Skip to main content
Spotify for Podcasters
#Sexplicații

#Sexplicații

By Sexplicații

Un podcast despre educația sexuală
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#sexplicații. Testele pe care să le faci înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ (partea II)

#Sexplicații Jun 28, 2023

00:00
27:12
#sexplicații. Testele pe care să le faci înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ (partea II)

#sexplicații. Testele pe care să le faci înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ (partea II)

În cea de-a doua parte a episodului despre importanța testării înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ. Am vorbit cu dermato-venerologul Dumitru Rubanovici care ne spune de ce este importantă testarea, cât de frecvent trebuie făcute testele pentru identificarea unui infecții cu transmitere sexuală și de ce nu este bine să avem „încredere” în cineva cu care facem sex.

Jun 28, 202327:12
#sexplicații. Testele pe care să le faci înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ (partea I)

#sexplicații. Testele pe care să le faci înainte de a începe viața sexuală fără prezervativ (partea I)

În cadrul unui nou episod a Podcastului Sexplicații am vorbit cu Dinu, un tânăr din Moldova care a trecut prin mai multe experiențe mai puțin frumoase, fiindcă nu de fiecare dată a folosit prezervativul în timpul actelor sexuale. Dinu ne spune despre importanța testării și vizitelor de profilaxie la medicii dermato-venerologi competenți.

Jun 27, 202349:10
#sexplicații. Dragoste, cuplu și intimitate – cum construim relații sănătoase

#sexplicații. Dragoste, cuplu și intimitate – cum construim relații sănătoase

Într-o nouă ediție specială discutăm despre dragoste, cuplu, intimitate și primul sex din perspectiva unei relații construite în baza principiilor sănătoase. Psihologa Gabriela Popenco, reprezentanta platformei pentrucuplu.md, ne-a relatat mai multe secrete pentru o relație sănătoasă, prima intimitate, cum relațiile pe care le vedem în jur ne influențează acțiunile, etc., de asemenea, am vorbit despre relații toxice și cum înțelegem că am fost prinși în una.  Dec 14, 202245:44
#sexplicații. Infecția cu HIV. Cum media modelează opinia societății

#sexplicații. Infecția cu HIV. Cum media modelează opinia societății

HIV este virusul imunodificienței umane. Acesta nu poate fi eliminat definitiv din organism, deoarece se înscrie în codul genetic al celulei gazdă. HIV este responsabil de distrugerea sistemului imunitar, iar din această cauză toate persoanele infectate sunt predispuse la infecții ocazionale și alte tipuri de complicații. Pentru prima dată, întreaga lume a aflat despre HIV, în anii 80 ai secolului trecut, când într-o revistă adresată publicului homosexual din America, New York Native, a apărut un articol despre un nou virus exotic.

În cadrul ediției speciale de podcast am discutat cu Svetlana Plămădeală, directoare a Agenției ONU pentru HIV și SIDA în Republica Moldova, despre cum media sculptează opinia publică în raport cu HIV, dar și de ce un pilon important al echității este informarea din surse veridice. 

Dec 06, 202240:16
#sexplicații. Sezonul III. Sarcinile și avorturile în adolescență

#sexplicații. Sezonul III. Sarcinile și avorturile în adolescență

Sarcinile reprezintă o responsabilitate mare, indiferent dacă acestea sunt planificate sau neplanificate, identificarea dezvoltării embrionului la termeni incipienți oferă o gamă variată de soluții. În cadrul ediției curente, vorbim cu ginecologa Nadejda Leșco despre sarcinile și avorturile în adolescență și ce opțiuni au tinerele care rămân însărcinate până la 18 ani în Republica Moldova. De asemenea, discutăm despre consecințele pe termen lung ale deciziilor.

May 13, 202228:11
#sexplicații. Sezonul III. Testele de sarcină

#sexplicații. Sezonul III. Testele de sarcină

În cadrul acestui episod, discutăm cu farmacista Mihaela Nartea, despre varietatea de teste de sarcină pe care le putem găsi în farmaciile din Moldova, cum se efectuează unul pentru a evita rezultatele fals-pozitive și fals-negative, am combătut câteva mituri și am punctat de ce este importantă identificarea unui sarcini la un termen incipient.

Feb 21, 202218:43
#sexplicații. Sezonul III. Igiena organelor genitale

#sexplicații. Sezonul III. Igiena organelor genitale

În cadrul celui de-al treilea episod din al treilea sezon de podcast, ne-am propus să vorbim despre igiena organelor genitale. Am discutat cu medica ginecologa din cadrul centrelor prietenoase tinerilor Neovita, Galina Leșco. Am vorbit despre igiena corectă a organelor genitale, absorbantele de zi, parfumurile genitale și industria îngrijirii, care în mare parte oferă produse prea puțin necesare pentru o vulvă sănătoasă sau un penis fericit.

