Skip to main content
Spotify for Podcasters
PSY.MOON Podcast

PSY.MOON Podcast

By Simone Scherpenzeel

Simone is Psycholoog en Geboortetrauma Therapeut. Met haar bedrijf PSY.MOON helpt zij moeders herstellen van traumatische ervaringen rondom zwangerschap en geboorte en coacht zijn vrouwen in de preventie hiervan. Hiernaast is zij co-opleider bij ZOBEVALIK, waar vrouwen worden opgeleid tot traumapreventie coach. De rode draad in alles is de diepere emotionele laag en bewustzijnsgroei. Deze podcast zal jou ook aanraken in je bewustzijn. Het zet je aan het voelen. Wat wil ik? Waar sta ik? Hoe werkt dit bij mij? Simone deelt haar eigen bewustzijnsreis, meditaties en interviews met moeders/experts.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Verlies - In gesprek met Brun Kuipers #7

PSY.MOON PodcastSep 19, 2023

00:00
58:57
Verlies - In gesprek met Brun Kuipers #7

Verlies - In gesprek met Brun Kuipers #7

Verlies is inherent verbonden met trauma, dus eigenlijk is dit thema altijd actueel in ons werk. In deze aflevering gaan we echter specifiek in op het verliezen van een kind, tijdens of na de zwangerschap. Wat betekent die voor een moeder en haar omgeving? En hoe kunnen de coaches en therapeuten van het ZBI centrum je hierin ondersteunen?


www.zobevalik.nl

Sep 19, 202358:57
Vaders hebben ook gevoel - In gesprek met Brun Kuipers #6

Vaders hebben ook gevoel - In gesprek met Brun Kuipers #6

De titel zegt genoeg! In deze podcast gaan we in op de rol die partners spelen in het geboorteproces en ook waarom vaders flink last kunnen hebben van alles wat er kan gebeuren rondom deze ingrijpende gebeurtenis. Zoals je gewend bent gebaseerd op de wetenschap (en wat hierover nog onderzocht mag worden :)).

www.psymoon.com

www.zobevalik.nl

Apr 07, 202357:43
De effecten van de ZOBEVALIK Coaching - In gesprek met Brun Kuipers #5

De effecten van de ZOBEVALIK Coaching - In gesprek met Brun Kuipers #5

Deze aflevering is de aftrap van een tweede PSY.MOON Podcast seizoen. De Podcast heeft een tijd stilgelegen, deels doordat mijn praktijk zo snel groeide en er weinig tijd overbleef, deels omdat ik zelf net weer terug ben van zwangerschapsverlof na de geboorte van ons derde kindje, onze lieve Lola. Over deze zwangerschap en geboorte wil ik ook graag nog een aflevering opnemen, maar voor nu ga ik eerst weer in gesprek met Brun. We hebben nog zoveel te delen!

De ZOBEVALIK Coaching is nu twee jaar onderweg en inmiddels hebben meer dan 30 moeders gebruik gemaakt van deze emotionele voorbereiding op de geboorte van hun baby. We bespreken de effecten van de ZOBEVALIK Coaching tot nu toe. Wie heeft voor dit traject heeft gekozen, wat zijn hun ervaringen, waarin profiteren deze moeders, hoe hebben ze de nageboortetijd ervaren, en welke signalen geeft een baby eigenlijk? Wat zegt Reflux of koorts eigenlijk over hoe de bevalling is verlopen?

Kortom: de aflevering zit weer bommetjevol met waardevolle kennis over geboortetrauma en de preventie hiervan. Pak wellicht pen en papier erbij, herhaal de aflevering en deel hem met iedereen die dit zou moeten horen.

Meer informatie over de ZOBEVALIK coaching of opleiding? www.zobevalik.nl

Meer informatie over mijn praktijk en aanbod? www.psymoon.com

Volg ons op Instagram:

@zobevalik

@degeboortespecialist

@psymoon_birth_traumatherapist

Sep 22, 202201:16:27
De onzichtbaarheid van geboortetrauma - In gesprek met Brun Kuipers #4

De onzichtbaarheid van geboortetrauma - In gesprek met Brun Kuipers #4

In navolging op de voorgaande aflevering, waarin we spraken over het belang van traumabewustzijn, volgt hier de 4e aflevering met Brun Kuipers. We spreken opnieuw over trauma rondom de bevalling en slaan de brug naar preventie en het herkennen van geboortetrauma. Want hoe kan het toch dat er zoveel vrouwen zijn die niet in de gaten hebben dat er sprake is van trauma? Brun vertelt over haar laatste wetenschappelijk onderzoek (2020).

