Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Stem - Inspirerende verhalen van vervolgde christenen

De Stem - Inspirerende verhalen van vervolgde christenen

By SDOK

In deze christelijke podcast ontmoet je vervolgde broers en zussen. Je hoort unieke, bemoedigende en inspirerende verhalen van vervolgde christenen. Richard Groenenboom en Arco van Doleweerd, werkzaam bij SDOK. brengen de verhalen dichtbij.

Podcast De Stem is een podcast voor christenen in Nederland die willen groeien in geloof en in het volgen van Jezus. Je ontmoet inspirerende mensen uit allerlei landen. Zij dagen je uit in geloof, overgave, moed en vertrouwen.

Ontdek meer op www.sdok.nl/christelijke-podcast-de-stem
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#12 Vervolgde christenen intensiveerden gebedsleven Kees van der Staaij

De Stem - Inspirerende verhalen van vervolgde christenenOct 29, 2020

00:00
36:50
#72 Chinees voorgangersechtpaar over arrestaties en ondervragingen

#72 Chinees voorgangersechtpaar over arrestaties en ondervragingen

Zo’n dertig jaar lang werkten David en Ruth als voorgangersechtpaar in China. Meerdere keren werd David opgepakt vanwege het organiseren van christelijke activiteiten en het verspreiden van christelijke materialen. Nu wonen David en Ruth in Europa. In deze podcast vertellen ze wat het leven onder de druk van de Chinese overheid met hen heeft gedaan.


Nov 23, 202348:25
#71 Chinese huiskerkleider Bob Fu over zingen in de cel
Nov 02, 202351:08
#70 Over de prijs van geloven in het communistische Vietnam

#70 Over de prijs van geloven in het communistische Vietnam

In deze podcast-aflevering een gesprek met SDOK-collega Derk Vink. Hij reisde recent naar Vietnam. Een land dat onder Westerse toeristen vooral bekend staat om de mooie berglandschappen en de mooie stranden. Wat de meesten niet weten is dat in dit communistische land veel christenen zwaar te lijden hebben. We luisteren naar fragmenten uit diepte-interviews die Derk had met Vietnamese christenen die een zware prijs betalen voor het belijden van de naam van Jezus.

Oct 12, 202343:06
#69 Sumaya over hoe ze als 15-jarig meisje op straat werd gezet omdat ze christen was geworden
Sep 20, 202349:02
#68 Imam Aadir evangeliseert stiekem in de moskee
Aug 31, 202353:31
Update | Noodhulp na aanvallen op christenen in Pakistan
Aug 23, 202307:45
#67 "Geloven buiten de gevangenis is veel moeilijker...", aldus ex-gevangene Twen uit Eritrea
Aug 03, 202347:07
#66 Twen Theodros vertelt over 16 jaar(!) gevangenschap in Eritrea - een podcast over omgaan met diep lijden
Jul 06, 202354:29
#65 Paulien Vervoorn over ontmoetingen met geheime gelovigen in Egypte

#65 Paulien Vervoorn over ontmoetingen met geheime gelovigen in Egypte


Hoofdverhaal: geheime ontmoetingen in Egypte

In deze podcast een gesprek met Paulien Vervoorn. Paulien is een veelgevraagd spreker en traint sprekers en voorgangers. Eerder dit jaar reisde ze met SDOK naar Egypte en ontmoette christenen met een islamitische achtergrond. Een reis die veel indruk op haar gemaakt heeft. In deze podcast praten Arco en Richard ook over de vraag wat het voor ons betekent als er in de Bijbel wordt gezegd dat alle christenen met vervolging te maken zullen krijgen. Wat moet je daarmee als christen in het vrije westen?

Vervolging in Nederland?

Bij SDOK krijgen we vaak de vraag: komt er vervolging in Nederland? En wat moeten we daar aan doen? Richard en Arco praten door over deze vraag.


Shownotes:

Wil je meer informatie over het reserveren van een spreker (voor grotere en kleinere groepen): bezoek deze website.

Je kunt hier een achtergrond voor je telefoon downloaden met Psalm 23.

