
Startup Mashup
By start-up.ro

Startup MashupSep 10, 2023

S04E23 Jarek Jakubcek, după o carieră-n Europol, conduce departamentul antifraudă de la Binance
Jarek Jakubcek este Head of Intelligence la Binance, una dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din lume. Jarek a avut o carieră extinsă în Poliție, fiind parte a Europol și fiind pasionat de urmărirea infractorilor cibernetici și descoperirea modalităților prin care infractorii pot profita de criptomonede.
[Discuția cu Jarek a avut loc în limba engleză la finalul lunii iulie 2023]

S04E22 Michael Bogdan Mărgineanu - cercetătorul care unește comunitatea academică românească
Michael Bogdan Mărgineanu este cercetător postdoctoral la Institutul Francis Crick din Londra și șef de lucrări în cadrul Facultății de Medicină, UMF "Victor Babeș" Timișoara. A absolvit studiile doctorale în neuroștiință moleculară la KAUST în Arabia Saudită și a fondat Biomentorhub în 2020. A participat la proiecte de cercetare în Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Germania și România. A fondat în țară BioMentorHub, o comunitate care vrea să conecteze cercetorii din țară cu cei din Diaspora și nu numai. Despre biomedicină, dar și biotech și bioantreprenoriat am discutat în acest nou episod.

S04E21 Diana Mereu, Healthfluencer - Startup-ul care vrea să creeze o piață nouă printr-un nou cuvânt
Healthfluencer este un startup care vrea să intermedieze digital relația dintre specialiștii medicali și brandurile care vor să-și promoveze produsele. Lucrurile ies din cabinet și ajung pe internet, iar Healthfluencer vrea să nu fie doar un startup, ci să pună această denumire pe hartă. Noi am discutat cu Diana Mereu, fondatoarea startup-ului.

S04E20 Cristian Pațachia, Orange România - impactul proiectelor de cercetare asupra viitorului Europei
Inovația nu este doar un „hype”, ci o serie de decizii luate care au impact peste 5-10 ani. Astăzi discutăm despre inteligență artificială cu ușurință, dar acum 10 ani toate acestea lucruri păreau „science-fiction”. Inovația vine și prin programul Horizon Europe al UE, iar noi am aflat cum se implică Orange România în 6 proiecte esențiale pentru viitorul digital al Europei.

S04E19 Mădălin Ilie, Telerenta: platforma care vrea să închirieze televiozare
Telerenta este un startup românesc, parte a grupului NCH Capital, care-și propune să facă lucrurile un pic diferit. Cum ar fi dacă nu ai cumpăra televizorul tău, ci l-ai închiria? Aceasta e propunerea Telerenta despre care am discutat cu Mădălin Ilie, General Manager al companiei.
Telerenta este o platformă de unde oamenii pot închiria echipamente electronice cum ar fi televizoarele. Telerenta a dezvoltat tehnologia proprie ce permite utilizatorilor individuali să închirieze echipamente electronice (pentru început, televizoare) sub formă de abonament, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 24 de luni. În loc să-ți cumperi televizorul, îl închiriezi, iar ulterior poți prelungi abonamentul și să iei unul nou.
“E un drum curajos pe care l-am ales pentru a închiria electronice către consumatorii din România. E o idee care a pornit din interiorul grupului NCH acum un an de zile și am lucrat de atunc la dezvoltarea sa”, spune Mădălin Ilie.
“Am identificat această nevoie pe piețele din afară și am identificat câteva tipologii de clienți potriviți și la noi în ară. Plus că avem parteneri din cadrul grupului NCH, cum ar fi Bob Concierge sau Credius”, explică Mădălin Ilie. De altfel, de curând Telerenta a lansat și posibilitatea de a închiria televizoare din box-uri care seamănă cu cele de la Bob.