Jan 14, 202221:40
#sexplicații. Sezonul III. Consimțământul

#sexplicații. Sezonul III. Consimțământul

Prin consimțământ ne putem exprima liber dorințele și așteptările sexuale. Pe cât de actual e, într-o eră în care libertatea de exprimare e un drept tot mai accesibil, pe atât de sensibil și delicat rămâne.

Când e vorba despre consimțământ, trebuie să înțelegem că mesajele pe care le transmitem, fie verbal, fie non-verbal, pot fi înțelese eronat de către partener(ă). Prin urmare, este absolut necesar să învățăm să ne transmitem corect doleanțele și să nu ne temem să verbalizăm lucrurile pe care nu le putem accepta. De asemenea, este important să învățăm să decodificăm mesajele verbale și non-verbale transmise de către partenerul nostru sau partenera noastră. Pentru că, ignorând unele semnale, putem deveni abuzivi fără a sesiza acest lucru.

Despre tot ce înseamnă consimțământul, vorbim în acest episod cu sexologa Tatiana Grecu.

Nov 17, 202127:53
#sexplicații. Sezonul III. Vizitele la ginecolog

#sexplicații. Sezonul III. Vizitele la ginecolog

În cadrul primului episod din al treilea sezon de podcast, ne-am propus să vorbim despre vizitele la ginecolog. Am discutat cu medica ginecologă din cadrul centrelor prietenoase tinerilor Neovita, Galina Leșco. Am vorbit despre prima vizită la ginecolog, vizitele ordinare, ce se întâmplă la cabinet și ce trebuie să știe tinerele atunci când planifică o investigație.

Oct 18, 202122:32
#sexplicații - sexualitatea persoanelor cu dizabilități

#sexplicații - sexualitatea persoanelor cu dizabilități

Așa cum v-am obișnuit, în cadrul podcastului sexplicații discutăm despre cele mai tabuizate teme din societate. În cadrul acestei ediții speciale urmează să vorbim despre sexualitatea persoanelor cu dizabilități. Acest subiect, pe cât de sensibil și important, pe atât de neglijat este de societate, iar persoanele care au curajul să vorbească despre sexualitate sunt blamate. Persoanele cu dizabilități reprezintă circa 7 la sută din populaţia țării. La 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 177 de mii persoane. Merită să menționăm că în cadrul acestei ediții discutăm exclusiv despre persoanele cu dizabilități fizice, nu și mintale.

Apr 16, 202155:58
#sexplicații. Sezonul II. Zone Erogene

#sexplicații. Sezonul II. Zone Erogene

Ați simțit vreodată cum de la o atingere, de la o șoaptă, de la un sărut vi se face pielea de găină? Felicitări, atunci înseamnă că v-ați descoperit sau avia ați început să vă explorați zonele erogene. În acest episod vom vorbi cu Eugen Gorgos, membru al echipei ComedyZebra show și persoana care tratează bolile provenite de la dragoste dragoste, Eugen mai e și medic venerolog. Tânărul ne va spune despre experiența sa de a-și descoperi zonele sale erogene și al partenerelor(partenerilor) săi și sexologul Ion Dumbrăveanu care ne va explica din punct de vedere științific cum funcționează zonele erogene, de ce unele zone sunt sensibile la atingerea unui partener și imune la atingerile altor parteneri, de ce trebuie să comunicăm în cuplu și care este cea mai erogenă zonă.

Mar 12, 202138:08
#sexplicații Ru. Sezonul II. Zonele erogene

#sexplicații Ru. Sezonul II. Zonele erogene

Вы когда-нибудь чувствовали, как ваша кожа покрывается мурашками от прикосновений, шепота, поцелуев? Поздравляю, значит, вы обнаружили или начали обнаруживать свои эрогенные зоны. В этом эпизоде ​​мы поговорим с блогером Натальей Тужуркиной, которая расскажет нам об опыте выявления эрогенных зон своих и партнера, а также с сексологом Адрианом Садовником, который объяснит, как работают эти точки, почему некоторые зоны чувствительны к прикосновениям одного партнера, а другого нет, почему важно об этом говорить в паре, и какая зона является самой эрогенной.

