Skip to main content
Spotify for Podcasters
Historier som forandrer

Historier som forandrer

By Stine Velsvik

Historier Som Forandrer er en podcast med inspirasjon og gode, konkrete tips for deg som går med en drøm om å skrive bok om noe fra virkeligheten. Den er for deg som er interessert i historiefortelling og skriving - enten du er helt ny i faget eller har holdt på ei stund. Stine Velsvik er journalist, fotograf og forfatter. Hun lager denne podcasten slik at du kan få lære fra noen av de aller beste på sitt felt - for at den forfatterdrømmen din skal bli virkelig! Lytt til gode gjester fra hele verden, få tips, råd og inspirasjon.
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Syv GODE tips for å klare å gjennomføre et bokprosjekt #015

Historier som forandrerMar 09, 2023

00:00
29:34
Syv GODE tips for å klare å gjennomføre et bokprosjekt #015
Mar 09, 202329:34
Når forlaget ringer og spør om du vil bli forfatter #014
Mar 02, 202339:22
Om kreativitet og å overkomme skrivesperre og frykten for å mislykkes.
Feb 23, 202317:35
Skriving er ikke den største delen av forfatter-jobben #012
Feb 16, 202328:06
De beste rådene til deg som vil skrive bok med Mikal Olsen Lerøen#011

De beste rådene til deg som vil skrive bok med Mikal Olsen Lerøen#011

I denne episoden lærer du av forfatter og journalist Mikal Olsen Lerøen. Det er del 2 av intervjuet med han. Del 1 finner du i episode #010. I 2019 gav Mikal Olsen Lerøen ut boken Pappas siste reis. Boken forteller om Mikals pappa, og tusenvis av andre sjøfolk som ble sendt uvitende og ufrivillig inn i en krigssone. Historien er også fortalt i NRK Brennpunkt. 

Det er mange utfordringer i arbeidet med en slik bok. Historien krever graving, tålmodighet, oversikt og struktur. Du får lære hvordan du som forfatter best kan gjøre dette. Men denne historien er også veldig personlig. Å fortelle om å miste sin egen far er ikke enkel materie, og det å finne sin egen stemme i dette som forfatter kan være en utfordrende, men viktig ting. 

Dette er en veldig nyttig episode uansett hvor i prosessen du er - enten du bare har en drøm eller er i gang med å skrive. 

Trenger du hjelp med bokprosjektet ditt? Gå til Stinevelsvik.no

Feb 08, 202333:34
Om hvorfor historier er så utrolig viktige #010

Om hvorfor historier er så utrolig viktige #010

Om du sitter på gjerdet og lurer på om det du har å fortelle er viktig er denne episoden for deg.  Og om du synes det er vanskelig å grave i egne historier er denne episoden for deg. 

I denne episoden møter du forfatter og journalist Mikal Olsen Lerøen. Han forteller om og beskriver på en fantastisk måte hvorfor det er så utrolig viktig å fortelle historier fra virkeligheten. I 2019 gav han ut  boken "Pappas siste reis". 

Du får alle svarene du trenger på hvorfor non-fiksjons historier er viktige.

Mikal Olsen Lerøen mistet pappaen sin. Faren var en av mange norske sjøfolk som mistet livet i i krigen mellom Iran og Irak. Hjemme hos Mikal ble ikke det som skjedde snakket om. Heller ikke samfunnet, mediene, myndigheter eller noen andre snakket om det som skjedde på slutten av 80-tallet. TIl tross for at tusenvis av familier i Norge hadde opplevd å miste sine kjære eller fått dem hjem med store traumeskader.

Det vart stille om denne saken helt til Mikal Olsen Lerøen laget en dokumentar på NRK Brennpunkt om det som skjedde. Etter filmen gav han også ut boka Pappas Siste reis som handlet om det pappaen og tusen andre sjøfolk har opplevd.

Denne episoden er del 1 av 2. I episode #011 gir Mikal deg konkrete skrivetips basert på erfaringen han fikk med dette bokprosjektet. 

Hør denne episoden om igjen om du må. Hør den når du tviler på om det er vits i, og hør den igjen for å forstå meir av kor viktig det er at vi forteller - også når det nesten er umulig.

Om du treng hjelp til å komme i gang med ditt prosjekt gå til stinevelsvik.no

Du finner meg også på Instagram

Feb 02, 202330:13
Det finnes historier bare du kan fortelle, Chip Scalan del 2, Episode #009
Jan 25, 202333:41
Du trenger ikke tvile på din evne til å fortelle historier #008
Jan 19, 202328:48
Hva kan en bok bety for merkevaren din og for deg som gründer? #007
Jan 12, 202346:23
Ole Sønnichsen om arbeidet med boken One Dollar Man

Ole Sønnichsen om arbeidet med boken One Dollar Man

Han satt i et lite arkiv på prærien i USA og kikket i pappkasser da konturene av en utrolig historie begynte å ta form. Journalist, redaktør og forfatter Ole Sønnichsen jobbet i syv år med det som til slutt ble boken One Dollar Man. Boken lå nesten et år på danske bestselgerlister, den er oversatt og solgt til film. Sønnichsen har en pasjon for det historiske, og forteller hvorfor det er viktig at noen tar seg tid til å grave frem biter av vår felles historie og skrive bok om det. 

I denne episoden får du høre om arbeidet han gjorde med å grave frem historien om William S. Knudsen. Vi snakker om å bygge opp narrativ nonfiksjon historier. Du kan lære å lete etter detaljer som gjør det mulig å lage scener når du ikke kan dikte, og hvorfor det er verdt å bruke tid på å finne fakta fremfor å skrive historien som en roman. 

