλoσoφικής Σχoλής του Αριστoτελείoυ Παvεπιστημίoυ Θεσσαλovίκης.

Έχει συγγράψει 21 βιβλία, εκ των οποίων 12 μόνη και εννέα με συνεργάτες/συγγραφείς, 43 κεφάλαια σε συλλογικά έργα, 27 άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 43 μελέτες σε Πρακτικά Συνεδρίων. Το πιο πρόσφατο πόνημά της, μια πραγματικά εντυπωσιακή έκδοση, είναι το Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Nov 10, 202101:32:04
34ο επεισόδιο: Τεχνητή νοημοσύνη στο δίκαιο & προστασία του καταναλωτή

34ο επεισόδιο: Τεχνητή νοημοσύνη στο δίκαιο & προστασία του καταναλωτή

Όπως όλες οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη εμπεριέχει κινδύνους και προκλήσεις. Πώς προστατεύεται ο ιδιωτικός βίος και ο καταναλωτής;

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα. Εφαρμόζονται υπερεθνικά στρατηγικά πλαίσια ή νομοθεσίες;

Πώς ρυθμίζεται από τη νομοθεσία το ζήτημα του καταλογισμού της ευθύνης για ζημίες που οφείλονται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης;

Σε αυτό το podcast φιλοξενήσαμε τον Λέκτορα Ιδιωτικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλη Χατζηπαναγιώτη με τον οποίον συζητήσαμε για την προστασία του καταναλωτή, το τραπεζικό δίκαιο και το αεροπορικό δίκαιο.

Η διδασκαλία του επικεντρώνεται στο Δίκαιο Αδικοπραξιών, στην Προστασία Καταναλωτή, στο Τραπεζικό Δίκαιο και στο Αεροπορικό Δίκαιο. Πριν το διορισμό του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, νομικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή Κύπρου, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικός Συνεργάτης στη Νομικής Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δικηγόρος στην Αθήνα και ως νομικός σύμβουλος στη Γερμανία με έμφαση στο δίκαιο των αεροπορικών μεταφορών, στο δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας, στο τραπεζικό δίκαιο, στην προστασία καταναλωτή και στη δικαστική και εξωδικαστική διεκδίκηση αξιώσεων. Περαιτέρω, έχει εργασθεί ως εμπειρογνώμονας αεροπορικού δικαίου σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτης πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικού τίτλου από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία.

Oct 25, 202101:08:18
33ο Επεισόδιο: Ηλεκτρονική υγεία, ψυχολογία της υγείας & συμπεριφορικοί παράγοντες

33ο Επεισόδιο: Ηλεκτρονική υγεία, ψυχολογία της υγείας & συμπεριφορικοί παράγοντες

Τι είναι η προληπτική ιατρική και πώς σχετίζεται το αστικό περιβάλλον με αυτό που λέμε ψυχική ανθεκτικότητα;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυξημένη επίπτωση σχιζοφρένειας στις πόλεις;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας με τη συγκέντρωση πληροφοριών από τους ασθενείς μέσω έξυπνων εφαρμογών;

Σε αυτήν την εκπομπή συνομιλήσαμε με τον Δρ Άγγελο Κασσιανό, ο οποίος είναι Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας και Marie Skłodowska Curie Fellow στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα Τμήματα Ψυχολογίας και Πληροφορικής και Senior Research Fellow (Ανώτερος Ερευνητής) στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του UCL.

Είναι Ψυχολόγος Υγείας με έμφαση στη δημόσια υγεία και στη συμπεριφορική ιατρική. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά στους βιο-ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες, σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και την έγκαιρη διάγνωση (κυρίως του καρκίνου), τη διστακτικότητα εμβολιασμών και την ανάπτυξη ψηφιακών παρεμβάσεων υγείας. Συντονίζει αρκετά ερευνητικά έργα για τα οποία θα μας μιλήσει στην πορεία.

Για να ακούτε τα επεισόδια της σειράς μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου https://www.ucy.ac.cy/alumni/el/podcasts-gia-epistimi-erevna ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Μπορείτε να ακούσετε, επίσης, τις εκπομπές μας κάθε Πέμπτη στον UCY Voice 95 2.

Δημιουργός της σειράς είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Oct 20, 202156:29
32ο Επεισόδιο: Διαφθορά & οργανωμένο έγκλημα. Σύνδεση πολιτικού εγκλήματος με τρομοκρατία & καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

32ο Επεισόδιο: Διαφθορά & οργανωμένο έγκλημα. Σύνδεση πολιτικού εγκλήματος με τρομοκρατία & καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πώς μπορεί να θωρακιστεί μια Πολιτεία μέσα από την ποινική αντιμετώπιση της διαφθοράς; Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος; Είναι τελικά «ο τρομοκράτης για τον έναν, εθνικός ήρωας για τον άλλο»;

Τι συμβαίνει με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Σε αυτό το podcast φιλοξένησα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ποινικού Δικαίου & Φιλοσοφίας Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και δικηγόρο στον Άρειο Πάγο Χάρη Ν. Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Παπαχαραλάμπους έχει εργαστεί στην Ελλάδα ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στον Υπουργό της Δικαιοσύνης (1998-2001), ιδιότητα υπό την οποία συμμετείχε στην Ίδρυση του Διεθνούς Διαρκούς Ποινικού Δικαστηρίου, στην Προπαρασκευαστική επιτροπή για τα στοιχεία των εγκλημάτων (στη Νέα Υόρκη) και σε διεθνείς οργανισμούς  -όπως είναι ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση- επί θεμάτων ποινικού ενδιαφέροντος.

Για να ακούτε τα επεισόδια της σειράς μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Μπορείτε να ακούσετε, επίσης, τις εκπομπές μας κάθε Πέμπτη στον UCY Voice 95 2.


