Skip to main content
Spotify for Podcasters
Takaisin Kirjoituspöydälle – Henry Lehto

Takaisin Kirjoituspöydälle – Henry Lehto

By Henry Lehto

Henry Lehto haastattelee komedian kirjoittajia, niin stand up -koomikoita, käsikirjoittajia, kirjailijoita kuin kaikkia niitä, jotka tietävät, miten panna meidät nauramaan.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Osa 33: Olli Siiki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Takaisin Kirjoituspöydälle – Henry LehtoMar 26, 2020

00:00
01:28:15
Osa 43: Eero Corso palaa kirjoituspöydälle

Osa 43: Eero Corso palaa kirjoituspöydälle

Eero Corso kirjoittaa hahmon kautta. Se avaa mahdollisuuksia. Voi sanoa asioita, jotka omana itsenä olisivat mahdottomia sanoa. Eeron mustat vitsit ovat huolella hierottuja. Jokainen pilkku on paikallaan. Siksi komedian kirjoittamista kertovaan podcastiin hänellä on paikka.
Dec 05, 202301:24:51
Osa 42: Tommi Tuominen palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle

Osa 42: Tommi Tuominen palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle

Tällä kaudella ne, joiden tilanne on muuttunut eniten, palaavat. Tommi oli ensimmäisessä jaksossa yhdeksän vuotta sitten vieraana. Muutosta tuli.

Tämän jakson teemana on vaikeasta sairaudesta komedian kirjoittaminen, joten jos se tuntuu vaikealta aiheelta, kannattaa tsekata mieluummin joku muu jakso. Jakson vire on puhtaan komediallinen, toiveikas ja iloinen, emme missään vaiheessa ole surullisia, vaikka kaikenmoisista vakavista sairauksista puhutaan. Se ei ole signaali kunnioituksen puutteesta, vaan meidän tapamme käsitellä tukalaa tilannetta.

Tommin sooloesityksen päivämäärät löytyvät osoitteesta https://tommituominen.com.

Nov 21, 202301:27:39
Osa 41: Harri Soinila palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 41: Harri Soinila palaa takaisin kirjoituspöydälle

Miten voi tehdä Euroopan kiertueen stand up -soololla onnistuneesti, vaikkei olisi etukäteen kuuluisa? Harri Soinila tietää, koska hän teki sen.

Jaksossa keskustellaan siitä, miten komedian kirjoittaminen muuttuu, kun heti lähtökohtaisesti lähtee tekemään englanniksi ja koko maailma tähtäimessä.

Leonard Cohen otti ensin Manhattanin, sitten Berliinin. Harri otti koko hiton Euroopan, ja Brasiliankin.

Nov 07, 202301:07:54
Osa 40: Ida Grönlund palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 40: Ida Grönlund palaa takaisin kirjoituspöydälle

Ida Grönlund palaa kirjoituspöydälle 20-vuotistaiteilijajuhlansa kynnyksellä. Jakson teemana on stand upin oppiminen ja opiskeleminen.

Ida on pitänyt aikamoisen nipun kursseja ja myös kirjoittanut stand up -kirjan Liian nätti lavalle. Aika kova juttu, koska minä en ole tehnyt kumpaakaan, etkä luultavasti sinäkään. Siksi on mainiota, että meillä on Ida Grönlund.

Oct 24, 202301:38:57
Osa 39: Tomi Walamies palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle
Oct 10, 202301:31:57
Osa 38: Jukka Lindström palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle
Aug 18, 202001:34:16
Osa 37: Teemu Vesterinen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 37: Teemu Vesterinen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastin osassa 37 vieraana on Teemu Vesterinen. Puhumme komedian kirjoittamisesta ja siitä, miten oppii hyväksi. Teemu ei usko, että siihen pystyy antamaan suoria ohjeita, minkä jälkeen hän antaa suoria ohjeita ennen kuin jakso päättyy.

Jaksossa on iloa, riemua, kuolemaa, naurua, riittämättömyyden tunnetta ja etenkin vilpittömyyttä. Astumme ironian tuolle puolen.

Teemun tulokset puhuvat puolestaan. Koska hänen kamansa on aina tasalaatuisen hyvää ja harvoin valtavaa mainstreamia, hän on onnistunut pysymään samaan aikaan arvostettuna että myös aavistuksen pinnan alla.

May 21, 202001:25:60
Osa 36: Anitta Ahonen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 36: Anitta Ahonen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Anitta Ahonen, Tammelan Rivo-Riitta ja rankkojen aiheiden sympaattinen erikoisnainen oli vieraanani kertomassa siitä, miten komiikkaa kirjoitetaan. Kuulemme muun muassa siitä, miten vaikeat aiheet ovat Anittalle vain aiheita.

Jaksossa on mukana paljon lämpöä. Se on syy, miksi Anitta voi olla niin rääväsuinen ja silti samaan aikaan rakastettava.

