Skip to main content
Spotify for Podcasters
Skrivelivet

Skrivelivet

By Ingrid Sande Larsen

Drømmer du om å skrive? Eller skriver du, men sliter med å komme deg videre? Jeg heter Ingrid og har skrevet hele livet. I podcasten får du tips, råd og tanker om alle sider ved det å skrive. Velkommen til Skrivelivet! Ny episode hver søndag.

Nettside: www.skrivelivet.no
Musikk: Jeppe Sorensen/Storyblocks
Foto: Paal Krokan-Mathisen
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

5: Få styr på teksten din!

SkrivelivetDec 22, 2020

00:00
23:10
30 Å snakke og skrive om manuset ditt

30 Å snakke og skrive om manuset ditt

Blir du helt blank når noen spør hva manuset handler om, eller snakker du i vei om det uten å stoppe? Jeg gir noen tips til hvordan du kan snakke om manuset på en kort og konsis måte i flere sammenhenger. Jeg forteller hva redaktører i norske forlag synes er et godt følgebrev. Og så har noen spurt meg: Må du oppgi sjanger for manuset ditt når du sender det inn? Det er det ikke noe klart svar på, men jeg gjør et forsøk likevel.

Sep 05, 202142:60
29: Skriving og sansene

29: Skriving og sansene

Å beskrive sanseinntrykk kommer du ikke utenom når du skriver. Spørsmålene er mange, og jeg svarer, eller nærmer meg å svare, på noen. Skal du bruke mange adjektiver, eller så få som mulig? Er det noe galt i å bruke lydmalende ord? Hvorfor er det så vanskelig å beskrive lukt, eller å komme på en god beskrivelse av lukt? Hva har skjedd med sanseinntrykkene våre etter å ha vært stengt inne på hjemmekontorene over lang tid? Du får også noen øvelser så du kan trene på å beskrive sanseinntrykk.

Lenker fra episoden: https://www.skrivelivet.no/post/tre-tips-om-å-smake-høre-føle-lukte-og-se

Aug 29, 202138:48
28: Historier om å skrive

28: Historier om å skrive

Noen bøker er som konfektesker for oss som liker å skrive. «Skrivehistorier» som kom ut på Flamme Forlag i 2015 er en sånn. Det er ikke nødvendigvis en bok man leser fra perm til perm, men plukker det man har lyst på eller trenger der og da. Vil du grunne over de store spørsmålene om hva det vil si å skrive? Ønsker du tips når du skal reise bort for en helg eller en uke med skriving? Eller vil du bare la deg fascinere av hvordan en hverdagslig handling eller en anekdote kan vokse seg til bøker? Jeg viser fram noen av historiene jeg liker best og grubler litt over det å skrive. 

Med det tar Skrivelivet sommerferie. Sesong 3 begynner i slutten av august 2021!

Jul 18, 202129:23
27: Slutt å scrolle

27: Slutt å scrolle

Jeg leste Agnes Ravatns «Operasjon sjøldisiplin» med stor glede og nytte da den kom i 2014, men det er all grunn til å ta den fram med jevne mellomrom. Hvordan havnet vi der at vi må ta tusenvis av valg hver dag som sliter oss ut? Hvorfor lar vi tidstyvene rappe den dyrebare skrivetiden vår? Ravatn har gått grundig til verks. Hør denne episoden med hennes tips og mine refleksjoner. Ta gjerne notater underveis. Helst for hånd, så du ikke lar deg distrahere til å multitaske og scrolle samtidig som du lytter og skriver.

Jul 11, 202135:14
26: En fugl av gangen

26: En fugl av gangen

Forfatteren og skrivekurslæreren Anne Lamott gir råd basert på hva faren sa til broren da han skulle skrive en oppgave om fugler. Alt må gjøres litt og litt. Bryt ned store, overveldende oppgaver i mindre biter, i stedet for å gyve rett løs på «den store romanen». Takle store følelser som sjalusi eller usikkerhet på en måte som er god for deg. Ta en kopp te med Anne Lamott og meg og bli inspirert i ditt Skrivelivet.

