Skip to main content
Spotify for Podcasters
Tuinschool online podcast

Tuinschool online podcast

By Suze Peters

Tuinschool online oprichter Suze Peters interviewt allerlei verschillende tuinexperts over hun vakgebied waarin 'onkruid' wilde planten een rode draad vormt.
Available on
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Zo hou je jouw nieuwbouwtuin onkruidvrij

Tuinschool online podcastSep 08, 2023

00:00
14:59
Zo hou je jouw nieuwbouwtuin onkruidvrij

Zo hou je jouw nieuwbouwtuin onkruidvrij

Je hebt net de sleutels gekregen van je nieuwe huis. Daar waar je voor het interieur overloopt van de ideeën, weet je voor de tuin niet waar je moet beginnen! De kale zandvlakte waar je op uit kijkt voelt erg ver weg van de groene tuin van je dromen.

Marie Louise Velthuijzen van Grondbeginselen (@grondbeginselen) heeft de oplossing waarmee je zelf zonder hulp van tuinontwerper die zandput veranderd in een groene biodiverse oase. Ook als je zelf denkt dat je geen groene vingers hebt.

In deze podcast bespreekt Suze Peters met haar de redenen waarom je een nieuwbouwtuin zo snel mogelijk wilt bedekken met planten. En is jouw tuin al helemaal groen van het onkruid, dan heeft ze ook een handige tip voor je. Meer informatie over de online cursus Ontwerp je eigen nieuwbouwtuin: https://cursus.tuinschool.online/nieuwbouwtuin/

Sep 08, 202314:59
Gebruik al je zintuigen om onkruid te leren kennen

Gebruik al je zintuigen om onkruid te leren kennen

Door te proeven, te luisteren, te kijken, te voelen en te ruiken blijven de kenmerken van planten je beter bij. Daardoor zul je ze beter leren kennen en ook beter kunnen tolereren.


Vraag de zoekkaart veelvoorkomende onkruiden hier aan: https://tuinschool.online/gratis-onkruid-zoekkaart-aanvragen/

Meer informatie over het Onkruidboek, vind je hier https://tuinschool.online/onkruidboek/

En ben je nieuwsgierig naar de online onkruid cursus, klik dan vooral hier even: https://cursus.tuinschool.online/online-onkruidcursus/

Aug 24, 202314:18
Met onkruid je tuinbodem lezen

Met onkruid je tuinbodem lezen

In deze aflevering interviewt Suze Peters (schrijfster van het Onkruidboek) bodemkundige en schrijfster Anne Marie van Dam.

Anne Marie kijkt eerst naar de planten voordat ze ook maar een schop in de grond zet. Je kunt zoveel aflezen aan de wilde planten die er groeien. Tijd om haar eens uit te horen welke specifieke onkruiden wat zeggen over je bodem.


Meer informatie over haar online cursus Leer je grond kennen: https://cursus.tuinschool.online/leer-je-grond-kennen/

Boek: Leve de Bodem! https://www.levedebodem.nu/

May 26, 202314:51
Kruidenspiraal bouwen
May 09, 202307:07
Is onkruid veranderd: 10 jaar onkruidboek
May 09, 202321:46
Onkruid trekt bijzondere bijen aan
Apr 28, 202320:28
10 voordelen van een online tuincursus
Apr 14, 202313:30
Toekomst van onkruid in gevaar?

Toekomst van onkruid in gevaar?

Hoe A.I. (Artificial Intelligence) onze kijk op onkruid beïnvloedt? Dat klinkt misschien onbenullig. Door een toevallige zoekvraag gesteld aan Chat GPT blijkt hoe taalrobots teksten samenstellen over aan de hand van beschikbare informatie die ze op het internet kunnen vinden. Maar wat als de juiste informatie niet op internet staat. Suze Peters maakt zich zorgen...in deze podcast aflevering vertelt ze waarom.

Meer weten over de cursussen van Tuinschool online: www.tuinschool.online

#ai #chatgpt #ecologie


Apr 12, 202311:14
Oma's tuintips achterhaald, tijd om ze te vergeten!
Mar 31, 202319:50
Van Guerrilla Gardening komt een stinzentuin

Van Guerrilla Gardening komt een stinzentuin

Suze Peters werd door Guerrilla Gardeners Jenny van Gestel geïnterviewd in de Stinzentuin Moordrecht. Hoe twee onkruiden haar inspireerde om een stukje openbaar groen te adopteren en alle afwegingen die je maakt als het gaat om onkruid. Maar ook de frustraties van Guerrilla Gardening als de gemeente de net nieuw aangeplante bosanemonen omver schoffelt.


www.guerrillagardeners.nl

Meer weten over de online onkruidcursus: https://cursus.tuinschool.online/online-onkruidcursus/


#guerrillagardening #burgerparticipatie #stinzenplanten #stinzentuin #

Mar 22, 202326:45
Mag onkruid op de composthoop?

