Skip to main content
Spotify for Podcasters
Sjeldenpraten

Sjeldenpraten

By Takeda

Denne podcastserien er for deg som har en sjelden diagnose, er pårørende eller jobber med sjeldne diagnoser. Eller kanskje du rett og slett er interessert i å lære mer om det å være sjelden? Gjennom Sjeldenpraten vil inviterte gjester belyse viktige sider ved å leve med en sjelden diagnose, og hvilke utfordringer det kan by på.

Initiativtaker er Takeda. Dersom du har forslag til tema du ønsker vi skal ta opp i podcasten, eller du har kommentarer til oss, send en epost til NO.Sjeldenpraten@takeda.com.

C-ANPROM/NO/RDG/0002 Feb2021
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Sjeldenregisteret - en kilde til fremgang på sjeldenområdet

SjeldenpratenAug 18, 2021

00:00
36:37
Samvalg - fra ord til handling

Samvalg - fra ord til handling

Pasienters kunnskap og ekspertise om egen helse bør anerkjennes som en ressurs. Samvalg kan sikre at pasienter og deres pårørende får større kontroll og eierskap over beslutninger som angår deres egen helse. Fordi det er så få i hver pasientgruppe for sjeldne sykdommer er det ofte manglende kunnskap og kompetanse om sykdommen. Derfor spiller samvalg en ekstra viktig rolle i behandlingsløpet til disse pasientene, men samvalg er også viktig i alle pasienters behandling og at de blir aktive deltakere i egen behandling.

I denne episoden diskuterer vi hvordan vi i større grad kan legge til rette for at pasienter motiveres til samvalg, og at de settes i stand til å delta i beslutninger om egen helse.

Gjestene vi har med oss er sterkt engasjert i temaet samvalg. Vi møter Roy Farstad (daglig leder i pasientforeningen Norilco) som deler perspektiv fra pasientforeningen og personlige erfaringer. Lege Tove Skjelbakken (Avdelingsleder for Samvalgssenteret og Helsekompetanse ved Universitetssykehuset Nord-Norge) som brenner for temaet, samt professor Pål Gulbrandsen (Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og ved Akershus Universitetssykehus) som er genuint opptatt av «lege-pasient» samtalen og som er prisbelønnet for sitt arbeid knyttet til kommunikasjon mellom disse to partene.

Programleder er Erik Wold.


C-ANPROM/NO/RDG/0041 August 2023

C-ANPROM/NO/RDG/0040 August 2023


Aug 14, 202331:35
Når det mest dyrebare man har blir syk - en sjeldent god samtale

Når det mest dyrebare man har blir syk - en sjeldent god samtale

Hør den gripende historien om hvorfor Geir Lippestad har dedikert store deler av sitt liv til frivillig arbeid for de med sjeldne diagnoser. Dette er en rørende episode om det å miste et barn og det å finne mening og livsglede på veien.

Geir Lippestad er en forkjemper for rettigheter for de med nedsatt funksjonsevne. Han har en unik erfaring og bakgrunn, som advokat og som far til barn med sjeldne diagnoser.

Programleder er Erik Wold.

C-ANPROM/NO/RDG/0037 | Feb 2023

Feb 24, 202343:16
Synlighet bryter tabuer - sjeldne betraktninger

Synlighet bryter tabuer - sjeldne betraktninger

Det finnes mer enn 6000 ulike sjeldne diagnoser. I anledning Sjeldendagen 2022 møter du tre eksepsjonelle gjester, som deler sine betraktninger på livet med sjeldenhet. Hvordan kan hver og en av oss, uavhengig av bakgrunn og livssituasjon, bidra til mer åpenhet og mindre tabu rundt det å ha en sjelden diagnose?
Du møter Kristian M. Bjelland (lærer og elitevolleyballspiller), Kristin Grue (skuespiller og forfatter) og Torstein Lerhol (leder, politiker og podcaster), som deler sine personlige historier og erfaringer med ulike sjeldne diagnoser. Programleder er Erik Wold.
Den nye sesongen av Sjeldenpraten lanseres i forbindelse med Sjeldendagen 28. februar 2022.
Få også med deg podcasten Funkisrådet.
C-ANPROM/NO/RDG/0033 Utarbeidet Feb 2022
Feb 25, 202240:45
Sjeldenregisteret - en kilde til fremgang på sjeldenområdet
Aug 18, 202136:37
Sjelden - men ikke alene. Sammen er vi sterkere
Jul 09, 202133:06
Å få en sjelden diagnose som voksen
May 14, 202135:15
Tilgang til ny behandling; sjeldent vanskelig?
May 10, 202124:25
Betydningen av medisinsk utvikling hos de med sjeldne diagnoser
Apr 16, 202123:18
Sjeldne diagnoser, blikk på fremtiden og planer for ny strategi
Feb 25, 202134:42