May 16, 202001:23:06
Osa 35: Miska Kajanus palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 35: Miska Kajanus palaa takaisin kirjoituspöydälle

Etäjaksot podcast-sarjassa jatkuvat – ja tällä kertaa isolla etäisyydellä. Vieraana on Miska Kajanus Iisalmesta/Hollywoodista. Tässä jaksossa mainitaan Hollywood useammin kuin keskimääräisessä RHCP:n ja System of a Downin albumissa yhteensä. 

Komiikan kirjoittaminen on johtoajatuksena, mutta enemmän pureudumme Miskan tarinaan, siihen, miten Iisalmesta päätyy näyttelemään Modern Familyyn ja Christopher Guestin leffaan tekemään saman osan kuin Dana Carvey teki maailman kuuluisimmassa mokumentissa. Tämän jälkeen Miska saa vielä itse kirjoittamansa ja ohjaamansa elokuvan Finnkinoon pyörimään. 

Vaihtoehtoisesti tarinan voi nähdä toisesta näkökulmasta, jossa Miska painaa ruokalähettinä Saul Goodmanin ruosteisen Suzukin henkisellä kiesillä ympäri Los Angelesia ja pesee Cheekin vessan. Tämä kuulostaa oudolta, mutta voin vakuuttaa, että tämä kaikki käsitellään jaksossa. Miska on onnellinen ja tarina on kaunis.

Apr 24, 202001:15:34
Osa 34: Sampsa Simpanen palaa takaisin kirjoituspöydälle
Mar 29, 202001:10:52
Osa 33: Olli Siiki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 33: Olli Siiki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Komedian kirjoittamisesta kertovan Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastin osa 33 on Olli Siikin jakso. Koska Olli on soittanut paljon musiikkia ja tehnyt kokin hommia, puhumme paljon musiikista ja emme oikeastaan yhtään kokkaamisesta. Tämä siksi, koska en tiedä ruuanlaitosta mitään. Koska meillä on poikkeustila, podcastillakin on poikkeuksellinen jakso. Tämä on ensimmäinen jakso, joka on nauhoitettu videoneuvottelun yli. Tästä […]
Mar 26, 202001:28:15
Osa 32: Ali Jahangiri palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 32: Ali Jahangiri palaa takaisin kirjoituspöydälle

Komedian kirjoittamisesta kertovan Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastin osa 32 on Alin jakso. Käymme sekä tulevaisuudessa että 80-luvun Teheranissa katsomassa Eddie Murphyä VHS:ltä. Paina play, ja täytämme korviesi välin. Ladattava MP3-versio Kirjaudu postituslistalle, niin saat tiedon uusista podcastin jaksoista ja joskus muustakin viihdyttävästä päreilystä. En spämmää, enkä luovuta osoitettasi mihinkään. Email-osoitteesi: Tilaa Takaisin kirjoituspöydälle podcast-vimpaimeesi.Takaisin […]
Aug 01, 201901:18:17
Osa 31: Tomi Haustola palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle

Osa 31: Tomi Haustola palaa toistamiseen takaisin kirjoituspöydälle

Melkein vuoden tauon jälkeen Takaisin Kirjoituspöydälle -podcast palaa! Myös kakkosjaksosta tuttu Tomi Haustola palaa. Puhumme siitä, millaista on kirjoittaa telkkaria, etenkin ajankohtaissatiiria. Tällä hetkellä suomalaisessa telkkarissa on enemmän stand up -koomikoiden kirjoittamaa kamaa kuin koskaan. Yksi niistä, joka kirjoittaa vähän joka toiseen ohjelmaan on Tomi, ja siksi tässä jaksossa fokus on näköradiossa seisomakomiikan sijaan. Painamalla […]
Jul 29, 201901:08:07
Osa 30: Eeva Vekki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 30: Eeva Vekki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Tasakymmeniä! Kolmenkymmenen jakson kriisiä selättää kanssani Noin Viikon Studion juontaja, kirjoittaja, improaja ja stand up -koomikko Eeva Vekki. Pidämme hauskaa. Koska olemme karuista oloista, menemme (minun aloitteestani) syvälle riittämättömyyteen ja siihen, mitä julkisuus tekee. Välillä muistamme, että ehkä tässä lopulta on kyse komiikan kirjoittamisesta ja kuinka itsensä häpäisy helpottaa elämää ja mahdollistaa suurien juttujen aikaansaamisen.

Edit: 16.9.2023: Jakso on remasteroitu ja näytetty vähän kompressoria tasoille.