Dersom du drømmer om å skrive en historie som kan forandre er dette episoden for deg! 

Husk å besøke meg på på nettsiden om du trenger hjelp til å komme i gang med boka di! Og så håper jeg vi treffes på instagram!

Jan 05, 202350:16
Hvordan finne tid til alt du vil i livet #005
Dec 29, 202219:55
Hvordan få mer medieomtale av boken din?

Hvordan få mer medieomtale av boken din?

I denne episoden får du vite mer om hvordan tradisjonelle medier fungerer, hvordan redaksjoner jobber og hva som skal til for å få en sak om boka di på i media. 

Stine Velsvik har vært journalist i NRK i over 10 år, hun har mastergrad i journalistikk og har jobbet både på nett, radio og tv. Da hennes egen bok Bobil. Opplevelser for livet kom ut, fikk den stor medieoppmerksomhet. Det var saker på i over 70 ulike medier i månedene etter lansering. Det er mye for en såpass snever nisje-bok! 

De aller fleste har egne kanaler i sosiale medier, og når svært mange der. Men langt fra alle forfattere har tusenvis av følgere i sosiale medier. Da er man avhengig av drahjelp fra andre. Det kan skje i form av annonser, men det kan også skje i form av saker i media. Tradisjonelle medier har jo en helt annen funksjon i samfunnet enn sosiale medier. Dersom du vil skape debatt, sette dagsorden og få mye oppmerksomhet fra mange ulike grupper er dette et godt sted å gå. Det er vanskelig å måle effekten av god medieomtale. Ikke bare når du ut med boka di til potensielle lesere du aldri ellers hadde nådd, men du bygger også din egen troverdighet og omdømme på en god måte - om du gjør ting rett vel og merke.  

Dersom du skulle ønske du og boka di fikk mer oppmerksomhet og at det ditt budskap nådde flere, bør ikke gå glipp av denne episoden. 

Du kan også få god hjelp fra denne gratis ressursen Stine Velsvik har laget til deg! 

Om du ønsker kontakt med Stine, gå til Instagram! eller Stinevelsvik.no/kontakt

Dec 22, 202240:32
Jessica DuLong: Om å skrive bok om vanskelige og traumatiske opplevelser, og hva det gjør med både den som leser og den som skriver.

Jessica DuLong: Om å skrive bok om vanskelige og traumatiske opplevelser, og hva det gjør med både den som leser og den som skriver.

Jessica DuLong har alltid likt å skrive. Nå lever hun av å være journalist, forfatter og book-coach for non-fiction forfattere. Hun holder til i New York. 

Dersom du har en vanskelig historie du tenker på å skrive bok om, er denne episoden særlig nyttig for deg. 

De siste 10 årene har DuLong hatt stort fokus i sitt arbeid på sorg og traumatiske, og hvordan historier og historiefortelling er en del av hvordan vi kan leges. Det finnes masse forskning og kunnskap om dette, og DuLong bruker det i sitt arbeid med forfattere hun coacher. 

I episoden forteller Jessica DuLong også om hvordan historiefortelling kan være motsatsen til skam. Skam er en av de aller mest ødeleggende følelsene for et menneske. Som DuLong sier, treffer skamfølelsen oss helt inn i vårt mest sårbare. Vi er sosiale mennesker og helt avhengig av andre. Skam skaper frykt for å bli utstøtt fra flokken vår, og derfor blir den så lammende for oss. Skam gjør at vi føler oss alene og isolerte, og at vi så fort tenker at "jeg er den eneste som opplever dette" eller "jeg er den eneste som tenker slik, og derfor er det nok noe galt med meg". Non-fiksjons bøker og historiefortelling kan være en måte å lege traumatiske sår, og fjerne skam. Fordi vi gjennom historier kan relatere til hverandre og finne trøst og støtte. 

Traumer og vanskelige historier kan også bearbeides gjennom å skrive. Ikke alle historier som skrives blir publisert. Og de trenger i alle fall ikke publiseres med en gang! Men ved å skrive kan traumet og det vanskelige, som har satt seg i kroppen, løftes frem i bevisstheten og man får en mulighet til å plassere det vonde og sette det i nye perspektiv. Jessica DuLong forteller hvordan dette henger sammen, og hvordan det å bruke historiefortelling på denne måten er en gave. 

I episoden får du flere gode tips til hvordan du kan komme deg helskinnet gjennom en mentalt krevende skriveprosess. Hvordan du bruker ressursene du har i deg og rundt deg til å ta vare på deg selv, dersom du opplever arbeidet som krevende. Hun lærer deg hvordan du kan dele innholdet i boken din inn i tre deler, som lar deg jobbe på en måte som ikke er utmattende. 

Hun snakker om tvil, og om å ha et gjennomtenkt forhold til hvorfor du ønsker å skrive. "Det å tvile på prosjektet er en frisk respons på et krevende arbeid", sier DuLong. Og husk at du alltid finner hjelp her!

Jessica DuLong forteller om Author Accelerator, som også hjelper forfattere med å skrive gode bøker. Her finner du dem.

Du finner meg på nettsiden og på instagram! 

Dec 15, 202249:38
Hvordan finne de gode historiene, få folk til å fortelle og holde orden på kildene #002
Dec 08, 202253:58
Hvordan din historie kan bety en forskjell for andre #001
Dec 01, 202218:44