Skip to main content
Spotify for Podcasters
Spelhyllan

Spelhyllan

By Spelhyllan

En podd där rollspelare pratar med rollspelare.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Avsnitt 12 - Amos Persson

SpelhyllanFeb 14, 2021

00:00
28:38
Avsnitt 39 - Fredrik Gustafsson

Avsnitt 39 - Fredrik Gustafsson

Bonjour!


Spelhyllan är tillbaka efter sommaruppehållet och gästas av Fredrik Gustafsson! Han har tagit med sig Flashing Blades, ett musketörrollspel från det fjärran åttiotalet.


Vi får höra om bra scenariostruktur, kul dueller och varför sextonhundratalet är en bra plats att äventyra på. Dessutom pratar vi lite om Western, Scarface 1920 och ett gäng andra spel i förbifarten.


Viens écouter!

Sep 15, 202331:20
Avsnitt 38 - Ida Rylöv

Avsnitt 38 - Ida Rylöv

Välkommen till förr-i-världen-tiden!


Detta avsnitts gäst är Ida Rylöv, tidigare ordförande för Sverok Väst. Hon berättar om DnD Basic, den allra första versionen av DnD. Vi får höra varför spelet är relevant än idag och varför det fortfarande är kul att spela, trots ett helt gäng utgåvor sedan dess.


Kom och lyssna!

Jun 19, 202328:40
Avsnitt 37 - Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Avsnitt 37 - Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Nytt avsnitt! Denna gång gästar mångsysslaren Yolanda Aurora Bohm Ramirez podden, och hon berättar om rollspelet Continuum!


Har du någonsin velat resa i tiden? Eller funderat på hur tidsresenärer skulle utveckla en egen subkultur och slang? Vad sker om du skapar paradoxer och börjar fragmenteras ut i intet? Hur fungerar tidsresor som rollspel? Kom och lyssna!


Och just det - missa inte när Yolanda och evenemanget Douchebag Dragons & Dirty Dungeons intar Teater Tribunalen 28/5!

May 15, 202328:13
Avsnitt 36 - Emil Hansson

Avsnitt 36 - Emil Hansson

Extra! Extra! Spelhyllan får besök av Emil Hansson, som berättar om årets upplaga av GothCon! Vad får man inte missa? Vilka spel är bra publiksporter? Vad bör man göra som total nybörjare? Vad är de oväntade sakerna man inte hittar någon annanstans?


Kom och lyssna!

Mar 22, 202317:07
Avsnitt 35 - Leon Toshach

Avsnitt 35 - Leon Toshach

Nytt avsnitt! Den här gången får Spelhyllan besök av Leon Toshach från Västspel, föreningen som arrangerar Västlägret! Ni vet väl att Västlägret vann Årets Evenemang på Sverokgalan i fjol? 


Leon Toshach berättar om just Västlägret och hur man lockar in ungdomar i hobbyn. Vad är fördelen med ett läger? Varför är åldern 9-14 extra viktig för att nå ungdomarna? Vilka spel passar bäst? 


Kom och lyssna!

Mar 15, 202336:30
Avsnitt 34 - Iain McAllister

Avsnitt 34 - Iain McAllister

Nu ger vi oss ut på internationellt vatten! Spelhyllan gästas av Iain McAllister, känd från spelnyhetssajten The Giant Brain och podcasten BrainWaves. Han berättar om det prisbelönta rollspelet Blades in the Dark av John Harper och Evil Hat Productions


Spelet är vikt åt skurkar som rör sig i den stora staden Doskvol, där spelarna tar rollen som ett nytt gäng av gatutjuvar, spioner, smugglare eller annat undre världen-slödder som arbetar sig uppåt i stadens undre värld. För detta finns det mängder med specifika mekaniker, ett stramt system som zoomar ut mer än andra och stora möjligheter att lära sig mer om rollspelsfilosofi och hur man fördelar makt över fiktionen vid spelbordet. 


Dessutom kommer Iain McAllister till GothCon i påsk, så det pratar vi förstås lite om det med. Dessutom nämns bloggen Burn after Running och podden The Smart Party.