S04E18 Ana-Maria Pricop, Outdid - startup-ul ce verifică identitatea și vârsta utilizatorilor online
Outdid este un startup londonez cofondat de românca Ana-Maria Pricop și de Zvezdin Besarabov. Soluția de verificare a vârstei online a primit 2,5 milioane de dolari investiție de curând, iar noi am discutat cu Ana despre parcursul acestui startup din momentul în care nu aveau speranțe, până la prima investiție.
Outdid a primit 2,5 milioane de dolari de la Jump Crypto, Superscrypt și 15 investitori de tip angel. Compania a fost fondată în 2022 de o echipă de cercetători pentru a schimba modul în care identitatea poate fi verificată online, pe baza unei soluții concentrate pe ideea de privacy. Tehnologia Outdid folosește așa-numitul zero-knowledge proof, prin care identitatea digitală este verificată în mod privat și poate fi rezistentă la fraude.
În momentul de față, Outdid se concentrează pe verificarea sigură a vârstei, dar creatorii startup-ului spun că soluția poate fi extinsă în diferite industrii și diferite scenarii.
Practic, Outdid extrage cu ajutorul unui algoritm date din pașaport cuma ar fi vârsta, cetățenia, numele, genul, dar nu le stochează. Startup-ul a pornit când cei doi cofondatori s-au mutat de la Paris la Londra și au căutat idei pe care să le pună în aplicare.

S04E17 Adrian Docea - Nordensa, startup-ul care te lasă să susții jucători de fotbal tineri
Nordensa este un startup fondat de Adrian Docea care vrea să schimbe modul în care fanii se implică în fotbal. Platforma este una prin care fanii pot finanța teste ale tinerilor jucători din zone defavorizate la cluburi din Europa cu minimum 30 de euro. Pe termen lung, fanii pot câștiga un procent din salariul jucătorului. Ca un Football Manager în viața reală cu bani reali.
Noi am discutat cu Adrian Docea despre motivul pentru care crede că acesta este viitorul fotbalului.

S04E16 Monica Zara, How to Web - De ce e importantă competiția de startup-uri Spotlight pentru How to Web
How to Web este unul dintre momentele cele mai importante pe care le are lumea startup-urilor tech din România. Un moment în care regiunea Europei Centrale și de Est se adună la București. Competiția Spotlight e dedicată startup-urilor, iar noi am vorbit cu Monica Zara, Head of Conference la How to Web, despre ce câștigă startup-urile care vin la Spotlight.

S04E15 Ciprian Cazacu, easySales - despre automatizarea în ecommerce ce generează vânzări mai mari pentru magazine
Comerțul online este o modalitate prin care antreprenorii pot ajunge la un public global. Dar ecommerce a devenit un domeniu complicat, cu multe platfrome. easySales este un startup românesc care simplifică lucrurile pentru antreprenori, iar noi am descoperit împreună cu Ciprian Cazacu cum fac acest lucru.
easySales este o platformă online ce automatizează listarea produselor pe multiple platforme fără să fie nevoie de cunoștințe IT. Compania poate să genereze facturi, AWB-uri, totul în mod automat, pentru ca cei care vând online să poată să se concentreze pe business.
Am discutat cu Ciprian Cazacu în cadrul unui interviu video despre modul în care a crescut easySales, după investiții pe SeedBlink și de la Fortech Investments, dar și ce urmează.

S04E14 Cum arată viitorul orașelor? Cu Adrian Huma, Sector Head Automotive la ING Bank
Adrian Huma este Sector Head Automotive la ING Bank România. A fost invitat în studioul nostru unde am vorbit de oportunitățile pentru sectorul auto din România, dar și despre dezvoltarea orașelor inteligente.
Adrian consideră că orașele de astăzi sunt catalizatori pentru energii pozitive, creative. Dar există și dezavantajele dezvoltării accelerate.
“Un ritm de creștere prea mare ar putea să nu fie sustenabil pentru un oraș. Inclusiv la nivel de infrastructură”, consideră Adrian.

