Skip to main content
Spotify for Podcasters
Stilgeboren Lotgenoten Podcast - Ook bij stilgeboorte wordt je ouder, ben en blijf je altijd ouder.

Stilgeboren Lotgenoten Podcast - Ook bij stilgeboorte wordt je ouder, ben en blijf je altijd ouder.

By Stilgeboren - Podcast

Ouders die te maken hebben gehad met een stilgeboren baby, krijgen niet alleen te maken met verdriet, maar ook met rouw. Niet alleen is dit voor de ouders een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor de directe omgeving die vaak niet weet hoe ze ermee moeten omgaan. Sommige goedbedoelde reacties kunnen pijn doen. Dat kan leiden tot onbegrip. Een gevolg daarvan kan zijn, dat de ander denkt: “Laat maar…”. Luister mijn podcast om bewust te worden waar je mee te maken krijgt als ouder. Voor uitgebreidere berichten abonneer je dan.

anchor.fm/stilgeborenbaby---p/subs

Available on
Amazon Music Logo
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#29 Wanneer gaat de zon weer écht schijnen?

Stilgeboren Lotgenoten Podcast - Ook bij stilgeboorte wordt je ouder, ben en blijf je altijd ouder.Feb 25, 2023

00:00
03:21
#005 Hoe pak je je leven op na 9 miskramen?

#005 Hoe pak je je leven op na 9 miskramen?

In deze podcast spreek ik met Geertje. Zij heeft een elftal kinderen. Van deze elf kinderen leven er twee. Samen spreken we over wat het meemaken van 9! miskramen met je doet.


Wat de omgeving doet of juist niet doet. Hoe het na al die jaren met haar gaat en hoe ze destijds de pijn heeft ervaren om elke keer haar potentiële kindje los te laten. De ettelijke keren rouw waar ze doorheen moest.


Een warm en liefdevol gesprek tussen twee moeders die beiden een aantal zwangerschappen uit hun vingers hebben zien glippen.

Jun 02, 202327:37
#004 De 15-jarige Amanda werd zwanger en kreeg vervolgens een miskraam.

#004 De 15-jarige Amanda werd zwanger en kreeg vervolgens een miskraam.

De 15-jarige Amanda werd zwanger - terwijl zij goed beschermd had gevreeën met haar vriend - en kreeg vervolgens een miskraam. Ze hadden juist goede voorzorgsmaatregelen genomen omdat ze beiden op school zitten en niet zwanger wilden worden.

Toen bleek dat ze zwanger was heeft ze gelijk haar moeder ingelicht. Na een paar weken ging het mis. In dit gesprek vertelt Amanda mij wat dit allemaal met haar heeft gedaan en doet.

May 25, 202310:25
#003 Véronique heeft een schoonzus die twee keer een baby verloor

#003 Véronique heeft een schoonzus die twee keer een baby verloor

In deze podcast spreek ik met Véronique. Haar broer en schoonzus verloren twee zwangerschappen. Ze vertelt wat dit met haar heeft gedaan. Waar ze tegenaan liep in de contacten en hoe ze haar verdriet hierover uiteindelijk heeft geïntegreerd in haar leven. Een warm en openhartig gesprek over het verliezen van twee zwangerschappen en hoe daar zo divers op wordt gereageerd.

May 20, 202323:10
#48 Heb je het al gehoord?

#48 Heb je het al gehoord?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte en babyverlies. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Heb je het al gehoord?

Twee vriendinnen zitten thee te drinken en praten over de dingen die hun bezighouden. Het kunnen ook mannen zijn overigens. Alleen weet ik dan niet of zij dan aan de thee zitten. Geen idee😊.

Dan zien ze jou voorbijlopen. Het gesprek maakt een wending en opeens ben jij de hoofdpersoon van hun gesprek. Jouw verhaal wordt uitgebreid besproken. Wat jou is overkomen, dat het verschrikkelijk is wat je hebt meegemaakt. Beiden hebben hun mening al snel klaar en vinden er wat van. De een vindt dat je niet zo moeilijk moet doen en de ander vindt dat het verdriet nu al lang genoeg heeft geduurd. Ze zijn het er roerend over eens dat je de schouders er gewoon onder moet zetten en dat je je leven weer moet oppakken. Het gesprek heeft een hoog roddelgehalte. De reacties zijn hard en getuigen niet echt van inlevingsvermogen. Ze vormen hun mening en hebben geen idee waar ze dat op staven. Beiden reageren vanuit eigen ervaring waar helaas totaal geen besef is wat de impact van het verlies van een baby betekent. De twee vriendinnen gaan na verloop van tijd weer verder met het gesprek waar ze mee bezig waren voordat jij voorbij kwam lopen.

De tijd verstrijkt en iedereen leeft zijn of haar leven. En dan… na enige tijd is een van de ‘roddeltantes’ zelf zwanger. Een lang gekoesterde droom van haar komt uit. Ze is gelukkig, blij en kan niet wachten tot haar kindje geboren is. Dan slaat helaas bij haar het noodlot toe. Ze verliest haar kindje na een zwangerschap van 17 weken. Opeens keert het tij en beseft ze heel goed waarom jij je destijds zo gedroeg nadat jij jouw kindje had verloren. Opeens is er wel begrip omdat ze nu zelf ervaart wat het betekent om een kindje te verliezen. Ze ervaart dat ze veel last heeft van het verlies en voelt veel verdriet. Daarnaast ze voelt zich alleen, eenzaam en onbegrepen. Als ze heel eerlijk is maakt het haar allemaal niet zoveel uit wat er in de wereld gebeurt en het kost haar veel energie om de draad van haar leven op te pakken.

Ze voelt en ervaart waar jij doorheen ging toen ze met haar vriendin (ver)oordelend over jou sprak. Nu pas beseft ze door wat een verschrikkelijke periode jij moet zijn gegaan.

Het is mijn doel dat bovenstaande (re)acties en gedrag tot het verleden gaat behoren. Ik wil het onderwerp stilgeboorte en ook miskramen lichter en luchtiger laten voelen door bewustwording te creëren. Als mensen weten wat er gebeurt in het leven van een vrouw of man die een zwangerschap zijn verloren dan kunnen ze zich beter verplaatsen. Bewustwording zorgt ervoor dat er meer begrip komt en dat mensen er echt voor elkaar kunnen zijn.

Mijn boek Stilgeboren is een verhaal van een moeder die een miskraam heeft gehad en vervolgens twee keer afscheid heeft moeten nemen van een gezonde zoon omdat ze zelf ziek was. Met mijn boek wil ik laten inzien dat het leven echt niet alle glans heeft verloren als je dit meemaakt.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

May 17, 202304:24
#47 Altijd een lege stoel

#47 Altijd een lege stoel

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

 

In deze aflevering heb ik het over:

Altijd een lege stoel

 

Ouders die kinderen hebben missen altijd hun baby die ze tijdens de zwangerschap zijn verloren door een miskraam of stilgeboorte. Ook al hebben ze een, twee, drie of meer kinderen, altijd blijft het gemis van dat stilgeboren kindje.

 

De lege stoel is later vooral pijnlijk tijdens verjaar- en feestdagen. Dit is wellicht iets waar de omgeving niet gelijk bij stilstaat. Omdat er kinderen zijn wordt het gemis meer naar de achtergrond geschoven. Meestal wordt er niet veel meer gesproken over de verloren zwangerschap. Wat je niet ziet is er toch niet? Niets is minder waar. 

Ouders die een stilgeboren kindje hebben en daarvoor of erna levende kinderen hebben gekregen, staan nog altijd stil bij het verlies. Het verlies is waarschijnlijk – door de drukte van alledag – niet meer aan de oppervlakte. Bij speciale dagen wordt het kind dat er niet is, extra gemist. 

 

Op mijn verjaardag, feestdagen en ook Moederdag mis ik mijn stilgeboren zoontjes Tom en Tim meer. Dat ze er niet zijn vind ik echt het ergste wat mij in mijn leven is overkomen. Het gemis wordt gevoelsmatig op deze dagen extra benadrukt. Op die dagen mijmer ik hoe het zou zijn geweest als ze er wél zouden zijn geweest. Hun plek aan tafel blijft leeg tijdens het eten van taart. Ik vermoed dat het voor veel ouders die net als ik een stilgeboren baby hebben of om een andere reden een kind moeten missen, heel herkenbaar is.

 

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

May 14, 202302:43
#46 We werden gewoon genegeerd

#46 We werden gewoon genegeerd

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

We werden gewoon genegeerd

Het is prachtig weer en we besluiten een wandeling te gaan maken in het bos. Heerlijk die geur van de bomen en het geluid van de vogels. Een frisse neus halen deden we vaker na het afscheid van ons kindje een aantal maanden geleden.

Er waren veel mensen in het bos. We hadden er niet aan gedacht dat het herfstvakantie was, dan gaan ouders met kinderen vaak het bos in om te wandelen. Het zien van deze gezinnen confronteert ons met ons verdriet.

Wij wilden een gezin te stichten toen – door een reden die we waarschijnlijk nooit zullen weten – de zwangerschap na twintig weken eindigde. We waren plotseling ouders geworden van een stilgeboren baby.

Voor ons zagen we een stel aankomen die we kenden. Ze zagen ons en schrokken zichtbaar. We zeiden tegen elkaar: wat raar. Deze mensen waren niet vage bekenden van ons. We spraken elkaar wel vaker als we aan het wandelen waren. Wat er toen gebeurde was echt bizar. Dit stel negeerde ons. We zagen dat ze zich zichtbaar ongemakkelijk voelden.

We waren met stomheid geslagen en stamelden toch maar: hallo. De rest van de wandeling hadden we het over dit voorval. Het had ons enorm geraakt en we vroegen ons af waarom ze zo gereageerd hadden.

Ik hoor dit soort verhalen vaker van vrouwen of ouders die een stilgeboren kindje hebben en waar ik een klankbord voor ben. De strekking van deze verhalen is altijd hetzelfde, de details zijn anders.

Een conclusie van deze reactie is: mensen weten niet wat ze moeten zeggen en negeren je dan gewoon. WAAROM? Niet doen en niet nodig. Vraag gewoon hoe het gaat of zeg in elk geval gedag.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

May 08, 202303:12
#45 Je was nog maar zo kort zwanger…

#45 Je was nog maar zo kort zwanger…

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Je was nog maar zo kort zwanger…

Van de ontwikkeling van je baby tijdens de eerste weken van je zwangerschap merk je niet veel. In het moederlichaam verandert er weliswaar het een en ander, maar wat er zich in de buik aan het ontwikkelen is, is nog niet voel- en zichtbaar. Het vruchtje is heel erg klein en na een week of zes is het hartje hoorbaar. Dan groeit er gevoelsmatig pas echt iets in je lichaam.

Een zwangerschap van tien weken betekent dat je in het eerste trimester van je zwangerschap zit en juist in deze periode van je zwangerschap groeit het kindje snel. Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats. Soms kan er gedurende de eerste weken iets niet goed gaan. Als deze zwangerschap stopt – om wat voor reden dan ook – is er wel degelijk een heel klein mensje wat je moet loslaten.

Daar sta je dan. Met lege handen. Je bent uit je doen en voelt je verdrietig. Tijdens de zwangerschap – ook als de zwangerschap nog maar een paar weken onderweg is - gebeurt er een hoop met je lichaam én je emoties, en daar hebben zwangerschapshormonen alles mee te maken. Diverse emoties volgen elkaar door de hormonen in rap tempo op. Je praat erover met een kennis die in jouw ogen weinig empathisch zegt: “Je was nog maar zo kort zwanger. Je had nog geen baby in je buik hoor. Er was eigenlijk nog niets.”

Iedereen die zich enigszins heeft verdiept wat de fasen in een zwangerschap zijn weet dat er juist in die eerste periode zoveel gebeurt in de ontwikkeling van een kindje. Het doet pijn en geeft geen troost als je dit tegen een moeder of vader zegt die net een zwangerschap is kwijtgeraakt.

Wil je meer inzicht hoe je verdrietige ouders een hart onder de riem kunt steken? Download dan kosteloos mijn e-boek: Doen en niet doen. Dit e-boek geeft je inzicht hoe je er voor mensen in jouw omgeving kunt zijn die net een zwangerschap zijn verloren.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

May 02, 202303:17
#44 Laat ik de naam van het kindje maar niet noemen

#44 Laat ik de naam van het kindje maar niet noemen

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Laat ik de naam van het kindje maar niet noemen

Ik sprak een tijd geleden iemand die vertelde dat haar omgeving erg ingewikkeld deed en probeerde de naam van haar overleden dochter te omzeilen. Waarom? Ik was daar wel benieuwd naar. Ze vertelde dat haar omgeving dan bang was dat ze zou gaan huilen of dat het vervelend vond. Serieus? Ze knikte bevestigend.

Ik vroeg haar of dat het geval was. Ging ze huilen bij het horen van de naam van haar stilgeboren dochter? Vond ze het vervelend? Ze zei dat ze het juist heel fijn vond als de naam van haar dochtertje wordt genoemd. Ik begreep haar want ik ervaar dat zelf ook. Als ik iemand hoor zeggen dat hij Tom óf Tim heet (de namen van mijn twee stilgeboren jongens), of als ik de namen van mijn kindjes ergens lees of hoor dat iemand wordt geroepen die zo heet, dan verschijnt er steevast een glimlach op mijn gezicht.

Stukje erkenning dat ze er nog zijn. Het zijn voor ouders die een stilgeboren kindje hebben dit soort dingen waar ze (h)erkenning uit halen. Er is een mooi gezegde dat zegt: noem haar naam en ze blijft bestaan. Namen van grootouders en andere overledenen worden na hun overlijden vaak nog lange tijd genoemd. Waarom kan dat niet gelden voor mensen die een stilgeboren kindje hebben? Waarom worden de namen van stilgeboren kindjes vaak weggestopt?

Twijfel je of jouw gesprekspartner het wel of niet fijn vindt. Vraag dan of het op prijs gesteld wordt of de naam genoemd wordt. Ga niet invullen voor de ander. Het antwoord kan wel eens anders zijn dan je in eerste instantie denkt.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 27, 202302:53
#43 ‘Loop je hier nog steeds mee rond?’

