
De Stem - Inspirerende verhalen van vervolgde christenen
By SDOK
Podcast De Stem is een podcast voor christenen in Nederland die willen groeien in geloof en in het volgen van Jezus. Je ontmoet inspirerende mensen uit allerlei landen. Zij dagen je uit in geloof, overgave, moed en vertrouwen.
Ontdek meer op www.sdok.nl/christelijke-podcast-de-stem

De Stem - Inspirerende verhalen van vervolgde christenenOct 29, 2020

#72 Chinees voorgangersechtpaar over arrestaties en ondervragingen
Zo’n dertig jaar lang werkten David en Ruth als voorgangersechtpaar in China. Meerdere keren werd David opgepakt vanwege het organiseren van christelijke activiteiten en het verspreiden van christelijke materialen. Nu wonen David en Ruth in Europa. In deze podcast vertellen ze wat het leven onder de druk van de Chinese overheid met hen heeft gedaan.

#71 Chinese huiskerkleider Bob Fu over zingen in de cel
In deze podcast het indrukwekkende verhaal van de voormalige Chinese huiskerkleider Bob Fu. Hij zat in China gevangen vanwege ‘’ illegale evangelisatiepraktijken’’ en voor het leiden van een ondergrondse huisgemeente. Ook blikken Arco en Richard in deze aflevering terug op het SDOK-event in Ede waar Bob Fu recent sprak over de zorgelijke situatie voor christenen in China.
Inhoud van deze aflevering
(00:00) Opening en intro
(03:39) Hoe Bob Fu tot geloof kwam (en zijn vrouw tot Christus bracht)
(10:09) Bob Fu komt in de gevangenis
(22:54) Hoe China kinderen probeert te weren van het Evangelie en een voorbeeld van een moedige 13-jarige jongen.
(27:59) China vervalst de Bijbel: een concreet voorbeeld
(33:49) Christelijke advocaat ervaart bijzondere vrede tijdens martelingen
(40:32) Het diepe verlangen (en gebedsvraag) van christenen in China
Links vanuit deze aflevering:
- Boek: Het verhaal van Bob Fu wordt uitgebreid beschreven in de roman 'man van de Hemelse vrede'. Je krijgt dit boek cadeau bij een maandelijkse donatie voor vervolgde christenen: www.sdok.nl/bob
- Event terugkijken: Het event sterk en moedig is terug te kijken via sdok.nl/event/kijken/sterk-en-moedig#

#70 Over de prijs van geloven in het communistische Vietnam
In deze podcast-aflevering een gesprek met SDOK-collega Derk Vink. Hij reisde recent naar Vietnam. Een land dat onder Westerse toeristen vooral bekend staat om de mooie berglandschappen en de mooie stranden. Wat de meesten niet weten is dat in dit communistische land veel christenen zwaar te lijden hebben. We luisteren naar fragmenten uit diepte-interviews die Derk had met Vietnamese christenen die een zware prijs betalen voor het belijden van de naam van Jezus.

#69 Sumaya over hoe ze als 15-jarig meisje op straat werd gezet omdat ze christen was geworden
In deze podcast vertelt Sumaya uit Bangladesh dat ze door haar moeder op 15-jarige leeftijd op straat werd gezet toen ze vertelde dat ze van moslim, christen was geworden. Ook werd ze erg mishandeld. Richard en Arco spraken met Sumaya. Op de vraag hoe ze het volhoudt, is het antwoord: "Door elke dag een half uur tot drie kwartier te bidden en twee hoofstukken uit de Bijbel te lezen."
Arco en Richard praten door over de vraag wat wij van Sumaya kunnen leren als het gaat over het vormgeven van onze stille tijd.
Shownotes
Citaat Tim keller: "Dood betekent dat je je eigen redding probeert te verdienen. Dood betekent dat je nooit tranen van vreugde hebt over wat God voor je gedaan heeft. Dood betekent dat God slechts een abstract idee is. Dood betekent dat we God niet als vader kennen maar slechts als baas of een vage kracht."
Het verhaal van Han lees je ook op onze website: Een gouden tip voor stille tijd? (sdok.nl)
Zelfmoord
In deze podcast vertelt Sumaya over zelfmoordgedachtes die ze had. Heb jij zelfmoordgedachtes? Neem contact op met iemand die je vertrouwt. Weet je niemand? Ga naar 113 Zelfmoordpreventie en bel of chat.