S04E13 Timmy Ghiurău, omul care vede viitorului și conduce inovația de la Volvo
Timmy Ghiurău este una dintre mințile sclipitoare cu care am avut ocazia să ne auzim la start-up.ro. Conduce departamentul de inovație de la Volvo, dezvoltă tehnologii de realitate augmentată la Point Labs și este unul dintre puținii oameni care poate vedea viitorul cu claritate.

S04E12 Xenia Muntean, Planable: cum crești un startup la 4.000 de clienți fără investiții majore
Planable este un startup care poate părea straniu în ecosistemul local. E profitabil, a ajuns pe break even acum 3 ani, a luat o singură investiție. Am vorbit cu Xenia Muntean, cofondatoare și CEO, despre traseul Planable și cum dorește startup-ul să devină o unealtă universală pentru scrierea colaborativă de conținut.
Planable a început prima oară în jurul anului 2018. La început era o unealtă pentru management social media, unde agențiile și brandurile puteau conlucra mai ușor. Să înlocuiască un plan de social media realizat în Excel.
Astăzi Planable a crescut, iar de curând au lansat în variantă de test și un produs pentru realizarea colaborativă a conținutului, fie că vorbim de newslettere, texte pentru blog sau mesaje de marketing. Astfel, Planable se transformă într-o platformă colaborativă pentru orice tip de conținut.
Am discutat cu Xenia Muntean despre traseul companiei și ce urmează.
Acest episod din Startup Mashup este susținut de către Visa - Marile Afaceri Mici - https://www.visa.ro/marileafacerimici.html

S04E11 Expressive Suite, produsul care luptă cu Adobe pentru a ajuta designerii să facă animații
Expressive Suite este un produs creat la Oradea și care vrea să ofere designerilor grafici posibilitatea de a face animații mai ușor, cu ajutorul unui produs ce vine pe o piață dominată de giganți precum Adobe.

S04E10 Motum, aplicația care îți dă beneficii dacă folosești servicii de mobilitate
Motum este o aplicație românească prin care dacă înlocuiești transportul poluant cu mașina personală și iei transportul în comun sau transportul alternativ primești recompense de la companii. Am discutat cu doi dintre fondatorii aplicației - Daniel Mănăsescu și Alexandra Voinea - despre stadiul dezvoltării aplicației.
Motum este o aplicație creată de o echipă de tineri din România prin care poți să vezi traseul tău în oraș - spre muncă sau spre facultate - și ți se oferă variante alternative de transport. Pentru faptul că folosești altceva decât mașina personală primești beneficii și reduceri de la branduri.
Motum a început relativ întâmplător, cu o temă la un concurs de Smart Mobility la care au participat o parte dintre cofondatori.
„Am venit cu o soluție simplă, ușor de adoptat și care să fie scalabilă”, își amintește Daniel Mănăsescu începuturile Motum. Astăzi Motum este un companion care te învață cum să circuli mai sustenabil.

S04E09 Horea Timiș, Heymedica - Platforma ce ar vrea să conecteze medicii din întreaga Uniune Europeană
Horea Timiș este medic, manager medical, a condus Direcții de Sănătate Publice în Alba și Arad, dar vrea să dezvolte și un startup care să funcționeze ca un adevărat sistem de operare pentru lumea medicală europeană. Așa s-a născut Heymedica, startup-ul său pentru care a renunțat la un job sigur și pe care-l dezvoltă acum.

S04E08 Cristian Ignat, Aggranda: Drumul de la servicii cu roboți la produse RPA
Aggranda este un startup românesc, partener al UiPath în dezvoltarea de roboți software care automatizează activități repetitive. Am discutat cu fondatorul companiei Cristian Ignat, despre cum vor evolua în dezvoltarea de produse și despre viitoare investiții. Și despre faptul că roboții nu ne iau locul.

S04E07 Cătălin Macovei, Truda - Cum automatizezi recomandările din ecommerce?
TRUDA, primul business românesc de machine learning capabil să analizeze în timp real performanța în online pentru a promova produsele care se vând cel mai bine în industria de ecommerce, s-a lansat pe piață în urma unei investiții de 82.000 de euro. Am discutat cu fondatorul său, Cătălin Macovei, care este impactul pe care îl are asupra afacerilor de ecommerce.