#43 ‘Loop je hier nog steeds mee rond?’

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

‘Loop je hier nog steeds mee rond?’

Hoe pijnlijk is het als je regelmatig de opmerking ‘Loop je hier nog steeds mee rond?’ naar je hoofd geslingerd krijgt als je in je leven te maken hebt met een stilgeboren baby. Kun je het je voorstellen? Je hebt een stilgeboren baby, wat wordt ervaren als een van de meest heftigste dingen die je in je leven kunt meemaken. Hoe kan het verdriet én verlies zomaar over zijn?

Er zijn in deze geen tijdlijnen voor dit intense verdriet. Het verliezen van je kind is iets dat je je levenslang met je meedraagt.

Wel kun je – met de tijd - je leven oppakken en dit gemis en verlies op een voor jou passende manier integreren in je leven. De emoties worden dan anders. Zo’n opmerking doet echt pijn en geeft het gevoel dat degene die zoiets zegt geen enkel besef heeft wat het betekent een stilgeboren kindje of een miskraam te hebben gehad.

Het onderwerp stilgeboorte is meer en meer in de media. Lotgenoten voelen steeds sterker dat ze iets ‘moeten’ om dit kenbaar te maken. De gemene deler is dat we willen laten inzien wat een verlies als dit met je doet. Mensen die dit niet hebben meegemaakt gaan dan hopelijk meer begrip krijgen. Om bewustwording te creëren heb ik een e-boek gemaakt. Dit e-boek is kosteloos te downloaden op mijn website.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 22, 202303:08
#42 Je kan het gewoon nog een keer proberen

#42 Je kan het gewoon nog een keer proberen

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Je kan het gewoon nog een keer proberen

Serieus? Is dit wat je te horen kreeg toen je net een miskraam hebt gehad? Mijn mond viel van verbazing open toen ik deze opmerking hoorde. Het kwam snoeihard en vooral harteloos over.

Ben je als aanstaande moeder na vijftien weken zwanger te zijn geweest je kindje verloren, dan krijg zo’n opmerking naar je hoofd geslingerd. Dat doet pijn. De persoon die dit tegen mijn cliënte zei (ik mag dit met toestemming delen), had zelf niet door hoe confronterend deze opmerking moet zijn geweest.

Je zit als vrouw waar een zwangerschap - door medische oorzaken - is onderbroken, nog midden in een periode van verdriet en rouw. Je mist het gelukkige proces van zwanger zijn. De bekende roze wolk waar je op zat, is verdwenen. Je weet ondanks dit verdriet dat je in verwachting kunt raken.

Alleen neemt dat niet weg dat het verliezen van een kindje, hoe klein ook, tijd nodig heeft. Je had zo graag gezien dat het anders was gelopen met de zwangerschap.

Een zwangerschap is niet per definitie iets als het kopen van een brood bij de bakker. Is het brood op dan koop je gewoon een nieuwe (lekker) vers gebakken. Dit is iets van een heel andere orde. Dit gaat om een potentieel leven dat gestorven is. De boodschapper van de zin: ‘Je kan het gewoon nog een keer proberen’ heeft gelijk. Dat moment komt op een gegeven moment wel weer. Maar niet nu je net jouw baby bent verloren. Troostend is deze opmerking bepaald niet en het helpt je ook niet verder. Het wekt waarschijnlijk alleen maar irritatie op en daar heb je eigenlijk geen zin in.

Hoe je dit soort goedbedoelde opmerkingen beter voor je kunt houden en kunt vervangen door wel passende warme opmerkingen kun je lezen in mijn kosteloze e-boek Doen én niet doen. Het helpt echt om je te verdiepen hoe je iemand in jouw omgeving kunt helpen die een stilgeboren baby heeft of miskraam heeft gehad.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 17, 202303:13
#41 Er zijn eigenlijk al te veel mensen op de wereld

#41 Er zijn eigenlijk al te veel mensen op de wereld

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Er zijn eigenlijk al te veel mensen op de wereld

Het duurt niet lang meer of de teller van de wereldbevolking tikt de acht miljard aan.

De groei van mensen gaat gestaag door. In 1970 leefden er 3,69 miljard mensen op aarde en in 2000 waren dit er 6,14 miljard, ruim het dubbele. Er worden jaarlijks volgens de gemeten statistieken steeds meer mensen geboren. Helaas sterven er ook veel mensen door onder meer ouderdom, ziekten, natuurrampen en pandemieën zoals recentelijk corona.

Bovendien sterven er nog altijd ‘te’ veel baby’s tijdens de zwangerschap door miskramen of andere medische oorzaken. Dit betekent dat nog steeds veel stellen door een verdrietige periode heengaan. Het afscheid nemen van hun zeer gewenste kindje valt zwaar, maar hun droom om een gezin te starten, spat uiteen. Dat is een verdrietige en intensieve periode waar geen tijdlijnen voor zijn. Waar sommige stellen zich herpakken na een korte periode, is het voor anderen een lange weg om weer echt gelukkig worden. Het gemis van een kind wordt gezien als één van de meest heftigste dingen die je kan overkomen.

Zelf heb ik twee keer afscheid moeten nemen van een gezonde zoon die in een ziek moederlichaam groeide. Het proces om weer écht gelukkig te worden was moeizaam en duurde lang. Daarom begrijp ik niets van een opmerking dat er al zoveel mensen op onze aardbol rondlopen. Er zullen genoeg mensen zijn die deze mening onderschrijven. Overbevolking en geboortebeperking is en blijft een gevoelig thema. Echter, als je graag moeder of vader wilt worden dan voegen deze opmerkingen over overbevolking niets toe. Het komt echt niet troostend over, mocht je dat denken. Integendeel.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek Stilgeboren.Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 11, 202303:03
#40 Ach, kinderen zijn alleen maar lastig

#40 Ach, kinderen zijn alleen maar lastig

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte en babyverlies. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Ach, kinderen zijn alleen maar lastig

Een opbeurende opmerking toch? Degenen die dit zeggen vinden dat vanuit hun optiek vast en zeker helemaal waar en herkennen dit vanuit hun eigen ervaringen.

Ouders met kinderen zullen dit vast en zeker beamen. Want kinderen zijn nu eenmaal wel eens lastig. Of het nu tijdens het eten is als ze zitten te klieren en mieren met hun eten. Of als kinderen op een avond 100x hun bed uitkomen terwijl jij lekker aan het Netflixen bent of een voetbalwedstrijd zit te kijken. Het drukke leven dat je als ouders hebt. Kinderen die op tijd op school moeten zijn, die naar sportclubjes moeten, die geholpen moeten worden met huiswerk. Je voelt dat je soms geleefd wordt door je eigen kind. En dan heb je ook je eigen werk nog. Ja, het is écht lastig. Want waar blijft de tijd voor jezelf?

Alleen… denk je nu echt dat een ouder – die een stilgeboren kindje heeft, een miskraam heeft meegemaakt of die door een andere reden een kind mist  – dit een probleem zouden vinden? Ik spreek namens velen dat wij graag onze energie zouden steken in het opvoeden van ons kind. Alleen zijn onze kinderen niet hier. Wij hebben vroegtijdig afscheid moeten nemen. Dat is intens verdrietig en doet pijn. Een pijn die niet weggaat en die we altijd bij ons dragen. Dag in dag uit. Elke ouder die een kind mist zou er alles voor over hebben om tijd en aandacht aan hun kind te kunnen besteden.

Hoe goed bedoeld een opmerking als: ach, kinderen zijn alleen maar lastig ook bedoeld zal zijn. Zeg dit niet tegen ouders die een kind missen, die een stilgeboren kindje hebben of die een miskraam hebben gehad. Het voegt niets toe en doet gewoon pijn.

Waarbij ieder ruimdenkend mens ook wel beseft dat het eigenlijk een onhandige opmerking is. Het voelt soms echt wel zo en dat snappen we allemaal. Alleen… precies dat dus.

Heb jij als ouder waarbij het gezin lekker voortkabbelt, jullie druk zijn met de opvoeding van de kinderen enig idee waar ouders die hun kind zijn verloren doorheen gaan? Waarschijnlijk heb je geen idee omdat je dit zelf niet hebt meegemaakt. Om bewustwording te creëren heb ik een boek geschreven om te zorgen dat mensen wat meer begrip gaan tonen en zich beter kunnen verplaatsen in een ander waarbij het hebben van een gezin niet vanzelfsprekend is. Neem eens de tijd om het boek Stilgeboren te luisteren of lezen. Het gaat je veel inzicht geven.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 08, 202303:59
#39 Zijn mensen mijn 'gezeur' zat?

#39 Zijn mensen mijn 'gezeur' zat?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte en babyverlies. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Zijn mensen mijn ‘gezeur’ zat?

Als je jezelf dit als moeder van een stilgeboren baby moet afvragen dan zegt dat iets over jouw omgeving! Jij bent degene die een miskraam of stilgeboorte heeft moeten meemaken. Daarom wil je jouw verhaal doen, want je voelt je overrompeld, verdrietig en onzeker. Je zit met veel vragen en hoopt door erover te praten met jouw omgeving een antwoord of inzicht te krijgen. Je hebt na deze enorme heftige gebeurtenis gewoon een luisterend oor nodig. Het verliezen van een zwangerschap is echt een heftige gebeurtenis. Het voelt alsof je een stukje van jezelf kwijt bent geraakt door de miskraam of stilgeboorte en je voelt je verdrietig en onbegrepen. Je voelt je alleen en eenzaam met je verdriet! Het verliezen van een kind wordt door ouders die dit hebben meegemaakt als een van de heftigste gebeurtenissen in een mensenleven ervaren.

Vaak ben je als ouder zo overrompelt door de gebeurtenis (miskraam of stilgeboorte) dat dit een grote impact heeft op je leven. Daar wil je dan graag over praten met vrienden, familie en ook collega’s.

Naast je eigen verdriet en verlies krijg je opeens ook te maken met gedrag van je omgeving. Mensen die dit niet zelf hebben meegemaakt, kunnen anders reageren dan je had gehoopt. Je voelt je al niet lekker in je vel zitten omdat je te maken hebt met een grote diversiteit emoties. De verschillende emoties volgen elkaar in een rap tempo op. Eigenlijk weet je gewoon even niet meer waar je moet beginnen met het oppakken van je leven. Het leven en ook het doel in je leven is een groot vraagteken. Het hebben van een achterban waar je jouw verhaal kwijt kunt is dan heel fijn en eigenlijk is het noodzakelijk dat zij er voor jou zijn. De wetenschap dat mensen naar jouw verhaal willen luisteren geeft rust. Alleen niet iedereen weet hoe hij of zij kan reageren. Mensen zeggen dan maar iets omdat ze denken er goed aan te doen. Zich vaak niet realiserende dat een goedbedoelde opmerking niet altijd goed valt.

Ben jij recent moeder of vader geworden van een stilgeboren baby en ben je op zoek naar erkenning, herkenning? Het is dan een goed idee om mijn boek te lezen. Daaruit zul je de erkenning halen waar je naar op zoek bent. Het boek Stilgeboren is te bestellen via mijn website en bij Bol.com.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Apr 02, 202304:14
#38 Opeens duiken mensen weg

#38 Opeens duiken mensen weg

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte en babyverlies. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Opeens duiken mensen weg

Je hebt alle moed verzameld om weer eens de deur uit te gaan na het overlijden van je kindje. Het voelt als een grote stap om boodschappen in de supermarkt te gaan doen. Je gaat dan letterlijk weg uit de vertrouwde omgeving waar je weet waar je aan toe bent. Geen verrassingen en daar heb je alles in de hand. Thuis kun je je afzonderen met je emoties zonder dat anderen daar iets van meekrijgen.

Weken kunnen er soms voorbijgaan voor je zover bent om de stap te zetten de grote boze wereld weer in te gaan. Vol goede moed ga je die dag op pad. Je ziet een bekende – die op de hoogte is van jouw verlies van jouw kindje – en eigenlijk zou je wel even willen kletsen over iets anders dan jouw verdriet. Eigenlijk wil je wel weten hoe het met haar nieuwe baan gaat en hoe haar vakantie naar Spanje is geweest. Wat schetst jouw verbazing? Ze draait zich vlak voor jouw neus om. Je bent echt verbaast. Waarom doet ze dit?

Je begrijpt er niets van, want jij wil alleen even kletsen. Even iets anders dan het verdriet waar je dagelijks mee worstelt. Je voelt dat dit gedrag je raakt. Je begrijpt deze reactie niet en er borrelen allerlei gedachten op. Je denkt laat maar en gaat onverrichte zaken weer naar huis. Dit is een voorbeeld van een situatie die helaas echt vaak voorkomt.

Ik vraag me oprecht af hoe het kan dat mensen zo reageren. Waar is het sociale karakter in deze situaties? Voordat je goedendag kunt zeggen wordt er al een keuze voor jou gemaakt. De persoon die je tegenkomt loopt doodgewoon weg. De persoon in dit voorbeeld vulde wellicht in dat het geen gemakkelijk gesprek zou kunnen worden. Had daar klaarblijkelijk geen zin in. En maakte zich uit de voeten. Dit gedrag maakt dat er ruis en afstand ontstaat.

Het invullen van hoe zaken verlopen is een grote stoorzender. Mijn verzoek aan eenieder. Denk na voordat je het gedrag van de dame hierboven nadoet. Heb je weinig tijd of vind je het lastig om in gesprek te gaan met een persoon die door een verdrietige tijd gaat zeg dat gewoon. Is echt niets mis mee. Dat is vele malen prettiger dan mensen zo te ontlopen.

Ervaar jij als persoon dit gedrag en heb je er last van laat het me weten. Wellicht kan ik je wat tips geven.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 29, 202303:47
#37 Je weet in elk geval dat je zwanger kunt worden!

#37 Je weet in elk geval dat je zwanger kunt worden!

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Je weet in elk geval dat je zwanger kunt worden!