Kom och lyssna!

Feb 15, 202344:18
Avsnitt 33 - Emma Rudstam

Avsnitt 33 - Emma Rudstam

Brädspel? I min rollspelspodd? Det är sannolikare än du tror.


Den här gången gästas Spelhyllan av Emma Rudstam, eventarrangören bakom Tabletop Game Expo, Nördarnas Julmarknad, och den som driver företaget Uniting Geeks. Hon presenterar brädspelet Lords of Waterdeep, ett brädspel satt i rollspelsvärlden Forgotten Realms. Dessutom tipsar hon om andra brädspel, som Ganz Schön Clever, NMBR9 eller MicroMacro: Crime City.


Men vi pratar också om hur man gör för ett effektivt pitcha och demonstrera brädspel. Vad är det för skillnad på att spela i eget vardagsrum mot på konvent eller på mässa? Hur förklarar man bäst regler? Vad lockar folk att faktiskt sätta sig ner och testa ett nytt spel? Emma Rudstam har svaren. 


Kom och lyssna!

Jan 19, 202329:23
Avsnitt 32 - Malin Forsberg

Avsnitt 32 - Malin Forsberg

Är du intresserad av ett spel med spelvärden kallade adult, dreams, animal och liknande? Då vill du lyssna när indiespelskonnässören Malin Forsberg gästar Spelhyllan!
Hon berättar om Golden Sky Stories, ett mysigt och konventsvänligt spel för folk som gillar djur och natur, japansk folklore, småstäder på landsbygden och att hjälpa andra.
Man spelar nämligen henge, en typ av japanska djurandar som är osynliga för alla utom barn och troende. Tillsammans löser ni barnens problem med hjälp av ett system som inte kräver tärningar, arbetar med resurspölar och alltid vet att man kommer lösa problemen - frågan är bara hur.
Dessutom tipsar hon om lajvet Giovanni: the last supper, ett vampyrlajv i en tvättäkta herrgård i England!
Kom och lyssna!
Dec 15, 202228:16
Avsnitt 31 - Sara Hjertkvist

Avsnitt 31 - Sara Hjertkvist

Är du trött på grimdark och mörker? Gillar du romantik och fantasy? Vill du spela en äkta hjälte? Då är Blue Rose spelet för dig! 


Den här gången gästas Spelhyllan av Sara Hjertkvist från podden Skräck och småkakor, och hon förklarar vad Blue Rose är och varför det är skönt med lite hopp i sin fiktion då och då. Talande djur, äkta ondska, vördnadsvärda enhörningar och mycket annat. 


Kom och lyssna!

Nov 15, 202232:45
Avsnitt 30 - Sanna Vuorenmaa

Avsnitt 30 - Sanna Vuorenmaa

Nu finns Spelhyllans trettionde avsnitt i etern - och den här gången pratar vi med Sanna Vuorenmaa, en av arrangörerna bakom Stockholms Scenariofestival, som i år går av stapeln 25-27 november. Passa på att köpa biljett redan idag!

Sanna berättar om två specifika scenarion som visar vad som gör scenariofestivalen unik bland konvent. Det ena heter Birkenau, och det andra heter Spellbound

Vad är egentligen ett scenario av den typ som scenariofestivalen fokuserar på? Är det ett lajv? Ett friformsrollspel? Ett mellanting? Kom och lyssna! 

Oct 15, 202234:39
Avsnitt 29 - Martin Annander

Avsnitt 29 - Martin Annander

BRAAAAAAINS...


Den här gången är det dags för zombier i Spelhyllan! Spelskribenten, recensenten och mångsysslaren Martin "Entomophobiac" Annander gästar oss och berättar om zombiespelet All Flesh Must Be Eaten från Eden Studios. Han förklarar alltifrån hur spelet uppmanar till att spelas i oneshot-format, till hur dess regler för att skapa konflikt inom spelgruppen ger perfekt zombiefilmskänsla. Spelet har ett gratis startpaket som heter The Waking Dead, som du hittar på Drivethrurpg.com.


