
Takle Livet Bedre
By Sigurd Stubsjøen og Rita Tellefsdal
Bonus: vi er også hypnoterapeuter, så pass på, du kan falle i transe mens du lytter!
Mer om oss her:
www.ritatellefsdal.no
www.sigurdstubsjoen.com
www.mittpusterom.com

Takle Livet BedreNov 19, 2023

64. Tanker om trauma: Hvordan bli hel etter å ha gått i stykker?
Vi har fått mange spørsmål om traumer i det siste og denne ganger skal vi ta utgangspunkt noe Dr Gabor Maté, har sagt om trauma: hvordan vi ikke vi
«If trauma is disconnection, then healing is the reunification or the discovery of the embodiment of that connection. Its becoming whole again, where you´re not split into all these defensive parts of you that are running your life»
og litt løst oversatt betyr det:
"Hvis traume er frakobling, er helbredelse gjenforening eller oppdagelsen av inkarnasjonen av den forbindelsen. Det er å bli hel igjen, der du ikke er delt opp i alle disse defensive delene av deg selv som styrer livet ditt."
I denne lange podcaten snakker vi om vår forståelse av dette; frakobling fra egen følelser, hvorfor det skjer og hva det gjør med oss. De mange små traumene er like ille, om ikke verre enn de store. De forblir ofte uoppdaget. Helbredelse handler om å bli hel igjen: om å gjenforenes med tapte forbindelser eller å oppdage en dypere forbindelse. Da må du tørre å se på det, kjenne på det - uten å retraumtiskeer
Mange vil kanskje kjenne igjen tankene fra arbeide med det indre barnet (det glemte barnet) og du trenger ikke å ha opplevd et traume for å a glede av denne episoden. Å ha levd et vanlig liv, vil gi deg små og store sår. Hvordan du velger å se på dem, er heldigvis innenfor din kontroll...

63. Hvordan velge riktig mann?
Er du på jakt etter en mann. Kanskje vi kan gi deg tips om hvordan gå frem.

61. Hvordan bli en karismatisk person?
Vi har fått inn et spørsmål fra en ung mann som ønsker å forbedre sin karismatiske fremtoning, så i dag skal vi dele en rekke konkrete tips som kan hjelpe deg med å øke din karismatiske tiltrekningskraft. Hvis du ønsker å grave dypere inn i dette emnet, kan du også sjekke ut Vanessa van Edwards, eksperten på kroppsspråk og karisma.
Karisma er noe som kan utvikles og forbedres over tid gjennom selvrefleksjon, praksis og læring. Det er ikke en egenskap som er forbeholdt noen få heldige individer, men noe som kan kultiveres av alle som er villige til å arbeide med det.
Karismatiske mennesker utstråler ofte en sterk selvtillit som kommer til uttrykk gjennom deres holdning og kroppsspråk. De er trygge på seg selv og det de representerer, men de er også gode til å lytte, være engasjert i andre og fremstår varme. Vanessa snakker om at stor grad av varme + stor kunnskap = karisma og det er noe av det vi snakker om i denne episoden.
Andre ting som er viktige er positiv energi og entusiasme som smitter over på andre. Folk føler seg inspirert og oppmuntret i deres nærvær. Ikke minst det å være autentisk og komfortable i sin egen kropp - uansett hvordan den er. Videre er det ting du kan gjøre med kroppsspråket for å fremstå mer karaismatisk og selvsikker - men pass på at det er ekte.
Vær fornøyd med den du er og ikke vær redd for å dele av dine styrker og svakheter. Ingen liker folk som tror de er bedre enn alle andre - så vær raus med humor og selvironi også!
Dette og mye mer utforsker vi i denne episoden.
Vanessa van Edwards: https://www.scienceofpeople.com/

60. Hvordan håndtere savnet etter barna annenhver uke?
Å gå gjennom en skilsmisse er en følelsesmessig utfordrende opplevelse, og det å savne barna når de ikke er hos deg annenhver uke - kan føre til en dyp følelse av tomhet og sorg.
Kvinnen som skriver til oss har i tillegg lagt merke til at hun har fått noen dårlige vaner når barna ikke er til stede, men er tøff nok til å innrømme det. Annenhver uke kan sorgen føles overveldende, og hun kommer ikke i gang med sitt nye liv. Var det riktig å skille seg når dette er den nye hverdagen, spør hun.
Hun søker råd og støtte for å kunne håndtere savnet av barna på en sunn måte og finne trøst og glede i livet sitt, selv når de ikke er til stede. Hun ønsker å finne måter å skape en mer meningsfull og sunn hverdag når hun er alene, og her og kommer vi med konkrete tips for å hjelpe henne håndtere denne vanskelige situasjonen.
Det er helt naturlig å lengte etter barna og føle at noe mangler, og det er tegn på stor kjærlighet og omsorg. Samtidig så er det viktig å fortelle deg selv nye historier om hvor barna er, hva de gjør osv - for det er områder i hjernen din som lyser opp og trigger sorgen hver gang du oppdager noe som mangler. Her får du mange konkrete råd som kan gjøre ukene du er alene, litt lettere

