Skip to main content
Spotify for Podcasters
Szakmai Ártalom a BASF-től

Szakmai Ártalom a BASF-től

By BASF Mezőgazdasági megoldások

Mi az a Szakmai Ártalom? A Szakmai Ártalom a FarmMester – Szántóföldszakmai Műhely Facebook-csoport agrár-tematikájú tartalma, amelyben neves szakértők vitatják meg a mezőgazdaság aktuális, legfontosabb kérdéseit.
További szakmai tartalmakért csatlakozzon közösségünkhöz az alábbi linken: www.facebook.com/groups/farmmester
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Új generációs azol a kertészeti kultúrákban 1/2

Szakmai Ártalom a BASF-tőlMar 31, 2023

00:00
38:55
Jövedelmező repcetermesztés - így csináljuk mi!

Jövedelmező repcetermesztés - így csináljuk mi!

Megjelent a Szakmai Ártalom Podcast rendhagyó adása, ahol az ország 2 egymástól távoli pontjáról érkező termelő vitatta meg a repcetermesztés fortélyait. Az északi országrészből Makrai Martin, a délkeleti országrészből pedig Báthori Barnabás volt a vendégünk. Eltérő időjárás, talajviszonyok, termesztési körülmények, de egy a közös, a repce magas részaránya a vetésforgóban.

Az eddigi leghosszabb adásunkból többek között kiderül miért tartják a legstabilabb jövedelmezőségű növénynek a repcét a vendégeink

Aug 23, 202301:23:29
Kalászos Körkép III - Mi került a magtárba? Vetőmagpiaci kilátások

Kalászos Körkép III - Mi került a magtárba? Vetőmagpiaci kilátások

Elérkeztünk a Kalászos Körkép trilógia záró epizódjához ahol többek között a vetőmagpiaci kilátásokról, helyes vetőmag választásról, csávázási lehetőségekről kérdeztük Blum Zoltánt, a SAATEN UNION ügyvezetőjét és Bakos Péter Kenézt, a MARTON GENETICS kereskedelmi igazgatóját.

Az adásból kiderül az is, hogy a Vetőmag szövetség milyen tájékoztató árat adott ki a fémzárolt búza és árpa vetőmagokra, illetve mennyi és milyen minőségű kalászos vetőmaggal találkozhatunk majd a piacon az idei 2023-as évben, továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a szakértők milyen vetésterületet prognosztizálnak a különböző kalászos növényeknek.


További hasznos tartalmakért csatlakozz a FarmMester szántóföldszakmai műhelyünkhöz: https://www.facebook.com/groups/farmmester

Jul 29, 202333:07
Napraforgó kisokos II - Megéri idén kockáztatni?

Napraforgó kisokos II - Megéri idén kockáztatni?

Itt a Szakmai Ártalom legújabb adása, amelyben Hangyel Attila fejlesztőmérnök foglalja össze a napraforgó gombás betegségek elleni védelemnek a legfontosabb alapelveit. Megtudhatjátok, hogy mik a hasonlóságok és a különbségek a napraforgó és a kalászosok védelmében, miért fontos a prevenció, hogyan minimalizálhatjátok a betegségek okozta veszteséget, melyek a védekezés legjobb időpontjai, valamint azt is, hogy milyen pluszt nyújthat a gombaölő szer a védelmen kívül.

Jun 19, 202325:58
Védelem növekedésszabályozással már napraforgóban is! - Architect

Védelem növekedésszabályozással már napraforgóban is! - Architect

A Szakmai Ártalom Show legfrissebb adásában egy, a napraforgóban forradalmian új technológiáról, a növekedésszabályozásról beszélgetünk termesztéstechnológiában jártas szakemberekkel, akik egyben gyakorló napraforgótermelők is. Az adásból megtudhatod, hogy milyen előnyöket tud nyújtani a növekedésszabályozás napraforgóban, milyen elven működik, és hogyan járul hozzá a nyereségesség növeléséhez. Arról is szó esik, miként illeszthető technológiába ez az új elem, és mire kell odafigyelni a használata során.

Az adást megtalálod videós formátumban is a YouTube-on: https://youtu.be/Q6bMGOQ315k

További hasznos tartalmakért csatlakozz a FarmMester szántóföldszakmai közösségünkhöz! https://www.facebook.com/groups/farmmester

May 18, 202346:13
Kalászos Körkép II - Sárgarozsda és társai, lássuk tisztán a helyzetet!

Kalászos Körkép II - Sárgarozsda és társai, lássuk tisztán a helyzetet!

