
Startup Mashup
By start-up.ro

Startup MashupFeb 13, 2023

S04E15 Ciprian Cazacu, easySales - despre automatizarea în ecommerce ce generează vânzări mai mari pentru magazine
Comerțul online este o modalitate prin care antreprenorii pot ajunge la un public global. Dar ecommerce a devenit un domeniu complicat, cu multe platfrome. easySales este un startup românesc care simplifică lucrurile pentru antreprenori, iar noi am descoperit împreună cu Ciprian Cazacu cum fac acest lucru.
easySales este o platformă online ce automatizează listarea produselor pe multiple platforme fără să fie nevoie de cunoștințe IT. Compania poate să genereze facturi, AWB-uri, totul în mod automat, pentru ca cei care vând online să poată să se concentreze pe business.
Am discutat cu Ciprian Cazacu în cadrul unui interviu video despre modul în care a crescut easySales, după investiții pe SeedBlink și de la Fortech Investments, dar și ce urmează.

S04E14 Cum arată viitorul orașelor? Cu Adrian Huma, Sector Head Automotive la ING Bank
Adrian Huma este Sector Head Automotive la ING Bank România. A fost invitat în studioul nostru unde am vorbit de oportunitățile pentru sectorul auto din România, dar și despre dezvoltarea orașelor inteligente.
Adrian consideră că orașele de astăzi sunt catalizatori pentru energii pozitive, creative. Dar există și dezavantajele dezvoltării accelerate.
“Un ritm de creștere prea mare ar putea să nu fie sustenabil pentru un oraș. Inclusiv la nivel de infrastructură”, consideră Adrian.

S04E13 Timmy Ghiurău, omul care vede viitorului și conduce inovația de la Volvo
Timmy Ghiurău este una dintre mințile sclipitoare cu care am avut ocazia să ne auzim la start-up.ro. Conduce departamentul de inovație de la Volvo, dezvoltă tehnologii de realitate augmentată la Point Labs și este unul dintre puținii oameni care poate vedea viitorul cu claritate.

S04E12 Xenia Muntean, Planable: cum crești un startup la 4.000 de clienți fără investiții majore
Planable este un startup care poate părea straniu în ecosistemul local. E profitabil, a ajuns pe break even acum 3 ani, a luat o singură investiție. Am vorbit cu Xenia Muntean, cofondatoare și CEO, despre traseul Planable și cum dorește startup-ul să devină o unealtă universală pentru scrierea colaborativă de conținut.
Planable a început prima oară în jurul anului 2018. La început era o unealtă pentru management social media, unde agențiile și brandurile puteau conlucra mai ușor. Să înlocuiască un plan de social media realizat în Excel.
Astăzi Planable a crescut, iar de curând au lansat în variantă de test și un produs pentru realizarea colaborativă a conținutului, fie că vorbim de newslettere, texte pentru blog sau mesaje de marketing. Astfel, Planable se transformă într-o platformă colaborativă pentru orice tip de conținut.
Am discutat cu Xenia Muntean despre traseul companiei și ce urmează.
Acest episod din Startup Mashup este susținut de către Visa - Marile Afaceri Mici - https://www.visa.ro/marileafacerimici.html

S04E11 Expressive Suite, produsul care luptă cu Adobe pentru a ajuta designerii să facă animații
Expressive Suite este un produs creat la Oradea și care vrea să ofere designerilor grafici posibilitatea de a face animații mai ușor, cu ajutorul unui produs ce vine pe o piață dominată de giganți precum Adobe.

S04E10 Motum, aplicația care îți dă beneficii dacă folosești servicii de mobilitate
Motum este o aplicație românească prin care dacă înlocuiești transportul poluant cu mașina personală și iei transportul în comun sau transportul alternativ primești recompense de la companii. Am discutat cu doi dintre fondatorii aplicației - Daniel Mănăsescu și Alexandra Voinea - despre stadiul dezvoltării aplicației.
Motum este o aplicație creată de o echipă de tineri din România prin care poți să vezi traseul tău în oraș - spre muncă sau spre facultate - și ți se oferă variante alternative de transport. Pentru faptul că folosești altceva decât mașina personală primești beneficii și reduceri de la branduri.
Motum a început relativ întâmplător, cu o temă la un concurs de Smart Mobility la care au participat o parte dintre cofondatori.
„Am venit cu o soluție simplă, ușor de adoptat și care să fie scalabilă”, își amintește Daniel Mănăsescu începuturile Motum. Astăzi Motum este un companion care te învață cum să circuli mai sustenabil.

S04E09 Horea Timiș, Heymedica - Platforma ce ar vrea să conecteze medicii din întreaga Uniune Europeană
Horea Timiș este medic, manager medical, a condus Direcții de Sănătate Publice în Alba și Arad, dar vrea să dezvolte și un startup care să funcționeze ca un adevărat sistem de operare pentru lumea medicală europeană. Așa s-a născut Heymedica, startup-ul său pentru care a renunțat la un job sigur și pe care-l dezvoltă acum.

S04E08 Cristian Ignat, Aggranda: Drumul de la servicii cu roboți la produse RPA
Aggranda este un startup românesc, partener al UiPath în dezvoltarea de roboți software care automatizează activități repetitive. Am discutat cu fondatorul companiei Cristian Ignat, despre cum vor evolua în dezvoltarea de produse și despre viitoare investiții. Și despre faptul că roboții nu ne iau locul.

S04E07 Cătălin Macovei, Truda - Cum automatizezi recomandările din ecommerce?
TRUDA, primul business românesc de machine learning capabil să analizeze în timp real performanța în online pentru a promova produsele care se vând cel mai bine în industria de ecommerce, s-a lansat pe piață în urma unei investiții de 82.000 de euro. Am discutat cu fondatorul său, Cătălin Macovei, care este impactul pe care îl are asupra afacerilor de ecommerce.

S04E06 Florin Tufan, Veridion (Soleadify) - ce urmează după investiția de 6 mil. de dolari?
Veridion (fostul Soleadify), startup-ul românesc de AI/big data, obține o investiție de 6 milioane de dolari și caută pe piața locală ingineri de date.
Soleadify, un startup românesc care se folosește de machine learning pentru a crea baze de date despre companii din toate domeniile, anunță rebrandingul companiei în Veridion și o rundă de finanțare de 6 milioane de dolari pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI. Schimbarea numelui reflectă viziunea companiei de a deveni lider la nivel mondial pe piața de informații firmografice.
Runda de tip late seed a fost finanțată de fondurile de investiții LAUNCHub Ventures, OTB Ventures, Underline Ventures. La rundă au participat și investitorii existenți GapMinder Venture Partners și Day One Capital.

S04E05 Andrei Dudoiu, Seedblink - Bulgaria e cu 10 ani înaintea României ca finanțări pentru startup-uri
La începutul lunii februarie, echipa platformei europene de co-investiții SeedBlink anunța faptul că a semnat un parteneriat cu compania de brokeraj Goldring ce ar urma să fie benefic startup-urilor care au nevoie de finanțare. Am aflat detalii despre acest parteneriat, despre cum se vede ecosistemul de startup-uri din Balcani dar și despre evaluările ajustate din acest an ale startup-urilor într-un interviu realizat cu Andrei Dudoiu, cofondator și managing partner al SeedBlink.
„Bulgaria cred că are 10 ani înaintea noastră din punct de vedere VC funding. Ei acum au cred că 17-18 VC-uri în piață, multe dintre ele ajunse deja la a treia generație. Ceea ce se vede din punct de vedere al cunoștințelor, informațiile pe care le au și investitorii și startup-urile de acolo cred că vin datorită istoriei lor cu 10 ani mai veche pe VC funding”.

