Skip to main content
Spotify for Podcasters
SYNFÄLT FRAMÅT!

SYNFÄLT FRAMÅT!

By SYNFÄLT FRAMÅT!

Vi, Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist, gör intervjuer med de som vill representera dig som folkvald. www.synfaltframat.se

Vi är inte intresserade av dagspolitiken utan om värderingarna bakom. Vi är inte intresserade om vem som var dum 1992. Vi har synfält framåt!
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Åsa Wikforss

SYNFÄLT FRAMÅT!Mar 12, 2018

00:00
01:01:35
Fredrick Federley

Fredrick Federley

Centerpartisten, Europaparlamentarikern och djursamlaren Fredrick Federley hälsar på och berättar vad han gjort under förra mandatperioden och vad som väntar framöver. Det blir gnäll på kommunikationer i Sverige och på fransmän (som vanligt) men också Artikel 13, bönder och vätgas!

May 13, 201957:29
Jörgen Warborn

Jörgen Warborn

Moderaten, riksdagsledamoten, entreprenören och Varbergaren Jörgen Warborn hälsar på och berättar vad han vill göra om han blir invald i Europaparlamentet. Det blir mer frihandel, mera kärnkraft och mindre krångel om Jörgen får bestämma.

May 09, 201956:54
Jytte Guteland

Jytte Guteland

Europaparlamentarikern Jytte Guteland kandiderar och söker väljarnas förtroende igen. Vi är nyfikna på vad hon gjort under förra mandatperioden, vad artikel 13 handlar om och hur man kan kombinera miljöhänsyn och konkurrenskraft. Kristoffer tappar fokus och presenterar tankar om storskaliga experiment han vill genomföra i Europaparlamentet.

Apr 29, 201901:07:52
Jakop Dalunde

Jakop Dalunde

Europaparlamentarikern Jakop Dalunde återvänder till Synfält Framåt för att prata om vad han gjort under mandatperioden, men vi hinner också prata om ytligheten i miljödebatten, om man ska ta alarmismen på allvar och dessutom tåg!

Apr 22, 201959:09
Val till Europaparlamentet - Vad vet vi?

Val till Europaparlamentet - Vad vet vi?

Snart dags för val igen! Synfält Framåt kliver gäspande ur sitt ide för några nya intervjuer - allt för att DU ska kunna hitta nån rimlig att rösta på. Men först snackar Kristoffer och Tobias ihop sig och försöker både för sin egen och för lyssnarnas skull reda ut vad EU egentligen är och gör. 

Apr 15, 201957:00
Over and out

Over and out

Snart dags för val och vi rundar av med att summera några lärdomar och funderingar. Vi berättar vad vi tänker rösta på men för Kristoffers del blir det förvirrat när det kommer till kommunvalet och det är bara två dagar kvar...

Sep 06, 201841:19
Kjell A Nordström

Kjell A Nordström

Kjell A Nordström är civilekonom, ekonomie doktor, författare, föreläsare, entreprenör, styrelseledamot och han har en hel del intressanta tankar om Sverige nu och i framtiden. Vi samtalar om urbaniseringen, att kaos inte är så illa och att människor faktiskt skyr öppna landskap.

Sep 03, 201801:05:05
Bonusavsnitt med Per Bolund

Bonusavsnitt med Per Bolund

Per Bolund är biologen som blev miljöpartist och finansmarknadsminister. Vi får veta mer vad han gjort som minister, hur relationen mellan politiker och industrin fungerar och att finanskris inte är bra för miljön

Aug 30, 201832:53
Bonusavsnitt med Lars Hjälmered

Bonusavsnitt med Lars Hjälmered

Bonusavsnitt med moderaten Lars Hjälmered som vi spelat in i Jernkontorets stålstuga. Vi får veta hur man kombinerar man en bra näringspolitik med bra miljöpolitik, vad Sverige kan göra i världen och så tjatar vi lite om kärnkraft (nu igen).

Aug 29, 201835:14
Bonusavsnitt med Åsa Westlund

Bonusavsnitt med Åsa Westlund

Bonusavsnitt med socialdemokraten Åsa Westlund som vi spelat in i Jernkontorets stålstuga. Åsa ser positivt på framtiden, tycker Sverige ska gå före i klimatarbetet och berättar om skillnaden mellan det politiska arbetet i Europaparlamentet och riksdagen.