Spelet bygger på Unisystem, som även går att använda till mycket annat. Det gör att AFMBE har mängder med moduler som sätter zombier i olika udda genrer. Zombier i western? I rymden? I första världskriget? Vad passar egentligen bäst? Dessutom nämner vi GothCon, Conspiracy X, Buffy the Vampire Slayer och en hel del till.


Kom och lyssna!

Sep 15, 202237:39
Avsnitt 28 - Siri Sandquist

Avsnitt 28 - Siri Sandquist

HBTQ+ + lajv = Stolt! Redaktören, lajvarrangören och spelkultursutvecklaren Siri Sandquist gästar Spelhyllan, och hon har med sig en lajvantologi som lyfter svensk regnbågshistoria. 


Vi pratar om lajv, rollspel, regnbågsfrågor och mycket mer. Vad betyder termen 360 i lajvsammanhang? Vad kan friformsrollspelare lära sig av friformslajvare? Vad är gränsen mellan hårt styrda indierollspel och småskaliga lajv? 


Kom och lyssna!


P.S. Kom gärna förbi Fantastikscenen på Bokbordet STHLM 21 augusti! 

Jul 15, 202227:59
Avsnitt 27 - Björn Flintberg

Avsnitt 27 - Björn Flintberg

Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!


Den här gången får Spelhyllan besök av Björn Flintberg, förlagschef på Eloso Förlag. Han presenterar spelet Call of Cthulhu, både originalet och den svenska utgåvan. Dessutom pratar vi om Lund 1922, den rollspels- och skräckfestival som går av stapeln 26-27 augusti i år. 

Vad finns i Cthulhumyten som skiljer det från annan skräck? Vad gör CoC som inget annat skräckspel gör? Varför är systemet PBTA som systemet i första utgåvan av Traveller


Kom och lyssna!

Jul 06, 202238:07
Avsnitt 26 - Amanda Stenback

Avsnitt 26 - Amanda Stenback

Amanda Stenback gästar Spelhyllan! Hon förklarar varför du borde spela Changeling: the Lost, hur det synkar med övriga World of Darkness, och varför det är hennes favoritspel. Vi pratar om utanförskap, metaforer i världsbygget, och mycket annat som bortbytingarnas stora spel handlar om.  

Dessutom tipsar Amanda om Svartviken Rollspelspodd och är själv engagerad i Mindy, Riddles in the Dark, I Am No Man och Soloäventyret!


Kom och lyssna!

Jun 01, 202227:15
Avsnitt 25 - Tony Melander

Avsnitt 25 - Tony Melander

Rollspel på bibliotek? Jomenvisst! Den här gången gästas Spelhyllan av Tony Melander, bibliotekschef på Vadstena Bibliotek. Han berättar om projektet Att läsa är ett äventyr! om hur soloäventyr och rollspel kan användas för att få öka läslusten hos dagens ungdom. Ensamma Vargen (soloäventyr), Freeway Warrior, Ensamma Vargen (rollspelet), X-Wing, och många andra spel nämns. 

Kom och lyssna!

Apr 20, 202224:38
Avsnitt 24 - Mia Gibson

Avsnitt 24 - Mia Gibson

Nu är det dags för Mia Gibson att gästa Spelhyllan! Hon tar med sig Ur Varselklotet, ett spel från Fria Ligan, och pratar om hur det kommer sig att just det är hennes favoritspel. Är det Simon Stålenhags blandning av vardag och fascinerande teknik? Är det att man spelar barn? Är det en värld som lever sitt eget liv och ger en unik plats att vara på? 

I avsnittet nämns också ett gäng andra spel och poddar. Mindy, Soloäventyret, Kwarnberg & Kumpaner, Blade Runner RPG, och många fler. Kom och lyssna! 