59. Når du blir sliten av egne tanker
I dag tar vi opp et spørsmål fra en ung mann som akkurat er ferdig med sin Master og har begynt i jobb. Mye er bra, men han blir utslitt tankene som konstant spinner rundt og tar ham med på en ufrivillig reise. Han bli usikker og klarer ikke å ta noen valg og han tviler på det meste. Livet som kunne vært fint, er grått.
Her snakker vi om hvordan kan han få kontroll over sitt eget tankespinn og oppnå indre ro og mot slutten lærer Rita bort en svært effektiv teknikk som kan hjelpe deg sortere noen tanker og få litt mer kontroll.
Tankespinn er en tilstand der tankene flyter raskt og ukontrollert gjennom sinnet. Dette fenomenet kan skje av flere årsaker, og det varierer fra person til person. Her er noen vanlige grunner til hvorfor dette kan skje:
Stress og angst: Stressfulle situasjoner eller økt angst kan føre til en overflod av tanker. Kroppens kamp-eller-fluktrespons aktiveres, noe som resulterer i en økt strøm av bekymringer og uro.
Søvnmangel: Utilstrekkelig søvn påvirker hjernens funksjon, inkludert evnen til å regulere tanker. Manglende søvn kan føre til økt tankespinn.
Depresjon: Mennesker som lider av depresjon kan også oppleve tankespinn. Depresjon påvirker tankeprosessene og kan føre til negative og uønskede tanker som gjentar seg.
Konsentrasjonsvansker: Personer med ADHD eller lignende tilstander kan oppleve racing thoughts som en del av sine symptomer, da hjernen kan ha vanskeligheter med å fokusere på en tanke om gangen.
For mye koffein eller stimulanter: Inntak av store mengder koffein eller andre stimulerende midler kan føre til økt tankespinn.
Overstimulering: Det moderne samfunnet er fullt av stimuli fra digitale enheter, sosiale medier og informasjonsoverflod. Dette kan overvelde sinnet og føre til racing thoughts.
Mangel på avslapning: Å ha tid for seg selv til å slappe av og bearbeide tanker er viktig. Mangel på slike pauser kan føre til tankespinn.
Det er viktig å merke seg at litt tankevirksomhet er normalt, men når tankene blir overveldende eller negativt påvirker ens daglige liv, kan det være nyttig å søke hjelp fra en profesjonell terapeut eller rådgiver for å utforske årsakene og utvikle teknikker for å håndtere tankespinn.

58. En ukjent, men effektiv terapiform
Sidney Banks utviklet de tre prinsippene (3 Principals) Thought, Consciousness, og Mind som en del av sin modell for å forstå menneskelig opplevelse og mental helse. Disse prinsippene har blitt integrert i en terapeutisk tilnærming kjent som "Three Principles Psychology" eller "Three Principles-Based Coaching."
Her får du høre litt om hva dette er og hvordan vi bruker disse prinsippene i terapi og vår egen erfaring med dette.
Teknikken kan hjelpe klienten med å utvikle økt bevissthet om tankene sine; observere og identifisere tankemønstrene som påvirker følelser og atferd.
Ideen om at tanker er flyktige og midlertidige er sentral i denne metoden, samt at de ikke nødvendigvis representerer sannheten eller virkeligheten. Dermed blir det også lettere å veilede klienten i å utforske alternative perspektiver og mer sunne måter å tenke på. Dette kan hjelpe redusere ruminative tanker om fortiden eller bekymring for fremtiden.
Det handler om å akseptere øyeblikket slik det er, uten å dømme det.
Ikke minst kan denne tilnærmingen hjelpe klienten med å utforske den dype visdommen som ligger i sinnet. Dette kan føre til en dypere forståelse av ens egne opplevelser og utfordringer, og oppmuntre klienten til å utforske sitt eget potensial og muligheten for personlig vekst og transformasjon.
Mange opplever en dyp indre fred og velvære uavhengig av ytre omstendigheter - noe som i seg selv er svært frigjørende..
Om du vil dykke mer ned i dette spennende stoffet kan du sjekke ut noen av disse:
George Pransky https://www.pranskyandassociates.com/
Micheal Neill https://www.michaelneill.org/
Elsie Spittle https://3phd.net/
Steve Chandler https://www.stevechandler.com/index.html

57. Hva slags forhold har du til din indre kritiker?
Alle har en indre kritikker, men ikke alle har like mye kontakt med den. Den kan føles som en indre uro, en bakgrunnsstøy eller en sabotør. Og ofte er folk så vant til å snakke hardt eller kritisk til seg selv at de ikke er bevisste hva som skjer. Men det er verdt å se litt nærmere på dette og her snakker vi om den positive intensjonen til de indre kritikeren. Hvordan den oppsto og hva du kan gjøre for å bli venn med den, få til en dialog og kan kontroll over den.
Å forstå og bli venn med den indre kritikeren som lever i alle mennesker er viktig av flere grunner:
Selvbevissthet: Å gjenkjenne denne indre stemmen gir innsikt i dine tankemønstre og følelsesreaksjoner.
Emosjonell regulering: Å takle den indre kritikeren hjelper deg med å håndtere følelser som skam og tvil mer konstruktivt.
Selvaksept: Forståelsen av at ingen er perfekte fremmer selvaksept og kjærlighet.
Vekst og utvikling: Kritikken kan motivere deg til å vokse og utvikle deg uten frykt for feil.
Bedre relasjoner: Håndtering av egen kritiker gjør deg mer empatisk og forståelsesfull i relasjoner.
Psykologisk fleksibilitet: Å bli venn med kritikeren øker din evne til å tilpasse deg ulike situasjoner.
Å bli venn med den indre kritikeren handler om å håndtere den på en sunn måte, uten å la den ha negativ kontroll. Dette er en rask måte å få et bedre forhold til deg selv på.

56. På tide å komme ut av sommerdvalen?
Sommerferien er over for i år og kanskje du sliter litt med å komme i gang igjen? Du er ikke alene om det og derfor snakker litt løst og fast om det å klare å skifte gir, tenke litt annerledes og utfordrer deg til å ta med deg det aller beste fra ferien og overføre det til hverdagen.
Det er engang hverdager vi har flest av og det er viktig å ta med deg noe av det beste, se på minnene og overføre de til noe du kan gjøre de neste mørke månedene. Det blir sommer igjen, men først skal vi gjennom en lang høst, en kald vinter og en vår full av håp. Men som alltid er det beste rådet å være der du er - altså tilbake på jobb og på jakt etter litt motivasjon og et girskifte.