S04E04 Alex Roșian-Savu - Woof Diet, tehnologie pentru diete personalizate veterinare
Woof Diet este un startup care folosește tehnologia, dar și cunoștințele veterinare, pentru a oferi proprietarilor de câini diete personalizate care să-i salveze pe aceștia de la probleme medicale. Acum caută o investiție pre-seed de 150.000 de euro și noi am discutat cu Alex Roșian-Savu, cofondator și CEO al companiei.

S04E03 Alexandru Agatinei, How to Web - cum arată investițiile în România în 2022?
How to Web a publicat Romanian Venture Report, statistica privind investițiile în startup-urile din România în 2022. Deși a fost un an agitat, 2022 a marcat o creștere de 12 ori față de volumul investițiilor din 2017, deci se vede o evoluție a ecosistemului. Am discutat cu Alexandru Agatinei, CEO How to Web, despre principalele concluzii ale raportului.

S4E02 Cristian Dascălu, Gapminder: ”Există bani în piață, dar îi vom gestiona mai bine”
Sunt mai mulți bani în piață pentru rundele de investiții inițiale în startup-uri? Ce provocări sunt preconizate pentru 2023 în ceea ce privește posibilitatea fondatorilor de a atrage finanțări din partea fondurilor de investiții?
Am aflat răspunsuri la aceste teme de la Cristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator. În ultimele săptămâni ale anului 2022, Cristian Dascălu, VC Fund Partner în cadrul Gapminder, unul dintre cele mai mari și active fonduri de investiții active la nivel local, și Managing Partner & CoFounder al Techcelerator, unul dintre cele mai mari acceleratoare de startups din România, a fost alături de noi în studio pentru un interviu în care am discutat despre cum se vede ecosistemul local de startup-uri la finalul unui an provocator și despre ce aduce 2023 pentru zona de startup-uri și investiții având în vedere discuțiile privind o criză economică la nivel global.

S4E01 Sebastian Gabor, Digitail - Digitalizarea medicinei veterinare și 11 milioane de euro investiție de la fondul Atomico
Digitail este un startup fondat la Iași și care digitalizează munca din cabinetele și spitalele veterinare. Au anunțat o investiție de 11 milioane de euro din partea fondului Atomico, iar noi am vorbit cu Sebastian Gabor (CEO și fondator) despre ce urmează pentru ei.

S3E25 Eyelet e produsul care te ajută să ai mai mulți clienți prin UX pe site-ul tău
Eyelet este un startup care ajută startup-urile, dar și companiile mari, să-și crească procentul de clienți care le folosesc produsele digitale. Cu ajutorul unui ghid online ce se folosește ca o extensie de browser, utilizatorii sunt ghidați pe un site nou.

S3E24 Autentica - proiectul care vrea să autentifice toate NFT-urile de pe internet
2021 a însemnat ascensiunea NFT-urilor în lumea digitală. Văzute ca modalități de a vinde artă digitală, acestea au avut parte de un boom, dar și de o cădere. Autentica este un startup românesc care vrea să rezolve una dintre marile probleme ale pieței - cum verifici autenticitatea imaginilor digitale?
Noi am discutat cu Artur Grigor (CEO Autentica) și Teodora Moraru (Board Member în Autentica, participantă la tabăra Startup Elites organizată de start-up.ro și parte a cohortei 30 sub 30 de la Forbes) despre startup-ul pe care-l dezvoltă. Autentica vrea să îmbunătățească una dintre problemele ce reduc încrederea în NFT-uri - autenticitatea lor. Cum separi două imagini aparent identice?

S3E23 - Make IT in Oradea - cum pot autoritățile locale să susțină real startup-urile?
Cum dezvolți inițiativele antreprenoriale dintr-un oraș? La Oradea Make It in Oradea e o organizație susținută din fondurile administrației, dar care are autonomie în a dezvolta programe. Noi am discutat cu ei pentru a afla cum se implică administrația în creșterea startup-urilor.

S3E22 Vlad Țurcan (Cardly Games) - cât de dificil e să lansezi jocuri de societate inovatoare?
Cum poți să transformi o teză de licență în subiect de afacere, iar apoi planul chiar să devină un business? A făcut-o Vlad Țurcan, un tânăr din Republica Moldova care a terminat cursurile la Cluj-Napoca și care vrea să construiască un business de jocuri de societate.

S3E21 Vatis Tech e startup-ul care transcrie în text orice audio
Vatis Tech este un startup care face recunoașterea discursului audio și-l transcrie. Au ajuns la o acuratețe de 95% și noi am discutat cu Adrian Ispas, CEO și cofondator al companiei despre cum construiești o inteligență artificială care reușește să ne recunoască vocea și care sunt planurile startup-ului.

S3E20 Agromonia - platforma care unește ghizii cu sătenii pentru promovarea României
Agramonia este un startup care vrea să promoveze turismul de experiență în România. Julius Fabini a trăit în Germania, dar a venit în România fascinat de poveștile bunicului său saș. A lansat Agramonia pentru a putea să acopere lipsurile digitalizării în satul românesc.

S3E18 Manuscrito - tinerii care-i învață pe copii să scrie de mână
Manuscrito este startup-ul la început de drum care a fost marele câștigător al competiției Innovation Labs anul acesta. Am vorbit cu unul dintre fondatori, Tudor Tișe, despre cum poate aplicația lor să-i ajute pe copii să învețe mai rapid să scrie.

S3E19 CodeTruck - premiați la Innovation Labs pentru soluția dedicată programatorilor
CodeTruck este un startup fondat de Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache, participant la Innovation Labs, care ajută programatorii să dezvolte mai rapid produse și să câștige timp. Au lansat de curând versiunea a doua a produsului și noi am discutat despre viziunea lor.

S3E17 George Grama - de la Star Taxi la Atlas Navi
George Grama poate că nu-ți spune mare lucru, dar este unul dintre antreprenorii care a dezvoltat unele dintre cele mai de succes aplicații din România. E cofondator al Star Taxi, iar ulterior s-a dezvoltat în toată lumea cu Mondo Taxi (Mondo Ride). Acum vrea să schimbe navigația cu ajutorul Atlas Navi, care folosește computer vision, dar și blockchain.

S3E16 Cătălin Sporiș, SMSO - cum construiești un startup de SMS marketing?
Una dintre cele mai active, dar complicate piețe din zona de telecom este cea de marketing prin SMS și alte tipuri de mesaje (WhatsApp, Telegram). Noi am povestit cu un startup care vrea să o schimbe - SMSO și cu fondatorul platformei, Cătălin Sporiș.

S3E15 - Underline Ventures, nou fond de investiții lansat de Bogdan Iordache
Antreprenorul Bogdan Iordache lansează un nou fond de investiții pentru startup-urile din România. Underline Ventures va avea la dispoziție 20 de milioane de euro pentru a investi pre-seed și seed în România și Sud-Estul Europei.