Aug 25, 201801:10:28
Osa 29: Yasir Gaily palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 29: Yasir Gaily palaa takaisin kirjoituspöydälle

Podcast on osassa 29, johan on markkinat! Tällä kertaa äänessä kanssani on Yasir Gaily, joka kirjoittaa tällä hetkellä Noin Viikon Studiota. Aiemmin hän on kirjoittanut Uutisvuotoa sen loppumiseen saakka (ei hitto, meitsil samat). Keskustelussamme esiintyvät monet amerikkalaiset myöhäisillan talkshow’t ja jopa TV-chat. Olipa kyllä mukavata. Kuunnelkaa vaikka.

Edit: 18.9.2023: Jakso on remasteroitu ja kaikenlaista muutakin pientä tohtorointia on tehty. Nyt taas kelpaa!


Aug 10, 201801:51:28
Osa 28: Kaisa Pylkkänen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 28: Kaisa Pylkkänen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastin osassa 28 haastateltavana on Kaisa Pylkkänen. Kaisan pitkästä CV:stä löytyy mm. Käenpesä-sarjan ja Uutishuoneen pääkäsikirjoittajana toimiminen, Itse Valtiaiden ja YleLeaksin käsikirjoittamista ja onpa hän paukuttanut tekstiä Salkkareihinkin! Tämän kaiken lisäksi hän on paukuttanut monta vuotta stand upia, tällä hetkellä näkyvimmin All Female Panel -kollektiivissa.

Jaksossa keskustelemme enimmäkseen telkkariviihteen kirjoittamisesta, ja siitä, kuinka tie telkkariin on mutkainen. Kuten tässä jaksossa kuulemme, sillä tiellä voi törmätä varkaisiin ja yllättävän kiinnostavaan IRA-terroristiin.

Painamalla play siirryt aurinkoiselle sisäpihalle, jossa juttelemme käsikirjoittamisesta.

Edit 18.9.2023: Jakso on remasteroitu. Sille on näytetty vähän kompressoria ja eq:ta ja vielä räiskitty noise reductionia sisäpihan ääniin. Nyt on hiljaisempaa.


Aug 04, 201801:30:10
Osa 27: Mikko Kauppinen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 27: Mikko Kauppinen palaa takaisin kirjoituspöydälle

”Tiivistä” sanotaan jossain vaiheessa jokaiselle uudelle koomikolle. Huumorin kirjoittamisesta kertovassa Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastissa osassa 27 on vieraana Mikko Kauppinen, joka on tiivistänyt ilmaisunsa oneliner-mittoihin. Keskustelemme kuumassa kelissä komiikasta, kuvaamisesta, Kuopiosta – kaipa kaikesta.

Edit 18.9.2023: Jakso on remasteroitu. Näytin vähän kompressoria ja eq:ta meille, niin vaikutamme tasapainoisemmilta.

Jul 26, 201801:14:43
Osa 26: Anna Rimpelä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 26: Anna Rimpelä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Tässä jaksossa vieraanani on Anna Rimpelä. Kun aiemmissa jaksoissa on puhuttu paljonkin stand upista, tällä kertaa keskiössä on huumorikirjan kirjoittaminen. Meillä on jaksossa käsittelyssä Annan menestyskirja Pitkään meni ihan hyvin. Paina play, ja siirryt työhuoneeseeni, jossa on minä, Anna ja tiukasti sohvan alla piilossa oleva kissa.

Edit 16.9.2023: Jakso on remasteroitu. Näytin vähän kompressoria äänelle, niin Anna ja minä vaikutamme tasapainoisemmilta.


Jul 20, 201801:11:22
Osa 25: Pietari Vihula palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 25: Pietari Vihula palaa takaisin kirjoituspöydälle

Vuoden tauko on ohi ja podcast palaa! Haastiksia on jo aika liuta sovittu, joten ei tarvitse seuraavaa jaksoa odottaa ihan yhtä kauan. Tuoreessa jaksossa on Tuoretta lihaa -kiertueelta ja televisiosta tuttu Pietari Vihula. Pietari kirjoittaa komiikkaa telkkariin ja opiskelee telkkariin kirjoittamista. Hän tekee tietenkin myös stand upia, kuten komiikkaa kirjoittaessa tapana on. Pietari on nähnyt […]
Jul 05, 201801:41:08
Osa 24: Antti Akonniemi palaa ensimmäisen keikan jälkeen takaisin kirjoituspöydälle.

Osa 24: Antti Akonniemi palaa ensimmäisen keikan jälkeen takaisin kirjoituspöydälle.

Tämä jakso on erilainen. Aiemmin olen haastatellut pitempään tehneitä. Nyt halusin pureutua siihen, miltä tuntuu tehdä ensimmäinen keikka. Omasta ensimmäisestä on jo sen verran aikaa, ettei enää ihan tarkkaan muista, mitä kaikkea päässä pyöri silloin. Vieraana tässä on Antti Akonniemi. Podcastin alkuosa on tehty ennen kuin hän meni ensimmäiselle keikalleen ja loppuosa muutamia päiviä ensimmäisen keikan jälkeen.