55. Hvordan gjøre ferien best mulig?
Dette er den siste episoden på denne siden av sommeren og her snakker litt om et viktig prinsipp:
"a growth or fixed mindset" i relasjoner. Det vil si; å kunne velge et prosessorientert, lekent og nysgjerrig sinn fremfor et som er mer begrensende og ekskluderende. Dette gjelder både hvordan du snakker til deg selv, og hvordan du snakker med andre. Og her går mange familier i en "forventningsfelle" for alle ønsker seg forskjellige ting og ikke alle snakker høyt om det..
I denne episoden får du noen tips til hvordan du kan nyte livet med familie og barn, senke skuldrene og være tilstede. Som Rita sier; tenk om du som 90 åring kunne sett tilbake på denne dagen: hva hadde ditt fokus vært da? Hadde du gledet deg over?
Legg vekk mobilene og ha det gøy sammen - lek og lær hverandre å kjenne og ha en riktig god sommer der du er!

54. ADHD diagnose som voksen
ADHD, eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder, er en nevrobiologisk tilstand som påvirker mellom 3-5 % av befolkningen. Det er viktig å merke seg at ADHD kan variere fra person til person, men de vanligste kjennetegnene er problemer med oppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Noen kan ha overvekt av oppmerksomhetsvansker, mens andre kan oppleve en kombinasjon av oppmerksomhets- og hyperaktivitetssymptomer.
En utfordring med ADHD er at diagnosen ofte ikke blir stilt før i voksen alder. Dette betyr at mange har gått gjennom hele skolegangen uten å forstå hvorfor deres tankeprosesser og oppførsel skiller seg fra andre. Det kan være en belastning å leve med et hode som ikke fungerer på samme måte som flertallet, og det kan etterlate spor i form av lav selvfølelse, frustrasjon og følelsen av å ikke passe inn.
Her har vi fått spørsmål fra en jente som har vært "flink pike" og prestert mye i løpet av sin skolegang. Hun har alltid strevet for å oppfylle forventningene og holde seg i takt med andre, men det har kostet. Tankene hennes vandrer ofte tilbake til spørsmålet om hvordan ting kunne ha vært annerledes hvis jeg hadde fått diagnosen før..Det er ikke uvanlig å lure på hva som kunne vært oppnådd hvis hun hadde hatt samme forutsetninger som sine jevnaldrende.
Men selv om ADHD kan bringe utfordringer, er det viktig å huske at det også kan være en kilde til styrke og unike egenskaper. Mange med ADHD har en unik evne til å tenke utenfor boksen, være kreative og tenke raske tanker. Med riktig forståelse og tilrettelegging kan de oppnå stor suksess på områder der deres unike talenter og interesser får skinne.
Når vi snakker om ADHD, er det også viktig å diskutere løsninger. Selv om det ikke finnes en "one-size-fits-all" tilnærming, er det en rekke strategier og tiltak som kan hjelpe en person med ADHD til å håndtere utfordringene og utnytte potensialet sitt. Dette kan inkludere strukturerte rutiner, organisatoriske verktøy, terapi, medikamentell behandling og støtte fra et støttenettverk. Det er også viktig å fremme forståelse og aksept for personer med ADHD i samfunnet, og tilby tilpassede lærings- og arbeidsmiljøer som kan støtte deres individuelle behov.
Det handler om å forstå og akseptere seg selv, finne styrkene sine og søke de rette strategiene og støtten for å navigere Selv om det kan være utfordrende å leve med ADHD, er det også muligheter for vekst, mestring og suksess.

53. En tanke er kun en tanke, ikke noe mer
Her besvarer vi et spørsmål fra en kvinne i slutten av tyveårene som har mye på stell, men sliter med forholdet til tankene sine. Hun er kritisk til sine tanker, hun overtenker, lager katastrofescener og er stekt preget av "hva jeg burde eller skulle ha gjort" Og hun er ikke alene. Dette er noe vi ofte på kontoret hvor vi svært ofte møter vi mennesker som henger seg opp i tankene sine. De fordømme seg selv fordi de tenker en tanke, og/eller skremmer seg selv fordi de tror på andre tanker. Dette gjelder særlig de som har høy grad av nevrotisisme / angst / OCD.
Rita bruker ofte å si at en tanke bare er en tanke - ikke en sannhet, og at tanken ikke behøver å blir større enn du gjør den - og dette er utgangspunktet for denne samtalen. Vi forsøker som alltid å ha fokus på løsning og å gi deg kontroll - gjennom å endre ditt perspektiv.

52. Avhengig av mobilen?
Er du en av dem som har med deg mobilen, overalt? Som ligger i sengen og scroller istedenfor å sove? Ser på tv mens du samtidig sjekker mobilen? Følger du med på hva andre sier og gjør, kommenterer og tenker på andres liv? Tenker du på hvor fint livet ditt kunne vært, hvis du bare hadde den bilen, de klærne, den kroppen eller det huset?
Vi påstår at overdreven mobilbruk har mange negative konsekvenser: de ødelegger konsentrasjonen din, du kaster bort mye tid til "ingenting", dine relasjoner vil sannsynligvis lide under det - som du ser mer på telefonen enn på dem, og det fra tar deg natte søvn. Så hvorfor er det så vanskelig å legge den vekk når de fleste er enig at mobilen tar for mye tid?
Vi ser litt på dopaminsystemet og stiller noen spørsmål det kan være lurt å svare på - for å få et bedre forhold til telefonen din.

51. En nøkkel til mental helse
En av de beste måtene å få litt mer kontroll ditt indre stress, handler om å forstå konseptet om Stimuli og Respons. For mellom disse to begrepene ligger TID, og her får du vite hva du kan gjøre i tiden etter et stimuli - for å få bedre kontroll på livet.
Her får du noen gode spørsmål som kan hjelpe deg bryte vanen du har med å svare det du alltid har gjort. Vi snakker også litt om det å føle seg urettferdig behandlet og hvordan et persepsjons-skifte kan fjerne noe av den vonde følelsen. Når du lærer deg å se deg selv utenfra, i meta vil flere brikker falle på plass.
Dette konseptet kan du bruke til det meste, og når du har kontroll vil du oppleve at ditt indre stress går ned - og din mestring går opp.

