Skip to main content
Spotify for Podcasters
Semi Interessant | Wetenschap, feitjes en humor in één

Semi Interessant | Wetenschap, feitjes en humor in één

By Ruben Havertz

Luisteren, leren, lachen. Ontdek de perfecte mix tussen educatie en entertainment met Semi Interessant de podcast. Wij (Ruben Havertz & Nick Spapens) nemen je mee op een reis vol leuke wetenschappelijke feitjes en vermakelijke verhalen over onderwerpen als duurzaamheid, gezondheid, psychologie, technologie, economie en marketing. Nuttige kennis, afgewisseld met de nodige comic relief. Verwacht niets, maar krijg veel. Als er maar gelachen wordt.
Available on
Amazon Music Logo
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Wat is originaliteit nog? | S01E01

Semi Interessant | Wetenschap, feitjes en humor in éénOct 20, 2021

00:00
31:12
Voorkom een Gebroken Hart: De Sleutels voor Liefdevolle Relaties en Gezond Partnerschap, ontdek verborgen Patronen in Liefde - Relatietherapie met Bregje Jonkhart | S02E09

Voorkom een Gebroken Hart: De Sleutels voor Liefdevolle Relaties en Gezond Partnerschap, ontdek verborgen Patronen in Liefde - Relatietherapie met Bregje Jonkhart | S02E09

Ontdek de kunst van liefdevolle en gezonde relaties in deze verhelderende aflevering met Bregje Jonkhart, een vooraanstaande relatietherapeut.


Samen met Ruben Havertz en Nick, neemt Bregje je mee op een boeiende reis door de complexe wereld van menselijke connecties. Deze aflevering is een schatkist vol inzichten voor iedereen die zijn of haar relaties wil verdiepen en versterken.

Duik in de diepten van veilige hechting en leer de vaak verborgen communicatiepatronen herkennen die relaties kunnen maken of breken. Bregje onthult de subtiele balans tussen geven en nemen in partnerschappen en benadrukt de cruciale rol van empathie en begrip. Ze werpt licht op hoe onopgeloste conflicten uit het verleden je huidige relaties kunnen beïnvloeden en biedt praktische tips voor het opbouwen van een sterke, gezonde relatiebasis.

Deze aflevering zit vol eye-openers, van Bregje's verhalen over de meest voorkomende valkuilen in relaties tot haar adviezen over hoe je deze kunt vermijden en overwinnen. Bregje benadrukt het belang van bewustzijn van eigen patronen, open communicatie over behoeften, en aandacht voor de positieve aspecten in een relatie. Ze legt uit hoe ons brein werkt in liefde en relaties, en hoe ervaringen uit het verleden van invloed kunnen zijn op onze huidige relatiedynamiek.

Ontdek het belang van veilige hechting en het vinden van de juiste balans tussen verbinding en autonomie. Of je nu in een relatie zit of single bent, de inzichten van Bregje zijn essentieel voor iedereen die streeft naar authentieke, liefdevolle verbindingen. Sluit de aflevering af met Bregje's waardevolle tips om je datingleven te verbeteren en te transformeren.


Onderwerpen:

00:00 – Introductie: Bregje's achtergrond en benadering van relatietherapie. Een Gids voor een Gezonde Relatie

03:20 – Het belang van veilige hechting in relaties 

05:45 – Patronen die je liefdesleven saboteren

06:40 – Identificeren en doorbreken van negatieve communicatiepatronen 

09:20 – De bouwstenen van een gezonde relatie

10:15 – Kenmerken van een gezonde relatie en hoe deze te cultiveren 

13:50 – Geweldloze communicatie: technieken en voordelen 

16:00 – Hoe je verleden je huidige relaties beïnvloedt

17:30 – De rol van zelfbewustzijn en tijdsbesef in relaties 

19:45 – Bregje's gouden tips voor relatiegeluk

21:10 – Praktische tips van Bregje voor relatieverbetering 

24:45 – Grappige anekdotes en lichte banter

27:32 - Veilige en onveilige hechting bij kinderen in Nederland

29:00 – Afsluiting en vooruitblik op de volgende aflevering


Voor meer informatie en bronnen, kun je terecht op ⁠https://semiinteressant.nl/shownotes/⁠.

