Skip to main content
Spotify for Podcasters
Spagetti Lakóautó Podcast

Spagetti Lakóautó Podcast

By Spagetti Lakóautó

Egy podcast melyben őrült járgányunkkal felfedezzük és felforgatjuk a világot, lefékezünk minden mellett, ami érdekes, legyen az egy borsószem vagy a szeretet fogalma. Eldudáljuk az útból a konvenciókat, és felvesszük a legdögösebb agyú stopposokat!

A stúdióban: Káposztalepke és Mr. Jackpot

Az élő műsorokért kövessétek az MR! Mixlr oldalát: mixlr.com/mr4

Kövessetek minket a Facebookon is, ahol üzenetben várjuk az olvasói leveleiteket, kérdéseiteket, hozzászólásaitokat: www.facebook.com/spagettilakoauto
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#2 A gombok, ismerkedés és zenebuddhizmus

Spagetti Lakóautó PodcastAug 01, 2019

00:00
55:14
#124 Madarak, Diogenész és a véresszájú Káposztalepke

#124 Madarak, Diogenész és a véresszájú Káposztalepke

Adásunkban a madarak tollakkal, tojásokkal, kloákákkal és vad hangadásokkal terhelt világába látogattunk, ahol békésen megfér a dugóhúzóformájú nemi szerv, madárszámlálás, döglötten lógó szárnyasok, fejetlen tyukok, Sólyom László és Hermann Otto az orrlyukain egy-egy tasmán rigóval. Volt még szó Diogenészről és a főtéri bolondokról, valamint Káposztalepke vértől fröcsögő szájáról. Folytatódott a Betűtészta olvasókör, és a zárózene után még volt egy betelefonálónk is.
Mar 22, 202302:13:34
Egy Szál Spagetti #3 Tíz elkönyvelt esztendő

Egy Szál Spagetti #3 Tíz elkönyvelt esztendő

Mr. Jackpot egyedül maradt, ahogy olvasás közben is egyedül vagyunk. Majdnem negyven perc felvezetés kellett neki, hogy végre belevágjon a kedvenc listázásába, az elmúlt tíz év kedvenc könyveit vette sorra. Egyszerre lehet könyvajánlóként hallgatni, ahogy benne van, hogy milyen történetek hatnak az emberre, és hogy mennyire nem számít semmi, amikor az olvasott történet ugyanúgy emlékké válik, mint ami a lapok világán kívül esett meg. A bölcsészkedés feleslegessége, könyves emlékezet, a formatív évek kedvencei, ökoszorongás, családregény, rövidlátás és posztmodern.
Mar 15, 202302:21:57
#123 Belek, menyországi látogatás és klasszikusok átírása

#123 Belek, menyországi látogatás és klasszikusok átírása

Nőnapi adásunk fő témája az emésztés volt, annak bemeneti pontjától, Élő Flóra úrhölgyön át, tekervényes úton a barna mackóig, melyről sokkal többet tudtunk meg a kelleténél. Mi készteti a betörőket, hogy az áldozatok otthonaiba piszkítsanak? Miért esznek az állatok ürüléket? Kereskedelmi mágiában hogyan hasznosíthatjuk a székletet? Ez utóbbi kérdés megválaszolása közben majdnem végleg árokba borult lakóautónk, felvétel leállítása is felmerült, mint megoldás. Ezek mellett egy amerikai professzor menyországban tett látogatását ismerhettük meg, valamint Roald Dahl példáján keresztül nézegettük, hogy mennyire lehet belepiszkálni a klasszikus művészetbe a mai ízlés és erkölcs szabályai alapján.
Mar 08, 202302:40:28
#122 Csodagyerekek, nyelvészet és összeomlás a Lidlben

#122 Csodagyerekek, nyelvészet és összeomlás a Lidlben

A csodagyerekek a hírek állandó szereplői, izmosak, pár hónaposan képeket festenek, komponálnak, a bölcsivel párhuzamosan írják a doktorijukat. Ki enged egy kisgyermeket intergrálszámításokat végezni, kérdjük mi, de nem állnak meg itt, mert szó nélkül műtenek, kiállítást rendeznek, és fejből visszamondják a telefonkönyvet. Ami ennél sokkal színesebb az viszont az aura: lehet indígószín, vagy kristály és szivárványos, a lényeg, hogy ezek a porontyok hozzák el a világ megváltását több hullámban. Káposztalepke a tavasz beköszöntével újra felfedezte magában a nyelvészet szeretetét, és az akadásokra és nyelvbotlásokra nyálukat csorgató tudósokról és munkájukról számolt be. Ezek mellett odaszúrt a gazdagoknak, akik tengeri utazásaikon a személyzettel bármit megtehetnek, homárt főzetnek az éjszaka közepén, meg sulyzóznak a kapitánnyal, amit csak el lehet képzelni. Mr. Jackpot ezzel szemben a böjt által megtusztulva, embertársai felé kiélesedő nyitottságába rondított bele egy babakocsis nő az új kassza nyitásakor, el is nyerte méltó büntetését. 
Mar 01, 202302:18:32
#121 Tolvajok, nosztalgia és illat toplista

#121 Tolvajok, nosztalgia és illat toplista

Ahogy a szarkák mindenfélét gyűjtenek a fészkükbe, úgy mi is teletettük nektek a műsort: fő téma a betörők és tolvajok világa volt, béna bankrablók, pizsamás banánok, a legnagyobb tolvajnők, Repülős Gizi, nagy rabláshoz összeállított csapat, kleptománia a köbön! Volt szó arról, hogy valaki gyanítani kezdi, hogy ő egy rég eltűnt kislány, a böjt rejtelmeiről, miért szórunk hamut a fejünkre, és hogy milyen szaga lehet Walter Whitenak. A nosztalgia eredetéről és helyéről is értekeztünk, mikor nyúlunk hozzá és mikor kerüljük, tud-e vele valamit tenni az ópium, a pióca és az elpesi levegő. Az adás végén összemértük illat toplistánkat, a tavasz beköszöntével ütöttük fel elménk illat-könyvtárát, hogy kiválasszuk a csúcsok-csúcsát!
Feb 22, 202302:41:08
#120 Meta, evőeszközök és háttérben meghúzódó szerepjáték

#120 Meta, evőeszközök és háttérben meghúzódó szerepjáték

Mivel a macskák világnapja ellenére sem sikerült macskás adást rittyentenünk, így kicsin enfarkunkba haraptunk, metába fordult a podcastról szóló podcast, a lézervágott lézer és a maga játékságával tisztában levő játék kapcsán. Káposztalepke egy evőeszköz kvízen remekelt (képekért látogassatok el a Telegram-csatornánkra), minekutána régi barátok találkozásához kifejlesztett nyomorult-őszinte kérdésekkel zsonglőrködtünk. Az adás végén újra szerepjáték kereteiben alkottunk megy egy bizarr banki balesetről szóló történetet, ahol többször is kiderült, hogy semmi sem az aminek látszik!
Feb 18, 202301:48:33
#119 Két óra a kanapén

#119 Két óra a kanapén

Mivel kanapén ücsörögve dumcsizni volt kedvünk, így ez lett a mai adás, két mikrofon, pár túlárazott sör, szomorúság nagykabátja, öregedés, megállapodás, kisebbségi játékdíj, női pofonpárbaj, ösztönlények, feminizmus az őskorban, autók, etika és etikett, drámaoktatás, mesterséges intelligencia, bejönni valakinek, tömítőgyűrű és társai. Dénes hallgatónknak nagyon köszönjük az intro-feldolgozást! Állat lett, mi?!
Feb 08, 202302:08:45
#118 Jimmy, Nemere és a vendégváró kérdések

#118 Jimmy, Nemere és a vendégváró kérdések

Van, amikor annyi minden kerül az asztalra, hogy még a címből is kilóg a fele, de hát panaszra semmi okunk, az adás fellépői a következők voltak: Zámbó Jimmy, illetve sokkal inkább A király sorozat, melybe Jackpot nyakig merült, és nem érti a matekot, de imádja az egészet úgy, ahogy van. Káposztalepke álmát egy varjú és dublőre keserítette meg, és az se mentett sokan, hogy Jackpot egy plantropomorfizációs kísérlettel megpróbálta visszaminősíteni műsorvezetőtársát egy lágyszárúvá. Nemere István grafomániától űzött életénél csak a könyveinek címei beszédesebbek, megannyi kis világ. Alan Moore Lost Girls c. képregénye került erköccsőszeink elé, hogy elmerengjenek azon, hogy mennyire vehető komolyan a rajzolt, irodalmi igénnyel futtatott pornográfia. Káposztalepke olyan kérdésekkel érkezett, melyekkel bármilyen kínosan feszengő vendégséget élettel lehet feltöteni, de vigyázat, túladagolásuk esetén a desszert már egzisztencialista válság formájában érkezik.
Feb 01, 202301:56:53
#117 Csajozóművészet

#117 Csajozóművészet

Adásunkban ezúttal tényleg és szó szerint mélyre merültünk, ugyanis bekopogtattuk a PUA vagyis a csajozóművészet akadémiájának kapuján, hogy megismerjük, milyen tantárgyak, elméletek, oktatók, szemináriumok, gyakorlati órák és táborok várnak azokra, akik elkeseredetten kapkodnak bármi után, ami nőhöz juttatja őket. Káposztalepke elementáris erővel mutatja be és üti ököllel a PUA-tutorokat, Jackpot egyszerre álmélkodik és hibáztatja a kapitalizmust, mint oly sokszor. Volt szó még Hasfelmetsző Jack sétapálcán megjelenő arcképéről, az Onlyfansről meg a Hogwarts Legacy-ről, de ezek úgy törpültek el a fő témánk mellett, mint egy kis PUA-tanonc egy óriásnő mellett.
Jan 25, 202302:04:58
#116 Kutyák, óriásnők és adásdramaturgia

#116 Kutyák, óriásnők és adásdramaturgia

Adásunk derékhadát a szőrös négylábúak adták: megtudtuk, hogy a Farkas Erasmus hogyan segített minket közelebb kerülni hozzájuk, hogy hogyak különböztessünk meg kutya- és gerinctornafajtákat, milyen szőrgolyók osztoztak az Ovális Irodán az amerikai elnökökkel, és milyen vadállatok léphették át még a Fehér Ház küszöbét, és hogy kétévesek hogyan végeznének hegyimentő, vakvezető munkát és milyen sebességet érnek el egy kitömött nyúl üldözése közben. Lajka kutya szívfacsaró történetét Kápi elbeszélte, az adást az ő emlékének ajánljuk! Clifford a ló méretű eb rávilágított a szeretet térfogatnövelő erejére, így az óriásnők témáját és a hozzájuk tartozó fétist is át kellett beszélnünk. Jackpot megtudta, hogy a filmjogokban van a nagy lóvé, így próbáltunk podcastokból filmeket adaptálni, illetve hogy a drámaírás alapelvei hogyan alkalmazhatóak a műsorok esszenciájára. Jegyzetek: Ide várjuk a leveleiteket: spagettilakóauto@gmail.com Spagetti Lakóautó Telegram Kibeszélő Patreon oldalunk Babajóga Erzsébet kvíz Presiden Coolidge Pets What About Bunny A drámaírás művészete
Jan 19, 202302:33:49
#115 Barátság és cselédség

#115 Barátság és cselédség

Káposztalepke szolgáltatta stúdióban kényelmes kanapé, illatyertya és tea keretezte az adást, talán ez is segített, hogy a szokottnál kicsit elmélyütebben dolgozzuk fel a barátság témáját, azt, amin osztozunk és minden mást. Emellett a viktoriánus szolgálók rettenetes élete kapott helyet, ahol gyakran szét kellett szedni a lépcsőt, dzsuvanaplót kellett vezetni és Karl Marx-szal kellett nyugovóra térni. Támogassatok minket a Patreonon és szálljatok be a nagy levélíró kampányunkba: spagettilakoauto@gmail.com
Jan 11, 202302:08:25
#114 Londoni karácsony, képvásárlás és angolnás pite

#114 Londoni karácsony, képvásárlás és angolnás pite

Káposztalepke Londonban karácsonyozott, és nem csak dínóknak örült és bálnáktól rettegett, de felmérte a terepet, és titkos toborzóként kémlelte a briteket, akar-e velük osztozni egy nagyvolumenű életen. Jackpot rákívánt az utazási képeken felbukkanó angolnás pitére, utána is járt. Volt színházértékelés (Katona: Mesteremberek), valamint az is meg lett kérdezve, hogyan tud egy kicsinyes, szűkmarkú polgár kortárs képet vásárolni a nappali falára.
Jan 05, 202301:58:32
#113 Kis karácsony, nagy teázás és chilizés

#113 Kis karácsony, nagy teázás és chilizés

Karácsonyi adásunkat az otthonosság jegyében egy tea- és chilikóstoló köré szerveztük, de ahogy a fa alá is sok minden befér, itt is helyet kapott az angol konyha, szokások, India, képrombolás, kvízek, halovány közelműlt, Mari Lwy, féltékeny telefonok és sok minden más.
Dec 24, 202201:54:48
#112 Gyorséttermek, vígjátékok és egy bevándorlásgyanús turista

#112 Gyorséttermek, vígjátékok és egy bevándorlásgyanús turista

Gyorséttermek vágyottak és undorítóak, várjuk a Happy Mealbe rejtett kis játékot, de sokszor csak csirkeagy kerül a helyére. Nagy láncok harca, felvirágzása, ejtsen teherbe egy focista egy burgerért, de ha más nem, akkor ülj a horrorbohóc ölébe. A videójáték ajánlóra visszacsatolunk a Disco Elysium játékkal, elhangzik egy vicc a télről, és színészek fulladnak a Csele-patakba. Kápi elszontyolodik azon, hogy nem kapott vízumot, és zügyben kér tanácsot, hogy most hogy ne legyen bevándorlásgyanús turistaként. Mivel nem sok jóval kecsegtet az élet, így kifejezetten kellemetlen, de ezredfordulós bájjal átitatott vígjátékok ügyében is tanácsot kér.
Dec 14, 202202:07:20
#111 Rönkhajtók, videojátékok és fogócska a világ körül

#111 Rönkhajtók, videojátékok és fogócska a világ körül

Halljátok az angyalszám suhogását? Bizony el is hozta nektek a világ egyik legveszélyesebb és legromantikusabb foglalkozásának, a rönkhajtóknak a szép meséjét. A bácsiknak nincs idejük fogócskázni, mint az indiai sportolóknak, hiszen nélkülük nem lenne cellulóz, se oszlop, melyet a Kho-kho pálya két végére kell állítani. Az andok különös zöldséget terem, BeRealel rögzíthetjük az elfogyasztását. Az Úr kezének munkái igazak, és nem restek videojátékozni, hogy azt Jackpotnak az évi egy játékba beajánlják. Figyelem! A záró zene után még Kápi visszakéreckedett adásba. Honlapunk ilyen szép.
Dec 07, 202202:20:26
Szélesmetélt #5 Kacatpóker

Szélesmetélt #5 Kacatpóker

A kötetlenebb műsortípusunk újabb epizódjában Káposztalepkét vezettük be a pókerezés világába, de a pergő kártyák, csörgő zsetonok és koccanó martinis poharak mellett mindketten egy-egy zsák kacattal készültünk, hogy azokat felértékelve szintén a tétek közé tegyük!
Dec 04, 202201:48:55
#110 Kaszinó, a mikoszexualitás tizenkét pontja és a körhíd

#110 Kaszinó, a mikoszexualitás tizenkét pontja és a körhíd

Első betelefonálós adásunkban megtudtuk, hogy a körhíd nem a Duna fölött fut, és hogy mi a helyzet a fogorvos-fogtechnikus fronton, illetve élőben kapcsoltuk Londondt, ahol Körtelé nem igazán tudta, hogy honnan-hová tart, de abban biztos volt, hogy Las Vegasban van gyerekeknek szóló kaszinó, és hogy egy ismerősének az ágyában felbukkant egy öreg néni. Dögös Robi Kaszinó című versét szavalta Jackpot, de ennek árnyékában szó volt még a Tyúkbingóról, Kápi megtanult Black Jackezni, kis kaszinótörténet, főnyeremény etimológia, és krupiéismeretek. A mikoszexualitás merőben új, de a tizenkét pontos kiáltványa által képbe kerültünk, és a múltkorjában lemaradt vágynélküli élet is megvitatásra került. Az adáskép Poór Dorottya alkotása, a Erotic Mushroom Calendar 2023-ban jelent meg.
Nov 30, 202202:18:44
#109 Magány, nagyapám és kóan interjúk