#68 Imam Aadir evangeliseert stiekem in de moskee
Imam Aadir uit Bangladesh leert Jezus kennen. Hij maakt echter de opmerkelijke keuze om als "undercover imam" in de moskee te blijven werken. In de ochtend zit hij verdiept in zijn Bijbel en later op de dag preekt hij uit de Koran. Waar mogelijk probeert hij moskeebezoekers over Jezus te vertellen. Het loopt echter helemaal mis als wordt ontdekt dat de imam christen is geworden. Aadir moet vluchten voor zijn leven. In deze podcast vertelt de inmiddels ex-imam zijn bijzondere verhaal.
Shownotes:
SDOK organiseert een event samen met Geloofstoerusting. Ontdek meer over het event 'Sterk en moedig' via www.sdok.nl/event.
Wil je vervolgde christenen zoals Aadir steunen? Geven kan via www.sdok.nl/doneren.

Update | Noodhulp na aanvallen op christenen in Pakistan
Op woensdag 16 augustus heeft een woedende menigte tientallen kerken in de Pakistaanse stad Jaranwala aangevallen. Huizen van christenen werden in brand gestoken. Onze broers en zussen zijn gevlucht en maken zich grote zorgen.
In deze update:
- Wat is de situatie een week na de aanvallen?
- Hoe helpt SDOK getroffen christenen?
- Wat kun jij doen?
Wil je bijdragen aan dit werk?
SDOK heeft samen met NET Foundation een noodfonds opgericht. Geven kan: geef een gift via www.sdok.nl/pakistan.

#67 "Geloven buiten de gevangenis is veel moeilijker...", aldus ex-gevangene Twen uit Eritrea
Hoe is het om het leven weer op te pakken, als je jarenlang gevangen hebt gezeten? Twen Theodros zat maar liefst zestien jaar gevangen in een Eritrese cel vanwege haar geloof en werd toen weer vrijgelaten. De wereld was compleet veranderd. In deze podcast vertelt Twen hoe ze het leven na haar vrijlating heeft ervaren. Ze doet daarbij de opmerkelijke uitspraak: ‘Geloven buiten de gevangenis, is moeilijker dan in de gevangenis.”
Shownotes:
Andrew Brunson zat gevangen in Turkije. Tijdens zijn gevangenis ervoer hij niets van God, helemaal niets. Hij vertelt zijn verhaal in deze video.
Meer over Podcast De STEM
Ontdek meer over onze podcast via onze website. (Onder andere de meest beluisterde afleveringen)

#66 Twen Theodros vertelt over 16 jaar(!) gevangenschap in Eritrea - een podcast over omgaan met diep lijden
In deze podcastaflevering vertelt Twen Theodros over 16 jaar gevangenschap in Eritrea. In die periode zat ze drie jaar in een zeecontainer. Twen werd gevangen gehouden omdat ze een ondergrondse huisgemeente bezocht en weigerde om een document te ondertekenen waarin ze haar geloof verloochende. Twen vertelt over de martelingen en over de vraag hoe ze al die jaren stand heeft kunnen houden.
Shownotes:
Boekentip van Richard: 'En niemand wist het', Het levensverhaal van Hans Hamoen, een bijbelsmokkelaar en evangelist. Je kunt hem bestellen bij o.a. Gospel.nl
Boekentip van Arco: 'Het martelarenboek' van John Foxe, iemand uit de 16de eeuw die verhalen van martelaren verzamelde. Dit boek is aangevuld met verhalen tot en met de vorige eeuw. Je kunt hem kopen via Bol.com. (let op, hij is er alleen in het Engels).
In onze webshop vind je andere boeken die je mee kunt nemen op vakantie.
Twen zat een tijd gevangen met haar goede vriendin Helen Berhane. We spraken Helen eerder in deze podcast, namelijk in aflevering #6.
Meer over Podcast De STEM
Ontdek meer over onze podcast via onze website. (Onder andere de meest beluisterde afleveringen)