Deze opmerking kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd toen ik een bekende in de supermarkt tegenkwam toen Tom – mijn eerste stilgeboren zoon - net overleden was. Het is gelijk ook één van de meest bijzondere en bizarre herinneringen aan mijn zwangerschap van Tom.

Ik was een keer – toen ik zichtbaar zwanger was van Tom - boodschappen aan het doen in een supermarkt. Daar werd ik aangesproken door een bekende. We hadden elkaar al een tijd niet gesproken. We raakten aan de praat en deze persoon vroeg geïnteresseerd hoe het met mijn zwangerschap ging. Hij wilde weten wanneer de uitgerekende datum was. Het was een leuk gesprek waar we het over veel verschillende onderwerpen hadden.

Toen Tom stilgeboren was heeft het enige tijd geduurd voor ik weer boodschappen ging doen. Mijn leven weer oppakken was een behoorlijke stap na het overlijden van Tom en daarnaast ernstig ziek te zijn geweest.

Toen ik mijn boodschappen aan het verzamelen was zag ik - vanuit mijn ooghoeken - de persoon met wie ik een maand of vier daarvoor gezellig had staan praten. Ik zag dat hij mij zag en zag ook dat hij wegschoot een ander gangpad in. Zo bizar... Ik schonk er verder niet veel aandacht aan en ging verder met boodschappen doen. Op een gegeven moment kwamen we elkaar in een van de gangpaden tegen. Hij kon niet om mij heen en ik niet om hem. Hij zag dat ik geen dikke buik meer had en ik ook niet straalde van geluk. Hij vroeg hoe het met me ging. Ik vertelde op hoofdlijnen wat er gebeurd was. Zijn reactie is de meest bizarre en bijzondere opmerking die ik gehoord had én heb in al die jaren. Hij zei: “Je weet in elk geval dat je zwanger kunt worden.” Waarvan akte. Ik was met stomheid geslagen.

Een niet standaard reactie als een zwangere vrouw niet meer zwanger is en geen blij, vrolijk of heugelijk nieuws te vertellen heeft. Dit lokt blijkbaar antwoorden en opmerkingen uit waar je je alleen maar over kunt verbazen. Mensen vinden het waarschijnlijk lastig om gewoon te doen en normaal te reageren. Zoals we allemaal weten bestaat een mensenleven nu eenmaal niet alleen uit enkel leuke gezellige ervaringen en gebeurtenissen. Het leven is een aaneenschakeling van hoogte- en ook dieptepunten. Het verliezen van dierbaren is een onderdeel van het leven. Waarbij het verliezen van een kind als een van de meest heftige gebeurtenissen wordt ervaren.

Denk na voordat je iets zegt. Het kan zomaar zijn dat een – vaak goede bedoelde – opmerking heel erg veel pijn kan doen. Zonder dat je je er bewust van bent en doorhebt dat je de ander hiermee kwetst.

Wil jij voorkomen dat je zelf een opmerking als hierboven maakt of nog erger? Download dan mijn kosteloze e-boek Doen én niet doen op mijn website.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 25, 202304:12
#36 Kun je lekker blijven doen wat je wilt…

#36 Kun je lekker blijven doen wat je wilt…

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Kun je lekker blijven doen wat je wilt…

Je hebt een fijn en leuk leven. Na het behalen van je studie heb je een gave baan gekregen waar een mooie zakelijke carrière in het verschiet ligt. Je voelt je als een vis in het water in deze werkomgeving. Het zijn lange dagen en je leidinggevende is blij dat je zijn/haar team bent komen versterken. Geen berg is te hoog en de dagen zijn lang. De vrijdagmiddagborrel loopt vaak uit op een avondje gezellig de kroeg in. En daar ontmoet je jouw vriend/vriendin. Het is liefde op het eerste gezicht. Wow… wat is dit leuk. Jullie genieten van elkaar.

Beiden staan jullie aan de vooravond van een mooie zakelijke carrière. Na een periode van lange dagen werken gaan jullie bijkomen van de drukte tijdens een vakantie in een ver oord. Jullie plannen regelmatig een stedentripje naar een bruisende stad en ook een weekje wintersporten staat in de agenda. Het leven lacht jullie tegemoet. De relatie wordt serieuzer en serieuzer. De tijd verstrijkt en opeens zijn daar uit het niets die rammelende eierstokken. Opeens… het valt jullie op dat er in jullie omgeving steeds vaker baby’s worden geboren.

Na een paar gesprekken besluiten jullie dat het ook voor jullie het moment is aangebroken. Jullie willen proberen een kindje te krijgen. De anticonceptie gaat de prullenbak in en na een bepaalde periode zijn jullie zwanger. Een gekoesterde droom komt uit. Dit gevoel is overweldigend en het voelt als een bezegeling van jullie liefde.

De zwangerschap verloopt alleen vanaf het begin af aan niet echt lekker. De bloeddruk is al snel te hoog en er zijn bij de aanstaande ouders zorgen. Na een week of 30 gaat het mis. Gruwelijk mis. De verloskundige kan het hartje van jullie baby niet vinden. Met grote spoed worden jullie naar het ziekenhuis verwezen en daar wordt bevestigd wat de verloskundige al vreesde. Het kindje is overleden. Vanaf dat moment bevindt jullie leven zich in een rollercoaster van emoties. Ongeloof, onmacht, verdriet, pijn, boosheid en onbegrip volgen elkaar in rap tempo op. De directe omgeving is in shock. Mensen reageren verbijsterd en zijn lamgeslagen en verdrietig. Jullie leven staat op zijn kop. Een gekoesterde droom valt letterlijk in duigen en jullie vragen je af… hoe nu verder?

De maanden verstrijken en jullie pakken het leven weer op. Tijdens een fijne wandeling in het bos maakt een ‘goede’ vriend/vriendin een opmerking die jullie diep raakt: Kun je lekker blijven doen wat je wilt…

Jullie merken dat dit echt een opmerking is die kant nog wal raakt. Hij irriteert jullie tot op het bot. Hoezo kunnen wij blijven doen wat wij willen? Wij willen samen een gezin en willen ons ‘oude’ leven niet meer terug. Jullie merken dat deze opmerking boos maakt. Hoe haalt deze persoon het in zijn hoofd om dit zomaar plompverloren te zeggen. Hoe weinig inlevend.

Dit voorbeeld is een voorbeeld dat regelmatig gezegd wordt tegen stellen die dit meemaken. De opmerking en nuance kunnen iets anders zijn. De strekking is hetzelfde. Dit soort opmerkingen doen pijn en raken je.


Mar 21, 202305:01
#35 Nieuw: De Stilgeboren Baby Community is live!!

#35 Nieuw: De Stilgeboren Baby Community is live!!

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte en babyverlies. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering wil ik je op de hoogte brengen van een nieuw onderdeel om mijn missie te ondersteunen:

𝗗𝗲 𝗦𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆 𝗶𝘀 𝗹𝗶𝘃𝗲!!!

Vrienden vanuit mijn omgeving hadden al vaker gezegd en aangedrongen: start toch een community om samen met ouders van Stilgeboren Baby's contact te leggen. Het was een paar maanden geleden nog niet het moment. NU wel. Ik merk dat er behoefte is om een omgeving te hebben waar lotgenoten elkaar treffen. Waar in een veilige omgeving lotgenoten contact met elkaar kunnen leggen om te praten over hetgeen zij hebben meegemaakt.

Vanaf 11 februari, één dag voor mijn verjaardag, is de Stilgeboren Baby Community live gegaan. Met dank aan de liefdevolle schop onder de kont van M
aartje Blijleven en Miranda Ouwehand 🍀.

Doe het Desirée, ga een community starten voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ik heb mijn schroom opzij gezet en heb de afgelopen weken de community gebouwd op Facebook.

Een besloten omgeving waar gelijkgestemden van harte welkom zijn. Allemaal hebben we een gemeenschappelijke deler: we zijn ouder van een stilgeboren baby. In de Stilgeboren Baby Community komen we regelmatig bijeen en worden onze ervaringen gedeeld met als doel te blijven praten over onze kindjes die niet hier zijn, maar die wel een essentieel onderdeel van ons leven zijn en altijd een belangrijk onderdeel zullen blijven.

Ken jij iemand die een stilgeboren baby heeft die erkenning, herkenning nodig heeft, attendeer hem of haar dan op deze community.

Je bent van harte welkom!

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en babyverlies en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 17, 202302:46
#34 Je hebt toch een leuk leven zo...

#34 Je hebt toch een leuk leven zo...

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Je hebt toch een leuk leven zo...

Het leven als verliefd stel is heel leuk. Jullie gaan lekker uiteten, samen op vakantie, doen dingen waar je in je dromen alleen van droomt. Hij is haar prins op het witte paard en zij is zijn droomvrouw. Het voelt dat de wereld aan je voeten ligt. Geen berg is te hoog. Het is genieten, genieten en nog eens genieten. Het samenzijn is echt heerlijk en jullie genieten volle teugen.

Het enige wat in jullie leven nog ontbreekt is een kindje. Een kindje van jullie samen dat is een diep gekoesterde wens. Samen een gezin starten. Na een bepaalde periode besluiten jullie: we nemen een kind.

Hoezo… nemen een kind? Als het jullie gegeven is dan worden jullie vader en moeder. Maar… een kind nemen dat doen jullie niet. Jullie mogen echt blij zijn als het jullie gegeven is dat jullie ouders worden van een gezond kind. Een zwangerschap is nu eenmaal niet ‘iets’ wat op bestelling gedaan wordt. Daarom is een opmerking: “we nemen een kind” een opmerking die eigenlijk nergens op slaat.

Er breken spannende tijden aan voor jullie als stel. Het verlangen is groot om zwanger te worden. Opeens geeft de zwangerschapstest het streepje aan dat jullie graag willen zien. Daar is de bevestiging dat jullie in verwachting zijn. De blijdschap is groot. Een droom komt uit. Jullie gaan ouders worden.

De zwangerschap verloopt voorspoedig. Aan jullie directe omgeving laten jullie weten dat jullie de aanstaande ouders van een kindje dat zeer gewenst is. Alles lijkt goed te gaan totdat… Opeens is de roze wolk veranderd in een gitzwarte wolk want de zwangerschap is opeens geen onbezorgde zwangerschap meer. Het kindje dat in de buik zit blijkt te zijn overleden. Gevoelens van ongeloof, onmacht en verdriet voeren de boventoon.

Na het afscheid van jullie kindje voelen jullie dat er na verloop van tijd meer ruimte komt om tijd met vrienden door te brengen. Jullie spreken af met familie en vrienden omdat jullie je verhaal willen doen. Hetgeen jullie is overkomen vreet energie en het verdriet is immens. Er is behoefte aan warmte, liefde en een luisterend oor.

Tijdens het drinken van een borrel zegt een van de vrienden: “Je hebt toch een leuk leven zo…”. Deze opmerking valt totaal verkeerd bij jullie. Hoe haalt deze persoon het in zijn/haar hoofd.

Hoezo hebben wij een leuk leven!!! Niets is minder waar. Wij wilden dit kindje zo ontzettend graag. Dit kindje is ons ontnomen. De reden van overlijden zal wellicht voor altijd een vraagteken blijven. Jullie zijn verbijsterd over deze opmerking.


Mar 14, 202304:44
#33 Zie het positief, jij hoeft er die nachten niet uit, zo slopend...

#33 Zie het positief, jij hoeft er die nachten niet uit, zo slopend...

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Zie het positief, jij hoeft er die nachten niet uit, zo slopend…

Stellen die pas een baby hebben gekregen lopen wel eens te mopperen dat ze ’s nachts hun bed uit moeten. Hun pasgeborene moet gevoed worden en de luier verschoond. Als het even tegenzit duurt het tijden voordat het ‘noodzakelijke’ boertje door de baby is gedaan. Het zal je maar gebeuren…

Gebroken nachten omdat je net vader of moeder bent geworden. Week in week uit elke nacht hetzelfde ritueel. ’s Ochtends sta je doodvermoeid op – na de zoveelste – gebroken nacht. Je vraagt je af hoelang je dit gaat volhouden. Dit is pittiger dan je verwacht had.

Veel ouders herkennen zich hier vast wel in. Ze hebben dit aan den levende lijve ondervonden. Eén van de dingen van het ouderschap waar ze niet met plezier op terugkijken. Herkenbaar toch?

Omdat jouw eigen ervaring - in dit voorbeeld - verre van aangenaam is, denk je er goed aan te doen om iemand in jouw omgeving - die recent zijn of haar zwangerschap is verloren - een hart onder de riem te steken door te zeggen: “Zie het positief, jij hoeft er die nachten niet uit, het is echt slopend”.

Draai de gedachte om. Denk je nu werkelijk dat degene die zijn of haar kindje door een stilgeboorte of miskraam is verloren dit nachtelijke opstaan erg zou vinden? Die heeft er alles voor over om elke nacht zijn of haar bed uit te gaan om de baby te voeden. De luier wordt met liefde verschoond. Wachten op het boertje. Geen probleem, ook als het gevoelsmatig uren duurt. Het is goed voor de baby, dus zorgen we dat gedaan moet worden wat noodzakelijk is.

Vanuit het perspectief van de ouder die een stilgeboren baby of miskraam heeft gehad is het wellicht een fluitje van een cent om elke nacht het bed uit te gaan.

Met dit voorbeeld wil ik laten inzien dat ieders vertrekpunt in deze essentieel is. Waar de ouder die graag had gezien dat zijn baby levend op de wereld was gekomen, elke nacht met liefde op zou staan, heeft de ouder die daadwerkelijk gebroken nachten heeft hier een heel andere mening hierover.

Denk na hoe je dingen zegt. Zeker als je gesprekspartner een ouder is die recent zijn zwangerschap is verloren. Dit soort opmerkingen kunnen uitermate pijnlijk en kwetsend zijn. Dit wil je jouw vriend, vriendin, zus, broer enzovoort toch niet aandoen? Wil jij als ‘gelukkig’ persoon - die ouder is geworden van een levend kind -weten waar jouw vriend of vriendin doorheen gaat omdat de zwangerschap bij hen met een stilgeboorte is afgelopen? Lees of luister dan mijn boek: Stilgeboren. Dit boek gaat je echt inzicht geven. Je laat het wel een volgende keer een zin te zeggen als: “Zie het positief, jij hoeft er die nachten niet uit, zo slopend…”.

