Skip to main content
Spotify for Podcasters
Keskustelemuksia

Keskustelemuksia

By Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Keskustelemuksia on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran podcast, jossa matkustetaan menneestä nykyisyyteen SKS:n kiehtovien aineistojen ja julkaisujen siivittämänä. Vesa Kyllösen vieraina on tutkijoita ja oman alansa asiantuntijoita, jotka pureutuvat ikivanhoihin ja ihan uusiin kulttuurin, kirjallisuuden, kielen ja historian kysymyksiin. Sarja sopii kaikille kulttuuriperinnöstä ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan!

Sarjan on tuottanut Fabula Media.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Tieteellisen erikoiskirjaston merkitys

KeskustelemuksiaMar 08, 2023

00:00
44:30
Tieteellisen erikoiskirjaston merkitys

Tieteellisen erikoiskirjaston merkitys

Tieteelliset erikoiskirjastot elävät ja uudistuvat oppialojensa kanssa. Miten muutokset tieteen tekemisessä heijastuvat kirjastojen toimintaan? Millainen on tutkijan ja kirjastoammattilaisen suhde? 191-vuotiaan SKS:n kirjaston juhlaseminaarissa marraskuussa 2022 keskusteltiin tieteellisten erikoiskirjastojen merkityksestä tutkijoille. Vesa Kyllösen kanssa aiheesta keskustelevat Työväenliikkeen kirjaston johtaja Tuija Siimes sekä Päivystävä folkloristi -kollektiivin jäsen Tuukka Karlsson.

Mar 08, 202344:30
Lapin ihminen

Lapin ihminen

Mistä Lappi alkaa? Onko Lapin ihminen lappilainen vai lappalainen – vai molempia ja monta? Millaiset tekijät avaavat ja rajaavat Lapissa elävän ihmisen identiteettiä? Kauden päätösjaksossa keskustelemme politiikkatieteilijä Tapio Nykäsen kanssa muun muassa rajamaasta, poliittisista kamppailuista sekä vesistöjen merkityksistä lappilaisille.

Dec 21, 202241:45
Muistitietotutkimuksen paikka

Muistitietotutkimuksen paikka

Muistitiedolla on keskeinen asema niin historiatieteissä kuin kulttuurien tutkimuksessakin. Mikä on muistitiedon suhde suulliseen historiaan? Miten sukupuolentutkimus on vaikuttanut kerättävään muistitietotutkimukseen? Millainen on muisti-ideologia? Muistitietotutkimuksen uusia suuntauksia ja muistamisen problematiikkaa avaavat jaksossa Muistitietotutkimuksen paikka -kirjan toimittajat Ulla Savolainen ja Riikka Taavetti.

Dec 07, 202245:05
Inkerikot, setot ja vatjalaiset

Inkerikot, setot ja vatjalaiset

Keitä ovat inkerikot, setot ja vatjalaiset? Itämerensuomalaisen kielialueen kaakkoiskulmilla on kulttuurivyöhyke, jonka moninaisuuteen paneudumme tässä jaksossa. Jakson vieraina ovat akatemiatutkija Kati Kallio ja professori Riho Grünthal.

Nov 23, 202246:04
Omintakeinen kielenkäyttäjä Volter Kilpi

Omintakeinen kielenkäyttäjä Volter Kilpi

Kriitikot ja kirjallisuudentutkijat ovat pitäneet Volter Kilven teosta Alastalon salissa (1933) yhtenä keskeisimmistä suomalaisista romaaneista. Teos ei ole kuitenkaan koskaan ollut laajan kiinnostuksen kohteena, sillä suuren yleisön keskuudessa se on koettu vaikealukuiseksi. Silti – tai juuri siksi – Alastalon salia verhoaa myyttisyys. 

Jaksossa keskustelemme Kilvestä kirjailijana sekä hänen tavastaan käyttää kieltä. Vieraina ovat Volter Kilven elämäkerran laatinut Laura Kokko ja Alastalon salissa -romaanin saksaksi kääntänyt Stefan Moster.

Nov 16, 202258:08
Nationalistinen ruokaperinne

Nationalistinen ruokaperinne

Suomalaista ruokakulttuuria on alettu rakentaa 1800-luvulla kansallisuusaatteen innoittamana. Millaista on ollut nationalistinen ruokaperinne? Millaisia merkityksiä on riisipiirakalla? Miten lypsykone muutti maailmaa? Jakson vieraina ovat folkloristiikan post doc -tutkija Heidi Henriikka Mäkelä ja dosentti Taija Kaarlenkaski.

Nov 09, 202243:35
Oudot pohjoiset tunteet

Oudot pohjoiset tunteet

Ahdistusta, umpimielisyyttä, räjähtävää ekstaasia: pohjoinen on ilmansuunta ja mielentila. Suomalaisessa kirjallisuudessa esiintyy kosolti kertomuksia, joissa luodataan pohjoista ja sen tunnekulttuuria. Oudoista pohjoisista tunteista keskustelemme tässä jaksossa Arktinen hysteria -tutkimushankkeen tutkijoiden Elise Nykäsen ja Sarianna Kankkusen kanssa.