S3E14 - Ioana Crăescu, Monica Zara - Detalii despre programul de startup-uri Spotlight
Conferința How to Web va avea loc între 21 și 22 septembrie la București, iar în cadrul evenimentului startup-urile se pot înscrie la competiția Spotlight. Am aflat mai multe detalii despre direcțiile competiției de la Ioana Crăescu (Startups & Investor Lead) și Monica Zara (Head of Conference).

Ionuț Iordăchescu, cofondator Ringy.Shop, startup din Estonia de economie circulară
Ionuț Iordăchescu este CTO și cofondator al Ringy, un startup din Estonia care a fost și la acceleratorul Startup Wise Guys. Ringy pune la dispoziția utilizatorilor telefoane reabilitate second-hand, dar funcționează ca un adevărat hub între cei care pot transforma telefoanele vechi în unele noi, dar și ca un distribuitor pe platforma sa și pe alte site-uri. Ringy a pornit din Estonia și s-a extins deja în România pe ringy.ro.

Ana-Maria Andronic - avocat, investitor și acum antreprenor la Support Company
Ana-Maria Andronic este un nume cu istorie importantă în lumea startup-urilor din România. E avocat specializat pe proprietate intelectuală și conduce acest departament la DLA Piper, a asistat numeroase tranzacții, face investiții din postura de angel investor, iar acum este și antreprenor, după deschiderea Professonal Support Company, o firmă specializată în profesionalizarea meseriilor de suport din România. Cu ea am vorbit despre starea actuală a ecosistemului de startup-uri, dar și despre drumul antreprenorial.

Adrian Trif, Mero: Cum digitalizează 100.000 de specialiști români de beauty
Mero este un startup pornit acum mai mulți ani care a trecut și printr-un rebranding, iar acum vrea să cucerească piața de programări la saloanele de înfrumusețare. Noi am vorbit cu Adrian Trif, Managing Partner al Mero, despre piață, oportunități și viitor.

Liviu Drăgan, Druid: „Fiecare salariat va avea un asistent virtual care va fi un chatbot”
Startup-ul românesc care creează chatboți cu inteligență artificială, Druid, a obținut de curând 15 milioane de dolari investiție. Am discutat cu Liviu Drăgan, CEO și fondator al companiei, despre parcursul de până acum, viitorul Druid, dar și experiențele sale antreprenoriale.

KFactory - startup de industry 4.0 care digitalizează fabrici
Fabricile de producție sunt în continuare unele dintre cele mai puțin digitalizate întreprinderi din toată lumea. KFactory e un startup românesc care face digitalizarea foarte simplă și care a adus rezultate excelente peste tot unde a colaborat. Am aflat de la fondatori de ce este startup-ul important. KFactory este un startup de Industry 4.0. Ajută companiile de producție să digitalizeze fluxurile de producție în vederea creșterii performanței și productivității. Prin digitalizare ajută companiile să crească eficiența, o prioritate pentru orice manager de fabrică.

Răzvan Șuta, Startup Wise Guys - despre acceleratorul de fintech din România
Startup Wise Guys, unul dintre primele acceleratoare din Europa Centrală și de Est, a anunțat extinderea cu un capitol dedicat fintech-urilor la București. În acest context, am vorbit despre oportunitățile pentru startup-uri cu Răzvan Șuta, cel care va conduce acest accelerator în România.
Acceleratorul dedicat fintech-urilor și produselor conexe din această industrie va fi organizat la București și va începe în iulie 2022. Până pe 9 iunie startup-urile interesate din industrie pot aplica, iar finalul acceleratorului va fi în decembrie 2022.
Startup Wise Guys au o experiență îndelungată pe piață, pentru că a fost fondat în 2012. Startup-urile acceptate primesc investiție de până la 90.000 de euro, iar în momentul de față sunt deschise patru programe.

Radu Negulescu (FLOW OS) - „sistemul de operare” al companiilor
După 15 ani în care a dezvoltat una dintre cele mai mari compani românești de servicii IT, Trencadis, pandemia l-a făcut pe Radu Negulescu să-și regândească strategia, iar acum a pornit la drum în a construi un adevărat sistem de operare pentru viața profesională, Flow OS. Am aflat de la el toate detaliile. Radu Negulescu e unul dintre cofondatorii Trencadis, o companie de dezvoltare software care de 15 ani crește pe piața din România și internațională. La începutul pandemiei și-a dat seama că trecerea spre comunicarea hibridă și online va produce o transformare, o vedea chiar în cadrul companiei sale. Așa că a pornit la drum în a găsi o soluție.

Rareș Huțanu (Director of Engineering Bitpanda) - de la startup de apartament la unicorn
Bitpanda, unicorn austriac care dezvoltă o soluție de investiții, a deschis de curând un birou de dezvoltare în București. Noi am discutat în detaliu cu Rareș Huțanu, românul care a fost printre primii angajați ai companiei și care vrea să dezvolte aici un centru important pentru Bitpanda.
Bitpanda este o platformă care permite utilizatorilor să plaseze investiții în diferite tipuri de asset-uri digitale. Astfel, utilizatorii pot investi în criptomonede, acțiuni, ETF-uri sau metale prețioase, fiind o companie reglementată în Austria.

Mihai Bran (Atlas App), Bogdan Axinia (eMAG Ventures) - startup-ul și investitorul acestuia
eMAG Ventures, ramura investițională a gigantului ecommerce din România, a investit de curând în Atlas App, un startup care dezvoltă o soluție de telemedicină. Am discutat cu Mihai Bran (cofondator Atlas) și Bogdan Axinia (Managing Director la eMAG Ventures) despre această investiție și planurile Atlas.
Fondată în 2016 de Mihai Bran, medic psihiatru și de Bogdan Lefter, platform architect, ATLAS.app numără astăzi 400.000 de utilizatori care pot beneficia de consultații online în psihoterapie, medicină, nutriție, parenting, coaching sau wellbeing financiar.

Cosmin Măgureanu (ialoc.ro) - rezervări la restaurant și soluție de plată prin QR
ialoc.ro e unul dintre startup-urile care au ajutat mult business-urile în pandemie. Prin soluția de rezervări în HoReCa au o poziție favorabilă în piață, dar au avut doi ani grei. Acum lansează o soluție de plăți prin QR la restaurant și caută investiție.
ialoc.ro are 2.300 de restaurante listate pe platformă și peste 500 sunt parteneri semnați care folosesc platforma pe un abonament și care pot afla mai multe despre clienții lor. Astfel, ialoc vrea să aibă cât mai multe restaurante listate, chiar dacă acestea nu sunt plătitoare, pentru ca utilizatorii să aibă de unde alege.

Alex Cucu, AMAIS - Românii care văd viitorul în cursuri de programare pentru nevăzători
De câte ori te-ai gândit la ratările României? Sunt multe domenii despre care am putea să spunem asta. Dar incluziunea încă este departe în țara noastră, iar dacă ți-aș spune că în țara noastră sunt doar 6 programatori nevăzători cum ai reacționa. Despre acest lucru am discutat cu Alexandru Cucu, programator nevăzător, membru al organizației AMAIS și cel care a pornit cursurile dedicate persoanelor nevăzătoare. Alex Cucu este programator la origine și cel care a înființat aceste cursuri. Este unul dintre cei șase programatori nevăzători din România. 3 dintre ei sunt traineri la cursurile de programare ale AMAIS, iar unii dintre cei care au trecut prin aceste cursuri au ajuns la Facultatea de Informatică, au făcut internship-uri în multinaționale sau au ajuns în Norvegia cu o bursă Google.