#109 Magány, nagyapám és kóan interjúk

Magányosságról ketten, ilyen akrobatamutatványra se sokan képesek. Egy riasztó tendencia, hogy az emberek egyre magányosabbak, és ez a vesztüket okozza. De ha legalább ketten vannak és egy podcastot készítenek, akkor máris minden jó, a Twin Peaksről áradoznak, mesélnek az első biológiai fegyverről, és arról, hogy milyen lesz egy nagyapával hosszú idő után találkozni, és hogyan kerülhetünk közelebb a megvilágosodáshoz viccszerű történetek megfejtésével. A Betűtészta Olvasókör pedig tovább döbörög a boldogtalan számítógép történetével.
Nov 16, 202202:15:02
#108 Guinness rekordok, BDSM és a mamlasznyúlvány

#108 Guinness rekordok, BDSM és a mamlasznyúlvány

Adásunkban nagyobb szerepet szántunk a gyermekkorunkat meghatározó Guinnes rekordok könyvének feldolgozására, de annyi minden sarjadt fel mellette, hogy ezek a következők: a Telex BDSM filmje, szexualitás, szabadság, normalitás, egy méteres szálka, újabb idegesítő óradesignok, dalszövegírás, elakadás, balszerencse újabb támadása, a mamlasznyúlvány-elmélet alapkőletétele, egyetemi vendégelőadás, Spagetti tantárgy, -szak, -egyetem, tabudöntögetési kényszer, brit puding, és még egy Betűtészta epizódot is kaptok a végére Dobisantól!
Nov 10, 202202:30:30
#107 Szarvasgomba, első mondat és a pokoli óra

#107 Szarvasgomba, első mondat és a pokoli óra

A hallgatói utánlövések nyomán visszamásztunk egy szeméttel gazdagon tarkított bronxi lakásba, és mézzel kevert nyálat méregettünk. Kápi színházi és zeneházi élményt fejteget, bevall pár laza szabálysértést erkölcsi tanmesébe csomagolva, majd agyvérzés közeli állapotba kerül a Budapesti Állat- és Növénykert falára kiakasztott órától. Jackpot a világnapok mellett a gyermekszínészet visszásságait hozta, és egy nagy színes beszámolót a mai szarvasgomba helyzetről, melyből egyenes út vezet ahhoz, hogy mi szakadt szét a kezei közt palacsinta módjára (ami többek közt maga a palacsinta), irigy lett egy kiváló kezdőmondatra, így a híres regények első mondatai is tornasorba álltak.
Nov 02, 202202:29:39
#106 Tesztüzem, megbocsátás és egy kis műanyag tök titka

#106 Tesztüzem, megbocsátás és egy kis műanyag tök titka

Egy dokumentum- és játékfilm ajánlóval indítunk, Robog az úthenger, Tanítom, a polip, A próba és Robog az úthenger, mind-mind kérdéseket vet fel, mi mást. Káposztalepke internetes személyiségtesztek satujába fogja Jackpot fejét, aki valamiért felidéz egy bizarr emléket, melynek középpontjában egy kis műanyag tök áll. A megbocsátás nem véletlenül lett a vallások fontos témája, így mi is elővettük, mit kell elkerülni, mikor nem lehetséges és általában mi is múlik rajta. A Betűtészta Olvasókörben ezúttal Az Elátkozott Hivatalról mesél nekünk Zoltán hallgatónkon keresztül a jó Moldova úr!
Oct 26, 202202:12:52
#105 Szemét, elköteleződés és a tehénből ez jó

#105 Szemét, elköteleződés és a tehénből ez jó

Szeméthegyeket mászunk, kukákat borogatunk, átnézzük, elássuk, kilőjük az űrbe, disznókkal etetjük fel és a tengerbe is jut belőle bőven. Az elköteleződés témájával visszatértünk régi szokásunkhoz, hogy egy komolyabb hangvételű szegmensben fejtegetünk húsbavágó kérdéseket. Betűtészta pedig Almapüré előadásával folytatódik, A tilalomtáblával!
Oct 19, 202202:27:19
#104 Essen, szarul vagyok 2. és toki pona

#104 Essen, szarul vagyok 2. és toki pona

Essen utáni szokásos vekengés Jackpot részéről, ugyanakkor most a szokottnál is keményebben nyomta a sors a ceruzáját. A világ legbalszerencsésebb emberei és Németország történetének legdurvább betegségei helyezik kontextusba a dolgot. Káposztalepke beöltözős buliba készül és a telefonja véletlenszerű öregasszonyokat hivogat, és olyan aggodalmai vannak a népszámlálás kapcsán, hogy azt még toki pona nyelven is nehéz lenne körülírni. Folytatódik a Betűtészta olvasókör, ahol ezúttal Gábor olvas fel nektek!
Oct 16, 202202:10:56
#103 Dzsinn, hegyek és a ló-tök reinkarnáció

#103 Dzsinn, hegyek és a ló-tök reinkarnáció

Friss filmélmény kapcsán felkutattuk a dzsinnek világát, és megválaszolásra került az örök kérdés: mit tegyen az ember, ha ott áll előtte a három kívánság lehetősége. Magas csúcsokra mászunk, felszerelést vásárolunk, fölfelé néző szemüveget, gipszlenyomatot veszünk a kifordított bolygóról, fiktív hegyeket mászunk és krumplit is megpróbálunk termeszteni odafönt. A kő-tök-ló-ember reinkarnációban csak egy a biztos, mindenki vigyorogjon a másikra!
Sep 28, 202202:09:06
#102 Koponya, animék és a derbyshire-i bestia

#102 Koponya, animék és a derbyshire-i bestia

Káposztalepke születésnapját ünnepelve koponyákkal bowlingoztunk, ismertekkel és ismeretlenekkel, forma, alapanyag, dudorok száma szerint osztályoztuk, majd kevertük össze őket újra. Volt itt agyig visszakapart viszketés, csontvázgyártás, óriáskoponyák és Kádár János koponyája, mint varázserejű artifact. Az adás elején spontán pellengérre állítottuk az anime műfaját, majd zárásként a reméljük-csak-fikció birodalmába látogattunk, és az English Eerie szerepjáték segítségével spontán pszichodrámát rittyentettünk a derbyshire-i láp közepén álló düledék kastélyban. A játék innen letölthető (fizess, amennyit szeretnél árazással).
Sep 21, 202202:53:19
#101 Szlovénok, Tesla szerelme és London Bridge is down

#101 Szlovénok, Tesla szerelme és London Bridge is down

Nem is létezhetne ez az epizód a 24órás adás utzöngéi nélkül, így nem is álltunk az útjába, cserébe gazdagon teletűzdeltük a lehető leváltozatosabb témákkal! Jackpot ljubljanai látogatásáról megtérve nem csak nemzetkarakterológiai meglátásokt hozott, hanem a helyi kólaszerű italból, a Cocktából is, az ebből felszálló buborékok jártk körbe azt, hogy a traumák feldolgozása mennyire fontos, és még országok is járhatnának terápiára. A magára hagyott Káposztalepke a szeretve levés evolúcióját kutatta, míg nem kibukott a szög a zsákból, és kiderül, hogy Nikola Tesla nem csak a tudományban, de a szerelemben is nagyot alkotott. Kis királynőhalál-táncunkat eljártuk mi is, Kápi ki is kiáltotta az új királyt, melynek dallamaira Bombadil Toma is táncot járt, vagy inkább csak furcsán vonaglott mint egy sakkmester egy szexjátékkal a fenekében.
Sep 18, 202202:39:47
#100 A 24 óra

#100 A 24 óra

A 100. adásunkat egy 24 órás élő adással ünnepeltük. Köszönjük nektek!
Sep 05, 202223:43:04
#97 Mélytenger, bálnás érzékenyítés és a kamasz pápa

#97 Mélytenger, bálnás érzékenyítés és a kamasz pápa

A tenger mélyén minden fura, átlátszó, világít, pislákol, szúr, harap és röptében kapja el a krakendögöt. Káposztalepkét egy bálnákkal szembeni érzékenyítés alá vettük, hogy jól viselje a gyűrődést a Jónásban, ráadásul a kispróféta történetét is felelevenítettük. A finn miniszterelnök egyesek szerint bántóan fiatal, így körülnéztünk, hogy ki tudja ezt még alulról súrolni, így ismerkedtünk meg IX. Benedekkel aki hamarabb lépett a pápai trónra mint a pubertás korba. De azért Dr. Bandának a 98 éves malawii miniszterelnöknek ő is kezitcsókolomot kívánhatna. De ami még ezeknél is fontosabb most a szívünknek, hogy a következő adás már a 24 órás lesz, találkozunk szeptember 3-án a Bikás Parki Jónásban, ahol 9-17:00 időtartamban folyik a látványpodcastolás! Itt az esemény hozzá: https://fb.me/e/3BiijTU7s
Aug 24, 202202:06:20
#96 Kenyér, First Lady és Kiscsillag

#96 Kenyér, First Lady és Kiscsillag

A kenyérbe rettenetes dolgokat tettek a történelem során, mégis egyet jelent az élettel. Jézus megszaporítja, mások sebbe dugják, háborúk törnek ki miatta, és mivel az ember eszét veszi az illata igy a friss fogyasztását be is kell tiltani. Egy kivételével minden amerikai elnök rendelkezett First Ladyvel, így Káposztalepke utánajárt, hogy mit is csinál FLOTUS, amíg a férje remegő ujja egy nagy piros gomb fölött köröz. Kapott a ruhaipar is,minden szakadt, feszül és drága, vagy ha nem akkor mindenki olyat hord. Még Lovasi András is, hogy a cím harmadik elemét is kipipáljuk.
Aug 18, 202202:04:37
#95 Beavatás, óraátállítás és a Bob Marley merénylet

#95 Beavatás, óraátállítás és a Bob Marley merénylet

A közeledő gólyatáborok és -avatások megidézték bennünk a beavatás témáját, így körbetáncoljuk a vallási rítusokat, a szexi katonasebeket, a házasságot és legény/leáncsbúcsúkat, de ezek után befut a csongrádi Josef Mengele Gimnázium, aminek beavatási ceremóniái a legedzettebbeket is arra készteti, hogy inkább egy máglya közepére rakjanak fészket, mint hogy ennek a műintézménynek a kisgólyái legyenek. Tervezgettük a 100. adást, majd Káposztalepke beszámolt róla, hogyan bukkant fel egy kisközi időmahináló szörnyeteg emlékei katalógusából. Bob Marley elleni merénylet históriája is végre elérkezett, Kápi nem halt bele az unalomba, ami szerinte Bobot fémjelzi, és a magyar politikai kiegyezésről is tudtunk ennek kapcsán pár szót váltani. Folytatódik a Betűtészta, csengő hangú hallgatónk adja nektek elő az Arrivederci, Budapest! c. novellát.
Aug 10, 202202:17:59
#94 Tánc, lyukkamera és egy hároméves

#94 Tánc, lyukkamera és egy hároméves

A szokottnál hosszabb kihagyás után tértünk vissza, így mindketten egyik mesélnivalót a másikra halmoztuk. Egymáson fetrengett a stúdióban a farkasbab sommelier, a bazársor, a sörösdobozzal fotózó bácsi, egy nagy löttyintés cián, egy kordinálatlan de már felelősségteljes hároméves podcast, a századik adás teljes programfüzete, valamint a tánc elképzelhető minden formája. Táncokra épített oktatási terv, barlangostestet elrontó jamaikai táncok, Zámbó Jimmy, tehetségtelen kapust leváltó brazil nagypapák, összehangolódó metronómok és emberi testek.
Aug 04, 202201:59:44
#93 Farkasbab polippal: a portugál záróakkord

#93 Farkasbab polippal: a portugál záróakkord

Kedves Hallgatók! Jackpot még mindig nincs itthon, szóval még egyszer és utoljára bejelentkezett nektek a távoli Portugáliából, ahol egy csomó mindenen elmerengett az ott látottak kapcsán, és a kérdéseire én a saját erkélyemen csücsülve válaszoltam is neki. Farkasbab- és az élet nagy dolgainak fejtegetése. Ki a legismertebb magyar? A sok rendőr az jó dolog? Lehet túl sokáig nyaralni? Ezek és még sok más a nyugis, lassan folyó utazásregény lezáró fejezetében. sok sok puszi!
Jul 21, 202201:28:55
#92 Bejelentkezés Portugáliából és Tállyáról

#92 Bejelentkezés Portugáliából és Tállyáról

Drága hallgatók! Már-már Szélesmetélt-szerű nyugalommal és egymás szavába nem vágással jelentkezik a Spagetti Lakóautó Podcast új epizódja! A 92. adásunk vágója, szerkesztője Kápi, minden glitch neki jelentendő, javítja amint tudja! Na de miért maradt magára a nagyszerű műsorvezető géniusz? Mr Jackpot éppen Portugáliában traktálja az embereket magyar hiphoppal, issza a bort és mindenkit faggat a portugál életérzésről. De hogy ne maradjatok adás nélkül,a két utazó két-két egymásnak küldött hangüzenetben cserél élményeket Portugáliáról és a hasonlóan egzotikus Tállya településéről. Szakrális élmények, ember és természetközeliség, nagybetűs nyugalom és borittas boldog pillanatok. Gyertek hallgatni, nagyon szeretünk titeket! 
Jul 13, 202201:07:13
#91 Nutria, rúdtánc és híres ember bingó

#91 Nutria, rúdtánc és híres ember bingó

Nem tudjuk, hogy mennyi dolog van az életünkben, amiből pontosan 91 áll rendelkezésre, de a Spagetti Lakóautó epizódjaira épp igaz ez az állítás. Ezen felbuzdulva Káposztale a Balatonon egy felfújható lángos segítségével járta be a nádasokat, hogy ott két kócsag között spottolja Nacsa Olivért, Kiszel Tündét és Radics Gigit. Nagy tehetsége van a hírességek beszélgetésének nem-kihallgatásában, ez kétségtelen. Jackpot tovább görgeti a sztriptízbár témakörét, most már nem csak prekoncepciókkal, hanem konkrét tapasztalatokról is beszámolt, bár a ródtánc-történetet felütve lehet, hogy csak egy bevett csábító álca áldozata lett és mégsem látott be a kulisszák mögé, bármennyire is megpróbálták elhitetni ezt vele. A vízben és szárazföldön egyaránt esetlenül mozgó, de legalább butus és vörösfogú nutria természetrajzának segítségével betekinthettünk a Kisközi csempészvilág mindennapjaiba, és az is kiderül, hogy mi lett a sorsa a vonatablakból kihajított, benyugtatózott hódpatkánynak. Az adás végén Ákos hallgatónk tolmácsolja Moldova történetét Az elefántról, amely részt vett a háborúban, melyet a Betűtészta olvasókör kereteiben kaptunk. Reméljük, kedvet kaptatok és ti is beszálltok a buliba!
Jul 07, 202202:48:15
#90 Mesterséges intelligencia, parókák és Darth Vader lakást keres

#90 Mesterséges intelligencia, parókák és Darth Vader lakást keres

A mesterséges intelligencia még nem alakít nagyot podcastkészítésben, de mindenesetre igyekeztünk felmérni az ellenfelünket, hogy hogyan teljesít más művészeti területeken. Káposztalepke a parókák vérrel, verítékkel, tetvekkel és rizsporral átitatott történelmébe vezeti be a hallgatókat, majd a hőség megadta azt az alaphangot ahhoz, hogy elgondolkodjunk, mi az igazán alkalmatlan lakhely, és hogy eshetett Darth Vader abba a csapdába hogy égési sérülései ellenére egy lávabolygót választott otthonául. Itt tudtok feliratkozni a Betűtésztába, a Spagetti Lakóautó olvasókörébe!
Jun 29, 202201:48:41
#89 Esküvői domina, sztriptízbár és már megint színház

#89 Esküvői domina, sztriptízbár és már megint színház

A 800. adásunkat megelőző utolsó adás mely nyolcassal kezdődik, a címével ellentétben nem csak erotikus témákat dolgoz fel. Indusztriális fesztiválterv, őróletes közösségi finanszírozások, és újabb (sajnos) fizetetlen színházi hirdetéssel készültünk, ami ezúttal a kultikus státuszba emelkezett Kertész utcai Shaxpeare-mosó volt. Jackpot beszámolt róla, hogy micsoda lokálba volt kénytelen legénybúcsút szervezni egy barátjának, és a géniuszok törték kicsit a fejüket a fair-trade öltánc intézményán. Szerencsére Káposztalepke is esküvői vendég szerepére készült, így felkutatta az eskövői szokásokat és azok háttereít, míg nem kiderül, hogy mindent megold, ha a vőfélyt egy dominára cseréljük. Gyakran ennyi is elég a boldogsághoz. Az adás végén a Betűtészta olvasókör kedvcsinálója hangzott el, a Magyar atom c. nyitónovellát olvasta fel Mr. Jackpot. Itt tudtok feliratkozni a Betűtésztába.
Jun 22, 202202:12:32
#88 Meztelenség, hanyatt fekve alkotás és a Betűtészta olvasókör