A Szakmai Ártalom legújabb adásában ismét a kalászosoké a főszerep! Az őszi búza helyenként már kalászol, de van, ahol még csak most kezd kibújni a zászlóslevele. Kritikus ez az időszak a gombabetegségek elleni védekezésben, hiszen a zászlóslevél nem megfelelő védelme tonnákban mérhető termésveszteséghez vezethet. Többek között erről is részletesen hallhatsz a legújabb epizódunkban.

A hosszan tartó nedves periódusok, és a melléjük társuló hűvös idő miatt a sárgarozsda fertőzöttségi szintje mindenütt erősödött, de vajon kimondhatjuk, hogy járvány van? Ehhez hasonló kérdésekre válaszolt dr. Füzi István és Molnár Szabolcs fejlesztőmérnök a Szakmai Ártalom Kalászos Körkép sorozatnak legújabb adásában.

További hasznos tartalmakért csatlakozz a FarmMester szántóföldszakmai műhelyünkhöz: https://www.facebook.com/groups/farmmester

May 04, 202330:25
Agro-ökológiai Program (AÖP) - Pontról Pontra - Vendég: Mezei Dávid

Agro-ökológiai Program (AÖP) - Pontról Pontra - Vendég: Mezei Dávid

Megjelent az Agro-ökológiai Programot (AÖP) tartalmazó jogszabálycsomag, vele együtt pedig a Szakmai Ártalom podcast legújabb adása ami a témával foglalkozik! Ha érdekel, hogy pontosan mekkora összegre számíthatsz a támogatásra pályázáskor, mik a legegyszerűbb módjai a 2 pont összegyűjtésének, egyáltalán megjelölhetsz-e 2-nél több pontot, vagy kíváncsi vagy hogyan helyezkedik el az AÖP az agrártámogatások között, és milyen támogatási rendszerre számíthatunk az AÖP után, akkor jó helyen jársz, hiszen az adásból ez mind kiderül. Az adásban Mezei Dávid az MKB és Takarékbank Agrár és Uniós kapcsolatok vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

További hasznos szakmai tartalmakért csatlakozz a FarmMester szántóföldszakmai csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/farmmester

Apr 25, 202349:08
Napraforgó kisokos - gyomirtás szélsőségek közepette
Apr 18, 202328:08
Új generációs azol a kertészeti kultúrákban 2/2
Mar 31, 202351:43
Új generációs azol a kertészeti kultúrákban 1/2
Mar 31, 202338:55
Elektronikus permetezési napló (e-permet) - tények és tévhitek
Mar 12, 202332:25
Kalászos Körkép - növényvédelmi tanácsok, növekedésszabályozás
Feb 11, 202340:46
Talajműveléssel az aszály ellen? | vendég: Dr. Dobos Endre
Dec 12, 202201:01:52
Vízgazdálkodás szabályozási szemszögből | vendég: dr. Feldamn Zsolt - mezőgazdaságért felelős államtitkár

Vízgazdálkodás szabályozási szemszögből | vendég: dr. Feldamn Zsolt - mezőgazdaságért felelős államtitkár

Már elérhető a Szakmai Ártalom 12. része podcast formában is, ahol dr. Feldman Zsolt, Petőházi Tamás, illetve Asztalos Gábor voltak a vendégeink, akikkel Hajnal Gábor kollégánk beszélgetett Magyarország vízgazdálkodásának a múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Megtudhattuk, hogy a 2022-es év aszályos időjárása milyen hatással volt az ország öntözővíz-ellátottságára, és ez milyen problémákat vethet fel a jövőre nézve.

A beszélgetésben megvitatták, milyen módszerekkel tudnánk javítani az ország vízgazdálkodását, ebben az állam milyen szerepet tudna vállalni, illetve a gazdálkodóknak mit kellene teljesíteni ezek megvalósulásához.

Szó volt arról, hogy a 2023-tól érvényes KAP milyen eszközökkel kívánja elősegíteni a helyes vízgazdálkodást, illetve az új agrár ökológiai program milyen támogatást tud nyújtani az ehhez szükséges tevékenységekhez.

Ha érdekelnek a jövő vízgazdálkodásával kapcsolatban felmerülő kérdések és azok megoldásai, mindenképpen hallgasd meg az alábbi adásunkat, mert hasznos információkhoz juthatsz!

