Skip to main content
Spotify for Podcasters
SPRING in het diepe

SPRING in het diepe

By SPRING Utrecht

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe het brein van een artistiek maker werkt? In de podcast 'SPRING in het diepe' gaat kunstjournalist Luuk Heezen de diepte in met kunstenaars die hun werk presenteren op SPRING Performing Arts Festival in Utrecht; het spannendste podiumkunstenfestival in Nederland. Voor informatie over het festival kijk op springutrecht.nl.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Maker Ligia Lewis over SPRING voorstellingen Still Not Still en A Plot / A Scandal, en de ideeën hierachter

SPRING in het diepeMay 18, 2023

00:00
18:57
Maker Ligia Lewis over SPRING voorstellingen Still Not Still en A Plot / A Scandal, en de ideeën hierachter
May 18, 202318:57
Lucy Wilke, Paweł Duduś, en Kim_Twiddle van SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP
Apr 26, 202318:16
Makers Samara Hersch en Gosia Wdowik over hun voorstellingen op SPRING 2023 en het gebruik van sensitieve thema's in theater

Makers Samara Hersch en Gosia Wdowik over hun voorstellingen op SPRING 2023 en het gebruik van sensitieve thema's in theater

"Theatre is a place of potential."

In aflevering 2 van het 2023-seizoen van SPRING in het Diepe gaat podcast-host Luuk Heezen het gesprek aan met makers Samara Hersch en Gosia Wdowik. Ze praten over hun voorstellingen It's Going to Get Dark en She was a friend of someone else, die dit jaar op het programma van SPRING staan. Ze vertellen over hun voorstellingen en bespreken hoe theater gebruikt kan worden om bepaalde groepen een stem te geven en gesprekken over urgente thema's aan te gaan.

In de volgende afleveringen zal Luuk met meer makers praten over de voorstellingen van het programma van SPRING 2023. Kijk uit naar namen als Lucy Wilke, Pawel Dudus en Kim_Twiddle van de productie SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP . 

Kijk hier voor tickets en het volledige programma van SPRING 2023.

Apr 19, 202324:43
SPRING IN HET DIEPE met artistiek directeur Grzegorz Reske.
Mar 24, 202322:38
All Together: Michikazu Matsune (JP/AT), Frans Poelstra (NL) & Elizabeth Ward (US)

All Together: Michikazu Matsune (JP/AT), Frans Poelstra (NL) & Elizabeth Ward (US)

Wie is er belangrijk in je leven geweest? En waarom zijn die mensen belangrijk voor je geweest? Theatermaker Michikazu Matsune vertelt samen met Frans Poelstra (NL) en Elizabeth Ward (US) over de mensen die nu of ooit dicht bij ze hebben gestaan, maar die op dit moment niet bij ons aanwezig kunnen zijn. We horen verhalen over iemands zus, jeugdvriend, leraar, eerste liefde en zelfs sterartiesten. De drie performers – die uit verschillende plekken in de wereld komen – herinneren hen, dragen een dans aan hen op, of worden soms hen. All Together verbindt het afwezige met het aanwezige; de mensen die er zijn met de mensen die er niet zijn. Of we nu van elkaar houden of elkaar haten, of je nu hier bent of niet, we horen allemaal bij elkaar.

All Together was te zien op SPRING Performance Arts Festival 2022 in Utrecht (12 - 21 mei).
springutrecht.nl 

May 03, 202224:18
Manila Zoo: Eisa Jocson (PH)

Manila Zoo: Eisa Jocson (PH)

Filipijnse entertainers spelen een speciale rol in Disney's ‘Empire of Happiness’. Ze worden gezien als energieke geluksmachines die de mascottes onvermoeibaar tot leven wekken om mensen te vermaken. In Manila Zoo kaapt choreograaf Eisa Jocson de Disney experience, samen met vier Filipijnse performers en de Duitse elektronische musicus Charlotte Simon (Les Trucs). Ze tonen de raakvlakken tussen mens en dier, en spektakel, arbeid en eenzaamheid. Wanneer verandert de wereld van Disney in een echte dierentuin die wezens opsluit in kleine ruimtes om bekeken te worden voor 'educatieve' doeleinden? Manila Zoo is een unieke performance over gedwongen isolatie, valse connecties, de consumptiemaatschappij en de oordelende blik van de kijker, die met opzet is ontworpen om op beeld te worden getoond aan een publiek dat live aanwezig is in de theaterzaal.

Eisa Jocson wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt daarbij altijd de lichtpuntjes in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot.