#88 Meztelenség, hanyatt fekve alkotás és a Betűtészta olvasókör

A nagy reneszánsz alkotók háton fekve készítették freskóikat, így mi Kelenföld egére készítettük el szabadtéren felvett adásunkat. Téma volt a vízszintes alkotófolyamat és a függőlegesség hegemóniája, Mr. Jackpot meginvitált minden hallgatót a Spagetti Lakóautó olvasókörébe, Káposztalepke pedig a meztelenséggel rukkolt elő, naturista, nudista, szocialista, fasiszta és aktfotókra nyálukat csurgatóiszta szempontok alapján. És egy kiskutya is belelihegett a mikrofonba. A Betűtészta olvasókörbe itt lehet jelentkezni, ebbe a táblázatba írd be a kért adatokat azon a fejezet(ek) mellett, melyeket fel tudsz tölteni július 31-ig. A Magyar atom itt olvasható legálisan és ingyenesen.
Jun 16, 202202:03:07
#87 A 87-es busz legendája feat. Szeredás Emerenc

#87 A 87-es busz legendája feat. Szeredás Emerenc

Ha egy férfi nőnek öltözik és ezt Mácsai Pál dirigálja, akkor az vicces (munkahipotézis). Káposztalepke Szabó Magda Ajtóját tekintette meg színpadon és neki befutott második legjobb színházélménynek, és még az olvasás nélküli irodalomélvezet lehetőségét is felvillantotta számára. Ezek után felültünk a buszra, melyen a podcast neve anno megszületett és megállóról-megállóra szívjuk magunkba a világ esszenciáját. A fedélzeten: berki nemzetség, Taki bácsi, hegymászó csillagász, vadkanok, Új Zéland-Sasadi út járat, a világ harmadik legjobb fürdője, helikopteres jogsi, a világ legunalmasabb sportja, lángoló hordók és főnöküket felfaló jobbágyok.
Jun 09, 202202:26:51
#86 Gyerekkori vágyak, Skara Brae és a Heimlich műfogás

#86 Gyerekkori vágyak, Skara Brae és a Heimlich műfogás

A toplistákat sosem lehet megunni, de mi olyan témát választottunk, melyet más nem listázhat helyettünk: 5-5 legmeghatározóbb gyermekkori vágyunkat sorakoztattuk fel. Teljesség igénye nélkül: pónis gyűrű, lenvászon ing, hátsókerti kifőzde, gombra előpattanó virág, droid a dobozból, és rúdtáncot lejtő orángután. Megtudtuk, hogy milyen lehetett középkorban gyermekkirálynak lenni, illetve, hogy a világ legtisztább nevelési elvei hogy válnak gyilkos méreggé egy Festetics gróf kezében. Jackpot azzal a gyanúval fekszik fel a vizsgálóasztalra, hogy túl sok dolog érdekli, de a megoldás a műsorvezetőket egyenesen az őskori Skara Brae (ejtsd: bré) falai közé vezeti. Világnapok rávilágítanak egy hazudós orvos máig kitartó félrevezető propagandájára.
Jun 01, 202202:17:19
#85 Világkiállítás, görögdinnye és a Szexművészetek Múzeuma

#85 Világkiállítás, görögdinnye és a Szexművészetek Múzeuma

Élő adás hinyában és jó idővel teli kivonultunk az Idősek Parkjába, hogy egy csókolódzó tinipárra kiváló kilátással beszéljük meg az élet fontos dolgait. Folytatódik a 100. adás tervezése, Jackpot a fürdőszobafestéstől megerősödve kihajigálta a gyerekkori emlékei nagy részét, és ennek kapcsán elmélkedtünk a tárgyiasított emlékekről. Ha a harc lehet művészet, akkor más mozgásformák miért nem kérdés hamar eszkalálódott, sokadik kört futottuk a mi a művészet pályáján. Ezen a nyáron Káposztalepke egyetlen reménye a görögdinnye, így a szezon előtt igyekezett a lehető legtöbbet megtudni róla. Voltak magukat nevükkel szánt szándékosan alábecsülő podcastokról szó, míg nem megérkeztünk a Viktoriánus Angilalába, hogy ott a legváratlanabb épület, a leghangosabban beszélő kertész és a londoni csatornahálózat megrökönyödését egyesítő 1851-es Világkiállításba is betekintést nyerjünk.
May 27, 202201:48:49
#84 Játszótér, művésztelep és hegyikerékpár

#84 Játszótér, művésztelep és hegyikerékpár

Adásunk sokirányúsága szinte feldolgozhatatlan szakmailag, pedig mindezek egyetlen tökéletes egység részét képezik: játszóterek, Hitler bunkere, visszapattanó gyermekfejek, libák, a felsőtárkányi Batman pilot, budafoki művésztelep, bézbózütő, ilyet én is tudok, de nem akarok, bicózás, ezerrel csapatás, sziklák semmibevétele, Villingné, limerickek. Most sok a csúnyaszó, de a beavatottak tudják, hogy ez nem öncél, hanem világlátás. Iratkozzatok fel Kápi hírlevelére: https://mailchi.mp/a7bc0c4ede67/spagetti
May 18, 202202:07:48
#83 Eger, limerick és rágóetikett

#83 Eger, limerick és rágóetikett

Jackpot Egert ostromolja belülről, járt az Egri Látványtárban, bemutatja a középkori éttermek önhazugságait, illetve a minareten rátörő érzésekről is színes képet fest. Káposztalepke rájön, hogy a művészet menti meg a világot, illetve egy koncepciós pert is indít maga ellen, hogy a buszon való hangos rágózása mennyire fér bele a felebaráti szeretet kereteibe. És ezennel kiírjuk a limerick író pályázatunkat, hallgassátok meg az adásban a részleteket, és utána bombázzatok minket meghökkentőbbnél elképesztőbb alkotásokkal! Feliratkozás Káposztalepke hírlevelére: https://mailchi.mp/a7bc0c4ede67/spagetti
May 11, 202201:55:30
#82 Dinóbőr, kvantumidő és hobbik felnőtteknek

#82 Dinóbőr, kvantumidő és hobbik felnőtteknek

Téves a képünk a dinoszauruszokról. A viziló veszélyes. Az elefánt néha átlép a faji korlátokon. Az idő átverés. A kreativitás csak egy szám. A test megérdemli a törődést. A felnőtteknek is van joguk hobbihoz. A sztár nem ember, a sör nem ital, a bicikli nem játék.
May 04, 202202:08:35
#81 Dohány, gyökérkezelés és a Fekete Szirén

#81 Dohány, gyökérkezelés és a Fekete Szirén

Adásunkban első felében megtárgyaltuk, hogy milyen egy szeméttelep, Káposztalepke részletes bemutatót kapott egy gyökérkezelésről és a 20-as éveket őrületben tartó Josephine Baker banántáncáról, és hogy hogy mi a közös a sárga gyümölcsben, a kanabiszban és a híres hasonmásokban. Az adás második felében a cigigyúrás nem dekonstuáló adáselem, hanem aktív feldolgozása a témának: gonosz dohánygyárak, gyógyító slukkok, női emancipáció  és e-cigi mint olimpiai sportág. Az adásban belengetett Jackpot féle tárlatvezetés a Nemzeti Galériába, támogatói jeggyel látogatható: https://www.patreon.com/posts/idegenvezetes-65387416
Apr 20, 202201:47:29
#80 Mindenes érettségi, munkabarátság és egy dühös kerékpáros

#80 Mindenes érettségi, munkabarátság és egy dühös kerékpáros

Káposztalepke ebben az adásban egy összevont érettségit tesz, egymás után válaszolja meg a következő szakmák fogós kérdéseit: artista, katona, kozmetikus, szállodai recepciós, egészségügyi dolgozó, óvónő, idegenvezető, pincér, vadász, bányász, fodrász - és mindegyikben ő az ász! Az adásban még szó esett a munkahelyi barátságokról, Kápi készülő lemezéről, Ördög Nóráról és arról, hogy mit kell tennie egy bringásnak, ha valaki kinyitja előtte a kocsiajtót. Az adáskép kis magyarázatra szorul: Városligeti (Gorkij) fasor 3., Állami Artistaképző Intézet (ma Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola). Manökenjelöltek felvételi vizsgája. (Urbán Tamás, 1979 - Fortepan)
Apr 13, 202202:06:42
#79 Lámpa, választási macskajajj és fanfiction

#79 Lámpa, választási macskajajj és fanfiction

Jackpot Zsámbékon megjárta Borús Ferenc világhírű lámpamúzeumát, és felvillant a feje fölött a nagyszerű ötletet jelző led izzósor, hogy ezt adásban is fel kellene dolgozni! Végigmentünk a világítási célú tüzek és izzó anyagok világát, tervezett elavulás, múzeumigazgatók, gépírós költők, piroslámpás negyed lakói és a Zöld Lámpás haverjai egyaránt előbújtak a fényre! Értékeltük a választások eredményeit, hogy mennyivel jogosabb most a menni akarás, mit van tenni belső emigrációban, és mi az, amit útravalóként vihetünk egy ilyen csalódásból. Kaptunk egy hallgatói fanfictiont, melyben Jackpotból őrült milliomos lett, Káposztalepkének meg csak a tuberkolózis és a tudathasadás maradt, ennek kapcsán gondolkodtunk azon, hogy mit jelent, ha valós emberek kerülnek be fikciós munkákba.
Apr 06, 202202:04:03
#78 Hasfelmetsző Jack, választás és pofon

#78 Hasfelmetsző Jack, választás és pofon

A frissen befutott hangkeverő-felvevő és mikrofonok bűvöletében készítettük adásunkat, amiért nagy köszönet a Patreonon minket támogatóknak. Ebben az új hangminőségben szakadt ki belőlünk egy választási segélykiáltás, preferenciáinkat szálaztuk kissé, és a döntések mögötti motivációkat próbáltuk megérteni, moderált optimizmussal. Az adás nagy része azonban a legendás viktoriánus-kori gyilkosról, Hasfelmetsző Jackről szólt, Jackpot ismertette Kápival az ügy részleteit, felfestette a nem túl illatos Whitechapel környék miliőjét, majd eseményről-eseményre, szemtanúról-szemtanúra, nyomról-nyomra haladva haladtunk végig a nyomozáson, és a végén a tornasorba állított gyanusítottak közül meg is neveztük, hogy ki a valódi gyilkos.
Mar 30, 202202:20:20
#77 Apácák, képregények és szexpapucs

#77 Apácák, képregények és szexpapucs

Misztikus számú adásunk középpontjába az apácákat helyeztük, akik a régmúltban és a modern világban is egyaránt misztikus alakok. Egyesek szerint repülnek, megrendezik a saját halálukat, arcukat pénzre nyomtatják, sokat énekelnek és emberi vágyakat tudnak beleszőni egyszerű papucsokba. Jackpot mesél róla, hogy milyen nehezen viseli a kritikát, és hogy milyen volt a Rossznyavalya első fogadtatása, milyen témák vannak, melyekről nem érdemes podcastot csinálni, mi az amire nem találunk szavakat. Jackpot mesél az újonnan született képregényolvasási kedvéről, és Kápival merengenek azon, hogy ez mennyiben komolyanvehető művészeti ág. 
Mar 23, 202202:12:16
#76 Predátorok, március idusa és aloe vera

#76 Predátorok, március idusa és aloe vera

Az eheti adásunkban sötétebb ceruzáinkat vettük elő, és még csak a háborúig se kellett menni, éppen elég, hogy Kápi elmesélje, hogyan vált egy ismerőséből szexuális ragadozó. Meddig tart a felelősségünk, mikor kell közbelépnünk, és egyáltalán van-e esély a változásra? Felütöttük a kalendáriumunkat, és elmerengtünk rajta, hogy mikor mondják azt a jövőben, hogy hagyjuk abba a '48-49-es forradalom ünneplését, és mi foglalja majd el a helyét a munkaszüneti napok tablójában. Március 16-a se különb, hisz egyedülálló módon egybe esik a zsidó Purim és a No Selfie Day. Záróakkordként Kápi felüti a herbáriumát és bemutatja nekünk az aloe verát, mely nem csak könnyen összetéveszthető az agavéval, de a holtakat is frissen tartja. Befigyelt még Hollódoktor, Koppantó és boszorkányflaska a gyakorlatban.
Mar 16, 202202:08:35
#75 Rasztafári, szcientológia és a vallások jövője

#75 Rasztafári, szcientológia és a vallások jövője

Adásunkban a modern vallásoknak jártunk utána, Mr. Jackpot mesélt a rasztafárikról, akik nem csak a frizurájukkal tűnnek ki, hanem hogy az ő istenük nem az éhben lakozik, hanem Etiópiában, és ez az isten ráadásul nem is hittársuk, hanem keresztény. Káposztalepke a vallás születését vizsgálva próbálja megnézni, hogy milyen lehetne a halála, ha egyáltalán elképzelhető lenne a spiritualitás kiveszése, de erre kb annyi az esély, mint hogy a pletyka eltünjön a magyar faluból. Zárásképpen Jackpot vallomásos jelleggel beszámol a szcientológiával való találkozásáról, mit tapasztalt rövid alámerítkezése közben, valamint bemutatja a vallásalapító L. Ron Hubbard színes ceruzával vadul szinezett életmeséjét.
Mar 09, 202202:09:32
#74 Boszorkányok, Jackpot kovásza és Aritmia Orbánc

#74 Boszorkányok, Jackpot kovásza és Aritmia Orbánc

Ilyen, amikor az egyik műsorvezető szagot fog, Jackpot alámerült a boszorkányság történetébe, grimoárok tornyosulnak az éjjeliszekrényén, minden csupa viasz és pentagram a stúdióban. Sámánisztikus indonéz sorozatgyilkos, nőgyűlölő kézikönyv boszorkányvadászoknak, bikacsök, harmadik mellbimbó, mágusok demokráciája, és kérdések, melyekre nincs jó válasz. Megkóstoltuk a hallgató által küldött Kofolát, Káposztalepke életében először szimatolt kovászt, és nem tudta megállapítani, hogy ez a rosszabb, vagy politikusokat beleírni gyerekkönyvekbe.
Feb 23, 202202:26:32
#73 Szomszédok, analóg fényképezés és nyomasztás

#73 Szomszédok, analóg fényképezés és nyomasztás

Szinte mindnyájunk szomszédokkal körbevéve éljük az életünket, de ahhoz kell idő, hogy belássuk, mi is lehetünk pokoli szomszédok másoknak. Irénke néni, Feri bácsi, nőszirom és revolver. Jackpot mesélt Kismarosi utazásáról, szó esett az analóg fényképezésről, nyomasztó halálokokról, költözésről, luxusórákról. Az élő adás elején zavar történt a potméterek terén, de annyira szép lett ez a kakofón szimfónia, hogy nem volt szívünk kivágni.
Feb 14, 202202:14:11
#72 Beton, harminc év és harcsázás

#72 Beton, harminc év és harcsázás

Kicsit nosztalgiáztunk kényszerűen, és az első hullám távfelvételei nyomába lépve beszélgettünk, de a tartalom értékéből ez mit se von le! Mr. Jackpot harminc éves lett, így körbe kellett járnunk a tartós sejthalál és a dirty thirty témáját, milyen élvezeteket és milyen fájdalmakat tartogat az embernek, ha az élete harmadához érkezik. Ezután beszélgettünk a catfishingről, vagyis a harcsázásról, ami nem a szájszéli cérnavékony bajuszka növesztését takarja, hanem azt a jelenséget, amikor az ember az interneten másnak adja ki magát, mint aki. És mi lesz, amikor két harcsa találkozik? Kiderül ez is. Végül a betont kezdtük el símogatni, ami hol kemény, hol puha, hol macsó, hol nőies, hideg és forró, ősi és modern egyszerre. Annyira eklektikus volt az adás, hogy ezek közé még simán befért a sajtószabadság és a Martfűi rém. Na ezt csinálja valaki utánunk!
Feb 09, 202201:53:02
#71 A kérdés a következő, közbeavatozás és a buklóc

#71 A kérdés a következő, közbeavatozás és a buklóc

Gyakran halljuk az újságíróktól, önjelölt okoskodóktól és a Vágó István imitátoroktól a következő szófordulatot: a kérdés a következő! Nem bírtunk megmaradni a bőrünkben, ki kellett derítenünk, hogy mik voltak az elmúlt 150 év legégetőbb kérdései az újságok hasábjain, így felütöttük az Arcanumot és megválaszoltunk minden szembejövő kérdést? A finn teológushallgatók vagy a kisiskolások vannak közelebb Istenhez? Kell-e jakuzzi és szögeságy a börtönökbe? Bűn a gazdagság? Hiperaktívan hová legyünk? Együtt tudnak élni nemzetes egy salátástálban? Erre és még sokkal többre megadtuk a választ! Az adás hosszúra nyúlt felvezető részében összefogdostuk mindennapjaink kifogás-lidérceit, gólya terrorizálta Káposztalepkét, beszámoltunk workshop élményeinkről és próbáltuk meghúzni a vonalat, hogy melyik az a pont, amikor már beavatkozhatunk mások életébe. Köszönjük a támogatást az Arcanumnak: https://www.arcanum.com/hu/adt/
Jan 31, 202202:28:49
#70 Alkímia, toxikus pozitivitás és homonkulusz

#70 Alkímia, toxikus pozitivitás és homonkulusz

Az alkímia művészetét méltatlanul fedte be a történelem pora, hiszen ebben az adásban bebizonyítottuk, hogy nem csak konkrét bölcsekköve recepteket tudnánk feltölteni a Nosalty-ra, de az élet minden területén van mit tanulni aranycsináló eleinktől! Örök élet, arany ventillátor és egy nagy befőttes homunkulusz! A toxikus maszkulinitás után itt az újabb őrület, a toxikus pozitivitás - nézzétek a jó oldalát! Tubular Bells kapcsán belefért egykis kakaskodás akörül, hogy történik-e bármi új a művészetben, és hogy miért forog körbe a kislány feje ettől a muzsikától.
Jan 24, 202201:59:36
#69 Cefetül kamázlak, umami és MIVAN

#69 Cefetül kamázlak, umami és MIVAN

Kicsit még nosztalgiázunk a közelmúlt ünnepein főzés-sütésileg (Jackpot nem kóstol...), majd tele hassal bekapcsoljuk a tévét: visszatérünk Roxfortba, de a filmszárok helyett rólunk csináltak felnövekvős fantasy sorozatot, majd átkapcsoltunk a Nagy Ő-re, ahol egymás szájfényét kóstolgatják a lányok. Kis videojáték ajánló mellett Káposztalepkét szinonimaügyileg is helyretettük, hogy ne kényelmesedjen bele a "nagyon szeretlekbe". Lángoló zoknik? Kutyahallgatók? Is! Vissza a gasztróra: fejben igyekszünk kikeverni az umami ízt, az aromák nagylábúját. Végül visszatértünk a szkeccs műfajához, és megalkottuk, hogy milyen lenne ha az életetekről is kapnátok Wrapped statisztikát a Magyar Innováció Vezérelte Algoritmikus Napló segítségével.
Jan 03, 202201:53:31
#68 Tűz, Szecsuán és zrínyizés.