50. Barnet mitt er autist
Her besvarer vi noen spørsmål om autisme. Vi er ikke eksperter på dette, men vi har opp gjennom årene behandlet mange barn og unge som faller innenfor autisme-spekteret. Vi har også jobbet mye med foreldre og pårørende til de som er litt annerledes enn andre, og her kan du få litt innblikk i hvordan vi tenker og jobber med denne gruppen mennesker.
Som alltid handler det om å finne det unike ved ethvert barn og hjelpe det finne mestring. Det å viktig å avstemme egne forventninger med virkeligheten og glede seg over det som er bra. Ikke minst er det svært viktig å få avklart om barnet har angst eller autisme - fordi det som kan hjelpe den ene - vil kunne skade den andre..

49. Når dysfunksjonelle forhold blir normalt
I vår jobb ser vi mange par som holder sammen, på tross av en svært dysfunksjonell dynamikk. Det å krangle, overse hverandre, kalle hverandre stygge ting og leve i et dårlig forhold - har blitt normalisert.
Det er svært uheldig, ikke minst for barna som lever i et slikt miljø. For de legge listen for sine fremtidige forhold - basert på hva de har sett og opplevd. De kan ville gjøre noe annet, men uten en aktiv avlæring, vil de bli som sine foreldre.
Så spørsmålet er, ønsker du dine barn et forhold som du har til din partner?
Hvis svaret over ikke er et klart ja - bør du høre på dette og kanskje få noen nye tanker om hva vi tenker er dysfunksjonelt og tidvis giftig atferd i et forhold. Vi går gjennom en liten sjekkliste og du får som alltid noen ideer til hav du kan gjøre for å forbedre livet og ta kontroll over det som er.
Det er aldri for sent, men du må være villig til å være ærlig med deg selv og partneren din.

48 Rejection Sensitive Dysphoria - livredd for å bli avvist -6 mai
Ingen liker å bli kritisert og avvist, men det er noen mennesker som opplever dette mye mer intenst og smertefullt enn andre; de med Rejection Sensitivity Dysphoria. Kanskje har du ikke hørt om det, men har du hørt om ADHD? Da kjenner du helt sikker noen som lider av dette også, for dette er en av hovedproblemene for de med ADHD.
Det er som å gå rundt med åpne sår og være redd for at noen skal komme borti deg. Hva skjer da? Du bhbekytter deg, trekker deg unna og ender opp med å tenke mange tanker om hvorfor du er som du er, kanskje være sint eller såret over at andre ikke tar nok hensyn osv. Alt dette kan trekke deg ned i et mørkt hull og her snakker vi litt rundt RSD så du blir litt klokere.
Og når du vet mer - er du bedre forbedret og kan ta bedre valg.

47. Hvordan takler du stress?
I dag blir det snakk om stress - som kan bli til angst - som igjen kan gjøre av livskvaliteten går ned. Vi diskuterer fritt rundt noen klienter og kommer som alltid med noen løsninger og betrakninger som kanskje kan få deg over på et annet spor. Du vil nok kjenne deg igjen i disse jentene vi snakker om; de som jobber hardt og mye - som tar vare på de rundt seg og går med et indre stress, som de ofte skjuler bak et smil. Mange rundt vet ikke engang at disse er stresset, og det som ofte skjer er at de blir tatt for gitt. Denne episoden handler om de som tar var på andre, og som kanskje glemmer seg selv litt.

46. Betinget kjærlighet gjør vondt
Hva er konsekvensene av betinget kjærlighet i barndommen? - spør en mann som lurer på om hans mentale og emosjonelle utfordringer i voksenlivet - stammer fra dette.
Han forteller han kommer fra en bra og typisk norsk familie med bra økonomi - og sett utenfra har han hatt "alt". Men det som ikke var synlig for andre, var hvor betinget kjærligheten var og er. Han har måttet leve opp til foreldrenes standarder og går fremdeles med en usikkerhet i bakhodet; hva hvis de ikke er fornøyde? Hva hvis det jeg presterer ikke er bra nok?
Hva om JEG ikke er bra nok?
Her trekker vi noen store linjer, og ikke minst blir du utfordret til å se på ditt eget forhold til deg selv. Denne episoden ble kunne blitt svært langt, men vi bestemte oss for å lage en oppfølgings-episode om "det indre / glemte barnet" som kommer senere.

45. Hvordan finne gode venner i voksen alder?
Visste du at ca halvparten av alle vennskap tar slutt i løpet av 5-7 år? Omtrent det samme som for parforhold - men må det være slik? Det er en syklus, men de beste vennskapene består OM du er villig til å jobbe for det.
I denne lange episoden svarer vi en ung kvinne som har reist mye tidligere, og som nå befinner seg i en ukjent situasjon når hun endelig kommer tilbake til Norge. Alle gamle venner er opptatt med sine nye liv, og gamle og gode venskap er ikke lenge de samme. Hvordan kan jeg finne nye gode vennskap er hennes hjertesukk. Det som tidligere var lett; å få nye venner - har vist seg tøffere enn før.
Her reflekterer vi litt over viktigheten av vennskap og hvordan vi både kan skape nye og ikke minst holde liv i de gamle og de beste vennskapene..