Het boek Stilgeboren is te bestellen op www.stilgeborenbaby.nl. Het is ook als luisterboek verkrijgbaar.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 10, 202306:20
#32 De natuur doet zijn werk

#32 De natuur doet zijn werk

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

De natuur doet zijn werk

Een hele mooie zin. Eigenlijk is hier geen speld tussen te krijgen. De natuur bepaalt wanneer het tijd is dat de voorjaarsbollen opkomen en gaan bloeien, wanneer de blaadjes aan de bomen komen, wanneer de bomen hun blad gaan verliezen. Ook wat betreft het weer doet de natuur haar werk. Dan hebben we koud weer met sneeuw of ijzel, een tijd later is het zonnig, warm en hebben we een hittegolf en dan weer stormt het. Het is maar goed ook dat de natuur dit voor ons bepaald. Stel dat we de natuur zouden kunnen regelen… Dat kan niet want: de een wil winterweer en de ander juist zomerweer. Tja…

Alleen als deze opmerking gemaakt wordt als het gaat om een miskraam, stilgeboren baby of het overlijden van een kind, dan is dit wel een wrange uitspraak. Als ouder - die dit overkomt - kun je echt niets met deze opmerking. Want hoe wordt dit dan bedoeld? Er is vaak – helaas - geen duidelijke reden waarom een vrouw een miskraam krijgt of dat een baby stilgeboren wordt. Kun je dan wel zeggen: De natuur doet zijn werk? Dat is een bikkelharde uitspraak. Hierbij geef je de ontvanger het gevoel dat de natuur gewoon ‘even’ bepaald wat jou overkomt. Misschien is het wel waar dat de natuur bepaalt hoe het leven gaat, maar wat denk je met deze opmerking te bereiken?

In het kader van mijn missie om meer bewustwording rondom stilgeboorte te creëren vind ik dit één van de meest verschrikkelijkste dooddoeners. Als ik lotgenoten – die ik ondersteun – hoor zeggen dat iemand in hun omgeving deze ‘prachtige volzin’ heeft gezegd, dan zeggen we vaak in koor tegen elkaar: maar hoe dan?

Wil je iemand in jouw omgeving écht helpen om weer in zijn of haar kracht te komen na het verlies van een zwangerschap? Download dan eens mijn kosteloze e-boek: Doen én niet doen. Het geeft je inzicht wat je wel en vooral beter NIET kunt zeggen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 06, 202304:12
#002 Gedachten vol schaamte

#002 Gedachten vol schaamte

Een gesprek tussen twee vriendinnen waarbij de één het 'boete kleed' aan trekt en vertelt over de gedachten die ze had toen wij eerder in gesprek waren over mijn stilgeboren jongens.  Heftige gedachten die voor velen herkenbaar zullen zijn.

Zelf is ze moeder van drie levende opgroeiende kinderen. Een openhartig gesprek waarin vermoedelijk veel herkenning zit voor ouders die zelf een stilgeboren kind hebben en aan de andere kant een persoon die in de nabije omgeving staat. In dit gesprek komt heel duidelijk naar voren hoe iedereen vanuit zijn eigen gedachtes reageert.  

Mar 03, 202327:32
#31 Het is nu al zo lang geleden

#31 Het is nu al zo lang geleden

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Het is nu al zo lang geleden

Mensen zeggen dit wel eens tegen mij. Dat klopt inderdaad. Het overlijden van Tom en Tim is al geruime tijd geleden. Ze werden mijn stilgeboren zoontjes in 2006 en 2007. Soms voelt het nog als de dag van gisteren. Het verlies en gemis gaat echt niet weg. Als ouder -die een miskraam of stilgeboorte is overkomen - vraag je je wel eens af of je dat ook wel zou willen.

Het verlies van een zwangerschap door een miskraam of stilgeboorte is een pijnlijke en heftige gebeurtenis. Dit laat een onuitwisbare indruk achter bij de ouders die dit overkomt.

Van heel blij en onbevangen zwanger voel je je door het verlies intens verdrietig en ben je opeens helemaal de weg kwijt. Jouw zo gewenste baby is er niet meer.

Een opmerking het is nu al zo lang geleden. Wat wil die persoon daar eigenlijk mee zeggen? Dat je niet moet zeuren als je nog verdriet hebt? Dat je moet stoppen met erover praten? Dat je jouw verloren zwangerschap maar gewoon moet vergeten? Dat je je niet moet aanstellen? Dat het ‘gezeur daarover’ nu maar eens over moet zijn en dat je gewoon je mond erover moet houden?

Er zit misschien ook wel een oordeel in deze opmerking. Want wie kan nu bepalen hoe je hier tegenaan kijken en in het leven staat na een ingrijpende gebeurtenis als het verliezen van je kind? Je hebt toch zeker geen enkel idee als je iets dergelijks NIET zelf hebt meegemaakt. Je kunt je er toch geen enkele voorstelling van maken? Daarom zijn dit soort opmerkingen gewoon echt onhandig en pijnlijk.

Mijn boodschap naar iedereen die oprecht meeleeft met zijn vriendin, zus, tante, dochter, collega en ook de mannelijke variant hierop. Denk na voordat je iets zegt. Lezers van mijn boek zijn ook mensen die al 70 of nog ouder zijn. Zij lezen mijn boek omdat ze graag erkenning, herkenning willen ondanks dat hun verlies in sommige gevallen al ruim 50 jaar geleden is. Zij missen hun kindje nog altijd en het verlies voelt voor hen soms nog als de dag van gisteren. Zij willen de gedachte en herinnering aan hun kindje in leven houden omdat ze na al die jaren nog van dit kindje houden, ook al heeft het niet geleefd.

Wil je begrijpen hoe een proces gaat als je een miskraam hebt gehad of stilgeboren kindje hebt? Lees dan mijn boek. Daar staat zonder zelfbeklag en emotioneel gedoe in beschreven waar je doorheen gaat als je dit overkomt. Houd je niet van lezen? Afgelopen zomer heb ik mijn boek -onder begeleiding van een professional die jarenlang het radio 3FM nieuws heeft gelezen – ingesproken omdat niet iedereen kan of wil lezen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Mar 03, 202306:51
#30 Het is gewoon irritant!

#30 Het is gewoon irritant!

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Het is gewoon irritant

Dit is een vaak gehoorde zin van ouders - die ik een steun in de rug geef om weer in hun kracht te komen - na het overlijden van hun baby door een stilgeboorte of miskraam.

Het onderwerp stilgeboorte – en ook miskraam – is nog altijd een onderwerp waar menigeen het liefste met een boog omheen loopt. Mensen gaan het uit de weg om er over te praten omdat dit blijkbaar heel nabij komt. We hebben het hier over een potentieel leven dat gestopt is en dat is pijnlijk en erg verdrietig.

Kinderen horen nu eenmaal niet te overlijden. Of het nu om een miskraam, een stilgeboorte gaat of om een kind dat wel geleefd heeft en overlijdt om wat voor reden dan ook. Dit is een onderwerp waar mensen het liever niet over hebben. Ze vinden het lastig om hier over te praten - wat overigens heel begrijpelijk is - want het is verschrikkelijk als je dit overkomt.

Alleen… hoe zou het zijn als dit bij JOU gebeurt? Stel je verliest één van je kinderen of je bent zwanger en de zwangerschap moet worden beëindigd omdat je baby is overleden. Hoe zou jij het vinden als iedereen met zijn leven doorgaat alsof er niets is gebeurd. Mensen vragen niet hoe het met jou gaat, informeren niet of je je leven weer kunt oppakken na het afscheid van je baby of kind. Ze negeren domweg dat jou dit is overkomen.

Zou jij je prettig voelen als er geen belangstelling is? Ik vermoed dat je dat heel ergerlijk zult vinden. Je zul je alleen en eenzaam voelen. Want je ervaart dat er maar weinig mensen zijn die jou een luisterend oor bieden. Je blijft in rondjes draaien met je verdriet en stuit vaak op onbegrip in je omgeving.

Daarom is het gewoon stuitend dat er vaak zo weinig begrip en aandacht is voor dit thema. Terwijl… de realiteit echt minder ingewikkeld is. Lotgenoten willen gewoon graag een luisterend oor en begrip. Is dat nu echt zo moeilijk om dat te doen?

Mijn missie is om dit thema bespreekbaar te maken en ervoor te zorgen dat praten over deze lastige onderwerpen normaal worden. Heb je geen idee hoe je iemand kan helpen die dit is overkomen? Download dan het e-book Doen én niet doen op mijn website.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 28, 202306:52
#29 Wanneer gaat de zon weer écht schijnen?

#29 Wanneer gaat de zon weer écht schijnen?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Wanneer gaat de zon weer écht schijnen?

Als jouw zwangerschap eindigt in een miskraam of stilgeboorte dan komt er heel veel op je af. Gevoelens van verdriet en onmacht overheersen je leven. Het leven interesseert je gewoon ‘even’ niet zoveel. Want je had je zo ontzettend op dit kindje verheugd. Dat blije onbevangen gevoel is weg. Vaak met één vingerknip zijn - door de miskraam of stilgeboorte - alle dromen over het aanstaande gezinnetje verdwenen. Zomaar weg én vaak ook zonder enige verklaarbare reden.

Het is zo logisch - en ook begrijpelijk - dat het leven dan gewoon niet fijn en leuk is. De zon schijnt wel, maar je voelt de warmte niet. Gevoelsmatig regent het gewoon, ook al schijnt de zon wel letterlijk. Tranen van verdriet, onmacht en schuldgevoel overvallen je en er zullen nog wel meer emoties zijn die je te pas en te onpas overmannen. Je vraagt je af hoelang deze ellende gaat duren. Dit verlies en verdriet is zo ongrijpbaar. Het willen weten en verklaren waarom jou dit is overkomen maakt dat je je onrustig en verdrietig gaat voelen. Helaas krijgen we vaak niet de gewenste antwoorden waarom een miskraam of een stilgeboorte ons overkomt.

Heb je behoefte om met een lotgenoot in gesprek te komen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Als moeder van twee stilgeboren jongens, Tom en Tim, spreek ik regelmatig moeders en ook vaders die te maken hebben gehad met een stilgeboorte of miskraam. In een gesprek tussen lotgenoten wordt over emoties besproken en begrijpen we elkaar met vaak een half woord omdat we ‘dezelfde taal’ spreken.

Of ken je iemand in jouw omgeving die de warmte van de zon nog altijd niet ervaart na het verliezen van een zwangerschap? Attendeer hem of haar dan eens op een gesprek met een lotgenoot. Lotgenoten hebben veel inlevingsvermogen omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt. Door in gesprek te gaan krijgen ze de erkenning, herkenning waar deze mensen vaak behoefte aan hebben. Want ook bij een miskraam en stilgeboorte ben je immers toch vader of moeder geworden.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 25, 202303:21
#28 Opa's en oma's hebben dubbel verdriet

#28 Opa's en oma's hebben dubbel verdriet

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Opa’s en oma’s hebben dubbel verdriet

Aanstaande ouders die met een miskraam of een stilgeboren baby te maken hebben gekregen, hebben vaak veel verdriet en moeten leren leven met het gemis van het kindje dat vaak zeer gewenst is.

Het verlies veroorzaakt vaak het gevoel van een rollercoaster vol emoties. Dikwijls heb je geen idee hoe je ooit weer echt gelukkig kunt worden.

Aanstaande ouders zijn vaak geëmotioneerd door hun verlies en verdriet – wat heel logisch en begrijpelijk is – omdat het zo’n impact heeft op hun leven. Dromen vallen in duigen en lang gekoesterde verlangens en wensen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Weg zijn alle gedachten van papa en mamma worden en een gezin stichten.

Ik heb zelf meegemaakt dat aanstaande opa’s en oma’s door de stilgeboorte van mijn twee stilgeboren jongens, Tom en Tim, door een zeer verdrietige periode gingen. Ook zij verheugden zich op hun aanstaande kleinzonen en waren blij en gelukkig met de gedachte dat ze opa of oma gingen worden.

Door een miskraam of een stilgeboren baby bij hun zoon of dochter vallen dromen van iedere opa of oma ook in duigen en verdwijnen in luttele seconden ook bij hen de gedachte dat zij grootouders worden. Opeens zijn ze niet meer de aanstaande opa of oma. Daar zijn ze dan vaak heel verdrietig over. Ze willen hun kinderen dan niet ‘lastig’ vallen met hun verdriet.

Wat het voor de aanstaande opa’s en oma’s extra lastig maakt, is het zien van de pijn en het verdriet bij hun zoon of dochter. Ze hebben die pijn én de andere pijn van het moeten missen van hun aanstaande kleinkind. Daarom ben ik van mening dat opa’s en oma’s die een aanstaand kleinkind verliezen - door een stilgeboorte of miskraam - dubbel verdriet hebben.

Uit de gesprekken met lotgenoten komt regelmatig naar voren dat dit waar is en zo ervaren wordt door hen en dat hier echt meer aandacht voor mag komen.

Om begrip te krijgen vanuit van opa’s en oma’s voor hun kinderen is het wellicht een goed idee om mijn boek te gaan lezen of luisteren. Dan begrijpen opa’s en oma’s beter waar hun kinderen doorheen gaan als hen dit overkomt. Want… als er begrip is, is er ruimte voor een gesprek en kan er gerouwd worden. Dat is nu precies wat de bedoeling is. Begrip voor elkaar krijgen wat het verlies voor elk individu betekent en hoe je hier op een fijne liefdevolle manier samen doorheen kan komen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 23, 202306:06
#001 Een hartverwarmend gesprek met een 7 en 11 jarige over stilgeboorte

#001 Een hartverwarmend gesprek met een 7 en 11 jarige over stilgeboorte

In deze podcast vertel ik jou hoe mooi onbevangen een gesprek met kinderen kan zijn over het onderwerp stilgeboorte. Het gesprek heeft mij diep geraakt op een hele mooie manier. Luisteren zou ik zeggen. Het is een mooie eye-opener.