Meer informatie over Podcast De STEM vind je op onze website: www.sdok.nl/christelijke-podcast-de-stem


Jun 15, 202344:60
#64 Hoe Noord-Korea wordt bereikt met het Evangelie, ondanks alle blokkades

#64 Hoe Noord-Korea wordt bereikt met het Evangelie, ondanks alle blokkades

Een gesprek met SDOK-collega Derk Vink. Hij reisde recent naar Zuid-Korea waar een van de SDOK-partners actief is om Noord-Koreanen te bereiken met het Evangelie. Dit is erg gevaarlijk werk. Het Noord-Koreaanse regime probeert op allerlei manieren mensen die zich hiermee bezig houden te liquideren. Derk vertelt hoe het ondanks alle risico's toch lukt om het Evangelie Noord-Korea binnen te brengen.

Links vanuit de podcast:

Wil je vervolgde christenen steunen met een gift? Ga naar https://www.sdok.nl/laos. (Voor 21 euro kunnen we een week lang een evangelist steunen.)


May 25, 202339:18
#63 Christen uit Noord-Korea vertelt over hoe het is om in het geheim te geloven

#63 Christen uit Noord-Korea vertelt over hoe het is om in het geheim te geloven

In deze podcast het intrigerende verhaal van broeder Bae. Hij groeide als christen op in Noord-Korea. Bae vertelt hoe ze thuis vroeger de Bijbel in een pot in de grond verstopten om maar niet ontdekt te worden. Zingen gebeurde alleen fluisterend. Noord-Korea wordt al decennia lang geregeerd door de familie Kim. Het bezit van een Bijbel genoeg reden zijn om in een concentratiekamp te belanden. Broeder Bae zat zelf ook gevangen vanwege zijn geloof. Uiteindelijk kwam hij vrij en wist naar Zuid-Korea te vluchten.

Bekijk hier de video waarin Noord-Koreaanse christenen 'Amazing Grace' zingen: https://www.youtube.com/watch?v=Qu2Zv-n82DI

Hier kun je een gratis kinderboek aanvragen: https://actie.sdok.nl/gratis-kinderboek-stef-ontvoerd/

May 04, 202341:45
#62 Pastor Yacub uit Bangladesh met tips om vrijmoedig te getuigen (2/2)
Apr 13, 202324:16
#61 Pastor Yacub blijft evangeliseren ondanks doodsbedreigingen (1/2)
Mar 23, 202333:27
#60 Fenny overleeft een zelfmoordaanslag op haar kerk
Mar 02, 202332:46
#59 Hoe gaat het met christenen in Oekraïne?
Feb 08, 202337:18
#58 Hoe gaat het met de christenen in Irak? (over volhouden in moeilijke situaties)
Jan 18, 202340:50
#57 Hoe de Turkse 'Selin' omgaat met doodsbedreigingen in Nederland (deel 2/2)

#57 Hoe de Turkse 'Selin' omgaat met doodsbedreigingen in Nederland (deel 2/2)

In deze podcast het tweede deel van het gesprek met Turks 'Selin'. De in Nederland wonende jonge vrouw bekeerde zich vanuit de islam tot het christendom en kreeg met doodsbedreigingen te maken vanuit haar familie. Nog steeds zijn er plekken in Nederland waar ze niet kan komen omdat familieleden haar bedreigen. 

In deze aflevering vertelt ze hier meer over. Ook vertelt ze over de lessen die ze afgelopen jaren heeft geleerd in haar leven met Jezus.Dec 29, 202231:17
#56 Turks-Nederlandse 'Selin' bedreigd vanwege christen-zijn (deel1/2)

#56 Turks-Nederlandse 'Selin' bedreigd vanwege christen-zijn (deel1/2)

In de aflevering het indrukwekkende verhaal van 'Selin'. Deze jonge Turkse vrouw is geboren en getogen in Nederland.  Toen ze via contact met christenen belangstelling kreeg voor het christendom en zich bekeerde, kreeg ze met ernstige bedreigingen te maken. 

Tot op de dag vandaag kan Selin niet overal in Nederland komen, omdat haar familie haar geweld aan zou kunnen doen. In deze podcast deel 1 van van het verhaal waarin Selin vertelt hoe ze Jezus heeft leren kennen en welke prijs ze hiervoor moet betalen. 