Een van de uitkomsten is dat moeders geen verband lijken te leggen tussen hoe ze zich nu voelen en wat er toen is gebeurd. Een belangrijke verklaring is de dissociatie die optreedt. Een natuurlijke, beschermende reactie van je brein, wanneer je niet kunt vechten of vluchten. Het voorkomt opnieuw met pijn in aanraking te komen die je toen hebt ervaren.

Het moederschap, een nieuwe zwangerschap kan echter een grote trigger zijn. Tel daarbij op dat een ander gevolg van trauma kan zijn dat je geen hulp meer vraagt…

Je leest het, weer genoeg ingrediënten voor een waardevolle aflevering!

Nov 19, 202101:13:12
Het grote belang van Traumabewustzijn - In gesprek met Brun Kuipers #3

Het grote belang van Traumabewustzijn - In gesprek met Brun Kuipers #3

Deel 3 in de podcast-reeks met Brun Kuipers. (Vorige twee gemist? Check episode 30 en 31, waarin deel 1 en 2 te beluisteren zijn.) 

In deze aflevering staat ‘traumabewustzijn’ centraal. Wat is het? Waarom is het zo belangrijk? Waarom is trauma zo’n moeilijk woord? Waarom ontstaat er vaak een error als de woorden ‘geboorte’ en ‘trauma’ in een zin genoemd worden? Waarom toch zo essentieel om te blijven benoemen?

Bewustzijn is 'meer dan één keer horen en dan weten we het. Het is een pakket aan emotionele vaardigheden om dit te willen zien en de consequenties ervan aanvaarden. Niet alleen bij mensen die het trauma dragen, maar ook iedereen die om hen heen staan.’ Aldus Brun.

Wederom wordt duidelijk hoe we in ons werk gevoed worden door al die moeders die we zien. De meeste pure wetenschap die er is!

Luister meer en laat je inspireren in deze wederom waardevolle episode.

Oct 21, 202101:15:07
Behandeling en preventie van Geboortetrauma - In gesprek met Brun Kuipers #2

Behandeling en preventie van Geboortetrauma - In gesprek met Brun Kuipers #2

Na veler verzoek online: deel 2 van het interview met Brun Kuipers.

Allereerst dank voor de mooie reacties op deel 1, mede namens Brun! Heel fijn dat jullie ons weten te vinden en de afleveringen doordelen met (aanstaande) moeders en professionals. 

In dit deel gaan we dieper in op de definitie, diagnose en behandeling van een geboortetrauma. We praten over waarom goedbedoelde zorg, zelfs zoiets als echo’s, schadelijk kan zijn. Hoe het kan dat 80% van de vrouwen met 1-2 herstelgesprekken hersteld van hun geboortetrauma, terwijl sommige vrouwen soms jarenlange EMDR krijgen en nog steeds klachten ondervinden. Brun legt dit haarfijn uit en licht toe waarom zij EMDR inmiddels zelfs afraadt als behandeling voor een geboortetrauma.

Tot slot gaan gaan we in op preventie. Want dat is onze grootste doel: moeders gezond vóór en ná hun bevalling. Dit gaat veel verder dan alleen goed nadenken over je wensen tijdens de bevalling. Brun licht dit wederom uitgebreid en met onderbouwing uit de literatuur toe.


Over Brun:

Brun Kuipers is de auteur van Zo Beval Ik | Het moederlichaam spreekt (2018) en Ik Beval | In vertrouwen (2020). 10 jaar voerde zij gesprekken met honderden moeders met een geboortetrauma en deed zij wetenschappelijk onderzoek naar een effectieve,  efficiënte en vriendelijke behandeling die zij ontwikkelde hiervoor: het hersteltraject. Ook startte ze een opleiding en bestaat het team van de Geboortespecialist inmiddels uit zo'n 50 geboortetraumaconsulenten en -therapeuten, verspreid over heel Nederland. De huidige focus ligt op de preventie van geboortetrauma's, want als er 1 ding is wat Brun aan het hart gaat dan is het de gezondheid van moeders. Alles staat of valt hiermee. Haar tweede boek Ik Beval | In vertrouwen is dan ook gericht op het voorkomen van een geboortetrauma. 

Per september start de opleiding tot traumapreventiecoach, die Brun en ik samen zullen geven. www.degeboortespecialist.nl / Instagram: @zobevalik, @degeboortespecialist.