Mag onkruid op de composthoop?

Caroline de Vlaam is schrijfster van het tuinbodemboek 'Leve de Bodem!' en compostmeester van Tuinschool online. Ze maakte een online cursus Bokashi basics. In deze aflevering hebben we het over de vraag of je onkruid op de composthoop mag gooien. Wat mag er wel op en wat niet? Je krijgt allerlei handige tips en tricks te horen om toch zoveel mogelijk wel op de composthoop te kunnen gooien. 

Wil je meer weten over Caroline's boek, haar cursussen en workshops: https://www.carolinedevlaam.nl/

Ben je nieuwsgierig naar de online onkruidcursus van Suze Peters: https://cursus.tuinschool.online/online-onkruidcursus/

Tuinschool online is een platform voor online tuincursussen waar je ecologisch, duurzaam en natuurvriendelijk leert tuinieren. De cursussen worden gemaakt door verschillende tuinprofessionals. www.tuinschool.online.


TIP: Voor iedereen die wil leren composteren in de achtertuin volg deze cursus: Composteren is een peulenschil


De gratis onkruidzoekkaart aanvragen kan hier: https://cursus.tuinschool.online/zoekkaart-onkruiden/

We zijn benieuwd wat je van deze aflevering vond. In Spotify kun je sterren achterlaten of een berichtje achterlaten. Daar zijn wel heel blij mee, want dan worden we beter gevonden. Ken je trouwens iemand die dit ook leuk zou vinden om te horen? Stuur deze aflevering dan door. 

Mar 03, 202321:60
Onkruiden om te oogsten in de winter

Onkruiden om te oogsten in de winter

Als je denkt dat er in de winter niets groeit in je tuin, dan heb je het mis. Er is een hele groep planten die voorsprong hebben op allerlei andere planten omdat ze zich in de winter al groeien. Ga maar eens kijken in je tuin! En wist je dat deze planten lekker en super gezond zijn? 

Suze Peters is schrijfster van de bestseller Onkruidboek waarvan reeds 15 000 exemplaren verkocht zijn. Leer het onkruid/ de wilde planten in je tuin beter kennen met haar online cursus Onkruid Basics. Binnen een week ontdek je welke leuke kwaliteiten ze allemaal hebben, zodat je minder geneigd bent om ze weg te halen. Ook fijn voor de biodiversiteit in je tuin!

Kijk hier of het iets voor je is: https://cursus.tuinschool.online/online-onkruidcursus/


Feb 20, 202320:15
Bestaat onkruid eigenlijk wel?

Bestaat onkruid eigenlijk wel?

In deze solo aflevering van Suze Peters, schrijfster van het Onkruidboek en Plaagdierboek en docent van de online cursus Onkruid Basics geeft ze antwoord op de vraag die haar vaak gesteld wordt. 'Onkruid bestaat toch niet?' Alhoewel Suze een groot plantliefhebber is, legt ze in deze aflevering uit waarom sommige planten toch echt als onkruid bestempeld kunnen worden. 

#onkruid #tuinschoolonlinepodcast #suzepeters #onkruidexpert #onkruidboek #plaagdierboek #tuin #tuinieren #onkruidbestrijding #onkruidbestaatniet #ecologisch #duurzaam #natuurvriendelijk #wilde weelde #velt #wildeplanten #planten #natuur #levendetuin #

cursus.tuinschool.online/onkruid-basics

www.tuinschool.online/onkruidboek

Feb 09, 202313:01
Onkruid als kunstobject verkoopt

Onkruid als kunstobject verkoopt

Liesbeth Bulk van Crush on Nature verwerkt wilde planten in haar objecten en ontwerpen. Onkruid vereeuwigt in huis, hoe mooi is dat! Neem een kijkje op haar website om te zien wat ze ervan maakt.

https://crush-on-nature.nl/

#tuinschool online #suze peters #interview #kunstenaar #kunst #onkruid #natuur #wilde planten #liesbeth bulk #rotterdam #Quarantaine terrein #interieur #herbarium

Jan 31, 202309:33
Plantengier brouwen van onkruid

Plantengier brouwen van onkruid

Suze Peters,  schrijfster van het Onkruidboek in gesprek met Katja Staring schrijfster van Plantchemie over de verborgen kwaliteiten van sommige ongewenste wilde planten.