Veel luisterplezier

Nov 29, 202336:54
Duurzaam Ondernemen en Transparantie in de Cosmetica-industrie met Dewi van de Waeter (The Lekker Company) 2/2 | S02E08

Duurzaam Ondernemen en Transparantie in de Cosmetica-industrie met Dewi van de Waeter (The Lekker Company) 2/2 | S02E08

Nov 15, 202335:27
Dewi van The Lekker Company onthult de WAARHEID over DEODORANTS, LIPBALM en DUURZAME COSMETICA 1/2 | S02E07

Dewi van The Lekker Company onthult de WAARHEID over DEODORANTS, LIPBALM en DUURZAME COSMETICA 1/2 | S02E07

Dewi van de Waeter is te gast en samen duiken we dieper in de wereld van eco cosmetica en duurzame deodorants. Nick, Ruben en Dewi onthullen enkele verrassende geheimen achter beautyproducten en delen inzichten over wat je wel en niet op je huid moet smeren.

We starten met het grote deo-dilemma: aluminium, chemicaliën en de zoektocht naar een frisse okselgeur. Ontdek waarom aluminium in deo's soms gele vlekken op je kleding veroorzaakt en hoe je die kunt voorkomen.

Vervolgens duiken we in de wereld van lippenbalsems. Leer waarom sommige lippenbalsems verslavend kunnen zijn en welke ingrediënten je moet vermijden als je voor gezonde lippen wilt gaan.

Daarnaast nemen we je mee in de geheimen van de cosmetica-industrie, inclusief 'greenwashing' en het streven naar duurzamere opties. Welke keuzes maak jij als bewuste consument?

Tenslotte onderzoeken we de relatie tussen geurproducten en pheromonen. Is het echt zo belangrijk om lekker te ruiken? Dewi en Ruben delen hun perspectieven op deo-haatmail en waarom zweten een natuurlijke functie heeft.

Of je nu een beautyfanaat bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er in je dagelijkse verzorgingsproducten zit, deze aflevering biedt inzichten die je niet wilt missen.


Benieuwd naar de producten van Dewi en The Lekker Company? In de aflevering delen wij een unieke kortingscode, waarmee jij tijdelijk 20% korting krijgt op haar producten.


Voor meer informatie en bronnen, kun je terecht op https://semiinteressant.nl/shownotes/.

Veel luisterplezier en ontdek de waarheid achter schoonheid en duurzaamheid!

Nov 01, 202331:11
Het Leed dat Vliegreizen Heet: Tips voor Reisplanning, Boekingen en Vliegschaamte | S02E06

Het Leed dat Vliegreizen Heet: Tips voor Reisplanning, Boekingen en Vliegschaamte | S02E06

In deze aflevering deelt Ruben zijn persoonlijke ergernis over het hele proces van reizen: van het boeken en uitzoeken van een bestemming tot het omgaan met FOMO en vliegschaamte. Hij worstelt met de dilemma's van duurzaam reizen en vliegschaamte. Hij compenseert zijn vliegschaamte door te doneren aan duurzame brandstof, maar twijfelt aan de effectiviteit hiervanNick deelt zijn beste tips om hierheen om te gaan en op een veilige manier zonder stress de wereld te ontdekken.

Ruben deelt zijn irritatie over het boeken van vliegtickets en hotels en geeft tips om verborgen kosten en problemen te vermijden. Ook bespreken ze het idee van een AI-assistent die een reisagenda kan maken op basis van persoonlijke voorkeuren. Ze delen hun droom van een AI-assistent die een gepersonaliseerde reiservaring kan creëren met beelden en stemmen van bekende personen

Ze bespreken ook de irritatie over influencers die commissie verdienen met het promoten van reizen. Het gesprek gaat verder over goedkope vliegtickets, het reizen met vliegtuigen en het bezoeken van Egypte. Ze delen interessante feitjes en praten over Ryan

Reisplanning: We onthullen de geheimen van een vlekkeloze reisplanning. Van het kiezen van de beste bestemming tot het inpakken van je koffer, we hebben alle tips en trucs die je nodig hebt.

Boekingstips: Vliegtickets, hotels, excursies... het kan allemaal zo overweldigend zijn. We helpen je door het boekingsproces met deskundig advies en insider-tips.