#68 Tűz, Szecsuán és zrínyizés.

Nincsen karácsony Spagetti nélkül, de ezúttal nem egy adventi naptárral és nem is kekszkészítő főzőműsorral készültünk nektek, hanem begyújtottunk a kandallónkba, és a tűzbe bámulva az ezer kis láng történetéről mesélünk nektek: császárokról, háborúkról, szívről gyújtott cigiről, olimpiai lángról, felelőtlen pékekről, hőről, oxigénről és éghető anyagokról. Káposztalepke mesélt még friss színházi élményéről és arról, hogy lehet egy drága szivar füstjében olajra lépni.
Dec 23, 202102:11:02
#67 Úriemberek, humoristák és marketingelemzés

#67 Úriemberek, humoristák és marketingelemzés

Nincsenek is ma már igazi úriemberek, hangzik el gyakran, de mégis mi kell ahhoz, hogy valakit gentlemannek nevezhessünk? Mit mond a klasszikus sajtó és mit a modern tanácsadó? Ruha teszi vagy csak a tettek határozzák meg? Harminc évesen még végbemehet az átalakulás? Ezek mellett Káposztalepke és Jackpot feldolgozták azt, ahogy őket egy marketingelemzés feldolgozta: milyen veszélyek rejlenek a Spagetti Lakóautóban? Mennyire zavarja meg a helyi flórát és faunát? És mit szólna hozzá egy képzeld egyetemi tanár? Plusz ha már a Karinthy-gyűrű ennyire felforgatta a Humorföldjét, akkor mi magunk is hozzátettük a magunkét: ide vele!
Dec 13, 202102:07:04
#66 Miklósok, ritmikus sportgimnasztika és leánybúcsú

#66 Miklósok, ritmikus sportgimnasztika és leánybúcsú

A csizmácskátokba megérkezett az új adás (hiszen mi mindig csak adunk és adunk), melyben a Miklósok körül forgott minden: Jackpot kapott ajándékot Kápitól, tartottunk tárlatvezetést Istenről készült rajzokból, a túlszexualizált ritmikus sportgimnasztika és a leánybúcsúk is megkapták a magukét. Váncsa Miklós szakácskönyve fontos elméleti fejtegetések alapját adta, mind az alkohol, mind a gyakorlás gasztronómiai szerepét illetően, majd Kápi Kismarosi utazása is a tervből valósággá lett, és egy új mérföldkő született a műsorvezető életében ezáltal. Szent Miklós kalandjai közel sem értek véget pár lányka megajándékozásánál, végigkövettük a zsinatokon pofozkodó, fél kézzel mindenkit móresre tanító püspök életét, és azt is hogyan olvadt egybe a fekete arcú, láncait csörgető képével.
Dec 06, 202102:29:27
#65 Fiktív vallások, erdei kunyhó és a budai Konstantinápoly

#65 Fiktív vallások, erdei kunyhó és a budai Konstantinápoly

Adásunkban keresztül-kasul utaztunk az irodalmi és filmes fikció és a vallások birodalma közt. Bekukkantottunk a Jedik templomába, ismerkedtünk isteni oroszlánokkal, Pitonizmus és Mátrixizmus kinyilatkoztatásait tallóztuk, és a mesterséges intelligencia által generált istenségek panoptikumában is sétáltunk egyet, karunkat a hátunk mögött összefogva. Hogyan alkossunk saját vallást? Miként lehet elfogadtatni a hivatallal? Mikor csap át a rajongásba? Melyik szentből lehetne jó szuperhőst faragni? Az adás első felében megtartottuk a társasjáték ajánló második felvonását, majd Káposztalepke tanácsot kért azügyben, hogy mit lehet csinálni sütétedés után az erdő közepén, majd Jackpot ha már felszólították, nem csak az erdei ösvényeken, de az időben visszafelé is idegenvezet: tudták a kedves hallgatók, hogy a századfordulón a Műegyetem helyén egy Isztambult imitáló vigalmi negyed volt? Aki meghallgatja, már tudja is, hogy miről társalogjon a kávéfőző mellett. Vallás, természet és hastáncosnők: hát így!
Nov 22, 202102:43:36
#64 Gombák, James Bond és karácsonyi társasjáték ajánló

#64 Gombák, James Bond és karácsonyi társasjáték ajánló

Se nem állat, se nem növény, növeli az agytérfogatot, biztosítási csalást leplez le, szereti a hiphoppot, megszünteti a dadogást és világháborút nyer, mi az? Bizony ám, a gomba! Ízletestől a haláloson át a tudattágítóig nyúltak a gombafonalaink a fő szegmensben, de sikerült is jól megágyazni a nagy témáknak. Elmélkedtünk James Bond kapcsán arról, hogy ki öltse magára az akcióhősök tesztoszteronszagú házikabátját, mi értelme van az adaptációknak, és karácsony közeledtével egy kompakt társasjáték ajánlóval is kedveskedtünk nektek.
Nov 15, 202102:08:34
#63 Horror, Trófea és tibeti torokéneklés

#63 Horror, Trófea és tibeti torokéneklés

Eheti adásunkban Káposztalepke egy all you can eat svédasztalt varázsolt elénk: beszámolt a gazdag mekdonáldszban tapasztalt egzisztencialista válságáról, oktatásnak álcázva tartott tibeti torokéneklés bemutatót, valamint a szituacionista internacionálé képtagadó festészetével is megismertette JAckpotot és a nála biztos hogy kedvesebb hallgatókat. Ezt követően lecsapoltuk a Halloweenről ittmaradt feszültséget a levegőből és a horror témakörében értekeztük, félelmek, szokások, műfajok és a kelleténél nem jobban kiontott belek területein végigszteppelve.
Nov 09, 202102:05:31
#62 Menstruációs vér-adás

#62 Menstruációs vér-adás

Észrevettük, hogy más podcastok óvatosan tipegik körül a témát, már-már tabuként kezelve, több se kellett a Spagetti Lakóautó két rendíthetetlen műsorvezetőjének, egészestés adásban dolgozták fel a menstruáció témáját! Biológia, technológia, evolúció, hiedelmek, legendák és varázslás! Minden amit nem tudtál, és nem is merted megkérdezni!
Oct 25, 202102:00:13
#61 Squid Game, Essen és szarul vagyok

#61 Squid Game, Essen és szarul vagyok

A kis szünet után nagy élménybeszámoló Jackpot esseni kalanjaiból, amiben laboratóriumi pontossággal elegyednek az élet nagy kérdései: esélyegyenlőség, német vasutak, geekség, olasz bloggerek, a hotelek metafizikai pokla és a címből épp csak kimaradó fingorgona. Káposztalepke a Squid Game magyar változatát producereli, illetve beszámol arról is, hogy jól jönne neki egypár jótanács, hogy ne legyen szarul (elvileg ez sikerült is valamennyire). Plusz még arról is volt szó, hogy hogyan került Süsü farka Mészáros Lőrinc hült helyére.
Oct 19, 202102:05:28
#60 Google bácsi, nagycsaládok és pangás

#60 Google bácsi, nagycsaládok és pangás

Két irányból, de valahogy mind a ketten a generációk és a nagycsaládok témáival érkeztünk: Káposztalepke családi összejövetelből és egy hangos mozitársaságból desztillálta a véleményét, míg Jackpot az új Alapítvány sorozat géntechnológiáját vette alapul. Ezt követően haladtunk a mindig kicsit mostoha "nagy társadalmi igazságkeresés" területén, ahol a szociológus végzettségű műsorvezető géniusz a világot egy pangó folyóhoz hasonlította, míg a vele szemben ülő amerikanisztikus cézár meglepően hamar meg is találta a víz poshadásának fő okát. De még mielőtt alámerültünk volna a nagy keserűségnek, inkább felkeltettük Google bácsit, hogy had üljünk be az íróasztalához egy kicsit, és a magyarok legégetőbb kérdéseire kerestük együtt a választ: Hogy mondjam meg a férjemnek, hogy terhes vagyok? Miért nem virágzik a leander? Honnan jön a "szia uram" és honnan a menstruációs vér? Hogyan csináljak magamról jó képet? És sok pénzt? 
Oct 05, 202102:02:49
#59 Gyónó füzet, Kickstarter és az új bicikli visszavág

#59 Gyónó füzet, Kickstarter és az új bicikli visszavág

Jackpot nagyszülei 1948-ban körbeadtak egy füzetet az osztálytársaiknak, barátaiknak, hogy válaszolják meg a benne lévő, húsba vágó kérdéseket. Mi most leporoltuk ezt a füzetet, hogy mi magunk is megválaszoljunk rá, és a negyvenes évek kamaszainak szemén keresztül is kicsit körbenézzünk. Gyermeknek vagy felnőttnek érzi magát? Tud rajongani vagy gyűlölködni? Szeret egyedül lenni? Hazafias? Hogyan érinti más bánata? Mitől fél? Milyen zenét szeret? Szeretne más korban élni? Mi a véleménye a lányokról? Vallott már szerelmet? Örök kérdések a szokásos őszinteséggel és humorral. A felvezető részben bemutatásra került a Kerékpár Kabaré újabb felvonása, és Jackpot vállalati Kickstarteréért való izgulását enyhítendő elgondolkodtunk azon is, a Spagetti milyen közösségi finanszírozási projektbe tudna belevágni.
Sep 27, 202102:19:33
#58 Csigák, bringák és demencia

#58 Csigák, bringák és demencia

Puhatestűek, szevasztok! Haslábúak, szevasztok! Reszelőnyelvűek, szevasztok! Adásunkban hódoltunk a biológiai furcsaság netovábbjainak, röpködnek a mérgező fogak, nyújtózik a nyálcsík, pulzálnak a szemgolyók, lobog a főzővíz. Emellett a csiga szimbolikusságát fejtegettük, a lustaság korholásával és dícséretével, valamint a Slow mozgalom ötleteit is sorra vettük az életünk sebességének visszafogásáról. A bevezetőben Káposztalepke mesélt nagy demensnéni-mentőakciójáról, Jackpot pedig kerékpárvásárlási szorongásairól.
Sep 21, 202102:06:38
#57 Cserkészek, hygge és vissza a Mátrixba

#57 Cserkészek, hygge és vissza a Mátrixba

Első ősziként aposztrofált adásunkban magunk köré kanyarintottuk a hygge nagy beleg takaróját, amiből próbáltuk a bullshit sok szálát kiszedegetni, hogy csak a Kis Magyar Komfort maradjon utána. Jackpot hajthatatlansága miatt beszéltünk Faludy és Recsk apropóján a szellemi szabadságról és bajtársiasságról, melyet nagy nehezen sikerült lejtős rézsüvel a cserkészek világába átvezetni. Egyenruhák, jelvények, kitüntetések, tábori játékok és kamaszerotikával fűtött sátrak közt bolyongtunk, hol irigykedve, hol rémüldözve. Az adászárónak szánt zene után spontán visszatérés. Vissza a hallgatóinkhoz, vissza a Mátrixba, hogy ennek apropóján hüledezzünk azon, hogy hány másodpercig lehet lekötni a mai fiatalokat.
Sep 13, 202102:00:58
#56 Ragasztó, egyedüllét és összeomlás a MÁV-on

#56 Ragasztó, egyedüllét és összeomlás a MÁV-on

Elmeséltük, hogy milyen volt belső nézetből a Gombapresszó Világkongresszus (szuper), majd rögtön ráfordultunk Káposztalepke MÁV-kálváriájára és Jackpot ház-ellenes kirohanására. A fő témánk a ragasztók tapadós világa volt, összeillesztettünk mindent, ami összeillik, de főleg olyanokat, melyek nem. Szociográfiák szipusoktól repülőgépek vállalhatatlan utasaiig, emberek akik a nemi életükre és a frizurájukra mentek rá pillanatragasztóval. 
Sep 06, 202102:03:27
#55 Testmódosítás, körülmetélés és társai

#55 Testmódosítás, körülmetélés és társai

Egyes dolgokat elveszünk a testünkből, másokat hozzáteszünk, hogy szépnek, boldognak, egészségesnek érezzük magunkat, vagy pont hogy másokat próbálunk átpaszírozni a kívánt öntőformán. A témából adódóan lesznek meredekebb kanyarok, akiknek nem fekszik egy emberi test verbális módosítása, azoknak monjuk egy karácsonyi epizódunk újrahallgatását javasoljuk. Hallgassátok szeretettel, de ne feledjétek, ezt már nem lehet visszacsinálni! Örökre veletek lesz!
Aug 31, 202101:54:29
#54 Lovagok és közönségtalálkozó

#54 Lovagok és közönségtalálkozó

Az adásfelvételbe sajnos némi bakelites pattogás hallatszik rajtunk kivülálló okok miatt, ami annyira elszomorít, hogy leírást sincs kedvem rittyenteni. Ahogy Woody Allen összefoglalta a Háború és békét ("Oroszokról szól"), úgy elég annyit tudnotok az 53. részről: lovagokról szól! Viszont ami sokkal lényegesebb közlendő: közönségtalálkozót tartunk a Gombapresszó Világkongresszus keretei közt: 2021 szeptember 4. 18:00 Marczibányi Téri Művelődési Központ! Gyertek, találkozzunk, közönségeskedjünk! 
Aug 23, 202101:56:14
Szélesmetélt #4 Lementünk a Seholba

Szélesmetélt #4 Lementünk a Seholba

A már sokat emlegetett katakombarendszer, mely Káposztalepke otthona alatt húzódik, eddig csak egy macskamenekítési akció helyszíne volt, most azonban Mr. Jackpottal együtt merészkedett vissza a Seholba. A kötelezően visszhangos mélyépítészeti és mélylélektani utazás közben a megszokott módon széles témapalettáról válogattunk, volt szó egy pusztító Airbnb szállásról, eucharisztiáról, Kappadókia múltjáról és jelenéről, párizsi rémekről és osztrák pincés emberekről, és valahogy egymás mellé került egy palóc Hitler és egy pakisztáni anyuka története is.
Aug 19, 202101:14:39
#53 Házibuli, kék plakátok és matétea

#53 Házibuli, kék plakátok és matétea

A Spagetti Lakóautó második születésnapját celebrálva egy ünneplőbe öltöztetett témát választottunk, és a házibulik világát és dilemmáit dolgoztunk föl. A meghívótól egészen a romeltakarítsig jutottunk, közben próbáltunk megfelelően köszönni a szülőknek, folyadékot és önbizalmat pótolni, DJ-zni és bulibiztossá tenni egy Ming vázát. A felvezetés talán a szokottnál is sokrétűbbre sikeredett, beszélgettünk a kék plakátok nyujtotta lingvisztikai kékhalálról, mate teáról, Návai Anikó ámokfutásáról, és podcastkutatási eredményeket is kiértékeltünk. Az élő adás során technikai interferencia miatt öt perc nem került felvételre, ezt a hiányt hangeffekttel jeleztük. Az ígért podcastkutatás itt olvasható. Az ígért Návai-Láng levél itt található.
Aug 02, 202101:52:22
#52 Szemek, tanítás és punk esküvő

