Skip to main content
Spotify for Podcasters
Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis

By studio KOMPAS

Hoog tijd dat we wonen en interieur naar de 21ste eeuw transformeren. In deze podcast geef ik praktische tip en inzichten die jouw blik op jouw woning compleet veranderen.
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#11 Sluit jij liever de deur voor onverwacht bezoek?

Mijn huis, mijn thuisJun 16, 2023

00:00
14:33
#11 Sluit jij liever de deur voor onverwacht bezoek?

#11 Sluit jij liever de deur voor onverwacht bezoek?

De bel gaat onverwachts en je voelt een lichte paniek, "Nu, bezoek? Help mijn hele huis staat overhoop!". Heb jij die schaamte al eens gevoeld?

Vanwaar komt die schaamte en hoe kunnen we ons perspectief over schoonmaken veranderen. Wat als we schoonmaken losmaken van onze ingebakken cultuur en met een frisse blik bekijken? Ontdek in deze nieuwe aflevering wat schoonmaken met cultureel erfgoed, feminisme en verbinding te maken heeft.

Jun 16, 202314:33
#10 Grote (ver)bouwplannen? Dit moet je weten.

#10 Grote (ver)bouwplannen? Dit moet je weten.

Welke top drie zaken moet je meenemen bij grote (ver)bouwplannen (en die veel te weinig aan bod komen)? Een interieurontwerper wordt er vaak pas bijgehaald als de constructie al bepaald is. In deze aflevering geef ik je graag mijn drie persoonlijke topics mee waarvan ik graag had gezien dat ze al bij de plannen mee genomen waren omdat dit achteraf oplossen niet vanzelfsprekend is.


Want wonen is ook:

  • in je pyjama na een slapeloze nacht hoestsiroop gaan halen in de keuken voor je peuter;
  • een oneindige stroom van was plooien;
  • met verschillende karakters dag in dag uit de lieve vrede proberen te bewaren.


Ontdek hoe je jouw leven en dat van je medebewoners makkelijker kan maken door anders te kijken naar je (ver)bouwplannen.


May 26, 202317:49
#9 Welk huis heb jij nodig?

#9 Welk huis heb jij nodig?

Op elk potje past een dekseltje. Wel, dat geldt niet alleen voor relaties maar ook voor wonen. Omgevingspsychologie is een vrij recente wetenschap maar geeft heel wat interessante geheimen prijs. We hebben niet allemaal dezelfde behoefte wat betreft de indeling, organisatie en sfeer van onze woning. Zo reageren verschillende persoonlijkheden emotioneel en cognitief verschillend op hun fysieke omgeving. Door rekening te houden met hoe jij (en andere bewoners) interageert met je omgeving en dit toe te passen in je woning, krijg je een woning die werkt voor jou. Zolang je dat punt niet bereikt, ervaren we onrust en frustatie, wat meestal resulteert in een zoektocht naar beter. Maar als je niet weet in welke richting, zoek je blind en duurt de zoektocht lang. Hoe deze zoektocht versnellen, ontdek je in deze aflevering.

May 05, 202313:15
#8 De impact van kleur in je woning

#8 De impact van kleur in je woning

Kleur is een topic dat altijd aan bod komt als we het hebben over interieur. Maar welk effect heeft kleur op ons welbevinden? Hoe beperkt (of juist vrij) kunnen we omgaan met kleur in onze woning? In deze aflevering gaat het niet over welke kleuren 'mooi' zijn. Ik vertel je over wat kleur met ons doet en wat dit betekent voor wonen in ons dagelijks leven. 

Mar 17, 202312:56
#7 Hoe organiseer ik mijn woning?

#7 Hoe organiseer ik mijn woning?

Heb jij al gehoord van een organisatieplan? Waarschijnlijk niet, we zien dit meestal over het hoofd. Nochtans maakt een goed organisatieplan HET verschil tussen 'opruimmodus' of 'gebruikmodus'. 

🤩 Wil jij het opruimen tot het minimum beperken?

😎 Wil jij geen tijd verliezen tijdens de ochtendrush en droom jij van een kalmere ochtendroutine voor jou en je gezin?

😁 Wil jij met een brede glimlach een onverwachte bezoeker welkom heten in je huis (en je niet moeten excuseren voor de rommel)?

Luister dan zeker deze aflevering om praktisch je huis te organiseren en eens en voor altijd niet meer achter de feiten aan te moeten hollen.

Feb 17, 202311:55
#6 Hoe voorkom je miskopen in je interieur?

#6 Hoe voorkom je miskopen in je interieur?