Vliegschaamte: Ja, het is een ding. Maar moet het ook jouw ding zijn? We bespreken de ethische dilemma's en bieden praktische oplossingen voor een meer duurzame manier van reizen. We zijn grote fans van de trein als een milieuvriendelijk alternatief voor vliegen. Maar zullen dat in deze aflevering niet behandelen.

Reisbureaus: Zijn ze nog relevant in het digitale tijdperk? We onderzoeken de voor- en nadelen en geven je de informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde keuze te maken.

Geen Vliegpromo: Laat er geen misverstand over bestaan, deze podcast is géén reclame om meer te gaan vliegen. Integendeel, we willen je bewust maken van de impact van reizen en je helpen om verantwoorde keuzes te maken.

Dus pak je paspoort en je koptelefoon, en bereid je voor op een reis door de do's en don'ts van modern reizen. Abonneer je nu om geen enkele aflevering te missen!


Voor de bronnen die gebruikt zijn en meer achtergrondinformatie, kijk op: https://semiinteressant.nl/shownotes/

Oct 18, 202332:34
The impact van Havercappu's, Tony Chocolonely en Elon Musk met Frank Holleman van Fork Ranger 3/3 | S02E05
Oct 04, 202329:27
Frank Holleman van Fork Ranger: Waarom Kip beter is dan Kaas. Waarom lokaal eten niet nodig is. En nog meer feitjes over een duurzaam dieet 2/3 | S02E04

Frank Holleman van Fork Ranger: Waarom Kip beter is dan Kaas. Waarom lokaal eten niet nodig is. En nog meer feitjes over een duurzaam dieet 2/3 | S02E04

Sep 20, 202332:14
Frank Holleman van Fork Ranger Onthult de Waarheid over Voeding en Duurzaamheid zoals Eiwitrijke Diëten, Vleesvervangers en Voedselverspilling 1/3 | S02E03
Sep 06, 202330:44
Van NASA tot Apple: De Evolutie van AR & VR Belevenissen. Apple's Vision Pro Door de Ogen van een Futuroloog | S02E02
Aug 23, 202327:53
Ademhaling Geheimen: Verhoog Je Focus en Verminder Stress | S02E01

Ademhaling Geheimen: Verhoog Je Focus en Verminder Stress | S02E01

Ontdek de verborgen kracht van je ademhaling in de 20e aflevering van Semi-Interessant! Leer hoe je stress kunt verminderen, je focus kunt verhogen en je slaap kunt verbeteren, allemaal door de manier waarop je ademt.

Nick en Ruben, experts in persoonlijke groei en duurzaamheid, onthullen geheime ademhalingstechnieken en lifehacks die je leven kunnen veranderen. We voeren een live koolstofdioxidetolerantietest uit die je adem letterlijk zal wegnemen!

Maar dat is nog niet alles! We bespreken ook het belang van netwerken en delen tips die je carrière naar een hoger niveau kunnen tillen.

Dus waar wacht je nog op? Sluit je bij ons aan voor deze mijlpaalaflevering, vier met ons mee met whisky en kekke bloesjes, en ontdek de kracht van ademhaling. Luister nu naar Semi Interessant en adem je weg naar een beter leven!

Belangrijke zoekwoorden: Ademhalingstechnieken, Stressvermindering, Focusverbetering, Slaapoptimalisatie, Netwerken, Gezondheid, Lifehacks, Semi Interessant, Podcast.

Let op: Deze aflevering is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voordat je nieuwe gezondheidspraktijken start.

Aug 09, 202327:23
Seizoen 2 Teaser: Nieuwe Gasten, Nieuwe Kennis, Nieuwe Avonturen!

Seizoen 2 Teaser: Nieuwe Gasten, Nieuwe Kennis, Nieuwe Avonturen!

Het is tijd om je agenda te pakken en een grote cirkel te zetten om de datum twee weken vanaf nu - Semi Interessant de Podcast is terug voor Seizoen 2! We hebben een seizoen vol met fascinerende feitjes, wetenschappelijke ontdekkingen, en hilarische momenten voor je in petto. Met een grotere verscheidenheid aan gasten en nog meer onderwerpen om te verkennen, wordt Seizoen 2 nog leerzamer en leuker dan het eerste. Of je nu op zoek bent naar een lach, een 'aha!' moment, of gewoon iets nieuws wilt leren, Seizoen 2 van Semi Interessant heeft het allemaal. Mis het niet!