Alexandru Agatinei, Launch & How to Web - 500 de startup-uri în 5 ani
How to Web a lansat anul trecut Launch, comunitatea fondatorilor de startup-uri din România. În primul an peste 70 de companii și mai mult de 130 de fondatori au participat în Launch la programele de mentorat. Odată cu lansarea raportului primului an de activitate, am discutat cu Alexandru Agatinei, recent numit CEO al How to Web, despre cum arată ecosistemul. În anul 2021, fondatorii de startup-uri early-stage din Launch au lansat produse de tehnologie după aproape 12 luni de lucru la acestea. Peste 80% dintre companii au acum un produs lansat public sau în fază beta. Mai puțin de 20% dintre startup-uri aveau un produs lansat la începutul anului trecut.

Valeri Petrov, Eleven Ventures: „Aș vrea să văd fondatori mai deschiși la coaching”
Eleven Ventures, fond de investiții din Bulgaria, a anunțat de curând un fond de 60 de milioane de euro disponibili pentru startup-uri tech din Europa Centrală și de Est. Noi am discutat cu Valeri Petrov, partener în cadrul fondului, despre cum se uită aceștia la startup-uri și care sunt criteriile importante pentru aceștia.

Cum se poate promova mai bine ecosistemul de startup-uri din Timișoara?
Orașele mari din România încearcă să se dezvolte ca ecosisteme propice dezvoltării startup-urilor de tehnologie. Platforma Timișoara Startups a fost relansată pentru a promova ecosistemul local, iar noi am discutat cu unul dintre cei care au contribuit la acest moment, Andrei Munteanu, despre ecosistemul local și ce nevoi au startup-urile.
Andrei Munteanu este cofondator al spațiului de coworking Cowork Timișoara, unul dintre organizatorii conferinței de produs Prow Conference, dar și unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea Timișoara Startups.
Timișoara Startups e o platformă care vrea să mapeze ecosistemul local, să arate care sunt startup-urile puternice din oraș, cine sunt oamenii care pot contribui la dezvoltarea acestora, investitorii și specialiștii locali. Inițiativa s-a născut în 2014, dar acum în 2022 totul a fost reconstruit. Noi am vrut să aflăm mai multe despre ecosistemul local, dar și oportunitățile pentru startup-uri care se nasc acolo.
Inițiativa a fost dezvoltată de Cowork Timișoara, Enovatika și DigiTales. Și e făcută pentru a crește popularitatea startup-urilor locale și a ecosistemului. De altfel, unul dintre punctele de discuție a fost imaginea Timișoarei în ecosistem, una care pare că s-a diluat în ultimii ani.

Andrei Dudoiu, Seedblink - Cum atragi 9.000 de investitori pentru startup-uri
La finalul lui 2019, doi antreprenori cu experiență în domeniul bancar, Andrei Dudoiu și Ionuț Pătrărhău, anunțau lansarea SeedBlink, o platformă de investiții în startup-uri. Încă din momentul 0 al existenței SeedBlink, cei doi inițiatori și-au propus să democratizeze procesul de investiții. Noi am discutat cu Andrei Dudoiu pentru a vedea cum merge Seedblink după un 2021 plin de startup-uri și primirea unei investiții pentru platformă.
Startup-urile listate până acum pe SeedBlink au reușit să atragă peste 37 de milioane de euro (în investiții totale, prin intermediul platformei și din finanțări conduse de VC-uri), iar peste 9.000 de investitori din România și alte 32 de țări sunt activi pe platformă.

Cornel Amariei, .lumen - Omul care vrea să aducă o viață normală nevăzătorilor prin tehnologie
Cornel Amariei este unul dintre antreprenorii care ne-au atras atenția în ultimii ani dezvoltând .lumen, un dispozitiv pentru persoanele nevăzătoare. La finalul săptămânii trecute anunțam o investiție de 9,3 milioane de euro din partea European Innovation Council Accelerator, iar acum am discutat cu Amariei mai multe într-un interviu pe care-l poți urmări sau asculta mai jos.
Cornel Amariei s-a remarcat în ultimii ani prin distincțiile primite, fiind inventator și antreprenor. De-a lungul timpului Forbes l-a inclus în topul celor mai influenți 300 de oameni din Europa, a fost premiat la Global Business Hall of Fame, iar produsul său, .lumen, a fost Red Dot Lumminary, adică a luat un Premiu Nobel pentru Design practic.
A înființat prima companie în clasa a XI-a, diar apoi a înființat .lumen încă din timpul facultății. Cornel Amariei a coordonat grupul de inovare din cadrul Continental Automotive și are peste 30 de brevete solicitate și 10 proiecte de inovare dezvoltate.
.lumen este un produs hardware care permite persoanelor nevăzătoare să înțeleagă mai bine lumea, chiar și fără ajutorul unui câine-ghid. Practic, aceștia primesc impulsuri haptice și auditive pentru a înțelege mediul înconjurător. Produsul a fost susținut inclusiv de Kaufland, ca parte a inițiativei retailerului de incluziune pentru angajații cu probleme de vedere.

Mike Parsons, Qualitance: Cum construiești produse tehnice bune în pandemie
Qualitance este una dintre firmele de tehnologie fondate în România care a avut mereu o abordare globală. În mai 2020, în plin lockdown, compania îl numea pe Mike Parsons, fostul Chief Innovation Officer, în rolul de CEO. După aproape doi ani de pandemie, am discutat cu Mike într-un interviu pe care-l poți asculta și sub formă de podcast despre cum muncești eficient de la distanță, dar și provocările pe care le au startup-urile.
Mike Parsons a fost numit CEO al Qualitance oficial din mai 2020. Fondatorii Qualitance i-au încredințat lui Mike Parsons noul rol după 4 ani de activitate ca director de inovație, în care și-a adus contribuția la cea mai importantă etapă de reinventare și dezvoltare a companiei. Fondatorii companiei, Ioan Iacob și Radu Constantinescu, au rămas activi în Consiliul de Administrație, iar Radu ca director general adjunct. De asemenea, Ioan Iacob a fondat startup-ul FlowX.ai.
Parsons s-a alăturat echipei în 2016, după ce startup-ul său de experience design și storytelling, LaunchPodium, a fost achiziționat de către Qualitance. În 2019, Mike Parsons a contribuit la extinderea afacerilor Qualitance în Australia și SUA.

Rumen Iliev, Launchub Ventures: Planuri pentru investiții în Europa de Est din fondul de 74 de milioane de euro
Launchub Ventures este unul dintre cele mai importante fonduri de investiții pentru startup-uri din Europa de Sud-Est. Investesc în seed, adică în runde de până la 4 milioane de euro și au anunțat de curând încheierea cu succes a finanțării unui fond de 74 de milioane de euro. Noi am discutat cu Rumen Iliev, partener la Launchub, despre planurile lor și cum vede el ecosistemul.
Launchub Ventures este un fond de VC din Sofia, Bulgaria și încă de la începutul anului și-a anunțat intenția de a ridica 70 de milioane de euro care să alimenteze noi investiții în Centrul și Estul Europei.
Launchub Ventures a fost lansat în 2012, iar în decembrie 2016 a reușit să ridice o rundă de 18 milioane de euro. Printre susținătorii fondului sunt și European Investment Fund, dar și mai mulți antreprenori din regiune. În momentul de față Launchub Ventures are 74 de milioane de euro pentru investiții seed și pentru investiții de tip follow up pentru startup-urile deja din portofoliu.

