Skip to main content
Spotify for Podcasters
Știribihor.info

Știribihor.info

By Stiribihor.info

Interviuri de actualitate cu oameni din Bihor.
Despre bihoreni. Pentru bihoreni.
Currently playing episode

Rozalia Bot la "Oamenii de lângă noi"

Știribihor.infoFeb 21, 2021

00:00
13:33
Rozalia Bot la "Oamenii de lângă noi"

Rozalia Bot la "Oamenii de lângă noi"

Tânăra creatoare de modă de la Salonta, Rozalia Bot, ne spune câteva dintre secretele sale și proiectele de viitor!

O femeie ce inspiră femei!

Feb 21, 202113:33
Psiholog Anca Vernon la Oamenii de lângă noi

Psiholog Anca Vernon la Oamenii de lângă noi

Anca Vernon se numără printre cei mai pozitivi oameni pe care i-am întâlnit în viața asta. În preajma ei, te molipsești de bună dispoziție, bucurie de viață, entuziasm și prietenie. E una dintre acele persoane care îți merg la suflet instant. Din acest motiv, copiii o adoră. Și nu e de mirare! :)))) Atunci când abordează tematica relaționării în triunghiul magic al educației părinte-elev-profesor, psihologul Anca Vernon reușește, ca nimeni alta, să explice lucrurile în mod clar și concret, dând valoare "pionului" principal, adică copilului! În aceste vremuri tulburi generate de pandemie, când copiilor li s-a îngrădit dreptul de a interacționa fizic cu cei de vârsta lor, iar părinții au fost nevoiți să îi supravegheze în permanență, revenirea la normalitate e destul de dificilă pentru toate părțile implicate. De aceea, sfatul unui profesionist, așa cum este Anca Vernon, e mai mult decât binevenit! 

* La ce trebuie să fie atenți părinții după reluarea cursurilor școlare?  

* Cum ar trebui gestionată relația dintre părinții cărora le este teamă să-și trimită copiii la școală de frica contactării virusului Covid-19 și profesorii care refuză vaccinarea?  

* Cum îi ajutăm pe adolescenți să treacă de această perioadă dificilă? 

Sunt doar câteva dintre întrebările la care mi-a răspuns Anca Vernon, psiholog și practicant al psihoterapiei pozitive, la "Oamenii de lângă noi".

Feb 06, 202111:28
Dr. Hadrian Borcea despre proiectul ROHU84 - acronim CROSSRISKS

Dr. Hadrian Borcea despre proiectul ROHU84 - acronim CROSSRISKS

PROIECT

“ABORDARE TRANSFRONTALIERĂ INTEGRATĂ PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA COOPERĂRII ȘI PREGĂTIRII COMUNE ÎN PREVENIREA RISCURILOR ȘI MANAGEMENTUL DEZASTRELOR LA NIVELUL EUROREGIUNII BIHOR-HAJDU BIHAR” (cod proiectROHU 84, acronim: CROSSRISKS)

Lider de proiect: Asociația SARTISS

Partener asociat strategic: ISU CRIȘANA BIHOR

Partener 2: DIRECTORATUL PENTRU GESTIONAREA DEZASTRELOR DIN JUDEȚUL HAJDU-BIHAR

PROGRAMUL DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ ROMÂNIA-UNGARIA 2014-2020

Axa prioritară 5: Îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor (Cooperare în domeniul prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor)

Pi 5/b: Promovarea investițiilor pentru abordarea riscurilor specifice, asigurarea intervenției în cazul dezastrelor și dezvoltarea unui sistem de gestionare a dezastrelor

Sursa de finanțare: Fondul European de Dezvoltare Regională


•Obiectivul general:

Îmbunătățirea prevenirii riscurilor și managementului dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor-HajduBihar prin combinarea unor instrumente de politici publice și investiții care să permită optimizarea calității intervențiilor în situații de urgență.

•Buget total:

1.207.339 Euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană (prin Fondul European de Dezvoltare Regională), 13,91%, cofinanțarea de stat, în timp ce contribuția partenerilor este de 1,09%.

•Bugetul aferent SARTISS: 658.199 Euro

•Bugetul aferent HBMKI: 549.140 Euro

•Contribuție proprie: 13.170,56 Euro


ACTIVITĂȚI PLANIFICATE

•PACHET DE ACTIVITĂȚI- MANAGEMENT (gestionarea administrativă și financiară a proiectului, organizare întâlniri echipe de proiect, implementare activități/subactivități, raportări tehnico-financiare, monitorizare și evaluare).

•PACHET DE ACTIVITĂȚI COMUNICARE (website proiect, organizare evenimente, comunicare media, organizare conferința Search and Rescue2019, produse informative și de promovare).

•PACHET DE ACTIVITĂȚI IMPLEMENTARE (elaborare Proiecte Tehnice dezvoltare Centrre Regionalede Pregătire, organizare cursuri de limbi străine, traininguricomune, elaborare Strategie prevenire riscuri și management dezastre).

•PACHET DE ACTIVITĂȚI INVESTIȚIE (lucrări de extindere, modernizare si dotare a 2 Centre Transfrontalierede Pregatire Integrată pentru Interventiiin Situatiide Urgențăîn Borș si Hajdúszoboszló).


REZULTATE ESTIMATE

•Elaborarea Strategiei transfrontaliere pentru prevenirea riscurilor și managementuldezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar;

•Organizarea de cursuri de limbă maghiară și engleză, respectiv română și engleză pentru 80 de persoane care lucrează în domeniul gestionării dezastrelor atât pe partea română cât și maghiară;

•Stabilirea de protocoale comune pentru facilitarea unor intervenții specifice;

•Extinderea, modernizarea și gestionarea în comun a două centre regionale de formare transfrontalieră complementare pentru pregătirea integrată pentru intervenții în caz de urgență, care vor fi situate în localitățile Borsși Hajdúszoboszló;

•Achiziția unor echipamente în vederea dezvoltării unei Platforme de Pregătire a pompierilor militari profesioniști și voluntari;

•Organizarea unui program comun de pregătire pentru personalul voluntar și profesional implicat în gestionarea riscurilor și dezastrelor din Euroregiunea Bihor-HajduBihar.

Jan 22, 202122:26
Bekesi Csaba, director executiv AJOFM BIHOR, despre munca în pandemie

Bekesi Csaba, director executiv AJOFM BIHOR, despre munca în pandemie

Interviu cu directorul executiv al AJOFM Bihor privind modul în care instituția a gestionat perioada de pandemie cauzată de Covid-19, precum și planurile pentru 2021.

Jan 21, 202123:45