Feb 21, 202314:26
#27 Ik kan bij niemand mijn verhaal kwijt

#27 Ik kan bij niemand mijn verhaal kwijt

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Ik kan bij niémand mijn verhaal kwijt

Het voelt heel alleen en eenzaam als mensen in je omgeving niet lijken te begrijpen hoe moeilijk het is om het overlijden van een baby te verwerken.

Je wilt graag je verhaal kwijt maar iedereen gaat gewoon weer verder met zijn of haar leven. Het kan helpen om met hen te praten over hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Ik heb geleerd duidelijk aan te geven wat mijn behoeften waren toen mijn twee stilgeboren zoontjes Tom en Tim overleden.

Het kan een idee zijn – als jij je niet gehoord voelt - om familie en vrienden te vragen je te steunen door naar je te luisteren wanneer je over je emoties wilt praten of door je te ondersteunen door praktische dingen te doen, zoals boodschappen doen of koken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het goed is om hulp te vragen als je het moeilijk hebt. Daarom heb ik mijn boek geschreven om jou juist handvatten te geven. Lotgenoten die mijn boek Stilgeboren lezen of luisteren, halen daar erkenning en herkenning uit waardoor ze hun leven weer kunnen oppakken.

Het verlies van een baby kan leiden tot intense emoties en het kan moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Het is vervelend als je het gevoel hebt dat niemand jou begrijpt wat je doormaakt of als je het gevoel hebt dat je alleen bent met jouw verdriet.

Het is moeilijk om na een verlies van je baby weer terug te keren naar het "normale" leven. Voor verdriet en rouw zijn geen tijdlijnen.

Het is logisch dat je tijd nodig hebt om te rouwen en te verwerken wat er in je leven is gebeurd. Na al die jaren sta ik nog altijd stil bij het verlies van Tom en Tim op de Tom- en Timdagen. Het voelt goed dat te doen, om dat extra te ervaren hoe gewenst ze waren en dat ik hen nog altijd mis. Ook ben ik echt benieuwd hoe ze zouden zijn geweest als opgroeiende jongens. Wat hun karakters zijn, hoe ze eruit zouden zien. Dat blijft een van de grootste pijnlijke dingen waar je geen antwoord op krijgt. Dan is het fijn dat je omgeving er voor je is.

Wil jij weten wat je kunt doen voor iemand in jouw omgeving die dit is overkomen? Download dan kosteloos het e-book Doen én niet doen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 21, 202306:06
#26 Rauw op je dak

#26 Rauw op je dak

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Rauw op je dak

Je bent zwanger en verheugt je op je kindje. Je bent alles aan het voorbereiden. Kinderkamer, kleertjes, luiers, flesjes, speelgoed. De omgeving leeft met je mee. En dan…… word je zoals ik opeens ziek. Je krijgt te horen dat je het HELLP-syndroom hebt. Ja, HELLP is goed geschreven in dit geval.

Je wereld staat op z’n kop. Je denkt… ben ik hoofdrolspeler in de ergste nachtmerrie die je je kunt voorstellen?

Dan is daar de harde waarheid
Ik werd met spoed overgebracht van een streekziekenhuis naar een academisch ziekenhuis. Daar wordt het dan helaas bevestigd: de kans dat je kindje komt te overlijden is groot omdat de zwangerschap nog te kort onderweg is.
De harde waarheid. Een stroom met tranen. Eigenlijk moet ik me rustig houden. Met HELLP moet je zo min mogelijk prikkels hebben. Maar je bent ook mens hé? "Waarom, waarom?", vraag ik me af.

Artsen proberen alles te doen om jouw leven te redden. Zware medicijnen worden via infusen toegediend. De baby overlijdt en dan krijg je te horen dat je moet gaan bevallen. Via het geboortekanaal omdat je zo min mogelijk bloed mag verliezen. Ik had geen idee wat me te wachten stond, en 'waarvoor?' dacht ik.

Het was mijn eerste zwangerschap en de kloteziekte overviel me toen ik op vakantie was. Ik werd uit het niets doodziek. De controles waren goed, en je denkt ook altijd: dit gebeurt je niet. Medici weten zo veel, aan dit scenario denk je niet.

Rouwkaarten
In de dagen dat ik aan het herstellen ben om naar huis te mogen staat mijn wereld stil. Aan de andere kant weet je dat je ook door moet. Je weet dat je dingen moet gaan regelen. In plaats van geboortekaartjes moeten we nadenken over rouwkaarten. Dat is niet te doen, je moet muziek hebben, bloemen, een mandje. Terwijl de babykamer al besteld is en je droomt over het smeren van beschuit met muisjes. 

Dit is helaas nog vaak de realiteit bij veel stellen die een kindje verwachten. Opeens uit het niets veranderd de situatie en ben je van blij en onbezorgd zwanger intens verdrietig en ben je aan het rouwen.

Dat komt echt heel erg rauw op je dak vallen.

Daarom vraag ik aandacht voor dit onderwerp. Nog altijd overkomt dit veel stellen. Om lotgenoten herkenning te geven heb ik een boek geschreven. De reacties van de lezers van mijn boek komen veel overeen. Ze herkennen zich in mijn verhaal en zijn dankbaar dat ik aandacht aan dit onderwerp besteed. 

Mensen willen graag hun verhaal doen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 18, 202303:53
#25 Mijn leven is niet mislukt

#25 Mijn leven is niet mislukt

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Mijn leven is niet mislukt

Het overlijden van Tom en Tim voelt nog altijd alsof er iets niet is afgemaakt. We hebben nooit dingen kunnen bespreken. Wat zou het fijn zijn als ik één keer met hen zou kunnen knuffelen of kunnen praten. 

Na het overlijden van Tom en Tim leeft iedereen door zoals ze voor het overlijden van Tom en Tim ook deden. En gelijk hebben ze. Het leven gaat ook door. Alleen voor mij was alles veranderd; mijn hele wereld was ingestort.

Nu jaren later zie ik mezelf kijkend naar die regenton waar ik het destijds over had. Ik voelde dat ik een regenton zat waar de deksel stevig op was vastgedraaid. Waar ik gevoelsmatig inzat. Weken gingen voorbij zonder dat er iets gebeurde. Totdat op een dag ik opeens een klein gaatje zag ontstaan in de regenton. Een straaltje zonlicht. Met de dagen die verstreken werden dat er elke keer meer. Toen ik voelde dat ik de deksel los kon maken keek ik naar de mooie warme krachtige zon. Alleen was hij niet zo geel als anders. Hij had een zwarte rand om hem heen. En.... ook die is weg. Al een lange tijd gelukkig. 

Ik wil meer leven dan ooit. Echt leven en niet meer overleven. Ik wil het leven van Tom en Tim leven, maar ook vooral mijn eigen leven leven en de authentieke Desirée zijn. Ik kan hun niet zien opgroeien, dat blijft pijn doen. Alleen wil ik niet die moeder zijn die een zuurpruim is of die op haar leeftijd al achter de geraniums zit. Ik kan hen alleen een plezier doen door ons leven te leiden. Die krachtige drie-eenheid te zijn. Daar zouden Tom en Tim heel gelukkig van worden.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 16, 202304:42
#24 Elke keer de bevestiging dat je levenslang hebt

#24 Elke keer de bevestiging dat je levenslang hebt

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Elke keer de bevestiging dat je levenslang hebt.

Als moeder van de twee stilgeboren jongens Tom en Tim heb ik levenslang. Elke fase en stap van mijn kindjes moet ik missen. Dat doet pijn, want ik had het zo graag anders gezien.

Het is zo tof dat de dochter van vrienden vroeg of ik wilde helpen bij haar 21 diner. Omdat ze weet dat ik erg van koken houd. Wat zij zich niet realiseerde was dat ik dit ook om een andere reden heel tof vond. Het voelde of ik dit ook een beetje voor Tom en Tim deed. Je weet dat je dit nooit voor je eigen kinderen kunt doen als je twee stilgeboren kinderen hebt. De dankbaarheid is groot om deel te mogen zijn van deze leuke avond. Het was een magische avond met mooie speeches, gezelligheid én heerlijk eten.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 14, 202303:01
#23 Tom en Tim

#23 Tom en Tim

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Tom en Tim

Hoe vaak ik deze namen van mijn twee stilgeboren kindjes heb uitgesproken? Ik weet het niet, maar vaak is het wel. Door het uitspreken van hun namen blijft de gedachte en herinnering aan hen levend. Als dit niet meer zou gebeuren dan zijn ze voor mijn gevoel twee keer overleden en zijn ze echt weg. Nu blijft de herinnering aan hen er en zijn ze toch nog een beetje bij mij. Vindt ervan wat je wilt, lotgenoten zullen beamen dat het fijn is. Mensen praten toch ook nog jaren over overleden vaders, moeders en opa’s en oma’s? Daar zijn herinneringen die dit ‘gemakkelijker’ in stand houden. Bij een stilgeboren baby zijn er geen herinneringen. Gevoelsmatig is het echt fijn als je omgeving de naam van je stilgeboren kindje blijft noemen. Ik ben dankbaar dat mijn omgeving het nog heel regelmatig over Tom en Tim heeft. En met mijn boek Stilgeboren zal de gedachte en herinnering aan hen er altijd blijven. 

Spreek jij ook vaak de naam uit van jouw kindje? Ik zou het fijn vinden als je dat met me wilt delen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 12, 202302:13
#22 Rouw versus Rauw

#22 Rouw versus Rauw

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Rouw versus Rauw

Een bericht van de verloskundige of gynaecoloog dat je zwangerschap gaat eindigen komt rauw op je dak vallen. De oorzaken zijn legio. Helaas gebeurt het nog heel vaak dat een zwangerschap eindigt door een stilgeboorte. Dan reken ik miskramen niet mee. Dat is ook een heftige gebeurtenis waar stellen die dit overkomt behoorlijk uit balans van kunnen raken. 

Want ook bij een miskraam verlies je iets wat zeer gewenst was. Van een bericht dat rauw op je dak komt vallen ga je over in de rouw. Eén letter verschil, maar toch vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden in dit soort situaties. 

De woorden rauw en rouw met au en ou.
De ene betekenis is kortdurend, want na de opmerking van de boodschapper voelt zijn opmerking rauw. Het andere woord rouw duurt vaak veel langer, soms jaren. Bijzonder hoe een woord met één letter verschil zo’n andere betekenis en invloed heeft. Om ouders ondersteuning en erkenning, herkenning te geven heb ik het boek Stilgeboren geschreven. Want hoe rauw en rouw jouw situatie ook is, er is altijd een weg naar een leven waar deze twee woorden op de achtergrond komen. In mijn situatie is er lange tijd sprake geweest van rouw, met ou, maar de laatste jaren kan ik echt vol overtuiging zeggen dat ik weer écht gelukkig ben. Dat gun ik iedereen die dit meemaakt. 

Heb jij ook je kindje verloren? Of ken je iemand die een kindje heeft verloren en zou je haar of hem graag beter begrijpen? Dan kan mijn boek: Stilgeboren je zeker helpen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 10, 202302:47
#21 Een dode baby

#21 Een dode baby

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:
Een dode baby

Een stilgeboren baby versus een doodgeboren baby. Het klinkt zoveel warmer: stilgeboren. Stilgeboren is een vertaling uit het Engelse stillborn. 

Toen ik dit woord een aantal jaren geleden hoorde voelde ik gelijk connectie met dit woord. Natuurlijk weet je wel dat je kindje dood is, maar moet je het nu ook zo noemen? Het doet al zoveel pijn. Te zeggen dat je kindje dood is voelt zo hard. Dubbelhard omdat de realiteit al hard genoeg is. Want het overlijden van je kindje is een drama of noem het hoe je het wilt. Je leven staat hierdoor op z’n kop.  

Zachter vind ik het klinken. Stilgeboren klinkt zachter, warmer en liefdevoller. Sinds een paar jaar zeg ik alleen nog maar stilgeboren. De stilgeboren Tom en Tim. Het voelt echt liefdevoller en warmer in mijn optiek. Fijner ook. 

Mijn boek heb ik Stilgeboren genoemd. Na de uitleg van hierboven snap je vast wel dat de keuze voor de titel van mijn boek zo gemaakt was. Het boek dat ik uit liefde voor Tom en Tim heb geschreven. 

Naast mijn boek heb ik ook een luisterboek. De zomer van 2022 heb ik mijn boek ingesproken. Voor al die ouders die dit drama meemaken, maar niet kunnen lezen. Hoe krijgen die dan de broodnodige herkenning en erkenning dacht ik. Daarom dus een luisterboek. Met mijn luisterboek hoop ik veel mensen te bereiken die net als ik een stilgeboren kindje hebben.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 08, 202302:35
#20 Goede tijden, Slechte tijden

#20 Goede tijden, Slechte tijden

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Goede tijden, Slechte tijden

De start van het nieuwe seizoen van Goede tijden, Slechte tijden in augustus 2022 was voor velen een aflevering die goed binnenkwam. De een vond het niet kunnen dat het er in een aflevering een stilgeboren baby in het script was opgenomen, de ander vond het te confronterend. Er was ook een groep kijkers die er niet naar wilde kijken toen het werd uitgezonden.

Als we allemaal blijven wegkijken van het onderwerp stilgeboorte, een verdrietige gebeurtenis dat aan de orde van de dag is, dan blijven mensen die dit is overkomen alleen met hun verdriet, gevoelens en gedachten achter. Dit komt meer én vaker voor dan je op het eerste ogenblik zou denken. Let maar eens op wat er in je omgeving gebeurt.

Als samenleving moeten we dit toch niet willen? De wereld is nu eenmaal niet maakbaar. Heel veel dingen gaan gelukkig wel goed. Het is dan ook gemakkelijker om over blije en vrolijke onderwerpen te praten en posten op sociale media. 