Dec 08, 202235:50
#55 Ds. Gerrit Vreugdenhil over Gods spreken in bijzondere en gewone situaties.

#55 Ds. Gerrit Vreugdenhil over Gods spreken in bijzondere en gewone situaties.

Veel moslims die christen worden, vertellen vaak dat ze Jezus hebben gezien in een droom. In deze podcast deel twee van een tweeluik van een gesprek met ds. Gerrit Vreugdenhil. Met hem spreken we over de vraag in hoeverre God ook vandaag nog spreekt via dromen. Ook praten we verder door over de vraag hoe we kunnen groeien in het verstaan van Gods stem in ons leven.

Nov 17, 202245:06
#54 Ds. Gerrit Vreugdenhil over wat vervolgde christenen ons leren over Gods stem verstaan

#54 Ds. Gerrit Vreugdenhil over wat vervolgde christenen ons leren over Gods stem verstaan

Wie wil dat nou niet? Een briefje op je nachtkastje waarin God je vertelt hoe je moet omgaan met een bepaalde situatie. In verhalen van vervolgde christenen horen we regelmatig getuigenissen over het bijzondere spreken van God. Soms spreekt God via een droom of  door een hoorbare stem. Hoe kunnen wij groeien in het verstaan van Gods stem? Ds. Gerrit Vreugdenhil schreef in de afgelopen jaren verschillende boeken over het werk van de Heilige Geest en het thema geestelijke strijd. Aan de hand van verhalen van vervolgde christenen die getuigen van Gods spreken in hun leven, horen we wat wij daarvan kunnen leren voor ons eigen leven. 

Oct 27, 202242:10
# 53 Margreet sprak Pakistaanse vrouwen die werden ontvoerd vanwege hun christen-zijn

# 53 Margreet sprak Pakistaanse vrouwen die werden ontvoerd vanwege hun christen-zijn

Recent reisde SDOK-medewerker Margreet van Dam naar Pakistan. Daar sprak ze met jonge meisje en vrouwen die werden ontvoerd en gedwongen moslim gemaakt. Van veel meisjes en vrouwen wordt nooit meer iets vernomen. Soms worden meisjes door de politie bevrijd of weten te ontsnappen. Vaak hebben ze na hun bevrijding steeds met bedreigingen te maken. Margreet zocht een aantal meisjes op in een door SDOK ondersteund safehouse, een plek waar ze veilig kunnen wonen. 

Oct 06, 202236:48
#52 Hoe Youssouf Jezus leerde kennen door een potje voetbal

#52 Hoe Youssouf Jezus leerde kennen door een potje voetbal

De eerste nieuwe podcast-aflevering na een serie zomerspecials. De podcast is vanaf nu in een nieuw jasje gestoken en wordt gepresenteerd door twee presentatoren: Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom. In deze aflevering vertelt Annejet Hasselaar over een ontmoeting met Youssouf uit Senegal. Hij heeft een grote hekel aan christenen. Tijdens een potje voetbal geeft hij een christelijke jongen opzettelijk een schop. Die jongen reageert daar  heel anders op dan Youssouf verwachtte. Youssouf komt tot geloof en krijgt met ernstige doodsbedreigingen te maken. In deze vernieuwde podcast ook inspirerende reflecties om de lessen uit het verhaal van Youssouf toe te passen op je eigen leven. Sep 15, 202233:43
ZOMERSPECIAL #10 - Wat als je Christus wél verloochent?

ZOMERSPECIAL #10 - Wat als je Christus wél verloochent?

De laatste aflevering van een 10-delige zomerserie met prikkelende columns waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

Wat als je Jezus verloochend? Naomi en Ruth uit Nigeria deden het toen ze onder druk stonden. SDOK-medewerker Arco van Doleweerd vertelt je hoe Gods genade overwon, ondanks de grote schaamte.

