Skip to main content
Spotify for Podcasters
Surya's HutsPod

Surya's HutsPod

By Surya Media

In Surya's HutsPod praten we met mensen uit de Hindustaanse gemeenschap die iets bijzonders, iets inspirerends doen. Meer informatie via www.suryamedia.nl
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Surya's HutsPod #7: Ananta Khemradj

Surya's HutsPodAug 31, 2019

00:00
40:05
Surya's HutsPod #7: Ananta Khemradj

Surya's HutsPod #7: Ananta Khemradj

“ Je kan toch lezen” is de titel van de documentaire die Ananta Khemradj heeft gemaakt. Dit is het antwoord dat ze kreeg van haar moeder toen ze haar een vraag stelde over de jaren ‘80 in Suriname.

Met de staatsgreep, de decembermoorden en de binnenlandse oorlog waren de jaren ‘80 een rumoerige periode in Suriname. Ananta ging zich hier pas in verdiepen toen ze naar Nederland kwam om te studeren. Ze merkte dat er binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland verhitte discussies waren over dit onderwerp, dus ging ze op zoek naar informatie.

Waarom wisten zij en haar leeftijdsgenoten zo weinig van deze tijd? En waarom praten mensen in Suriname hier zo weinig over? Toen ze de kans kreeg om via Doculab Suriname een verhaal te vertellen en een documentaire te maken, wist ze meteen dat het over de jaren ‘80 moest gaan, maar over welke gebeurtenis? Ananta is begonnen met de vraag, waarom de jeugd in Suriname zo weinig van de jaren ‘80 af weet.
Maar dat is haar eerste vraag, en ze is nog lang niet klaar....


www.suryamedia.nl

Aug 31, 201940:05
Surya's HutsPod #6: Devika Partiman

Surya's HutsPod #6: Devika Partiman

 Devika Partiman is sociaal activiste en zet zich in om de representatie van vrouwen, met name in de politiek, te bevorderen.
Daarom richtte zij in 2017 de stichting Stem op een Vrouw op. Hiernaast is ze ook actief in de antiracisme beweging.
Hoe ze dit precies doet en wat ze hier allemaal voor doet kan je horen in deze Surya’s HutsPod.

www.suryamedia.nl

Jul 27, 201932:41
Surya's HutsPod #5: Soenil Bahadoer

Surya's HutsPod #5: Soenil Bahadoer

Soenil Bahadoer is 2-sterren chef-kok en eigenaar van restaurant de Lindehof in Nuenen. Hoe is het Soenil gelukt om zijn kookkunsten naar zo een hoog niveau te brengen? 

Uiteraard door hard werken, en een enorm doorzettingsvermogen. In deze Surya's HutsPod komt zijn gedrevenheid en passie voor eten, kruiden, geuren, smaken naar voren. 

Naast zijn kennis over eten heeft Soenil zijn herinneringen over de Hindustaanse keuken en eetcultuur meegenomen en heeft hij dit gebruikt om zich te onderscheiden van andere chef koks. 

"Ik combineer vanuit mijn Hindustaanse achtergrond smaken die Europeanen niet gewend zijn". Op welke manier heeft hij dit heeft gedaan? Soenil vertelt hier vol passie over in deze Surya's HutsPod.

www.suryamedia.nl   

Jun 22, 201932:18
Surya's HutsPod #4: Sabiet Balwant-gir

Surya's HutsPod #4: Sabiet Balwant-gir

Nederland is een Eerste wereldland, maar toch zijn er mensen afhankelijk van voedselpakketten van de voedselbank. In deze Surya’s HutsPod praten wij met Sabiet Balwant-gir. Zij is coördinator van VoedselbankPlus in Leidse Rijn, Utrecht en doet dit geheel vrijwillig.

15 jaar geleden zag zij in haar baan als hulpverlener dat er mensen buiten de sociale zekerheid vielen en dat deze mensen niemand hadden op wie ze terug konden vallen. Zij ontfermde zich over hen. Eerst vanuit huis en met eigen geld en daarna met behulp van lokale sponsoren, buurtbewoners  en vrijwilligers.

Inmiddels heeft ze al een tweede voedselbank opgezet in de wijk Leidse Rijn in Utrecht. Sabiet ziet veel schrijnende gevallen maar probeert altijd naar het positieve te kijken en mensen verder te helpen. Dat geeft haar voldoening.