Ana Murray, Ashoka România: Cum putem dezvolta companii cu impact social
Antreprenoriatul social și impactul în societate sunt din ce în ce mai importante. Antreprenoriatul cu sens sau relația dintre companii și ONG-uri care luptă pentru diverse cauze devin discuții constante. Noi am povestit cu Ana Murray, Country Director Ashoka România despre antreprenoriatul social, dar și despre misiunea Ashoka.
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 5 din 500 de ONG-uri din lume.

Raluca Negrea, 2Performant: Care este rolul Black Friday în economia României
Black Friday din România din noiembrie a fost cel mai bun din cei 11 ani de când evenimentul de shopping există în România. La final de an am vrut să tragem linie despre ce însemană acest eveniment împreună cu Raluca Negrea, Country Manager 2Performant în România și Bulgaria.
Conform datelor 2Performant din 15 noiembrie, platforma de marketing afiliat a reușit să intermedieze vânzări de 6,9 milioane de euro în magazinele partenere.
Conform datelor companiei de tehnologie 2Performant, în perioada 1-14 noiembrie 462 de magazine online care activează în 25 de industrii diferite și care au lansat campanii de reduceri au realizat prin intermediul platformei 2Performant.com 115.000 vânzări, în valoare de 6.929.804 euro + TVA, cu 47,8% mai mari decât anul trecut.
Când vine vorba de cel mai mare retailer online din România, eMAG, reprezentanții magazinului au anunțat vânzări de 609 milioane de euro într-o singură zi, atunci când au organizat Black Friday.

Bogdan Axinia, eMAG Ventures: 3 investiții planificate după Flip.ro
eMAG Ventures e divizia investițională a gigantului ecommerce din România, iar de curând a fost anunțată prima investiție sub această formă, 1,5 milioane de euro pentru Flip.ro, un marketplace românesc de telefoane recondiționate. Am vorbit cu Bogdan Axinia, Managing Director eMAG Ventures, despre motivele investiției, dar și modul în care se uită la startup-uri. De asemenea, ne așteptăm la noi tranzacții în viitorul apropiat.
eMAG nu a început să investească odată cu eMAG Ventures. A făcut-o și anterior, dovadă fiind Tazz sau Sameday, companii în care eMAG a cumpărat o participație importantă și pe care le-a transformat. Flip.ro e prima companie din portofoliul eMAG Ventures, 1,5 milioane de euro pentru o companie fondată de 3 tineri care schimbă procesul prin care vindem și cumpărăm telefoane second hand.

Igor Prerovsky, Fairo: Aplicația care vrea să fie contabilul freelancerilor din România
Freelancerii din România care au PFA-uri au acum o aplicație prin care pot emite facturi, dar în viitor vor putea să-și organizeze banii mai bine. Fairo, lansată de austriecii de la Creative Dock, în colaborare cu divizia internațională Raiffeisen Bank, vrea să fie un fintech pentru micile afaceri.
Noi am discutat cu Igor Prerovsky, CEO al Creative Dock, despre lansarea aplicației și planurile de pe piața locală.

Bogdan Nicoară (Bright Spaces) - Românii care digitalizează leasing-ul în imobiliare în Europa
Bright Spaces este un startup proptech românesc care în doi ani de la lansare a avut o dezvoltare susținută, dar și accelerată. De la înființarea sa din 2019, Bright Spaces a ridicat două runde de investiții, pre-seed și seed, de la fonduri de investiții și angel investors atât locali cât și din străinătate, și a lansat mai multe platforme de digital leasing personalizate pentru clienții săi din România și Marea Britanie.
Printre clienții din portofoliul Bright Spaces se numără Skanska, One United Properties, Impact Hub, Moorland Property Solutions.
Ca soluții concrete pe care echipa startup-ului românesc le pune la dispoziția clienților, acestea se adresează atât viitorilor chiriași ai spațiilor de birouri, care pot vizualiza și interacționa în mod digital cu un spațiu, în 3D, și pot descoperi principalele specificații tehnologice ale clădirii, punctele de interes, sau pot cere o ofertă sau planifica un tur live.
De partea cealaltă, proprietarii beneficiază de un Admin Panel integrat și ușor de folosit care centralizează date despre contractele încheiate, gradul de ocupare, potențiali clienți și cerințele specifice ale acestora (locuri de parcare, spațiu de depozitare) și pot genera oferte HOT personalizate direct din platformă.

De ce eșuează startup-urile? ”Eșecul este parte din evoluția noastră”
Ne este teamă de eșec și-l privim ca pe unul dintre cele mai rele și dureroase lucruri care se pot întâmpla. În viața unui antreprenor cu atât mai mult. Însă eșecul este, sau ar trebui să fie privit, drept elementul care ne conduce mai departe, ne face să evoluăm și să evităm greșelile pe care le-am făcut deja.
Într-un interviu inspirat de organizatorii programului de accelerare StepFWD am abordat tema eșecului, cum ne raportăm la el ca fondatori de business și am încercat să găsim un răspuns la întrebarea ”de ce eșuează startup-urile” alături de Eliza Groșanu – cofondator Maponia (unul dintre absolvenții din 2019 ai programului StepFWD) și de Bogdan Predușcă – CEO & cofondator Hyperhuman și unul dintre mentorii programului.

Spotlight, program dedicat startup-urilor cu premii de peste 250.000 de euro

Relația dintre fondatori și mentori: ”un mentor e mai mult ca Robin to Batman decât ca Batman”
În viața profesională, sau chiar personală, a oricărui fondator, indiferent de anii de experiență pe care-i are la activ, vine un moment în care are nevoie să-și aducă alături persoane mult mai experimentate, sau care-i pot oferi o viziune din afară, de ansamblu, corectă și sinceră cu privire la următorii pași pe care să-i facă în dezvoltarea afacerii sale. Am discutat despre relația dintre fondatorii de startups și mentori într-un interviu inspirat de organizatorii programului de accelerare StepFWD, cu Melania Moga - Product Consultant, Founder Lean in Cluj (mentor în cadrul programului), Vlad Gliga - CEO Rubik Hub și Ovidiu Stegari - Co-Founder & CEO at Sitter.ro (unul dintre absolvenții ediției din 2020 a StepFWD).

Un brand dă o cafea, un instagramist postează un story. FameUp, un business românesc, 2,5 milioane de euro investiție
Early Game Ventures, dar și mai mulți investitori de tip angel, printre care fondatorul UiPath, Daniel Dines, investesc 2,5 milioane de euro în FameUp, o aplicație care oferă posibilitatea brandurilor să se promoveze cu ajutorul influencerilor foarte mici, de până-n 10.000 de urmăritori în schimbul unor produse sau bani. Noi am vorbit cu fondatorul aplicației pentru a afla cum și de ce au primit investiția.
Ionuț Pătrășcoiu a fondat anterior Floca, o aplicație de „friending”, practic o rețea socială gândită în jurul legăturilor de prietenie dintre oameni. A lăsat acea idee deoparte, a păstrat doar câteva elemente, și a creat FameUp, o platformă care conectează brandurile cu utilizatori de social media și Instagram cu până-n 10.000 de urmăritori. Pentru că suntem în epoca în care oricine poate fi influencer, practic brandul oferă o cafea, un abonament la sală, un serviciu pe care-l are în portofoliu în schimbul a mai multe story-uri pe Instagram.