44. Hva skjedde med livsgleden?
Hva skjer med livsgleden når vi blir voksne? Må gleden forsvinne når vi blir tunget av ansvar, gjeld, forpliktelser, jobb og barn? Hva er våre forventninger og hvordan kan vi finne tilbake til den gode, glede og lekne følelsen vi hadde som yngre.
Her besvarer vi et spørsmål fra en anonym kvinne i slutten av 20 årene som har mistet livsgnisten, til tross for at ingen galt har skjedd. Livet er bra, men hun har det ikke bra. Og hun er ikke alene.
Mange opplever at dagene glir over i hverandre, rutiner og ansvar, logistikk og en kamp mot klokken gjør at livet nok ikke blir slik vi trodde de skulle bli. Og hav gjør vi når vi merker at vi er på feil sted?
Stopper opp og sjekker status - og tar ut en ny kurs - før vi beveger oss videre.
Her får du noen tanker om hvorfor dette oppstår og mange mulige veier som leder til et litt mer levende og gladere liv.

43. Kan "nudging" endre livet mitt?
Har du hørt om NUDGING, og kan det endre livet ditt som innsenderen spør om? Det korte svaret er ja, og her går vi litt gjennom hva det er og hvordan du kan bruke dette på en praktisk måte.
Begrepet stammer fra det engelsk og betyr et liten dytt, og hele prinsippet handler om at du får en dytt / en påminner fra miljøet - som gjør at du kan endre vaner mye lettere. OM du f.eks vil begynt å trene, eller å blir flinkere hva som helst - kan du benytte denne teknikken. Det eneste som stopper deg er fantasien, men her får du allerede noen tips og resten er opp tl deg.
Lek og lær og ha det gøy underveis. Her kan du ikke gjøre feil, bare lære mye nytt :)

42. Er det noe galt med meg når terapien ikke virker?
En ung mann er usikker på om han skal fortsette med terapien som han ikke synes det hjelper. Han er fortvilet og lurer på sitt eget ansvar og hva han kan forvente i terapi. Her svarer vi litt løst og fast om forholdet mellom klient og psykolog, og du vil se at vi jobber litt annerledes enn endel andre som f.eks de som er freudianske i sin tilnærming. VI vil også understreke at mannen har fått direkte hjelp av oss og ikke lenger er i fare.

41. Hvordan er det egentlig å jobbe som psykolog?
Vi har fått noen spørsmål fra en jente som vurderer å bli psykolog, og som vite litt mer om hvordan jobben vår egentlig er. Her snakke vi løst om hva vi mener er de viktigste kvalitetene en psykolog er.
VI diskuterer våre strategier for å takle tøffe dager og hvordan vi selv forsøker å følge egen råd, men ikke alltid klarer det. Då får rett og slett innsikt i hvordan det er å jobbe som terapeut, noe vi mener er verdens beste jobb.

40. Når mor og datter ikke kommer overens
Rita møter en opprørt kvinne på Finnskogtoppen og her kommer svaret vårt til henne :) Hun var så lei seg fordi morgen alltid skuffet henne. Og det kan gjøre like vondt å føle at mamma ikke er der for deg, når du er 50 som når du er 5 år. Du kan forstå at mye med hodet, men hjertet skriker og lengter..
Hvorfor er det så ofte problemer mellom mor og datter? Dette er et stort tema, men her belyser vil noe av det vi ofte se på kontoret og kanskje kan det hjelpe deg få et litt bedre forhold til din egenemor også...

39. En lett tilgjengelig mirakelpille
Vi påstår at takknemlighet er det aller beste du kan gjøre for å få det bedre!
Ikke bare akkurat nå i øyeblikket, men også på lang sikt. De siste årene har det vært forsket mye på effekten av denne sinnstilstanden - som vi alle har tilgang til med et lite skift i tankesettet.
Kunne du tenkt deg å bli gladere, føle deg mindre stresset, få et bedre immunforsvar, kjenne at selvfølelsen vokser, oppleve mer tilstedeværelse og mening i livet, få dypere vennskap og bedre romantiske relasjoner? Da kan du høre på denne og la deg inspirere til å tenke litt annerledes.
Som alltid - ord uten handling er lite verdt, så test ut det vi snakker om, og se hva som skjer? Husk også at det kanskje vil føles utvant fordi du ikke har gjort det så mye - men øvelse gjør mester.
Og dette er noe det er verdt å trene litt på - og el gjerne med andre så dere kan hjelpe hverandre med å holde riktig fokus. Jeg lover du ikke vil angre!

38. Blanke ark i januar
Et nytt år starter i dag, og uansett hva du synes om året som er bak deg, så har du nå en gyllen sjanse til å gjøre noe med året som venter. Hvordan vi velger å se på fortiden, vil også prege fremtiden, så velg å tenke gode tanker og let etter læring.
Her får du får du høre hva vi tenker om et nytt år, og som alltid er det mange konkrete tips du kan benytte deg av med en gang.Det er viktig å være realistisk og sikte mot stjernene - samtidig. Og det er fullt mulig så lenge du fokuserer på selve prosessen.
Bruk litt tid på å tenke hvem du vil være i året som kommer, og ikke minst - hvem er du i ferd med å bli om du fortsetter å gjøre det du har gjort.. Så kan du begynne å leve som den personen du vil være, og når du forestiller deg hvordan du takler hindringer og ubehag - blir du ustoppelig.
Ett og ett steg i riktig retning vil garantert hjelpe deg oppnå det du vil!
Godt Nytt År :)

37. Hvorfor utsetter vi det vi vet må gjøres?
Er du blant dem som utsetter ting du vet du må gjøre? Eller er du en som alltid tenker at du skal få unna lister før du setter deg ned og slapper av? Her snakker vi om hvor forskjellige folk er, og vi har ulik tilnærming til hvordan du kan håndtere trangen til å utsette ting.
Du kan enten lære deg å stå i smerten og finne stadig nye opplevelser inni deg selv, eller du kan konkurrere med andre for de som liker et, eller prøv noe av de andre tingene vi snakker om her.
Det er mange måter å løse dette på, og bare du vet hva som fungerer best for deg. et vil di - du vet hva som fungerer etter at du har prøvd det...