Een stilgeboorte is nu eenmaal iets wat voorkomt. Helaas nog altijd vaker dan we denken. We kunnen daar toch niet onze ogen voor sluiten? Je wilt toch dat je familielid, vriend of vriendin of collega zijn verhaal kan doen? Dat je er écht voor hem of haar kunt zijn. Je wilt hen toch dát bieden wat deze mensen nodig hebben?

Biedt ze een luisterend oor aan en vraag wat je voor hen kunt doen. Waar hebben ze behoefte aan, stel open vragen in plaats van gesloten. Houdt het niet bij loze woorden, maar kom daadwerkelijk in actie. Lees was je kunt doen in mijn download Doen én niet doen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 05, 202302:46
#19 Hoe help je een ouder die verdriet heeft?

#19 Hoe help je een ouder die verdriet heeft?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Hoe help je een ouder die verdriet heeft?

Het is belangrijk en noodzakelijk dat vrouwen die een stilgeboren baby hebben gebaard, of die een miskraam hebben gehad, goed worden begeleid en ondersteunt. 

Dit kan uiteraard met professionele hulp, maar de directe omgeving kan ook meer doen dan ze op het eerste ogenblik zouden denken.
Vaak vinden mensen niet de juiste woorden hoe ze kunnen helpen. 

Ze zeggen maar iets, maar weten zich vaak geen houding. Ze menen hier goed aan te doen. Wat ze niet weten, is dat goed bedoelde sociale antwoorden soms juist pijnlijk kunnen overkomen. 

Dat wil je toch niet? Je wilt je zus, tante, vriendin, collega toch echt iets waardevols vertellen? Lees of luister mijn boek om te beseffen waar je als ouder mee te maken krijgt. Het boek geeft je veel inzichten en helpt jou er echt te kunnen zijn voor jouw familielid, vriend, vriendin of collega.

Het rouwproces is vaak een eenzaam proces. Als je dit meemaakt heb je je omgeving echt hard nodig. Een klein gebaar, opmerking of luisterend oor; het kan je dag goedmaken en je kracht geven om je leven op te pakken.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 03, 202302:17
#18 Praten versus stilzwijgen

#18 Praten versus stilzwijgen

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Praten versus stilzwijgen

De laatste tijd word ik veelvuldig aangesproken en ontvang ik e-mails van mensen die mijn boek Stilgeboren hebben gelezen. Het is voor velen nog altijd lastig om over het verlies van hun zwangerschap door een stilgeboorte of miskraam, te praten.

Bovendien zijn het niet individuen, maar ook stellen onderling lopen hier tegenaan. Waar de een er graag over wil praten, zwijgt de ander er liever over. Ook dan is het belangrijk dat er een omgeving is die een luisterend oor biedt aan degene die zijn verhaal wil vertellen. 

Zelf vond ik het destijds heel erg fijn dat ik mijn verhaal aan mijn vriendinnen kon vertellen. Zij boden mij een luisterend oor, lieten me in het begin keer op keer huilend mijn verhaal vertellen. Als ik het moeilijk had, sloegen ze een troostende arm om me heen. Ik voelde me gehoord en kreeg de erkenning dat ik moeder ben van Tom en Tim.

Nu jaren later is het nog steeds fijn om het er af en toe over te hebben. De heftigste emoties zijn eraf. Het zijn nu meer korte gesprekjes over hoe Tom en Tim zouden zijn geweest. Ongemerkt vraag ik me als moeder toch af: Hoe zouden ze er nu hebben uitgezien? Hoe zouden hun karakters zijn? Ook praktische aspecten komen voorbij. Welke sporten zouden Tom en Tim beoefenen? Wel of geen voetbal of toch liever hockey?

Door af en toe over Tom en Tim te praten, blijven de herinneringen aan hen levendig en dat vind ik fijn. Ik ben ervan overtuigd dat velen met mij die dit is overkomen, dat ook prettig vinden. Degenen die hun verhaal wel willen en kúnnen doen. 

Weet je als buitenstaander niet wat je kunt zeggen of doen? Download dan kosteloos mijn e-book Doen én niet doen. Het geeft je inzicht hoe jij jouw vriendin/vriend of dochter/zoon kunt ondersteunen zodat zij/hij die erkenning krijgen die ze graag willen en ook nodig hebben.

Respecteer het ook als mensen er niet over willen én kunnen praten. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om en dat maakt het onderwerp rouw soms ook zo ingewikkeld en gecompliceerd.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Feb 01, 202303:15
#17 Ik voel me eenzaam met mijn verlies en verdriet

#17 Ik voel me eenzaam met mijn verlies en verdriet

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Ik voel me eenzaam met mijn verlies en verdriet

In een wereld waar iedereen het maar druk heeft, waar agenda’s uitpuilen, wordt de afstand groot tussen de mensen die lekker in het leven staan en diegenen die te maken hebben met intens verdriet als ze bijvoorbeeld een stilgeboorte of miskraam hebben meegemaakt. 

Als je in rouw bent, gaat veel ongemerkt aan je voorbij. Wat er allemaal in de wereld gebeurt interesseert je op dat moment eigenlijk niet. Er zijn andere dingen die je bezighouden. Moeders, ouders die hiermee te maken krijgen, leven vaak in een roes waarbij verdriet overheerst. De rollercoaster aan emoties is vaak overweldigend. Het leven kan zo doelloos voelen en soms ben je op zoek naar een uitweg om erover te praten. Een kindje dat zo gewenst was, is er plotseling niet meer. Het lijkt alsof je de hoofdrol speelt in de ergste horrorfilm.

Jouw omgeving heeft hun leven. Dat van jou staat stil. Je wilt je leven wel weer oppakken, maar de emoties zitten je in de weg. Een mengeling van verdriet en eenzaamheid, zorgt ervoor dat je verdooft in het leven staat. 

Hoe fijn is het dan niet als er warmte, een luisterend oor en aandacht voor jou is. Niet alleen na het verlies, maar ook voor langere periode.

Eigenlijk mag de aandacht voor deze emotionele gebeurtenis blijvend zijn. Want hoe je het wendt of keert; je bent wel moeder of vader geworden. Bij kinderen die gezond en levend op de wereld zijn gekomen, is er toch ook gewoon aandacht voor hen? Dat vinden we allemaal de normaalste zaak van de wereld! 

Het is mijn missie dat praten over dit onderwerp ook normaal wordt. Pas dan voelen alle lotgenoten zich niet meer eenzaam en alleen met hun verdriet.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 30, 202302:55
#16 Stilgeboren versus doodgeboren

#16 Stilgeboren versus doodgeboren

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Stilgeboren versus doodgeboren

In 2018 leerde ik een Engelse vrouw kennen. Ik vertelde haar dat ik moeder ben van twee stilgeboren zoontjes Tom en Tim. Zij zei toen dat de Engelsen de term stillborn gebruiken in dit soort situaties. 

Stilgeboren! Ik gebruikte altijd het woord doodgeboren en dat voelde eigenlijk altijd koud en kil. Afstandelijk ook, terwijl het hier wel ging om mijn eigen kindjes. 

Voel en merk je het verschil als je het uitspreekt? Stilgeboren klinkt zoveel warmer en zachter dan doodgeboren. Dood klinkt hard, koud en kil. Dat is de situatie ook. Het is dan prettig om er een woord aan te kunnen geven dat liefdevoller en warmer klinkt.

Ik ben groot voorstander om collectief de term stilgeboren te gaan hanteren. Dan komen we met z’n allen vanzelf op een moment dat iedereen weet wat stilgeboren is én wat je kunt doen als iemand in jouw omgeving dit meemaakt. 

Stilgeboren omdat dat nu eenmaal warmer klinkt dan doodgeboren.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 28, 202302:58
#15 Zeur niet want je hebt toch een kindje?

#15 Zeur niet want je hebt toch een kindje?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Zeur niet want je hebt toch een kindje?

Vaak krijgen mensen na een miskraam of stilgeboorte alsnog een levend kindje. Daar zijn ze dan heel gelukkig en blij mee. Alleen betekent dit niet dat de verloren zwangerschap vergeten wordt. Dat gemis en verdriet blijft, ook als er wel ‘levende’ kinderen zijn.

Dat deze ouders daarbij stil blijven staan, wekt weleens irritatie en wrevel op in hun omgeving. Dan wordt er al gauw gedacht óf uitgesproken: Wat zeur je nou? Je hebt toch een leven kindje? Tel je zegeningen!

Mensen realiseren zich nog steeds niet dat - ondanks dat er tijdens een eerdere zwangerschap het kindje is overleden, of de zwangerschap is gestopt met een miskraam – dit kindje een onderdeel van hun leven blijft en dat ook altijd zal blijven. 

Het is een bizarre gedachte om te denken dat het einde van een zwangerschap ook betekent einde van diepste gevoelens en liefde voor je stilgeboren kindje of miskraam. Deze kindjes blijven altijd in de gedachten van ouders voortleven. 
Denk dus niet dat ze zeuren als ze het hebben over hun stilgeboren baby of miskraam ondanks dat ze daarna of daarvoor een leven kindje hebben gekregen. Zwangerschappen die verdrietig verlopen, blijven voor altijd onderdeel van het leven van een ouder.  

Mensen realiseren zich niet dat een opmerking als: ‘Wat zeur je nou?, Kijk wat je wél hebt!, Wees toch blij met je kindje dat er wel is. Je hebt toch een kind?’ Deze opmerkingen kunnen heel erg pijnlijk en kwetsend zijn.

Daarom ben ik bezig mijn missie de wereld in te brengen. Dat mensen ‘gewoon’ moeten kunnen praten over verlies, rouw en verdriet. Zonder dat dit tot irritaties leidt. Iedereen moet er over kunnen praten zowel de ouders als de omgeving.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 27, 202302:58
#14 Artsen zijn ook mensen

#14 Artsen zijn ook mensen

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗔𝗿𝘁𝘀𝗲𝗻 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗼𝗼𝗸 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻

Toen ik vanwege mijn twee zwangerschappen in het ziekenhuis lag en werd overvallen met de diagnose HELLP-syndroom, ben ik beide keren door dezelfde gynaecoloog en verpleegkundigen begeleid. Dat was prettig en voelde vertrouwd.

Artsen en verpleegkundigen zijn er voor jou en zorgen voor mentale steun, warmte en een veilige omgeving ook al zijn de omstandigheden minder behaaglijk. Ze willen je beter maken op een zo prettig mogelijke manier. Hoe ziek ik destijds ook was, het viel mij op dat artsen en verpleegkundigen ook mensen zijn. Ze waren in mijn situatie, tijdens het verlies van Tom en Tim, zichtbaar aangedaan en aangeslagen. Bovendien werden ze geconfronteerd met mijn intense verdriet. Ze zagen mijn pijn en onmacht toen ik bevallen was van de levenloze Tom en Tim. Artsen en verpleegkundigen zijn op de eerste plaats professionals, maar ook zijn ze mensen en hebben ze een hart en gevoel. Ik zag hun menselijke kant omdat ze verbaal en non-verbaal hun emoties lieten zien of uit alle macht probeerden weg te drukken. 

Doordat deze professionals openlijk hun emoties aan mijn bed in het ziekenhuis toonden, vond ik mijn verblijf ondanks het verlies, warm, veilig en aangenaam. Het gaf mij begrip en inlevingsvermogen. Ik had het gevoel dat ik erkenning kreeg dat ik moeder was geworden. Dat het geen schande is om over je verdriet, pijn en emoties te praten. Het inlevend vermogen van artsen en verpleegkundigen is in mijn ogen dan ook essentieel om na ontslag uit het ziekenhuis, jouw weg te vervolgen om met het verdriet en gemis van je kindje - in mijn geval twee kindjes - te gaan leren leven.

Een koude kille verzorging in het ziekenhuis geeft een andere start van het verwerkingstraject. Juist door de menselijke én sociale kant te tonen voelde het dat vanuit warmte en liefde hieraan begonnen kon worden.

In mijn boek Stilgeboren, dat ook voor artsen en verpleegkundigen een zienswijze geeft op deze intens verdrietige gebeurtenissen bij moeders en vaders, beschrijf ik hoe ik mijn ziekenhuisperiode heb ervaren.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 25, 202303:24
#13 De hamvraag bij stilgeboorte

#13 De hamvraag bij stilgeboorte

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗗𝗲 𝗵𝗮𝗺𝘃𝗿𝗮𝗮𝗴 𝗯𝗶𝗷 𝘀𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗼𝗿𝘁𝗲

Hoe zou mijn kindje zich hebben ontwikkeld? Die vraag blijf de rest van je leven een groot vraagteken. Want door het vroegtijdige overlijden - nog voor je je baby hebt horen huilen, lachen, drinken en praten is het overleden - zul je de essentiële dingen van je kindje nooit te weten komen. Er is wel een aantal manieren om iets te weten te komen, maar echt weten? Dat blijf een groot vraagteken want ze zijn niet hier.

Dat doet pijn en maakt dit verlies en verdriet zo ongrijpbaar. Bij opa’s en oma’s die overlijden zijn deze emoties anders. Dan zijn er herinneringen waar je vaak met fijne gevoelens op kunt terugkijken. De herinneringen aan opa’s en oma’s en ook ouders die overlijden, maken het verdriet anders. Je kunt teren en terugkijken op die kostbare fijne momenten als je het even te kwaad hebt. 
Bij een stilgeboren baby is er NIETS. Er is alleen een herinnering aan de intens verdrietige periode dat je samen hebt gehad van moment van geboren worden tot het afscheid.

Die periode is vaak niet gemakkelijk en wordt overheerst door verdriet, onmacht, onbegrip én diepe teleurstelling. Daar wil je niet aan herinnerd worden, wat het nog complexer maakt. Want wie wil dat nu? Telkens dat gevoel van dat intens verdrietige moment herbeleven. Dat wil toch niemand?

Wil je weten hoe je iemand in jouw omgeving kunt helpen? Lees dan mijn boek of download het kosteloze Doen én niet doen bestand op mijn website.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 24, 202302:43
#12 Hoe ben je weer gelukkig geworden?