Oct 19, 202251:16
Mielenterveys ja kirjallisuus

Mielenterveys ja kirjallisuus

Mielenterveys, mitä se onkaan? Miten mielenterveyden käsitteitä ja mielenterveyttä ylipäätään on käsitelty kirjallisuudessa? Voiko kirjallisuudesta saada apua mielenterveyden ongelmiin? Näistä kysymyksistä kanssamme on keskustelemassa Tampereen yliopiston postdoc-tutkija Anna Ovaska.

Apr 13, 202236:30
Kai Donner ja Siperian suomensukuiset kansat

Kai Donner ja Siperian suomensukuiset kansat

Kai Donner tallensi selkuppien ja kamassien elämää Siperian ankarissa oloissa 1900-luvun alussa. Mitä Donnerin fonogrammiäänitteet kertovat Siperian suomensukuisista kansoista? Jarkko Niemi, Tuomas Rounakari ja Risto Blomster keskustelevat Donnerin kenttämatkoista sekä tutkijan ja taiteilijan vastuusta kadonneen tai katoamaisillaan olevan lauluperinteen äärellä. Jakson aluksi kuullaan katkelma Kai Donnerin äänityksestä (SKSÄ a532a_10).

Mar 23, 202252:49
Itkuvirret, puhetta tuonpuoleiseen

Itkuvirret, puhetta tuonpuoleiseen

Millaista on nyky-Suomessa tunnettu itkuvirsiperinne, jonka juuret ovat muun muassa Karjalassa ja Inkerissä? Miksi itkuvirsiä itketään? Kuka voikaan itkeä? Viliina Silvonen ja Emmi Kuittinen keskustelevat itkuvirsiperinteestä ja siitä, miten itkuvirret näyttäytyvät meille tänä päivänä. Mikä itkuvirsissä on kiehtovaa, miten itkuvirsiperinnettä pidetään yllä arvokkaasti?

Mar 15, 202251:21
Aitolahden koodeksi

Aitolahden koodeksi

Aitolahden pitäjältä, Kiikkisen maatilan ullakolta löytyi 1920-luvulla salaperäinen asiakirjakokoelma. Aitolahden koodeksiksi nimetty, 1600-luvulta peräisin ollut varhainen lainsuomennos päätyi lopulta SKS:n arkistoon. Nyt se on julkaistu digitaalisessa muodossa kaikkien tutkittavaksi. Harri Uusitalo ja Maria Niku avaavat, mistä koodeksissa on kyse, kuka sen on tehnyt ja mitä se kertoo aikansa yhteiskunnasta. 

Mar 02, 202232:25
Yliluonnollinen sota

Yliluonnollinen sota

Sota mullisti jokaisen elämän ja herkisti yliluonnollisille näyille. Millaisia erikoisia asioita koettiin sota-aikana rintamalla, kotona tai evakkoteillä ja mitä meidän on näistä kokemuksista hyvä tietää? Tästä kanssamme on keskustelemassa tutkija ja kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi.

Feb 16, 202229:56
Avantgarde Suomessa

Avantgarde Suomessa

Mitä on avantgarde? Miten avantgarde muutti maailmaa? Entä miten avantgarde näyttäytyy nykypäivänä? Avantgarde Suomessa -kirjan (SKS 2021) kirjoittajat Laura Piippo, Irmeli Hautamäki ja Aleksi Lohtaja kertovat, miten avantgarde on vaikuttanut mm. kirjallisuudessa, politiikassa, muodissa ja arkkitehtuurissa.

Feb 02, 202246:32
Stalinin vainojen muistot

Stalinin vainojen muistot

Stalinin vainojen suomalaisten uhrien määrä on lähes yhtä suuri kuin talvisodassa kuolleiden määrä. Heidän kohtalonsa ovat jääneet kuitenkin varjoon. Anni Reuter ja Meeri Siukonen keskustelevat, miten suru ja epätietoisuus esivanhempien ja sukulaisten kohtaloista ovat kulkeutuneet sukupolvelta toiselle. Jakson aluksi kuullaan katkelma Stalinin vainojen muistot -hankkeen haastattelusta (SKSÄ 2021:70).

Jan 19, 202240:10
Arkistot ja kulttuuriperintö

Arkistot ja kulttuuriperintö

SKS:n arkistoon on tallennettu elämän koko kirjo. Kuka päättää, mitä tietoa ajastamme taltioidaan tuleville sukupolville? Keiden ääni kuuluu arkistoissa ja keiden ei? Outi Hupaniittu ja Kati Mikkola keskustelevat arkistojen roolista paitsi tiedon säilyttäjänä, myös vallankäyttäjänä.

Jan 05, 202244:23