Skip to main content
Spotify for Podcasters
Gyógyító önismeret

Gyógyító önismeret

By Soós Aliz

A csatornán arról lesz szó, hogyan segíthetjük a testi-lelki gyógyulásunkat önmagunk mélyebb megismerése, az önmagunkkal való együttérzés és az önszeretet által. Segítői munkám során rengeteg visszatérő történettel találkozom. A testi és életvezetési tünetek mögött meghúzódó jellemző mozgatórugókról, a változás és gyógyulás útjairól fogok beszélni kétheti rendszerességgel.
Currently playing episode

Tehetsz a gyógyulásodért! - Mit ad a 3 napos női elvonulás?

Gyógyító önismeretSep 28, 2022

00:00
26:16
Tehetsz a gyógyulásodért! - Mit ad a 3 napos női elvonulás?

Tehetsz a gyógyulásodért! - Mit ad a 3 napos női elvonulás?

Mi, nők olyan sokat adunk magunkból másoknak. Az odaadás mellett fontos, hogy időt szakítsunk az öngondoskodásra is. Ha magunkra is szentelünk időt és figyelmet, sokat tehetünk azért, hogy gyógyuljunk, és az életünket jobb irányba tereljük. A podcastban arról beszélgetünk az elvonulás másik két szervezőjével - Pataki Beával és Oláh Katával -, mit tud adni egy önismereti élményekben és testi-lelki kikapcsolódásban gazdag női elvonulás. 

Sep 28, 202226:16
Miért nehéz elszakadni a családi mintáktól?

Miért nehéz elszakadni a családi mintáktól?

Aki önismerettel kezd el foglalkozni, előbb-utóbb szembetalálkozik a gyerekkori sérüléseivel, hiányaival, traumáival, a szüleivel való kapcsolatával. Egyre inkább ráeszmél, hogy sok olyan üzenetet, élményt hoz otthonról, amelyek nem segítik, inkább hátráltatják őt. 

Amikor oda jutunk, hogy szembenézzünk a szüleink által okozott sérelmekkel, sokan megtorpannak: bűntudatot éreznek, ha nem csak jót mondanak a szüleikről, és nem merik megélni a fájdalmaikat, szomorúságukat, haragjukat. Félnek hátat fordítani a szüleiknek, félnek a kirekesztéstől, a magánytól. 

Ez az adás arról szól, milyen félreértések, téves hiedelmek akadályozhatnak minket az eredeti családunkról való leválásban és abban, hogy valóban a saját életünket éljük, a saját szabályaink szerint. Hogyan találhatjuk meg az erőnket, és hogyan válhatunk függetlenné, önállóvá, szabaddá, magunk mögött hagyva a visszahúzó családi mintákat?

Jun 28, 202229:46
Hogyan segít a szomatodráma a testi-lelki jóllét elérésében?

Hogyan segít a szomatodráma a testi-lelki jóllét elérésében?

Az elmúlt 6 évben rengeteg szép változást, gyógyulást kísérhettem végig szomatodráma játékvezetőként. De vajon hogyan működik ez a játékos, kreatív, élményekben gazdag önismereti módszer? Hogyan lehet egy játéknak gyógyító, életet átformáló hatása?

Mindaz, amit - sokszor tudattalanul - magunkban hordozunk, közvetlenül kihat arra, hogy mennyire érezzük jól magunkat az életünkben és a testünkben. Ha felvesszük a kapcsolatot a belső világunkkal - hiedelmeinkkel, érzéseinkkel, viselkedésmintáinkkal -, lehetőségünk nyílik arra, hogy elgördítsük a belső akadályokat a gyógyulásunk, változásunk útjából. Az adásban részletesen is kifejtem, hogyan segít mindebben a szomatodráma.

Apr 26, 202230:10
Hogyan ne válj áldozatává a mérgező embereknek?

Hogyan ne válj áldozatává a mérgező embereknek?

Vannak olyan emberek, akik mindenkit irányítani akarnak maguk körül. Mindig annak és úgy kell történnie, ahogy ők elképzelték. ⁠

Ha valami "hiba" csúszik a gépezetbe - például nemet mondasz valamire -, akkor kíméletlenül megtorolják: megsértődnek, téged hibáztatnak, rádzúdítják a dühüket.⁠ Az ő fejükben csak alá-fölé rendeltségi viszonyok léteznek: úgy gondolják, hogy vagy ők uralkodnak mások felett, vagy őket fogják leuralni. Az egyenrangúság nem szerepel a szótárukban.⁠

Ha olyan kapcsolatban vagy, ahol nem számítanak a te érzéseid, hanem mindig a másik félhez kell alkalmazkodnod annak érdekében, hogy a kapcsolat fennmaradjon, az egy mérgező, bántalmazó kapcsolat.⁠

Fontos, hogy képviseld az érdekeidet, és ne hagyd leuralni magad. Ha pedig a másik ezt sem hallja meg és nem hajlandó változtatni, akkor érdemes tőle nagyobb távolságot tartani - akár teljesen megszakítani a kapcsolatot - a saját érdekedben. ⁠

Hogyan ismerheted fel, ha mérgező emberrel van dolgod, és mit tehetsz azért, hogy ne ragadj benne az áldozat-szerepben? Erről szól ez az epizód.

Mar 25, 202230:10
Az önszeretethiány tünetei és kezelése

Az önszeretethiány tünetei és kezelése

Túlságosan kritikus vagy magaddal? Mindenkinek meg akarsz felelni? Maximalista vagy? Ezek az önszeretethiány gyakori tünetei. Vajon miért van az, hogy nem vagyunk jóban saját magunkkal? Milyen gyerekkori traumák állnak a háttérben? És mit tehetünk, hogy megérkezzünk az önszeretet állapotába és megtaláljuk az erőnket? Erről szól ez az adás.


Mar 11, 202229:13
Miről fog szólni a csatorna?

Miről fog szólni a csatorna?

Ebből a rövid bevezetőből megtudhatod, milyen témákra számíthatsz itt a csatornán.


Jan 03, 202200:59