S04E06 Florin Tufan, Veridion (Soleadify) - ce urmează după investiția de 6 mil. de dolari?
Veridion (fostul Soleadify), startup-ul românesc de AI/big data, obține o investiție de 6 milioane de dolari și caută pe piața locală ingineri de date.
Soleadify, un startup românesc care se folosește de machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile, anunță rebrandingul companiei în Veridion și o rundă de finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI. Schimbarea numelui reflectă viziunea companiei de a deveni lider la nivel mondial pe piața de informații firmografice.
Runda de tip late seed a fost finanțată de fondurile de investiții LAUNCHub Ventures, OTB Ventures, Underline Ventures. La rundă au participat și investitorii existenți GapMinder Venture Partners și Day One Capital.

S04E05 Andrei Dudoiu, Seedblink - Bulgaria e cu 10 ani înaintea României ca finanțări pentru startup-uri
La începutul lunii februarie, echipa platformei europene de co-investiții SeedBlink anunța faptul că a semnat un parteneriat cu compania de brokeraj Goldring ce ar urma să fie benefic startup-urilor care au nevoie de finanțare. Am aflat detalii despre acest parteneriat, despre cum se vede ecosistemul de startup-uri din Balcani dar și despre evaluările ajustate din acest an ale startup-urilor într-un interviu realizat cu Andrei Dudoiu, cofondator și managing partner al SeedBlink.
„Bulgaria cred că are 10 ani înaintea noastră din punct de vedere VC funding. Ei acum au cred că 17-18 VC-uri în piață, multe dintre ele ajunse deja la a treia generație. Ceea ce se vede din punct de vedere al cunoștințelor, informațiile pe care le au și investitorii și startup-urile de acolo cred că vin datorită istoriei lor cu 10 ani mai veche pe VC funding”.

S04E04 Alex Roșian-Savu - Woof Diet, tehnologie pentru diete personalizate veterinare
Woof Diet este un startup care folosește tehnologia, dar și cunoștințele veterinare, pentru a oferi proprietarilor de câini diete personalizate care să-i salveze pe aceștia de la probleme medicale. Acum caută o investiție pre-seed de 150.000 de euro și noi am discutat cu Alex Roșian-Savu, cofondator și CEO al companiei.

S04E03 Alexandru Agatinei, How to Web - cum arată investițiile în România în 2022?
How to Web a publicat Romanian Venture Report, statistica privind investițiile în startup-urile din România în 2022. Deși a fost un an agitat, 2022 a marcat o creștere de 12 ori față de volumul investițiilor din 2017, deci se vede o evoluție a ecosistemului. Am discutat cu Alexandru Agatinei, CEO How to Web, despre principalele concluzii ale raportului.

S4E02 Cristian Dascălu, Gapminder: ”Există bani în piață, dar îi vom gestiona mai bine”
Sunt mai mulți bani în piață pentru rundele de investiții inițiale în startup-uri? Ce provocări sunt preconizate pentru 2023 în ceea ce privește posibilitatea fondatorilor de a atrage finanțări din partea fondurilor de investiții?
Am aflat răspunsuri la aceste teme de la Cristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator. În ultimele săptămâni ale anului 2022, Cristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder, unul dintre cele mai mari și active fonduri de investiții active la nivel local, și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator, unul dintre cele mai mari acceleratoare de startups din România, a fost alături de noi în studio pentru un interviu în care am discutat despre cum se vede ecosistemul local de startup-uri la finalul unui an provocator și despre ce aduce 2023 pentru zona de startup-uri și investiții având în vedere discuțiile privind o criză economică la nivel global.

S4E01 Sebastian Gabor, Digitail - Digitalizarea medicinei veterinare și 11 milioane de euro investiție de la fondul Atomico
Digitail este un startup fondat la Iași și care digitalizează munca din cabinetele și spitalele veterinare. Au anunțat o investiție de 11 milioane de euro din partea fondului Atomico, iar noi am vorbit cu Sebastian Gabor (CEO și fondator) despre ce urmează pentru ei.