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:⁠ ⁠semiinteressant.nl/shownotes/⁠
Jul 26, 202300:53
Marco van Breeze met de ultieme PROFIELTIPS en over de VEILIGHEID, PARTNERS & INCLUSIVITEIT van DATING APPS | Semi aflevering
May 10, 202310:39
Marco van Breeze over de TOEKOMST van DATING APPS in de META VERSE, ONDERNEMERSCHAP en INVESTERINGEN 2/2 | S01E20
Apr 26, 202336:26
MARCO van BREEZE onthult geheimen uit de DATING APP INDUSTRIE zoals ALGORITMES, PROFIEL TIPS en VERDIENMODELLEN 1/2 | S01E19

MARCO van BREEZE onthult geheimen uit de DATING APP INDUSTRIE zoals ALGORITMES, PROFIEL TIPS en VERDIENMODELLEN 1/2 | S01E19

Zin in een avondje uit? Marco van der Woude, co-founder van de Breeze dating-app, onthult alle geheimen van de dating app industrie! In deze aflevering leer je hoe je de apps het beste kunt gebruiken en hoe de algoritmes werken die je aan die perfecte match koppelen. Hij legt uit waarom hun app anders is dan andere en hoe ze inmiddels al ruim 60.000 dates hebben georganiseerd op 180 verschillende locaties. Maar dat is nog niet alles. Je leert in deze aflevering ook de beste profiel tips om meer matches te krijgen op dating-apps. En we duiken in de algoritmes van verschillende apps, zodat jij weet waar je op moet letten tijdens het gebruik van deze apps. Daarnaast bespreken we de verdienmodellen van verschillende dating-apps en hoe deze invloed kunnen hebben op jouw ervaring als gebruiker. Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige apps beperkingen hebben op het aantal matches dat je kunt hebben? Of waarom sommige apps je vragen om te betalen voor bepaalde functies? Dus, als je geïnteresseerd bent in het optimaliseren van je dating-app profiel en het begrijpen van hoe deze apps werken, dan is deze aflevering zeker iets voor jou. Blijf luisteren en ontdek de geheimen van de dating app-industrie!

Breeze zelf uitproberen? Je krijgt je eerste date gratis via: bit.ly/semibreeze

Luister snel naar onze podcast en ontdek alles over de dating app industrie en hoe je kunt profiteren van deze geweldige aanbieding. Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:⁠ semiinteressant.nl/shownotes/


Apr 12, 202330:49
THOM van PLNKTN over GEZONDHEIDSVOORDELEN van ALGEN, FODMAP, ONDERNEMERSCHAP, SUPPLEMENTENMERKEN met CLAIMS en het PRODUCTIEPROCESS 2/2 | S01E18

THOM van PLNKTN over GEZONDHEIDSVOORDELEN van ALGEN, FODMAP, ONDERNEMERSCHAP, SUPPLEMENTENMERKEN met CLAIMS en het PRODUCTIEPROCESS 2/2 | S01E18

In aflevering twee van de podcast spreekt Thom Siersema, oprichter van supplementenmerk PLNKTN, over de wetenschap achter de gezondheidsvoordelen van mariene python plankton en het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd. Hij gaat ook dieper in op het productieproces en bespreekt alle stappen van levende plankton naar het eindproduct, inclusief de discussie over bewerkt voedsel. Verder behandelt hij de oorsprong van het eten van algen en hoe mensen achter de gezondheidsvoordelen zijn gekomen.

Thom deelt ook hoe eventuele scepsis of zorgen over de effectiviteit en veiligheid van PLKTN worden aangepakt en bespreekt hoe hij omgaat met eventuele haters. Hij gaat ook in op hoe plankton wordt gevangen en hoe deze business is opgebouwd, inclusief voedselveiligheid en claims die je mag maken rondom je producten. Verder bespreekt hij de uitdagingen die hij is tegengekomen bij het op de markt brengen van PLKTN en hoe hij deze heeft overwonnen. Hij deelt ook de samenwerkingen en partnerschappen die cruciaal zijn geweest bij het op de markt brengen van PLKTN en hoe hij zijn partners heeft gekozen.

Naast deze onderwerpen, geeft Thom een kijkje achter de schermen van hun industrie en deelt Ruben zijn ervaringen met het FODMAP dieet vanwege zijn PDS (prikkelbaar darm syndroom). Ruben legt ook uit waarom hij is overgestapt op PLNKTN en hoe dit hem heeft geholpen. Tot slot deelt de ondernemer wat hij zou doen als hij een investering van 100 miljoen zouden krijgen.