Koska jakso on erilainen kuin aiemmat, nyt on sitä kunnioittamassa uusi uljaampi intromusakin.

Edit 14.9.2023 - Koska tähän jaksoon viitattiin Antin newsletterissä nyt kuusi vuotta myöhemmin, ja olen harjaantunut äänenkäsittelyssä tuolla välin, jakso on nyt remasteroitu ja kuulostaa alkuperäistä paremmalta. Ei kestä kiittää, olen täällä palvellakseni anonyymiä internetyleisöä.

May 13, 201701:12:48
Osa 23: Toni Jyvälä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 23: Toni Jyvälä palaa takaisin kirjoituspöydälle

Tämänkertainen podcast-vieraani Toni Jyvälä on tekemässä muutosta. Muutos on tulossa monessa suhteessa ja stand up on yksi näistä. Keskustelemme muun muassa ahdistuksesta, masennuksesta, riittämättömyyden tunteesta ja tietenkin pornosta. Tämä kuulostaa ihan standardilta suomalaiselta yksinäiseltä koti-illalta. Jakso on koko sarjan yksi henkilökohtaisimpia, ja siksi se on myös kiinnostavimpia, vaikkakin aiempia jaksoja vakavampi. Se on hyvä niin. […]
Apr 30, 201701:03:29
Osa 22: Leo Viking Holmström palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 22: Leo Viking Holmström palaa takaisin kirjoituspöydälle

Aiemmissa jaksoissa kyselin porukalta, kuka on kiinnostava uusista kirjoittajista. Leo Holmström nousi esille. Leon metakomiikka on kerännyt ystäviä ja hämmentyneitä ympäri Suomen. Keskustelemme niistä näistä, murramme yhden fiktiivisen koiran itsetunnon ja paljastamme, miksi Leo kannattaa käydä tsekkaamassa nyt, koska saattaa olla viimeinen tilaisuus. Paina play, ja siirryt kanssamme olohuoneeseeni, jossa paikalla ovat Leo, minä ja […]
Apr 22, 201701:04:59
Osa 21: Antti Haapala palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 21: Antti Haapala palaa takaisin kirjoituspöydälle

Kevätkausi jatkuu ja tällä kertaa keskustelen Antti Haapalan kanssa. Antti tekee ammatikseen stand upia ja kipittää Suomea ylös ja alas. Yritämme puhua komiikasta, mutta lopulta Pori painaa läpi. Paina play, ja siirryt kanssamme pääsiäistunnelmissa vellovan Corona-baarin kulmapöytään. Ladattava MP3-versio Jaksossa mainittua: Todd Barry: The Crowd Work Tour Pete Holmes: You Made It Weird -podcasti HBO […]
Apr 14, 201701:01:53
Osa 20: Janne Sarja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 20: Janne Sarja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Oujeah, komedian kirjoittamisesta kertovan Takaisin kirjoituspöydälle -podcastin paluu kesä-, syksy- ja talvilaitumilta on totta! Kahdennessakymmenennessä jaksossa on enteellisesti nimetty käsikirjoittaja Janne Sarja, jonka työtä näkyy Maikkarin torstai-illoissa Pitääkö olla huolissaan -komediapaneelisarjan muodossa. Puhuimme yllättävän paljon Opeleista, vaikkei pitänyt. Komediastakin ehdimme puhua, koska piti. Paina play, ja kuulet, miten paneeleita kirjoitetaan. Ladattava MP3-versio Pitääkö olla huolissaan […]
Jan 19, 201701:08:13
Osa 19: Matti Patronen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 19: Matti Patronen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Yhdeksästoista osa komiikan kirjoittamisesta kertovassa Takaisin Kirjoituspöydälle -podcastissa on Matti Patrosen osa. Matti on noussut nopeasti kansansuosikiksi ja parhaillaan niittää mainetta Naurun Tasapaino -kiertueella. Keskustelimme siitä, mikä tekee Matista helposti lähestyttävän ja miksi hänen suosionsa leikkaa läpi kaiken kansan. Mainitsen podcastissa Seinfeldin yllättävän monta kertaa. Play-nappia tuosta alta painamalla kuulet, mitä sanoimme. Ladattava MP3-versio Matin […]
Mar 20, 201601:01:39
Osa 18: Heikki Vilja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 18: Heikki Vilja palaa takaisin kirjoituspöydälle

Kahdeksannessatoista podcastin jaksossa on vieraana Heikki Vilja! Heikki on niin energinen, että tuon virkkeen perässä on oltava huutomerkki. Heikki on suurelle yleisölle (tarkoitanko siis meitä ylipainoisia?) tutuin viimeisimmän kauden Naurun Tasapainon finaalista, mutta kyllä hänet voisi ihan hyvin tuntea kaikennäköisten kilpailuiden voitosta (Heikki on voittanut ihan kaiken, paitsi tuon Naurun Tasapainon), Noin Viikon Uutisten viime […]
Feb 13, 201647:47
Osa 17: Johanna Tohni palaa takaisin kirjoituspöydälle
Feb 02, 201658:41
Osa 16: Tuomas Peltomäki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 16: Tuomas Peltomäki palaa takaisin kirjoituspöydälle