#52 Szemek, tanítás és punk esküvő

Évadzáró epizódunkban a látószervek és belőlük áradó folyadékok mentén navigáltuk adásunkat, volt itt nyílt sebbe sírástól kezdve tyúkszemes talpú Frodó úr (és Sam), különleges állati szemek és a világ 5. legfontosabb találmánya. A felvezetőben Jackpot mesélt tanítási élményeiről és próbáltunk egy Székelyt kabalaként felhúzni a kulcskarikánkra, Káposztalepke pedig mesélt a punk esküvőn szerzett élményeiről, ahol számos fehér Darth Vaderrel hozta össze az élet. Megint játszottunk egy kicsit adás végén, Abszolút Elfelejtett Szavak került elő, és próbáltuk megfejteni a kucséber, bandérium, absnicli és az ámolygás nagy titkát.
Jul 27, 202102:04:12
#51 Nyomozók, horrorpince és a kámforrá lett kiskutya

#51 Nyomozók, horrorpince és a kámforrá lett kiskutya

Eheti adásunk témája egy korábban bemutatott bűnügyi helyszínből virágzott ki, és a rendőrök és detektívek nyomába eredtünk. Kis rendőrtörténet után a nyomozótanoncoknak szánt pályaválasztási tanácsadást szedtük atomjaira, volt rendőrnyelven szavalás és egy nagy közös nyomozás a Hyde parkban kámforrá váló kiskutya után (a főhős te vagy!). Az élet pedig csatlakozott: Káposztalepke kénytelen volt alámerülni az Alkotás út alatti kazamatákba, hogy megmentse Kaktuszkát! Vajon sikerült megmenteni a riadt állatot vagy örökre Hádész birodalmában ragadt?
Jul 12, 202102:05:39
#50 Helyszínelés, szomorkodás és enumeráció

#50 Helyszínelés, szomorkodás és enumeráció

Ötvenedik adás, nagy tervek, de a tervek arra vannak, hogy megváltoztassuk őket, így csak az adás végén mentünk át retrospektívbe, hiszen annyi, de annyi minden történt velünk a héten. Jackpot ablaka alatt egy bűntény zajlott le, Kápi meggyulladt Kisoroszinál, nagy társadalmi merengések az igazságosság nyomában, nem túl szívderítő eredménnyel. Igazi szabad szárnyalás volt ez, jól túl is szaladtunk az időkeretünkön, de ennek köszönhetően derült ki, hogy van-e dinoszaurusz és fürdőszoba a Bibliában.
Jul 06, 202102:14:56
#49 Kannibálok és vadkempingezés

#49 Kannibálok és vadkempingezés

Talán kicsit elvetettük a sulykot a határok feszegetésében, de erre már mi magunk is csak a felkészülés közben jöttünk rá, de mi nem olyanok vagyunk, akik elzárják a hallgatókat a saját küzdelmeinktől. Az antropológiai morbid kíváncsiság jegyében jegyében vettük végig az emberevés történelmét, dilemmáit és gasztronómiáját. Velünk tartott a kecsöpös bácsi, a háziállat placenta, múmiaporok, emberevő vetélkedő, Bibliából hiányzó dolgok, énekeltetni az ebédünket, a kuru-para és Hannibal Lecter heti menüje. Tényleg nem ajánljuk a gyenge idegzetű hallgatóinknak, de nem kell félni, végig ott leszünk veletek. Levezetésként és feloldásként Jackpot mesél vadkemping tapasztalatairól, mely egyszerre csodálatos, de meglepetésektől és küzdelemtől nem mentes. És hogy veszünk-e majd fel adást a természet lágy ölén? Talán igen, talán nem, jó találgatást és tippelgetést!
Jun 29, 202101:48:12
#48 A nyár 666 főbűne

#48 A nyár 666 főbűne

Egy igazán izzasztó nap zárásaként Káposztalepke és Mr. Jackpot sorra veszik a nyár mélypontjait, a pokol seregeinek igazi enumerációját kapják a hallgatók: szúnyogok, allergia, forró ülések, izzadt testek, drága és ehetetlen ételek, csalódástkeltő fagylaltok, túl intenzív szagok, nyakig krémes gyermekek, önmagukról megfeledkező állatok, izzásban lévő aszfalt, és még sorolhatnánk. Engedjetek utat a gyűlöletnek, hátha a ventillálás kicsit titeket is lehűt majd.
Jun 21, 202102:08:21
#47 Kártya, tüntetés és gangélet

#47 Kártya, tüntetés és gangélet

A teraszra kiülve tudatosult bennünk, hogy podcastot sugározni tüntetés idején megosztó, méregettük is egy ideig, hogy hol van egy rádiós helye, illetve hogy mikor is van az embernek utcán dolga. Káposztalepke beszámolt új otthona körüli intenzív gangéletről, majd belecsaptunk a kártyák témakörébe. Kártyatörténet, meglepő kérdések nők és Jokerek bevonásáról, Jackpot-féle társadalomelmélet és gyakorlat, gyüjthető kártyák, NFT-k, levelezős szerepjátékok, autóskártya és élő emberek megkeverése. Szóval csak a szokásos.
Jun 14, 202102:06:42
#46 Valóságshowk, zombikirálynő és futóka

#46 Valóságshowk, zombikirálynő és futóka

A felvezető improvizatív szegmensben a jó ég se tudja hogyan, de feldolgoztunk egy villamos-dilemmát, melyben három párhuzamos sínpár fut, az egyiken egy átlagember, a másikon egy várandósan is dögös zombikirálynő, a harmadikon pedig egy kis cserepes futóka. A megoldás és a körítés több mint meglepő. A műsor fő részében a valóságshowk kerültek terítékre a világ minden tájáról, nagy meglepetések, hamis identitások, hamvában holt ötletek, Karikó Katalin beköltözik a villába, mások meztelenül vezetnek főzőműsort, barátokat castingolnak vagy éppen a győzelmük ünneplése közben tudják meg, hogy a kutya nem nézte őket.
Jun 08, 202101:59:03
#45 Por, patronálás és Jóbarátok

#45 Por, patronálás és Jóbarátok

Jackpot költözése után új helyszínen a kavargó por ihletésében született az új adás: lisztektől kokainig, poratkáktól postára adott nagymamákig, porrá őrölt lakások, ujjlenyomatfelvétel és rendhagyó tűzvédelmi oktatás. Felvezetésben a művészek patronálásáról értekeztünk, hogyan ildomos egy versbe beleírni azt hogy Nissan Micra. Az adás levezetésében a Friends Reunion avagy a Jóbarátok: Újra együtt apropóján kis tévés nosztalgiázással és saját életünk TV-műsorrá alakításával zártuk le a 45. fejezetünket. Az Arcanum igaz barátunk, így megosztjuk veletek kérésüket, segítsetek nekik teljessé tenni a gyűjteményüket: Úgy tűnik, hogy az Arcanum egyre közelebb van a kitűzött végcélhoz az (elérhető) összes magyar nyelvű lap digitalizálásához. Folyamatos az archiválás, ezzel párhuzamosan a kiadványok felkutatása is zajlik. Az cég most azokat az újságokat, évfolyamokat és lapszámokat szeretné megtalálni, amelyek az adatbázisban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek. Intézmények, kiadók és magánszemélyek is jelentkezhetnek, akik a gyűjteményekért cserébe előfizetést kapnak. A részleteket ide kattintva ( https://www.arcanum.com/hu/adt/felhivas/ ) lehet elolvasni. 
Jun 01, 202101:58:09
#44 Száz éves sajtószemle iskolatejjel

#44 Száz éves sajtószemle iskolatejjel

Az Arcanum átadta nekünk a sajtóarchívumuk kulcsát, így adásunkban körbevettük magunkat pontosan száz éve megjelent lapokkal, hogy egymásnak és a hallgatóknak ezekből szemelgessünk. Átnyálaztuk a korabeli társkereső hirdetéseket, tudományos áttöréseket, próbáltuk megérteni a 20-as évek emberének humorát (nehéz vállalás), és próbáltuk megérteni, hogy mi foglalkoztatta ükszüleink generációját. Volt még szó iskolatejről, Soros-ösztöndíjról, oltakozásról, Pad Thai revansról és a két műsorvezető hamarosan bekövetkező költözési projektjéről.
May 18, 202101:54:21
Egy Szál Spagetti #2 Egy javíthatatlan humanista

Egy Szál Spagetti #2 Egy javíthatatlan humanista

Töltsetek egy órát Káposztalepkével, aki egy szál mikrofonnal mesél megfigyeléseiről. Kis emberhatározójával járja a várost és a vidéket, és bárhányan fröcskölik telibe egy pocsolyába gázolva városi terepjárújukkal, ő akkor is bízik az emberiségben, és tűpontos tanácsokkal látja el követőit. Mindezt természetesen a legjobb muzsikákkal keretezve.
May 15, 202101:16:15
#43 Titok, Báttya és érettségi

#43 Titok, Báttya és érettségi

Az első, este felvett élő adásunk osztatlan sikert aratott szerkesztőségen belül és kívül, titok nem maradt szárazon. Titkos országvezetők és háttérhatalom, az élet eltitkolt céljai, titoklélektani és -szociológiai kérdésekről értekeztünk. Ja és a K-popról. Az adás első felében Káposztalepke elregélte Báttya gangdrámájának történetét, és ezen kívül az érettségizőket is igyekeztünk felvértezni mindennel, amit számukra adhatunk. Az élő adás hírét várjátok a Facebookunkon, vagy a Telegramunkon.
May 04, 202101:54:51
#42 Ősember és a társadalmi kreditrendszer

#42 Ősember és a társadalmi kreditrendszer

A fenti majdnem olyan, mintha egy AI által generált Harry Potter könyv címe lenne, pedig ennél jobban nem is lehet összefoglalni, hogy miről is volt szó. Egyszer már alászálltunk a dinoszauruszok korába, de most egy kicsit később landoltunk az őskorban és az emberiség születésének heroikus, nonszensz, bűzös és irigylésre méltó útját jártuk be egy olyan korszakban, amikor a Föld még nem viccelt. Ezek előtt a Kínában bevezetés alatt álló társadalmi kreditrendszerről folyt a szó, hogyan lehet egy társadalmat játékosítani jó és gonosz célokkal, és persze a szerkesztőség világuralmi terveibe is bepillantást lehet nyerni. A zenét a nagyszerű Flanger Kids szolgáltatta! (Jó meg egy rappelő nagymama, reméljük Panka és Fanni érzik, hogy ezzel csak a kontrasztot akartuk a javatokra emelni!)
Apr 20, 202101:38:36
#41 Levelet kaptál life

#41 Levelet kaptál life

Még szerencse, hogy nem kuncsorgunk olvasói levelekért (spagettilakoauto@gmail.com), így ez az adás nem ezeknek a kínosba hajó, iruló-piruló megtárgyalása, hanem sokkal inkább az üzenetek univerzális feldolgozása! Posta és postások, MSN és SMS, bélyeg és időkapszula, Ház a tónál és cicapostás, börtönchatelés és postára adott gyermekek, levél egy fiatalembernek és egy csupaszképű elnöknek, egyszóval minden, ami miatt megéri tollat ragadni! Volt még szó Fülöp hercegről, illetve, hogy Káposztalepke milyen e-mail tárgyakkal küldi a megvágott adásokat Jackpotnak, szóval aki a bulvárosabb vonalat szereti, annak is érdemes a postaládánkba pillantania!
Apr 13, 202101:39:00
#40 Fülbemászó adás

#40 Fülbemászó adás

Ez az adás olyan, mintha felemelnétek egy óriási követ és alatta ott nyüzsög ezernyi ízeltlábú. Van amelyik undorító, másik igen kedves, van olyan akinek a hátán csatába lehet menni, a másik plusz végtagokat növeszt vagy éppen elfogyasztja a másikat a szerelem hevében.
Apr 07, 202101:49:46
#39 Bőr, tetoválás és PUA

#39 Bőr, tetoválás és PUA

Az adás tartalmaz fontos és érdekes bőrtényeket, vegánbőr-recepteket, emberbőrbe kötött könyveket, kreatív és szörnyű tetoválásokat és egy verset, amitől Káposztalepke majdnem kidobta a taccsot és sokminden mást! Ja meg a PUA, amitől azóta is borsódzik a hátunk!
Mar 30, 202101:37:10
#38 Kulcs, zárak és robotcsendőr

#38 Kulcs, zárak és robotcsendőr

Káposztalepke fogságba esett egy luxuslakásban, így kézenfekvő volt, hogy a bezártággal foglalkozzunk az eheti adásunkban. Kulcs és zártörténet, szabadulószobák, viking hagyományok, betörők, füttyögős kulcstartók és tarkókba dugott slusszkulcsok. Ezek után kísérleti jelleggel kipróbáltuk az Inhuman Conditions játékot, melyben a Szárnyas Fejvadászt idézve egy 5 perces vallatást hajtottunk végig egymáson, hogy kiderüljön, ki az aki robot a szíve mélyén.
Mar 17, 202101:27:53
#37 Álomadás

#37 Álomadás

Egy egyetemi kurzuson házifeladatt lett a Spagetti Lakóautó, így szóltunk a hallgató hallgatókhoz, majd befészkeltük magunkat, hogy hétfői ébresztőként az álmok világáról beszélgessünk. Vannak itt alvási rendellenességek, alvajárás, alvaszexelés, alvafestés, alvavezetés, álomfejtő kurzus, tudatos álmodási kisokos, és minden más, amiről csak álmodni lehet.
Mar 10, 202101:32:13
Egy Szál Spagetti #1 Sorozatos Jackpot

Egy Szál Spagetti #1 Sorozatos Jackpot

Káposztalepke karanténosítása okán Jackpot nem akarta elengedni a drága adásidőt, így egymaga csinált reggeli műsort. Kiindulópont maga az egyedüllét volt, a kihalt fajok magányosságától a világ egyetlen műsorvezetőjéig. Jackpot a tévézést választotta az adás tengeléyül, és a 10 kedvenc tévésorozatán keresztül ment végig mindenféle absztrakt és konkrét témán, személyestől a filozófikusig, irodalmi pletykáktól általános életvezetési tanácsokig.
Mar 01, 202102:05:05
#36 Országok és egy bankrablás igaz története

#36 Országok és egy bankrablás igaz története

A szokottnál hosszabb felvezetéssel startolunk, ahol morgolódunk az ellenőrökön és az apokalipszis többi lovasán, kis irodalmi blokk, amiben megtudunk Marquezről egyet s mást, húsgolyógasztronómia, Káposztaleppke a fél karját odaadná pár mentolos csokidarabért, majd megérkezünk az Országok témájához! Mikroállamok, tengeri platformok, űrállam és bélyeg méretű monarchia, himnuszfelismerő-verseny, fiktív országok, majd országok harca: na nem harci gépekkel, sokkal inkább életérzések csapnak össze. Ezek után bemutatjuk nektek az Igaz Történetek sorozatunkat, ahol Sipos Júlia meséli el egy bankrablás mágikus, de igaz történetét.
Feb 22, 202102:09:06
#35 Szerelem, szerelem

#35 Szerelem, szerelem

Ha élőben hallgatnátok minket legközelebb is, akkor várunk titeket az MR4 csatornáján: https://mixlr.com/mr4
Feb 15, 202102:23:24
#34 Mérgek és rajongások

#34 Mérgek és rajongások

Ha élőben hallgatnátok minket legközelebb is, akkor várunk titeket az MR4 csatornáján: https://mixlr.com/mr4
Feb 08, 202101:39:10
#33 Élő Kocsma

#33 Élő Kocsma

Első élő adásunkban terveztünk három szegmenst, de csak egy lett belőle, cserébe az színültig teletöltve!  Ha élőben hallgatnátok minket legközelebb, akkor várunk titeket az MR4 csatornáján: https://mixlr.com/mr4
Feb 01, 202101:37:08
#32 Labda, tulajdon és az Évkrém

#32 Labda, tulajdon és az Évkrém

Gyertek fel velünk a pályára, ahol kiborítjuk a világ összes labdáját, valamelyikbe belerúgunk, a másikat megrágcsáljuk,  van amelyik összetörik, a másikkal meg csak női öltözőkben lehet játszani. A második szegmensben a tulajdonunkban álló tárgyakat tesszük fel a mérlegre, Marie Kondotól Káposztalepkéig terjed a skála, a alkotó káosz és zen üresség. A harmadik szegmens szkeccsében begördül az Évkrémes autó, ahol minden kedves vendég összeállíthatja, hogy milyen legyen a 2021-es éve. Tartsatok velünk, és készüljetek a horizonton közeledő élő adásra! MR4: Ha minden jól megy, akkor Február 1-étől az MR4 Mixlr csatornáján tudjátok élő adásainkat hallgatni. Iratkozzatok fel, hogy értesítsét kapjatok az élő adás indulásáról:  https://mixlr.com/mr4 A reklámról: Magnosolv Sport – emelt, 400 mg magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos, kiegyensúlyoztott táplálkozást és az egészséges életmódot. Mylan EPD Kft., 1138 Váci út 150. Tel: (06-1)-465-21, info.hu@viatris.com"
Jan 22, 202101:17:43
#31 Fürdőszoba, testvérek és A vallomástevők kézikönyve