Tariq Krim: ”Computerul era cea mai pură formă de tehnologie. Azi e cea mai coruptă”
Tarik Krim este un antreprenor în serie și un investitor angel în companii de tehnologie. Este denumit de colegii de breaslă drept ”filozoful tech”, fiind extrem de pasionat de ideea ca tehnologia să aducă o schimbare în bine societății, acesta fiind firul roșu după care și-a ghidat toate proiectele de business.
În prezent, Tariq Krim (47 de ani) este fondatorul Polite, un studio dedicat renașterii etice a internetului, fiind, totodată, unul dintre avocații mișcării Slow Web.
În întreaga sa carieră Tariq a fost pasionat de realizarea unor produse disruptive. A primit primul său calculator la 10 ani, iar la 12 ani și-a construit propriul server. A lucrat ca jurnalist atât în Franța cât și în Silicon Valley.
Una dintre primele sale afaceri a fost Netvibes, un personal startpage folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume. A urmat Joliecloud, un business care l-a adus printre pionierii industriei de personal cloud computing.
Tariq a lucrat, de asemenea, ca și consilier pe tehnologie pentru guvernul francez și în 2007 a intrat pe lista MIT Technology Review ca unul dintre inovatorii de top sub 35 de ani.
Tariq Krim a fost prezent la final de ianuarie la București la invitația BCR, oferindu-le fondatorilor din acceleratorul InnovX câteva sfaturi din vasta sa experiență.

Morphl, startup-ul românesc după experiența Techstars Canada

Dan Boabeș, Citylink: Rezolvarea problemelor din trafic ține și de noi
Bucureștiul e un oraș aglomerat și încercăm să găsim noi metode prin care să ne strecurăm prin trafic. Cum putem lăsa mașina acasă. O echipă de antreprenori a pornit proiectul Citylink, unul de carsharing, în care iei o mașină prin aplicație și o conduci chiar tu. Am discutat pe larg cu Dan Boabeș, cofondator al Citylink.
Citylink e un serviciu de carsharing. Asta înseamnă că mașinile sunt puse la dispoziția oamenilor și pot fi conduse. Ele sunt deblocate de la distanță prin aplicația mobilă, iar plata se face prin cardul bancar introdus. Au mai existat până acum asemenea aplicații. Pony, BCR eGo, Teleport, Spark, dar Citylink are momentan o altă abordare.

De ce e important ca afacerile să fie sustenabile?
Emanuele Musa s-a născut în Italia, a studiat în Belgia, a muncit în Franța, și a devenit antreprenor în România. Prin platforma sa Babele ajută companiile să intre în legătură cu inovatorii sociali ca să poată să aducă schimbare sustenabilă.
Sustenabilitatea e un scop important în momentul de față, nu doar un termen cool pe care să-l folosească afacerile. Pe lângă faptul că Organizația Națiunilor Unite a publicat 17 țeluri pentru dezvoltarea sustenabilă, organizațiile încep să înțeleagă că nu numai profitul e important, ci și modul în care acea afacerea are un impact asupra viitorului nostru. Companiile sunt din ce în ce mai atente la cum lucrează muncitorii, la ce condiții sunt și la ce materiale folosesc.

Adeo Ressi, Founder Institute: Facebook, Google, Amazon, Uber don't have positive effects on humanity. Replace them
Adeo Ressi, founder of Founder Institute, entrepreneur and investor, talked to start-up.ro during a podcast in Bucharest about the issues of hypergrowing in the startup world and the fallacies brought by superfunds and superfunding.
Adeo Ressi talked about the problems in the startup ecosystem: „There are two endemic foolish things that has happened in the world of startups and a correction is underway. The first endemic foolish things is hyperfunding to pursue and achieve hypergrowth. This has massive unintended consequences that have really damaged society. Examples are Uber, Lyft and others. The hyperfunding of them for hypergrowth has really created an untanable labour market, where you’ve got drivers that buy expensive cars, start making money, meanwhile Uber and Lyft are reducing rates, so now you’re creating this situation of servitude where drivers who buy an expensive cars have to maintain them with decreasing living wages. Now they are working just to keep the car, not making a lot of money besides that, having 3-4 jobs to get at the end of the day”.
„To some extent, you’re not gonna fix Apple. That company is broken at the core. You’re not gonna fix Amazon, Facebook. What we need to do now is to build better models. The Softbank fund of hyperfunding companies to get the hypergrowth thank God it broke. It shouldn’t work. It’s bad. It’s proven to have unintended negative consequences that outweigh the positive consequences”
„We need good business models run by good people, we need good investors, good founders, good incentives in the public markets, good regulation and create a new class of billion and trillion dollar companies to replace the Google, to replace the Facebook, to replace the Amazon, to replace the Apple that are not having positive effects on humanity.”

Radu Hasan, SmartBill: De ce să nu vrei o extindere internațională chiar și când ești lider de piață?
Grupul norvegian Visma, evaluat la peste 8 miliarde de euro, intră în acționariatul companiei SmartBill, fondată în Sibiu, preluând jumătate din companie. Fondatorii, Ioana Hasan, Radu Hasan și Mircea Căpățînă, au păstrat controlul, ocupându-se în continuare de dezvoltarea afacerii. SmartBill și-a multiplicat de 5 ori business-ul în ultimii 4 ani, cu creșteri anuale de 50%, fiind liderul pieței de soluții financiar-contabile din România.
În 2016, Smart Bill a beneficiat de o investiţie de un milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst şi Gecad Group, care au preluat printr-o operaţiune de majorare de capital peste 30% din acţiunile firmei. Radu Hasan a fost invitatul nostru la un interviu video în care am discutat care sunt planurile companiei pe mai departe și ce înseamnă pentru firma sibiană venirea Visma în acționariat. „Am trecut de 3 milioane de euro cifră de afaceri. Am reușit să păstrăm creșterea în jur de 50% pe an, care e obiectivul și pentru anii care urmează”, explică Radu Hasan situația SmartBill de astăzi.
El consideră că e o provocare să te extinzi, dar loc în România mai există. „Suntem doar la 10% cptă de piață, dar multe firme nu folosesc soluții software. Multă lume încă folosește Microsoft Excel. Antreprenorii au început să înțeleagă că un soft bun pe care te poți baza costă. Când vorbim de datele financiar-contabile ale firmei, merită să investești 5 euro pe lună”, spune Hasan.
Pentru 2020, Hasan speră ca SmartBill să mai crească tot cu 40-50% ca și până acum.