#12 Hoe ben je weer gelukkig geworden?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗛𝗼𝗲 𝗯𝗲𝗻 𝗷𝗲 𝘄𝗲𝗲𝗿 𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸𝗸𝗶𝗴 𝗴𝗲𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻?

Na het overlijden van mijn twee stilgeboren zoontjes Tom en Tim, ben ik lange tijd diepongelukkig geweest. Het was zo’n intens verdrietige gebeurtenis, dat mijn leven volledig op zijn kop stond en ik mezelf kwijt was. 

Hoe moest ik dit gemis en verlies ombuigen naar geluk en blijdschap? Ik had geen idee. Van alles heb ik geprobeerd. Niets hielp en eigenlijk – als ik heel eerlijk ben – boeide het me ook niet zo heel erg. Want wat had mijn leven nu nog voor zin? Mijn zeer gewenste kindjes waren er niet. Ze waren stilgeboren.

Een groot drama voor ouders die dit meemaken. Over het algemeen zijn zwangerschappen – en dus ook baby’s – zeer gewenst. De pijn en het gemis dat gemoeid gaat met dit verlies zijn immens en hóe je het dat een plekje moet geven, dat is vaak een groot vraagteken.

Om mijn leven toch weer op te pakken, ben ik hulp gaan zoeken. Mijn ervaring was echter dat er tijdens gesprekken veel andere zaken bijgehaald werden, die er eigenlijk niet toe deden. Maar wat helpt dan wel? Stuur me een DM, dan gaan we in gesprek. Ik vertel je graag wat je zou kunnen doen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 22, 202302:26
#11 Je bent sterker dan je denkt

#11 Je bent sterker dan je denkt

Dit is de podcast van stilgeborenbaby. Ik ben Desiree van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte wordt je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗝𝗲 𝗯𝗲𝗻𝘁 𝘀𝘁𝗲𝗿𝗸𝗲𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗲𝗻𝗸𝘁.

Dit heeft mijn omgeving vaak tegen me gezegd. Ik zag het niet of eigenlijk wilde ik het niet zien. Ik was er lange tijd helemaal wel klaar mee. Sterk zijn. Hoezo, waarom? Het maakte me allemaal niets meer uit en het interesseerde me niet. Waarom zou ik sterk zijn. Voor wie?

Gaandeweg merkte ik wel dat dat oergevoel van wie ik echt was, aan het terugkomen was. Ik merkte dat alle kennis die in me zat (werkervaring, sociale aspecten), gewoon nog aanwezig waren. Het was alleen naar de achtergrond geschoven omdat andere dingen eerst opgepakt moesten worden.

Hoe zwart de lucht ook is of hoe intens verdrietig je ook bent, vertrouw erop dat als je ervoor openstaat jouw echte ‘sterke ik’ weer komt bovendrijven.

Hoe ik dat proces zelf heb overwonnen, lees je in mijn boek. Lezers van mijn boek herkennen zich in mijn verhaal.  Het is een verhaal van velen. De rode draad is gelijk. De rode draad zijn de stappen die je moet nemen om weer gelukkig te worden. De details staan bij iedere lotgenoot op zich. Dat maakt dit onderwerp (stilgeboorte) zo complex.

Ieder mens ervaart gebeurtenissen op zijn eigen manier en dat is goed. Het is ook de enige manier hoe je kunt overleven. Om daarna weer te kunnen gaan leven als die sterke persoon.

Mijn boek Stilgeboren geeft je herkenning en ondersteuning. Het gaat je helpen weer sterk te worden en geeft inzichten dat het niet 'raar' is dat je je niet sterk voelt.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 20, 202302:51
#10 En toen was het stil...

#10 En toen was het stil...

Dit is de podcast van stilgeborenbaby. Ik ben Desiree van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte wordt je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗘𝗻 𝘁𝗼𝗲𝗻 𝘄𝗮𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝗶𝗹…

Als zwangere vrouw ben je erg gefocust op het ‘leven’ in je buik. Een trappelende baby in je buik bevestigt het gevoel dat alles oké is.

𝘔𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘻𝘶𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯
Je bent als zwangere echter ook wel eens klaar met dat gedoe en gerommel in je buik. Wil je gaan slapen, dan is er opeens een baby die druk aan het voetballen is in je buik. Of is hij/zij zo gedraaid dat ze fijn op je blaas drukken met alle ongemakken van dien. Het is soms om moedeloos en chagrijnig van te worden. 
Het is echter wel de bevestiging dat alles goed is met je kindje. Dan denk je: ‘Ach het is goed en wat fijn dat ik de beweging voel’. Zwangere vrouwen vinden het juist heel fijn dat die beweging er is.

Het heeft echter een ander effect bij zwangere vrouwen als de baby opeens niet meer beweegt of het opeens erg rustig is in je buik. Het kindje in je buik moet natuurlijk ook wel eens slapen en kan ook zo gedraaid zijn dat je even helemaal niets voelt en dan...
… dan slaat de schrik je om het hart. Want een stille buik is niet wat zwangere vrouwen willen voelen. Gelukkig is er dan het echoapparaat. Dat biedt uitkomst. Dan hoor je het hartje van je kindje weer. En komt de bevestiging dat het oké is in je buik.

𝘔𝘢𝘢𝘳 𝘴𝘰𝘮𝘴….
Instinctief voelen vrouwen vaak wel wanneer er iets met hun kindje aan de hand is. Dan blijven ze vragen om een afspraak met de verloskundige of gynaecoloog. Het voelt niet goed als ze vervolgens niet gehoord worden en dat hun zorgen worden weggewoven.

Soms, en toch nog vaker dan je denkt, krijgt een zwangere vrouw helaas niet het antwoord dat ze wil horen. Hoe verdrietig is het als je te horen krijgt dat het kleine hartje is gestopt met kloppen. Het kindje is overleden. Het stoomlocomotiefje is gestopt met rijden. Het is dan echt stil geworden in de buik. 

Dit is het bij alle aanstaande moeders het meest gevreesde scenario. Als zo’n bericht tot je komt, krijg je het gevoel dat jouw leven in een rollercoaster is beland. Alle dromen, roze wolken en toekomstplannen verdwijnen daarmee ook uit jouw leven.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 18, 202303:25
#9 Ik mis mijn kindjes nog altijd

#9 Ik mis mijn kindjes nog altijd

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗜𝗸 𝗺𝗶𝘀 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗷𝗲𝘀 𝗻𝗼𝗴 𝗮𝗹𝘁𝗶𝗷𝗱

De opmerking ‘Ik mis mijn kindjes nog altijd’, geldt zeker voor mij. In mijn geval - na al die jaren – mis ik mijn kindjes Tom en Tim nog steeds. Ik had ze heel graag zien opgroeien en ontwikkelen tot leuke jongens die hun authentieke IK gingen ontdekken.

Deze opmerking krijg ik ook terug van de moeders en ouders die ik ondersteun in hun traject om gelukkig te worden na het verlies van hun kindjes. Een veel gehoorde opmerking is: ik mis mijn kindje zo ontzettend. Zo erg dat het echt pijn doet. Ook het niet weten wat ik mis, doet pijn. Bij een stilgeboren kindje weet je niets. Je weet niet welke kleur ogen, de klank van de stem en het karakter. Deze herinneringen zijn er niet! Dat maakt ook dat het gemis zo voelbaar is. 

Inmiddels heb ik een manier gevonden hoe ik dit missen heb kunnen ombuigen naar een gelukkiger leven. 
Ik kan me voorstellen dat jij dit ook zou willen ervaren. Ik help je graag. Loop je er tegenaan dat je niet weet hoe je jouw leven met het verlies van jouw kindje een positieve wending kunt geven? Neem dan met mij contact op. Dan ga ik jou hierbij helpen.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 17, 202302:17
#8 Doe niet zo egoïstich!

#8 Doe niet zo egoïstich!

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte wordt je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

Doe niet zo egoïstisch!

Ben je egoïstisch als je voor jezelf kiest én beschermt, als je door een zware tijd gaat omdat je baby is overleden?

NEE, dat ben je niet. Integendeel. Het is zeker in de beginfase – als je net moeder bent geworden – en met lege handen staat, vaak je enige houvast om je staande te houden.

Er komt bij een stilgeboorte zoveel op je af. Je wordt gedwongen over dingen na te denken en zaken te regelen waar je überhaupt nog nooit bij hebt stilgestaan of over nagedacht.

In plaats van geboortekaartjes moet je rouwkaarten uitzoeken en kraambezoek wordt condoleancebezoek. Slingers en ballonnen worden rouwboeketten. Cadeautjes die je normaal gesproken krijgt worden – als je geluk hebt – ingevuld op een andere wijze. Mensen in jouw omgeving gaan boodschappen doen, eten voor je koken of andere praktische dingen regelen. Dat is troost geven in plaats van cadeaus. De blijdschap verandert in intens verdriet en je geluksgevoel wordt ondergedompeld in diepe rouw. Ga zo maar door.

Mag je jezelf egoïstisch noemen als je grenzen stelt en je rust zoekt? Mag je je voor jouw omgeving enige tijd afsluiten die veelal niet écht weet wat ze kunnen zeggen zonder dat je nog meer teleurstellingen en pijn ervaart? 
Of dat familieleden, vrienden of kennissen onnadenkend dingen zeggen die pijn doen? Die er andere voorbeelden bij halen. 
Je zit gewoon niet te wachten op opmerkingen als: de neef van mijn vriendin heeft het ook meegemaakt. 

Wil je écht begrijpen waar jouw naaste doorheen gaat? Luister of lees dan eens mijn boek Stilgeboren. Dit boek gaat je inzicht geven en jou helpen er écht voor jouw dierbare te kunnen zijn.

Dan komt er ruimte voor samen rouwen en een op een prettige – voor beide partijen – wijze door deze moeilijke periode heen te gaan. Waarbij je écht van toegevoegde waarde kunt zijn voor de ander en veel sneller het verdriet gaat plaatsmaken voor plezier en vreugde in het leven. En jullie beiden merken dat plezier én verdriet heel goed samen kunnen gaan.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 16, 202303:29
#7 Mijn omgeving heeft het alleen maar over hun kinderen

#7 Mijn omgeving heeft het alleen maar over hun kinderen

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte word je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗠𝗶𝗷𝗻 𝗼𝗺𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝘂𝗻 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻

Als ik dit hoor, dan gaan mijn haren rechtovereind staan als een lotgenoot dit tegen mij zegt. Hoe pijnlijk en tactloos?

Ik kijk hen dan aan met een mond die van verbazing openvalt. Wat??? Hoe verzinnen ze het. Wat respectloos.

Stel... je bent moeder of vader van gezonde kinderen die zich ontwikkelen, naar school gaan, aan sport doen en vriendjes en vriendinnetjes hebben. Ze lopen te klieren met eten en naar bed brengen is elke dag een drama. Hier herkennen veel ouders zich vast wel in. 

Alleen dan heb je iemand in je omgeving die net een miskraam of een stilgeboorte heeft gehad. Probeer je eens te verplaatsen? Denk je dat die persoon diep van binnen het liefste niet met jou zou willen ruilen? Want deze persoon mist alles van zijn of haar kindje. Echt alles! Deze mensen zouden er alles voor over hebben gehad om die dingen met hun kindjes te doen die ouders doen, maar zij staan met lege handen.

Het is dan uitermate pijnlijk en getuigd ook niet van inlevingsvermogen als je alleen meer praat over je eigen kinderen. Door alleen over je kinderen te praten wordt het gemis van deze mensen alleen maar extra bevestigd. Ze worden letterlijk met hun neus op de feiten gedrukt. 

Ik weet zeker dat - lotgenoten het met mij eens zullen zijn – praten over kinderen die wel leven geen enkel probleem is. Het gaat alleen over de mate waarin en de manier waarop. 

Zelf heb ik met mijn omgeving een mooie balans gevonden. Vriendschappen waarin alles bespreekbaar is. Waar vriendinnen en vrienden praten over hun kinderen, maar waar ook wordt gevraagd naar mijn kindjes Tom en Tim. Zij leven niet, maar zijn na al die jaren nog steeds een belangrijk deel van mijn leven en dat wil ik graag zo houden. 
Daarom waardeer ik het erg dat mijn omgeving nog regelmatig vraagt hoe het met me gaat en zich proberen in te leven in welke leeftijdsfase ze zouden zijn geweest en met mij dromen wat ze zouden hebben gedaan voetbal, hockey en op welke school ze zouden hebben gezeten.

Dit zou toch in elke vriendschap of relatie mogelijk moeten zijn? Dat is mijn missie! Het taboe doorbreken en bewustwording creëren dat het ook anders kan.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl.

Jan 14, 202303:38
#6 Troost bieden hoe doe je dat?

#6 Troost bieden hoe doe je dat?

Dit is de podcast van Stilgeboren Baby. Ik ben Desirée van Nieuwenhoven. Moeder van twee prachtige stilgeboren jongens Tom en Tim. Deze podcast bevat korte en langere items die eraan gaan bijdragen dat er bewustwording komt over het onderwerp stilgeboorte. Nog altijd voelen ouders die dit overkomen is zich alleen en eenzaam en vaak onbegrepen. Ik wil ervoor zorgen dat deze gevoelens de wereld uit gaan. Want ook bij een stilgeboorte wordt je ouder, ben én blijf je altijd ouder.

In deze aflevering heb ik het over:

𝗧𝗿𝗼𝗼𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗵𝗼𝗲 𝗱𝗼𝗲 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝘁?

Stel: je hebt een vriendin, buurvrouw of collega waarbij de zwangerschap anders loopt dan normaal gesproken het geval is. Denk bijvoorbeeld aan complicaties zoals hoge bloedruk of zwangerschapdiabetes, maar nog verdrietiger is een 𝘀𝘁𝗶𝗹𝗴𝗲𝗯𝗼𝗿𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆. 

Vaak weten mensen in jouw omgeving niet hoe ze moeten reageren. Je wilt iets doen, maar wat? Je wilt troost bieden, maar hoe?