Sep 08, 202203:32
ZOMERSPECIAL #9 - Vervolgde christenen en het bestaan van God

ZOMERSPECIAL #9 - Vervolgde christenen en het bestaan van God

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

In deze prikkelende column vertelt Richard Groenenboom hoe vervolgde christenen hem helpen om niet gelovigen duidelijk te maken dat het christelijk geloof op waarheid berust en geen eigen verzinsel is.

Sep 01, 202203:09
ZOMERSPECIAL #8 - "Ik zie niet vaak huilende mannen"

ZOMERSPECIAL #8 - "Ik zie niet vaak huilende mannen"

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

SDOK-medewerker Arco van Doleweerd stelt je voor aan Elia, een Colombiaanse voorganger. Normaal gesproken is het een goedlachse man. Maar, vandaag niet. Vandaag stromen zijn tranen.

Aug 25, 202203:30
ZOMERSPECIAL #7 - Wonderen die vandáág gebeuren

ZOMERSPECIAL #7 - Wonderen die vandáág gebeuren

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

In deze column vertelt Richard Groenenboom hoe hij ervan overtuigd is geraakt dat wonderen zoals we die in de Bijbel lezen, ook vandaag nog steeds gebeuren.

Aug 18, 202203:46
ZOMERSPECIAL #6 - Goed nieuws: kerkmuren kunnen verdwijnen

ZOMERSPECIAL #6 - Goed nieuws: kerkmuren kunnen verdwijnen

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

Aug 11, 202203:10
ZOMERSPECIAL #5 - Een 'briefje' van God...

ZOMERSPECIAL #5 - Een 'briefje' van God...

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

De Bijbel kan soms als een droog en taai boek worden ervaren. Richard Groenenboom vertelt hoe ontmoetingen met vervolgde christenen hem hebben geholpen om anders de Bijbel te gaan lezen en de kracht van Gods Woord te ervaren.

Aug 04, 202203:44
ZOMERSPECIAL #4 - Anders naar de kapper

ZOMERSPECIAL #4 - Anders naar de kapper

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen met concrete handvatten die  helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

Jezus volgen hoeft niet zo groot te zijn zoals we vaak denken. In deze column vertelt SDOK-medewerker Arco van Doleweerd het verhaal van de Chinese Han. Het werk van deze voorganger begon heel klein en 'gewoon', namelijk met een deurbel.

Jul 28, 202203:52
ZOMERSPECIAL #3 - "Niemand vertelde mij over Jezus"

ZOMERSPECIAL #3 - "Niemand vertelde mij over Jezus"

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen met concrete handvatten die helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

In deze column vertelt Richard Groenenboom hoe de ontmoeting met Dina uit Egypte hem hielp om opnieuw het belang te ontdekken van vrijmoedig getuigen van je geloof.

Jul 21, 202203:24
ZOMERSPECIAL #2 - Je zou dít maar dromen...

ZOMERSPECIAL #2 - Je zou dít maar dromen...

In deze zomereditie van podcast De Stem kun je wekelijks luisteren naar een prikkelende column waarin Arco van Doleweerd en Richard Groenenboom verhalen delen van vervolgde christenen. Verhalen die jou helpen om Jezus te volgen in het leven van alle dag.

Oman uit Iran kan alleen maar dromen van een Bijbel. En, laat dát nou net gebeuren. Herontdek de schat van Gods boek met deze column van SDOK-medewerker Arco van Doleweerd.

Jul 14, 202203:32
ZOMERSPECIAL #1 - Twijfelen is hip

ZOMERSPECIAL #1 - Twijfelen is hip

In de maanden juli en augustus een aangepast programma van podcast De Stem. Wekelijks delen Arco en van Doleweerd en Richard Groenenboom in prikkelende columns de verhalen van vervolgde christenen. Getuigenissen die jou helpen bij het volgen van Jezus. 

In deze zomercolumn deelt Richard een verhaal met je dat kan helpen om met geloofstwijfel om te gaan. 