Jul 04, 202138:35
25: Det finnes ikke magi

25: Det finnes ikke magi

I boka "The Practice" sier markedsføringseksperten Seth Godin mye om hva som må til i en god skriveprosess, og andre kreative prosesser. Man må ha tro på seg selv og det man skaper, være sjenerøs og ikke være redd for motstand. Ja, og så møte opp og gjøre jobben. Jeg snakker om min lesning av boka, om noe du kan ta med deg og om noe du bør ta med en klype salt. Foto: Seth's blog

Jun 27, 202143:58
24: Skriv, men ikke brenn

24: Skriv, men ikke brenn

"Skriv og brenn" er absolutt ikke en bok om skrivekunst. Bruker du den på en lur måte, kan du på den annen side bli bedre kjent med deg selv og generere nye ideer som du bør ta vare på i stedet for å hive dem i peisen. Jeg dykker ned i mitt 16-årige jeg og svinger innom både Claude Monets vannliljer og bolignøden på 1950-tallet ved hjelp av boka. Hvilke ideer får du?

//Boka er et anmeldereksemplar jeg har mottatt fra Strawberry Publishing.

Jun 20, 202136:35
23: Skrivekunstens hemmeligheter

23: Skrivekunstens hemmeligheter

Niels Christian Geelmuyden gjorde et dypt inntrykk på meg med et helt spesielt portrettintervju da jeg var tenåring og journalistspire. Nå har jeg lest hans bok "Skrivekunstens hemmeligheter", og jeg tok meg stadig i å nikke gjenkjennende. Jeg kommer også med en kritisk innvending, men mesteparten av episoden dreier seg om å dele skrivetipsene som traff meg mest. //Boka er mottatt som anmeldereksemplar fra Cappelen Damm.
Jun 13, 202130:56
22: Mentaltrening for deg som skriver

22: Mentaltrening for deg som skriver

Hva kan vi som skriver lære av en mentaltrener som roper "det er bare å gønne på!"? Som trener toppidrettsutøvere og tar utgangspunkt i sine egne erfaringer som fallskjermjeger? Jeg har lest "Mental rehab" av Erik Bertrand Larssen og mener at det er en del fint å ta med seg derfra for oss som skriver. Om å justere skrivelivet så det blir så bra som det kan, så du får det du ønsker ut av det. Og om å kjenne på sin egen sårbarhet og vise den fram til andre.

*

Er det du sliter med, for stort for deg? Trenger du å snakke med noen om din psykiske helse? Kontakt fastlegen for en henvisning til en terapeut eller ring Mental Helses døgnåpne telefon 116 123.

Jun 06, 202132:05
21: Stephen Kings verktøykasse

21: Stephen Kings verktøykasse

"Long live the King!" Det var dommen til magasinet Entertainment Weekly da "On Writing" kom ut. Stephen Kings memoarer om skrivehåndverket tar oss gjennom forfatterlivet hans og er samtidig en rikholdig verktøykasse med skrivetips. Jeg har lest boka i filler og forteller om noe av det som står i den, hvilke tips jeg liker og hva jeg er litt mer skeptisk til. 

May 30, 202141:09
Bonus: Vær forsiktig med skriveråd

Bonus: Vær forsiktig med skriveråd

Her kommer en bonusepisode før sesong 2 sparkes i gang. Jeg har nemlig noe på hjertet om skriveråd. Et skriveråd kan være akkurat det du trenger. Og det kan være riv, ruskende gærent.

May 23, 202117:29
20: Spørsmål og svar

20: Spørsmål og svar

Hvordan klarer kjæresten min og jeg å skrive romaner sammen? Hvordan skal man klare å se sin egen tekst utenfra? Når kommer sesong 2 og 3 av Skrivelivet - og hva skal de inneholde? Alt dette, og enda mer, får du svar på i denne siste episoden av Skrivelivets første sesong. Følg eller abonner på Skrivelivet for å få med deg nye sesonger og bonusepisoder! Sjekk også skrivelivet.no eller skriveliv1 på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert. God skrivelyst! 