Mar 15, 202225:24
Avsnitt 23 - Jennie Nennen Gahnström

Avsnitt 23 - Jennie Nennen Gahnström

Mer lajv åt folket! Årets eldsjäl 2021 enligt Sveroks medlemmar är Jennie Nennen Gahnström. Precis som Spelhyllans förra gäst är hon en av arrangörerna bakom lajvet Morgondagens Gryning, och berättar här om hur lajvets system funkar, vad man kan lära av dem, och vad man kan använda för tekniker från lajv på rollspel och vice versa. Är lajv den ultimata versionen av OSR, där player skill är det enda som gäller? 


Kom och lyssna!

Feb 15, 202239:28
Avsnitt 22 - Theresia Junesten

Avsnitt 22 - Theresia Junesten

Nu är det dags för Spelhyllan att prata lajv! Theresia Junesten, en av arrangörerna bakom lajven Morgondagens Gryning, gästar podden och pratar om Underjorden, ett sätt att använda rollspel som en del av lajv. Vi pratar tekniker, rekvisita, släktskap mellan lajv och rollspel, och mycket mer.

Kom och lyssna!
Jan 17, 202234:56
Avsnitt 21 - Krister Sundelin

Avsnitt 21 - Krister Sundelin

Krister Sundelin, en av Rollspelssveriges veteraner, dyker upp i Spelhyllan för att prata om sitt nya spel, the Troubleshooters! I samtalet nämns frankobelgiska serier, vad som gör dem speciella, hur man fångar det i rollspel, och hur Troubleshooters arbetar för att hjälpa spelledaren att koppla äventyr till rollpersoner. 

Dessutom nämns också Vindsjäl, Kult, Nephilim, Indiana Jones RPG och en hel mängd andra spel. Kom och lyssna!

Dec 19, 202124:05
Avsnitt 20 - Tommy Kuusela

Avsnitt 20 - Tommy Kuusela

Spelhyllan får besök från självaste När man talar om trollen den här gången! Tommy Kuusela tittar in i podden och pratar om hur det gick till när han blev inkallad som expert till Chock: åter från graven. Avsnittet handlar om folktro, folklore, och hur man kan använda det i rollspel. Dessutom pratar vi om Drakar och Demoner, ADnD, Kult, Tolkien, och förstås varför islänningar ser Sverige som ett exotiskt land. 

I avsnittet tipsar Tommy om Sägenkartan, som är en fantastisk resurs för rollspelare, världsbyggare och de som vill veta mer om sin lokalhistoria. Kolla in!

Nov 15, 202129:11
Avsnitt 19 - Björn Wärmedal

Avsnitt 19 - Björn Wärmedal

Björn Wärmedal, arrangör av konventet Grottröj i Umeå, hälsar på i Spelhyllan! Vi pratar om spelstilen OSR i allmänhet, mestadels manifesterat genom spelet Labyrinth Lord. Mängder med tips till både spelledare, dungeonbyggare och nybörjare som vill in i OSR-svängen utlovas. 

Dessutom nämner vi OSRic, Lady Blackbird, Traveller, allra första DnD och många fler spel i förbifarten. 

Den som inte lyssnar får inte veta det hemliga slutet!

Oct 15, 202130:13
Avsnitt 18 - Anna-Karin Linder

Avsnitt 18 - Anna-Karin Linder

Spelhyllan är tillbaka efter sommarsemestern! Med oss finns författaren, spelutvecklaren och spelhistorikern Anna-Karin Linder!

Ämnet för samtalet är Vampire: The Masquerade - framför allt den nyaste utgåvan V5. Dessutom pratar vi vampyrlajv, Anne Rice, vampyrvågor och var man kan lyssna på vampyrer i poddformat. 

Kom och lyssna!

Sep 15, 202137:01
Avsnitt 17 - Emelie Drottz

Avsnitt 17 - Emelie Drottz

Glad sommar på er därute! Den här gången välkomnar Spelhyllan Emelie Drottz från actual play-podden Rollspelarna. Nu är det dags att prata om världens mest populära rollspel, nämligen Dungeons and Dragons 5! Dessutom dyker vi in lite på Monster of the Week och Mouse Guard

Kom och lyssna!

