
Tab & Space
By Daniel Voicu

Tab & SpaceJul 19, 2020

Tab & Space - Episodul #3 - Arta computerizata in anii '60
In acest episod voi vorbi despre un grup de artisti, una din cele mai mari expozitii de arta digitala din anii '60 si despre cum arta computerizata a fost folosita pentru unele din cele mai comune lucruri din lume: bancnotele.
Discutam despre:
- COMPOS-68 si "Ootje" Oxenaar
- Expozitia Cybernetic Serendipity
- Jasia Reichardt
- Herbert Brün
Jasia Reichard prezinta o parte din lucrarile din cadrul expozitiei in acest video.
Puteti gasi mai multe info despre Cybernetic Serendipity in catalogul oficial al evenimentului.

Tab & Space - Episodul #2 - Scurta istorie a artei digitale si a creative coding
In acest episod vorbesc despre computer art, generative art si software art. Sunt trei termeni pe care i-am intalnit pe parcursul anilor si abia recent am inceput sa fiu interesat de legaturile dintre ei. Trec in revista cateva lucruri de la inceputurile artei digitale si o sa vorbesc putin si despre un domeniu similar care cred ca este destul de influent in lumea jocurilor si artei computerizate: demoscene.
Puteti vedea resursele mentionate mai jos:
Frieder Nake - Do calculating machines like drawing? And if so, why? | Code Mesh LDN 18 - https://www.youtube.com/watch?v=x-qAPvYdXgM
Demoscene.tv - https://www.youtube.com/channel/UCdaWE88_VrLbXuQrq3Uudvg

Tab & Space Episodul #1 - Ce este Processing și ce este termenul creative coding?
În acest episod vorbesc despre contextul în care am descoperit Processing, un limbaj de de programare bazat pe Java, cum pare format termenul "creative coding" și care sunt problemele pe care le poate ridica aceasta expresie.

Tab & Space - Episodul #0 - Intro in Creative Coding
Episodul 0 din seria despre Creative Coding a Tab & Space
Cine sunt eu?
Sunt Daniel, sunt un frontend developer interesat de o zona a programarii un pic diferita fata de ce ne gandim cand auzim prima data termenul 'programare'. Zona numita creative coding. Pentru unii e un hobby, pentru altii s-a transformat deja intr-un job destul de productiv. La prima vedere, am crede ca este ceva destul de nou. Dar chestia asta se intampla de prin anii 70, cand computerele inca ocupau cladiri intregi.
Care e ideea din spate?
Ideea din spatele acestui podcast este destul de simpla: sa popularizeze conceptele de arta generativa, creative coding si felul in care putem aduce laolalta arta cu tehnologia.
In prima faza, voi incerca sa vorbesc despre istoria termenilor, felul in care sunt folositi si despre persoanele care au influentat acest domeniu, de la artisti si arhitecti pana la programatori si designeri.
Ulterior, voi cauta sa aduc in prezent domeniul si felul in care schimba modul in care interactionam cu arta, arhitectura si tehnologia.