Illustrasjon: Storyblocks

Apr 11, 202127:18
19: Krimvettreglene

19: Krimvettreglene

Med all eksponeringen for krim i løpet av påsken, får du kanskje lyst til å skrive krim selv. Hva må du passe på? Det forteller jeg deg gjennom mine ni litt uhøytidelige krimvettregler. De er laget med glimt i øyet, men tipsene er like fullt ektefølte og basert på egne erfaringer. Jeg håper du får nytte av dem! 

Apr 04, 202129:27
18: Talent

18: Talent

Når jeg sier talent, hva ser du for deg da? En forfatter som er barn av forfattere og har kvernet ut historier siden hun lærte seg å skrive som fireåring? Jeg diskuterer med meg selv om man er født sånn eller har blitt sånn som forfatter, og om det strengt tatt har noe å si for din og min skriving.

Mar 27, 202124:34
17: Karakterer

17: Karakterer

Kjekkasen Mr. Darcy fra "Pride and Prejudice", gærningen Jack Torrence fra "The Shining" og kunstneren Nina, som jeg har funnet på helt selv. Disse tre kommer meg til unnsetning når jeg forteller om tre feil man kan gjøre når man skriver om karakterene sine. Men jeg ville ikke gjort jobben min om jeg ikke også kom med tre triks for å unngå å gjøre disse feilene. Foto: Storyblocks

Mar 21, 202132:06
16: Klassisk selvhjelp for forfattere

16: Klassisk selvhjelp for forfattere

Grøsser du av ordet "selvhjelp", eller har selvhjelpsbøker vært nyttige for deg? Hva du enn måtte mene om det, finner jeg noen kloke ord som kanskje kan hjelpe deg, formulert da Colosseum i Roma var relativt nytt. De handler om å være trygg i seg selv så du står stødig, uansett hva som måtte skje rundt deg.

//reklame: I denne podcasten omtaler jeg en bok jeg har fått som anmeldereksemplar av Cappelen Damm.

Mar 15, 202118:45
15: Bråstopp og skrivesperre

15: Bråstopp og skrivesperre

Vi har vel alle vært der. Arket eller dokumentet skinner mot oss, hvitt og tomt. Eller vi står bom fast i en viktig fase av skrivingen. Jeg deler litt om min egen, langvarige skrivetørke og forteller om ulike måter å overvinne sperrene på. Foto: Storyblocks.

Mar 07, 202124:21
14: Research som balansekunst
Mar 03, 202129:20
13: Triks i skriveprosessen

13: Triks i skriveprosessen

Gjennom et nettkurs om læring og noen nye innsikter om hjernen har jeg funnet ut hvorfor det er ubehagelig å gyve løs på vanskelige eller nye oppgaver og hvordan man kan gjøre noe med det. Hør på Skrivelivet for noen tips om hvilke brytere du kan skru på for å komme deg videre!

Feb 21, 202127:21
12: Flytsonen

12: Flytsonen

Du har kanskje vært så heldig å oppleve den: flytsonen. Tilstanden hvor du skriver og skriver og tid og sted liksom forsvinner. For å komme dit, er det sju betingelser, ifølge en forsker med veldig vanskelig navn. Jeg forteller deg hvordan du kan bruke dem for å komme lettere i flytsonen selv.
Feb 14, 202132:00
11: Motivasjon

11: Motivasjon

Når du skriver, hva er din gulrot, det som motiverer deg og driver deg framover? Det samme hver gang, eller varierer det? Jeg kikker litt på motivasjon i arbeidslivet og hvordan det kan hjelpe deg når du skriver.