Psssst Semi...Heb jij de kortingscode al gezien? Met ‘SEMIINTERESSANT’ krijg je maar liefst 15% korting op je bestelling bij ⁠PLNKTN⁠. Dus waar wacht je nog op? 

Luister snel naar onze podcast en ontdek alles over PLNKTN en hoe je kunt profiteren van deze geweldige aanbieding.

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:

semiinteressant.nl/shownotes/

Mar 29, 202337:02
THOM van PLNKTN geeft inzicht in de SUPPLEMENTEN INDUSTRIE en ALGEN als GEZONDE VOEDING 1/2 | S01E17
Mar 15, 202335:43
Van boomer tot TikTok-verslaafde: de evolutie van Rubens online gedrag (+ update de meeste mensen deugen experiment en nieuws over onze podgasten) | S01E16

Van boomer tot TikTok-verslaafde: de evolutie van Rubens online gedrag (+ update de meeste mensen deugen experiment en nieuws over onze podgasten) | S01E16

In deze aflevering gaan we in op Rubens stiekeme 'boomer'-gedrag (en zijn ergernissen) en hoe hij omgaat met zijn verslaving aan korte video's. Bespreken we  de nieuwste trends op social media, zoals de verslavende reels en Tik Toks en jonge ondernemers die claimen 10k per maand te verdienen. En duiken we in de wereld van dopamine en de impact daarvan op ons gedrag en welzijn.  

Maar dat is niet alles, we hebben ook spannende ontwikkelingen in onze podcast. Zo nodigen we binnenkort podgasten uit voor ons nieuwe segment "Ik zie ik zie wat jij niet ziet". En als kers op de taart vertellen we je over onze betrokkenheid bij verschillende goede doelen, waaronder het aidsfonds, KiKa en justdiggit.

En als je dacht dat dat alles was, hebben we nog een extraatje. We geven je een update over Anton van 'De meeste mensen deugen', inclusief zijn houding over die €30 die Nick hem leende. Luister nu naar onze podcast en ontdek de wereld van Ruben en Nick.

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/

Mar 03, 202327:03
Nervus Vagus Wat is Het? & Hoe Overleef je Dry January | S01E15

Nervus Vagus Wat is Het? & Hoe Overleef je Dry January | S01E15

Nu is het Nick zijn beurt voor het geven van een lezing. Dit keer over de Nervus Vagus. Iedereen heeft het, maar weinig mensen weten wat het is. Het gaat in de aflevering over de activering van het parasympatisch zenuwstelsel, de sleutel tot ontspanning en vermindering van stress, en dit kan worden bereikt door koude douches (Wim Hof), yoga, tai chi, meditatie, omega 3-vetzuren en probiotica. Leer er alles over in deze aflevering. 

De Dry January challenge bestaat 10 jaar en dit jaar doen Ruben & Nick mee. Maar waar komt het vandaan en wat toont het onderzoek aan van mensen die er deel aannemen. Spoiler het heeft te maken met slaap, energie, gewicht en huid.

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/

Feb 17, 202332:28
Is alles wat we eten wel zo natuurlijk als we denken in het tijdperk van AI, automatisering & Youtube Premium en waarom Whatsapp ondergeschikt is aan Telegram | S01E14
Feb 03, 202334:22
Over Cafeïne en Slapen | S01E13

Over Cafeïne en Slapen | S01E13

In deze aflevering bespreken we de relatie tussen cafeïne en slaap. Ruben, is nog een beetje ziek vanwege de feestdagen, en neemt de professor rol op zich, waarbij hij je vertelt wat je met je cafeïne shot kunt doen om het meeste eruit te halen. Of die nu uit koffie, thee of andere dranken komt. Daarnaast kijken we ook naar wat je kunt doen als je ADHD of ADD hebt en hoe je cafeïne kunt gebruiken om je focus te verbeteren. 

Tevens kijken we naar de relatie tussen cafeïne en slaap: hoe krijg je de beste kwaliteit slaap? Welke momenten zou je cafeïne moeten vermijden? En hoe zorg je ervoor dat je energiek wakker wordt? 