36. Vil du lage produkter av frykt eller kjærlighet?
Ritas hode er fullt av bilder, og her kommer en morsomt metafor som du kan bruke til å forstå det meste av atferd og følelsene bak. Vi ser nærmere hva som kan skje når frykten er base for andre følelser, tanker og atferd.
Og som alltid ser vi på hva du kan gjøre istedenfor å velge den veien som gir deg flere vonde følelser, og det er mulig å gjøre noe med dette, så fort du ser hvor dine tanker og handler stammer i fra.

35. Selvkritikk og selvinnsikt
Smarte mennesker er ikke alltid de lykkeligste. Om du er en av dem som tenker mye, vil vite hvorfor og ikke minst: lytter til din indre kritiker kan det hende du spenner bein på deg selv. Å tenke for mye med negativt fortegn vil være ødeleggende for selvfølelsen din. Ikke minst går du glipp av mange muligheter fordi du kun ser det du allerede tror er sant: at du ikke er bra nok.
Du ser hindringer, og bekymrer deg kanskje både over det som kan komme til å skje og det du burde eller skulle ha gjort. Dette får du hjelp til å endre på her.

34. Ut av komfortsonen med et smil
Dette er en lattermild episode, da den ble spilt inn under noe utfordrende omgivelser. Et stort rom med ekko krevde at vi satt under et stort teppe med mikrofonen mellom oss, og vi sloss med både latter og fokus. Men, vi kom i mål og her kan du høre hvor viktig det er å være leken nok og modig nok til å gå ut av komfortsonen
Livet blir så mye bedre når du vokser, strekker deg, mestrer noe nytt og ikke er redd for å feile.

33. Hvordan forebygge høst-depresjoner?
Høsten er her og mange gruer seg til mørketiden. Høstdepresjonen starter ofte i november, mange sliter også i januar og februar. Men det kan forebygges og her får du flere konkret tips til hva du selv kan gjøre.
Om du du opplever å være på full fart ned i et mørkt hull allerede, og føler du ikke klarer å hjelpe deg selv, må du kontakte legen din. Snakk med noen utvalgte venner om hvordan du har det og gjør det du kan for å bremse utviklingen.
Som alltid er det lettere å forbanne enn å reparere, så denne episoden passer for deg som er villig til å få noen råd og selv gjøre noe med de vanene som du vel er dårlige for deg. Hesten er er flott tid å gjøre positive endringer. Du kan velge å gå mot strømmen og med små skritt i riktig retning, kommer du deg trygt gjennom de neste mørke månedene.
Se artikkel av Rita: https://www.ritatellefsdal.no/news/tag/følelser
Og et intervju om dette fra 2018 https://www.klikk.no/helse/hvordan-takle-morketiden-6700972

32. Søvntrening og tårevåte puter
Det å få en baby er en påkjenning og en velsignelse og nybakte foreldre ofte utslitte, særlig pga søvnmangel. Hvordan få en baby til å sove, og hva som er riktig og galt å gjøre, er dermed et viktig tema å ta tak i.
Men hvis babyen din ikke sovner av seg selv eller sover seks timer i strekk når den er mellom 4 og 6 måneder gammel, kan du være interessert i å lære om søvntrening.
En måte å trene babyen din på er med "cry it out"-metoden (CIO). Som navnet antyder, involverer det tårer ikke bare babyens, men sannsynligvis også dine. Dette er vanskelig å gjennomføre og lite trigger stresset så mye som barnegråt.
Selv om målet er godt; å hjelpe den lille med å lære den grunnleggende ferdigheten det er å sovne på egen hånd og berolige seg selv tilbake til å sove når hun våkner om natten - så er vi svært skeptiske til metoden og her går du vite hvorfor.
Cry it out, også kjent som ekstinksjonsmetoden, er en søvntreningsteknikk som innebærer å legge babyen din i sengen helt våken og la henne mase eller gråte til hun sovner – uten hjelp fra deg. Det betyr at du ikke vil mate for å sove, rocke i søvn eller bruke noen annen krykke for å få babyen til å drive av. Banen blir overlatt til seg selv og sovner til slutt - utmattet og på en tårevåt pute. Men hva er konsekvensene, hva sier forskningen og hva er vår erfaring..
anbefalt litteratur
The developing mind: https://www.adlibris.com/no/bok/the-developing-mind-9781462542758?gclid=Cj0KCQjwy5maBhDdARIsAMxrkw1E0vH795bVhMQXwb4uwD8f7Q7olNgweHqtP2Hu_qAv_Ps7GoFRAdkaAppAEALw_wcB

31. Imposter syndromet - redd for å bli avslørt
Imposter-syndromen; å tvile på sine ferdigheter, talenter eller prestasjoner er noe som 70 % av oss er innom en gang eller to i løpet av livet. For de fleste går dette over når de mestrer det de er redd for, men for noen blir det en vedvarende internalisert frykt for å bli avslørt som ikke bra nok. Tanker som hva v´hvis de finner ut, hva hvis jeg blir testet og feiler - preger hverdagen.
Til tross for mange eksterne bevis på deres kompetanse, tror ikke de som opplever dette fenomenet at de fortjener suksessen.De viser nesten alltid til en ekstern forklaring på at det går bra: eksamen var lett for alle, de var bare heldige med spørsmålene, læreren var for snill osv - og når de går dårlig er det alltid deres skyld. All syke og ingen heder.
Da imposter-syndrom først ble konseptualisert, ble det sett på som et fenomen som var vanlig blant høyt presterende kvinner. Ytterligere forskning har vist at det rammer både menn og kvinner, i den kollektive forstand at andelen som rammes er mer eller mindre likt fordelt på kjønnene.Fenomenet ikke er en formell psykisk lidelse.
Her svarer vi på et spørsmål fra en jente som sier: Jeg føler meg så utrolig ensom og alene. Alle rundt meg synes å ha det så fint, og når jeg treffer vennene mine smiler og ler jeg, men tenker samtidig:
Tenk om de visste hvordan jeg egenlig er? Tenk som de visste hvor dårlig jeg gjør det på skolen?
Hvor lite jeg får til? Tenk om jeg blir avslørt?
Å aldri være bra nok og ikke tørre å snakke om det, er smertefult som sangen til Chris Holsten beskriver:
"Stupe i havet
Var frihet for deg
Under vann for å skrike
Så ingen kunne høre deg."