Feb 07, 202124:07
10: Hilde Østby om ideer og kreativitet

10: Hilde Østby om ideer og kreativitet

Forfatter og litteraturkritiker Hilde Østby har satt seg godt inn i hvordan hjernen vår fungerer når vi er kreative. Hun bruker den kunnskapen til å bli en bedre forfatter – og det kan du også gjøre! La deg begeistre og inspirere av Skrivelivets aller første gjest.

Foto: @ihnebilder

Jan 31, 202145:37
9: Hvor skal du skrive?

9: Hvor skal du skrive?

Noen vil ha lyd og liv rundt seg, andre må skjerme seg fra alt. Noen liker orden, andre må ha papirer overalt. Noen bruker tingene på hjemmekontoret aktivt i skrivingen. Hva er best for akkurat deg når du skriver? Jeg gir deg tips til å få svar på det og forteller om arbeidsstedene til noen forfattere - og en artist.

Jan 24, 202124:09
8: Finn din stemme

8: Finn din stemme

Hvordan skal du finne din forfatterstemme? Det er ingen enkel jakt. Jeg leter etter forfatterstemmen i noen fine setninger av mesterlige forfattere. Du får også noen konkrete tips for din egen skriving som jeg håper du vil ha nytte av.

Jan 17, 202124:06
7: Refusert

7: Refusert

Når du har sendt et manus til et forlag, er det veldig sannsynlig at resultatet blir en refusjon. Forlaget vil ikke gi ut boka di. Hva gjør du? Det er lov å grine eller å banke opp sofaputene. Men så må du komme deg videre. Jeg deler tanker og tips og prøver å muntre opp refuserte forfattere så godt jeg kan.
Jan 10, 202121:34
6: Å sende inn til forlag

6: Å sende inn til forlag

Hva er det lurt å gjøre når du skal sende inn manuset ditt til et forlag? Hva bør du droppe? Er det greit å sende inn manus til flere forlag på en gang? Og hva er det egentlig forlagene ser etter? Jeg deler mine egne og andres erfaringer.

Jan 02, 202121:51
5: Få styr på teksten din!

5: Få styr på teksten din!

Er du en som planlegger skrivingen din i minste detalj før du begynner å skrive? Eller grøsser du av ordet "struktur" og tenker at det er en tvangstrøye for skrivingen? Jeg har tanker og tips til dere, og alle som er midt imellom et sted. 

Dec 22, 202023:10
4: Les, les, les!

4: Les, les, les!

Tenk på den siste boka du leste hvor du gledet deg til hver gang du kunne sette deg ned med boka eller lesebrettet. Er det en følelse du har lyst til å gi til andre gjennom det du skriver? I denne episoden snakker jeg om lystlesing og hva du kan ta med deg fra de virkelig gode leseropplevelsene og inn i din egen skriving.

Dec 13, 202025:07
3: Alt som stopper deg

3: Alt som stopper deg

Tør du ikke sende fra deg teksten din? Har en refusjon fra et forlag sendt deg rett i kjelleren? Tenker du at du burde satset på skrivingen for tjue år siden, men at nå er det altfor sent? Da bør du lytte til denne episoden. Jeg snakker om tanker som kan gjøre at skrivingen stopper opp, og jeg gir råd og tips til hvordan du kan takle dem og komme i gang igjen.

Dec 04, 202018:06
2: Hvordan få tid til å skrive

2: Hvordan få tid til å skrive

Er du en som drømmer om å skrive, som har en historie eller noen gode ideer i deg, men som aldri synes du har tid? Finn litt tid til å høre på denne episoden! Du får tips om mest mulig effektiv bruk av tiden din og om hvordan du kan bli kvitt smådjevelen som sitter på skulderen din og stjeler både tid og selvtillit. God skrivelyst!

Nov 29, 202013:57
1: Ideer

1: Ideer

Får du lyspærer over hodet i ett kjør? Eller har du lyst til å skrive, men har ikke helt tro på ideene som kommer? Jeg gir deg tips og råd og tanker om hva du skal gjøre med det som setter alt i gang, nemlig ideene.

Nov 26, 202016:33