Skip to main content
Spotify for Podcasters
De CIA-Podcast

De CIA-Podcast

By Criminologie In Actie

In deze podcast, gemaakt door studievereniging Criminologie in Actie (CIA) van de Erasmus Universiteit Rotterdam, worden verschillende criminologische onderwerpen besproken. Iedere podcastaflevering zal er een gastspreker zijn die een inkijkje kan geven in het criminologische werkveld.
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Slachtoffers in het strafrecht

De CIA-PodcastMar 05, 2021

00:00
18:25
Seksuele Straatintimidatie - In gesprek met Dr. Tamar Fischer

Seksuele Straatintimidatie - In gesprek met Dr. Tamar Fischer

In deze podcastaflevering gaan Jette en Pum in gesprek met Dr. Tamar Fischer over het onderwerp Seksuele Straatintimidatie. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en vertelt in deze aflevering over haar bevindingen. We bespreken van alles: van risicogroepen tot het bewustzijn van daders, van de normalisatie tot (in)efficiënte initiatieven om het tegen te gaan. Wat is seksuele straatintimidatie überhaupt eigenlijk? En wat kun je het beste doen als dit jou overkomt?

We wensen je veel luisterplezier met deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de CIA-podcast!


Volg CIA op Instagram: @criminologieinactie

Volg CIA op LinkedIn: Studievereniging Criminologie In Actie

Volg CIA op TikTok: @criminologieinactie

Volg CIA op Facebook: Criminologie In Actie

Nov 30, 202328:56
Morele paniek

Morele paniek

In de vierde aflevering van de CIA-podcast gaan Milou en Alika in gesprek met Abdessamad Bouabid, criminoloog, onderzoeker en universitair docent aan de Erasmus Universiteit over morele paniek. Abdessamad vertelt iets over de ontwikkeling van morele paniek, de invloed van media en dat er een verschuiving plaatsvindt richting 'goede' morele paniek.

May 31, 202329:27
Trailer

Trailer

Maak kennis met de CIA-podcast!

May 25, 202300:17
De romantisering van zware criminelen in media

De romantisering van zware criminelen in media

In de derde aflevering van de CIA-podcast gaan Nathaniel en Pum in gesprek met Hans Moors over de romantisering van zware criminelen in films en series. Hans vertelt wat deze romantisering inhoudt, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en geeft zijn mening omtrent het al dan niet nemen van maatregelen om deze romantisering tegen te gaan.

Apr 03, 202330:30
Kinderuitbuiting

Kinderuitbuiting

In deze tweede aflevering gaan Milou en Janne in gesprek met Eva Notté. Ze is werkzaam bij Terre des Hommes, een organisatie die zich inzet tegen alle vormen van kinderuitbuiting. Ze vertelt onder andere over hoe zo’n uitbuitingssituatie ontstaat, waar de moeilijkheden liggen om vormen van kinderuitbuiting te voorkomen en wat voor hulp er is voor de kinderen.

Jan 25, 202325:13
PTSS binnen de politie

PTSS binnen de politie

In deze aflevering gaan Pum en Renee in gesprek met Jan van de Werken, werkzaam bij de Blauwe Haven, over PTSS binnen de politie. Jan vertelt onder andere wat PTSS precies inhoudt, de omvang en ontwikkeling ervan binnen de politie en wat er binnen de Blauwe Haven wordt gedaan om deze agenten te helpen.


Jan 11, 202321:49
Slachtoffers in het strafrecht

Slachtoffers in het strafrecht

In deze aflevering gaan we in gesprek met Claudia Berghout, een strafrechtadvocate die zowel verdachten als slachtoffers bijstaat. Ze vertelt over de rol van slachtoffers binnen het strafrecht, hoe deze over de jaren heen veranderd is en wat ze van de ontwikkelingen vindt.

Mar 05, 202118:25
Het werk van een privé detective

Het werk van een privé detective

In deze aflevering komt Herma Kluin, eigenaresse van recherchebureau Incognito, aan het woord over haar werk als particulier onderzoeker, ook wel "privé detective" genoemd.

Dec 06, 202047:58
Het verhoren van kwetsbare verdachten

Het verhoren van kwetsbare verdachten

In deze aflevering vertelt Marjolein Lanser, rechercheur bij politie Dordrecht, over het verhoren van kwetsbare verdachten (VKV). 

Nov 09, 202033:40
De anderhalvemetersamenleving

De anderhalvemetersamenleving

In deze laatste podcast-aflevering van dit collegejaar hoor je een interview met Mirjam Prinsen. Zij is Adviseur nalevingsexpertise bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en wij hebben het gehad over de naleving van de coronamaatregels. Hoe komt het nou dat niet iedereen zich aan de 1,5meter-maatregel houdt, wat zijn mogelijke verklaringen hiervoor? Ook hebben wij gesproken over de rol die vertrouwen speelt in de anderhalvemetersamenleving en wat er volgens Mirjam nodig is om deze samenleving ‘normaal’ te maken.

Jul 08, 202018:12
Invloed van Corona op politiewerk & criminaliteit

Invloed van Corona op politiewerk & criminaliteit

In deze aflevering hoor je een interview met Robbert Salome, woordvoerder bij de politie. Ten eerste wordt besproken wat voor ontwikkelingen de politie ziet rondom criminaliteit. Zijn criminaliteitsvormen zoals cybercrime en huiselijk geweld bijvoorbeeld toegenomen sinds de coronacrisis? Vervolgens zal nog worden gesproken over wat voor invloed de pandemie heeft op het werk van de politie. Want ook zij lopen een verhoogd risico op het oplopen van het virus.

Jun 16, 202022:19
Het coronavirus in gevangenissen

Het coronavirus in gevangenissen

In deze podcast-aflevering zal dr. Gwen van Eijk wat vertellen over de invloed van de coronacrisis op de omstandigheden in gevangenissen in Nederland. Hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit in gevangenissen? En mogen de vrijheden van gevangenen nog verder beperkt worden om verspreiding van het virus te voorkomen? Allemaal vraagstukken die in deze podcast besproken zullen worden!Jun 09, 202012:55
Het verband tussen Drillrap en steekpartijen

Het verband tussen Drillrap en steekpartijen

In deze eerste aflevering zal dr. Robby Roks, assistent professor Criminologie aan de Erasmus Universiteit,  ons meer vertellen over zijn onderzoek naar Drillrap en incidenten met steekwapens in Rotterdam. Ook zal hij ingaan op de invloed van het coronavirus op dit onderzoek. 

Ga dus even lekker achterover zitten, maak een wandelingetje, bereidt een lekkere lunch of werk aan je puzzel en luister ondertussen naar de eerste aflevering van de podcast!

May 11, 202025:50