
Studium Generale Leeuwarden
By Studium Generale Leeuwarden

Studium Generale LeeuwardenApr 29, 2022

Over schrijvers die bewust een 'kleine taal' zoals het Fries gebruiken, waarom doen ze dat?
Jesse van Amelsvoort deed PhD onderzoek naar minderheidsschrijvers. In deze podcast met Wytse Vellinga vertelt hij er meer over.

Anne Merkuur over haar onderzoek naar de veranderende Friese taal
Wytse Vellinga in gesprek met Anne Merkuur (Fryske Akademy) over haar onderzoek naar de veranderende Friese taal. Een onderwerp waar ze intussen al acht jaar mee bezig is.

De Friese identiteit
Marijke Roskam in gesprek met Bert Looper.
‘Wat is Fryslân?’, deze vraag proberen we te beantwoorden. We starten in 1200 en duiken in verleden, heden en toekomst. Wat maakt de Friese identiteit, welke ontwikkelingen en waarden horen daarbij en waarom zouden we bang zijn dat dat ‘Fries eigene’ zou verwateren?

Promoveren in Franeker
Marijke Roskam in gesprek met Annalies Outhuijse. Annalies promoveerde in 2019 op haar juridisch proefschrift met als centrale vraag waarom bedrijven vaker onder boetes uitkomen voor kartelvorming dan in andere rechtszaken. Bijzonder, want ze verdedigde haar proefschrift in de Martinikerk in Franeker. Inderdaad, ooit een van de belangrijkste universiteitssteden van Europa, de thuisstad van Annalies en nu weer even middelpunt van academische aandacht!

Krimp in Fryslân
Marijke Roskam in gesprek met Bettina Bock over Krimp in Fryslân. Ontvolking, ontgroening, vergrijzing, maar wat is de definitie van krimp precies en moeten we deze altijd negatief laden? En welk beleid geeft perspectief? Bettina Bock is bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland.

De flow van gesprekken
Marijke Roskam in gesprek met Namkje Koudenburg. Namkje Koudenburg is Universitair hoofddocent aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en doet al jaren onderzoek naar groepsprocessen en communicatie.