Jul 07, 202203:48
#51 Laila uit Iran over bijbellezen en bidden met de deur op slot
Jun 23, 202234:30
#50 Podcastspecial over SDOK-grondlegger Richard Wurmbrand
Jun 02, 202249:10
#49 Vervolging door duistere niet zichtbare machten

#49 Vervolging door duistere niet zichtbare machten

In deze aflevering een gesprek over een vorm van christenvervolging waar je op het eerste gezicht niet meteen aan zou denken. Erik Vaders woont en werkt al zo’n twintig jaar in India en geeft leiding aan een bijbelschool in het Himalayagebied. Naast vervolging vanuit de familie en de overheid, hebben christenen met nog een andere vorm van weerstand te maken. Vaders vertelt dat wanneer hindoes en boeddhisten Jezus leren kennen, ze in de meeste gevallen te maken krijgen met demonische manifestaties. Erik en zijn gezin worden ook aangevallen vanuit het rijk der duisternis. Hoe kun je je hier het beste tegen wapenen?

May 12, 202226:40
#48 Richard over zijn ontmoeting met ondergrondse gelovigen uit Iran

#48 Richard over zijn ontmoeting met ondergrondse gelovigen uit Iran

In deze podcast vertelt Richard Groenenboom over een reis naar Turkije waar hij ondergrondse Iraanse christenen ontmoette. De gelovigen waren een paar dagen in Turkije om geestelijke toerusting te krijgen via een partnerorganisatie van SDOK. Tijdens de reis sprak Richard onder andere met Rahak, een vrouw die aanvankelijk stiekem de Bijbel las in haar huis uit angst voor haar familie. Totdat God iets bijzonders deed. Haar hele familie leerde Jezus kennen.

Apr 21, 202232:19
#47 Kees den Bok over Sarah die werd ontvoerd omdat haar vader het evangelie verkondigt.

#47 Kees den Bok over Sarah die werd ontvoerd omdat haar vader het evangelie verkondigt.

In deze podcast een gesprek met Kees den Bok. De secretaris van het SDOK-bestuur reisde onlangs naar Bangladesh. In dit Aziatische land worden christenen met name vervolgd door hun eigen familie of buurtgenoten. Tijdens zijn reis sprak Kees onder ander met Sarah. De nu 20-jarige vrouw werd ontvoerd en misbruikt omdat haar vader het evangelie verspreidde. Tijdens de reis ontmoette Kees ook de vader van Sarah. Hoe gaat hij om met de hoge prijs die hij moet betalen voor zijn geloof?

Mar 31, 202230:39
#46 Over Colombiaanse broers die een hoge prijs betalen voor het evangelie

#46 Over Colombiaanse broers die een hoge prijs betalen voor het evangelie

In deze podcast-aflevering reizen we af naar de jungle van het Zuid-Amerikaanse Colombia. In verschillende gebieden hebben christenen te maken met vervolging door rebellenbeweging Farc. Ondanks dat er enkele jaren geleden een bestand werd gesloten tussen de Colombiaanse regering en Farc, hebben christenen nog steeds te lijden onder vervolging door groeperingen als de Farc. SDOK-collega Arco van Doleweerd reisde naar Colombia en sprak met Pedro en Gorge, twee broers beiden een hoge prijs betalen voor het navolgen van Jezus.

Mar 17, 202231:52
#45 Als je familie onthoofd is door IS-strijders

#45 Als je familie onthoofd is door IS-strijders

In deze aflevering van Podcast De Stem een gesprek met Midden-Oosten correspondent Jacob Hoekman. Hij bezocht het Egyptische dorp Al-Our. Hier woonden dertien van de 21 Koptische christenen die in 2014 door IS-strijders op een Libisch strand werden onthoofd vanwege hun geloof. Hoekman sprak met de nabestaanden van het drama. Hoe verwerken ze deze ingrijpende gebeurtenis en wat is de impact op hun geloof? In deze podcast vertelt de journalist ook over zijn bezoek aan een kerk in Al-Our waar de besmeurde kleding van de omgekomen christenen ten toon zijn gesteld als tastbare herinnering aan wat er is gebeurd. Het maakte diepe indruk.