Aug 28, 201836:47
Bonusavsnitt med Emil Källström

Bonusavsnitt med Emil Källström

Jernkontoret som är stålindustrins branschorganisation bad oss göra politikerintervjuer i Kungsträdgården i Stockholm. Såklart sa vi och vi får därmed ett par bonusavsnitt av bara farten. Först ut är redan bekante Emil Källström som i detta avsnitt reder ut Stockholmares eventuella ignorans för landsorten, industrins villkor, miljöproblematik och vilka fåglar han vill utrota.

Aug 27, 201836:01
Jakob Forssmed

Jakob Forssmed

Kristdemokraternas vice partiledare Jakob Forssmed hälsar på och reder ut bistånd, civilsamhällets vara eller icke vara och dessutom ensamheten som verkar vara betydligt eländigare än många tror.

Aug 25, 201801:03:45
Ilan Sadé

Ilan Sadé

Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé hälsar på och berättar att vi behöver ännu ett nytt parti, hur man kan vara liberal och konservativ samtidigt och att identitetspolitiken är livsfarlig.

Aug 21, 201801:07:52
Emil Källström

Emil Källström

Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström hälsar på och vi diskuterar vad han gör om dagarna, vad arbetsförmedlingen gör om dagarna, varför en kommun blir centerpartistisk och att det tydligen inte är hjärnkirurgi att styra upp en förort på glid.

Aug 19, 201801:01:13
Ida Drougge

Ida Drougge

Vi träffar Ida Drougge som är moderat riksdagledamot och pratar om  slöseri med skattepengar och att det är för dålig ordning och reda i myndigheterna och kommunerna. 

Intervjun är inspelad hos Beppo Ljudproduktion. Tack Beppo!

Aug 13, 201801:03:58
Tjernobyl & Pripjat - På studieresa del 2

Tjernobyl & Pripjat - På studieresa del 2

Fossila utsläpp dödar planeten och bland annat därför gillar vi kärnkraft. För att utmana vår uppfattning åker vi till det havererade kärnkraftverket Tjernobyl och den övergivna Pripjat för att se vad kärnkraft kan ställa till med.

Jul 16, 201851:52
På studieresa del 1

På studieresa del 1

Tobias och Kristoffer är på väg till Ukraina för att kolla in den övergivna staden Pripjat och det havererade kärnkraftverket Tjernobyl. På flygplatsen summerar vi almedalsupplevelser och förväntningar inför resan.

Jul 09, 201821:45
Almedalsspecial - Magnus Andersson

Almedalsspecial - Magnus Andersson

Magnus Andersson är partiledare i Piratpartiet som bland annat vill reformera upphovsrätten.

Jul 06, 201812:24
Almedalsspecial - Christian Carlsson

Almedalsspecial - Christian Carlsson

Kdu:s ordförande Christian Carlsson fokuserar på trygghetsfrågor, fler poliser och en bättre sjukvård utan köer.

Jul 06, 201812:11
Almedalsspecial - Beatrice Ask

Almedalsspecial - Beatrice Ask

Beatrice Ask har lång erfarenhet av rikspolitiken. Mycket av fokus ligger på säkerhetspolitik och samhällets beredskap vid eventuell kris. Borde man bli en prepper eller glida runt som vanligt?

Jul 05, 201811:48
Almedalsspecial - Jens Holm

Almedalsspecial - Jens Holm

Vänsterpartisten Jens Holm lägger mest fokus på miljöpolitik. Hur blir det med flyget och är elcyklar en bra grej att prioritera?

Jul 05, 201813:41
Almedalsspecial - Magnus Ek

Almedalsspecial - Magnus Ek

I Almedalsvimlet hittade vi Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande och riksdagskandidaten från Östergötland Magnus Ek. Han vill kämpa för en hållbar och rörlig värld.

Jul 05, 201810:24
Almedalsspecial - Alice Josephson

Almedalsspecial - Alice Josephson

Alice Josephson är jämställdhets- och rättspolitisk talesperson för Grön Ungdom och kandiderar för miljöpartiet i Uppsala. Där lovas det ordentligt med byggande om hon får bestämma.

Jul 04, 201806:26
Almedalsspecial - Åsa Runander

Almedalsspecial - Åsa Runander

Åsa Runander som är talesperson för det mindre kända partiet Enhet tycker existenslinjen är bättre än arbetslinjen. Och att det är roligare att köra buss än folk tror.