#65 Paulien Vervoorn over ontmoetingen met geheime gelovigen in Egypte
Hoofdverhaal: geheime ontmoetingen in Egypte
In deze podcast een gesprek met Paulien Vervoorn. Paulien is een veelgevraagd spreker en traint sprekers en voorgangers. Eerder dit jaar reisde ze met SDOK naar Egypte en ontmoette christenen met een islamitische achtergrond. Een reis die veel indruk op haar gemaakt heeft. In deze podcast praten Arco en Richard ook over de vraag wat het voor ons betekent als er in de Bijbel wordt gezegd dat alle christenen met vervolging te maken zullen krijgen. Wat moet je daarmee als christen in het vrije westen?
Vervolging in Nederland?
Bij SDOK krijgen we vaak de vraag: komt er vervolging in Nederland? En wat moeten we daar aan doen? Richard en Arco praten door over deze vraag.
Shownotes:
Wil je meer informatie over het reserveren van een spreker (voor grotere en kleinere groepen): bezoek deze website.
Je kunt hier een achtergrond voor je telefoon downloaden met Psalm 23.
Meer informatie over Podcast De STEM vind je op onze website: www.sdok.nl/christelijke-podcast-de-stem

#64 Hoe Noord-Korea wordt bereikt met het Evangelie, ondanks alle blokkades
Een gesprek met SDOK-collega Derk Vink. Hij reisde recent naar Zuid-Korea waar een van de SDOK-partners actief is om Noord-Koreanen te bereiken met het Evangelie. Dit is erg gevaarlijk werk. Het Noord-Koreaanse regime probeert op allerlei manieren mensen die zich hiermee bezig houden te liquideren. Derk vertelt hoe het ondanks alle risico's toch lukt om het Evangelie Noord-Korea binnen te brengen.
Links vanuit de podcast:
Wil je vervolgde christenen steunen met een gift? Ga naar https://www.sdok.nl/laos. (Voor 21 euro kunnen we een week lang een evangelist steunen.)

#63 Christen uit Noord-Korea vertelt over hoe het is om in het geheim te geloven
In deze podcast het intrigerende verhaal van broeder Bae. Hij groeide als christen op in Noord-Korea. Bae vertelt hoe ze thuis vroeger de Bijbel in een pot in de grond verstopten om maar niet ontdekt te worden. Zingen gebeurde alleen fluisterend. Noord-Korea wordt al decennia lang geregeerd door de familie Kim. Het bezit van een Bijbel genoeg reden zijn om in een concentratiekamp te belanden. Broeder Bae zat zelf ook gevangen vanwege zijn geloof. Uiteindelijk kwam hij vrij en wist naar Zuid-Korea te vluchten.
Bekijk hier de video waarin Noord-Koreaanse christenen 'Amazing Grace' zingen: https://www.youtube.com/watch?v=Qu2Zv-n82DI
Hier kun je een gratis kinderboek aanvragen: https://actie.sdok.nl/gratis-kinderboek-stef-ontvoerd/

#62 Pastor Yacub uit Bangladesh met tips om vrijmoedig te getuigen (2/2)
Met een pistool op hem gericht werd pastor Yacub onder druk gezet om te stoppen met Evangeliseren. Toch kan hij er niet mee stoppen omdat God hem roept om het goede nieuws te verkondigen. In de vorige podcast hoorden we welke prijs de voorganger betaalt voor het Evangelie. Wat kunnen wij leren van leren van pastor Yacub als het gaat om getuigen zijn? In deze tweede aflevering van een serie krijg je praktische tips om te getuigen in je eigen omgeving.
Download de gratis minicursus getuigen: www.sdok.nl/getuigen

#61 Pastor Yacub blijft evangeliseren ondanks doodsbedreigingen (1/2)
In deze podcast vertellen Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom over hun ontmoeting met pastor Yacub uit Bangladesh. Deze gepassioneerde voorganger ervaart het als Gods roeping om heel Bangladesh te bereiken met het Evangelie. Dit doet Yacub heel openlijk. Hij spreekt mensen aan op straat, hij verkoopt Bijbels in de bus. Soms evangeliseert hij ook met een megafoon op markten. God zegent het werk en veel moslims zijn de afgelopen jaren tot Jezus geleid. In een land waar negentig procent uit moslims bestaat, roepen de missionaire activiteiten ook verzet op. Yacub is meerdere keren met de dood bedreigd. Ook werd gedreigd zijn kinderen wat aan te doen. In deze aflevering komt pastor Yacub ook zelf aan het woord.
Minicursus getuigen
Wil je groeien in getuigen? De belangrijkste tips van Yacub hebben we samengevoegd in een minicursus. Dit is een e-book met 7 concrete tips om het Evangelie te delen, gewoon op jouw manier. Kijk voor de gratis download op www.sdok.nl/minicursus.