Wat doet Sabiet allemaal? Wat drijft haar om deze verschillende mensen te helpen? En, bestaat er wel echt armoede in Nederland? Wij praten hierover met haar in deze Surya’s HutsPod.

www.suryamedia.nl

Apr 25, 201932:01
Surya's HutsPod #3: Viroen Soebedar

Surya's HutsPod #3: Viroen Soebedar

Toen Viroen 16 jaar was kreeg z'n moeder een herseninfarct. Dit was een grote shock. Zijn moeder kon haar lichaam slecht bewegen maar kwam op den duur wel weer thuis. In dat jaar werd Viroen meteen volwassen, want in plaats dat zijn moeder voor hem zorgde moest hij voor z'n moeder zorgen. 

De gezondheid van zijn moeder stond centraal terwijl zijn leven gewoon door ging. Terwijl zijn leeftijdsgenoten volop bezig waren met hun studentenleven maakte Viroen ontbijt en avondeten voor z'n moeder en zorgde hij er samen met zijn vader ervoor dat z'n moeder niet lang alleen thuis was. 

Uiteindelijk ging het zo slecht met zijn moeders gezondheid dat ze opgenomen werd in een verpleegtehuis. Maar toch heeft z'n moeder nog zorg nodig en regelt Viroen veel voor haar. Met veel doorzettingsvermogen lukt het Viroen zijn studie af te maken en aan het werk te gaan. 

Viroen vindt dat er weinig aandacht is voor mantelzorgers. Dus ondanks zijn drukke schema maakt hij ook tijd vrij om voorlichting te geven over mantelzorg. Dit doet hij door mee te werken aan verschillende media optredens en door te bloggen en vloggen op zijn website. 

In deze Surya’s HutsPod vertelt Viroen over zijn struggles als mantelzorger, maar ook hoe hij het graag anders ziet. Want doordat de zorgverlening in Nederland alleen maar afneemt en de vergrijzing juist toeneemt zal in de toekomst 1 op 3 mensen te maken krijgen met mantelzorg. En dat beseft de Nederlandse samenleving nog niet. 

www.viroen.nl  

Meer informatie: Suryamedia.nl

Mar 29, 201939:00
Surya's HutsPod #2: Sunita Chote-Oedit

Surya's HutsPod #2: Sunita Chote-Oedit

Hoe reageer je op mensen met een depressie? Of op mensen die grote tegenslagen ervaren? Wat zeg je dan? In deze HutsPod een mooi gesprek met Sunita Chote, zij was zelf depressief en heeft haar sombere gevoelens om kunnen zetten in kracht en geluk.  Tijdens haar eigen herstelproces leerde ze heel veel over de menselijke psyche en beet ze zich hierin vast. En zo werd haar onwetendheid  vervangen door kennis.

Als vrijwilliger begon zij met het coachen van (Hindustaanse) vrouwen met hun depressie en ondersteunde hen tijdens hun herstelproces. Later heeft ze haar ervaringsdeskundigheid kunnen gebruiken bij haar onderneming. Als sociaal ondernemer werkt zij in de 'moeilijke'  wijken van Utrecht en probeert zij op een laagdrempelige manier vrouwen uit verschillende doelgroepen te helpen bij de eerste signalen van de psychische  klachten. 


Sunita vertelt in haar gesprek uitgebreid over haar eigen herstelproces die ruim 10 jaar heeft geduurd met ups en downs, we hebben het ook over het taboe rondom depressie, en ook wat je kan doen als je sombere / depressie gevoelens ervaart. 

Feb 22, 201942:22
Surya's HutsPod #0: Terugblik Surya

Surya's HutsPod #0: Terugblik Surya

We hebben een bonuspodcast opgenomen waarin we samen met Dhiren & Sharmila terugblikken op ruim 20 jaar Surya. 

Klik op de link en luister hoe Surya van ruim 20 uur radio per week nu naar podcasts gaat. 

Jan 22, 201941:13
Surya's HutsPod #1: Aruna Gopal

Surya's HutsPod #1: Aruna Gopal

Tegenwoordig schieten er allerlei verschillende coaches als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn vaak mensen die na een aantal jaar een carrière switch maken en het als hun missie zien om andere mensen te helpen op welk gebied dan ook. 

Aruna Gopal maakt deze switch vanuit haar stabiele baan in de corporate wereld naar het ondernemerschap als social selling en personal brand coach. Hoe ze dit deed en hoe ze haar leven nu leidt vertelt zij in deze inspirerende podcast. 

Jan 22, 201948:32