S3E25 Eyelet e produsul care te ajută să ai mai mulți clienți prin UX pe site-ul tău
Eyelet este un startup care ajută startup-urile, dar și companiile mari, să-și crească procentul de clienți care le folosesc produsele digitale. Cu ajutorul unui ghid online ce se folosește ca o extensie de browser, utilizatorii sunt ghidați pe un site nou.

S3E24 Autentica - proiectul care vrea să autentifice toate NFT-urile de pe internet
2021 a însemnat ascensiunea NFT-urilor în lumea digitală. Văzute ca modalități de a vinde artă digitală, acestea au avut parte de un boom, dar și de o cădere. Autentica este un startup românesc care vrea să rezolve una dintre marile probleme ale pieței - cum verifici autenticitatea imaginilor digitale?
Noi am discutat cu Artur Grigor (CEO Autentica) și Teodora Moraru (Board Member în Autentica, participantă la tabăra Startup Elites organizată de start-up.ro și parte a cohortei 30 sub 30 de la Forbes) despre startup-ul pe care-l dezvoltă. Autentica vrea să îmbunătățească una dintre problemele ce reduc încrederea în NFT-uri - autenticitatea lor. Cum separi două imagini aparent identice?

S3E23 - Make IT in Oradea - cum pot autoritățile locale să susțină real startup-urile?
Cum dezvolți inițiativele antreprenoriale dintr-un oraș? La Oradea Make It in Oradea e o organizație susținută din fondurile administrației, dar care are autonomie în a dezvolta programe. Noi am discutat cu ei pentru a afla cum se implică administrația în creșterea startup-urilor.

S3E22 Vlad Țurcan (Cardly Games) - cât de dificil e să lansezi jocuri de societate inovatoare?
Cum poți să transformi o teză de licență în subiect de afacere, iar apoi planul chiar să devină un business? A făcut-o Vlad Țurcan, un tânăr din Republica Moldova care a terminat cursurile la Cluj-Napoca și care vrea să construiască un business de jocuri de societate.

S3E21 Vatis Tech e startup-ul care transcrie în text orice audio
Vatis Tech este un startup care face recunoașterea discursului audio și-l transcrie. Au ajuns la o acuratețe de 95% și noi am discutat cu Adrian Ispas, CEO și cofondator al companiei despre cum construiești o inteligență artificială care reușește să ne recunoască vocea și care sunt planurile startup-ului.

S3E20 Agromonia - platforma care unește ghizii cu sătenii pentru promovarea României
Agramonia este un startup care vrea să promoveze turismul de experiență în România. Julius Fabini a trăit în Germania, dar a venit în România fascinat de poveștile bunicului său saș. A lansat Agramonia pentru a putea să acopere lipsurile digitalizării în satul românesc.

S3E18 Manuscrito - tinerii care-i învață pe copii să scrie de mână
Manuscrito este startup-ul la început de drum care a fost marele câștigător al competiției Innovation Labs anul acesta. Am vorbit cu unul dintre fondatori, Tudor Tișe, despre cum poate aplicația lor să-i ajute pe copii să învețe mai rapid să scrie.

S3E19 CodeTruck - premiați la Innovation Labs pentru soluția dedicată programatorilor
CodeTruck este un startup fondat de Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache, participant la Innovation Labs, care ajută programatorii să dezvolte mai rapid produse și să câștige timp. Au lansat de curând versiunea a doua a produsului și noi am discutat despre viziunea lor.

S3E17 George Grama - de la Star Taxi la Atlas Navi
George Grama poate că nu-ți spune mare lucru, dar este unul dintre antreprenorii care a dezvoltat unele dintre cele mai de succes aplicații din România. E cofondator al Star Taxi, iar ulterior s-a dezvoltat în toată lumea cu Mondo Taxi (Mondo Ride). Acum vrea să schimbe navigația cu ajutorul Atlas Navi, care folosește computer vision, dar și blockchain.