Mar 12, 202137:08
#sexplicații Ru. Sezonul II. Orgasm

#sexplicații Ru. Sezonul II. Orgasm

Были ли у вас когда-нибудь непроизвольные реакции, в том числе мышечные спазмы в различных частях тела, общая эйфория и непроизвольная вокализация, вызванная сексуальным удовольствием? Поздравляю, это значит, что вы уже знаете, что такое оргазм. А мы вам расскажем об оргазме с научной точки зрения. Обратимся к толковому словарю. В нем говорится, что оргазм – это кульминация сексуально возбуждения. В этом выпуске мы с помощью нашей героини Галины Голубенко и сексолога Инги Курашов раскроем феномен оргазма и важность сексуального удовольствия для нашего самочувствия.

Feb 12, 202129:35
#sexplicații. Sezonul II. Orgasme

#sexplicații. Sezonul II. Orgasme

Ai avut vreodată reacții involuntare, incluzând spasme musculare în diverse zone ale corpului, stare de euforie generalizată și vocalizare involuntară cauzată de plăcere sexuală? Felicitări, înseamnă că știi deja ce e un orgasm, dacă nu, atunci îți vom spune științific ce e un orgasm cu ajutorul dicționarului explicativ al limbii române care ne zice că orgasmul este punctul culminant al excitației sexuale. În acest episod vom dezghioca, cu ajutorul vloggerei Anna Tulgara și a sexologei Natalia Pavalachi, fenomenul orgasmului și importanța plăcerii sexuale asupra stării noastre de bine.

Jan 15, 202143:33
#sexplicații Ru. Sezonul II. Sexting

#sexplicații Ru. Sezonul II. Sexting

Вы когда-нибудь заходили в социальные сети и вместо «доброго утра» получали фото члена от совершенно неизвестного человека? Может быть, ваш парень/девушка попросили у вас более интимные фотографии? Или вам когда-нибудь незнакомцы предлагали секс в социальных сетях? А может быть, именно вы инициировали эту дискуссию? Если да, то вы, вероятно, уже знаете, что такое секстинг. В этом эпизоде ​​мы решили раскрыть несколько аспектов этого явления. 

Productie audio: www.movingrecords.ro

Dec 21, 202025:50
#sexplicații. Sezonul II. Sexting

#sexplicații. Sezonul II. Sexting

Ai deschis vreodată telefonul și în loc de „bună dimineața” ai primit fotografia unui penis de la o persoană absolut necunoscută? Poate iubitul/iubita ta ți-a cerut o imagine mai intimă? Ai primit vreodată invitații la sex, pe rețelele sociale, de la străini? Sau poate tu ai fost cel sau cea care a inițiat această discuție? Dacă da, atunci cel mai probabil cunoști deja ce e sextingul. În cadrul acestui episod ne-am propus să descoperim mai multe aspecte ale acestui fenomen. 

Productie audio: www.movingrecords.ro

Dec 12, 202036:55
#sexplicații Ru. Sezonul II. Masturbarea

#sexplicații Ru. Sezonul II. Masturbarea

Мастурбация может быть не только приятным, но и полезным занятием, если это только не происходит с избытком. Как вы поняли тема сегодняшнего выпуска – мастурбация.

Мы поговорим с Андреем Колиогло. Он гомосексуалист. Андрей расскажет нам, что ему больше всего нравится в процессе мастурбации, что стимулирует его воображение, а также о том, что нового он хотел бы попробовать. Также гостем сегодняшнего выпуска стала психолог Вера Урсу, которая расскажет нам о важности мастурбации, о том, влияет ли эта деятельность на получаемое от секса удовольствие, а также о влиянии мастурбации на самопознание.

Productie audio: www.movingrecords.ro

Nov 28, 202030:59
#sexplicații. Sezonul II. Masturbare

#sexplicații. Sezonul II. Masturbare

Masturbarea, un subiect atât de controversat. Când o facem? Cum o facem? Când înțelegem că am devenit dependenți? În cadrul episodul curent veți afla mai multe despre această activitate. Vorbim cu Cristina Miron, tânăra care dă cele mai tari petreceri din oraș, care ne va povesti despre experiențele ei și sexologa Natalia Pavalachi, care ne va spune din unghi științific de ce e important să ne masturbăm, cum depășim dependența și cum masturbarea ne influențează viața sexuală. 

Nov 21, 202030:32
#sexplicații Ru. Sezonul II. Filmele porno

#sexplicații Ru. Sezonul II. Filmele porno

В сегодняшнем выпуске ​​мы говорим о порнофильмах, их влиянии на подростков и не только.  