Raluca Stratulat, Izibac: „Rata de promovabilitate la BAC e mai mică. Mulți nu se înscriu”
Raluca Stratulat este cofondator al IziBac, un startup românesc care vrea să pregătească elevii pentru examenul de Bacalaureat prin gamificare, într-un mod amuzant. Startup-ul a trecut prin programul BCR InnovX și acum se extinde în Spania, Italia și Bulgaria.
„Am început să învățăm educație antreprenorială, educație investițională și educație financiară. Pentru diferite palete și grupe de vârste. Mai întâi pentru zona României și ulterior vrem să ne extindem. Numele platformei este IziEdu. Este practic o nouă entitate legală. Planul nostru pe termen lung se bazează pe această platformă.
Am început să extindem IziBac și la alte examene de bacalaureat din Europa. Am reușit să obținem sigiliul de excelență în inovație la nivel european. Am aplicat la SME Horizon 2020 și cu ajutorul celor din InnovX, alături de colaboratori, am reușit să scriem un proiect valoros. Am fost extrem de aproape de a lua în sine finanțarea, doar că a fost ultima rundă și nu mai existau atât de multe fonduri.”
„Echipa a ajuns la 12 membri și 17 profesori care ne ajută. De asemenea avem și 100 de ambasadori din Consiliile Elevilor. Toată echipa conclucrează și am reușit să avem aproape toate materiile. Încă nu avem informatică, în mod ironic”

Leo Mart - Wise Voice AI îi învață pe roboți să vorbească românește
”Noi la Wise Voice realizăm technologie prin care facem mașinile să înțeleagă limbajul omenesc. În prima parte a businesslui ne-am axat în special pe limba română pentru că, deși multe companii au dezvoltat același tip de tehnologie în alte limbi, exista acest gol în piață. Nu exista această tehnologie în limba română, și noi ne-am axat să facem natural language processing, sau natural language understanding, pentru limba română. Astfel. am creat primul asistent vocal în limba română, care este funcțional pe dispozitivele Allview, prezent pe sute de mii de dispozitive astăzi în piață, și ulterior dezvoltând această tehnologie pentru zona de enterprise, pentru zona de business to business”, a declarat Leo Mart.
El este un antreprenor în serie, activând în mai multe domenii din sfera startupurilor tech înainte de a crea Wise Voice și de a se înscrie în acceleratorul BCR-InnovX. Printre proiectele lui se numără un startup care se ocupă cu crearea de conținut VR, un startup din domeniul AR, un proiect hardware din zona med-tech dar și un startup juridic, cofondat alături de Ana-Maria Udriște. De la cel din urmă a pornit și ideea Wise Voice.

Cum să faci companiile mari să folosească realitatea augmentată?
Giganții retailului precum Ikea au lansat aplicații de realitate augmentată singuri, prin care poți să vezi cum ar veni mobila la tine în casă. Dar dacă vrei să dezvolți singur și nu ai un imperiu mondial, cum o faci? IndexAR, un startup românesc, te ajută prin oferirea unei soluții simple de realitate augmentată. Anul acesta au fost la acceleratorul BCR InnovX pentru a-și crește business-ul.
Răzvan Boldiș din Timișoara a început în vânzări și a realizat ce impact ar putea avea tehnologia. Așa că a început să studieze și să creioneze un proiect. Așa s-a născut IndexAR, un startup care a fost lansat anul acesta, dar a primit deja finanțări europene și a fost acceptat în acceleratorul de business InnovX.
INDEX AR - https://indexar.tech/
Acceleratorul lnnovX - https://www.innovx.eu/

Cu onestitate, față-n față cu banca: ce poți să ceri ca antreprenor și ce vei primi?
Alexandru Neagu este director IMM la OTP Bank și am discutat despre oportunitățile pentru antreprenori pe care le oferă banca.
„OTP Bank este o bancă pe locul 9 în sistemul bancar, cu o prezență de 15 ani. Dar suntem parte a unui grup puternic din Europa Centrală și de Est. Focusul nostru este să ne consolidăm poziția din România pe toate segmentele de business. Ne dorim ca în următorii ani să creștem cota de piață semnificativ și pe zona aceasta de IMM.”
Creditul rachetă e disponibil aici - https://www.otpdirekt.ro/credit-racheta/#/landing
Startup Hero - https://www.otpbank.ro/imm/pachete-de-produse-si-servicii/pachet-start-up-hero

Cum deschizi și dezvolți o franciză 5 To Go în provincie?
Zeci de români care au vrut să deschidă o afacere în domeniul cafenelelor au profitat de franciza 5 to Go pentru a se lansa. Am discutat în cadrul unui interviu video și audio cu Alina Popescu, una dintre persoanele care au ajuns la trei francize 5 to Go în Ploiești, despre experiența de business, dar și despre cum a fost pentru ea în trecut la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life.
Alina Popescu are 3 cafenele 5 to Go în Ploiești, un concept deja cunoscut în toată România - cafele la 5 lei sau la 10 lei, într-un spațiu intim, care să combine raportul calitate/preț într-un mod reușit.

Matei Udroiu, Alex Lumină, elevi: Cum organizezi un TEDx Youth și cum văd viitorul educației?
Matei Udroiu și Alex Lumină sunt elevi în clasa a 11-a la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din București. Au organizat împreună cu alți colegi o primă ediție TEDx@Youth Calea Victoriei, iar noi am povestit cu ei despre viziunea lor despre viitor.
Pe 19 octombrie, la București, câțiva tineri de liceu au organizat singuri o ediție TEDx@Youth Calea Victoriei, în care au adus speakeri care să le vorbească celor din generația lor și să-i inspire. Printre speakeri au fost Adrian Stratulat (conduce Romanian Blockchain Association), Alex Nedea (jurnalist Recorder.ro), Chris Simion (Regizoare și Fondator Grivița53), Cristi Dascălu (Vlogger și Software Engineer), dar și alți oameni relevanți pentru participanți.
Matei Udroiu și Alex Lumină au fost printre inițiatori. I-am invitat la o discuție video și audio pentru că voiam să aflu mai multe despre cum gândesc oamenii din generația lor, care sunt nevoile lor și cum văd ei viitorul. A ieșit o discuție fascinantă de 35 de minute în care am apreciat cât de clar își exprimă ideile, cât de mult preț pun pe educație, dar și pe skill-urile care trebuie dezvoltate în afara școlii.

Cristian Munteanu, Early Game Ventures: Un investitor spune de 98 de ori nu pentru două DA
Am avut o discuție extrem de sinceră cu Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures, unul dintre cele trei fonduri de investiții românești lansate în 2018 în țara noastră, despre venture capital, modul în care se acordă investițiile, ce caută la fondatorii de startup-uri și sumele pe care EGV le acordă în finanțări, precum și modul în care se văd lucrurile de partea cealaltă a baricadei.
La rândul său, Cristian Munteanu este un fost fondator de startup-uri devenit om de investiții. ”Mă pun în papucii lor foarte ușor”, ne spune Cristi. ”După 2 ani jumătate în care am învățat foarte multe despre partea aceasta de cum funcționează un fond de investiții, îmi pare rău că nu am învățat când eram founder despre cum funcționează partea de venture capital. Acum îmi dau seama cât de nepregătit eram eu când mă duceam și pitch-uiam marile fonduri de investiții în Silicon Valley, deși mă duceam foarte bine pregătit la o întâlnire cu un investitor”, declară el în acest interviu.