Mi az a Szakmai Ártalom? A Szakmai Ártalom a FarmMester – Szántóföldszakmai Műhely Facebook-csoport agrár-tematikájú exkluzív tartalma, amelyben neves szakértők vitatják meg a mezőgazdaság aktuális, legfontosabb kérdéseit. További szakmai tartalmakért csatlakozzon közösségünkhöz az alábbi linken: https://www.facebook.com/groups/farmmester

Oct 28, 202258:17
BIGJOE - Exklúzív adás Winkler Róberttel
Aug 08, 202245:47
Megéri repcét termeszteni, meg is mutatjuk hogyan!
Aug 08, 202257:36
Hogyan válasszunk kalászos vetőmagot az idei évben?
Jul 26, 202247:38
Jövedelemnövelés precíziós megoldásokkal

Jövedelemnövelés precíziós megoldásokkal

A Szakmai Ártalom 8. részében a precíziós megoldások jövedelemnövelő szerepéről értekezünk. A digitális agrár megoldások ma már a kényelmi funkciókon túl versenytényezőkké is váltak. Ennek keretében beszélgetünk a precíziós rendszerszemlélet fontosságáról, valamint, hogy ezeket hogyan tudjuk gazdaságunk mindennapjaiba tudatosan beilleszteni. Magyarország első okos-permetezőgépéről és annak gyakorlati fogásairól osztjuk meg legfrissebb információinkat, valamint a precíziós gazdálkodást segítő xarvio® platformunkról is értekezünk. A beszélgetésben dr. habil. Milics Gábor, egyetemi docens a MATE Precíziós Gazdálkodási és Agrárdigitalizációs Tanszékéről, Méhn Gábor a SmartSprayer okos-permetezőgép globális szakmai értékesítés vezetője, Trugly Bence precíziós gazdálkodási szaktanácsadó a xarvio® Digital Farming-tól, valamint Fazakas Áron digitális szakértő a BASF Hungária Kft.-től lesz segítségünkre.

May 02, 202247:18
A repce tavaszi növényvédelme termelői szemmel

A repce tavaszi növényvédelme termelői szemmel

A Szakmai Ártalom 7. részében a repce tavaszi növényvédelméről értekezünk. Megvizsgáljuk, milyen pozitív hatásai vannak a tavaszi regulátoros kezeléseknek, és hogyan tudjuk minél intenzívebbé tenni a termesztést. 

Ezen felül górcső alá vesszük a repce gombás betegségei elleni védekezést és bemutatjuk, hogyan és mikor érdemes kijuttatni a hatóanyagokat. A rovarok elleni védelemről is beszélünk, és arról is, hogyan tudjuk ezeket a repce tavaszi növényvédelmi technológiájába beilleszteni. 


A beszélgetésben két termelőt kérdezünk tapasztalatairól és a gyakorlati fogásokról a nyugati és keleti országrészről.

Feb 26, 202201:01:47
Szakértőkkel a jobb nitrogén-hasznosulásért

Szakértőkkel a jobb nitrogén-hasznosulásért

A Szakmai Ártalom 6. exkluzív részében megvizsgáljuk, hogyan tudjuk ebben a rendkívüli termelési helyzetben a minél jobb nitrogén-hasznosulást elérni? Értekezünk az intenzív termelés lehetőségeiről. 

Megvitatjuk, hogyan tehetjük hatékonyabbá a szilárd karbamidot és az oldattrágyákat inhibitorok alkalmazásával, és milyen előnyökkel jár a növekedésszabályozók használata. Mindezek mellett a strobilurinok pozitív élettani hatásairól is beszélgetünk, valamint arról, hogyan illeszthetők be ezen elemek tudatosan a fenntartható, környezetkímélőbb gazdálkodásba.  

A beszélgetésben Koós Sándor tudományos főmunkatárs, Lőrincz Dávid növényvédelmi szakértő, Németh Balázs fejlesztőmérnök, valamint Krupp Kristóf termékmenedzser lesz segítségünkre.

Feb 21, 202256:42
Kalászfuzárium és toxincsökkentés termelői szemmel

Kalászfuzárium és toxincsökkentés termelői szemmel

A 2022-es év első, és immár a Szakmai Ártalom sorozat 5. részében a kalászosok termesztésének gyakorlati tapasztalatairól fogunk beszélgetni. Értekezünk a számos esetben fejtörést okozó kalászfuzárium betegségről, és az ellene való védekezések lehetőségeiről, elemeiről. Megvizsgáljuk a gombaölő szeres kezelések optimális időpontját, és a szerválasztás szempontjait is részletesen boncolgatni fogjuk. Mindezek mellett a toxincsökkentés rejtélyeibe is betekintést nyerhetünk. A beszélgetésben két tapasztalt termelő, Hegedűs Gábor növényvédelmi szakirányító, Kövécs Róbert ügyvezető, valamint dr. Füzi István fejlesztőmérnök és Kurtz György kalászos termékmenedzser vesz részt.