Tuomas Peltomäki on toimittaja, josta tuli satiristi. Hän luotsaa ja juontaa Helsingin Sanomien Uutisraportti-satiiria. Istuimme pöydän ääreen juttelemaan siitä, miten Uutisraportti on saanut alkunsa ja mitä se tavoittelee. Puhumme totuudesta, journalismista ja Kylli-tädistä. Lopulta Suomi-rap yllättää meidät. Sidonnaisuuksien paljastamiseksi lienee paikallaan kertoa, että olen kirjoittanut Tuomaksen ja muun porukan kanssa Uutisraporttia helmikuusta alkaen, joten en […]
Jul 30, 201501:04:24
Osa 15: Marianna Keisalo palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 15: Marianna Keisalo palaa takaisin kirjoituspöydälle

Antropologi Marianna Keisalo Helsingin Yliopistolta tutki tohtorinväitöskirjassaan meksikolaisia rituaaliklovneja. Nyt hän tutkii suomalaisia stand up -koomikoita. Miten hän näkee stand up -rituaalin antropologin näkökulmasta? Miten hän on analysoinut Louis CK:n (omalla tavallaan myös meksikolainen rituaaliklovni) rutiineja?

Kas, olipa osuvaa, että kysyin juuri sellaiset kysymykset, joihin saat vastauksen painamalla play.

Jul 24, 201501:13:33
Osa 14: Ulla Virtanen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 14: Ulla Virtanen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Pow! Rikoin all-male-panelin ja haastattelin Ulla Virtasta. Patriarkaatin murskaamisen lisäksi tarkoituksenani oli ymmärtää, miten improtaustainen näyttelijä lähestyy stand upin kirjoittamista. Käsittelemme ulkomaita, Riihimäkeä, uskontoa, uskonnottomuutta, Upright Citizens Brigadea, Saturday Night Liveä ja sitä, millaista komiikka on, jos ei ole Y-kromosomia. Paina play, ja mokellamme sarjan foneemeja korviisi.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Jul 19, 201501:00:35
Osa 13: Fathi Ahmed palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 13: Fathi Ahmed palaa takaisin kirjoituspöydälle

Fathi Ahmed on nuorin haastattelemistani koomikoista. Hän on vielä lähellä uransa alkua, mutta kaukana lopusta. Alku on ollut aurinkoinen ja hän on ollut hyvässä nosteessa. Fathi osoittaa, että hän on syntyisin Suomesta, koska ennen kuin viisi minuuttia podcastissa on täynnä, hän manaa jo nousujohteiselle uralleen tuhoa. Mies voi lähteä Järvenpäästä, mutta Järvenpää ei näemmä miehestä.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Jul 14, 201501:29:49
Part 12: Jamie MacDonald gets back to the writing board

Part 12: Jamie MacDonald gets back to the writing board

Surprise! This one is exceptionally in English! The intro and outro are in Finnish, so if you don’t speak our beautiful and insanely hard language, don’t be discouraged. The podcast will flip to English in a minute or so.

My guest this time is Jamie MacDonald, the host of Think Helsinki Think. I really liked the small bit in Jukka Lindström’s episode about otherness in comedy, so I decided to focus this episode on the subject. I think Jamie is a perfect comedian to talk about it, because … have you ever forgotten your dick at somebody else’s flat? Well, he has. His current stuff is mostly about being ”other” in our society.

We laugh more than in any previous episode. We also realize that English language seems more competitive than agrarian Finnish language.

Click play, and our delightful voices invade your ear canals.

Edit: This episode was remastered on September 14, 2023. I kinda feel ashamed about the sound quality of these old episodes, having nearly ten years of podcasting under my belt now.

Apr 25, 201501:03:36
Osa 11: Joel Herman haastattelee Henry Lehtoa, joka palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 11: Joel Herman haastattelee Henry Lehtoa, joka palaa takaisin kirjoituspöydälle

Olen haastatellut kymmentä eri koomikkoa tämän podcast-sarjan tiimoilta. Nyt käännettiin pöytä ympäri. Kävin Roll FM:llä Joel Hermanin haastateltavana. Roll FM:llä ei ole arkistoja eikä nettistriimiä, joten he olivat niin ystävällisiä, että antoivat luvan julkaista osana podcastsarjaa bootleggini studion pöydällä maanneesta nauhurista.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Apr 21, 201533:56
Osa 10: Iikka Kivi palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 10: Iikka Kivi palaa takaisin kirjoituspöydälle

Podcastin kymmenes osa tuo meille Iikka Kiven!