#60 Fenny overleeft een zelfmoordaanslag op haar kerk
Fenny Suryawati uit Indonesië stond op de drempel van de kerk toen er een busje aan kwam rijden. Voor ze het besefte ontplofte het busje en vloog ze in brand. 85% van haar huid verbrandde en Fenny overleefde de zelfmoordaanslag ternauwernood. In deze podcastaflevering vertelt ze hierover. De aanslag vond plaats in mei 2018 in de Indonesische stad Surubaya. Bij verschillende aanslagen op drie kerken kwamen vijftien mensen om het leven uit drie verschillende kerken. Het is een wonder dat Fenny het heeft overleefd. Ze vertelt hoe het nu met haar gaat en over de impact die deze ingrijpende gebeurtenis heeft gehad op haar geloof.
Wil je de gratis glossy over Sabina aanvragen? Ga naar www.sdok.nl/sabina
Hier zie de foto's van Fenny's gezicht: https://actie.sdok.nl/

#59 Hoe gaat het met christenen in Oekraïne?
Hoe gaat het met christenen in het oorlogsgebied in Oekraïne?
Afgelopen jaar waren er regelmatig berichten in het nieuws over kerken die in het land waren vernield en voorgangers die waren ontvoerd. In hoeverre is er sprake van vervolging in de gebieden waar Rusland de macht heeft?
SDOK-medewerker Emma de Vries sprak recent met een aantal voorgangers uit door Rusland gecontroleerd gebied in Oekraïne. In deze aflevering van Podcast De Stem vertelt ze over deze ontmoetingen.
Inhoud van deze podcast:
- Verhaal van Cubaanse voorganger die in gesprek was met iemand van de UN. (In het Engels na te lezen op www.sdok.nl/cuba-verhaal)
- Richard vertelt over het nieuwe programma van SDOK: 'Moordenaars en huisbazen'. In dit programma ontmoet je Susanne Geske. Meer informatie op de website van SDOK.
- Het lied dat je hoort is van Joke Buis, 'Dichter bij U'. We kregen toestemming om dit lied met je te delen. Hier kun je hem op Spotify beluisteren.

#58 Hoe gaat het met de christenen in Irak? (over volhouden in moeilijke situaties)
Het is nog niet heel lang geleden dat IS moord en verderf aanrichtte in de regio Mosul. Duizenden christenen sloegen op de vlucht en velen werden vermoord. De IS-militanten zijn verdreven en Inmiddels keren er ook weer christenen terug naar het gebied. Maar hoe veilig is het voor christenen in Noord-Irak? Een gesprek hierover met Midden-Oosten correspondent Jacob Hoekman die het gebied bezocht.
Inhoud van deze podcast:
(00:00) - Intro: standhouden, kan ik dat wel?
(04:48) - Leestip van Arco - het boek 'Zitten, wandelen, standhouden' van Watchman Nee.
(09:01) - Een verhaal uit Nigeria: veilig zijn heeft niets te maken met oorlog
(14:13) - Rubriek 'Het Gesprek'. Jacob Hoekman vertelt over een bezoek aan Irak
(32:08) - Volhouden is niet makkelijk
(38:25) - Oproep: bid voor christenen die wankelen
Bid je mee voor christenen die worstelen met standhouden? Dat kan door onze gratis gebedsapp te gebruiken: https://www.sdok.nl/app

#57 Hoe de Turkse 'Selin' omgaat met doodsbedreigingen in Nederland (deel 2/2)
In deze podcast het tweede deel van het gesprek met Turks 'Selin'. De in Nederland wonende jonge vrouw bekeerde zich vanuit de islam tot het christendom en kreeg met doodsbedreigingen te maken vanuit haar familie. Nog steeds zijn er plekken in Nederland waar ze niet kan komen omdat familieleden haar bedreigen.
In deze aflevering vertelt ze hier meer over. Ook vertelt ze over de lessen die ze afgelopen jaren heeft geleerd in haar leven met Jezus.

#56 Turks-Nederlandse 'Selin' bedreigd vanwege christen-zijn (deel1/2)
In de aflevering het indrukwekkende verhaal van 'Selin'. Deze jonge Turkse vrouw is geboren en getogen in Nederland. Toen ze via contact met christenen belangstelling kreeg voor het christendom en zich bekeerde, kreeg ze met ernstige bedreigingen te maken.
Tot op de dag vandaag kan Selin niet overal in Nederland komen, omdat haar familie haar geweld aan zou kunnen doen. In deze podcast deel 1 van van het verhaal waarin Selin vertelt hoe ze Jezus heeft leren kennen en welke prijs ze hiervoor moet betalen.

