Skip to main content
Spotify for Podcasters
Sociaal Werkt!

Sociaal Werkt!

By WSP Noordoost-Brabant

Sociaal Werkt! is dé podcast over sociaal werkgeverschap. Deze podcast van het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant informeert en inspireert werkgevers om aan de slag te gaan met sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

S2E6 - Het belang van een goede onboarding

Sociaal Werkt!Jul 31, 2023

00:00
21:30
S2E6 - Het belang van een goede onboarding

S2E6 - Het belang van een goede onboarding

Starten in een nieuwe baan gaat vaak gepaard met onzekerheid. Als werkgever speel je een belangrijke rol in het prettig laten ‘landen’ van je nieuwe werknemers. Onboarden, dus. Iemand die zich dagelijks inzet om het onboardingstraject tot in de puntjes te perfectioneren is Daan Kraaijkamp, HR-manager bij Toppy. In deze laatste podcastaflevering spreken we met hem over het belang van een goede onboarding. En deelt hij concrete én inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Jul 31, 202321:30
S2E5 - Een verborgen probleem voor werkgevers: laaggeletterdheid op de werkvloer

S2E5 - Een verborgen probleem voor werkgevers: laaggeletterdheid op de werkvloer

Maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland is laaggeletterd. Dat betekent dat 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Hoe merk je laaggeletterdheid op? En welke stappen kun je zetten om jouw medewerkers te helpen? In deze aflevering spreken we Marian Janssen- de Goede, die met haar bedrijf 'Zet een punt' zich bezighoudt met de aanpak van laaggeletterdheid. Ook spreken we een werkgever die ervaring heeft met werknemers die laaggeletterd zijn en de gevolgen daarvan voor een organisatie: Reno Meijs van Traffic Service Nederland. Luister je mee?

Oct 01, 202232:32
S2E4 - De inclusiefste werkgever van Noordoost-Brabant: Aarts Schilders

S2E4 - De inclusiefste werkgever van Noordoost-Brabant: Aarts Schilders

Sociaal ondernemen zit Anka Aarts - directrice van Aarts Schilders - in het bloed. Ze wil het verschil maken door écht te kijken naar de mogelijkheden van mensen. Met die visie runt ze al vijftien jaar een bloeiend schildersbedrijf. Het afgelopen jaar werd de inzet van Aarts Schilders beloond met het winnen van de AANtWERK Award 2022 voor meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant. In deze aflevering van Sociaal Werkt! gaan we in gesprek met Anka Aarts. Luister je mee?

Sep 01, 202238:14
S2E3 - De leercultuur van Van Doren Engineers

S2E3 - De leercultuur van Van Doren Engineers

Hoe cliché het ook klinkt, het is wel waarheid als een koe: leren en ontwikkelen is belangrijker dan ooit. In een tijd waar personeel vinden en behouden voor vrijwel elke werkgever moeilijk is, moet je als bedrijf op zoek gaan naar manieren om jouw personeel om te scholen, bij te scholen, te ontwikkelen en een toekomst te bieden. Bij Van Doren Engineers hebben ze dat heel goed begrepen: zo hebben ze een eigen 'Van Doren Academy' met talloze mogelijkheden voor ontwikkeling van eigen én potentiële werknemers. In deze aflevering vertelt Jos van Doren – eigenaar van Van Doren Engineers - alles over de leercultuur van zijn bedrijf. 

Aug 01, 202238:59
S2E2 - Het belang van een sterk werkgeversmerk met Marjolein Ten Hoonte

S2E2 - Het belang van een sterk werkgeversmerk met Marjolein Ten Hoonte

De werknemer anno 2022 kijkt verder dan arbeidsvoorwaarden en wil weten waar jij als organisatie voor staat. Het creëren van een sterk werkgeversmerk - een zogenoemde 'employer brand' - is daarom belangrijker dan ooit. Met je werkgeversmerk laat je aan (potentiële) medewerkers zien wie je als organisatie bent. Door jouw identiteit, waarden, doelen en ambities op de juiste manier aan je potentiële medewerkers te communiceren, bind én boei je de talenten van de toekomst. In deze nieuwe aflevering van SociaalWerkt! vertelt Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland, álles over het belang van een sterk werkgeversmerk.

Jul 07, 202233:57
S2E1 - De vijf basisprincipes van inclusieve vacatureteksten schrijven met Anne de Jong

S2E1 - De vijf basisprincipes van inclusieve vacatureteksten schrijven met Anne de Jong

Vacatureteksten zijn soms onbedoeld zodanig geschreven dat ze een bepaald type werknemer aantrekken. Vaak iemand die al in de meerderheid vertegenwoordigd is, iemand die toch wel solliciteert op je vacatures. Onbewust houd je bijvoorbeeld de persoon die weggaat uit het team in gedachten. Of ben je (onbewust) op zoek naar een kopie van jezelf. Je verkleint hierdoor de poule aan potentiële kandidaten én versterkt de homogeniteit van je personeelsbestand. Sociaal ondernemen start daarom met het schrijven van inclusieve vacatureteksten. In deze aflevering van Sociaal Werkt! gaan we in gesprek met Anne de Jong, specialist arbeidsmarktcommunicatie bij CommunicatieKrachten.