Heb je behoefte aan (meer informatie over) een herstel- en/of preventietraject? Je mag ons contacten via Instagram (@zobevalik, @psy.moon_holisticmomcoach, www.degeboortespecialist.nl, info@psymoon.com, of via whatsapp (Simone): 06-13384995

Jul 30, 202001:02:43
Van Verpleegkundige naar Geboortetrauma Expert - In gesprek met Brun Kuipers #1

Van Verpleegkundige naar Geboortetrauma Expert - In gesprek met Brun Kuipers #1

"Maar je hebt toch een gezonde baby in je armen. Hoezo geboortetrauma?" Hoe kan goedbedoelde (geboorte)zorg schadelijk zijn? En hoe komt het dat dit blijft voortbestaan? Wat kun je doen als moeder? Als zorgverlener? Die enorme transformatie die je meemaakt als je moeder wordt, wat houdt dat eigenlijk precies in? En misschien wel hét pareltje van deze aflevering: wist je dat er op celniveau in de baarmoeder al sprake is van een tribe voedstercellen die de bevruchting mede mogelijk maakt? Niet gek dat wij vrouwen zo'n behoefte voelen aan verbinding en support.

We bespreken dit en nog veel meer in dit o zo waardevolle interview! Ben jij een (a.s.) moeder, zorgverlener of zou je (a.s.) moeders willen coachen/helpen herstellen op dit gebied? Dan is deze podcast absoluut een aanrader. Pak pen en papier erbij, want hij zit bomvol inspiratie, kennis en inzichten. 

Over Brun:

Brun Kuipers is de auteur van Zo Beval Ik | Het moederlichaam spreekt (2018) en Ik Beval | In vertrouwen (2020). 10 jaar voerde zij gesprekken met honderden moeders met een geboortetrauma en deed zij wetenschappelijk onderzoek naar een effectieve,  efficiënte en vriendelijke behandeling die zij ontwikkelde hiervoor: het hersteltraject. Ook startte ze een opleiding en bestaat het team van de Geboortespecialist inmiddels uit zo'n 50 geboortetraumaconsulenten en -therapeuten, verspreid over heel Nederland. De huidige focus ligt op de preventie van geboortetrauma's, want als er 1 ding is wat Brun aan het hart gaat dan is het de gezondheid van moeders. Alles staat of valt hiermee. Haar tweede boek Ik Beval | In vertrouwen is dan ook gericht op het voorkomen van een geboortetrauma. Per september start de opleiding tot traumapreventiecoach, die Brun en ik samen zullen geven. www.degeboortespecialist.nl / Instagram: @zobevalik, @degeboortespecialist.

Het boek wat Brun in deze aflevering aanhaalt:

Mother Nature: Maternal Instincts and How They Shape the Human Species | Sarah Blaffer Hrdy (2000)


Jul 24, 202057:19
Mijn bevalllingsverhaal 2 - De spannende geboorte van Aron

Mijn bevalllingsverhaal 2 - De spannende geboorte van Aron

Daar is ‘ie! Het geboorteverhaal van Aron. 

Op 9-9-19 (ja, die datum is toch te mooi :)) zijn wij weer trotse ouders geworden. Na een prachtige eerste bevalling van Kiki keek ik uit naar de geboorte. Het was wederom weer een vlotte bevalling in bad. Aron maakte het alleen wel even heel spannend voor ons… Gelukkig deed hij zijn naam eer aan: Aron betekent namelijk berg van Kracht. Wat zijn wij #dankbaar! Ik hoop je met dit verhaal te inspireren vertrouwen te hebben, wat de omstandigheden ook zijn tijdens jouw bevalling. 

Ook ben ik benieuwd naar je reactie of jouw ervaring. Let me know on Instagram of via de comments op I-tunes.

Liefs!

Oct 18, 201952:08
Mijn bevallingverhaal 1 | De vroeggeboorte van Kiki

Mijn bevallingverhaal 1 | De vroeggeboorte van Kiki

Al lange tijd wilde ik het delen.. Maar op de een of andere manier nam ik het maar niet op. Ineens voelde ik gisteren: it's time!

Dus hier is hij: mijn bevallingsverhaal! Een positieve ervaring van een uiteindelijk niet geplande, maar wel medische bevalling. De vroeggeboorte van Kiki. Heb je vragen, roept het van alles bij je op? Deel het met me! Liefs, Simone

Jul 16, 201959:15