#55 Ds. Gerrit Vreugdenhil over Gods spreken in bijzondere en gewone situaties.
Veel moslims die christen worden, vertellen vaak dat ze Jezus hebben gezien in een droom. In deze podcast deel twee van een tweeluik van een gesprek met ds. Gerrit Vreugdenhil. Met hem spreken we over de vraag in hoeverre God ook vandaag nog spreekt via dromen. Ook praten we verder door over de vraag hoe we kunnen groeien in het verstaan van Gods stem in ons leven.

#54 Ds. Gerrit Vreugdenhil over wat vervolgde christenen ons leren over Gods stem verstaan
Wie wil dat nou niet? Een briefje op je nachtkastje waarin God je vertelt hoe je moet omgaan met een bepaalde situatie. In verhalen van vervolgde christenen horen we regelmatig getuigenissen over het bijzondere spreken van God. Soms spreekt God via een droom of door een hoorbare stem. Hoe kunnen wij groeien in het verstaan van Gods stem? Ds. Gerrit Vreugdenhil schreef in de afgelopen jaren verschillende boeken over het werk van de Heilige Geest en het thema geestelijke strijd. Aan de hand van verhalen van vervolgde christenen die getuigen van Gods spreken in hun leven, horen we wat wij daarvan kunnen leren voor ons eigen leven.

# 53 Margreet sprak Pakistaanse vrouwen die werden ontvoerd vanwege hun christen-zijn
Recent reisde SDOK-medewerker Margreet van Dam naar Pakistan. Daar sprak ze met jonge meisje en vrouwen die werden ontvoerd en gedwongen moslim gemaakt. Van veel meisjes en vrouwen wordt nooit meer iets vernomen. Soms worden meisjes door de politie bevrijd of weten te ontsnappen. Vaak hebben ze na hun bevrijding steeds met bedreigingen te maken. Margreet zocht een aantal meisjes op in een door SDOK ondersteund safehouse, een plek waar ze veilig kunnen wonen.

#52 Hoe Youssouf Jezus leerde kennen door een potje voetbal
De eerste nieuwe podcast-aflevering na een serie zomerspecials. De podcast is vanaf nu in een nieuw jasje gestoken en wordt gepresenteerd door twee presentatoren: Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom. In deze aflevering vertelt Annejet Hasselaar over een ontmoeting met Youssouf uit Senegal. Hij heeft een grote hekel aan christenen. Tijdens een potje voetbal geeft hij een christelijke jongen opzettelijk een schop. Die jongen reageert daar heel anders op dan Youssouf verwachtte. Youssouf komt tot geloof en krijgt met ernstige doodsbedreigingen te maken. In deze vernieuwde podcast ook inspirerende reflecties om de lessen uit het verhaal van Youssouf toe te passen op je eigen leven.

ZOMERSPECIAL #10 - Wat als je Christus wél verloochent?
De laatste aflevering van een 10-delige zomerserie met prikkelende columns waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
Wat als je Jezus verloochend? Naomi en Ruth uit Nigeria deden het toen ze onder druk stonden. SDOK-medewerker Arco van Doleweerd vertelt je hoe Gods genade overwon, ondanks de grote schaamte.

ZOMERSPECIAL #9 - Vervolgde christenen en het bestaan van God
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
In deze prikkelende column vertelt Richard Groenenboom hoe vervolgde christenen hem helpen om niet gelovigen duidelijk te maken dat het christelijk geloof op waarheid berust en geen eigen verzinsel is.

ZOMERSPECIAL #8 - "Ik zie niet vaak huilende mannen"
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
SDOK-medewerker Arco van Doleweerd stelt je voor aan Elia, een Colombiaanse voorganger. Normaal gesproken is het een goedlachse man. Maar, vandaag niet. Vandaag stromen zijn tranen.

ZOMERSPECIAL #7 - Wonderen die vandáág gebeuren
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
In deze column vertelt Richard Groenenboom hoe hij ervan overtuigd is geraakt dat wonderen zoals we die in de Bijbel lezen, ook vandaag nog steeds gebeuren.

ZOMERSPECIAL #6 - Goed nieuws: kerkmuren kunnen verdwijnen
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

ZOMERSPECIAL #5 - Een 'briefje' van God...
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
De Bijbel kan soms als een droog en taai boek worden ervaren. Richard Groenenboom vertelt hoe ontmoetingen met vervolgde christenen hem hebben geholpen om anders de Bijbel te gaan lezen en de kracht van Gods Woord te ervaren.