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/

Jan 14, 202335:20
The semi best off 2022 aangevuld met nog nooit eerder gehoorde fragmenten | S01E12
Dec 31, 202237:24
Hulp bij kater, extra stress door drank en ADHD - Alcohol Analisten Deel 3 | S01E11

Hulp bij kater, extra stress door drank en ADHD - Alcohol Analisten Deel 3 | S01E11

Eindelijk wat positiviteit, in deze derde en laatste aflevering over alcohol. Leggen wij uit welke dranksoorten je beter kan vermijden als je geen kater wilt krijgen. En wat je kunt doen om de kans op een kater oftewel hangover zo klein mogelijk te maken. Nick Spapens legt uit, wat er gebeurd er met stress en het cortisol hormoon als jij alcohol drinkt. En waarom dat kan leiden tot hangxiety. 

We bespreken het Steve Balmer effect. Ruben Havertz leert je wat drank doet met je darmflora plus hoe je deze het beste kan herstellen, met probiotica, kimchi en zelfs augurken. We duiken in wat er gebeurd met de kwaliteit van je slaap als je alcohol houdende dranken drinkt. En waarom je extra moet uitkijken voor alcohol als je ADD of ADHD hebt. Zeker als je medicatie voor ADD of ADHD neemt, is het slim om voorzichtig te zijn met de hoeveelheid alcohol die je consumeert.

En dat allemaal terwijl we genieten van ons tweede glas whisky. Alles in de naam van de wetenschap. 

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/


Nov 09, 202231:41
Het effect van drank op hersenen, darmen en de kans op kanker - Alcohol Analisten Deel 2 | S01E10

Het effect van drank op hersenen, darmen en de kans op kanker - Alcohol Analisten Deel 2 | S01E10

In de vorige aflevering hadden we het al over alcohol, dat smaakte naar meer. Dus na meer onderzoek duiken we nog dieper in het topic gedestilleerde dranken. De waarheid over alcohol, dat drinken slecht voor je is wist iedereen al, maar hoe slecht precies word in deze aflevering besproken. Wist je bijvoorbeeld dat bier, wijn en sterke dranken een aanslag zijn op je hersenen, darmen en zelfs kankerverwekkend is. Waarom het precies zo slecht is, leer je in deze aflevering. 

Ook hebben we het over de effecten van dronken zijn, wat het doet met je hormonen, stofjes zoals dopamine en serotonine en waarom eten niet perse helpt bij het ontnuchteren.
Maar het is ook onze tiende aflevering, deze mijlpaal moet gevierd worden. Vandaar dat we je over al deze gevaren vertellen onder het genot van een glas goede whiskey, tjsaa....

Veel luisterplezier

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/


Oct 27, 202233:36
Alternatieven en oorsprong van drank (waarom drinken wij?) - Alcohol Analisten Deel 1 | S01E09

Alternatieven en oorsprong van drank (waarom drinken wij?) - Alcohol Analisten Deel 1 | S01E09

Terug naar onze bourgondische roots met deel 1 van de aflevering over alcohol. Nick viert ieder jaar carnaval (Brabant) en Ruben Vasteloavend (Limburg). Daar “hoort” wijn, bier of andere alcohol bij, maar is drinken eigenlijk altijd slecht voor je, of zijn er ook manieren waarop het goed voor je kan zijn? Iedereen heeft wel eens gehoord dat een glas rode wijn gezond voor je is, klopt deze theorie en waar is deze op gebaseerd?

Hoe komt het overigens dat wij alcohol drinken zo normaal vinden, terwijl deze drugs zoveel effecten heeft op onze lichaam en presteren. Daarvoor duiken we kort de geschiedenis is, en leren wat koffie drinken daar mee te maken heeft.

Het gebruik van alcohol in de randstad is anders tenopzichte van de drank gewoontes in het Zuiden. In een tijd waarin mensen steeds minder alcohol willen drinken. Bespreken we een aantal van onze favoriete alternatieven.