#31 Fürdőszoba, testvérek és A vallomástevők kézikönyve

2021 első adásában próbáltunk egy igazi, klasszikus Spagetti témát választani, ami fundamentális, mégis mágikus, így esett a választás a vécére (WC, toalett, klozett, illemhely, budi, véce, slózi), melyet egyes pontokon kiegészítettünk a fürdőszoba egyes egyéb, tisztálkodásra szolgáló területeivel. Hogy került egy piszoár a művészeti világ csúcsára? Mennyiért lehet eladni egy konzervnyi ürüléket? Mi a legtöbb, amit egy vécé az embernek nyújthat? Hogy csinálták régen, és hogy megy az űrben? Deszka lent-fent?  Milyen démonok lakoznak a a tartály mögött, és hogy lehet védekezni az udvariatlankodó szörnyekkel szemben? Titkok és találmányok garmadája vár titeket! A második szegmensben a testvéreinkkel foglalkozunk, meg úgy általában, hogy mi ez hogy ennyire hasonlóak hozzánk ezek az emberek, mégis ennyire különböznek. Hogy érdemes bátyáskodni, mit várunk el egy nővértől, és mi van ha van egy ikermásolatod az emeletes ágy másik szintjén. A szkeccsben pedig a vallomások ingoványos talajára merészkedünk!
Jan 06, 202101:35:24
A keksz vajon mi?! – Karácsonyi adásmorzsa

A keksz vajon mi?! – Karácsonyi adásmorzsa

Gyertek beljebb Mr. Jackpot konyhájába, és tartsatok velünk a kekszsütős karácsonyi különkiadásunkban!
Dec 18, 202043:56
#30 Erotika, nevek és sosemvolt podcastok

#30 Erotika, nevek és sosemvolt podcastok

A Spagetti Lakóautó XXX. adásában az első szegmensben az erotika témájával foglalkoztunk, reméljük, a kedves hallgatók is olyan hevületbe jönnek a témától - nemtől, kortól, lakóhelytől és pártállástól függetlenül -, mint mi magunk! Ókortól a jelenig, a barlangrajzoktól a Pornhubig, széltébe hosszába barangoljuk az emberi elme és test endorfintól tocsogó vidékeit! A második szegmensben a nevekkel foglalatoskodtunk, sorra véve a jó és rossz neveket, a saját nevünket, hogy mi a helyzet a különleges nevekkel és a Balázzsal, mit tegyünk házasság esetén, illetve ha pápának választanak bennünket. A harmadik szegmensben pedig megmutatjuk nektek, hogy miket gyűjtöttünk össze azokból a kifejezésekből, amire azt találtuk mondani, hogy "na, ez jó podcast név lenne".
Dec 10, 202001:40:44
A szív segédigéi Mr. Jackpottal

A szív segédigéi Mr. Jackpottal

Kedves Hallgatók, rendhagyó misére invitállak benneteket! Esterházy Péter szövegei mindig is nagyon fontosak voltak számomra, még ha nem is szerettem mindig azt, amit írt. Gimisként kezdtem el olvasni tőle először az Estit, és nagyon felbosszantott, meg voltam róla győződve, hogy egy blöff, ilyen szöveg nincs, mintha csak mindent a papírra hányt volna, ami eszébe jutott. Könyves emlékezetem van, emlékszem ahogy az első másnapomon Nick Hornbyt olvastam, egy szakításkor Spirótól az Ikszeket, még apai nagyanyám haldoklásakor az előbb említett Estit. Tehetetlennek éreztem magam, így hát olvastam, de alig értettem a szöveget, ami előttem volt. Tudtam, hogy fontos szöveg, Esterházy nagy ember, nagy titkok tudója, de nem állt össze bennem. És pont ezért lehetett rá úgy tekinteni, mint egy olyan imádságra, szent szövegre, amit nem megérteni, hanem olvasni kell. Segít ha erre koncentrálunk és nem a bajra, így éreztem. Amikor anyukám betegsége komolyra fordult, hónapokkal ezelőtt úgy döntöttem, hogy most is Esterházyval imádkozom, és elkezdtem felolvasni A szív segédigéit. Egy anya elvesztése áll a központban, sok számomra fontos ember mesélte, hogy mennyit segített neki ez a szöveg, amikor hasonló helyzetbe került mint én. Mire a szöveg végére értem, anyukám már halott volt, és újrahallgatva a felolvasott szöveget az még többet jelentett számomra. A szószéken Mr. Jackpot, az billentyűknél John Cage.
Nov 30, 202002:24:05
#29 Bunyó, megbírkózás és esküvői örökrangadó

#29 Bunyó, megbírkózás és esküvői örökrangadó

Egyedülálló adás melynek során egy forgatócsoport készített antropológiai pontosságú dokumentumfilmet a munkánkról, mi mégis teljesen lazán tudtunk pofozkodni, bunyózni, igazi pankrátormozdulatokat bemutatni a mi drága hallgatóinknak! A második szegmensben a coping mechanismmal, vagyis a megküzdési stratégiákkal foglalkoztunk, ki hogyan dolgoz fel egy veszteséget, hogyan próbálja magában helyrerakni élete konfliktusait. És hogy mivel szabad viccelni. A harmadik szegmensben egy szkeccset hallhattok, ahol Kápi és Jackpot egy esküvőre kapnak meghívást mint sportkommentátorok. Az epizódot a Versmondó Lány emlékének ajánljuk! 
Nov 16, 202001:37:17
Szélesmetélt #3 Riport egy megszakított sakkmérkőzésről

Szélesmetélt #3 Riport egy megszakított sakkmérkőzésről

A Feneketlen-tó partjára kitelepedve idéztük meg az őszi nagypapaságot, pipázva sakkozgattunk, azonban csakhamar kiderült, hogy a sakkparti magazinműsorszerű közvetítése még rajtunk is túlmutat, így inkább komolyabb vizekre eveztünk, hogy még a bábuk is megmerevedtek a táblán. Pedofília és Visszatérés Epipóba, portugálok, Youtuber házaspár és még sok-sok más a hulló falevelek árnyékában!
Oct 26, 202001:23:58
#28 Színek, őszfelkészítő és a Garázsvásár

#28 Színek, őszfelkészítő és a Garázsvásár

Színelméleti és színgyakorlati merengések, gondolatkisérlettel, gonosz színekkel, a kék kálváriájával és a magenta összeesküvéssel. Ezek után őszológiai eligazítást tartunk, a fogyatkozó fénnyel együtt tárulnak fel a komfort sosem látott spektruma, bolyhos, puha, jóillatú dorombolás a fülnek. Végül jön a szkeccsszínház, melyben ezúttal a Garázsvásár című egyfelvonásos pszichothrillert állított színpadra nektek!
Oct 17, 202001:35:26
#27 Világvége, randiötletek és ezidáig eltitkolt Google kereséseink

#27 Világvége, randiötletek és ezidáig eltitkolt Google kereséseink

Hogyan ér véget a világ? Hogyan kezdődött? Ez már a vég? A fortyogó láva az már nem a világ? És mi vet véget mindennek? A Pápa atombombája? A büdösszáj bomba? Vagy a Föld egyszerűen szakít velünk? Hol lehet túlélni egy zombiapokalipszist? Hány másodpercünk van még hátra? És a világvége után mennyi idővel áll helyre a közlekedési rend? Az ember fejében legalább ennyi kérdés van, amikor randira készül, így elhatároztuk, hogy kicsit besegítünk: konkrét randi forgatókönyvekkel álltunk elő, kezdő-, haladó- és profi randizók számára egyaránt! A harmadik szegmensben pedig a modern ember legféltettebb szekreterébe engedünk bepillantást: a Google kereséseinket felírtuk teniszlabdkra és azokat lődöztük egymás felé egy pergő fordulatszámra állított adogatógéppel, hisz "ha nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek", itt van a pucér igazság!
Sep 30, 202001:32:37
#26 Chili, állattartás és a Városháza lobogói

#26 Chili, állattartás és a Városháza lobogói

Az első szegmens során rendeltünk két Jogerős pizzát, mely gazdagon meg lett pakolva Trinidad Skorpió chilivel, és az erős íz és az emberi küzdelem témája közben igazi gonzo rádiósként mi is magunkra húztuk a fájást. A második szegmensre nagyrészt kihevertük a pusztulatot, és sikerült komolyabban beszélgetnünk az állattartásról, és úgy általában az ember és állat kapcsolatáról. A szkeccsben egy végül névtelen parlamenti képviselő történetének egy-egy epizódját regéltük el, aki úgy érzi, hogy a szivárványos zászló leszaggatásával az apokalipszistől menti meg a várost,  majd pedig egy másik zászló kihelyezésével hozza el nekünk a kánaánt. A Spagettiméter, fél perc alatt kitölthető kérdőíve a következő linken érhető el: https://forms.gle/sMzcDhTRL9fBdz479
Sep 09, 202001:42:45
Vonzalom a kutyafuttatón

Vonzalom a kutyafuttatón

Appendixet is jár a 25. epizódban tárgyalt vonzalom témájához: kimentünk a közeli kutyafuttatóra és egymás szemébe nézve megválaszoltuk azt a 36 kérdést, amitől állítólag kötelezővé válik a szerelembe esés. Vajh egy romantikus cuppogás lesz ezentúl a Spagetti összes felvétele? Drukkoljatok a fületekkel, hogy ne!
Aug 29, 202001:01:02
#25 Múzeum és vonzalom

#25 Múzeum és vonzalom

Üdvözöljük az összes hallgatónkat a második évad első adásában! Mindnyájan jártunk be már múzeumokat az osztálykirándulás rabláncán, mindenki érezte már úgy, hogy nem tölt el elegendő időt a reneszánsz festők képei előtt, de azt ígérhetjük, hogy ilyen tárlatvezetésen még egyikőtök sem járt, mint amit Káposztalepke és Mr. Jackpot rittyentett nektek. Művészet, történelem, baktériumcsaládok a Mona Lisa kezén, fütyimúzeum, preparált békák kórusa és elnökgyilkosság, mind-mind helyet kap az első szegmensünkben. A második körben a vonzalommal foglalkozunk, szokás szerint kicsit komolyabban, és szinte végig a saját evolúciós, illatanyagos és társadalmi elméleteinket borogatjuk fel, rögtön a felállításuk után, egyik sem visz közelebb ahhoz, hogy Jackpot miért vonzódik Morcsányi Gézához.  Appendixet is jár a vonzalom témájához, külön hallgatnivalóként feltöltöttük azt a felvételt, amikor kimentünk a közeli kutyafuttatóra és egymás szemébe nézve megválaszoltuk azt a 36 kérdést, amitől állítólag kötelezővé válik a szerelembe esés. Vajh egy romantikus cuppogás lesz ezentúl a Spagetti összes felvétele? Drukkoljatok a fületekkel!
Aug 29, 202001:41:57
Szélesmetélt #2 Rigába hajtani

Szélesmetélt #2 Rigába hajtani

A nem tervezett nyári szünet utáni első találkozásunkkor annyi minden megbeszélnivaló akadt, hogy kerekítettünk köré egy évadnyitó Szélesmetéltet, mielőtt újra beindítanánk a Lakóautót. A cukkinis spagetti elkészítése egy szofisztikált utalásként húzódik meg az adás színfalai mögött, miközben a színpadon olyan témák váltják egymást, mint a női podcastek megreformálása, modern síráselmélet, Jackpot Lettországban és Lengyelországban, kvasz és Riga Balzsam, betörés a saját autónkba, egészségügy, rákbetegség, vírusok, Mi Hazánk családi napközije, Horthy Miklós mint a kompromisszumok apostola, Ottomán hódítások, Fight Club, mellbimbó-piercing, mentális betegségek, felmenőink és családi legendárium. Fogyasszátok egészséggel! 
Aug 23, 202001:31:27
#24 Dínók, az alkohol aranykönyve és az internetemberek

#24 Dínók, az alkohol aranykönyve és az internetemberek

Nagy, színes dinoszauruszhatározó, mezozoikus kori romantikával, dínós filmekkel, atomerőmű-rajongó gyerekekkel, tollas Kossuth Lajossal, karmokkal, fogakkal és buzogányokkal! A második etapban egy praktikus útmutatót igyekszünk összeállítani Benedeknek, aki épp most tervez belépni az alkohol világának kapuján, és megosztjuk vele, hogy mi az a tudás, mik azok a praktikák, amiket jó lett volna az elejétől fogva tudni. A szkeccsek pedig az internetemberekről szólnak ezúttal, hiszen ha lekapcsolják a villanyt, még akkor is lehet a Candy Crusht pótolni humán erőforrással! A végén Cseh Tamás zenél nekünk! Kösz Tomi! Itt tudtok aprót hozzánkvágni: https://www.patreon.com/spagettilakoauto
Jul 29, 202001:33:29
#23 Egyenruha, elutasítás és túlélési útmutató meetingekhez

#23 Egyenruha, elutasítás és túlélési útmutató meetingekhez

A legtöbbünk életében az egyetlen egyenruha az iskolai ünneplő, mégis bejárják világunkat a különféle csapatöltözetek, legyen szó katonákról, apácákról, cserkészekről, mekis dolgozókról, tűzoltókról, rendőrökről, űrhajósokról, Hooters lányokról, vagy az összes többiről. A második szegmensben az elutasításra csúszunk rá Jackpot friss élménye nyomán, és próbáltunk bekukkantani a történet minden szereplőjének álarca mögé. Visszatér a nagysikerű szilverszkeccs rovatunk is, ahol két túlélőt követhetünk nyomon, akik egy végeláthatatlan meetinggel vívnak gigászi küzdelmet.
Jul 14, 202001:35:01
#22 Tej és gyűlölet

#22 Tej és gyűlölet

A címben minden benne van.
Jul 02, 202001:31:56
#21 Túlvilág, tehetség és a Csúforoszmalom

#21 Túlvilág, tehetség és a Csúforoszmalom

A lélek 21 grammjának dedikáltuk az adásunkat, és igyekeztünk igazi túlvilági kalauzai lenni hallgatóinknak! Káposztalepke a poklok poklát járta meg értetek, feltárt minden bugyrot, minden módszert, hogy együtt készülhessünk a legrosszabbakra. Jackpot pedig a hetedik menyországig kapaszkodott értetek, bekérte az összes világvallás túlvilági ajánlatát, hogy lehessen választani, tehenészlányokból, zenélő felhőkből, és a szükséges imák számából is lehessen alkudni egy tizest. A második szegmensben a tehetség témáját vizsgálgattuk, hogy most velünk született dolog-e vagy a titok, hogy nagyon korán kell hozzá kelni minden áldott nap. Folytatódik a nagyszikerű podkaszt paródia sorozatunk is, így a Plombateszkó után büszkén prezentáljuk nektek a Csúforoszmalmot.
Jun 15, 202001:33:31
#20 Méhek és Spagetti Vészprotokoll, avagy felkészülni MINDENRE

#20 Méhek és Spagetti Vészprotokoll, avagy felkészülni MINDENRE

Jackpot leutazott Káposztalepkéhez Kisközbe, élő méhriogatás és méhbabusgatás, kaptárak, méz, királynők, dolgozók és herék mindenütt. A második szegmensben ismertetjük a Spagetti vészprotokolt, melyben közösen készülünk fel minden eshetőságre. Az adás folytatódik a Szélesmetélt első epizódjában: https://anchor.fm/spagettilakoauto/episodes/Szlesmetlt-1-Kiskz-jtk-eetmkv
Jun 02, 202001:37:07
Szélesmetélt #1 Kisköz játék

Szélesmetélt #1 Kisköz játék

Szervusztok kedves Hallgatók! Mit tesz az egyszerű magyar podcaster, ha nincs ideje a műsorára? Csinál egy másikat! Na jó, a Szélesmetélt nem annyira különbözik a Spagetti Lakóautótól, de úgy éreztük, hogy a lassab folyású beszélgetésünknek egy szélesebb keretet adunk! Van itt is szó a méhekről, tűzről, magyar vidékről, bizalomról, barátságról, vallásokról tehát mindenről! Tartsatok velünk!
Jun 02, 202001:12:56
#19 A tévézés aranykora