ZOMERSPECIAL #4 - Anders naar de kapper
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen met concrete handvatten die helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
Jezus volgen hoeft niet zo groot te zijn zoals we vaak denken. In deze column vertelt SDOK-medewerker Arco van Doleweerd het verhaal van de Chinese Han. Het werk van deze voorganger begon heel klein en 'gewoon', namelijk met een deurbel.

ZOMERSPECIAL #3 - "Niemand vertelde mij over Jezus"
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen met concrete handvatten die helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
In deze column vertelt Richard Groenenboom hoe de ontmoeting met Dina uit Egypte hem hielp om opnieuw het belang te ontdekken van vrijmoedig getuigen van je geloof.

ZOMERSPECIAL #2 - Je zou dít maar dromen...
In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.
Oman uit Iran kan alleen maar dromen van een Bijbel. En, laat dát nou net gebeuren. Herontdek de schat van Gods boek met deze column van SDOK-medewerker Arco van Doleweerd.

ZOMERSPECIAL #1 - Twijfelen is hip
In de maanden juli en augustus een aangepast programma van podcast De Stem. Wekelijks delen Arco en van Doleweerd en Richard Groenenboom in prikkelende columns de verhalen van vervolgde christenen. Getuigenissen die jou helpen bij het volgen van Jezus.
In deze zomercolumn deelt Richard een verhaal met je dat kan helpen om met geloofstwijfel om te gaan.

#51 Laila uit Iran over bijbellezen en bidden met de deur op slot
In deze podcast vertelt Richard over een bijzondere ontmoeting met de Iraanse Laila. Ze is christen geworden, maar kan dit niet delen met haar familie omdat haar dit in gevaar zou brengen. Ze leest haar Bijbel met de deur op slot op haar slaapkamer. Hoe is het om op deze manier je geloof gestalte te moeten geven?
In podcast #48 van Podcast De Stem luister je naar een ander verhaal van een Iraanse gelovige.

#50 Podcastspecial over SDOK-grondlegger Richard Wurmbrand
In deze 50ste editie van podcast de Stem een special over Richard Wurmbrand, de grondlegger van het werk van SDOK. Deze Roemeense voorganger zat 14 jaar gevangen vanwege zijn geloof ten tijde van de koude oorlog. Na zijn vrijlating ging hij naar het westen en bezocht ook Nederland meerdere keren. In deze podcast zijn unieke opnamen te horen uit een toespraak van Wurmbrand die hij in 1971 in Oud-Beijerland heeft gehouden over het thema blijdschap in verdrukking.
Links in deze aflevering:
Vertel ons wat je van de podcast vind via www.sdok.nl/enquete
Beluister de hele preek van Richard Wurmbrand: www.sdok.nl/preek
De meest bijzondere aflevering volgens Richard is aflevering #26.

#49 Vervolging door duistere niet zichtbare machten
In deze aflevering een gesprek over een vorm van christenvervolging waar je op het eerste gezicht niet meteen aan zou denken. Erik Vaders woont en werkt al zo’n twintig jaar in India en geeft leiding aan een bijbelschool in het Himalayagebied. Naast vervolging vanuit de familie en de overheid, hebben christenen met nog een andere vorm van weerstand te maken. Vaders vertelt dat wanneer hindoes en boeddhisten Jezus leren kennen, ze in de meeste gevallen te maken krijgen met demonische manifestaties. Erik en zijn gezin worden ook aangevallen vanuit het rijk der duisternis. Hoe kun je je hier het beste tegen wapenen?

#48 Richard over zijn ontmoeting met ondergrondse gelovigen uit Iran
In deze podcast vertelt Richard Groenenboom over een reis naar Turkije waar hij ondergrondse Iraanse christenen ontmoette. De gelovigen waren een paar dagen in Turkije om geestelijke toerusting te krijgen via een partnerorganisatie van SDOK. Tijdens de reis sprak Richard onder andere met Rahak, een vrouw die aanvankelijk stiekem de Bijbel las in haar huis uit angst voor haar familie. Totdat God iets bijzonders deed. Haar hele familie leerde Jezus kennen.

#47 Kees den Bok over Sarah die werd ontvoerd omdat haar vader het evangelie verkondigt.
In deze podcast een gesprek met Kees den Bok. De secretaris van het SDOK-bestuur reisde onlangs naar Bangladesh. In dit Aziatische land worden christenen met name vervolgd door hun eigen familie of buurtgenoten. Tijdens zijn reis sprak Kees onder ander met Sarah. De nu 20-jarige vrouw werd ontvoerd en misbruikt omdat haar vader het evangelie verspreidde. Tijdens de reis ontmoette Kees ook de vader van Sarah. Hoe gaat hij om met de hoge prijs die hij moet betalen voor zijn geloof?