Lees ook de blogs van Katja Staring: https://dailygreenspiration.nl/author/katja-staring/

Plantenchemie: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/plantchemie.html

Onkruidboek: https://tuinschool.online/onkruidboek/


#planten #onkruid #wildeplanten #tuin #tuinieren #tuinschool #katjastaring #suzepeters #tuinschoolonlinepodcast #plantenvoeding #bemesten #tuinhacks #boekplantchemie #zelfgemaakt #ongewensteplanten #onkruidboek

Dec 30, 202208:12
Tuinieren zonder tuin in de boomspiegel

Tuinieren zonder tuin in de boomspiegel

Suze Peters in gesprek met Jenny van Gestel van Guerrilla Gardeners over het beplanten van boomspiegels. Wat zijn de voordelen van een bloeiende boomspiegel? Haar online boomspiegelcursus en het nationale boomspiegelfeest waar je als straat of buurt in veel gemeentes aan mee kunt doen, komen ook aan bod. Evenals wat je doet met onkruid in je boomspiegel. Zijn inheemse planten welkom? Meeste wel, niet allemaal...Jenny vertelt waar ze haar keuze op baseert.

#tuinschoolonline #suzepeters #onkruid #tuin #tuinieren #wildeplanten #boomspiegel #boomspiegeltuin #buurtvergroenen #vergroenen #duurzaam #onttegelen #guerrillagardening #jennyvangestel #cerianvangestel #guerrillagardeners #utrecht #hofvancartesius #bomen #levenindestad #vrouwelijkepodcast #natuurlijktuinieren #duurzaamtuinieren #tuinschoolonlinepodcast #sociaaltuinieren


Dec 12, 202217:37
Onkruid in de Wilde Weelde tuin op de Floriade 2022?

Onkruid in de Wilde Weelde tuin op de Floriade 2022?

Suze Peters, schrijfster van het Onkruidboek sprak op 4 augustus Margo van Beem (Vis à Vis ontwerpers) een beplantingsontwerper van de Wilde Weelde tuin op de Floriade 2022 over onkruid.  Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

- de mix tussen inheems en tuinplanten 

- verschillende voedselbehoeftes van wilde bijen en honingbijen  

- wanneer iets onkruid in de Wilde Weelde tuin 

- Hanepoot 

- de groene stoep (een stoep met onkruid) is goed voor de biodiversiteit 

- brander gebruiken voor kiemplanten niet voor gevestigde planten 

- waarom worteldoek tegen onkruid niet helpt  

Tijdens de opnames was het druk in de tuin, daardoor hoor je jammer genoeg wat achtergrondgeluiden.


Meer weten over de de prachtige ontwerpen van Vis á Vis: https://visavisontwerpers.nl/

#weeldeweelde #floriade2022 #almere #margotvanbeem #suzepeters #wildeplanten #onkruid #groenestoep #tuin #tuinieren #beplantingsplan #wieden #festivaltuin #tuinschoolonlinepodcast #ecologisch #ecologischtuinieren #duurzaam #duurzaamtuinieren #natuurvriendelijk #natuurlijktuinieren #buiten #inheemseplanten #wildebijen #honingbijen #biodiversiteit

Dec 12, 202210:23
Wow! Het hele jaar eten uit een tuin van 15 m2

Wow! Het hele jaar eten uit een tuin van 15 m2

In deze aflevering is Suze Peters, schrijfster van het Onkruidboek in gesprek met stadsmoestuinexpert Moesmeisje Kim Nelissen. Moestuinregels aan je laars lappen, over minimale onkruiddruk in haar moestuin en over spinazie oogsten als de rest begint met zaaien. Kim heeft een online cursus gemaakt waarin ze je haar tips en tricks leert om het hele jaar uit je moestuin te eten.

Kijk voor meer informatie over de cursus van @Moesmeisje Kim Nelissen op cursus.tuinschool.online

We zijn benieuwd wat je van deze aflevering hebt geleerd. Zou je dit kunnen vermelden in een review om nog meer mensen te inspireren om ook naar deze podcast te luisteren. Of ken je iemand die dit ook leuk vindt om te luisteren? Delen? Ja graag! 


Dec 12, 202215:31