Apr 05, 202229:21
S1E6 - Alles over de Social Return-aanpak van Reinier van Arkel

S1E6 - Alles over de Social Return-aanpak van Reinier van Arkel

Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Overheden kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Maar, hoe zit dit precies? Welke invulmogelijkheden zijn er? En hoe kan het jouw organisatie helpen? In deze aflevering van Sociaal Werkt! gaan we in gesprek met Jeroen Zonneveld, P&O adviseur bij Reinier van Arkel. Hij neemt ons mee in de Social Return-aanpak en drijfveren van Reinier van Arkel, en hoopt daarmee andere werkgevers te inspireren en informeren!

Sep 30, 202133:54
S1E5 - De kracht van Open Hiring voor Chain Logistics

S1E5 - De kracht van Open Hiring voor Chain Logistics

Rob Jansen is CEO van Chain Logistics, een logistieke dienstverlener in Uden. Enerszijds is Chain Logistics een commercieel bedrijf, maar anderszijds is het ook een bedrijf dat op een andere manier impact wil maken. Vanuit sociaal oogpunt bieden ze kansen aan doelgroepen die dat écht nodig hebben. Ze zetten hier onder andere Open Hiring voor in. Open Hiring is - heel simpel gezegd - een baan zonder sollicitatiegesprek. Je neemt dus iemand aan die je nog nooit gezien of gesproken hebt. In deze aflevering vertellen Rob en Jos over Open Hiring en alles wat daar bij komt kijken.

Jul 30, 202133:34
S1E4 - Een vrouw met een missie: Bianca Pouw van Bijenhotelkopen.nl

S1E4 - Een vrouw met een missie: Bianca Pouw van Bijenhotelkopen.nl

Bianca Pouw is sociaal ondernemer. Een aantal jaren geleden startte ze een sociale werkplaats dat Bijenhotels (Bijenhotelkopen.nl) verkoopt. Vanuit het dorpje Overloon werken 3 vaste medewerkers en 4 tot 6 BIJ-zondere medewerkers dagelijks aan de productie van duurzame, lokale én sociale Bijenhotels. Het uiteindelijke doel is om voor de BIJ-zondere medewerkers een opstapje te bieden naar duurzaam werk. In deze aflevering vertelt Bianca haar inspirerende verhaal en geeft ze een inkijkje in haar ambities voor de toekomst.

Jul 01, 202133:00
S1E3 - De unieke kijk van Intrapost op sociaal ondernemen

S1E3 - De unieke kijk van Intrapost op sociaal ondernemen

In de derde aflevering van Sociaal Werkt! spreken we met Marcel Linders - verantwoordelijk voor personeelszaken bij Intrapost. Bij dit postbedrijf zit sociaal en maatschappelijk ondernemen diep verweven in het DNA. Zeker als het gaat om het aannemen van nieuw personeel. In deze aflevering vertelt Marcel ons er alles over! 

Jun 01, 202126:07
S1E2 - Drie (!) nieuwe medewerkers dankzij online banenmarkt: het succesverhaal van Tzorg

S1E2 - Drie (!) nieuwe medewerkers dankzij online banenmarkt: het succesverhaal van Tzorg

Stan van Hoof  - ook wel bekend als de zingende recruiter -  is recruitment specialist bij Tzorg, een landelijke leverancier van huishoudelijke hulp en ondersteuning. Hij deed namens Tzorg mee aan de eerste drie edities van de Online Banenmarkt Noordoost-Brabant, een initiatief van het WSP. Of dat een succes was? Ja, zeker: Tzorg heeft dankzij de online banenmarkt 3 (!) nieuwe medewerkers aangenomen. In deze podcastaflevering gaan we dieper in op dit succesverhaal en vertelt Stan ons meer over de kijk op sociaal werkgeverschap binnen Tzorg.

May 03, 202119:13
S1E1 - Hoe Bouwbedrijf Pennings kansen biedt aan statushouders

S1E1 - Hoe Bouwbedrijf Pennings kansen biedt aan statushouders

In de eerste aflevering van Sociaal Werkt! gaan we in gesprek met Ronny van Boekel, bedrijfsleider bij Bouwbedrijf Pennings. We spraken met Ronny over waarom sociaal ondernemen voor hen de normaalste zaak van de wereld is. Aan de hand van een mooi succesverhaal neemt Ronny ons mee in alles wat komt kijken bij sociaal werkgeverschap. Ook heeft hij een handige tip voor iedere werkgever die hier ook mee aan de slag wil. 

Mar 30, 202127:44