Puhumme paljon tieteestä ja sen popularisoimisesta huumorin keinoin. Koska tieteen pitäisi perustua faktoihin, faktatsekkaan jaksossa myös Iikan Naurun Tasapainossa esittämän kvanttifysiikkaläpän soittamalla Helsingin Yliopiston fysiikan laitokselle. Teoreettisen fysiikan dosentti Syksy Räsänen tarkistaa Iikan faktat.

Koska tämä on komiikkapodcast, tieteen lisäksi puhumme kikkelivitseistä. Puhumme myös lapsuudesta ja koomisesta heräämisestä, mikä ei onneksi liity kikkelivitseihin juurikaan.

Kuten tavallista, emme päässeet studio-olosuhteisiin ja pieneksi epäonneksemme podcastin ensimmäisen viiden minuutin ajan toisessa päässä huonetta olleet taikurit alkoivat meuhkata, mutta taustamekkala hiljenee lähetyksen myötä.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Apr 17, 201550:47
Osa 9: Janne Zareff palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 9: Janne Zareff palaa takaisin kirjoituspöydälle

Podcastin yhdeksännessä osassa sukelletaan komiikan analysointiin syvälle. Äänessä on Janne Zareff, joka on väitellyt tohtoriksi aiheenaan journalistinen komiikka. Jos saat allergiaoireita analyyttisestä käsittelytavasta, kannattaa ottaa antihistamiinit jo nyt. Emme kuitenkaan ottaneet tätä tuhottoman vakavasti. Meillä oli edessämme lähdeviitteiden sijaan oluttuopit. Väitöskirja, josta puhumme, käyttää esipuheessa sanaa “pyllyvitsi”.

Paina play, niin alkaa tapahtua.

Tässä jaksossa ensimmäisen pari minuuttia työmatkalla oleva setäseurue huutaa korvaamme. Ei kannata lannistua, koska kahden ja puolen minuutin kohdalla siirrymme toiseen pöytään.

Puhumme todellisuuden luonteesta, tutustumme käsitteisiin monologinen ja dialoginen todellisuus. Löydämme yhteyden näiden kahden todellisuuskäsityksen ja Bill Burrin kehityksen välille.

Yritämme paljastaa, miten komiikka paljastaa vallankäyttöä ja vallan rakenteita. Murramme edellisessä podcastissa esitetyn näkemyksen, että konservatiivinen komiikka ei voisi olla hauskaa.

Yllättävä yhteys Väyrysen ja Putouksen välille syntyy. Vielä yllättävämpi yhteys syntyy itseironisen poliitikon ja Eminemin välille, joka yhdistyy komiikkaan sisältyvään ylemmyyteen, mikä vie keskustelun Pretty Womaniin.

Haastattelussa kuulemme myös, millainen on prosessi, jolla voi kirjoittaa journalistista komiikkaa.

Koetamme tehdä eron siihen, miksi hankala komiikka ei ole välttämättä järin älykästä tai helppo tyhmää. Keskustelemme siitä, miksi Frasier ei välttämättä ole hirveän älykästä komiikkaa, vaikka se on hienovaraista. High-brow ei ole välttämättä älykästä tai low-brow tyhmää.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa. Tässä jaksossa erityisesti.

Jaksossa mainittua

Väitöskirja – Janne Zareff: Journalistinen komiikka – teoreettisia ja käytännöllisiä avauksia
Noin Viikon Uutisten viime viikon jakso
Timo Soini BBC Hardtalkin haastattelussa
8 Mile -leffan viimeinen battle

Feb 18, 201501:10:09
Osa 8: Olli Sulopuisto palaa takaisin Lehti-lehden kirjoituspöydälle

Osa 8: Olli Sulopuisto palaa takaisin Lehti-lehden kirjoituspöydälle

Komiikan kirjoittamisesta kertova Takaisin kirjoituspöydälle -podcast saattaa tehdä Fonziet ja hypätä hain yli, mutta hyppääpä ainakin selkä suorana. Nimittäin, laajennan aihepiirin stand up -komiikan kirjoittamisesta myös muun huumorin kirjoittamiseen. Tässä jaksossa meillä on vieraana Lehti-satiirijulkaisusta vastaava Olli Sulopuisto, joka on tutumpi Lehdessä salanimellään, jota en tässä podcastissa paljasta, koska joko kunnioitan hänen yksityisyyttään tai olen vain ihan vaan piruuttani mulkku.

Paina play, niin alkaa tapahtua.

Mitä yhteistä on improvisaatioon pohjautuvalla komiikalla ja Lehdellä? Mistä Olli saa verovaroilla maksetut kalsarinsa? Miksi Lehden toimittajat esiintyvät salanimellä? Onko kakkavitseistä taloudellista hyötyä? Voisiko Lehti toimia samalla tavalla kuin Mustanaamio ja AC/DC? Millainen on satiristi Sulopuiston Espanjan nimipakolaissuunnitelma? Miksi negatiivinen palaute on hyväksi? Keitä Lehti lyö? Miksi konservatiivinen komiikka ei oikein lennä? Näihin kysymyksiin saamme vastaukset, vaikkemme välttämättä tarvitsisi.