S3E16 Cătălin Sporiș, SMSO - cum construiești un startup de SMS marketing?
Una dintre cele mai active, dar complicate piețe din zona de telecom este cea de marketing prin SMS și alte tipuri de mesaje (WhatsApp, Telegram). Noi am povestit cu un startup care vrea să o schimbe - SMSO și cu fondatorul platformei, Cătălin Sporiș.

S3E15 - Underline Ventures, nou fond de investiții lansat de Bogdan Iordache
Antreprenorul Bogdan Iordache lansează un nou fond de investiții pentru startup-urile din România. Underline Ventures va avea la dispoziție 20 de milioane de euro pentru a investi pre-seed și seed în România și Sud-Estul Europei.

S3E14 - Ioana Crăescu, Monica Zara - Detalii despre programul de startup-uri Spotlight
Conferința How to Web va avea loc între 21 și 22 septembrie la București, iar în cadrul evenimentului startup-urile se pot înscrie la competiția Spotlight. Am aflat mai multe detalii despre direcțiile competiției de la Ioana Crăescu (Startups & Investor Lead) și Monica Zara (Head of Conference).

Ionuț Iordăchescu, cofondator Ringy.Shop, startup din Estonia de economie circulară
Ionuț Iordăchescu este CTO și cofondator al Ringy, un startup din Estonia care a fost și la acceleratorul Startup Wise Guys. Ringy pune la dispoziția utilizatorilor telefoane reabilitate second-hand, dar funcționează ca un adevărat hub între cei care pot transforma telefoanele vechi în unele noi, dar și ca un distribuitor pe platforma sa și pe alte site-uri. Ringy a pornit din Estonia și s-a extins deja în România pe ringy.ro.

Ana-Maria Andronic - avocat, investitor și acum antreprenor la Support Company
Ana-Maria Andronic este un nume cu istorie importantă în lumea startup-urilor din România. E avocat specializat pe proprietate intelectuală și conduce acest departament la DLA Piper, a asistat numeroase tranzacții, face investiții din postura de angel investor, iar acum este și antreprenor, după deschiderea Professonal Support Company, o firmă specializată în profesionalizarea meseriilor de suport din România. Cu ea am vorbit despre starea actuală a ecosistemului de startup-uri, dar și despre drumul antreprenorial.

Adrian Trif, Mero: Cum digitalizează 100.000 de specialiști români de beauty
Mero este un startup pornit acum mai mulți ani care a trecut și printr-un rebranding, iar acum vrea să cucerească piața de programări la saloanele de înfrumusețare. Noi am vorbit cu Adrian Trif, Managing Partner al Mero, despre piață, oportunități și viitor.

Liviu Drăgan, Druid: „Fiecare salariat va avea un asistent virtual care va fi un chatbot”
Startup-ul românesc care creează chatboți cu inteligență artificială, Druid, a obținut de curând 15 milioane de dolari investiție. Am discutat cu Liviu Drăgan, CEO și fondator al companiei, despre parcursul de până acum, viitorul Druid, dar și experiențele sale antreprenoriale.

KFactory - startup de industry 4.0 care digitalizează fabrici
Fabricile de producție sunt în continuare unele dintre cele mai puțin digitalizate întreprinderi din toată lumea. KFactory e un startup românesc care face digitalizarea foarte simplă și care a adus rezultate excelente peste tot unde a colaborat. Am aflat de la fondatori de ce este startup-ul important. KFactory este un startup de Industry 4.0. Ajută companiile de producție să digitalizeze fluxurile de producție în vederea creșterii performanței și productivității. Prin digitalizare ajută companiile să crească eficiența, o prioritate pentru orice manager de fabrică.

