Skip to main content
Spotify for Podcasters
mojesledi

mojesledi

By Špela

Podkast o sproščanju napetosti in stresa s pomočjo metode TRE. Vizija je spregovoriti s TRE inštruktorji iz Slovenije in tujine. Mi bo uspelo?
Currently playing episode

9 Jelka Slapar o TRE-ju in NDE (near dead experience)

mojeslediNov 03, 2023

00:00
01:06:17
9 Jelka Slapar o TRE-ju in NDE (near dead experience)

9 Jelka Slapar o TRE-ju in NDE (near dead experience)

Moja današnja sogovornica je ga. Jelka Slapar, višja medicinska sestra z izkušnjami dela v intenzivni negi, kjer je dobila izkustvo in vpogled v to, kako bolniki, sorodniki in osebje doživljajo številne travme, ki jih nezavedno in spontano zatrejo in nosijo v sebi. Leta 1974 je migrirala v Avstralijo. Njeno strokovno delo je prežeto z iskanjem učinkoviIh terapevtskih metod in pristopov za samopomoč.

Študij telesno-čustvenih tehnik, ki je vseboval zlasti govorne intervencije, se ni izkazal za najbolj uspešnega, zato ni presenetljivo, da je izobražena iz mnogih metod in tehnik zdravljenja: akupunkture, kranio-sakralne terapije, različnih vrst masaž, Reiki-ja, EFT-ja (tehnike čustvene osvoboditve) ter Bownove terapije in TRE-ja. Slednje je predstavila in razširila tudi v slovenski prostor. Med drugim je tudi klinična hipnoterapevtka.

Osebno jo poznam kot supervizorko, ki me je vodila skozi certifikacijski program za pridobitev naziva TRE inštruktorice. »Huda« in stroga učiteljica, ki me je nenazadnje tudi kot terapevtka potegnila iz stiske, ko se je v meni prebudil travmatski spomin.

Danes, z odmaknjenim pogledom, bistrejšim vidom z njo spregovorim par besed o TRE-ju, nedavni izkušni NDE (near dead experience), njeni življenjski poti, iskanju smisla in učinkovitosti omenjenih metod.

V kolikor bi želeli z ga. Jelko Slapar stopiti v stik, ji lahko pišete na e-naslov: jelka.slapar@gmail.com ali jo kontaktirate preko FB strani: https://www.facebook.com/jelka.slapar/about.


Nov 03, 202301:06:17
8 dr. Tjaša Stepišnik Perdih - TRE učiteljica
Jul 11, 202339:18
7 Simona Budna - refleksoterapevtka in TRE inštruktorica
May 20, 202339:30
6 Karmen Globočnik o TRE metodi

6 Karmen Globočnik o TRE metodi

Karmen Globočnik je študentka zaključnega letnika na 2. stopnji na Filozofski fakulteti v Mariboru, smer anglistika in pedagogika.

Spremljam jo od spomladi 2021. Danes se je bila pripravljena z menoj sprehoditi čez njeno pot osebne rasti in sprememb.

Prisluhnite kaj ji je TRE metoda dala, s čim jo dopolnjuje, kako je našla motivacijo, da gre naprej tudi takrat, ko je težko ter česa vsega se še mora naučiti.

Vabim vas tudi, da se udeležite TREsenja v parku, 26. maja 2023 z začetkom ob 16.30.

Prijavite se lahko tukaj:

https://forms.gle/cCzpv4HUzQgfBfJ97

Apr 21, 202301:00:51
5 Jaz o TRE metodi

5 Jaz o TRE metodi

Sem Špela Potočnik, svetovalna delavka in TRE inštruktorica. Danes spregovorim o mojem prvem srečanju z metodo TRE, o tem, kako sem mislila, da vse vem, dokler ni prišel 1. modul in kako sem šele takrat stopila na pot prepoznavanje ne le enostavnosti, temveč tudi globin same metode.

V podkastu  podelim kaj mi je TRE prinesel, zakaj se zanj odločam na tedenski ravni ter zakaj menim, da bi bilo dobro, da bi metodo poznalo čim večje število ljudi. 