Mar 03, 202227:47
#44 Margreet van Dam over Tunesische christenen die bedelen om brood

#44 Margreet van Dam over Tunesische christenen die bedelen om brood

Recent reisde SDOK-collega Margreet van Dam naar Tunesië. Het Arabische land behoort tot de meer gematigde moslimlanden. Tegelijkertijd hebben  ex-moslims in Tunesië met veel vervolging te maken. Moslims die christen worden, raken meestal hun baan kwijt en moeten bedelen om rond te komen. Margreet vertelt over bijzondere ontmoetingen, maar ook over de gedrevenheid van de gelovigen die veel indruk op haar maakte. 

Feb 17, 202223:38
#43 Hoe moslimleider Hassan alles kwijtraakte toen hij Jezus leerde kennen

#43 Hoe moslimleider Hassan alles kwijtraakte toen hij Jezus leerde kennen

Een gesprek met SDOK-collega Emma de Vries over de bijzondere ontmoeting met voormalig moslimgeleerde Hassan. Ze ontmoette hem tijdens een recente reis naar Egypte. Hassan was docent op de prestigieuze Al-Azhar universiteit in Cairo. Nu werkt hij als afwasser in een restaurant omdat hij zijn goede baan kwijtraakte nadat hij besloot Jezus te volgen. Emma vertelt hoe Hassans leven is veranderd, maar ook wat ze geleerd heeft van deze bijzondere ontmoeting.

Feb 03, 202224:34
#42 Jan Dirk van Nifterik over 23-jarige Kiran die met moslim moest trouwen

#42 Jan Dirk van Nifterik over 23-jarige Kiran die met moslim moest trouwen

Eind vorig jaar reisde Jan Dirk van Nifterik naar Pakistan. De directeur van collega-organisatie HVC ontmoette tijdens zijn reis de 23-jarige Kiran. Ze werd ontvoerd en gedwongen om met een moslim te trouwen. Ze wist te ontsnappen. Van Nifterik vertelt waarom deze ontmoeting zo'n indruk op hem maakte. Ook vertelt hij over de ontmoeting met de familie van Stephan Masih, een christen die al ruim twee jaar onschuldig in de gevangenis zit wegens vermeende blasfemie. 

Jan 20, 202229:50
#41 De balans: hoe ontwikkelde christenvervolging zich in 2021?

#41 De balans: hoe ontwikkelde christenvervolging zich in 2021?

In deze laatste podcast van het jaar blikt Richard Groenenboom met SDOK-directeur Andre van Grol terug op het afgelopen jaar. Wat heeft SDOK kunnen doen om vervolgde broeders en zusters te ondersteunen? Waar is vervolging toe- of juist afgenomen? Ook wordt vooruitgeblikt op het nieuwe jaar en worden de plannen besproken die SDOK heeft voor het jaar 2022.

Dec 30, 202123:22
#40 Willem van der Deijl over de prijs van Jezus volgen in Nederland

#40 Willem van der Deijl over de prijs van Jezus volgen in Nederland

Op veel plaatsen in de Bijbel lezen we dat Jezus volgen, niet los staat van pijn en lijden. Maar wat kun je met die boodschap als je in het vrije Nederland woont? In deze podcast een gesprek met Willem van der Deijl. Hij is als theoloog verbonden aan collega-organisatie Open Doors. Recent schreef hij een opinie-artikel waarin hij stelt dat het lijden vanwege het navolgen van Jezus ook een aspect is van het geloof voor een christen in Nederland. Ook zegt hij dat we in dit opzicht veel kunnen leren van vervolgde christenen. Om dat te zien, moeten we wellicht met andere ogen de Bijbel gaan lezen.

Dec 16, 202129:11
#39 Hoe christenen in Kameroen God prijzen in de ellende

#39 Hoe christenen in Kameroen God prijzen in de ellende

Een gesprek over de situatie van christenen in Kameroen. In het Afrikaanse land zijn veel christenen het slachtoffer van aanslagen die worden gepleegd door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Christenen worden vermoord en dorpen verwoest. Jacob Martinez, directeur van de Belgische organisatie HVK, bezocht Kameroen verschillende keren en sprak met de slachtoffers van het moslimgeweld. Martinez is verwonderd over de manier waarop christenen in Kameroen God loven en vrede in hun hart ervaren te midden van alle ellende. 