#19 A tévézés aranykora

A mai adásban alámerülünk gyermekkorunk villogó képernyőjű Atlantiszába, hogy a múlt olyan kísérteteekkel kelljen szembenéznünk mint Gombos Edina, Lilu, Kasuba Szilárd, Vágó úr, Lenke néni, Csonka pici. Felülünk a nosztalgiavonatra és minden megálló egy-egy jól ismert tévéműsor abból a korból, amikor még nem lehetett büszkének lenni arra, hogy egy-egy műsort nem láttunk. Lesz műsovezető névsorolvasás, Szomszédok szavalás, Mónikashow Vörösmarthy Mihállyal, Knight Rider lakóautó, Békés Megye Lordjai, munkanélküli nyomozók, unott autópályarendőrök,  Nagy Ő párkereső és egy villanásnyi Gasztroangyal, ahol Borbás Marcsi dementorként szívja el a családi titkokat. 
May 27, 202001:22:42
#18 Korhatár, cukor, dühös nyelvészet és szovjet UFO-k

#18 Korhatár, cukor, dühös nyelvészet és szovjet UFO-k

Sziasztok Hölgyek és Urak itt a 18. epizód leírásában! Lényeg, hogy felnőtté váltunk, és végre minden kötöttség nélkül beszélhetünk a cukorról, az idegesítő szófordulatokról és a komcsi UFO-król. Szemezgessünk kicsit, ha valaki még vacillálna, a fellépők listája: dobostortából előugró Bódi Guszti,  a kockacukor feltatálója és azt porrá zúzója (sutty!), Lord Negró, gyerekkorunk kedvenc édességei, hogyan rejtenénk el robbanócukrot egy hallgató szőnyege alá, és minden ami édes: az van! A második szegmensben minden indulatunk terítékre kerül, hogy savazhassuk az olyan kifejezéseket, mint pocaklakó (jajj) vagy falatnyi bikini (jujj), de közben igazságot is szolgáltatunk a nyelvtannácik koncepciós pereiben, és kiderül, hogy mi lesz az elipszilon sorsa a jövő héttől. Harmadik szegmensben pedig lerántjuk a leplet Keleti Blokkban lezuhanó repülő csészealjakról, és hogy mit kezdtek velük a szamovárhoz szokott uráli népek.
May 12, 202001:25:20
#17 Sziget, költözés, 17 szó a hallgatóktól

#17 Sziget, költözés, 17 szó a hallgatóktól

– Mr Jackpot majd kitölti ezt nektek, nekem mennem kell gazolni!!!  – Na, itt is vagyok: Üdvözlünk mindenkit a Spagettik Szigetén! Minden vágyatok teljesülni fog, minden kérdésre választ adunk, és helyette új kérdéseket ültetünk el a partmenti forró homokba! Mit tud a legkisebb és a legnagyobb sziget? Hogy segít egy világítótorony a megőrülésben?  Milyen lenne az országot elárasztaná a tenger és csak a nyolcker magasodna ki egy szigetként? Van-e rosszabb alapanyag szigetépítéshez, mint a gumicukor? Egy mini járványszegmenst is tartunk, de kizárólag történelmi szempontból, hogyan avatárkodtak a sziciliaiak, vertek orvosokat miközben fügeevő-versenyben jeleskedtek. A második szegmensben Mr. Jackpot költözése adja az alaphangot, de hamar elkanyarodunk generációs kérdésekre, és hogy hanyad részben a hallgatóink tulajdona a Spageti Lakóautó. A szkeccs most nagyon különleges lett, mert a hallgatók által beküldött tizenhét szó alapján írtunk mindketten egy-egy novellácskát: Vilmos és a dögemberek + A szürke egyetlen árnyalata! Jó szórakozást kívánunk (és nagyon bocsi a hangminőség össze-vissza váltakozásáról,  valami elektronikai parajelenség zaklatta a felvevőinket)!
May 12, 202001:30:24
Kapd el! – Spagetti Beats Vol.1

Kapd el! – Spagetti Beats Vol.1

A szívnek nem lehet parancsolni! Ezt csak a 18. epizódban nagykorúvá váló hallgatóinkkal akartuk volna megosztani, de ilyen nehéz időkben egyszerűen nem tudjuk visszatartani tőletek azt, amit DJ Káposztalepke letett a zenei világ asztalára! Kortyoljátok a beateket, állítsátok be a végtelenített lejátszást, mozogjon a testetek a basszusra, és ordítsátok a szöveget Mr. Jackpottal együtt! 
May 07, 202002:20
#16 Tojás, szépség és a Bucka

#16 Tojás, szépség és a Bucka

Karantén ide vagy oda,  a teljes szeparálódást a tojás már jóval az emberiség előtt föltalálta, mi meg újra feltaláltuk a tojást, persze ehhez először meg kell értenünk. Jézus galambként prédikál 12 tojásnak, vodkásüveg kerül egy dinnye közepibe, és Burkina Fasoról is többet megtudtunk, csak azt nem, hogy kell nevetés nélkül kimondani. Káposztalepke és Jackpot a szépség nyomába ered, szép dolog az egyetértés, na abból nem sok jutott ebbe a szegmensbe. Végül pedig megismerjük a tinédzser Káposztalepke frissen előkerült Bucka novelláját, majd a kéziratra hirtelen ráborul egy liter vér és Stephen Kinget meghazuttoló gyulai horror körvonalazódik a szélfútta buszpályaudvaron. A 17. epizódhoz gyűjtünk szavakat, itt tudjátok bedobni a postaládánkba: https://forms.gle/mbyDZzkhXWRHD9Hx8
Apr 09, 202001:21:44
#15 Jóslás, lemondás és a Plombateszkó

#15 Jóslás, lemondás és a Plombateszkó

A világot bevisszük nektek a karantén falai közé, és első szegmensünkben meg is mondjuk, hogy mi lesz ennek az egész hajcihőnek a kimenetele. Beletekintünk a kristálygömbbe, tealevelekbe, ganajba, összegubancolódott fülhallgatókba, és kiolvassuk belőle nektek a jövendőt! Sorra kell lemondani minden programunkat, de közben egyesek még serényen böjtölnek is, így nyomába eredtünk, hogy miért is érdemes lemondani dolgokról, s hogy lesz a kivonás eredménye mégis pozitív. A harmadik szegmensünkben egy jól ismert podcast - melynek nálunk nagyobb rajongója talán nincs is magukon az alkotókon kívül - párhuzamos univerzumban lévő párjába engedünk betekintést, a Plombateszkó Timije és Robija szórakoztat bennünket! Persze ezek mellett kicsit koronázunk is, belepillantunk a Pápaverzumba, és a Komposztot is prezentáljuk nektek! A gyér hangminőségért elnézést kérünk, fogjuk a koronavírusra, az elműre vagy mondjuk a románokra. Bárki, de mi aztán nem tehetünk róla!
Mar 18, 202001:19:01
#14 Sarló, kalapács és nyelves csók, avagy levelek a '70-es évekből

#14 Sarló, kalapács és nyelves csók, avagy levelek a '70-es évekből

Káposztalepke és Mr. Jackpot talált egy cipősdoboznyi régi Ifjúsági Magazint, melyben örömmel látták elődeik húsbavágóan fontos, az élet velejét szívogató kérdéseiket, majd elhűlve tapasztalták, hogy a szerkesztőség milyen hányaveti válaszokkal pattintották le az iránymutatást kérő kamaszokat. De a negyven évnyi gyalázatnak ezzel vége: ugyan kicsit megkésve, de megérkeznek a válaszok az élet nagy kérdéseire! Hányféle csók létezik? Elmúlhat a nemi vágyunk John Lennon halálától? Hogy növesszünk hajat és tanuljunk meg dumálni? Focista lányok? Izmos vádlik? Családon belüli szerelem és farkasvakság? Nem marad kérdés megválaszolatlanul!
Mar 02, 202001:24:19
#13 Szörnyek, a jövő zenéje és utazás

#13 Szörnyek, a jövő zenéje és utazás

A 13-as szám hallatára a lakóautónk útjában előbújtak a kövek alól a szörnyek, nem is sejtve, hogy Káposztalepke, mint képzett kriptozoológus milyen tévedhetetlen stílusérzékkel vezeti végig Jackpotot és a hallgatókat egy gyorstalpaló Szörnytan I. OKJ-s képzésen. De mi az hogy szörny? Na ez még egy kicsit homályos, de a többi! Egy olvasói levél nyomására időutaztunk is, és megkomponáltuk a jövő zenéjét, mely talán újra naggyá teheti ezt az elfajzott művészeti irányzatot. Emellett az utazás és a turizmus nehézségei közt lavíroztunk, hogy megtaláljuk a középutat a szervezett buszos utazások és a kijárási tilalom között. Vigyázat, a részben mintha több lenne az egy percre jutó csúnya beszéd a szokottnál, de emögött sokkal inkább a beleélés felfokozott mértéke, mintsem a magyar nyelv elleni aknamunka áll. Ha elnevetted magadat egyszer is, vagy egyetértően bólogattál utazás közben, akkor ajánljuk figyelmedbe a Patreon oldalunkat: https://www.patreon.com/spagettilakoauto . . . Kriptozoológia | szörnyek | utazás és turizmus | a jövő zenéje | olvasói levél | avantgard és freejazz meg zajzene | Patreon  Üdülés | Fantom járja Tetétlent | szumátrai kisember | sellők és szirének | rézfaszú bagoly | chupacabra | Pozsony | helyi konyha | Loch Ness-i szörny, szörnyek a mitológiában | Minotaurusz | CSOK | a szörny definíciója | couchsurfing | személyes idegenvezetés Dante pokla | Shrek | Hupikék törpikék | Kraken | Nádi rém | Van Helsing | Lehet minden látni, eleget utazni? | elvegyülni  a helyiekkel | Jeti | hatalomkártya | mutáció és torzszülött | mumus | fantom | falusi rémek Párhuzam ember és szörny között | Witcher | Orbán Viktor | bálnák | pasziánsz | Terike szobája | segway | Róma | tömegturizmus hátrányai | Értelmetlen magyarázata szörnyekkel | félelem becsatornázása | Vámpír ápolónő | angol költészet | FOMO | az utazás szabályozása lehetséges? | Nagylábú | a félelem természete | Scooby Doo | kátyúk | Molyember | Izland | Vérfarkas | A varbói tó szörnye | repülő vagy vonat | Mona Lisa  Zátonyra futó hajók a szirének miatt | az ismeretlentől való rettegés | ember és szörny közötti szexuális kapcsolat | Dancer in the Dark Tündérek | Vágy és halál | Lugosi Béla | Arisztokrácia és vámpírok | maszkulinitás | Cadillac Drive | sok turista | trevi kút | Szent Péter Bazilika | 
Mar 01, 202001:44:44
#12 Doktorok, szégyen, a világ legjobb és legrosszabb embere

#12 Doktorok, szégyen, a világ legjobb és legrosszabb embere

Az új epizódban a fehér köpenyes mumusokkal és hősökkel foglalatoskodunk, berendezzük egy filozófus és egy meteorológus doktor várótermét, kapunk kezelést Dr. Peppertől és Dr. Albantól egyaránt, a cigarettakórházak nyomába eredünk és Orvos-Tóth Noémit is szóba hozzuk, mert ő most felkapott, hátha csurran-cseppen a hírnevéből. A komolyabb szegmensünkben a szégyenérzetet próbáljuk krétával körberajzolni életünk mindennapjainak padlóján, és valamiért a hála is belefészkel a kibeszélésbe. Szilverszkeccs rovatunkban pedig a szorgos svejci nép megépít egy szupermasinát, ami kiböfögi magából, hogy a világ legjobb embere Máli néni, a legrosszabb pedig az Észak Koreában légióskodó Kelemen. Nem viccelünk, ezek tények! . . . Doktorok és orvosok | Between two cities | Róma és New York elrontása | filozófus rendelője | sorszámadó szfinx | meteorológus | művészetterápia | felhő a szobában | hallgatózás a rendelőben | a barlang hasonlat | Dr Pepper, Dr Alban, Dr Martens, Dr Oetker | Cadillac Drive | gonosz fogorvos | rasztafári pszichológus | aneszteziológus | pestisdoktor | neurológia | orvosi diszkréció | középkori orvosi beavatkozások | piócázás és lobotómia | koponyafúrás | tulipán mint mentális betegség ábrázolása | csecsemőszolárium | indiai cigarettakórház | szponzorált kórházak | coca cola | ikea kórház | facebook kórház | orvosválasztás | a legrosszabb kórház | Orvos-Tóth Noémi | vezetéknevek foglalkozásokból |teleshop | avon tanácsadónő | szoláriumszalon | a szégyen evolúciós haszna | szégyen a kamaszkorban | az állat szégyelli magát | bibliai szégyen és a fügefalevél | meztelen szobrok | miért öltözött fel az első ember | szia uram | tegezés magázás | társadalom nélkül van szégyen? | szociológiai kísérlet | a csecsemó mitől fél | társadalmi szerveződés hasznossága | secondhand embarrasement | Sas Kabaré | empátia csak emberre jellemző-e | bók fogadása | a hála | szégyentelenség | az alkohol oldja a gátlásokat | szégyen nélkül | Elon Musk | A világ legrosszabb embere | A világ legjobb embere | novella
Feb 27, 202001:22:54
#11 Adventi csokinaptár, ünnepek és illatok

#11 Adventi csokinaptár, ünnepek és illatok

"Mr. Jackpot, mit szólsz hozzá, hogy már több rendhagyó epizódunk van, mint sima?" A spagetti duó nekilát felaprítani egy csokis adventi naptárat, hogy minden kis édességen elmerengjen: mit kezdenénk a beolvasztott harangokkal? Milyen foglalkozásra pályázhatna a Mikulás? Melyik ruhadarabunk segítségével mérhetnénk az időt? Szóval csak a szokásos. A második szegmensben pedig orrunkra biggyesztjük a komolykodó szemüvegünket, hogy az évben szétszórt ünnepekkel és azok fontosságával foglalatoskodjunk. A harmadik szegmensben pedig... na, az most nincs, de Beck Zoli énekel a végén helyette. Kösz Zoli, kedves volt tőled! 2:00-től olvasói levelek az illat témájában 7:00-től Az első szegmens adventi naptár-nyitogatással 1:32:00-től A második szegmens az ünnepekről . . . Amerika illata • Felvidék illata • Karácsony • Mikulás • raclette és pendrive • angyal és angyalábrázolás • egy gyerek mikulás • hóember • lábnyom mint hirdetőfelület •  hullócsillag és üstökös • adventi naptár • új horoszkóp és új csillagjegyek • kutyaszán • káromkodás focimeccsen • rezesbanda • virágnyelv • ráég a munka  a körmére • az időt mihez mérjük • karácsonyi manók • utálkozás • postás rendőr vasutas • Harry Potter magyarul • diannás cukor • laktózérzékeny télapó • karácsonyi gyertya • vonat •  Ex Libris •  A templom épületének új felhasználása • David Attenborough • A hal nem eszik répát • udvarlás jelekkel • zsoké és lóverseny • gyakori mondatok egy családban • új Hold kiszakad a Földből • harang beolvasztása • triangulum • a homok mikroszkóp alatt • homogenitás • híres emberek bárszekrénye • démon • hintaló • óvodai jel • zsákosember • Momo • az internetes rémek, álprofilok • nagymama nevek • plüssmackó • csicska • karácsonyfa a pokolban • A télapó új munkahelye • ünnepek • farsang • halottak napja • változó tradíciók • augusztus 20. • mi az ünnep • Egy új ünnep • Egy valentinnap önmagaddal • március 15 • október 23 • húsvét • halloween • nemzetalapítás • black friday • midsommar • ünneplés egyedül •
Jan 02, 202002:07:47
#10 Pénz, gyerekkor és a jövő régészei