Jul 04, 201808:10
Almedalsspecial - Paula Bieler

Almedalsspecial - Paula Bieler

Paula Bieler är migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Föga överraskande pratar vi om migration och integration!

Jul 03, 201811:25
Almedalsspecial - Hans Eklind

Almedalsspecial - Hans Eklind

Hans Eklind är toppkandidat för Kristdemokraterna i Örebro län. Hur de äldre har det och hur samhället håller ihop är något som engagerar honom.

Jul 03, 201813:50
Almedalsspecial - Niels Paarup-Petersen

Almedalsspecial - Niels Paarup-Petersen

Almedalsveckan ägnas åt kortintervjuer i vimlet. Centerpartisten Niels Paarup-Petersen engagerar sig framförallt i Malmös utveckling där det finns klar förbättringspotential. 

Jul 02, 201811:13
Almedalsspecial - Sofia Arkelsten

Almedalsspecial - Sofia Arkelsten

Almedalsveckan ägnas åt kortintervjuer i vimlet. Först ut är Sofia Arkelsten från Moderaterna som ägnar sig åt att rädda världen om dagarna. 

Jul 02, 201808:45
Testa dina politiska koordinater!

Testa dina politiska koordinater!

Höger/vänster-skalan räcker inte långt när det handlar om att beskriva ens politiska hemvist. Då funkar GAL-TAN-skalan, som vi refererat till i flera avsnitt, bättre och som inte bara mäter höger/vänster utan också mäter konservatism/liberalism. I detta avsnitt gör vi ett GAL-TAN-test, diskuterar frågorna och presenterar resultatet. Vi vill vara transparenta med vår uppfattning och uppmanar andra att visa upp sina resultat!

Jun 25, 201801:00:23
Vasiliki Tsouplaki

Vasiliki Tsouplaki

Vänsterpartiets kulturpolititiske talesperson Vasiliki Tsouplaki hälsar på och pratar kulturpolitik med oss. Borde vi ha en kulturkanon, öppna graffitiväggar och public service undrade vi och fick veta både det och en hel del annat.

Jun 18, 201801:01:32
Daniel Forslund

Daniel Forslund

Hur bra är sjukvården egentligen, drivs vårdcentraler av välfärdsoligarker och hur blir det i framtiden när vi verkar bli mer och mer intresserade av vår hälsa - och att leva till 120. Vi kallade in världens enda innovationslandstingsråd Liberalen Daniel Forslund för att reda ut.

Jun 11, 201801:07:18
Henrik Johansson

Henrik Johansson

Grundaren av Inte Rasist men... Henrik Johansson hälsar på för att prata om hur man ska prata med nationalister och rasister. Får man ta i dem med tång, ska man störa deras möten eller är de som folk är mest - men som har fel?

Jun 04, 201801:07:11
Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt

Vi hojar ner till Riksdagen och hälsar på Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Vi försöker reda ut vad solidaritet är, vem som ska ansvara för gemensamma intressen och om rikedom verkligen är ett problem.

May 28, 201856:24
Naod Habtemichael

Naod Habtemichael

Centerstudenternas ordförande Naod Habtemichael hälsar på och vi pratar framförallt om Göteborg. En stad vi gillar men som verkar ha en del problem - åtminstone enligt Naod.

May 21, 201855:26
Annika Strandhäll

Annika Strandhäll

Idrotts- och socialminister Annika Strandhäll hälsar på. Vi undrar om sjukförsäkringen går att lita på, om man blir skjuten i Bergsjön och om Kexchoklad är knark. 

May 14, 201853:12
Gustav Kasselstrand

Gustav Kasselstrand

Nya partiet Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand hälsar på. Vi pratar om migration och invandring och att svenska folket borde hålla ihop. Frågan är hur det ska gå till när så mycket i världen förändras.

May 07, 201801:23:52
Mikael Damberg

Mikael Damberg

Vi träffar närings- och innovationsminister Mikael Damberg och tar tempen på företagsamheten i Sverige. En del funkar bra men Arbetsförmedlingen och PostNord har vi synpunkter på. Mikael gör sitt bästa för att försvara och förklara.