Lopussa puhumme törkeistä asioista. Samalla huomaamme, että epävarmuus komiikasta hälvenee, kun maanantaina 29.12.2014 klo 19.21 Olli Sulopuisto ilmaisee haastattelunauhurille absoluuttisen totuuden siitä, onko komiikka taidetta.

Edit 16.9.2023: Jakso on remasteroitu. Alkuperäinen äänitys ei ollut kaksinen äänenlaadultaan, mutta eiköhän tuosta pahimmat saatu pelastettua. Ei se timanttia vieläkään ole, mutta olennainen välittyy.

Jaksossa mainittua ja muuta päreilyä

Lehti webissä
Lehti Twitterissä
Lehti Long Playssa
Olli Twitterissä
Mike Sacks: Poking a Dead Frog

Dec 30, 201401:16:60
Osa 7: Robert Pettersson palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 7: Robert Pettersson palaa takaisin kirjoituspöydälle

Viime kauden Naurun Tasapaino -voittaja Robert Pettersson istui Takaisin kirjoituspöydälle -podcastin piinattomaan penkkiin (oikeasti Eerikinkadun Ølhus Stockholmin kulmapöytä, jossa vehnäolut) ja kertoi, mikä perimässään aiheuttaa sanaleikit. Jaksossa kuullaan myös murhaamattomuustunnustus, sekä persoonasta paljastuu valoisia puolia, jotka eivät aina lavalla käy ilmi. Löydämme, mikä yhdistää kauhuelokuvaa ja Roopen settejä.

Paina play ja alkaa tapahtua.

Mitä yhteistä on musiikilla ja komiikalla? Mikä yllättävä tekijä on yhteistä kaikilla Roopen suosikkikirjoittajia? Onko kuumottavaa kirjoittaa uusia juttuja silleen, että muutamansataatuhatta ihmistä katsoo, kun kokeilet niitä viikkoa myöhemmin? (No mitä veikkaisit?) Mikä piilaaksolainen työkalu on hänen tärkeä apuvälineensä? Tämä jakso vastaa näihin kysymyksiin.

Edit 16.9.2023: Jakso on remasteroitu. Hiljentelin hieman taustamelua ja tasoittelin meitä.

Nov 16, 201448:05
Osa 6: Joni Koivuniemi palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 6: Joni Koivuniemi palaa takaisin kirjoituspöydälle

Vantaalta kajahtaa! Kuudennessa jaksossa podcastissani Takaisin kirjoituspöydälle on vieraana Tikkurilasta ponnistanut, myöhemmin kansansuosiota mm. Pro-sketsien ja Paukutusjengin kanssa niittänyt Joni Koivuniemi.

Tällä kertaa puhutaan totuudesta komiikassa. Joni kertoo siitä, miten totuus on parempaa ja miksi joskus edes totuus ei ole uskottavaa. Lisäksi löydämme tärkeitä asioita eri koomikoiden miimeistä ja puhumme kevyesti nyansseista. “Se on niin vitun hienovaraista tuottaa ihmisille nauruja.” Koska me istumme tunnin saman pöydän ääressä, on väistämätöntä, että jaksossa mainitaan myös George Carlin ja Bill Hicks.

Paina play ja rytisee.

Voiko komiikalla muuttaa maailmaa? Aikooko Joni hankkia lapsia? Mitkä miimit tulevat luonnostaan monilta koomikoilta? Kuinka paljosta Joni olisi valmis lyömään vetoa, että Doug Stanhope on käytännössä tappanut äitinsä? Näihin suuriin ja pieniin kysymyksiin löytyy vastaus tämänkertaisesta jaksosta.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Nov 12, 201440:02
Osa 5: Jukka Lindström palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 5: Jukka Lindström palaa takaisin kirjoituspöydälle

Nyt on taas kova päräytys! Tässä on viides jakso komiikan kirjoittamisesta kertovasta Takaisin kirjoituspöydälle -podcastista.

Jukka Lindström puhuu teräviä vieraanani. Tällä viikolla hän on ollut esillä Noin Viikon Uutiset -ajankohtaissatiirissa juontajana sekä käsikirjoittajana.

Tässä jaksossa opitaan miksi Jukka kirjoittaa stand up -juttunsa nykyään täsmälleen toisin päin kuin puujalkavitsit kirjoitetaan.

Jälkikäteen tätä haastista kuunnellessa tajusin, että siinä kaksi kolkytjotainvuotiasta helsinkiläistä siistissä vakituisessa sisätyössä olevaa suomenkielistä miestä keskustelee komiikassa toiseuden kokemisesta ja juutalaisuudesta. Olemme ihan täysin tietoisia tuohon liittyvästä ristiriidasta.