Veel luisterplezier


Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:

https://semiinteressant.nl/shownotes/

Oct 02, 202227:57
Marketing campagnes die jouw leven en de manier waarop je denkt hebben veranderd. | S01E08

Marketing campagnes die jouw leven en de manier waarop je denkt hebben veranderd. | S01E08

Er zijn zoveel gewoonten in het leven die we als vanzelfsprekend beschouwen - van een s'ochtends de dag beginnen met een glaasje sinaasappelsap  tot de serieuze noodzaak om onze monden brandschoon te spoelen met mondwater. Deze gewoonten zitten zo diep in onze cultuur verankerd dat we ons niet realiseren hoeveel ervan uit de lucht zijn gegrepen door slimme reclame- en marketingcampagnes. In deze aflevering behandelen Ruben Havertz en Nick Spapens alledaagse dingen. die je alleen gelooft door zeer effectieve advertenties.

Deze ads hebben de de manier waarop je denkt veranderd. Zij zijn de reden dat we diamanten op onze verlovingsringen hebben, dat we op een bepaalde manier gekleed gaan naar werk. Waarom we een biermerk wereldrecords bijhoudt, of een bandenproducent sterren uitdeelt aan restaurants. De reden waarom we denken dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat melk gezond is voor je. Of dat sinaasappelsap ontzettend gezond voor je is en dat het spoelen van je mond met mondwater na het tandenpoetsen effect heeft. 

Allemaal reclame uitingen van merken en bedrijven, die onze cultuur en leefwijze hebben aangepast. Het zijn allemaal zaken die jij geloofd omdat adverteerder dat verteld hebben. 


Marketing campagnes die aanbod komen zijn:

  • Sinaasappelsap is gezond en bevat de meeste vitamine c - Sunkist orange juice
  • A diamond is forever - De beers
  • A Guide to Casual Businesswear - Levi Strauss & Co
  • Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag - Kellogs 
  • Michelin sterren - Michelin
  • Guinness book of world records - Guinness
  • Mondwater is goed voor je - Lysterine
  • Melk is goed voor elk - Melklobby 

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op: 

https://semiinteressant.nl/shownotes/Sep 07, 202226:03
Meetings over remote werken en meer groen op kantoor | S01E07

Meetings over remote werken en meer groen op kantoor | S01E07

Hoeveel vergaderingen heb jij op je werk en zijn deze wel altijd nodig? Nick en Ruben delen tips over hoe je ze verminderd en efficiënter maakt. Remote werken voor je baas in Nederland, wie wilt dat nou niet? Nick mocht het dit jaar doen en deelt zijn ervaringen. Plus wat zijn de voordelen van meer groen op kantoor? Dit alles hoor je in deze aflevering. 

Aug 28, 202227:55
Het Apps vs Web Apps Experiment, E-waste & de geschiedenis van Online Reviews | S01E06

Het Apps vs Web Apps Experiment, E-waste & de geschiedenis van Online Reviews | S01E06

Eindelijk is het daar, de uitslag van het experiment. Ruben Havertz & Nick Spapens wisselde 2 weken lang van standpunt en zochten uit wat beter is. Het gebruik van Apps of Web Apps op je telefoon. Luister naar hun argumenten en kies zelf in de poll wie de winnaar is. Daarnaast bespreken zij Gadgets en de bijbehorende E-waste. Ruben heeft een Fairphone 4 gehaald, in plaats van de normale flagships die hij kocht. Waarom en hoe blij hij er mee is hoor je in deze aflevering. Van Ruben's review duiken ze in de wereld van online reviews. Een veel gebruikte marketingstrategie is het creëren van je eigen (nep) Reviews. Hoe beïnvloed het hun koopgedrag en waar komen nep reviews eigenlijk vandaan? Veel luisterplezier!
Apr 25, 202235:45
FIRE (spaardoelen, Investeren en pensioen) & Flitsbezorgers | S01E05
Apr 03, 202234:06
ADD en productiviteitssystemen zoals journaling | S01E04

ADD en productiviteitssystemen zoals journaling | S01E04

Nick & Ruben blikken terug op de live gang van de eerste drie afleveringen, hoe waren de reactie en welke druk brengt dit met zich mee. Centraal deze keer staat Ruben's ontdekking dat hij ADD heeft en hoe hem dit inzicht gaf in zijn leven. We duiken dieper in de systemen die hij heeft ingebouwd om toch productief te zijn en geven tips over hoe jij deze ook kan inzetten. ADD bij vrouwen of mannen, beide hebben hier veel aan. Daarnaast bespreken we ook onze journal technieken. Veel luisterplezier.