Jan 23, 202253:55
Agrárpiaci kilátások banki és gazdálkodói szemszögből

Agrárpiaci kilátások banki és gazdálkodói szemszögből

A Szakmai Ártalom című sorozatunk 4. részében a jelenlegi és várható agrárpiaci helyzetről beszélgetünk, elsősorban magyar viszonylatban. Megvitatjuk, hogy az elmúlt években milyen folyamatok játszódtak le a mezőgazdaságban, és ezek milyen változásokat hoznak magukkal a terményárak szempontjából. Szóba kerül a napraforgó, a repce és a kalászosok termesztésének stabilitása, ezen felül pedig a növényvédő szerek gazdasági előnyeiről is szót ejtünk. Szemügyre vesszük a mostani műtrágya árak körül kialakult állapotokat, és említést teszünk arról is, hogy jelenleg megéri-e beruházni vagy sem. A beszélgetésben Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő az Erste Bank Zrt.-től, Pál Bertalan alföldi régió értékesítési vezető, valamint Hajnal Gábor marketingvezető lesz segítségünkre.

Jan 10, 202254:01
Napraforgó-termesztés mesterfokon, termelői szemmel

Napraforgó-termesztés mesterfokon, termelői szemmel

A Szakmai Ártalom immár valódi sorozatnak is nevezhető, hiszen már a harmadik epizóddal jelentkezünk. Ebben a részben a napraforgó-termesztés legfontosabb kérdéseit vitatjuk meg. Végignézünk egy teljes technológiát, a fajtaválasztástól kezdve a talajelőkészítésen, tápanyaggazdálkodáson és növényvédelmi kezeléseken át egészen a betakarításig. A beszélgetésben Bencsik Mihály termelésirányító, Sümeghy Tamás növénytermesztési ágazatvezető, Hangyel Attila fejlesztőmérnök és Benkő András napraforgó termékmenedzser segít bennünket abban, hogy megtudjuk, hogyan lehet szakszerű, és költséghatékony módon napraforgót termelni.

Nov 11, 202157:07
Fenyércirok kukoricában - mit tehetünk korunk egyik legveszélyesebb gyomnövénye ellen?

Fenyércirok kukoricában - mit tehetünk korunk egyik legveszélyesebb gyomnövénye ellen?

A Szakmai Ártalom második részének főszereplője a kukorica, amelynek betakarítása a beszélgetés felvételekor még javában zajlott. Ezért a legfrissebb információk birtokában vitathattuk meg, hogy melyek voltak az idei év nehézségei, milyen szezont tudhatunk magunk mögött, mind az időjárás, mind a gyomirtás szempontjából. Ennek kapcsán a kukoricában kárt okozó legfontosabb egyszikű gyomokról, többek között a fenyércirok veszélyeiről és a védekezési lehetőségekről is beszélgetünk a meghívott szakemberekkel, Gyulai Balázs, a Fejér Megyei Kormányhivatal nyugalmazott gyombiológusával és Molnár Szabolcs fejlesztőmérnökkel. És természetesen a beszélgetés végén tippeket, praktikákat is adunk a minket hallgató gazdáknak, hogy milyen módszerekkel vehetik fel a harcot, hogyan védekezhetnek korunk egyik legveszélyesebb gyomnövénye ellen. Tartsanak velünk második alkalommal is, jó szórakozást kívánunk a Szakmai Ártalom következő epizódjához!

Oct 18, 202140:05
Kalászosok őszi gyomirtása a változó gyomviszonyok között

Kalászosok őszi gyomirtása a változó gyomviszonyok között

A FarmMester legújabb exkluzív tartalma a Szakmai Ártalom című beszélgetős műsor, amelynek első részében a kalászosok múltbeli és jelenlegi gyomviszonyait vesszük górcső alá. Beszélünk arról, hogy a nagy széltippan mellett milyen feltörekvő egyszikű, illetve egyéb T1-es és T2-es kétszikű gyomok jelentek meg az utóbbi időben; ezeket hogyan ismerhetjük meg, hogyan különböztethetjük meg őket egymástól; és milyen gyomváltozások várhatóak a kicsit távolabbi jövőben. A beszélgetés végén természetesen megoldásokkal, javaslatokkal is szolgálunk a felmerülő gyomproblémák kezelésére. Előadóink: Ughy Péter gyombiológus, a Vas Megyei Kormányhivatal munkatársa, Molnár Szabolcs fejlesztőmérnök, és Kurtz György kalászos termékmenedzser.

Sep 30, 202138:16