30. Hvordan få god selvfølelse som voksen?
VI fortsetter med flere tanker om selvfølelse, for ikke alle er heldige med barndommen.
Noen opplever traumer, omsorgsvikt, mobbing og listen er lang over alt det som kan ødelegge en gryende selvfølelse. Hva kan vi gjøre når selvfølelsen ikke er på plass? Når vi gjør så godt vi kan, men allikevel aldri føler oss helt bra nok?
Her besvarer vi et spørsmål fra en som har en barndom full av traumer, en som har fått til livet på tross av mye motgang - men som fremdeles ikke føler hun er helt i mål. Hva gjør det med et menneske å ikke ha god selvfølelse og hva konkret kan du gjøre for å få det bedre med deg selv?

29. Hvordan bygger vi god selvfølelse hos barn?
Hvordan skaper vi trygge, sterke, glade barn med en sterk selvfølelse? Hva trenger disse små menneskene å oppleve for å takle livets små og store utfordringer - som venter.
Her tar vi et dypdykk i konkrete ting du kan gjøre, og hva du ikke skal gjøre for å lykkes med dette. Det handler om god kommunikasjon fra et tidlig tidspunkt, gode og nysgjerrige spørsmål, tilstedeværelse og at du tåler det de måtte fortelle deg. Barn som kjenner sine styrker og svakheter, og tenker godt om seg selv, klarer også å si nei og sette grenser i voksen alder. De ser vil enklere håndtere konflikter og motstå negativ påvirkning. Og da blir livet bedre for dem og for deg,
Om du ikke har barn ennå, kan du lære mye om deg selv og din egen barndom ved å lytte til dette. Vi snakker om selvfølelse, selvverdi og selvbilde hva vi kan konkret gjøre for å gi være barn en solid grunnmur de kan bygge videre på.
Og her er en ekstern link - full av flere konkrete tips.
https://www.dove.com/content/dam/unilever/dove/global/online_comms_/uniquely_me_pdf_norway_new_reduced-1804453.pdf

28. Og de levde lykkelige alle sine dager - eller?
Å være forelsket er en overveldende og deilig følelse. Men en forelsket hjerne er uten av stand til å tenke kritisk, så det er utvilsomt sant at forelskede gjør deg blind. Du er blind inntil forelskelsen sakte og sikkert går over eller transformeres til noe mer, noe annet - og hvordan det skjer - snakker vi om her. For en vanlig forelskede varer som regel bare mellom ca 6 - 24 måneder. Men kan vi gjør noe for å få den gode følelsen til å vare lenger? Her svarer vi på et spørsmål vi fikk om dette og enten du er i ett forhold eller håper å finne et godt forhold, vil du ha nytte av dette.

27. Kognitiv dissonans: når tankene er i konflikt med hverandre
Kognitiv dissonans er et begrep fra sosialpsykologen Leon Festinger i 1954. Navnet høres kanskje litt tørt og teoretisk ut, men det er et svært spennende tema!
Her snakker vi om konsekvensene av det å ha to eller flere uforenelige tanker i hodet, samtidig. Dette fører til en indre uro og et ubehag i kroppen, og vi ender med å gjøre ting vi ikke tenkte å gjøre, og vi skuffer oss selv og/eller andre.
Teorien har vært gjenstand for mye diskusjon og forskning, og betraktes som et viktig prinsipp for å forstå både motivasjon og holdningsendring. Når du får større innsikt i hva som skjer, har du også en mye større sjanse til å kunne gjøre noe med det. Og tankene dine kan du styre mer enn du kanskje visste.
Her er link til The Stanford PrisonExperiemnt gjort av ZImbardo I 1971som jeg nevner
https://www.youtube.com/watch?v=IRR7CwdHxUE
Og Milgrams sitt studie som Sigurd snakker om
https://www.youtube.com/watch?v=3YOox59J0Bk
Om du vil lære mer https://www.mittpusterom.com/

26.Hvordan forholde deg til helseangst?
Helseangst, eller hypokonderi, er en vondt form for angst. Dagene går med til å lete etter feil med kroppen og små ting som en sår hels, hodepine og smerter - tolkes som dramatiske sykdomstegn. De oppsøker ofte leger, bare for å bli beroliget en liten stund, men så kommer uroen og tvilen, og alle symptomene blomstrer opp igjen.
Det er en slitsom tilstand både for den som har helseangst og de rundt. Her snakker vi litt løst om hva vi tenker om dette, og hvordan du kan tenke litt annerledes om lidelsen.
For hvis du er redd for å dø, avslører du egentlig at du er glad i livet..
Om du vil lære mer gå inn på www.mittpusterom.com

25. Mer om traumer, sorg og skam
Vi fortsetter med traumer, for det er et stort tema som har mange lag. Her er vi særlig innom traumer i forbindelse med sorg, tap og sinne. Du lærer om noen svært spesialiserte nerveceller som leter etter det som engang var, men ikke lenger er - og det kan føre til langvarig smerte.
Det nytter ikke å bare skulle forstå traumer - de må bearbeides på et emosjonelt nivå. Her får du gode og konkrete tips hvordan du kan komme deg videre og forstå deg selv litt bedre.