Oct 12, 202142:32
31ο Επεισόδιο: Διακοινοτικές σχέσεις, διαπολιτισμική εκπαίδευση, εθνικές ταυτότητες

31ο Επεισόδιο: Διακοινοτικές σχέσεις, διαπολιτισμική εκπαίδευση, εθνικές ταυτότητες

Σε αυτό το podcast φιλοξενήσαμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρη Ψάλτη. Με τον κ. Ψάλτη συζητήσαμε για τη μελέτη της επαφής και των διακοινοτικών σχέσεων στην Κύπρο, τη διαπολιτισμική και μεικτή εκπαίδευση, την ανάπτυξη εθνικών ταυτοτήτων στο παιδί, και τη διδασκαλία της ιστορίας και σχέση της με τη συλλογική μνήμη.

Τι μας λέει η "θεωρία της επαφής" του Allport; Τι είναι το "ethos of conflict" και πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις; 

Είναι έτοιμη η ηγεσία και η κοινωνία μας σήμερα να διδάξει στα παιδιά την ιστορία με αντικειμενικότητα και χωρίς προκαταλήψεις;

Τι μας δείχνουν οι μελέτες για τη στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους Τουρκοκύπριους και το αντίστροφο;

Για να ακούσετε τα επεισόδιά μας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Μπορείτε να ακούσετε επίσης τις εκπομπές μας κάθε Πέμπτη στον UCY Voice 95 2.

Sep 28, 202153:53
29o Επεισόδιο Β Μέρος: Νοημοσύνη, γλωσσική ανάπτυξη και διαταραχές

29o Επεισόδιο Β Μέρος: Νοημοσύνη, γλωσσική ανάπτυξη και διαταραχές

Η γλωσσική ανάπτυξη αποτελεί μια ανθρώπινη γενετική ικανότητα. Ποια είναι η πορεία της και τι μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε αυτήν τη διαδικασία;

Πώς λειτουργεί η αφήγηση στη γλωσσική ανάπτυξη των ανθρώπων; Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε γλωσσικές διαταραχές;

Ισχύει η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης;

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Σπανούδης απάντησε όλα τα ερωτήματα και μας εξήγησε σε αυτό το Α' μέρος της συζήτησής μας πώς η ανάπτυξη της γλώσσας στους ανθρώπους είναι μια διαδικασία που ξεκινά πολύ νωρίς στη ζωή.

Ο κ. Σπανούδης έκανε τις βασικές σπουδές και μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και τον διδακτορικό του τίτλο τον πήρε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Sep 28, 202101:02:22
30ο Επεισόδιο: Διαιρεμένες κοινωνίες. Κρίση και λογοδοσία

30ο Επεισόδιο: Διαιρεμένες κοινωνίες. Κρίση και λογοδοσία

Τι είναι η Επιτροπή Αλήθειας; Άραγε, υπάρχει στην Κύπρο επαρκής ζήτηση για αλήθεια;

Ποιες είναι οι βαθιά διαιρεμένες κοινωνίες και ποια είναι τα διδάγματα που απορρέουν από διεθνείς εμπειρίες; 

Υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί συμφιλίωσης και ποιοί είναι αυτοί;

Τι μας λέει το μοντέλο που ακολουθήθηκε από την Ισλανδία μετά την μετάλη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα;

Σε αυτό το podcast φιλοξενήσαμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωσήφ Κόβρα, με τον οποίον συζητήσαμε για το τραύμα και τη συμφιλίωση σε βαθιά διαιρεμένες κοινωνίες αλλά και για τους μηχανισμούς λογοδοσίας έπειτα από κρίσεις. 

Sep 17, 202152:10
29ο επεισόδιο Α Μέρος: Νοημοσύνη, γλωσσική ανάπτυξη και διαταραχές

29ο επεισόδιο Α Μέρος: Νοημοσύνη, γλωσσική ανάπτυξη και διαταραχές

Η γλωσσική ανάπτυξη αποτελεί μια ανθρώπινη γενετική ικανότητα. Ποια είναι η πορεία της και τι μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε αυτήν τη διαδικασία;

Πώς λειτουργεί η αφήγηση στη γλωσσική ανάπτυξη των ανθρώπων; Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε γλωσσικές διαταραχές;

Ισχύει η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης;

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Σπανούδης απάντησε όλα τα ερωτήματα και μας εξήγησε σε αυτό το Α' μέρος της συζήτησής μας πώς η ανάπτυξη της γλώσσας στους ανθρώπους είναι μια διαδικασία που ξεκινά πολύ νωρίς στη ζωή. 

Ο κ. Σπανούδης έκανε τις βασικές σπουδές και μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και τον διδακτορικό του τίτλο τον πήρε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Sep 14, 202101:02:30
28ο Επεισόδιο: Η βιοϊατρική μηχανική στη σύγχρονη ιατρική διάγνωση

28ο Επεισόδιο: Η βιοϊατρική μηχανική στη σύγχρονη ιατρική διάγνωση

Ποιος είναι ο σκοπός της βιοϊατρικής τεχνολογίας; Ποιες είναι οι εφαρμογές της βιοϊατρικής μηχανικής στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών; 

Τελικά τι είναι πιο σημαντικό: ο τύπος της ασθένειας ή ο τύπος του ασθενή; Εφαρμόζεται σήμερα η ιατρική ακριβείας; 

Τι θα χρειαστεί για να πολεμήσουμε τους καρκίνους; 

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Πίτρης θα μας μιλήσει για τον ρόλο της μηχανικής στη σύγχρονη ιατρική διάγνωση και θεραπεία. 

Jul 20, 202101:00:34