Več informacij lahko najdete na povezavi: https://institut-integrum.com/programi/metoda-tre/

Pišete mi lahko na tre@institut-integrum.com. 


Mar 10, 202331:15
4 Ana o TRE-ju

4 Ana o TRE-ju

Dolgo že nisem ničesar objavila. Danes delim kratek intervju z mojo hčero, s katero enkrat tedensko delava TRE skupaj. Tako se lažje umiri pred začetom novega tedna. Ana, hvala za kratek klepet. Otroci ne komplicirajo. 


Feb 19, 202301:19
3 Klaudia Urbančič

3 Klaudia Urbančič

Pogovarjam se s Klaudio Urbančič, Hiša Poguma, Študijsko središče za logoterapijo in skrb za družine  

Pogovor je usmerjen v metodo TRE: 

- Kaj je TRE? 

- Kako se TRE metoda razlikuje od ostalih metod kot so na primer: EMDR, Brainspotting, Access Bars ... 

- Kakšni so učinki metode TRE?

- Je metoda TRE "nevarna"? 

- Koliko vaj je potrebno narediti? 

- Epidemija in TRE z zdravstvenimi delavci

- Prepoznavnost metode TRE v Sloveniji  

- Zakaj sploh TRE?  


več o Klaudiji Urbančič 

https://anchor.fm/podcast-zelimlje/episodes/01-16-Medicinska-sestra-esbtrk 

https://omisli.si/hisa-poguma-klaudia-urbancic-sp/

http://treslovenija.si/TRE-instruktorice.html


Klaudia Urbančič je izkušnje s področja bolnih in prezgodaj rojenih otrok in staršev pridobivala v enoti intenzivne nege in terapije v Porodnišnici v Ljubljani ter na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Med negovanjem otrok in poučevanjem študentov zdravstvene nege in babištva je razvijala načine poučevanja o atravmatski skrbi, skrbi za razvoj in v družino usmerjenem pristopu. Med učnimi strategijami je spodbujala kritično razmišljanje, intuicijo, negovanje temelječe na dokazljivosti in učinkovito sporazumevanje med osebjem in otroki ter materami. Raziskovalno delo je usmerjala na zdravstveno-vzgojno delo in svetovanje staršem prezgodaj rojenih otrok ter na odnos med študenti in mentorji v kliničnem okolju. Po smernicah Evropske unije in skladno z bolonjsko prenovo na univerzah je pripravila in izvajala študijske predmete Skrb za otroke, matere in družine, Delo s starši, Spremljanje otrok med preiskavami, Celostna skrb za svojce. Usmerjala se je na postopke, da otrok ne bi zajokal in na oblike tolažbe otrok in staršev. 

Jan 04, 202235:31
2 Jolanda Kraner

2 Jolanda Kraner

Moja sogovornica je mag. Jolanda Kraner, specialistka zakonske in družinske terapije, supervizorka z licenco Socialne zbornice Slovenije, praticienne - servante du jeu de peindre (pomočnica pri igri s slikanjem, magistra in TRE inštruktorica 1. stopnje, ki je zaposlena v družinskem centru KAIROS, ki je bil ustanovljen leta 2005 z namenom nuditi strokovno terapevtsko pomoč družinam, parom in posameznikom v čustveno-duševni stiski in pomagati k izboljšanju kakovosti življenja. K razumevanju in reševanju nastale problematike poskuša pristopiti čim bolj celostno. Terapevtski pristop je integrativen in temelji na relacijsko-družinski terapiji, skupaj z ostalimi znanji o človeku in družbi. 


Jul 09, 202138:33
1 Katja Jarc

1 Katja Jarc

Katja Jarc je prof. razrednega pouka, spec. pomoči z umetnostjo (gibalno-plesna terapevtka), geštalt pedagoginja in geštalt svetovalka.
Zaključila je izpopolnjevanje iz zakonske in družinske terapije. Katja je tudi TRE inštruktorica. Zadnje štiri leta je veliko svojega časa posvetila TRE metodi. 


Oct 13, 202048:58