#46 Over Colombiaanse broers die een hoge prijs betalen voor het evangelie
In deze podcast-aflevering reizen we af naar de jungle van het Zuid-Amerikaanse Colombia. In verschillende gebieden hebben christenen te maken met vervolging door rebellenbeweging Farc. Ondanks dat er enkele jaren geleden een bestand werd gesloten tussen de Colombiaanse regering en Farc, hebben christenen nog steeds te lijden onder vervolging door groeperingen als de Farc. SDOK-collega Arco van Doleweerd reisde naar Colombia en sprak met Pedro en Gorge, twee broers beiden een hoge prijs betalen voor het navolgen van Jezus.

#45 Als je familie onthoofd is door IS-strijders
In deze aflevering van Podcast De Stem een gesprek met Midden-Oosten correspondent Jacob Hoekman. Hij bezocht het Egyptische dorp Al-Our. Hier woonden dertien van de 21 Koptische christenen die in 2014 door IS-strijders op een Libisch strand werden onthoofd vanwege hun geloof. Hoekman sprak met de nabestaanden van het drama. Hoe verwerken ze deze ingrijpende gebeurtenis en wat is de impact op hun geloof? In deze podcast vertelt de journalist ook over zijn bezoek aan een kerk in Al-Our waar de besmeurde kleding van de omgekomen christenen ten toon zijn gesteld als tastbare herinnering aan wat er is gebeurd. Het maakte diepe indruk.

#44 Margreet van Dam over Tunesische christenen die bedelen om brood
Recent reisde SDOK-collega Margreet van Dam naar Tunesië. Het Arabische land behoort tot de meer gematigde moslimlanden. Tegelijkertijd hebben ex-moslims in Tunesië met veel vervolging te maken. Moslims die christen worden, raken meestal hun baan kwijt en moeten bedelen om rond te komen. Margreet vertelt over bijzondere ontmoetingen, maar ook over de gedrevenheid van de gelovigen die veel indruk op haar maakte.

#43 Hoe moslimleider Hassan alles kwijtraakte toen hij Jezus leerde kennen
Een gesprek met SDOK-collega Emma de Vries over de bijzondere ontmoeting met voormalig moslimgeleerde Hassan. Ze ontmoette hem tijdens een recente reis naar Egypte. Hassan was docent op de prestigieuze Al-Azhar universiteit in Cairo. Nu werkt hij als afwasser in een restaurant omdat hij zijn goede baan kwijtraakte nadat hij besloot Jezus te volgen. Emma vertelt hoe Hassans leven is veranderd, maar ook wat ze geleerd heeft van deze bijzondere ontmoeting.

#42 Jan Dirk van Nifterik over 23-jarige Kiran die met moslim moest trouwen
Eind vorig jaar reisde Jan Dirk van Nifterik naar Pakistan. De directeur van collega-organisatie HVC ontmoette tijdens zijn reis de 23-jarige Kiran. Ze werd ontvoerd en gedwongen om met een moslim te trouwen. Ze wist te ontsnappen. Van Nifterik vertelt waarom deze ontmoeting zo'n indruk op hem maakte. Ook vertelt hij over de ontmoeting met de familie van Stephan Masih, een christen die al ruim twee jaar onschuldig in de gevangenis zit wegens vermeende blasfemie.

#41 De balans: hoe ontwikkelde christenvervolging zich in 2021?
In deze laatste podcast van het jaar blikt Richard Groenenboom met SDOK-directeur Andre van Grol terug op het afgelopen jaar. Wat heeft SDOK kunnen doen om vervolgde broeders en zusters te ondersteunen? Waar is vervolging toe- of juist afgenomen? Ook wordt vooruitgeblikt op het nieuwe jaar en worden de plannen besproken die SDOK heeft voor het jaar 2022.

#40 Willem van der Deijl over de prijs van Jezus volgen in Nederland
Op veel plaatsen in de Bijbel lezen we dat Jezus volgen, niet los staat van pijn en lijden. Maar wat kun je met die boodschap als je in het vrije Nederland woont? In deze podcast een gesprek met Willem van der Deijl. Hij is als theoloog verbonden aan collega-organisatie Open Doors. Recent schreef hij een opinie-artikel waarin hij stelt dat het lijden vanwege het navolgen van Jezus ook een aspect is van het geloof voor een christen in Nederland. Ook zegt hij dat we in dit opzicht veel kunnen leren van vervolgde christenen. Om dat te zien, moeten we wellicht met andere ogen de Bijbel gaan lezen.