Cum să faci agricultură inspirată de lumea startup-urilor
Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, anunță că a închis cu succes prima rundă de finanțare și a atras 5 milioane de euro, atât de la investitori români renumiți cât și de la investitori instituționali.
Am vorbit cu Liviu Zăgan, unul dintre fondatorii companiei care vrea să schimbe modelul de business din agricultură.
"Suntem constituiți într-o societate de management în domeniul agriculturii și în același timp investitori în Holde Agri Invest care e societatea de investiții. E un model pe care nu l-am inventat noi. Nu e neapărat specific agriculturii, ci mai des întâlnit în alte industrii.
Sunt 2.800 de hectare în momentul de față, am preluat o fermă. Nu mai sunt vremurile să începi cu 5 hectare. Nu e neapărat modelul nostru. Ne-am propus să creștem prin achiziții. Am făcut o primă achiziție într-o fermă de 2.800 de hectare pe care încercăm să o modernizăm și îmbunătățim. Era o fermă ok, dar credem că se poate mai mult.
Ne-am propus să facem cultură mare, adică grâu, porumb, floarea soarelui. Cereale pe suprafețe mari. Ferma pe care am achiziționat-o are un specific ecologic în proporție de 80%. E certificată suprafața ecologic."

Trenduri în ecommerce cu Blugento. Discuție cu Sandu Babașan și Vlad Stănescu
Blugento este o firmă din Cluj-Napoca alături de care, pe bază de abonament, poți să dezvolți un business de ecommerce ușor, în câteva săptămâni. După o investiție de la R22 Ventures din Polonia compania se extinde în Polonia cu 50 de clienți, dar și în Franța.
Am discutat cu Sandu Babașan și Vlad Stănescu despre prezentul și viitorul Blugento, dar și despre trendurile de ecommerce.
"Anul trecut a fost un trend de integrare cu marketplace-uri. Anul acesta a apărut un trend de integrare cu marketplace-uri internaționale. Vor să vândă pe piețele europene.
Toată lumea dorește automatizare. Vor să aibă fluxuri complete, de la update-uri de preț, stoc, circularea comenzilor, AWB-uri și facturi. E un lucru normal într-o piață în care costurile cu resursa umană cresc, trebuie să optimizezi costurile."

IQNautics - startup-ul româno-olandez care vrea să schimbe sailing-ul
IQNautics e un startup fondat de 3 români și un olandez care vrea să tehnologizeze experiența celor care sunt pasionați de sailing și de bărci. Cu ajutorul senzorilor, ei oferă o soluție completă de navigație pe apă și management al bărcilor, care e utilă atât celor experimentați, cât și celor la început de drum.
În cadrul interviurilor de la start-up.ro am vorbit cu Kostas Bagiuani și Cătălin Bulăreanu, doi dintre cofondatori, despre planurile IQNautics pe viitor, într-o echipă formată de oameni care au experiență îndelungată în zona de corporație de telecomunicații.
"Ecosistemul de startup-uri din Olanda e foarte activ. Olanda are o strategie foarte interesantă de atragere de startup-uri. Ei și-au dat seama că sunt o țară mică și singura șansă e să se dezvolte în zona de tehnologie. E foarte ușor să creezi o companie acolo. Există oportunități de finanțare și există founderi din alte țări.
Investitorii olandezi sunt foarte atenți în ceea ce privește revenues. Gândirea olandeză e să vadă revenue în 6 luni de zile, chiar dacă nu ești la break even."

StepFWD, pre-acceleratorul care promovează diversitatea în lumea tech
Giorgiana Vlăsceanu și Liviu Cadariu sunt project managers la StepFWD, pre-acceleratorul care promovează diversitatea în lumea tech și a startup-urilor. Înscrierile sunt până pe 29 septembrie și poți afla noi detalii aici - https://stepfwd.today
Printre mentori vor fi Mihai Rotaru (Clever), Raluca și Bogdan Apostol (Nestor, care au fost la Y Combinator), investitori locali, dar și internaționali, de la Mălin Ștefănescu la Enis Houlli (500 Startups), profesioniști din companii tech din diverse domenii.
Sunt 6 săptămâni în StepFWD. Fiecare săptămână sunt 2 zile de activități. Începem cu partea de legal și cum să-ți structurezi partea legală a unei companii, cum să crești o echipă. Fiecare workshop pe care-l facem e practic. După fiecare workshop facem și o masă rotundă cu profesioniști din domeniul respectiv.

Dana Bănică, Logiscool: De ce copilul tău ar avea nevoie de cursuri de programare ca să fie pregătit pentru viitor
Dana Bănică este Managerul pentru România al Logiscool, o școală de programare pornită în Ungaria și care s-a extins în sistem de franciză în România. La Logiscool poți să duci copilul cu vârstă cuprinsă între 7 și 17 ani ca să învețe programare.
"Viteza de înaintare diferă în funcție de vârsta la care începi. Îi grupăm pe intervale de vârstă destul de strânse, ca să nu fie copii de clasa a V-a cu cei de clasa a VIII-a. Pe măsură ce înaintează, trec la un mod de programare mixt, în care văd liniile de cod și se obișnuiesc cu sintaxa. Java Script e limbajul pe care-l învață în primă fază. Mai departe pot să aleagă direcția pe care vor să înainteze la nivel avansat. Deocamdată sunt Java Script, Unity și va Python și alte limbaje de programare cerute de piața de IT", a spus Dana Bănică în timpul interviului start-up.ro.

Adina Crețu, Startarium Pitch Day: Cum să obții bani din vorbele afacerii tale
Adina Crețu este project manager la Startarium și a vorbit cu Oana Coșman despre Startarium Pitch Day, competiția unde companiile tinere pot câștiga premii în bani și promovare dacă fac un pitch excelent în fața juriului.
"Cuvântul cheie este diversitatea. În sensul că nu ne-am dorit să fie o competiție de nișă, ci care să încurajeze atât diversitatea ca industrii cât și să fie o competiție națională".
Detalii despre pitching ai aici - https://www.startarium.ro/pitchday/

Luca Mateescu, Operations Manager Lime România: Pe unde e cel mai bine să mergi cu trotineta electrică
Luca Mateescu este Operational Manager al Lime România, startup-ul american care a introdus 1.000 de trotinete electrice pe străzile din București. Am discutat cu el despre cum să mergi cu aceste vehicule, ce înseamnă să fii juiceri, cum faci bani, dar și cum ești responsabil ca șofer de automobil atunci când vezi un asemenea vehicul.

Costin Tudor - UndeLucrăm.ro - Ce urmează după 300.000 de euro investiție?
Angajații din România pot afla condițiile de muncă de la un viitor job pe UndeLucrăm.ro, iar platforma care transparentizează veniturile salariale a primit de curând 300.000 de euro investiție. Ocazie numai bună să discutăm cu CEO-ul firmei, Costin Tudor, despre planurile de viitor.
UndeLucrăm.ro e o platformă ce permite angajaților din România să-și evalueze companiile la care lucrează. Evaluările sunt în funcție de anumite criterii, după management, după oportunități de carieră, pachet salarial și beneficii. Platforma permite candidaților să își evalueze experiența din interviuri. E o platformă de informare pentru candidații care se uită în piață după un loc de muncă și transparentizează salariile.
Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online dedicată atât angajaților, cât și angajatorilor din România, își continuă extinderea pe piețele internaționale cu o investiție de 300.000 de euro
Investiția a venit de la de la fondul de investiții GapMinder Venture Partners BV și Oana Ciornei, Managing Partner Amrop Romania & Global Amrop University Lead.