Răzvan Șuta, Startup Wise Guys - despre acceleratorul de fintech din România
Startup Wise Guys, unul dintre primele acceleratoare din Europa Centrală și de Est, a anunțat extinderea cu un capitol dedicat fintech-urilor la București. În acest context, am vorbit despre oportunitățile pentru startup-uri cu Răzvan Șuta, cel care va conduce acest accelerator în România.
Acceleratorul dedicat fintech-urilor și produselor conexe din această industrie va fi organizat la București și va începe în iulie 2022. Până pe 9 iunie startup-urile interesate din industrie pot aplica, iar finalul acceleratorului va fi în decembrie 2022.
Startup Wise Guys au o experiență îndelungată pe piață, pentru că a fost fondat în 2012. Startup-urile acceptate primesc investiție de până la 90.000 de euro, iar în momentul de față sunt deschise patru programe.

Radu Negulescu (FLOW OS) - „sistemul de operare” al companiilor
După 15 ani în care a dezvoltat una dintre cele mai mari compani românești de servicii IT, Trencadis, pandemia l-a făcut pe Radu Negulescu să-și regândească strategia, iar acum a pornit la drum în a construi un adevărat sistem de operare pentru viața profesională, Flow OS. Am aflat de la el toate detaliile. Radu Negulescu e unul dintre cofondatorii Trencadis, o companie de dezvoltare software care de 15 ani crește pe piața din România și internațională. La începutul pandemiei și-a dat seama că trecerea spre comunicarea hibridă și online va produce o transformare, o vedea chiar în cadrul companiei sale. Așa că a pornit la drum în a găsi o soluție.

Rareș Huțanu (Director of Engineering Bitpanda) - de la startup de apartament la unicorn
Bitpanda, unicorn austriac care dezvoltă o soluție de investiții, a deschis de curând un birou de dezvoltare în București. Noi am discutat în detaliu cu Rareș Huțanu, românul care a fost printre primii angajați ai companiei și care vrea să dezvolte aici un centru important pentru Bitpanda.
Bitpanda este o platformă care permite utilizatorilor să plaseze investiții în diferite tipuri de asset-uri digitale. Astfel, utilizatorii pot investi în criptomonede, acțiuni, ETF-uri sau metale prețioase, fiind o companie reglementată în Austria.

Mihai Bran (Atlas App), Bogdan Axinia (eMAG Ventures) - startup-ul și investitorul acestuia
eMAG Ventures, ramura investițională a gigantului ecommerce din România, a investit de curând în Atlas App, un startup care dezvoltă o soluție de telemedicină. Am discutat cu Mihai Bran (cofondator Atlas) și Bogdan Axinia (Managing Director la eMAG Ventures) despre această investiție și planurile Atlas.
Fondată în 2016 de Mihai Bran, medic psihiatru și de Bogdan Lefter, platform architect, ATLAS.app numără astăzi 400.000 de utilizatori care pot beneficia de consultații online în psihoterapie, medicină, nutriție, parenting, coaching sau wellbeing financiar.

Cosmin Măgureanu (ialoc.ro) - rezervări la restaurant și soluție de plată prin QR
ialoc.ro e unul dintre startup-urile care au ajutat mult business-urile în pandemie. Prin soluția de rezervări în HoReCa au o poziție favorabilă în piață, dar au avut doi ani grei. Acum lansează o soluție de plăți prin QR la restaurant și caută investiție.
ialoc.ro are 2.300 de restaurante listate pe platformă și peste 500 sunt parteneri semnați care folosesc platforma pe un abonament și care pot afla mai multe despre clienții lor. Astfel, ialoc vrea să aibă cât mai multe restaurante listate, chiar dacă acestea nu sunt plătitoare, pentru ca utilizatorii să aibă de unde alege.