Dec 02, 202125:06
#38 Ex-moslima Sara over haar bekering en bevrijding van demonische machten

#38 Ex-moslima Sara over haar bekering en bevrijding van demonische machten

In deze podcast een gesprek met Sara Rodrigez. Ze groeit op als Marokkaans moslimmeisje in België. Ze wordt opgevoed door een strenge vader die niet duldt dat zijn dochter belangstelling heeft voor het evangelie. Als hij op haar kamer een Bijbel vindt, gooit hij die weg. Als Sara uiteindelijk via allerlei omwegen besluit om Jezus te volgen, gaat dit gepaard met een heftige geestelijke strijd waarbij demonen Sara direct aanvallen. Sara is nu volledig bevrijd, maar haar leven met Jezus betekende een breuk met haar familie en met al haar vriendinnen.

Nov 18, 202144:29
#37 Over Joden die worden vervolgd omdat ze Jezus belijden

#37 Over Joden die worden vervolgd omdat ze Jezus belijden

Een gesprek over Joden die in Israël vervolgd worden omdat ze in Jezus geloven als de Messias. Met name ultra-orthodoxen zien Messiasbelijdende Joden als een groot gevaar voor de Joodse identiteit. Messiaanse gemeenten worden lastiggevallen en als een ultra-orthodoxe Jood Jezus gaat belijden als de Messias, komt het voor dat  diegene door de gemeenschap dood wordt verklaard.  Soms wordt een rouwadvertentie geplaatst en een begrafenis georganiseerd waarin een afvallige symbolisch wordt begraven. Een gesprek hierover met Jacqueline Looman en David van Wijck van de stichting Israël en de Bijbel, een organisatie die zich inzet voor Bijbelverspreiding onder Joden.

Nov 04, 202130:56
#36 Pakistaanse Shafqat en Shagufta over 8 jaar in dodencel

#36 Pakistaanse Shafqat en Shagufta over 8 jaar in dodencel

Ze werden onterecht beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed en kregen daarvoor de doodstraf opgelegd. Het Pakistaanse echtpaar bracht acht jaar in een dodencel door, ver van elkaar verwijderd. Ook ver weg van hier vier jonge kinderen. Ze werden gemarteld, en worstelden met eenzaamheid en ziekte. In deze podcast vertellen ze voor het eerst uitgebreid hun persoonlijke verhaal. Een verhaal over vervolging, eenzaamheid en wanhopige momenten. Maar ook een verhaal over Gods aanwezigheid, wonderen en bijzondere gebedsverhoringen. 


Oct 21, 202128:16
#35 Emma de Vries over Eritrese christenen en hun trauma's

#35 Emma de Vries over Eritrese christenen en hun trauma's

In deze podcast vertelt Emma de Vries over haar reis naar Ethiopië, waar ze een training bezocht voor Eritrese christenen die het slachtoffer zijn van christenvervolging. Eritrea wordt wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. In dit land in de hoorn van Afrika worden christenen gemarteld vanwege hun geloof en zitten ze vaak jarenlange gevangenisstraffen uit. In buurland Ethiopië worden uit Eritrea gevluchte christenen getraind en toegerust. Ze krijgen onderwijs over wat de Bijbel zegt over vervolging en ze worden ook geholpen met eventueel opgelopen trauma's  Emma vertelt over de impact van de training en over haar ontmoetingen met Eritrese christenen. 

Oct 12, 202131:57
#34 Ds. Alfred van de Weg over hoe Indiase christenen hem veranderden

#34 Ds. Alfred van de Weg over hoe Indiase christenen hem veranderden

In deze podcast gaat Richard Groenenboom in gesprek met ds. Alfred van de Weg, predikant van de Hersteld Hervormde Kerk in Apeldoorn. Samen met SDOK reisde hij naar India en sprak met voorgangers van wie hun kerk was vernield. Ook ontmoette hij christenen die in elkaar waren geslagen en vrouwen van voorgangers die waren vermoord vanwege hun geloof. Van de Weg vertelt hoe deze ontmoetingen met vervolgde christenen hem als mens en als predikant hebben veranderd. 

Sep 23, 202131:12