#39 Hoe christenen in Kameroen God prijzen in de ellende
Een gesprek over de situatie van christenen in Kameroen. In het Afrikaanse land zijn veel christenen het slachtoffer van aanslagen die worden gepleegd door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Christenen worden vermoord en dorpen verwoest. Jacob Martinez, directeur van de Belgische organisatie HVK, bezocht Kameroen verschillende keren en sprak met de slachtoffers van het moslimgeweld. Martinez is verwonderd over de manier waarop christenen in Kameroen God loven en vrede in hun hart ervaren te midden van alle ellende.

#38 Ex-moslima Sara over haar bekering en bevrijding van demonische machten
In deze podcast een gesprek met Sara Rodrigez. Ze groeit op als Marokkaans moslimmeisje in België. Ze wordt opgevoed door een strenge vader die niet duldt dat zijn dochter belangstelling heeft voor het evangelie. Als hij op haar kamer een Bijbel vindt, gooit hij die weg. Als Sara uiteindelijk via allerlei omwegen besluit om Jezus te volgen, gaat dit gepaard met een heftige geestelijke strijd waarbij demonen Sara direct aanvallen. Sara is nu volledig bevrijd, maar haar leven met Jezus betekende een breuk met haar familie en met al haar vriendinnen.

#37 Over Joden die worden vervolgd omdat ze Jezus belijden
Een gesprek over Joden die in Israël vervolgd worden omdat ze in Jezus geloven als de Messias. Met name ultra-orthodoxen zien Messiasbelijdende Joden als een groot gevaar voor de Joodse identiteit. Messiaanse gemeenten worden lastiggevallen en als een ultra-orthodoxe Jood Jezus gaat belijden als de Messias, komt het voor dat diegene door de gemeenschap dood wordt verklaard. Soms wordt een rouwadvertentie geplaatst en een begrafenis georganiseerd waarin een afvallige symbolisch wordt begraven. Een gesprek hierover met Jacqueline Looman en David van Wijck van de stichting Israël en de Bijbel, een organisatie die zich inzet voor Bijbelverspreiding onder Joden.

#36 Pakistaanse Shafqat en Shagufta over 8 jaar in dodencel
Ze werden onterecht beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed en kregen daarvoor de doodstraf opgelegd. Het Pakistaanse echtpaar bracht acht jaar in een dodencel door, ver van elkaar verwijderd. Ook ver weg van hier vier jonge kinderen. Ze werden gemarteld, en worstelden met eenzaamheid en ziekte. In deze podcast vertellen ze voor het eerst uitgebreid hun persoonlijke verhaal. Een verhaal over vervolging, eenzaamheid en wanhopige momenten. Maar ook een verhaal over Gods aanwezigheid, wonderen en bijzondere gebedsverhoringen.

#35 Emma de Vries over Eritrese christenen en hun trauma's
In deze podcast vertelt Emma de Vries over haar reis naar Ethiopië, waar ze een training bezocht voor Eritrese christenen die het slachtoffer zijn van christenvervolging. Eritrea wordt wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. In dit land in de hoorn van Afrika worden christenen gemarteld vanwege hun geloof en zitten ze vaak jarenlange gevangenisstraffen uit. In buurland Ethiopië worden uit Eritrea gevluchte christenen getraind en toegerust. Ze krijgen onderwijs over wat de Bijbel zegt over vervolging en ze worden ook geholpen met eventueel opgelopen trauma's Emma vertelt over de impact van de training en over haar ontmoetingen met Eritrese christenen.

#34 Ds. Alfred van de Weg over hoe Indiase christenen hem veranderden
In deze podcast gaat Richard Groenenboom in gesprek met ds. Alfred van de Weg, predikant van de Hersteld Hervormde Kerk in Apeldoorn. Samen met SDOK reisde hij naar India en sprak met voorgangers van wie hun kerk was vernield. Ook ontmoette hij christenen die in elkaar waren geslagen en vrouwen van voorgangers die waren vermoord vanwege hun geloof. Van de Weg vertelt hoe deze ontmoetingen met vervolgde christenen hem als mens en als predikant hebben veranderd.