Jul 01, 202130:08
Avsnitt 16 - Pontus Wolke

Avsnitt 16 - Pontus Wolke

Nu gästas Spelhyllan av självaste GothCons ordförande - Pontus Wolke! Vi börjar med att prata om spelet Utpost av Simon Pettersson, ett spel som rekommenderas för konvent av alla de slag. Vi glider snart vidare och sjunger Indierummets lov, pratar om GothCon i allmänhet, och vad som gör rollspel något alldeles extra när de spelas på konvent. 

Kom och lyssna!

Jun 01, 202124:28
Avsnitt 15 - Juna Henriksson

Avsnitt 15 - Juna Henriksson

Nu är det dags att prata om en ständig fröjd i konventssverige - Maffia! Juna Henriksson från Maffia Sverige gästar podden och berättar vad Maffia är, vad som lockar och varför man kan fastna så hårt att man arrangerar Maffia-spel på konvent i femton års tid. 

Kom och lyssna!

May 01, 202124:05
Avsnitt 14 - Jossan från Rollspelsdags

Avsnitt 14 - Jossan från Rollspelsdags

Nu är det dags att prata om Mutant År Noll! Spelhyllan gästas av Jossan från Rollspelsdags, en av landets nyaste actual play-poddar. Hon förklarar varför det är ett bra nybörjarspel, både för spelare och spelledare. Dessutom pratar vi Genlab Alfa, Hindenburg och hur systemet hjälper en att komma in i sin rollperson och förstå den full ut. 

Dessutom är det snart dags för GothCon XLIV och då bjuder Rollspelsdags in till att spela rollspel! Alla är välkomna. 

Mar 30, 202122:59
Avsnitt 13 - Adam Westlund

Avsnitt 13 - Adam Westlund

I det här avsnittet får Spelhyllan finbesök från Tolkienpodden! Adam Westlund samtalar om spelet The One Ring, och förklarar hur väl det fångar Tolkiens berättelser och värld. Varför är det trognare förlagan än de äldre spelen från Decipher och ICE? Den som inte lyssnar får inte veta varför man inte bör hylla The One Rings index.

Mar 01, 202134:07
Avsnitt 12 - Amos Persson

Avsnitt 12 - Amos Persson

Var det någon som sade extra avsnitt? 

Den här gången gästas Spelhyllan av Amos Persson, ordförande i Queernördarna, och kickstarteraktuell med rollspelet Blood Feud, ett spelledarlöst rollspel om toxisk maskulinitet på vikingatiden.

Vi pratar om Nobilis, ett spel med ett mycket kreativt och intressant magisystem. Andra spel som nämns: Ars Magica, Mage: the Ascension och Mage: the Awakening. 

Feb 14, 202128:38
Avsnitt 11 - Rickard Elimää

Avsnitt 11 - Rickard Elimää

Den elfte avsnittet handlar om nanospelet Fortune Cookies and Nuclear War, litet nog att få plats på ett visitkort. Gästen som tipsar om det heter Rickard Elimää. Han är spelmakare, rollspelsförfattare, och del av Urverkspel.

Vi pratar om konsten att få plats med mycket spel på liten plats, bra loopar vid spelbordet, och hur ett möte på en kinarestaurang avvärjde kärnvapenkrig.

Feb 01, 202127:59
Avsnitt 10 - Tommie Löfgren

Avsnitt 10 - Tommie Löfgren

Som Spelhyllans tionde avsnitt slår nostalgins vindar över podden. Tommie Löfgren drog en gång i tiden in mig i rollspel och lajv och hela den nördiga hobbyn. Sedan dess har Tommie spellett timmar med rollspel, föreläst på konvent, arrangerat mängder med lajv och dessutom blivit sändningsproducent på Dreamhack. Det vi pratar om i dagens avsnitt är indiespelet Ten Candles.
Jan 01, 202131:02
Avsnitt 9 - Jimmy Ringkvist