#10 Pénz, gyerekkor és a jövő régészei

Majdnem ez a rész is az illatokról szólt, de inkább eltároltuk a szuper olvasói leveleket (level100-as mindegyik) a következő részünkre, és most igyekeztünk egy olyan dologra koncentrálni, aminek nincs szaga: a pénzre! A felvételbe bele-belecsörgetjük az érméket, aki meghallgatja, annak komolyabb összeg üti a markát, ezt üzeni a szakszervezeti asztrológusunk. Vajon hogy fér meg Nelson Mandela és egy gepárd ugyanazon a bankjegyen? Milyen alakú érmékkel lehet lázadni a nácik ellen? Hogy lehetne sokkal maibbá tenni a lassan uncsisodó forintot? Miután minden pénzt ötletekre váltottunk, kicsit elködösödik a tekintetünk és a gyerekkorba repülünk, de a nosztalgiázás helyett inkább azt rakosgatjuk, hogy milyen volt régen gyereknek lenni, milyen ma és milyen lesz húsz év múlva. Ez utóbbiban is biztosak vagyunk. Végül jön egy kétlövetű szkeccs, Káposztalepke jövőbeni régésze egzisztenciális válságba csúszik egy lelet lesepregetése után, míg Jackpot kalandor professzora nagy felfedezést tesz az elsivatagosodott Budapesten járva. Az epizódban szépen körüljárjuk, hogy miért is van szükség arra, hogy kilőjünk egy Patreont, amiért szebb, finomabb és forróbb spagettit tudunk nektek tálalni: https://www.patreon.com/spagettilakoauto  . . . pénz szaga és alakja mentolszörp tízéves gyerekek mi a pénz egy gyereknek az idő pénz szeretettel fizetni nagymamapuszi valuta cserekereskedelem tequila mi van a pénzeken Nelson Mandela forinttörténet Kasza Tibi Kiszel Tünde Dzsudzsák Tereskova Laár András Wahorn quid a pénz magyarosítása eperjó vadász kapucíner Stefánia vadgald más alakú pénz bitcoin a művészet forradalma vers mint fizetőeszköz a bankjegyek aktualizálása Lime roller drón utcai árusok szelfi kormányplakát Soros folyadékkal fizetni gyermekkor szotyi tutorial a gyerekkor és az otthon illata Sorstalanság őszinteség szabadság ártatlanság emlékezés sebek és sérülések társasjáték nosztalgia születésnap ünnepek és hagyományok tanulás tankönyvek az idő fogalma gyerekkorban alkotás puritán gyerekkor erőviszonyok gyerek és szülő közt nevelés internet veszélyek a gyerekkorban ismeretlen ismerősök Greta Thunberg különóra klímakatasztrófa bombák Hogyan legyünk egyedül olvasás magány a digitális korban, egyre rosszabb gyerekek Őze Lajos szkeccs régészet a jövő műanyag tükör
Dec 13, 201901:35:12
Spagetti Lakóautó Late Night Winter Special by Káposztalepke

Spagetti Lakóautó Late Night Winter Special by Káposztalepke

Tudták a kedves hallgatók, hogy Káposztalepke másodállásban az Éjszaka Portása? Amíg mi alszunk, ő figyel, nézi a hóesést, és csodálatos zenéket hallgat, melyekben meghallja nem csak a hangszerek, de a lélek húrjainak pendüléseit is. Vackoljuk be magunkat most kis fülkéjébe, kortyoljunk a meleg gyömbéres tejből, és oldódjunk fel a téli éjszakában.
Dec 08, 201901:16:36
#9 Orr, tanulás, Rómeó és Júlia

#9 Orr, tanulás, Rómeó és Júlia

A nagy dugó ellenére befutott a kilencedik epizód, ami a késé ellenére spagettibb, mit valaha! Az első szegmensben illatok és szagok nyomába eredünk, budapesti kerületeket látunk el irányítószaggal, kikeverjük a hivatalos lakóautó illatosítónkat, és próbálunk határt húzni szagok és illatok közé, kevesebb és mégkevesebb sikerrel. A második szegmensben a tanulásról terveztünk elmélkedni, de végül annyira belemerültünk az iskola megreformálásába, és hogy mennyire kell Móricz és Kevin Spacey mosatlanjával foglalkoznunk, hogy nagyon ki se jutottunk a tanintézmények falai közül a tanulást illetőleg. Végül szkeccseinkben bemutatjuk a Rómeó és Júlia toposz eredetét, mikor lett igazán tele a töke a két hadban álló családnak, illetve bemutatjuk Prof. Balaton Rómeót, aki megrögzötten kutatja a lehetetlen szerelmek történetét. Na, most bánhatjátok, hogy nem illatos az internet!
Nov 26, 201901:00:40
#8 Állatok, komfortzóna és szellemírók. Vendégünk: Moskát Anita

#8 Állatok, komfortzóna és szellemírók. Vendégünk: Moskát Anita

A Spagetti Lakóautó felvette első stopposát, Moskát Anita fantasyírót, hogy szárnyaljon velünk végig komoly és vicces témáinkon, ráadásul még arra is sikerült rávenni, hogy egy exkluzív novellával is meglepje hallgatóinkat, melyben kiderül, hogy a mars első telepese egy nemzeti hős vagy egy szar alak. Anita hamar leleplezte magát, hogy az állatokat ő nem csak gallyakkal szokta böködni, mint mi, hiszen ő biológus, meg van egy 600 oldalas válasza minden ember-állat transzformációs kérdésre, de így legalább megtudtuk, hogy egy szakértő is lehet nagyon vicces. A második szegmensben a Horgonyhely c. regényének a nyomában járva a komfortzónák határait rajzolgattuk krétával Budapest flaszterére, szorongtunk a villamoson, üldözőbe vettek hírhedt éjszakai alakok, majd mintegy megnyugtatásképpen elmeséltünk egymásnak három történetet egy-egy kitalált szellemíróról. Dan Brown életrajzát egy lecsúszott noir detektív írta meg, a pápáét pedig egy lelkes kisnyugdíjas, míg az asztronauta életét algoritmusok helyett végre egy őszinte ember hangja foglalta össze. Tartalomsaláta: Moskát Anita • Horgonyhely • Meti Heteor • Pohly Ferenc • talaj • Állatok • Komfortzóna • Szellemírók • Holdraszállás • Mazsola és Tádé • Tengerimalac fagyi • Állat  Növény Gomba • Biológus • Hód • Ember és állat közti különbség • Eszközhasználat • Antropomorfizáció • Macska • Kultúra és társadalom az állatvilágban • Kentaur, sellő és szfinx • Gyurcsány • Paradicsommadár, polip és mormota • Trump, Madonna és Attenborough • Dorombolás • Szarvasbőgés • Párválasztás • Gromova: Fénykörben • Világító gondolatok • Szakáll • Hegek és sebesülések • Pókember Smoothie  • Kényszerbetegség • Állatok a Harry Potterben • Kulenclyuk Pusztai Táltostanoda • Kígyók • Ideiglenes nemváltás •  "A kacsák nagyon agresszív szeretők." •  Péniszhal • Női írók • Komfortzónából kilépés • Otthonmaradás • A határidő mint fő motiváció • Szorongás és pánik • A biztonság szigetei • Emberek előtt beszélni • Várótermi purgatórium • Egyedüllét • Tömegközlekedés • Kiszolgáltatottság a tömegben • Veszélyes emberek • Komfortzóna és identitás a családban • Da Vinci kód, Dan Brown • Az első ember a Marson • Máli néni, a Pápa szellemírója Bibliográfia: Moskát Anita összes Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé Ariadna Gromova: Fénykörben Margaret Atwood: Guvat és Gazella Nick Thorpe: A Duna Dan Brown összes Diszkográfia: Takács Eszter: Postás a Holdon Filmográfia: Esterházy Péter: Aegon Művészeti díj kisfilm Podcastográfia: Meti Heteor A Végtelenség Fiai
Oct 10, 201901:24:48
Vadkempingezés Karl Ove Moonsgarddal

Vadkempingezés Karl Ove Moonsgarddal

Norvég barátunk Karl Ove eléggé a fejünkre nőtt, tetszik neki a klíma, a kézműves sörök, és a magyar tücskökhöz képest a skandinávok kifejezetten botfülűek. Épp szöcskenyájakat terelgették Mr. Jackpottal, amikor a Hold kedvesen lemosolygott rájuk, s hamar kiderült, hogy az autodidakta művész a lunatika tudományában is jeleskedik, rögtönzött előadását megosztjuk a hallgatóinkkal is!
Sep 24, 201904:55
#7 Űr, függőségek és ismeretlen híres filmek

#7 Űr, függőségek és ismeretlen híres filmek

Indul a hetedik rész, fáradjanak beljebb, tíztől visszaszámolunk, és jöhet a kilövés! Bolyongunk a bolygók közötti ürességben, ami néhány kérdés után már nem lesz se hideg, se sötét. Ezek után a függőségek göröngyös útján zötykölődünk, ahol Mr Jackpot és Káposztalepke is felvállal legalább egy-egy kellemetlen függőséget a múltjukból. Végállomásunknál egy autós moziba parkolunk le, ahol azonban áramszünet miatt csak a tűz körül ülve mesélünk el egymásnak olyan filmeket, melyekről fogalmunk sincs! 00:00 Intro 02:30 Űr 39:40 Olvasói levelek 43:38 Függőségek 1:10:41 Ismeretlen híres filmek Űrutazás • bolygók • párhuzamos valóságok • csikizés • só a süteményekben • csókolózás • nyálkahártya • Kapcsolat • Jodie Foster • üzenet az UFO-knak • Borat • Kate Bush • Sátántangó • Piton professzor • Igazából szerelem • Amélie csodálatos élete • brokkoli • Üvöltő szelek • Hold • kombájn • Hitler • szégyen • kacsintás • telihold • NASA • hidegháborús űrverseny • víz az űrben • Interstellar • NAV • klímaválság • választás nyugiszoba • nap • csoki • Mars • pattogós cukor • Willendorfi-vénusz • Phillip K. Dick • sci-fi • kalóz • Stranger Things • Men in black • Galla Miklós • Björk • köszönetnyilvánítás •  Meti Heteor • Végtelenség Fiai • twitter • Moskát Anita: Horgonyhely • kreatív unatkozás • drogok • kávé • alkohol • dohányzás • böjt • képernyőfüggés • pálinka • kocsma • Freedom • közösségi terek • elnyomás • magány • füst a kocsmában • kapcsolatfüggőség • egyedüllét • karrierfüggőség • popkultúra • Harry Potter • Death note • A gyűrűk ura • Keresztapa •  A bárányok hallgatnak •  Tony Montana Bibliográfia: Moskát Anita: Horgonyhely Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiábol Philip K. Dick: Kizökkent idő Filmográfia: Amélie csodálatos élete Igazából szerelem Az első ember Harry Potter 1-8. A gyűrűk ura 1-3. Death Note A bárányok hallgatnak A Keresztapa A Csillagok Háborúja: Egy új remény Kapcsolat Diszkográfia: Björk összes Kate Bush: Wuthering Heights. Podcastográfia: Meti Heteor A Végtelenség Fiai Gombapresszó Applikáciográfia: Freedom
Sep 20, 201901:22:00
#6 Házak, relikviák és a Grand Európa Hotel

#6 Házak, relikviák és a Grand Európa Hotel

Egyesek azon a véleményen vannak, hogy egy ház benne van a top6 helyszínben, ahol a Spagetti Lakóautó Podcastet érdemes hallgatni, ami persze érthető, hiszen mi is egy guruló házban vesszük fel az adásainkat. Ezek mellett fény derül arra, hogy Káposztalepke melyik relikviájával alszik együtt, és hogy Mr. Jackpot mennyire volt irigy mások fürtökben lógó dzsúdó érmeire (segítünk: nagyon). Wes Anderson nyomába járva felépítjük a Grand Európa Hotelt, aminek minden építőköve sztereotípia, és előítélet a malterja tartja egyben. Bibliográfia: Jane Teller: Semmi Filmográfia: Fábry Sándor - Wahorn András: Cadillac Drive A Mézga család különös kalandjai: Mag Lak A Simpson család: Homerazzi Waterworld - Vizivilág Diszkográfia: Alexandre Desplat: Grand Budapest Hotel OST Animal Cannibals: Takarítónő
Sep 08, 201901:00:31
Karl Ove Applesgard rákontráz az 5. epizódra

Karl Ove Applesgard rákontráz az 5. epizódra

Norvég barátunkat megihlette az 5. epizódunk, és elmondta, hogy a norvég állampolgársága is veszélyben forgott, annyit vigyorgott az adás hallgatása közben. Gyorsan repülőre szállt és pár piaci rekeszen berendezkedve elmesélte, hogy hogy is áll a gyümölcsökkel, és szerinte miért az alma az egyik legfantasztikusabb közülük.
Aug 25, 201904:29
#5 A gyümölcs, a gyász és a jövő reklámai a múltból

#5 A gyümölcs, a gyász és a jövő reklámai a múltból

Ötödik epizódunk előtt felvásároltuk a piac fél gyümölcskészletét, hogy a legnagyobb szakértelemmel vehessük végig az összeset, megkóstoljuk, meghallgatjuk a mondanivalójukat, majd mi magunk is gyümölccsé változunk. A különös metamorfózis után a második szegmensben a gyász jelenségét járjuk körül, feldolgozás, felejtés, szomorúság és öröm jár szteppet a koporsó fedelén, miközben az egész értelmét is megpróbáljuk megfogalmazni. Végül két rövid szkeccsben próbáljuk a digitális jelen és a furcsa jövő termékeit a múlt újságolvasói és iparosai elé tárni, hátha mélyen a zsebükbe nyúlnak ötleteink hallatán. 00:00 Intro 01:14: Gyümölcsök 24:47 Gyász 50:40: A jelen és jövő reklámai a múltból Filmográfia: Coco: https://www.imdb.com/title/tt2380307/ Kidding: https://www.imdb.com/title/tt7375404/ Tolkien: https://www.imdb.com/title/tt3361792/ Irodalomjegyzék: Peer Krisztián: 42: https://moly.hu/konyvek/peer-krisztian-42 Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta - (fátyol): http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/ESTERHAZY/esterhazy00032_kv.html Diszkográfia: Dave Brubeck: Take Five: https://www.youtube.com/watch?v=vmDDOFXSgAs Kölcsey Ferenc: Himnusz: https://www.youtube.com/watch?v=M_1XePK1DAk John Williams: Star Wars Theme: https://www.youtube.com/watch?v=FTiRrlgbYIM
Aug 25, 201901:02:47
#4 A börtön, hit, vallás és Budapest XXIV. kerülete

#4 A börtön, hit, vallás és Budapest XXIV. kerülete

Negyedik epizódunkban önként bevonulunk, és egy kétfős koedukált cellában elemezzük a testünket és lelkünket fogvatartó ítéletvégrehajtási lehetőségeket. Ezek után vallunk személyes hitünkről és valláshoz való viszonyunkról, összetesszük a két kezünket és még egy régi-új vallás tervét is felvázoljuk. Végül két rövid novellában elevenedik meg Budapest XXIV. kerülete, az egyik ahova bárki bármikor azonnal beköltözne, a másik pedig a város legrosszabb pillanatait gyúrja egybe, és még egy kutya oldalba is pisilte. 00:00 Intro 01:02: Börtön 21:22 Hit és vallás 27:20 Budapest XXIV. kerülete Az epizódban három könyv is szóba kerül, Mr. Jackpot Könyvklubjának tagjai itt nézhetnek utána a köteteknek: Luke Rhinehart: A kockavető  https://moly.hu/konyvek/luke-rhinehart-a-kockaveto  Peter Wohlleben: A fák titkos élete  https://moly.hu/konyvek/peter-wohlleben-a-fak-titkos-elete  Biblia  https://moly.hu/konyvek/biblia  Két hét múlva kikérdezzük!
Aug 10, 201955:06
 #3 A kísértetek, a munka és a magyar 51-es körzet lerohanása

#3 A kísértetek, a munka és a magyar 51-es körzet lerohanása

Harmadik epizódunkban a sejtelmes lények nyomába eredünk, felkutatjuk a kísértetlakta helyeket és előrángatunk minden holt lelket, hogy egy interjú erejére szóra bírjuk őket. Ezt követően a munkával foglalkozunk egy kicsit komolyabban, és megpróbálunk rájönni, hogy egy pék vagy egy költő munkája ér-e többet. Végül pedig besettenkedünk a Hortobágyra felállított magyar 51-es körzetbe, hogy közelről mutathassuk be, milyen is az, amikor valaki az avontanácsadó őröket és a pörköltkihűtő sugarat kicselezve próbálja kiszabadítani a zombi Szent Istvánt. Érdemes ezúttal is velünk tartani!
Aug 01, 201901:09:20
#2 A gombok, ismerkedés és zenebuddhizmus

#2 A gombok, ismerkedés és zenebuddhizmus

Második epizódunkban lenyomunk minden gombot, ami csak a kezünk ügyébe akad, és várjuk, hogy mi történik, majd norvég vendégünkkel, Karl Ove Knausgarddal elvonulunk egy kis faházba, hogy meséljen nekünk a gombokhoz fűződő viszonyáról. Ezek után beszélgetünk arról, hogy hogyan is szoktunk ismerkedni, barátkozni, melyik köveket emeljük föl a tengerparton, ha új cimborákra akarunk szert tenni. Végül, de nem utolsósorban Mr. Jackpot anyukája, a Versmondó Lány is színpadra lép, hogy elszavalja nekünk az Akkezdet Phiai klasszikussá érlelődött rapszámát.
Aug 01, 201955:14
#1 Az izzadás, önmagunk újrafelfedezése és apukánk Tindere

#1 Az izzadás, önmagunk újrafelfedezése és apukánk Tindere

Első epizódunkban megpróbáljuk a lehető legérdekesebb tényeket és gondolatkísérleteket kifacsarni magunkból az izzadás témájában, majd áttérünk arra, hogy hogyan is állnánk neki a régi önmagunk újrafelfedezésének. Végül felvázoljunk, hogy apukáink milyen profillal regisztrálnának a népszerű társkereső oldalra, majd elmerengünk a bennünk rejlő apukaság esszenciáján.
Aug 01, 201901:00:54