Manila Zoo was te zien op SPRING Performance Arts Festival 2022 in Utrecht (12 - 21 mei).
springutrecht.nl

Apr 28, 202224:44
SOUTHWIND: Mark Požlep (SLO) & Davis Freeman (US)

SOUTHWIND: Mark Požlep (SLO) & Davis Freeman (US)

Een zelfgemaakte stoomboot, de 3.730 kilometer lange Mississippi-rivier en twee Europese kunstenaars in het hart van de Verenigde Staten. In een documentairefilm nemen Maxime Berthou en Mark Požlep ons mee op de drie maanden durende reis die ze in 2019 op de beroemde rivier maakten. We zien de mensen die ze ontmoetten en de wreedheid van het dagelijks leven in de steden langs de Mississippi. Gemeenschappen die vernietigd zijn door armoede, slechte gezondheid veroorzaakt door giftige industriële vervuiling en racisme. Maar we zien ook de kracht van mensen die proberen hun leven zinvol te maken.

De film wordt aangevuld met een reactie op de film in een live performance door de Amerikaanse acteur Davis Freeman. Onder het genot van een fles Moonshine, reageert Freeman op de observaties van Požlep en Berthou op de Verenigde Staten en keert de blik om: "You came to expose us, now it's our turn to expose you!"

Southwind was te zien op SPRING Performing Arts Festival 2022 in Utrecht (12 - 21 mei).
springutrecht.nl

Apr 21, 202224:60
Indoor Weather: Ezra Veldhuis (NL) en Bosse Provoost (BE)

Indoor Weather: Ezra Veldhuis (NL) en Bosse Provoost (BE)

Zodra je de zaal van de Stadsschouwburg binnenkomt, kom je in een vreemde wereld. Curieuze figuren dwalen in het rond, theatertrekken dansen op en neer en hoog in de toneeltoren lijkt een mysterieus wezen te leven. De theaterzaal zelf is de performer die gaandeweg steeds meer de hoofdrol inneemt en die de performers opslokt en door onduidelijke krachten laat muteren. Er is geen verhaal, je wordt uitgenodigd om je onder te dompelen in deze merkwaardige wereld die blijft boeien tot het einde. Je ervaart de héle zaal en zal haar schoonheid met compleet nieuwe ogen zien.

De jonge makers Ezra Veldhuis en Bosse Provoost laten alle techniek en middelen van het theater zien die normaal gesproken verborgen zijn. Een speelse, absurde en tegelijk kritische voorstelling die je de feiten op de neus drukt: de mens is niet meer het centrum van de wereld.

Indoor Weather was te zien op SPRING Performing Arts Festival 2022 in Utrecht (12 - 21 mei).
springutrecht.nl

Apr 14, 202221:06
The Dancing Public: Mette Ingvartsen (DK)

The Dancing Public: Mette Ingvartsen (DK)

Knaldrang, oftewel, de intense behoefte om te feesten. Hebben we dat nu niet allemaal, zo na de pandemie? Maar waar komt het enorme verlangen naar beweging vandaan?

In haar solo The Dancing Public danst Mette Ingvartsen de eenzame lockdown van 2020 van zich af. Een mix van onstuitbare bewegingen en een onophoudelijke stroom van muziek, woorden en zang, in helse tempo’s en ritmes. Ingvartsen nodigt het publiek uit om samen met haar een ware extatische dansmanie te creëren om ons zo te ontdoen van de stress van epidemieën, natuurrampen en armoede. Ben je er klaar voor om weer ‘high on life’ te zijn?

The Dancing Public is te zien op SPRING Performing Arts Festival 2022 in Utrecht (12 - 21 mei).
springutrecht.nl 

Apr 07, 202221:05
Ensaio para uma cartografia: Monica Galle (PT)

Ensaio para uma cartografia: Monica Galle (PT)

This work only exist because we are together; the percimety, the smell, the touch, the sweat, the embrace. So a life without this is not a real life.” Monica Calle

In Monica Galle's voorstelling Ensaio para uma cartografia staat het vrouwenlichaam centraal. Een groep van 12 actrices probeert naakt een klassieke dans uit te voeren en tegelijkertijd een complex muziekstuk te spelen op cello’s, violen en bassen. Opgezweept door muziek, onder andere de Bolero van Ravel worden hun pogingen obsessief herhaald, twee uur lang. Kwetsbaar, maar ook krachtig en hypnotiserend.