Paina play ja kuulet, mihin keskustelumme vinksahti.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Nov 08, 201431:34
Osa 4: Tomi Haustola palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 4: Tomi Haustola palaa takaisin kirjoituspöydälle

Jälleen lähtee! Meillä on tässä neljäs jakso komiikan kirjoittamisesta kertovasta takaisin kirjoituspöydälle -podcastista.

Tällä kertaa vieraana on Tomi Haustola. Alkavalla viikolla hän kisailee Naurun Tasapainon finaalikolmikossa Iikka Kiven ja edellisessä jaksossa haastatellun Jussi Simolan kanssa.

Istuttiin Tomin kanssa keikan jälkeen Vantaan Shamrockissa ruuan ääreen ja puhuttiin hetki komiikan kirjoittamisesta. Paina play ja kuulet, mitä hänellä oli sanottavaa.

Saamme podcastissa vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin: Onko talon maito laktoositonta? Miten kondomitarinat saadaan toimimaan? Onko Tomilla järkyttävä määrä pätäkkää? Ja hetkinen, kuuluuko tuossa intron alla kukko? (Kyllä, mutta se on pitkä tarina selittää, miksi.)

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa. Tässä nimenomaisessa jaksossa on ihan absurdin heikko äänitys. Onneksi on uudempi, tuoreempi Tomi Haustolan jakso myös saatavilla.

Oct 26, 201417:58
Osa 3: Jussi Simola palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 3: Jussi Simola palaa takaisin kirjoituspöydälle

Kas, sehän on kolmas osa. Jututan tällä kertaa Jussi Simolaa. Jussi kamppailee juuri telkkarissa siitä, tuleeko Naurun Tasapaino -kilpailun voitto kotiin vai ei. Puhuimme siitä, miten hän kirjoittaa, vaikka hän ei oikeastaan mielestään kirjoita.

Miksi Jussi postitti kymmenen pakettia kondomeja Tammelan postissa? Miksi hän kertoo juttunsa mieluummin kuin kaverille baarissa ennemmin kuin hioo paperilla? Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset tästä podcastista.

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Oct 22, 201431:05
Osa 2: Tomi Walamies palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 2: Tomi Walamies palaa takaisin kirjoituspöydälle

Podcast-sarja “Takasin kirjoituspöydälle” on toisessa osassaan. Tällä kertaa haastateltavana on Tomi Walamies. Jaksossa väitän, että vaikka koomikot saavat ajattelemaan asioita, he eivät saa ihmisiä muuttamaan mieltään. Tomi esittää riittävän vakuuttavan argumentin, ja muutan mieltäni.

Pitääkö saada jotain isompaa aikaan, vai riittääkö ihan vain se nauru? Mitä hauskaa voi olla kahvissa? Onko komiikan kirjoittaminen tekniikkalaji? Miksi kysyn nämä kysymykset, vaikka tiedän näihin vastaukset, koska ne löytyvät tuosta jaksosta?

Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Oct 12, 201431:18
Osa 1: Tommi Tuominen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Osa 1: Tommi Tuominen palaa takaisin kirjoituspöydälle

Tämä on ensimmäinen osa podcastisarjasta “Takasin kirjoituspöydälle”, jossa jutellaan stand up -koomikoiden kanssa siitä, miten he kirjoittavat juttunsa. Haastateltavana ensimmäisessä jaksossa on Tommi Tuominen.

Mistä juttujen aiheet tulevat? Kuka on Rauno Repomiehen salattu alter ego? Mikä on komiikan pakollinen sivutuote? Mitkä ovat siemennesteyliherkkyyden oireet? Miten joku osaa kirjoittaa näin yllättävän yksilöityjä kysymyksiä, joihin jokaiseen löytyy vastaus tuosta podcast-jaksosta?

Haastissarja on jatkoa pari vuotta vanhemmalle videomuotoiselle haastatteludokkarille Lavalla: koomikot omin sanoin.

Jaksossa mainittua

Yle Puhe: Naurun Tasapaino – Tommi Tuominen & Ismo Leikola – Yle Areena
Mike Birbiglia: Sleepwalk with me – YouTubeSpotify
Mike Birbiglia: My Girlfriend’s Boyfriend – NetflixSpotify
Simon Amstell: Numb – YouTube
Tommi Tuominen Facebookissa ja Twitterissä
Musiikki: RIM: Idle (Creative Commons)


Edit: 14.9.2023: Jakso on remasteroitu ja vähennetty melua taustalta. Nyttemmin, melkein kymmenen podcast-vuoden suomalla kokemuksella vähän hävettää äänenlaatu näissä vanhoissa jaksoissa.

Oct 05, 201434:02