Avsnitt 9 - Jimmy Ringkvist

I Spelhyllans nionde avsnitt gästas vi av mannen bakom Skepnad Studios, Jimmy Ringkvist. Vi pratar om den moderna klassikern Apocalypse World och spelen som kommit i dess kölvatten.Fram till 20/12 2020 kan du backa Skepnads svenska utgåva Apocalypse World: Undergången kom på kickstarter.
Dec 01, 202031:34
Avsnitt 8 - David Jenssen Bergkvist

Avsnitt 8 - David Jenssen Bergkvist

Spelhyllan gästas denna gång av David Jenssen Bergkvist - rollspelsskribent, lajvveteran, musiker i Gråfötterna och mycket mer. Han presenterar sitt och Terje Nordins spel Legend - Berättelser om de utvalda. Det kan du förbeställa eller köpa som PDF via Mylingspels hemsida.
Nov 01, 202026:50
Avsnitt 7 - Johan Eriksson

Avsnitt 7 - Johan Eriksson

Spelhyllan firar att det äntligen är oktober med att samtala med Johan Eriksson, adjunkt i speldesign vid Uppsala Universitet. Tillsammans pratar vi om hans hyllningsspel till Terry Pratchett, A one in a million chance at adventure. Spel som nämns inkluderar Mörk Borg, Dungeons and Dragons, Call of Cthulhu och många fler.
Oct 05, 202030:04
Avsnitt 6 - Lucas Falk

Avsnitt 6 - Lucas Falk

Mer rollspelspodd åt folket!Den här gången pratar vi med Lucas Falk om hans kommande släpp Vindsjäl och inspirationskällorna bakom det. Vi pratar om Zelda: Breath of the Wild, Blades in the Dark, Studio Ghibli och mycket annat. Här hittar du Vindsjäl på Kickstarter.
Sep 17, 202020:08
Avsnitt 5 - Jenny Bremberg

Avsnitt 5 - Jenny Bremberg

Nu är det dags för Jenny Bremberg - känd från podden Vad gör ni?, och van gästspelare i Red Moon Roleplaying - att prata om Star Wars, närmare bestämt Fantasy Flight Games tre tunga böcker med fokus på olika delar av Star Wars gigantiska galax.
Sep 01, 202024:46
Avsnitt 4 - Moa Frithiofsson

Avsnitt 4 - Moa Frithiofsson

Det fjärde avsnittet av Spelhyllan kretsar kring Moa Frithiofsson - känd från Svartvikens rollspelspodd, samt författare till äventyren Arkus Fånge till Coriolis och De försvunna soldaterna i norr till Kutulu,Vi pratar om andra utgåvan av Coriolis, och vad man kan lära sig av det.
Aug 01, 202029:18
Avsnitt 3 - Sebastian Lindeberg

Avsnitt 3 - Sebastian Lindeberg

Sveriges näst nyaste rollspelspodd är tillbaka!I Spelhyllans tredje avsnitt pratar vi med Sebastian Lindeberg - Rollspel.nu:s meste recensent, som tagit sig igenom hela Scenariobiblioteket.se, den samlade utgivningen till Drakar och Demoner, Mutant, och som nu betar av den nordiska konventshistorien på Alexandria.dk.Vi pratar om konventsscenariot Vasen Road av Mikkel Bækgaard.
Jul 01, 202026:45
Avsnitt 2 - Robert Jonsson

Avsnitt 2 - Robert Jonsson

I Spelhyllans andra avsnitt pratar vi med Robert Jonsson - författare till rollspelen Leviathan, Bortom, Leka med elden och mycket annat.Vi pratar om World of Darkness från White Wolf, den första boken från när de startade om sin stora spelvärld.
Jun 17, 202033:20
Spelhyllan 1 - Peter Malmberg

Spelhyllan 1 - Peter Malmberg

I Spelhyllans första avsnitt pratar vi med Peter Malmberg - författare till rollspelet Fornsaga, ena halvan av podden Rollspelsfika, och en tredjedel av rollspelsförlaget Bläckfisk. Vi pratar om Improv For Gamers av Karen Twelves, inte ett rollspel utan ett stöd till rollspelare som vill utvecklas inom improvisation och ta med sig det till sitt spel.
Jun 04, 202031:08