24. Når er vi egentlig over et traume?
Traumer kan komme i mange former, dramatiske hendelser, tap, dødsfall, skilsmisser og mindre ting som også berører deg dypt. Noen ganger kan man bli sittende fast og her ser vi på hvordan spesifikke celler i hjernen faktisk fyrer av signaler som gjør at du fortsetter å lete etter det som var, men ikke lenger er.
Selv om du vet er det borte - fortsetter du å lete og forvente å finne det. Og da kan smerten sitte lenge, og det å jobbe med denne kunnskapen kan hjelpe deg gi slipp.
Hvor mye du savner noe eller noen handler om tre ting: tid - rom og emosjonell tilknytning ifølge ny forskning. Her ser vi mer på hvordan du kan jobbe deg gjennom slike hendelser og er som vanlig innom mange historier som kan inspirere deg.
PS. litt dårligere lyd da opptaket ble gjort på en båt.

23. Hvordan bekymre deg mindre og leve mer?
Bekymringer er en del av de flestes liv. Men hva velger du egentlig vekk, når du sier ja til bekymringer?
Her deler vi litt om hva folk flest bekymrer seg over, hva vi kan bekymre oss over og ikke minst får du mange forskjellige måter å håndtere dine bekymringstanker på.

22. Det usynlige mennesket blir ikke tatt hensyn til
Rita ble inspirert av en klient igjen, og denne gangen snakker vi om hva som skjer med de litt for snille barna. De som ikke tar plass, de som bare er greie og de som av forskjellig grunn lærer å klare seg seg litt for tidlig. Det har konsekvenser for voksenlivet og kanskje kjenner du deg igjen? igjen havner vi på temaet; identitet.

21. Den overveldende angsten
Her får du høre om Sigurds personlige møte med angst for mange år siden, og hvordan han jobbet seg ut av det. Vi diskuterer også våre forskjellig tilnærminger til å jobbe med angst på kontoret. Kanskje får du noen ideer til hvordan du tenke annerledes på angst, og kanskje får du mer innsikt i de som lider av dette..
For det er så mye som ca 25 % av Norges befolkning har lidd av en angstlidelser i løpet av livet, og 10 % lever med det angst daglig. Angst er en fryktelig vond følelse av uro, anspenthet og smerte som hindrer et godt liv og det er viktig vi alle vet litt mer om hvordan vi kan håndtere det.

20. Motivasjon gjennom smerte & Sigurd er 11 kg lettere
Her får du høre hvordan Sigurd taklet søtsuget som gjorde magen hans litt for stor. Det faktisk ikke alltid lurt å se for deg et godt sluttresultat, eller gi selv selv belønning når X skjer. For å få en varig ending kan du bruke det motsatte bildet og se hvor ille det er i ferd med å bli.
Det er lettere enn du tror og kanskje blir du også litt inspirert til å gjøre noen positive endringer?

19. Hvorfor får jeg ikke en mann?
Her svarer vi en fortvilet, vakker kvinne som nærmer seg 40 og føler at hun er i ferd med å gi opp tanken på kjærligheten. Vi snakker litt løst og fast om hva hun, og ikke minst også gutta kan gjøre - for å få et forhold. Kanskje vi skal ta tilbake leken og gjøre det litt mindre seriøst? VI har ingen fasit - men du blir nok inspirert eller engasjert..

18. Forstår du kjærlighetens mange språk?
Hvordan vet du alt noen er glad i deg? Og ikke minst - hvordan vet andre at du er glad i dem? Det er viktig å vite, særlig nå det kommer til å forstå hverandre over tid. Her kan mange trå feil - og når du ser hva du gjør, er det ganske enkelt å justere.
Her tar vi utgangspunkt i Gary Chapman som skrev en bok som tok mange med storm: "De fem kjærlighetsspråkene" og selv om ikke vi bruker denne boken aktivt i vår terapi, går vi innom de fem forskjellige måtene vi kan uttrykke kjærlighet på.
TID
FYSISK NÆRHET
ANERKJENNEDE ORD
TJENESTER
GAVER
vil du ta testen - sjekk ut dette: https://www.5lovelanguages.com/quizzes/love-language

17. Fortrengte minner og følelser påviker deg mer enn du tror
Hvis du føler at du sitter fast i noe fra fortiden, vil du like å høre denne episoden. Her snakker vi om hvordan og hvorfor vi husker forskjellige ting, og hvordan minner kan bli ganske forvridd når de blir fortrengt over tid. Sannheten er subjektiv, og når du skjønner mer av dine egne triggere - vil du kunne gjøre noe annet i fremtiden.

16. Finnes det en løsning på ensomhet?
Ensomhet har nesten blitt en folkesykdom. Altfor mange sitter hver for seg oog kjenner på et savn etter noe de enten har hatt, eller drømmer noe de ikke har hatt. Begge deler er vondt og her snakker vi om hva du kan gjøre, om du føler deg ensom. Å knytte bånd til andre tar litt littt tid, men her får du noen ideer om hvordan du kan tenke litt annerledes rundt tema - så du får energi til å gjøre noe med det.

Hvorfor er kommunikasjon så vanskelig?
Her får Rita testet sine kommunikasjonsevner, og må svare på et negativt ladet spørsmål uten å vri det om til noe positivt. For det å forholde seg til andre mennesker virkelighet er en del av oppskriften for å få til god kommunikasjon!
Her får du høre om mange fallgruver det er lett å gå i, og når du kjenner dem igjen - kan du også gjøre noe med det.
Link til Dr. John Gottman: https://www.gottman.com

Hjelp vi har en tenåring i huset!
Tenårene er en tøff periode. Både for de som opplver det på kroppen og de må forholde seg til dem. De søste små barna ble pluteslig lange, selvsteinge og rebelske mennesker som som regel mener det motsatte av far og mor.
Vi mener et godt forhold til tenåringen starter når de er helt små, men om dere ikke har hatt den beste starten - er det ikke for sent. Dette ble den lengste podcasten så langt, så her finner du mange tips som vil gjøre livet med tenåringen lettere.
Men vi har mer på lager - og neste podcast blir derfor om kommunikasjon igjen :)