Ensaio para uma cartografia was te zien tijdens SPRING in Autumn 2021.
springutrecht.nl

Oct 22, 202118:16
IBUIBU BELU BODIES OF BORDERS: Eko Supriyanto (ID)

IBUIBU BELU BODIES OF BORDERS: Eko Supriyanto (ID)

De Indonesische choreograaf Eko Supriyanto is een ware publiekslieveling. Onder zijn erg mooie, esthetische dansvoorstellingen schuilt dikwijls een politieke boodschap. Ook dit keer. Eko bekijkt hoe die politieke realiteit en geschiedenis weerspiegeld wordt in de dans en danstradities over de grenzen heen.

What is border? Do I need a visa to go to Europe? Do you need a visa? I would like to speak on behalf of this border situation by this dance.” Eko Supriyanto

De voorstelling draait om een traditionele dans van het eiland Timor, de likurai. Van oudsher diende die om krijgers te verwelkomen die terugkwamen van een oorlog. Tegenwoordig wordt die gedanst bij bijvoorbeeld het verwelkomen van gasten of bij een geboorte of dood. De dans hoort bij de cultuur van het eiland Timor, maar de recente geschiedenis zorgde voor een breuk. Grenzen en de gevolgen daarvan vormen de basis voor Eko’s voorstelling.

IBUIBU BELU: BODIES OF BORDERS was te zien tijdens SPRING in Autumn 2021.
springutrecht.nl

Oct 15, 202119:19
Common ground: Anouk van Dijk (NL)

Common ground: Anouk van Dijk (NL)

Die vloer is even belangrijk geworden uiteindelijk als de dansers. Dus ik zie de voorstelling bijna als een trio. Het zijn die twee dansers die in gevecht gaan met de ondergrond waar ze op werken. En ze gebruiken elkaar daarvoor en gaan dan echt letterlijk tot het uiterste en draaien dan de wereld binnenstebuiten.
Anouk van Dijk

In haar voorstelling Common Ground gaan twee dansers een krachtmeting met elkaar aan. Ze dagen elkaar uit, houden elkaar in evenwicht, botsen, vullen elkaars beweging aan en bevechten elkaar op zoek naar een balans.

Common Ground was te zien tijdens SPRING in Autumn 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Oct 08, 202126:27
To speak light pours out: Kate McIntosh (NZ)

To speak light pours out: Kate McIntosh (NZ)

We waited in this dark silence for like a minute and a half at the end of the show and it was very comfortable, but at the same time quite energized. It didn’t feel awkward or anything and people spoke a lot about that afterwards. They were really like WOW!
Kate McIntosh

Kate McIntosh is een kunstenaar en performer uit Nieuw-Zeeland, die woont en werkt in Brussel. Haar voorstellingen spelen zich af op het grensvlak tussen performance, theater en installatiekunst. In coproductie met SPRING maakte ze To speak light pours out, een voorstelling waarin met behulp van zang en percussie teksten van verschillende auteurs met elkaar worden verweven.

To speak light pours out was te zien tijdens SPRING in Autumn 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Oct 01, 202119:52
any attempt will end in crushed bodies and shattered bones: Jan Martens (BE)

any attempt will end in crushed bodies and shattered bones: Jan Martens (BE)

Zeventien mensen die elk hun eigen weg afleggen, die allemaal iets anders aan het doen zijn, maar toch allemaal dezelfde ritmes hebben en er duidelijk als een eenheid staan en elkaar helpen. Dat is voor mij het orgelpunt van de voorstelling”. Jan Martens.

Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones, zo heet de voorstelling van de Vlaamse choreograaf Jan Martens. Een bonte verzameling van 17 dansers met uiteenlopende leeftijden tussen 15 en 68 jaar wervelt over het podium. Het stuk gaat over het individu dat onderdeel is van een groep, maar zich er tegelijkertijd tegen afzet en probeert zijn eigenheid te bewaren.

De voorstelling was te zien tijdens SPRING in Autumn 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Oct 01, 202128:34
Broeders verheft u ter vrijheid: Dries Verhoeven (NL)

Broeders verheft u ter vrijheid: Dries Verhoeven (NL)

𝐸𝑖𝑔𝑒𝑛𝑙𝑖𝑗𝑘 𝑏𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑜𝑝 𝑧𝑜𝑒𝑘 𝑛𝑎𝑎𝑟 𝑒𝑒𝑛 𝑘𝑜𝑜𝑝𝑗𝑒, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑞𝑢𝑒𝑛𝑡𝑖𝑒𝑠 𝑤𝑖𝑙 𝑖𝑘 𝑑𝑎𝑛 𝑛𝑖𝑒𝑡 𝑑𝑟𝑎𝑔𝑒𝑛." Dries Verhoeven.

Kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven vraagt zich af wat de toekomst is van ons werkende lichaam. Het resultaat van deze vraag is een levende installatie; op het podium zoeven grote soepel bewegende robotarmen heen en weer en in de glazen box daarvoor nemen Bulgaarse seizoenarbeiders plaats.

In deze podcast legt Dries Verhoeven precies uit hoe hij op het idee van deze installatie 𝐵𝑟𝑜𝑒𝑑𝑒𝑟𝑠 𝑣𝑒𝑟ℎ𝑒𝑓𝑡 𝑢 𝑡𝑒𝑟 𝑣𝑟𝑖𝑗ℎ𝑒𝑖𝑑 kwam, wat hij allemaal ontdekte tijdens zijn vooronderzoek en wat zijn Bulgaarse seizoenarbeiders/performers vinden van hun werk.


De voorstelling was te zien tijdens SPRING Performing Arts Festival 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

May 07, 202143:44
R for Resonance: Ho Tzu Nyen (SG)

R for Resonance: Ho Tzu Nyen (SG)

“Zuidoost-Azië”, volgens Ho Tzu Nyen is met die aanduiding iets bijzonders aan de hand. Onder die noemer worden namelijk landen op een hoop geveegd zonder dat ze ooit een gemeenschappelijke taal, religie of bestuursvorm hebben gehad. Tzu onderzoekt met welke begrippen een gemeenschappelijke deler te beschrijven zou zijn en dat zie je in zijn hallucinante virutal reality installatie R for Resonance. Deze podcast is een verdieping in de symbolische 3D-objecten die voorbij komen zweven. 

De installatie was te zien tijdens SPRING Performing Arts Festival 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Apr 30, 202140:08
TANZ: Florentina Holzinger (AT)

TANZ: Florentina Holzinger (AT)

“She is the most perverse of all of us; that’s why she could make it so long in the ballet world”

Florentina Holzinger maakt voorstellingen die zich het beste omschrijvingen als combinatie van performance, dans, ritueel en stuntshow. Ook in de voorstelling TANZ wordt alles uit de kast getrokken om je op het puntje van je stoel te houden: dans in verschillende soorten, naakte lijven, spuitend bloed, crossmotoren die boven het podium bungelen, sprookjesfiguren en lichamen die live op het podium gepiercet worden. Deze podcast is een poging om dit spektakel in woorden te vatten.

Tanz was te zien tijdens SPRING Performing Arts Festival 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Apr 23, 202129:47
Mount Average: Julian Hetzel (DE)

Mount Average: Julian Hetzel (DE)

“We ordered a head of Adolf Hitler in bronze and I have to admit that Adolf Hitler fascism was too hard to break because a bronze statue was really a tough thing to grind; it takes ages to get this into powder.”
Julian Hetzel

In coproductie met SPRING heeft Julian Hetzel een performatieve installatie gemaakt met de naam Mount Average. Als bezoeker krijg je een tour door de verschillende kamers van een bijzondere fabriek; hier worden standbeelden van heersers, dictators en tirannen vermalen tot pulp. Aan de bezoeker de taak om dat pulp opnieuw vorm te geven. Wat het idee hierachter is hoor je in deze podcast!

Mount Average was te zien tijdens SPRING Performing Arts Festival 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Apr 16, 202127:47
BLOOS de mannen: Marte Boneschansker (NL)

BLOOS de mannen: Marte Boneschansker (NL)

De eerste podcast van de serie SPRING in het diepe is met Marte Boneschansker. In 2018 maakte ze BLOOS; een audioperformance waarin haar publiek gelegen in een bed luisterde naar verhalen over vrouwelijke intimiteit. BLOOS de mannen is hierop het langverwachte vervolg. Hoe zien mannen intimiteit, sensualiteit en verlangen? Hoe definiëren zij hun man-zijn? Marte ontdekte bijzondere, ontwapenende verhalen, ze werd omvergeblazen door nieuwe inzichten en soms juist verrast door haar eigen vooroordelen. In deze podcast vertelt ze erover.

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je altijd je lijf hebt om op terug te vallen. Ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, heb je een zintuigelijke beleving; daar kun je van genieten, ook als je leven een puinhoop is.


BLOOS was te zien tijdens SPRING Performing Arts Festival 2021 in Utrecht.
springutrecht.nl

Mar 31, 202129:16