Нашей гостьей стала девушка из Молдовы, бывшая моделью Gucci, Екатерина Нарва, которая расскажет нам о своем опыте просмотра порнофильмов и что она думает о просмотре таких видео в паре. Кроме того, сексолог Мариана Сиверенко объяснит, что мы можем узнать из фильмов для взрослых, и  что нужно учитывать, если мы решили ввести некоторые моменты из таких видео в свою жизнь.  

Productie audio: www.movingrecords.ro


Nov 07, 202027:44
#sexplicații. Sezonul II. Filmele porno

#sexplicații. Sezonul II. Filmele porno

În primul episod din noul sezon discutăm despre filmele porno și influența lor asupra adolescenților și nu doar. Vorbim cu Anne Marie Chelariu, tânăra de la Vlog-ul de Marți din România, care face educație sexuală cu seria de #SexTALK. Timp de opt ani, de când face vlogging, Anne a crescut deja o comunitate de aproape jumătate de milion de fani pe Youtube, iar Instagramul ei păstrează aceeași direcție de educație, discuții pe bune și sfaturi.

Oct 30, 202040:27
#sexplicații - prezervative - ru

#sexplicații - prezervative - ru

В этом выпуске речь будет идти о презервативах: что делать, если они порвутся, как правильно выбрать средство защиты и обязательно ли более дорогие презервативы лучше. Мы поговорим с Федором Бурка, который поделится с ним нами тем, как он узнал о существовании презервативов, как покупал презервативы впервые первый раз в жизни и насколько полезно читать инструкции. Кроме того, фармацевт Марина Барабас расскажет о типах презервативов, как их правильно выбирать и хранить, а также о предпочтениях молодых людей.

Sep 11, 202028:20
#sexplicații - prezervative

#sexplicații - prezervative

În acest episod vorbim despre prezervative, ce trebuie să faci când acestea se rup, cum să alegi corect un prezervativ și dacă prezervativele mai scumpe sunt neapărat mai bune. În cadrul ediției vorbim cu Marcel Lazăr care ne va povesti experiența sa, cum a aflat despre existența prezervativelor, cu ce sentimente l-a procurat pe primul și cum îți poate fi de folos citirea instrucțiunilor. Totodată, discutăm cu Tatiana Cotoman, farmacistă la Felicia, despre tipurile de prezervative existente, preferințele tinerilor, profilul cumpărătorilor și modul de păstrare a acestora. 

Aug 28, 202019:60
#sexplicații - boli cu transmitere sexuala - ru

#sexplicații - boli cu transmitere sexuala - ru

Сегодня мы говорим о заболеваниях, которые передаются половым путем. 

Это специальный выпуск, в котором мы решили не ставить молодых людей в неловкое положение, чтобы они рассказывали о инфекциях и воспоминиях, которые им дорого обошлись. Именно поэтому у нас для вас исключительно информативный материал. 


Aug 21, 202019:34
#sexplicații - boli cu transmitere sexuală

#sexplicații - boli cu transmitere sexuală

În acest episod vorbim despre bolile cu transmitere sexuală. Este o ediție specială, în care am decis să nu punem tinerii în situații incomode, relatând despre lucrurile, infecțiile și amintirile care se cicatrizează mai greu și venim cu un material informativ. În acest episod avem o discuție cu medicul dermato-venerolog, din cadrul centrului prietenos tinerilor „Neovita”, Dumitru Rubanovici. Dumitru lucrează timp de 16 ani în cadrul centrului, prin urmare, a reușit să trateze nu doar o singură generație de tineri adolescenți care se confruntă cu bolile cu transmitere sexuală.

Aug 10, 202016:29
#sexplicații - poluții nocturne - ru

#sexplicații - poluții nocturne - ru

Если о ночных поллюциях - о непроизвольном выделении семени - знает каждый мужчина, то для женщин это еще неизведанная тема. Дискуссии в обществе на эту тему сводятся к нулю, а половое воспитание мы получаем из интернета, книг, которые прячем подальше от людских глаз, а также из фильмов для взрослых. 

Мужчины неохотно говорят об этом явлении и оставляют его в тени, пытаясь избежать смущения, которое они испытывали в подростковом возрасте, когда впервые столкнулись с поллюциями. Даже если это абсолютно нормальное явление, отсутствие дискуссий о нем может привести к стрессовым ситуациям для молодых людей. 

Jul 31, 202017:54
#sexplicații - poluții nocturne

#sexplicații - poluții nocturne

Poluțiile nocturne, această noțiune pe cât este de familiară genului masculin, pe atât este de ciudată și necunoscută pentru genul feminin. Discuțiile despre poluții nocturne sunt reduse la zero în societate, iar educația sexuală pe care o primim este preluată din pagini incognito, cărți ascunse și filme pentru adulți.