Alex Cucu, AMAIS - Românii care văd viitorul în cursuri de programare pentru nevăzători
De câte ori te-ai gândit la ratările României? Sunt multe domenii despre care am putea să spunem asta. Dar incluziunea încă este departe în țara noastră, iar dacă ți-aș spune că în țara noastră sunt doar 6 programatori nevăzători cum ai reacționa. Despre acest lucru am discutat cu Alexandru Cucu, programator nevăzător, membru al organizației AMAIS și cel care a pornit cursurile dedicate persoanelor nevăzătoare. Alex Cucu este programator la origine și cel care a înființat aceste cursuri. Este unul dintre cei șase programatori nevăzători din România. 3 dintre ei sunt traineri la cursurile de programare ale AMAIS, iar unii dintre cei care au trecut prin aceste cursuri au ajuns la Facultatea de Informatică, au făcut internship-uri în multinaționale sau au ajuns în Norvegia cu o bursă Google.

Alexandru Agatinei, Launch & How to Web - 500 de startup-uri în 5 ani
How to Web a lansat anul trecut Launch, comunitatea fondatorilor de startup-uri din România. În primul an peste 70 de companii și mai mult de 130 de fondatori au participat în Launch la programele de mentorat. Odată cu lansarea raportului primului an de activitate, am discutat cu Alexandru Agatinei, recent numit CEO al How to Web, despre cum arată ecosistemul. În anul 2021, fondatorii de startup-uri early-stage din Launch au lansat produse de tehnologie după aproape 12 luni de lucru la acestea. Peste 80% dintre companii au acum un produs lansat public sau în fază beta. Mai puțin de 20% dintre startup-uri aveau un produs lansat la începutul anului trecut.

Valeri Petrov, Eleven Ventures: „Aș vrea să văd fondatori mai deschiși la coaching”
Eleven Ventures, fond de investiții din Bulgaria, a anunțat de curând un fond de 60 de milioane de euro disponibili pentru startup-uri tech din Europa Centrală și de Est. Noi am discutat cu Valeri Petrov, partener în cadrul fondului, despre cum se uită aceștia la startup-uri și care sunt criteriile importante pentru aceștia.

Cum se poate promova mai bine ecosistemul de startup-uri din Timișoara?
Orașele mari din România încearcă să se dezvolte ca ecosisteme propice dezvoltării startup-urilor de tehnologie. Platforma Timișoara Startups a fost relansată pentru a promova ecosistemul local, iar noi am discutat cu unul dintre cei care au contribuit la acest moment, Andrei Munteanu, despre ecosistemul local și ce nevoi au startup-urile.
Andrei Munteanu este cofondator al spațiului de coworking Cowork Timișoara, unul dintre organizatorii conferinței de produs Prow Conference, dar și unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea Timișoara Startups.
Timișoara Startups e o platformă care vrea să mapeze ecosistemul local, să arate care sunt startup-urile puternice din oraș, cine sunt oamenii care pot contribui la dezvoltarea acestora, investitorii și specialiștii locali. Inițiativa s-a născut în 2014, dar acum în 2022 totul a fost reconstruit. Noi am vrut să aflăm mai multe despre ecosistemul local, dar și oportunitățile pentru startup-uri care se nasc acolo.
Inițiativa a fost dezvoltată de Cowork Timișoara, Enovatika și DigiTales. Și e făcută pentru a crește popularitatea startup-urilor locale și a ecosistemului. De altfel, unul dintre punctele de discuție a fost imaginea Timișoarei în ecosistem, una care pare că s-a diluat în ultimii ani.

Andrei Dudoiu, Seedblink - Cum atragi 9.000 de investitori pentru startup-uri
La finalul lui 2019, doi antreprenori cu experiență în domeniul bancar, Andrei Dudoiu și Ionuț Pătrărhău, anunțau lansarea SeedBlink, o platformă de investiții în startup-uri. Încă din momentul 0 al existenței SeedBlink, cei doi inițiatori și-au propus să democratizeze procesul de investiții. Noi am discutat cu Andrei Dudoiu pentru a vedea cum merge Seedblink după un 2021 plin de startup-uri și primirea unei investiții pentru platformă.
Startup-urile listate până acum pe SeedBlink au reușit să atragă peste 37 de milioane de euro (în investiții totale, prin intermediul platformei și din finanțări conduse de VC-uri), iar peste 9.000 de investitori din România și alte 32 de țări sunt activi pe platformă.