Deze keer gaan we heel praktisch te werk, hoe kies je passende meubels voor je woning. Ik heb het hier (nog) niet over passend in kleur en sfeer, maar over passend in afmeting. Want de juiste afmetingen van je meubels maken een hemelsbreed verschil. De meeste weten dat wel en toch laten we ons vaker (mis)leiden dan we zouden willen. Hoe voorkom je teleurstelling na aankoop van je meubel? Oude trucs en nieuwe technologiën helpen ons hier een heel eind mee op weg.

Feb 10, 202310:60
#5 Maak van je huisgenoten je beste teamgenoten

#5 Maak van je huisgenoten je beste teamgenoten

"Mijn huisgenoten zijn mijn beste teamgenoten." Hoe zalig zou het zijn als je dat kan zeggen! In onze westerse cultuur is heel onze opvoeding gebaseerd op het individu en op wie waar controle over heeft. Wat kunnen we leren van samenwonen als we eens bij andere culturen gaan kijken? In deze aflevering geef ik je praktische tips hoe je de dynamiek in je huis kan veranderen. Samenwonen wordt samen zorgen voor: voor elkaar, voor jezelf en voor je woning.

Feb 03, 202317:50
#4 De schone schijn van interieurmagazines en Pinterest

#4 De schone schijn van interieurmagazines en Pinterest

Interieurbeelden zijn nog altijd super populair. Er zijn tal van magazines en ook op Pinterest en social media spelen zijn ze een belangrijk aandeel. En toch ... we weten allemaal dat er iets niet aan klopt. Net zoals we bij een modefoto wel weten dat dat item ons heus niet slank en populair maakt, weten we ook dat interieurbeelden ver kunnen afwijken van de realiteit. Wat laten deze beelden ons niet zien en wat kunnen we daar juist uit leren als het over onze woning gaat? Dat vertel ik jullie in deze aflevering. 

Jan 27, 202316:23
#3 deel 2 - Hoe kan je praktisch ontspullen en meer genieten

#3 deel 2 - Hoe kan je praktisch ontspullen en meer genieten

Een belangrijk deel van anders wonen is bewuster omgaan met onze spullen. Ontspullen en consuminderen is trendy maar welke voordelen levert het je effectief op? In het tweede deel van deze aflevering leg ik je uit hoe je kan ontspullen en hoe je consuminderen definitief implementeert in je levenstijl.
Jan 13, 202320:02
#3 Minder balast, meer vrijheid - deel 1 - de voordelen van ontspullen

#3 Minder balast, meer vrijheid - deel 1 - de voordelen van ontspullen

Een belangrijk deel van anders wonen is bewuster omgaan met onze spullen. Ontspullen en consuminderen is trendy maar welke voordelen levert het je effectief op?

Ontspullen is rechtstreeks gerelateerd aan een betere gezondheid. Ontspullen betekent hier niet dat je zo weinig mogelijk spullen in huis houdt. Het betekent dat je enkel de spullen in huis hebt die waarde hebben (functioneel of emotioneel). Dankzij ontspullen voelen we ons minder gestresseerd en meer in balans. Toch is het niet altijd evident om te ontspullen en vallen we ook makkelijk terug in ontspullen.

In het eerste deel van deze aflevering geef ik je vier redenen waarom ontspullen interessant is en waarom dit meer is dan een trend.

Jan 13, 202313:27
#2 Een huis vol positiviteit

#2 Een huis vol positiviteit

In deze tweede aflevering geef ik je de eerste tips over wonen. Wat als je niet vanuit gewoontes en cultuur met je woning omgaat, maar vanuit het natuurlijk gedrag van de bewoners? We vertrekken maar al te graag vanuit wat we denken dat het zou moeten zijn. Wat als we eens gaan kijken naar wat bewoners effectief nodig hebben? Via een ander perspectief en kleine aanpassingen kunnen we ons dagelijks huishouden al een heel stuk aangenamer laten verlopen.


Dec 22, 202213:07
#1 Wonen kan anders

#1 Wonen kan anders

"Wonen kan anders." Dat is de boodschap van de eerste aflevering van de podcast 'Mijn huis, mijn thuis'. Is opruimen voor jouw een never ending story? Durf je soms niemand binnenlaten omdat je huis ontploft is? Of heb je al lang aanvaard dat het huishouden doen veel tijd en energie vraagt?
Dan ga je in deze aflevering veel herkenning ervaren. Want dat ervaarde ik ook tot enkele jaren geleden. Maar het kan ook anders.
Dec 19, 202213:54