Vragen die gesteld worden in deze aflevering:

Hoe is Ruben er achter gekomen dat hij ADD/ADHD heeft. Wat zijn de kenmerken van ADD en wat heeft Ruben aangepast in zijn leven nu dat hij weet dat hij ADHD/ADD heeft. Welke tips heeft Ruben om toch focus te houden en productief te worden. Journaling is daar een methode voor. Maar wat komt daar allemaal bij kijken. 

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/


Mar 16, 202229:29
Coaches die coachen coaches | S01E03

Coaches die coachen coaches | S01E03

Ruben Havertz en Nick Spapens kunnen niet meer ontsnappen aan coaches en vinden daar wat van om vervolgens zelf een poging te doen coach te worden. Verder zit er verhitte discussie in over de zin en onzin van apps, Nick houdt van apps, Ruben haat ze. En hebben ze het over de voordelen van intermitted fasting, oftewel het overslaan van je ontbijt. 

vragen die aanbod komen tijdens deze aflevering:

Waardoor is er opeens een enorme stijging van het aantal coaches dat je tegenkomt en waar zijn hun theorieën op gebaseerd? Is er ook wel goede coach te vinden? En is alles wat deze coaches zeggen onzin of zit er ook wel waarde in? 

Eten neemt een grote rol in, in deze levens van Ruben en Nick. Maar Ruben is net begonnen met intermitted fasting, waarom doet hij dat, en wat merkt hij er al van?

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/


Jan 05, 202231:31
Week van de werkstress & focus en hoe kun je AI tools hiervoor inzetten | S01E02

Week van de werkstress & focus en hoe kun je AI tools hiervoor inzetten | S01E02

Ruben en Nick hebben beide hun portie werkstress gehad. In deze aflevering vertellen we wat je kan doen om beter met stress om te gaan. Hoe je met zweverige methodes toch concreet resultaat kan halen. Hoe je zorgt voor focus en dat je juist ook soms geen focus moet hebben. Plus bespreken we dat het ontbreken van focus geen probleem is van alleen onze tijd. Veel luisterplezier

Veel inzichten uit het boek focus aan/focus uit van Mark Tichelaar delen wij in deze aflevering. Hoe zorgen wij voor balans in ons leven, door meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga, en meer op de juiste manieren toe te passen. Welke avond rituele gebruiken wij om te ontspannen. 

Daarnaast passeert GauGan 2 de revue, NVIDA heeft deze tool gemaakt op basis van machine learning & artificial intelligence, om fotobeelden samen te stellen. Hoe kunnen marketeer deze tool gebruiken om hun blogs en website te verbeteren? Wat betekend dit voor de toekomst van designers, fotograven & content makers. Haalt dit het menselijk ascpect van de kunstenaar weg? Hoe ver zijn we in de hypecircle voor deze AI tools? En wat heeft Mick's rijmwoordenboek daar mee te maken. Je hoort het allemaal in deze aflevering. 

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/

Dec 16, 202134:08
Wat is originaliteit nog? | S01E01

Wat is originaliteit nog? | S01E01

In de eerste aflevering stellen de hosts Ruben Havertz en Nick Spapens zich voor en verkennen ze onderwerpen zoals originaliteit, waar schoonheid vandaan komt, hoe investeerders de voedselbezorgmarkt in Nederland aan het kopen zijn en wat spy gorillaz kunnen betekenen voor de wetenschap.

Is niet alles een remix van elkaar en bestaan originele ideeën nog wel? Wat is originaliteit eigenlijk? Hoeveel nieuwe muziek kan er nog worden gemaakt voordat alles al een keer de revue heeft gepaseerd?

Wat definiëren wij als schoonheid? Per wanneer is iets design. Waar komen de golden ratio en factural patterns vandaan? Ook Fibonacci passeert de revue. Plus wat doet schoonheid met ons, waarom vinden we het fijn om er naar te kijken en welke effecten heeft het op ons lichaam.

Uber Eats, Deliveroo, thuisbezorgd allemaal hebben ze eigen strategieën om onze portemonnees te veroveren. Vaak zit hier veel geld achter van grote investeerder, die enorme verliezen toleren, om daarmee te markt te kopen. Nederlanders (zowel in het zuiden als in de randstad), zijn gek op korting. Maar maken we onze eigen markt kapot?

Voor de bronnen die gebruikt zijn kijk op:
https://semiinteressant.nl/shownotes/


Oct 20, 202131:12