Intervjun är inspelad hos Beppo Ljudproduktion! Vi

Apr 30, 201801:02:04
Katerina Janouch

Katerina Janouch

Författaren och debattören Katerina Janouch som kandiderar för det nya partiet Medborgerlig Samling hälsar på. Vi vill förstås veta vad hon vill driva för politik, men det blir också mycket samtal om det uppskruvade tonläget på twitter.

Apr 23, 201801:13:31
Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke

Kulturministern Alice Bah Kuhnke hälsade på för att prata om public service, men det blev mest annat, till exempel samer, kulturskolan och kulturell fostran. Inte så illa det heller.

Apr 16, 201855:12
Tomas Tobé

Tomas Tobé

Justitieutskottets ordförande Tomas Tobé hälsar på och förklarar hur landet ligger avseende ordning/oordning och hur bra polisen funkar Han tycker också att det verkar osmart att låta kriminella bo på Mall of Scandinavia.
Apr 09, 201801:00:34
Anna Ekström

Anna Ekström

Alla verkar överens om att skolan är viktig och att den behöver bli bättre. Tyvärr verkar just lärare hoppas över i den här diskussionen medan folk till höger och vänster har mer eller mindre bra idéer på hur skolan ska bli bättre för alla. Kristoffer och Tobias med strulig utbildningsresa i bagaget träffar gymnasie- och kunskapslyftsministern/"den duktiga flickan" som verkar ha bra koll!

Apr 02, 201852:33
Michael Wernstedt

Michael Wernstedt

Politiken har fungerat på samma vis i hundra år och nu är det dags för nåt nytt. Det tycker i alla fall Michael Wernstedt, partiledare för Initiativet som vill samskapa sitt partiprogram. Spännande tänkte vi och ville veta mer!

Mar 26, 201801:01:31
Peter Eriksson

Peter Eriksson

Det verkar väldigt(!) viktigt att vi har progressiv skatt på inkomster av något slags rättviseskäl och de lyckas ju göra det närmast omöjligt att jobba sig rik. MEN att komma in på bostadsmarknaden vid rätt tid och plats är en faktor som verkligen skapar skillnader mellan folk och folk. Hur har bostadsmarknaden blivit så dysfunktionell och vad kan man göra åt det? Vi får besök av bostadsminister Peter Eriksson och försöker reda ut detta.

I dagens avsnitt är Tore Kullgren värdefull förstärkning.

Gillar ni oss så överväg att bli en supporter på Patreon (https://www.patreon.com/synfaltframat) eller ge oss en recension på iTunes.

Mar 19, 201854:01
Åsa Wikforss

Åsa Wikforss

Politiken är ofta en kamp om verklighetsbilder. Men vad är sant och vad är hittepå? För att reda ut hur människors förhållande till kunskap fungerar bjöd vi in filosofen Åsa Wikforss. Vi får veta mer om bland annat faktaresistens, bekräftelsebias och in-group-bias. Men sånt gäller ju bara andra, eller? 

Stöd SYNFÄLT FRAMÅT! på Patreon
https://www.patreon.com/synfaltframat

 

Mar 12, 201801:01:35
Mathias Sundin 2018

Mathias Sundin 2018

Mathias har suttit i Riksdagen för Liberalerna men lämnar nu för att uppmärksamma viktiga framtidsfrågor, något som politiker inte verkar vara alltför bra på, åtminstone inte som det verkar utifrån.
Mar 05, 201859:22
Richard Herrey

Richard Herrey

Mångsysslaren Richard Herrey har gillat Moderaterna sedan Gösta Bohmans tid. Nu är det sikte på Riksdagen.

Feb 27, 201855:27
Synfält Framåt Strikes Back!

Synfält Framåt Strikes Back!

Fyra år sedan sist. Vad händer nu?
Sep 22, 201706:11
Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson hälsar på och vi pratar bistånd, migration och framförallt EU. 

 

Sep 08, 201401:01:54
Hannes Hervieu

Hannes Hervieu

Centerstudenten Hannes Hervieu är veckans gäst som vi pratar fackets roll, utbildnings- och arbetsmarknadspolitik med.

Sep 01, 201456:03
Lars Hjälmered

Lars Hjälmered

Göteborgaren, rymdingenjören och moderaternas energipolitiske talesperson hälsar på och reder ut hur det kommer sig att alla gillar att använda el, men verkar inte gilla att den produceras.

Aug 25, 201451:56