Bărbații sunt reticenți să vorbească despre acest fenomen și îl lasă în urmă, încercând să eradicheze astfel jena pe care au resimțit-o în perioada adolescentină când au avut primele vise umede. Chiar dacă este un fenomen absolut normal, lipsa discuțiilor despre acesta poate cauza situații stresante și experiențe traumatizante tinerilor. În cadrul podcastului de astăzi, încercăm să prezentăm cât mai multă informație utilă despre poluțiile nocturne, de ce au loc acestea, importanța lor, frecvența cu care pot apărea și miturile care roiesc în jurul acestora.

Jul 17, 202023:07
#sexplicații - pastile contraceptive - ru

#sexplicații - pastile contraceptive - ru

В этом выпуске мы говорим о противозачаточных таблетках и таблетках экстренной контрацепции. Большинство людей считают, что противозачаточные таблетки принимают только для предотвращения нежелательной беременности. Но это не так. Показания к применению этого типа таблеток могут быть разными.

Если менструация обсуждается поверхностно в школах, то репродуктивное здоровье и противозачаточные таблетки даже не упоминаются. В конце концов, мы дойдем до того, что подруги или «соседи» назначают молодым девушкам противозачаточные таблетки.


Jul 10, 202032:48
#sexplicații - pastilele contraceptive

#sexplicații - pastilele contraceptive

Despre pilulele contraceptive circulă o mulțime de mituri cum ar fi că tinerele se îngrașă sau rămân infertile, dar și despre modul de administrare a acestora. Atâta timp cât societatea trece sub tăcere existența acestor pastile, miturile și falsurile prind contur, și se propagă cu o viteză de invidiat după scenariul telefonului stricat. În emisiunea de astăzi vorbim despre pastilele de contracepție planificate și cele de contracepție urgentă, totalitatea de mituri care gravitează în jurul acestora, riscuri de administrare, moduri de întrebuințare, beneficii și mituri, pentru că la sigur sunt o mulțime. 

Jun 26, 202022:46
#sexplicații - menstruația - ru

#sexplicații - menstruația - ru

В сегодняшнем выпуске мы говорим о менструации с Лилией, молодой девушкой с левобережья Днестра, о проблемах менструации в XXI веке, о том, как она «украла» прокладку у своей мамы, о важности публичного обсуждения этой темы, почему мальчикам нужно знать, как можно больше о менструальном цикле и менструации, а также о покупке продуктов личной гигиены.

Jun 19, 202031:45
#sexplicații - primul sex - ru

#sexplicații - primul sex - ru

В первом выпуске мы пообщались с 22-летней девушкой с территории левобережья Днестра, которая рассказала нам о своем первом сексуальном опыте. Кроме того, обсудили ряд вопросов и стереотипов с гинекологом. Ниже вы можете прослушать первый выпуск подкаста.

Jun 05, 202029:12
#sexplicații - menstruația (Partea II)

#sexplicații - menstruația (Partea II)

Dacă în ediția precedentă am discutat despre lucrurile biologice care se întâmplă în organismul unei femei în timpul menstruației, care sunt cele mai frecvente mituri, care e diferența dintre ciclul menstrual și menstruație, în această ediție vorbim despre importanța comunicării dintre părinți și copii, dar și care e rolul tăticilor în ecuația de educare și informare a tinerilor, în raport cu menstruația și ciclul menstrual.

Apr 17, 202025:33
#sexplicații - menstruația (Partea I)

#sexplicații - menstruația (Partea I)

În această ediție vorbim despre diferența dintre menstruație și ciclul menstrual, conspirațiile în legătură cu scoaterea absorbantelor din geantă, de ce și genul masculin trebuie să cunoască despre menstruație, cât sânge pierde o femeie și cât de „necurate” sunt tinerele în timpul menstruației.

Mar 13, 202033:54
#sexplicații - primul sex (Partea II)

#sexplicații - primul sex (Partea II)

În cel de-al doilea episod „dezghiocăm” noțiunea de „a fi gata” să faci sex și cum înțelegi că a venit acel moment magic în care poți să simți plăcerea unui contact fizic. De asemenea, vom încerca să punem la punct momentele de pregătire și conștientizare a primei relații, în modul în care această să fie cât mai puțin traumatizantă.

Feb 18, 202036:49
#sexplicații - primul sex (Partea I)

#sexplicații - primul sex (Partea I)

O ediție a podcastului #sexplicații despre prima experiență sexuală din perspectiva unei tinere și ce zice specialistul despre importanța himenului în procesul de dezvirginare. 

Jan 30, 202022:16