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat plompverloren opmerkingen vaak hard overkomen én echt pijn doen. Als iemand in jouw omgeving dit overkomt – en deze persoon is jou dierbaar – dan wil je toch ECHT troost bieden? Dan wil je deze persoon toch niet kwetsen omdat je maar iets zegt om te zeggen?

Weet je niet hoe je iets kunt zeggen? Lees of luister dan mijn boek. Tijdens het lezen van mijn boek Stilgeboren: uit liefde geschreven voor Tom en Tim, word je meegenomen in mijn verhaal. 
Het boek geeft een helder beeld wat je als ouders allemaal voor de kiezen krijgt en waar je allemaal doorheen gaat. Het boek Stilgeboren is geen klaagzang en is verre van doordrenkt van zelfmedelijden. Het boek neemt je mee in het hele verhaal waardoor jij écht iets kunt betekenen voor de persoon in jouw omgeving.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 13, 202302:25
#5 Plotseling val je van die roze wolk af…

#5 Plotseling val je van die roze wolk af…

Plotseling val je van die roze wolk af…

Als je zwanger bent ben je gelukkig en leef je op een roze wolk. Je hoopt dat je na een zwangerschap – die gemiddeld veertig weken duurt – een prachtige baby op de wereld gaat zetten. Een zwangerschap is in het begin best spannend. 

Natuurlijk hoop je dat alles goed gaat. Je hebt controles bij de verloskundige of bij de gynaecoloog. Als de eerste twaalf tot veertien weken voorbij zijn, gaat de hoop over in geloof. Je gelooft dat de zwangerschap tot een goed einde zal komen. 

Hoe spannend is het als je weet dat je straks een baby’tje op je buik hebt liggen na de geboorte en samen met je partner gelukkig bent.

Totdat… het mis gaat. Je valt van een roze wolk waar je je zo gelukkig voelde. Problemen tijdens je zwangerschap kunnen allerlei redenen hebben. In iedere situatie staat elke zwangerschap op zichzelf. Het geloof wordt ongeloof als je hoort dat er iets mis is met jou of je kindje. 

Wat gebeurt hier nu, denk je. Wat overkomt ons? Het bericht dat de zwangerschap – door welke reden dan ook – beëindigd wordt of gaat worden, geeft dat je letterlijk met lege handen komt te staan. Door het abrupt stoppen van de zwangerschap, is je buik opeens leeg en blijft ook het wiegje leeg.
Na een soms lange periode van verdriet, pijn en dat nare onmachtige radeloze gevoel is het enige wat overblijft: LIEFDE. 

Liefde voor je kindje dat - door wat voor reden dan ook - niet levend op de wereld is gekomen. Je bent vader of moeder geworden van een stilgeboren kindje. Het gevoel van liefde overheerst. Dit is zoals ik het zelf heb ervaren. Het is mijn kijk op de vaak gezegde uitdrukking 𝗛𝗢𝗢𝗣 𝗚𝗘𝗟𝗢𝗢𝗙 𝗲𝗻 𝗟𝗜𝗘𝗙𝗗𝗘, maar dan wel in de wereld van stilgeboorte.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 12, 202303:06
#4 Lekker stoer doen bij verlies…

#4 Lekker stoer doen bij verlies…

Lekker stoer doen bij verlies…

In een land als Nederland - waar we onszelf groothouden en ‘stoer’ doen als het gaat om verlies en verdriet - is het voor de omgeving een groot vraagteken wat te doen in het geval van een stilgeboorte.

In onze cultuur worden nu eenmaal  niet snel emoties getoond, laat staan dat er wordt gehuild. En dan al helemaal niet in het openbaar, stel je voor…

Alleen… dit gedrag komt koud, kil, niet betrokken en verre van warm over. Door het niet tonen van je emoties creëer je onbewust afstand naar de ander toe. Het is nu eenmaal confronterend en zeker niet gemakkelijk om een dierbare verdrietig en verslagen te zien.

Wil jij zo’n persoon zijn? Nee toch? Je wilt toch anders zijn? Realiseer je dat het namelijk echt oké is als ook jij je emoties laat zien.

Tijdens mijn lezing in november 2022 in de Kruiskerk in Roosendaal waren mensen aanwezig die geen lotgenoot waren van stilgeboorte. We hadden tijdens deze bijeenkomst een open gesprek over het onderwerp stilgeboorte en juist door open over dit onderwerp te spreken zag ik ook dat niet lotgenoten een traantje wegpinkten. De aanwezigen voelden zich veilig en tijdens deze lezing ontstond een grote verbinding omdat iedereen zichzelf kon zijn en het goed was emoties te tonen. 

Wil jij je verdiepen in wat er op je pad komt als je iemand in jouw omgeving dit immense verdriet meemaakt, dan nodig ik jou uit mijn boek te gaan lezen. Het boek Stilgeboren geeft inzage en inzichten waar je veel aan kunt hebben als iemand in jouw omgeving een stilgeboorte meemaakt.

Abonneer je op mijn kanaal om erkenning, herkenning te krijgen over stilgeboorte. Ken je mensen in jouw omgeving die dit is overkomen attendeer hen dan op deze podcast. Samen krijgen we het taboe dat op stilgeboorte rust de wereld uit. Wil je meer weten over stilgeboorte en door welk proces je als ouder heengaat lees of luister dan mijn boek. Het boek is te bestellen op stilgeborenbaby.nl.

Jan 10, 202302:52
#3 Opeens heb je een stilgeboren baby in je buik

#3 Opeens heb je een stilgeboren baby in je buik

𝗢𝗽𝗲𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝗯 𝗷𝗲 𝗲𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗶𝗻 𝗷𝗲 𝗯𝘂𝗶𝗸

Het is een normaal gevoel om bezorgd te zijn over het welzijn van je ongeboren baby, vooral als je niet zeker weet wat je kunt verwachten. 
In het algemeen kunnen baby's in de baarmoeder veel bewegingen maken, waaronder rollen, trappen, schoppen en met hun ellebogen of knieën duwen. Dit is allemaal logisch en geeft aan dat je 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗯𝗮𝗯𝘆 in je buik hebt.  Als je je echter zorgen maakt over het welzijn van je baby, dan doe je er goed aan contact op te nemen met je arts of verloskundige. Zij kunnen je 𝗴𝗲𝗿𝘂𝘀𝘁𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 of, indien nodig, verdere tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat je wordt gerustgesteld dat alles goed is met je baby.

Soms komt het echter voor dat 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗮𝗿𝗺𝗼𝗲𝗱𝗲𝗿 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗱𝘁. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende redenen, zoals aangeboren afwijkingen, problemen met de placenta, een zwangerschapsziekte of infecties. Het kan een moeilijke en emotionele tijd zijn, waarbij je je afvraagt of je ooit weer blij en gelukkig zult gaan worden. Je kindje is immers overleden en dat voelt zo onnatuurlijk. 𝗛𝗲𝘁 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗮𝗯𝘆 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲𝗴𝗿𝗼𝗼𝘁𝘀𝘁𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗴𝗲𝗱𝗶𝗲𝘀 𝗱𝗶𝗲 𝗶𝗲𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗲𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻.

Daarom is het verstandig en raadzaam niet met emoties rond te blijven lopen, maar om met lotgenoten te praten die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Het is belangrijk om te onthouden dat het geen schande is om je emoties te tonen en om hulp te vragen als je het moeilijk hebt. 

Als moeder van twee stilgeboren baby’s ben ik afgelopen najaar gestart met het ondersteunen van ouders. In 𝗴𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗶𝗸 𝗺𝗲𝘁 𝗹𝗼𝘁𝗴𝗲𝗻𝗼𝘁𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗯 gaat het vooral om de 𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴, 𝗵𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 waar ouders die dit overkomt zo naar verlangen. Ik ben iemand die hen snapt en begrijpt waar ze doorheen gaan.

Jan 08, 202303:07
#2 Je hebt een stilgeboren baby en dan is het Sinterklaas

#2 Je hebt een stilgeboren baby en dan is het Sinterklaas

Je hebt een stilgeboren baby en dan is het Sinterklaas

Je hebt een gezin met een paar opgroeiende kinderen. 5 december  vieren we Sinterklaas en daarna maken we ons op voor Kerst en Nieuwjaar. Het zijn allemaal gezellige dagen die je samen met je gezin en familie doorbrengt.

Maar ook de verjaardagen van jouw kind(eren) worden uitgebreid gevierd. Er wordt een mooie taart besteld met kaarsjes – elk jaar een kaarsje erbij - van de leeftijd dat   jouw kind die dag heeft bereikt.

Het huis zit vol bezoek want opa’s, oma’s, ooms, tantes en vrienden willen allemaal deelgenoot zijn van deze feestelijke dag. Het huis is versierd en het nieuwe speelgoed ligt breed verspreid door de woning. Het is een en al gezelligheid en iedereen is blij.

In jouw omgeving is daar die goede vriend of vriendin. Hij of zij heeft een stilgeboren baby. Je kunt je amper voorstellen wat dit moet betekenen en wat voor impact dit heeft op zijn of haar leven.

Als je heel eerlijk bent tegenover jezelf, dan weet je eigenlijk de datum niet meer wanneer zijn of haar kindje is stilgeboren. Het is al een aantal jaren geleden en eigenlijk ben je het gewoon vergeten wanneer dit is gebeurd. Je staat er niet meer bij stil. Wanneer was het ook alweer?

Wat je jezelf niet realiseert is dat deze dagen – ook als het veel jaren geleden is – nog altijd momenten zijn die niet stilletjes voorbijgaan bij ouders die een stilgeboren kindje hebben.

Ouders die stilgeboorte meemaken hebben LEVENSLANG. Elke fase van hun kindje moeten ze missen. Bij deze ouders hangen geen slingers, zit het huis niet vol met feestelijk bezoek en worden er geen herinneringen gemaakt. In deze gezinnen is het STIL.

Ieder jaar wordt het stiller omdat de omgeving er nauwelijks nog bij stilstaat. Wil jij zo’n vriend of vriendin zijn? Van binnen denk je: nee natuurlijk niet!

Trek daarom de stoute schoenen aan. Vraag eens hoe het gaat. Vraag wat jouw vriend/vriendin nodig heeft. Onderzoek waar ze behoefte aan hebben. Beken kleur als je niet meer weet welke datum voor hen belangrijk is. Erken dat je verzaakt hebt als vriend/vriendin in het attent zijn op voor hen moeilijke en verdrietige dagen.

Je zult merken dat dit in jullie vriendschap een positieve wending zal geven.

Ik heb een bestand gemaakt dat je kosteloos kunt downloaden. Het gaat je inzicht geven dat je moet DOEN en ook wat je vooral NIET moet doen. Het is te downloaden op https://stilgeborenbaby.nl

Dec 29, 202203:33
#1 Het oergevoel van de zwangere moeder

#1 Het oergevoel van de zwangere moeder

Het oergevoel van de zwangere moeder

Tijdens gesprekken met vrouwen die mijn hulp als ervaringsdeskundige inroepen om weer in hun kracht te komen na het drama dat hen is overkomen, komt regelmatig naar voren dat zij zich schuldig voelen omdat professionals niet naar hen luisterden. Deze vrouwen geven vaak aan dat er niet goed geluisterd wordt. Ze trokken tevergeefs aan de bel bij een verloskundige of arts in het ziekenhuis maar kregen geen gehoor.

Achteraf blijkt vaak dat deze vrouwen het bij het juiste eind hebben dat er iets aan de hand was met het ongeboren kindje. Het gebeurt nog zeer regelmatig dat aanstaande moeders niet worden gehoord. Of nog erger; dat er niet eens naar hen geluisterd wordt en dat hun terechte zorgen weggewoven worden door de verloskundige, arts of zorgmedewerker.

Het moederinstinct is zo sterk. Moeders voelen echt wel als er iets met hun kindje of zwangerschap loos of is. Achteraf blijkt regelmatig dat moeders van een stilgeboren kind haarfijn aanvoelden dat er iets mis was met hun kindje of zwangerschap.

Met het inroepen van hulp van een specialist als gynaecoloog of verloskundige,  mag je verwachten dat jouw klachten serieus genomen worden. Dat jouw zorgen niet aan de kant worden geschoven of afgedaan worden met: ‘Het komt allemaal goed, maak je geen zorgen.’

Helaas blijkt in de dagelijkse praktijk dat zwangere aanstaande moeders het regelmatig bij het rechte eind hebben. Hun oergevoel laat hen niet in de steek of houdt hen niet voor de gek.

Als het kindje stilgeboren wordt, wordt het schuldgevoel extra aangewakkerd door gedachten als had ik maar…, wat als ik..., en ga zo maar door. Moeders van stilgeboren kindjes kampen vaak met schuldgevoelens. Ze voelen zich schuldig omdat hun kindje is overleden.

Zelf heb ik ook een dergelijke ervaring meegemaakt. Mijn verloskundige wuifde al onze zorgen weg. Er was volgens haar niets aan de hand en dat terwijl de klachten, achteraf, toch echt wel duidden op HELLP. Ik kan me nu na al die jaren nog wel eens verbaasd, geïrriteerd en verbijsterd voelen als ik terugdenk aan haar reactie op mijn klachten. Het gaat hier wel om jouw toekomst én jouw kindje. Dat realiseren we ons op dat soort momenten echt te weinig.

Wil je lezen of luisteren hoe mijn ervaring was? Bestel dan mijn (luister)boek. Het is te bestellen op https://stilgeborenbaby.nl Dan ervaar je dat je niet de enige bent die dit overkomt.

Eigenlijk is dit bericht bovendien een uitnodiging naar alle zorgverleners die zwangere vrouwen bijstaan. Luister naar de aanstaande moeders. Hun oergevoel laat hun niet in de steek.

Dec 29, 202203:36
Fragment #7 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:17
Fragment #6 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:27
Fragment #5 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:14
Fragment #4 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:25
Fragment #3 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:29
Fragment #2 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:16
Fragment #1 uit het luisterboek Stilgeboren - uit liefde voor Tom en Tim
Dec 23, 202200:58